Sedintă Solemnă la Parlament

Ieri, am fost invitat să particip la Sedinta Solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Cu această ocazie, ministrul de externe francez, Le Drian, a tinut un discurs in care a mentionat provocările actuale in fata UE. L-am salutat la plecare si i-am reamintit intâlnirea pe care am avut-o la Paris, in urmă cu doi ani, la un eveniment organizat de un prieten comun – Patrick Wajsman.

Sesiunea a durat peste două ore in care reprezentantii grupurilor parlamentare au subliniat sprijinul lor pentru proiectul european. Personal, as fi asteptat totusi o subliniere a rolului pe care l-a jucat guvernul pe care l-am condus in finalizarea negocierilor pentru cele 31 de capitole si peste 500 de fronturi de interese cu statele membre. Mi-am amintit insa ca victoria are multi părinti in timp ce infrângerea este orfană.

33 de gânduri despre “Sedintă Solemnă la Parlament

  1. Da, a fost un exercitiu contra cronometru, in care întregul Guvern a funcționat ireproșabil precum o Filarmonica, sub bagheta Dvs. Putini înțeleg ce înseamnă managementul cotidian al unui astfel de proces…Nu am mai auzit/văzut de atunci gestiunea săptămânală (in fiecare marți dimineața, dacă îmi aduc bine aminte), a negocierilor de aderare…Fiecare participant prezenta rezultatele saptaminii anterioare și planul de activitate al celei ce urmează, iar Dvs și Negociatorul Sef, reputatul Prof. Dr. Vasile Pușcaș, urmăreați Minuta sedintei din saptamina anterioară și notati ce angajamente își asuma participanții pentru saptamina următoare. Planificare și control, management…Am avut onoarea sa particip la acest proces și am reușit împreuna cu echipa Ministerului de Finante, DG Razvan Cotovelea, Dir. Eugen Teodorovici și Dir Stefan Ciobanu, sub coordonarea Negociatorului Sef, sa încheiem negocierea Cap 21 “Politica Regională și Instrumente Structurale”. Acesta a pus bazele structurii noastre organizatorice pentru absorbția fondurilor europene. Rezultatele ce au urmat, au depins in primul rând de oameni și capacitate guvernelor in ansamblu, de a fi articulate și bine pregătite in raport cu instituțiile europene. După cum se cunoaște, au fost și miniștrii performanți, precum Eugen Teodorovici, excelent cunoscător al Administrației românești și europene, care au reușit garduri foarte ridicate de absorbție a fondurilor europene. Aceștia merita felicitările romanilor! Va mulțumim in numele copiilor nostrii pentru ce ati făcut atunci, deschizând calea intrării in UE și aderării la NATO, atât de importantă astăzi, iar cei ce nu recunosc aceste lucruri sunt animații de puternice sentimente la adresa Dvs…După cum știți, invidia este cel mai puternic sentiment!

  2. Domnule Nastase, un grup de studenti romani au participat la o sesiune de cursuri comune ale univeristatilor europene, in Suedia. Studentii romani s-au inteles bine cu studentii din toate statele, au socializat si au colaborat foarte bine. Doar studentii francezi au fost reci si doar cu studentii romani , ba chiar i-au jignit. Eu stiu ca parfumul a fost inventat de francezi pentru a le ascunde mirosul jegos de sub peruci, poate gresesc.

  3. Domnule Premier aceasta este realitatea, au trecut 15 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar dupa bunul obicei romanesc actual, ce s-a intamplat ieri nu mai intereseaza pe nimeni, poate ce va fi maine mai ales daca se lasa cu un parandarat gras sau multe, multe milioane de Euro pentru cunsultanta, multe „proiecte” sau studii de fezabilitate fara numar. Poate daca ati fi ramas ceva mai mult timp la „butoane” atunci sau acum, respectul fata de Romania si tratamentul UE fata de aceasta ar fi fost alta, numai Dumnezeu stie. Intre timp au aparut pe „coverta” multi, extrem de multi fripturisti si tradatori, iar pentru marea masa a cetatenilor romani UE si PE nu mai reprezinta o institutie credibila, se constituie intr-un rau necesar.

  4. Spatiul non-Schengen, zona gri a Uniunii Europene?

    Termenii “integrare”, “uniune” si “unit”, cu circulatie geopolitica, au fost compromisi prin abuzare si obiective oculte. Ei nu mai au credibilitatea initiala, cand au angrenat euforic natiuni si teritorii. Drept urmare, acesti termeni sunt consumati, ei nu mai poseda potential de dezvoltare.

    Cuvantul “integrare” a fost depreciat ireversibil de Bruxelles prin obiectivul sau ocult de federalizare a Uniunii Europene. Acest derapaj, care urmarea sa puna cruce statelor natiuni europene, ar fi putut fi evitat daca in noile tratate fondatoare ale UE, incluzand fostele state comuniste, s-ar fi precizat clar ca statele membre sunt state independente.

    Aceasta lacuna impardonabila, dar fara indoiala neintamplatoare, ar putea fi remediata prin preluarea exemplului Comunitatii Statelor Independente (CSI) si o redenumire adecvata, de pilda Comunitatea Europeana a Statelor Independente (CESI). In acest nou format comunitar, bazat pe independenta, coordonarea va lua locul integrarii.

    Termenul generic de “uniune” a fost devalorizat de fosta URSS si de actuala UE. De altfel, un semn de nevandabil este si faptul ca rusii nici nu mai pomenesc de “uniunea” euro-asiatica. Termenul “unit” a fost distrus semantic de Statele Unite si Regatul Unit, care sunt unite doar la varf, unde exista clici genealogice de putere, straine de americanii si britanicii nativi. Aceste clici ereditare – in care linia banilor urmeaza linia sangelui, a rasei asa-zise “alese” – sunt unite exclusiv in exploatarea coloniala a populatiilor locale.

    Cele trei propuneri de miercuri ale presedintelui francez Emmanuel Macron sunt de inteles si de subscris. Dar pentru perspectiva romaneasca, care economic si compensatoriu trebuie sa fie omniazimutala, va fi nevoie de o clarificare. Macron a propus un consiliu de conducere (denumita si “guvernare”) al spaţiului Schengen, dotarea acestuia cu un mecanism de intervenţie rapidă în caz de criza la frontierele externe ale UE si “adoptarea unei politici comune de azil şi imigraţie”, care sa fie “mai operaţională şi mai unită” in expulzarea migranţilor ilegali în ţara lor de origine si in materie de vize fata de tarile necooperante la readmisie.

