„15 ani de apartenență la Uniunea Europeană. Rezultate și perspective pentru România.”

Fundația Europeană TITULESCU organizează luni, 31 ianuarie 2022, începând cu ora 15.00, o dezbatere on-line dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, cu titlul ”15 ani de apartenență la Uniunea Europeană. Rezultate și perspective pentru România.”

Invitați: 

Prof. univ. dr. Vasile PUȘCAȘ – fost Șef al Departamentului pentru afaceri europene în Guvernul României și fost Negociator șef al României la Uniunea Europeană

Corina COMAN – fost Consilier al primului ministru pe probleme de integrare europeană

Victor NEGRESCU – Europarlamentar, fost ministru al afacerilor europene

Ștefan MUȘOIU – Deputat, președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților

Cristian WINZER – Secretar General al Fundației Europene TITULESCU

Moderator: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene TITULESCU 

Evenimentul va putea fi urmărit online pe site-ul Fundației și pe canalul de YouTube al acesteia.

6 gânduri despre “„15 ani de apartenență la Uniunea Europeană. Rezultate și perspective pentru România.”

  1. Revin …..
    si fac si eu un bilant mai altfel ….

    Chiar daca „economia ţării a avut o traiectorie la care foarte puţini se aşteptau. Din 2000 până acum economia a crescut de şase ori, de la un PIB de 40 de miliarde de euro la unul de 240 de miliarde de euro, rezultatele aau fost modeste. Da, modeste! Mai tineti minte cum a decolat piata imobiliara dupa aderari ? Da, caci speram la mai mult! Mult mai mult!!! Nu imi ziceti ca „de la un salariu mediu de 150 de euro la unul de 700 de euro” eu va zic altceva.

    Portugalia. A aderat la CEE (Piata Comuna ca inca nu se inventase UE) la 1 ianuarie 1986. Dupa 15 ani, adica in anu 2000 portughezii nu mai emigrau catre Paris ca sa se angajeze fie ca necalificati fie portarese . A da cautati in colectii de hebdomadare franceze din anii 70-80 „la chasse aux portos”…. Nu.. Nu mai emigrau ci, prin 91 primea cativa romani … nu nu necalifcati!
    In 1985 Portugalia avea o populatie de 10 016 605 locuitori, in 1995 locuitori 10 249 022 . O mica crestere da CRESTERE!!!

    Grecia . A fost primita in Piata Comuna la 1 ianuarie 1981. Dupa 15 ani unii de prin Botosani ajunsesera sa munceasca in Grecia .
    In 1980 Grecia avea 9 584 184 locuitori.. in 1995 avea 10 535 973 locuitori.

    Romania a aderat la Uniunea Europeana in 1 ianuarie 2007. Se emigreaza „destul de bine” . Ca sa fie cules sparanghelul nemtilor am organizat si contrabada masiva de zilieri (contrabada ca judetu era in carantina! Teoretic ..) Populaţia României la 1 ianuarie 2021 era de 19.186.201 de persoane, faţă de 20.121.641 persoane în 2011.(acum vreo 10 ani ani romancele emigrate in Spania au „produs” o crestere a populatiei spaniole prin nasteri!) Eu numesc asta EȘEC .

    Si sa tinem cont ca Romania avea cateva atuuri fata de Portugalia si Grecia. Unele resurse minerale. Industrii. Scoli. Specialitsi (incluzand si muncitorii cu meserii tehnice care cereau 2 sau 3 ani de scoala profesionala) Si IT isti. Ca IT istii aia nu au cazut din cer odata cu ploaia … au fots formati in decenii (prima promotie cam prin 1958 … meritul mare fiind al dr. ing gnl mj Dinu Buznea . O sectie „mixta” jumatate erau studenti militari de la Academie)

    Deci … „material” era .