    Nu e nimic in neregula cu aceste masuri, ele sunt de mult asteptate, Dar Romania nu are nimic de-a face cu spatiul Schengen, in care nu a fost cooptata, in aceeasi pozitie fiind si fata de zona euro. Nici nu sunt indicii majore de a fi cooptati, doar promisiuni in genul dusului cu zaharelul, ca Romania, Bulgaria si Cipru vor fi “viitoare state membre ale acordului Schengen”. Si mai ciudat este ca tari europene care nu sunt in UE sunt in Schengen. Ce inseamna asta? Ca zona non-Schengen cu tari UE este o zona gri a UE!

    Daca ei nu ne vor, noi de ce i-am vrea?! Nu este vorba numai de frustrare emotionala, ci si sau mai ales de uriase pierderi materiale potentiale, datorate neaccesarii vastelor piete din Est, o abuziva interdictie geopolitica a UE. Pana in fundul Orientului, exista o imensitate de piete de desfacere si de materii prime. Sau mai bine zis de resurse, care ocupa locul unu in orice enumerare de piete, avand in vedere grava criza energetica. Avem o nevoie vitala de acces la pietele din Est.

    • UE este condusa de statele membre prin Consiliul European (European Council). Formele de „federalizare” sunt restrinse si nu au decolat fara acordul statelor membre (ale guvernelor). Apetitul pentru federalizare este practic minim azi in Europa.
      Faci o comparatie cu CSI si propui un model CSi pentru UE. Aceasta „comunitate” – CSI – desi nu mai are cuvintul „unit” in ea, are un alt cuvint, la fel de controversat: „independent”. Cit de „independente” crezi tu ca sunt aceste tari dominate de fostul lor suveran din URSS?
      O intrebare valida este: s-a ajuns la limita integrarii, si nu se mai poate avansa in UE? Ce se va intimpla dupa integrare? Mai exista domenii de cooperare comuna, de adincire a ei? Eu cred ca sunt, de ex. cooperarea energetica, cu scopul de a minimiza folosirea gazului rusesc, folosit de Putin ca „plasa geopolitica” in care s-au prins pesti mari europeni, ca Germania.
      Ai vrea si tu, ca sa folosim termenul propagandei ruse de pe blog, „reintegrarea” cu Estul. Nu contest ca nu ar trebui sa neglijam anumite zone de cooperare care sa aduca profit Romaniei, dar, Romania, tren micutz, nu are voie sa deraieze de pe sinele ei de securitate. Si mai am o intrebare: noi nu suntem in stare sa exportam suficient in Vest, ce sa mai cautam la Est? Suntem in stare? Sa facem ce?

      • Da, România are voie doar ce-i dictezi d-ta din Canada. (Z)
        Fii serios, domnule…
        Cât privește politica energetică integrată a UE, aceasta chiar există.
        Sper că ai auzit de celebrul Green Deal și de piața spot de energie, ambele proiecte europene.
        Că lumea are încă nevoie de gaz, este o realitate, chiar dacă verzii Europei strâmbă din nas.
        Apropo, până la urmă au inclus și gazul și energia nucleară în taxonometrie. Iată o ocazie perfectă ca cei o mie de militari americani, după ce vor nimici armata roșie, ar putea ajuta la construcția platformelor petroliere în Marea Neagră.
        Cu condiția să nu devină radioactivă, așa cum imaginează niște generali în retragere americani focoși între două partide de golf.
        (Z)

  5. V-am urmarit, din intimplare la Antena 3. Orice incursiune militara ruseasca de ocupare in Ucraina este una foarte periculoasa pentru Romania, inclusiv un razboi de mare anvergura a armatei ruse, care apoi sa se plieze in Donbass. Exista sanse mai mari de „spillover”, de scurgeri sau ciocniri, sau provocari la granita noastra, care e si granita NATO. Ca sa nu mai vorbim de sarmana Moldova „neutra”.
    Cererile Rusiei despre „securitatea” sa sunt tipice unui agresor imperial, mai ales tonul imperativ, dar si forma de „deployment” a trupelor si echipamentelor de razboi la granita cu Ucraina.
    Ce sa dialoghezi azi cu un elefant in calduri, care considera venirea unui numar mic de trupe americane in Romania si Polonia ca fiind „distructiv” (fata de contingentul lor de 100 ori mai mare + bielorusi)? Trupele sunt pe teritoriul NATO, ca si cele ruse masate la granita cu Ucraina, pe teritoriul Rusiei. Ce e „distructiv” in asta? E o masura proportionala de aparare, in proportie de 1/100. Frustrarea lor arata semne de ruptura in faimoasa lor diplomatie, mult mai nervoasa astazi in retorica.
    Dialogul trebuia purtat de mult timp intre Romania si Rusia. Aici eu sunt de acord ca nu trebuia sa lasam toate aspectele ce tin de diplomatie pe umerii altora.
    In ce priveste Ucraina, singura ei solutie pasnica pare a fi acceptarea unui tip de federalizare a Donbass – Luhansk. Altfel, le vor pierde ca si Crimeea, daca nu cumva vor pierde si controlul statului daca Putin reuseste sa planteze un regim pro-rus la Kiev. Ca sa nu mai spunem de morti si suferinta enorma ce va veni peste ucraenieni.
    Chiar si numai tensiunea generata de actiunile rusesti sunt ireale in acest secol, cind vorbim de AI si Marte. Ce sa mai cautam noi in spatiul cosmic, sa generam razboaie si acolo? Sper ca extraterestri sa ia masurile necesare…

    • Ma faci sa ma raz …. auzi la tine ca cum in acest secol, cind vorbim de AI si Marte Ce are cu prefectura Mars Bisultor (Ares) ? Si AI ? Pai cele mai nois siteme militare utilizeaza IA urile …

      Da asa ca sa afli si tu in ce epoca traiesti :
      Un atac al grupării Stat Islamic asupra unei închisori din Siria, soldat cu cel puțin 332 de morţi Duminică, 30 ianuarie 2022 https://www.hotnews.ro/stiri-international-25336505-atac-gruparii-stat-islamic-asupra-unei-inchisori-din-siria-soldat-cel-putin-332-morti.htm
      In 1980 nu exista asa ceva si Fraia Musulmana era cazata in inchsorile doiferitelor state musulmane…

      Si federalizarea Donbas – Luhansk .. cum sa zic nu stiu. Poa un tratat care sa stabileasca granita cu una negociata …. Da orucm sunt si panuri8 cu o Ucraina facuta 3 : la est Novorosia, la centru o Ucraina la Kiev (prtodoxa) si una natinalista cu capitala la Liov…

      • Ghita, rusii vor federalizarea Ucrainei. Ucraina nu doreste, evident, vrea sa fie stat unitar. Este o solutie a rusilor pentru a ii „scapa” pe conationalii lor din Donbass-Luhans de „opresiunea fascistilor” ucraenieni, ca sa nu mai fie sub controlul Kievului. Asta inseamna un stat federal, ca Germania, Canada, cu regiuni autonome politic si administrativ. „Solutia”, daca va fi acceptata (nu este deocamdata), va fi un imbold pentru toate miscarile de separare si federalizare in alte state europene. Sunt sigur ca Romania nu sprijinta aceasta idee.

      • Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale decât tot trupul să fie aruncat în gheenă. ” Matei 5:29.

  6. Va dati seamna ca un razboi la est, aproape de Romania poate implica, in afara unei poluari cu substante otravitoare ca urmare a folosirii de arme de razboi venite din zona de conflict, si o posibila perturbare a traficului aerian in unele zone ale tarii (de refugiati s-a vorbit deja si traficul de marfuri pe vase comerciale Marea Neagra).
    Rusia e clar ca e angajata pe termen lung, alaturi de China, intr-un conflict major cu Occidentul si SUA, in urma caruia sa schimbe ordinea mondiala in favoarea lor. Poate ca asta sa ne „trezeasca” si sa ne unesca in Europa si peste Atlantic.

    • Siigur, toată vânzoleala flotei și aviației americane pe mapamond, respectiv exercițiile militare în sutele de baze americane produc doar hidrogen.
      Mă rog, hidrogen sulfurat, dar probabil ăsta va fi combustibilul viitorului.
      În rest, te agiți degeaba in fotoliu, Puțin nu are o problemă cu Canada.
      Nu în prima fază, cel puțin… 😏

  7. Prima defectiune discreta a dislocarii de trupe ale SUA in Europa de Est: Aliata Bulgaria a spus „NU!”

    Daca este adevarat ca cel mai important cuvant din politica este “NU!” si ca unele fapte simbolice pot duce la consecinte mari, in cascada, ei bine aceste doua lucruri chiar s-au intamplat, in marja eforturilor de a tempera alarmismul si tensiunile privind criza geopolitica din Ucraina. Decizia unilaterala a Statelor Unite de a-si disloca in viitorul apropiat trupe in Europa de Est nu se va aplica si aliatei sale Bulgaria, care, intr-un gest surprinzator, a spus “NU!”. Acest “NU!” al Bulgariei contrasteaza pilduitor – sunt asteptate inevitabile consecinte de imitatie – cu conformismul si pasivitatea inacceptabile ale celorlalti aliati ai Americii.

    Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat ca aliatul bulgar al SUA va contribui la apărarea colectivă prin înființarea unui grup de luptă batalionar bulgar, care va avea posibilitatea sa compenseze deficitele statelor membre NATO, dacă va fi necesar. Petkov a reafirmat principiul călăuzitor al NATO conform caruia fiecare decizie trebuie să fie susținută de societatea și de guvernul din statul membru respectiv. Premierul bulgar a dat asigurari ca Bulgaria este gata să primească trupe din țările partenere NATO, dar în cadrul grupului de luptă batalion comun, în care să fie țară gazdă. El a punctat că strategia de apărare bulgară are la baza armata bulgara. Acest lucru înseamnă trupe bulgare, comandă bulgară și conducere militară bulgară.

    Pozitia transanta a Bulgariei de a fi lider al oricarei grupari militare comune bulgaro-aliate, de taria unui batalion, pe teritoriul national, se adauga abordarilor europene diferite din cadrul NATO privind criza ucraineana. Consensualismul coercitiv, operat traditional de globalismul SUA in NATO, nu mai este de actualitate. Adevarul istoric si comparativ, iesit ca untdelemnul la suprafata, este ca discretionarismul pe care SUA il afiseaza extrem de strident si suparator, in actualul pact washingtonian globalist, nu si l-a permis nici macar fosta URSS, in fostul pact varsovian comunist. Romania, Polonia si Germania au acceptat tupeul impardonabil al SUA de a-si disloca trupe americane pe teritoriile acestor tari europene. Nu e o chestiune de necesitate sau ceruta de europeni, ci o slabiciune de leadership si o lipsa de coordonare. Ilustrativ, imi vine, acum, in minte, un proverb arab, care evidentiaza rolul determinant al liderului: O armata de oi condusa de un leu poate invinge o armata de lei condusa de o oaie!

    • Yo, tavarisch, lasa frate portavocea aia ruso-chineza totalitara, si revin-o printre oamenii de rind. Eu nu stiu ce meserie ai tu, dar nu esti un bun dezinformator. Arunci cu fragmente in oameni.

      „…Decizia unilaterala a Statelor Unite de a-si disloca in viitorul apropiat trupe in Europa de Est …”

      Dude, asa scrie pe teleprompter, „decizie unilaterala”? Pai mai bine ai spune ca „Ne-au invadat americanii”, fara voia noastra, motiv sa chemam Krasnaia Armia sa ne elibereze.

      „…discretionarismul pe care SUA il afiseaza extrem de strident si suparator, in actualul pact washingtonian globalist, nu si l-a permis nici macar fosta URSS, in fostul pact varsovian comunist…”

      Tu ai auzit de inabusirea cu tancurile rusesti ale miscarilor anti-comuniste din Cehoslovacia si Ungaria? Rusii le-au inabusi in singe. Ca nu si-au permis, cum spui tu. Doar au omorit niste oameni dornici de libertate. Nu ca americanii, care, atunci cind vin cu armata in tari aliate, au ca prin scop sa se imprietenesca cu localnicii.

      Wow, nene, esti in sincron cu media rusa, care minte la fel de brutal ca si tine. Hai sa te ajut la un alt articol mincinos pe care sa il scri aici pentru „prostii de romani”, „captivi” SUA („peshka”) care au indraznit sa isi „ridice coada” – zic ei – in fata Mati Rossya. De curind, SUA au lichidat un lider ISIS, si nebunul si-a detonat toata familia. Rusii, nu, spun ca americanii au omorit copii si femei, asa de rai sunt. Deci, multe surse de inspiratie pentru tine si ura voastra irationala pentru civilizatia euro-americana net superioara la care ati tinjit si la care nu ati reusit niciodata sa ajungeti. Acum o sa gustati din plin civilizatie superioara chinezeasca.