    Ce a lipsit ?
    Minte. Unii se lauda ca cum Sectoare întregi din economia României sunt controlate de multinaţionale nu observa ca nu avem nici o firma „de nivel” nationala. Ungurii au MOL, polonezii au PKN, cehii au CeZ. Noi nu. Altii ne „au” pe noi.
    Cum sa zic .. capitalismul se contruieste cu „mastodonti” nu cu tarabe . Si cu capital national ….

    Cestii, se pare, necunoscute celor care „pro„. Ca am uita sa va spui .. in 14 ani de la aderare si Grecia, si Portugalia, si Polonia si-au tras niste autostrazi, si-au modernizat caile ferate .. au …

    Noi? „Am am votat contra autistrazii „spagofilice” Bechtel , contra „tainului lui Raffarin”si pentru ala care declara ca ne va scoate autostrazile din cap .

    Mda … capitalism fara capital national si piata fara drumuri …..

    Dupa 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană România nu isi mai poate hrani poporul…

    20 iulie 2010 Cata mancare din import consuma romanii? https://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-7601720-cata-mancare-din-import-consuma-romanii.htm

    24 ian. 2018 Mâncare de import în valoare de 5 miliarde de euro. România este tot mai dependentă de carnea, legumele şi fructele UE https://www.economica.net/mancare-de-import-in-valoare-de-5-miliarde-de-euro-romania-este-tot-mai-dependenta-de-carnea-legumele-si-fructele-ue_149026.html

    01 apr. 2021 Importurile de produse agroalimentare trec de pragul de 10% din total. Jumătate de miliard de euro am dat pe porumb și grâu https://www.economica.net/importurile-de-produse-agroalimentare-trec-de-pragul-de-10-din-total-jumatate-de-miliard-de-euro-am-dat-pe-porumb-si-grau_502232.html

    25.05.2021 Cum a ajuns România dependentă de importul de alimente din Italia, Spania, Franța. Minister: Aducem din afară 70% din ce consumăm https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/cum-a-ajuns-romania-dependenta-de-importul-de-alimente-din-italia-spania-franta-minister-aducem-din-afara-70-din-ce-consumam-1540459

    29 ianuarie 2022, Profeţie cruntă pentru România! Vin cele mai negre vremuri din istorie: “Este teribil de grav” ://www.capital.ro/profetie-crunta-pentru-romania-vin-cele-mai-negre-vremuri-din-istorie-este-teribil-de-grav.html https://www.capital.ro/profetie-crunta-pentru-romania-vin-cele-mai-negre-vremuri-din-istorie-este-teribil-de-grav.html

    In restul UE, mai ales in tarile din Vest productia agricola esre luata in serios…
    Nu si la noi …

    Deci ma reintorc si reafirm ca adeararea la UE s-a dovedit in esec ptr noi.
    Esecul insa este „meritul” nostru , nu al UE ,
    Si sa nu dam vina pe tata Safta sau nea Gicu , cu max 7-8 clase si poa 1 an de profsionala (nea Gicu !) vinma apartine altora!

    PS noroc ca ma sunt usor racit (mersi Frigusor! ) ca altfel doream sa imi spun parerea …
    Si dedicatie ptr momentul festiv :

  2. Am vazut azi un sondaj despre ce cred romanii despre UE, inclusiv despre un ROEXIT.
    In Romania predomina dorinta ca tara sa ramina in UE si considera apartenenta la UE ca benefica.
    Nu exista un al model mai atractiv pentru Romania, dar Romania poate sa isi negocieze mai bine interesele.
    Pe cind 44% din cetatenii Republicii Moldova vor unire cu Romania (Care au raspuns la sondajul de acolo), 74.5% din respondentii la sondaj din Romania vor unire cu Republica Moldova. Foarte interesant!

    https://www.mediafax.ro/politic/sondaj-ce-spun-romanii-despre-un-roexit-20493717

    • @trexsr:”74.5% din respondentii la sondaj din Romania vor unire cu Republica Moldova.”.
      ======

      Citind comentariile mizerabile la articolul lui Nistorescu, „Două treimi din români nu vor să lupte pentru țară”, mă întreb care-și cei 75% care vor unirea.