  8. PS
    Cât de mult să ne mai unim cu SUA ?
    Există o singură cale, să le înaintăm o declarație de război, în speranța că vom deveni o nouă steluță pe drapelul american.
    (Z)

  9. Spun rusii ca era un plan NATO de extidere care sa cuprinda Ucraina. Eu nu l-am vazut, asa ca nu pot confirma sau infirma. Sigur ca trebuie sa fii neinitiat sa nu realizezi ca fiecare mare putere, sau mari puteri au planurile lor.
    Ucraina este un stat foarte mare, cu o geografie complicata in vecinatati, un stat nedezvoltat democratic, si unul extrem de nationalist, care nu are deocamdata priza la UE. Practic Ucraina poate ca este considerat un „candidat”, dar in nici un caz nu este unul copt. Ucraina nu ar fi fost primita in NATO, mai ales din cauza conflictului cu Rusia. De aia nu inteleg de ce insista rusii cu idea lor fixa ca NATO si SUA ar fi urmat sa primeasca Ucraina membru, ceea ce incalca linia lor rosie.
    Daca rusii erau seriosi, ar fi angajat demult state ca Romania pentru discutii. Ori ei chiar au filmat la Deveselu cind a fost inaugurat si nu a spus nimic ani de zile. Acum li s-a cashunat. Dubios.
    Daca SUA/NATO/Romania i-au invitat sa inspecteze Deveselu, dar au cerut reciprocitate, pina acum Rusia nu a fost la fel de entuziasmata sa coopereze cu aceasta initiativa pentru deescalarea crizei. De ce nu? Daca acest control ar infirma suspiciunile Rusiei ca in Romania exista rachete ofensive, de ce nu accepta si un control reciproc, ca si noi, NATO, Romania sa fim siguri ca nici ei nu au rachete ofensive tintite asupra Romaniei? Pentru ca sunt sigur ca le au, si NATO stie asta.

  10. M-am uitat la lista de ambasadori rechemati in tara de Presedinte. Multi si nume grele, din misiuni si tari importante azi (Ucraina, Moldova, ONU, Consiliul Europei etc). De obicei se reacheama, unul, doi, dar asa, en gros, mai rar. Stiu ca Presedintele nu trebuie sa si motiveze de ce sunt rechemati. Cind sunt decrete semnate, ca si in acest caz, rechemarea e definitiva.

    Sa pregateasca Presedintele un nou grup diplomatic, si daca da, cit de curind va fi trimis la aceste posturi? Nu ar trebui lasate goale mult timp, mai ales in conjunctura de azi.

    https://www.mediafax.ro/politic/iohannis-recheama-in-tara-mai-multi-ambasadori-inclusiv-diplomatii-din-ucraina-si-onu-lista-completa-20504198

  11. M-am bucurat sa vad ca – in fine! – TV din Romania arata cit de rau sunt tratati romanii in Ucraina. Aceasta tara afost mereu neprietenoasa cu romanii si Romania. Sper sa se poata construi cu ei o relatie mai buna, benefica romanilor de acolo. E nevoie de reconciliere istorica si cu ei, mai ales ca au atitea teritorii foaste romaneshti „date” de sovietici lor cadou. Cred ca ar trebui sa isi schimbe total atitudinea polticia, incepind cu Zelenski si oficialii lui. Am vazut semne dar prea timide inca, si inca e mare lipsa de incredere si interes pentru o relatie mult mai buna.

  12. Sa ne bucuram! Au inceput Jocurile Olimpice de Iarna de la Beijing (4-20 februarie 2020). Binecuvantata sa fie mareata China, care intruchipeaza aspiratiile tuturor Natiocratiilor!

    Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a început vineri, pe Stadionul Olimpic ”Cuib de pasăre”. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va declara Jocurile deschise oficial în jurul orei locale 21:24 (15:25 in Romania).

    Intr-un gest exemplar de respect si de apreciere fata de harnicia chineza, competitivitatea mondiala si maretia Chinei, Lumea i-a acordat capitalei chineze onoarea sa fie primul oras care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de Vară (2008), cât şi Jocurile Olimpice de Iarnă (2022).

    Cand toata planeta este in sarbatoare olimpica, doar globalistii isi rumega ura, invidia si intrigile, printr-un autoizolationist boicot diplomatic, care este o stupiditate, cum corect a remarcat presedintele Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin. Sa ne bucuram impreuna cu poporul chinez, care se mandreste cu intelepciunea conducatorilor si cu exceptionalismul sinic. Sa fim solidari cu China, care arata tuturor care sunt calea, sistemul si mijloacele propasirii!

  13. Iata un punct de vedere al unui specialist de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS) re. impactul distructiv asupra OSCE, si care explica fundamentat cit de „principiali” sunt rusii cind evoca problema „securitatii indivizibile” clamata insistent de Rusia in acest conflict diplomatic generat tot de Rusia, prin forma „ultimatumului” pe care l-au dat:

    „…Nonetheless, if Russia is willing to engage in diplomatic negotiations about the future of European security—as opposed to insisting on the West’s immediate acceptance of its demands in their entirety—and refrains from using them as a pretext for war, then the potential role of the OSCE in securing a new peace in Europe is worth close consideration…

    ..A second concern is that disagreement on fundamental principles could lead to a crisis within the organization. In its recent proposals to the United States and NATO, and in statements by top officials, Russia offered far-fetched interpretations of “indivisible security” according to which Ukraine’s right to apply for membership in NATO presents a “legitimate” threat to Russia’s security interests. However, its disregard of the specific commitments outlined in the Decalogue suggests that Moscow is inclined to view comprehensive security as a rhetorical fig leaf rather than a shared principle guiding relations between states. Accordingly, if OSCE participating states were to engage in a deep, formal discussion of these principles, it is unclear whether they would be able to reach consensus on previous shared positions that heretofore were considered the least common denominator. Parallels between the current context and the ill-fated Corfu Process of 2008–2010, which ultimately led to a “near death experience” for the OSCE, will likely prompt several delegations to refrain from convening for a summit to consider existential questions regarding European security….”

    https://www.csis.org/analysis/can-osce-help-resolve-russia-ukraine-crisis

  14. Nu am stiut de episodul diplomatic cu Presedintele Chinei la Bucuresti pe vremea lui Boc, cind Xi era vicepremier, si a fost lasat sa astepte la Otopeni citeva ore pina cind s-a trimis un oficial marunt sa-l plimbe pe la Muzeul Satului. Mi s-a parut nu o „eroare” ci o „oroare” diplomatica.
    Are dreptate dl. Oprea (articol mai jos) cind spune a Romania a ajuns iar in „indexul istoriei” si nu e vina americanilor sau a francezilor, ci a noastra.
    Alianta ruso-chineza poate deveni destabilizatoare pentru ordinea mondiala, rusii testind limitele ei azi, si poate cu chinezii impreuna maine. Discutia nu mai este despre comunism sau democratie, ci despre ordinea mondiala, cine o face, cum se implementeaza si care sunt perioadele de implementare.
    Occidentul a facut aceasta imensa greseala strategica de a investi in China comunista pentru profit maxim si rapid, si retoric pentru a o „democratiza” (stupid!), si azi plateste nota de plata.
    Ce va face SUA, atacata azi de doi actori importanti, ambii la est? China evident se foloseste de Rusia pentru scopurile ei, si Rusia la fel. Deocamdata sunt inca ambele racordate la sisteme de plati internationale create de SUA, pe baza de dolar, dar ele lucreaza deja sa iasa din acest sistem, si sa propuna unul nou lumii.
    Ce solutii are SUA/Occidentul nu doar pentru a intra in cochilie spre conservare? Eu cred ca are, pentru ca e loc pentru America Latina si Africa plus alte state din Asia care nu vad cu ochi buni dominatia chinezo-rusa. Plus Turcia. Turcia are enorm de pierdut din aceasta alianta a Rusiei cu China.
    Orientul mijlociu, lumea araba, unde se va plasa?
    China trebuie si ea sa vinda pe piete importante ca sa aibe o economie sustenabila, iar o relatie exclusiva cu Rusia nu e avantajoasa pentru ei. China are nevoie si de SUA si de Europa, si de tarile asiatice din jur ca sa ramina relevanta. O China care merge pe model rusesc, militarist si expansionist nu va fi unul atractiv, si banui ca multe state care azi sunt pe ganduri vor merge to cu SUA si Europa.
    Nu stiu daca trebuie sa dramatizam despre economii si cum vor creste si vor scade, pentru ca in final, ideile inovative vor contribui la crestere, posibil din ce in ce mai mult in spatiul cosmic, acolo unde NASA incearca introducerea rentabilitatii in proiecte cosmice. Ati vazut ca rachetele SpaceX private transporat rachete pentru alti clienti, fie el si guvernul SUA. Lucruri interesante.
    Probabil un nou trend in relatiile internationale va fi acesta permanenta si mult mai rapida „reconfigurare” o ordinii mondiale.

    https://www.mediafax.ro/editorialistii/prezentul-fara-perdea-marius-oprea-putin-si-xi-jinping-au-deschis-olimpiada-razboiului-20504854

  15. Nu trebuia invitat și Băsescu să spună cum a distrus țara și a adus- o la sapa de lemn în mandatul său? Și prin ce oameni a făcut-o ? Eu îmi amintesc că atunci când a jefuit cei 25% din veniturile bugetarilor, banii au mers la aserviții săi! Doar dumeavoastra ați numit oameni capabili în funcții publice! Băsescu a vrut distrugerea elitelor, a pilonilor de baza din societate- învățământ, sănătate, cultura etc. Se continua. In vremea lui au fost gripa porcina, gripa aviară, așa acum , când iohanis conduce în aceeași direcție, ne lovim de pandemie! Oameni arși de vii in spitale, în timp ce acesta este la ski, vizitează Egipt, etc- mai are doamna Carmen ceva de.vizitat? Că investitorii nu apar , nu am văzut,! Totul a mers în direcție greșită! Mâncătorie cat.cuprinde.si înlăturarea oamenilor cinstiți, eficienți și distrugerea lor prin expunerea la afecțiuni medicale-boli incurabile, obezitate morbidă etcInclusiv faptul că li se atribuie comportamente străine faptic!. Oare acești oameni nu au dreptul să trăiască, nu a muncit cineva pentru ei, sacrificiul părinților pentru a- i creste, a- i educa, faptul că au soți/ soții, copii, nepoți, o viață data de Cel de Sus!?

  16. scuze ptr intarziere ….

    La 31 ianuarie trexsr posta :
    Am vazut azi un sondaj despre ce cred romanii despre UE, inclusiv despre un ROEXIT.
    In Romania predomina dorinta ca tara sa ramina in UE si considera apartenenta la UE ca benefica.

    facndu-se ecoul lui Mircea Popescu , care cu 2 zile inainte adica ianuarie 29, se plangea ca :
    Cu atâta antiamericanism pe acest forum și cu o selecție redusă de intervenții care merită ceva atenție, nu știu ce masochism mă mai reține.

    Cum sa va zic .. ma garati transtalantici nu mai „puneti (si voi!!!) botul” la toate cele .
    Ocinai harasho, e un numar de insi care o ard in mod filorus INSA e un mare INSA.

    Na sa ma iau pe mine ca exemplu.
    Poa o sa vise para curios .. insa eu am fots partizanul adrarii la NATO si UE . Pot zice ca fata de 99% din coincetatenii mei, inlcus expatii (fie ei caopsunari sau IT isti de calitate!!) eu stiam cam despre ce este vorba …
    Insa tot eu sunt ala care zice ca , daca luam indemnul biblic „cresteti si va imnultiti” .. aderarea noastra la UE este un esec . Acum nu sariti in sus ca citez Biblia… ca o pot da si pe „genetica” Noii Drepte au de vreti si darwinism (ala cu biologia nu ala social) : succesul unei specii, rase (sens zootehnic nu …) este dat de numarul de indivizi care isi transmit genele. La oameni nu doar genele ci si cultura ….

    Cum sa va spui …. contrapeformanta* demografica a Romaniei este un esec al „tranzitiei” , a „intelectualitatii” romane samd . Un esec al integrarii, aderari samd etc cum vreti sa ziceti

    Dar in acest esec se regaseste si rezultatul unor agitatii care cui tit dinandinsul vor a zice „nu va bazati pe romani, deci nu investiti in Romania, nu o lasati sa se dezvolte normal”. Care cupleaza cu netrbnicia locala dar si cu interesele externe . Caci frate frate dar branza-i pe bani

    Si geaba trexsr scrie mai tarziu ca „Romania poate sa isi negocieze mai bine interesele.
    fiindca cei care ocupa postiurile de negociere .. ei bine sunt spalati pe crier ca noi nu avem interese sau ca asat ar fi „comunism”, „natinal-comunism” sau macar „autarhie”. Ca ca sa fii european trebe sa urmezi nesmintit fateziile gastii birocratice „europene”. Avem politicieni care au avut prima slujba in birocratia bruxeloaaza, ca apoi sa vine ca „luminatori ai neamului” sa devina inati functionari (cu spate politic) sau ministri sau deputati in parlamentul roman .. unde preprezintainteresele altora! Noua ne zic sa muncim pe 2 lei .. ca in India, Prazilia . Pe 2 lei ca asta e vaolare europeana la care am aderat ??!!!!
    Si daca eu zic ca e o tampenie, ca UE parca este un loc in care … atunci automat voi BREXIT si sunt cu rusii ???!!

    Nu dragilor.. „provesticii” astia care suspecteaza ca orice ne;iniere la birocratia bruxeloaza sau mai stiu eu ce … toti astia de fapt fac jocul Moscovei!!!

    Atunci cand acuza PSD ca vrea s aiasa din NATI .. uita ca intrarea a fots facuta sub conducerea PSD , prim ministri fiind amabila noastra gazda si presedinte domnul Ion Iliescu , ala care cica „cine a stat cinci ani la rusi / Nu poate gandi ca Bush”. Aceaisi care in 1994 doreau sa coinstruiasca 96 de AH 1 suub licenta Bell, care in 2004 incepusera modernizzarea tancului TR 85 la standardul Bizonul (cu Kraus Maffei, constrictorul Leoparzilor germani) si a altor echopmanete, care doreau sa doteze armata romana cu ARTROM de 155 mm , sa construiasca autostrazi …

    Insa cum a iesit ? ZERO elicoptere de atac. Un numar insuficent de F 16 si piloti cu nu stiu cate ore de zbor (cica sub 200 ore/an sunt numa bini de inmormantat cu onoruri), vreo 60 de TR 85 Bizonu .. si cam atata!
    Si o intrebaree „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să fie vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?” – general-locotenent în rezervă Ben Hodges.

    DraCilor.. mai usor cu acuzele de filomiscalism.. chaoir daca nu titi ne prapdaim de grija UCrainei.
    Si nu suntem prorusi daca observa, ca vem si noi INTERESE , nu numai Ungaria si Polonia!!!
    Ca interese are si SUA ….

    * nu ma luati ca cum modernism, Europa, vest, npou model. Cestia este ca in 1990 Romania avea cateva leaturi „groase” de populatie tanara (cei nascuti dupa 1967) care ticmai „intra pe piata” . In mod normal , adica daca aveam conditii normale ar fi trebuit sa avem o mica crestere a numarului de nasteri dupa 1995 (femei tinere, la varsta …corespunzatoare care ce sa faca ? Sa astepte ca Adriana Iliescu ??!) Si ca romance emigrate in Spania au imbunatatit demografia spaniola

    • Foarte inteligent prezentat punctul dvs. de vedere si sunt intru totul de acord cu cele prezentate si crudul adevar este ca aparteneta la UE este un esec care se datoreaza pe de-a-ntregul nestiintei, inabilitatii, obedientei, rea vointei sau tradarii politicienilor romani.

  17. trexsr, problema Americii nu este că ar fi, chipurile, atacată de cineva, ci propria ei politică agresivă și unilateralistă tinde să dobândească efectul bumerangului. În primul rând o economie bazată pe investiția în arme nu poate supraviețui într-un mediu de competitivitate reală, fără spolierea altor state, iar o psihoză a războiului face mult mai mult rău fundamentaliștilor (gen Victoria Nuland) de la Washington prin simplul fapt că restrânge marja de manevră a diplomaților americani. Deja devine un stereotip tonul amenințător în raport cu restul lumii, în dispreț visceral față de națiuni și dreptul internațional, ceea ce erodează îngrijorător credibilitatea SUA.
    Nu vezi că Puțin tace și zâmbește mucalit, mutând ca de obicei inteligent pe tabla de șah, în timp ce administrația democrată spumegă de furie încercând să isterizeze o Europă întreagă împotriva Rusiei ?
    Până și regimul Zelenski începe să realizeze cacialmaua și afirmă că nu se pune problema iminenței unui război.
    Nu știu de ce, dragă trexsr, dar întotdeauna ,,Goliații” istoriei au fost, invariabil, pe cât de mari tot atât de….
    dada, proști, ai înțeles perfect.
    (Z)

  18. Gicu Friedman este putlerist ?!

    Cu ocazia participării la Consiliul de la Chicago privind Afaceri Globale din februarie 2015, mister Friedman, a răspuns unor întrebări, explicând sintetic, dar și cinic cum e cu democrația și intențiile politicii americane. Nu este o scenă din ”Yes prime minister” al lui Antony Jay and Jonathan Lynn, la care se mai poate spera că este vorba doar de glume seci și umor negru britanic, este vorba de răspunsuri date de un guru al politicii externe și un fin analist și bun cunoscător al politicii americane un fel de promotor, sfătuitor, ”off record” al diplomației americane, o voce prin care se spun adevăruri pe care administrația SUA nu le poate spune, dar care trebuie să ajungă la anumite urechi.

    Răspunsurile lui George nu mai au nevoie de comentarii pentru cei care trebuie să le știe, iar pentru cei care nu le înțeleg sau nu le cred, nici nu mai contează. Iată câteva din cele spuse de Friedman încă de acum 7 ani.

    Nici o țară nu poate trăi în pace mereu, nici măcar SUA.

    În Europa nu vor începe războaie mari, presupun că nu se vor întoarce acum 31 de ani, dar se vor întoarce la ”umanitate”. Ea va avea răzoaie, va avea pace, va pierde vieți. Nu vor fi sute de mii de morți ca la ultimul război, dar ideea europenilor că sunt excepția, cred că este până va apărea primul deces.Vor fi conflicte în Europa, ca cel din Iugoslavia, sau din Ucraina. ( ???????)

    Relațiile SUA cu Europa? NU AVEM RELAȚII CU EUROPA. Avem relații cu România, CU FRANȚA, nu există o Europă cu care să avem relații.

    (terorismul islamic) reprezintă o problemă pentru SUA, dar nu o amenințare existențială. (atunci de ce SUA a stârnit întreaga lume pentru a luptă împotriva afganilor spunând că SUA și întreaga lume sunt amenințate de Osama Bin Laden?)

    Interesul primordial al SUA de peste un secol, în Primul și Al Doilea Război Mondial, cât și în războiul rece, a fost RELAȚIA DINTRE GERMANIA ȘI RUSIA deoarece unite reprezintă o singura forță (europeană, NA) care ne poate pune în pericol și trebuie să fim siguri că asta nu se va întâmpla. (așa că dezbină și stăpânește)

    Săptămâna trecută, sau acum 10 zile, generalul Hodges comandantul forțelor terestre din Europa, a mers în vizită în Ucraina. A anunțat oficial că instructori militari ai US vor veni în Ucraina. DE FAPT A FOST ACOLO SĂ ATRIBUIE MEDALII MILITARILOR UCRAINIENI deși protocolul US spune că medaliile USA nu pot fi acordate străinilor, DAR A FĂCUT ASTA PENTRU A ARĂTA CĂ ( ARMATA UCRAINIANA) ESTE ARMATA NOASTRĂ. După ce a plecat, a precizat că în țările Baltice SUA are pre-poziționate arme, artilerie și alte echipamente. (rețineți, aceste declarații erau făcute în 2015, când SUA spunea că nu are niciun amestec în conflictul din Ucraina)

    Țările Baltice, Polonia, România, Bulgaria, reprezintă puncte strategice interesante. (Deci SUA NU IUBEȘTE România, o folosește doar ca punct strategic care în caz că se împut treburile poate fi abandonat. NA)

    SUA A ANUNȚAT IERI CĂ VOR LIVRA ARME, IAR ÎN SEARA ASTA, AU RETRACTAT, DAR ÎN REALITATE VOR LIVRA.(și au livrat, cu ajutorul României)

    În toate aceste operațiuni, SUA a acționat ÎN AFARA CONTEXTULUI NATO.

    Rușii au impresia că SUA vrea să rupă Federația Rusă. Deși ne-o dorim, nu vrem să îi omorâm, doar să îi rănim un pic, să le facem pierderi: ( interesantă declarație. Prost este însă că se folosesc de alții pentru a provoca pierderi rușilor, printre care și românii,CARE VOR SUFERI PIERDERI ȘI EI. Însă liderii noștri fac jocul perfidului…. partener strategic. Americanii o declară deschis, conducătorii noștri se fac că nu știu. NA) .

    Dacă întrebi un polonez, un ungur, un român, ei trăiesc într-un univers total diferit pentru un german, iar germanii într-un univers diferit de al unui spaniol . DECI NU EXISTĂ O EUROPĂ COMUNĂ.

    SUA AU UN INTERES FUNDAMENTAL, CONTROLEAZĂ TOATE OCEANELE LUMII. Nicio altă putere nu a făcut asta, iar din acest motiv noi putem invada popoarele lumii iar ei nu ne pot invada pe noi. Este un lucru foarte bun, pentru că menținerea supremației pe apă și în spațiu e fundamentul puterii noastre. Cel mai bun lucru ca să nu fim atacați de flota dușmanilor este să nu îi lăsăm să o formeze. Englezii au aplicat strategia învrăjbirii europenilor între ei, ca să nu construiască flote.

    Politica pe care o recomand eu, este cea folosită de Regan în Irak și Iran. A FINANȚAT AMBELE PĂRȚI, CA SĂ SE BATĂ ÎNTRE ELE, NU SĂ LUPTE ÎMPOTRIVA NOASTRĂ. Este cinic, nu este moral, dar a funcționat. (Sprijinul financiar și în tehnică militară și specialiști din Irak și Iran a produs multe pierderi de vieți omenești nevinovate, dar America a stat liniștită. Așa se va întâmpla și cu Ucraina, strategia va funcționa ca unsă, este deja patentată. NA)

    Aici e șmecheria. SUA nu poate să ocupe toată lumea, căci în momentul în care cizmele noastre ating pământul, suntem total depășiți numeric. Putem învinge o armată, dar nu ocupa o țară. Deci nu avem trecere politică peste tot, dar AVEM ABILITATEA SĂ SUSȚINEM VARIATE FORȚE CARE SE CONFRUNTĂ ÎNTRE ELE, PRIN SPRIJIN POLITIC, ECONOMIC, MILITAR, SFATURI, IAR ÎN CAZURI EXTREME PROCEDĂM CA ÎN JAPONIA, VIETNAM, IRAK, AFGANISTAN PRIN ATACURI PENTRU A PROVOCA DISTRUGERI. ( ASTA FACE SUA ACUMA CU UCRAINA, SUSȚINE UN CONFLICT INTERN ÎN UCRAINA, CONFLICT ÎNTRE RUȘII ȘI UCRAINIENII DIN UCRAINA, ÎNTRE PRORUȘI ȘI PROOCCIDENTALI CARE FACE DIN AMBELE TABERE TRĂDĂTORI AI INTERESELOR PROPRIULUI STAT.NA)

    Problema pe care o avem este că suntem atât de proști, încât după ce destabilizăm inamicul, statul, în loc să spunem ”ok, am lucrat bine, acuma hai acasă”, spunem ”wow, a fost simplu, haideți să instalăm democrația aici” Ăsta e momentul când demența vine.

    Aici este momentul cel mai cinic, DEMENȚIAL al intervenției domnului Friedman. Pe lângă faptul că la plecare într o nouă misiune, DUPĂ CE A RIDICAT O CRUCIADĂ PLANETARĂ ÎMPOTRIVA UNUI STAT SAU LIDER DE STAT fluturând steagul implementării democrației, nu numai că nu realizează ceea ce a declarat, dar consideră că este o prostie fără margini, un act de demență. Să fim serioși, Friedman nu este naiv, el știe foarte bine scopurile oricărei intervenții, dar nu poate spune nici chiar el că SUA DE FAPT PESTE TOT URMĂREȘTE HEGEMONIE, RESURSE, INFLUENȚĂ. Dar ce a spus legat de ”reconstrucție și instaurarea demorcației”, ar fi suficient să dea de gândit nu liderilor lumii sau șefilor statelor slugi, ci măcar celor care până acuma mai credeau în înaltele idealuri ale democrației.

    https://www.ziuaveche.ro/opinie/ucraina-si-romania-doi-pioni-de-sacrificiu-partea-a-iv-a-ce-vor-face-romanii-314240.html

  19. off topic
    Cred ca a sosit timpul ca PSD sa se retraga si sa lase locul liber escrocilor, devalizatorilor natiunii, tradatorilor, vanzatorilor de tara la propriu.
    Astept de foarte mult timp „o luare de pozitie” din partea SRI si a altor entitati abilitate in domeniul S.N.. Se intampla foarte multe fapte gravissime care tin de acestea, extrem de multe semnalate si „judecate” de media. Se pare ca acestia sunt numai „consumatori” de salarii grase, au grija sa nu supere pe nimeni, in rest traiasca „Big Brother”.

  20. Sefu’ ,
    mii de scuze da… azi sufar de limbarita ……

    De ceva timp parca simteam asa o putoare de hidrocarburi .. si azi se confirma!!!

    În criza dintre Ucraina și Rusia, adevărata miză este gazul: În doar câteva luni, SUA au devenit unul dintre marii exportatori
    Riscul unui război în Ucraina alimentează o bătălie mai tăcută și mai parşivă, cea pentru viitorul energetic al Europei. Materia prima este gazul. Pe de o parte există Rusia, de zeci de ani principalul furnizor al continentului nostru; iar de cealaltă parte, Statele Unite, care au încercat recent să-și extindă producția. Plecând aproape de la zero, în doar șase ani, SUA a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume (graţie controversatului „fracking”, adică forarea rocilor de șist la o adâncime de 3.000 de metri).
    Oportunitate pentru SUA

    Actuala criză energetică, care afectează în special Europa, ar putea oferi Statelor Unite o nouă piață. Este suficient să spunem că în ianuarie, transporturile de gaze naturale către Europa (dintre care cel puțin jumătate au sosit din America) au depășit importurile de gaze din Rusia, transmite La Stampa. https://www.capital.ro/gazele-naturale-au-devenit-si-mai-scumpe-in-europa-cotatiile-de-referinta-au-urcat-cu-aproape-8.html

    So in aceaiasi zona :

    Recurs la memorie .

    Anno Domini 1970 sau 1348 al Hegirei . Orientul Apropiat era condus ori de regimuri laice sau laicizante ori de „conservatori” moderati (cu sticla de tarie scumpa si fina ascunsa sub djelaba). Si clericii musulmani erau „rugati” sa isi vada de moschei si sa predice numa cele sfinte ca altfel politia secreta ii lua! Si cica era mai rea decat Dracu personal!!!

    Si in Fatah cca 1 din 3 era crestin. Arabi palestinieni crestini.

    In plus Iracu si Siria erau conduse de partide Baas zise socialiste.

    Si atunci cand incepu razboiul civil din Liban (aprile 1975) se tot explica ca de fapt razboiulo nu era atat de religios cat adtiv si economic

    A da.. am uita ceva IMPORTANT : in 1973 a avut loc razboiul Kipurului care a fost urmat de Socul petrolier, Tarile musumane cu petrol s-au umplut de bani si se zicea ca nu stiu ce emir se ruga zilnic lui Allah sa il lumizeze ce sa faca cu atat banet.

    Da printre acestea se distingeau 2 state : Iracu si Iranu. Ca nu aveau doar bani ci si populatie si populatia era nitel mai scolita.. si deci puteau avea ambitii.

    Si Mohammad Reza Pahlavi zis Aryamehr care era Shahinshah (Sah in Sah, adica Rege al Regilor adica Imparat) al Iranului AVEA! Ambitii mari!! De genul celor ptr care Petru I avea flori proaspete la mormant si statuie si in timpu’ lu’ Brejnev. Adica Aryamehr dorea sa faca din Iran una din primele 10 natiuni ale lumii – industriala, tehnologizata, modernizata!! Si moderniza o societate inca aflata in stadiul agrar .. cestie ce trezea mai nemultumiri si acuze de coruptie (nu ca nu era coruptie! Era!!)

    Ambitii mari. Bani cacalu. Program . Regim autocratic. Plus acces la tehnologie – mda Iranu era primul actionar la Mercedes! Toate premizele ca in anul 2000 Iranul sa fi devenit o tara importanta!!! Poate prea ….

    Si in 1978 a avut loc ce s-a numit Revolutia Islamica…. Si a venit de la Paris unu .. nu am intels bine daca Aytolah era numele sau prenumele lu Rudotel . Pe urma am aflat ca era titlu, ca pe aia il chema Ruhollah Khomeini ….. si am aflat ca muslmanii sunt siiti sau suniti

    Oricum odata cu aytolahu modernismu’ sahului a fost pus intre paranteze .. si la dracu’ cu emaciparea femeii
    https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2018/01/04/13/iran-60s.jpg?quality=75&width=990&auto=webp&crop=982:726,smart

    Ma rog astea erau studente din fammilii mai emancipate nu din clasele mai nefericite din satele iraniene.

    Da.. Si a fost Revolutia Islamica.Azi Iranu nu e una din primele tari ale lumii si femeile umbla ibrobodite da’ iar se zice de coruptie …

    Insa noii sefi iranieni doreau sa exporte revolutia islamica si acuzau de coruptie diverse case conducatoare .. Asa ca Sauzii au trebuit sa isi demoinstreze integritatea refacand alianta cu whabismul ..

    E .. si in 1979 AL de Sus ia mintile Biroului Politic al PCUS care birou se baga in Afganistan. Numa bine ca sa faca din activistii musulmani autentici luptatori ptr libertate… Normal ca mujadehinii au fost sprijiniti de SUA .. din pacate SUA nu au avut si un sprijin cultural – adica burse, profesori samd . Sprijinul cultural a venit de la Arabia Saudita – imani, madrase, integrism !!!

    Si in 1981 cand a fost asasinat Anwar el-Sadat toata lumea aflat ca Fratia Muslmana nu figura pe aceiasi lista cu mastodontii si machaiadorusii, adica specie extincta . Ca era inca prezenta si cateodat activa !!!

    SI anii au trecut si a venit 89 si prabusirea societatilor „socialismului real” adica a sistemului sovietic.

    Care prabusire a avut efecte si in .. republica Populara Democratica si Populara Algeria unde au loc niste algeri libere castigate de Frontul Islamic de Salvaree…. Incurcaturi, pe urma lovitura de stat a armatei. Islamistii se supara si incep sa decapiteze cu satele. Adica intreaga populatie a unui sat. Armata imparte arme in satele mai izolate si miliitantii decapitarilor dispar . Dispar din Algeria ca sa apara in .. Bosnia!

    Bosnia unde a izbucnit un razboi civil .. si unde sefu era Alija Izetbegović cam islamist!! Si unde voluntarii algerieni au fost apreciati.. pana cand odata cu acordurile de la Dayton prezenta lor devine prea batatoare la ochi.. asa ca se cara pana in Afganistan ….

    Si apoi a fost One-Eleven. Printre cei care sarbatoreau victoria supra necredinciosilor erau si algerieni , fosti voluntari in Bosnia fosti …

    Avem ceva liniste pana cand .. nu stiu cine a avut nefericita idee a Primaverii Arabe. Care primavara a readus in prim plan Fratia Muslmana si altii de felul ei si a culminat cu ISIS.

    Bilantu zisei primaveri este canci democratie , sharia, decapitari , haos , instabilitate si o mare de migranti catre UE.

    in plus disparitia crestinilor „reziduali” din zona Orientului Mijlociu…

    Nu stiu cum sa va zic .. da contempland acest tablou am imresia ca privesc un lac. Apa ar trebui sa fie oglinda.. insa onduleaza un val care sugereazaa ca in adanc e ceva MARE care se misca .

    Si asta ma face sa imi aduc aminte de „eroul” Oliver North si afacerea Iran-Contras . Adica SUA a vandut arme Iranului condus de Khomeiny .. adica regimului care a ocupat ambasada SUA si a tinut ostatec personalul ambasadei timp de 444 zile?! Si ajutor impotriva lui Sadam care , cu toate pacatele lui celelalte, era perceput ca un „campion”, „gladiator” , al civilizatiei contra obscurantismului teocratic ..

    Asta ma face sa ma gandesc ca , „cineva”, „inteligent” , „unii” „destepti” au avut ceva in vedere inca de prin 1975 … Dar au luat modelul bizantin. Bizantii aia au atras in zona si pe Selgiuc si pe Osman!

  21. Off topic
    Mă distrează rîcîiala de la usr (plus-minus). Acum ca DRULĂ e preşedintele acestei…acestui…whatever, propun numirea lui PUJBĂ ca vicepreşedinte al aceleiaşi…aceluiaşi…whatever.
    Sănătate tuturor!

Lasă un răspuns