      La modul în care românii denigrează absolut orice ține de România, cum să mai dorească basarabenii să revină la țara mamă, țară pentru care nu merită să lupți?

  3. Foarte interesanta analiza comparativa a integrarii Portugaliei si Spaniei in EU (CEE la vrea aia).

    Iata un exemplu care ilustreaza o diferenta marcanta intre perceptia integrarii a ibericilor:

    „…The polling data collected by the Madrid’s Center of Sociological Investigations (CIS) and Eurobarometer show that Portuguese and Spaniards feel linked by geographical and affective feelings to Europe and the Europeans. However, they do not identify closely with a socalled « common European culture ». The reason for this is that despite a shared history and traditions, there is an absence of a pre-modern common past and a European heritage that would have allowed for the emergence of a unified European identity. Therefore, the image of a « European community » among Iberian people is very week. Indeed, they perceive the EU as an economic community, not so much as a community of Europeans…”

    A fost bine punctat in dezbatere si despre „identitatea” romanilor in momentul pre-aderarii. Cred ca inca persista aceste dureri ale noastre ce tin de istoria si cultura noastra aparte. Nu am avut timp niciodata suficient sa ne coacem, si daca am avut odata elite, ele au fost distruse fara noima in numele unor ideologii paranoice, gen fascism si comunism. Nu stim inca sa comunicam bine ca natiune. Dialogul sfarseste in cu pumni in loc de argumente (virtual si aici pe blog se vad bine cei care confunda dialogul cu scrima sau datul la gioale).

    Mai las si pe altii sa contribuie. Toate bune!

    https://www.cairn.info/revue-pole-sud-2007-1-page-19.htm#:~:text=Entry%20to%20the%20EC%20has,policies%20and%20the%20EU%20budget.

  4. Utopie sau necesitate ?
    Acum aproape 30 de ani,cam la doi ani de la ceea ce cativa nostalgici se incapateneaza sa numeasca « revolutia », dandu mi seama ca in mod ineluctabil mica mea tara se va confrunta candva cu o inclestare dintre cei mari si asta pentru ca are ghinionul de a fi periodic « la mijloc »,geografic, fiind un perfect teatru de razboi…ai altora,atunci spuneam,am creat ARNA Asociatia Romana Pentru Neutralitate Activa.
    Bogdan Aurescu era tinerel pe atunci,invatace este n fapt diplomatia. Printre cei care au aplaudat ideia,constructia, erau si un fost ambasador roman la Moscova, mai erau si alti diplomati. In fapt ARNA a avut daca imi amintesc in jur de 20 de membrii fondatori.
    Mesajul implicit creat atunci de ARNA a fost primit cu interes si de ambasadorul rus dar si de cei din vest.Evident, interesul era …est,vest !
    Lucrurile au luat o alta directie si ARNA a ramas doar o ideie.Din pacate !
    Evident daca ne pozitionam la ziua de azi si daca ne gandim la cum ar fi Romania ca tara neutra,lucrurile ar fi foarte diferite. Atunci Cipru era un refugiu ,un paradis fiscal. Romania ar fi putut..Atunci sau perindat prin bancile cipriote sute de miliarde (poate mai mult) de dolari ,veniti din Rusia, din tarile « eliberate » si nu numai. Romania ar fi putut…
    Pe atunci Romania a avut cativa ani agricoli i excelenti iar Rusia nu. Si tocmai atunci generalii rusi vindeau oriunde armament modern,avioane ( MiG-29 et Su-27.),elicoptere (Mi28..) submarine…pe bucatele de paine.( pe atunci Rusia ii « platea”lui Mac Donald sume datorate cu submarine de clasa K si M,dezarmate..)Romania nu s a gandit la un barter ,grane contra armament modern si…s a ales cu avioane F16 de mana a doua…cateva si platite scump.
    Da ,Romania s a vrut in NATO. Evident ,respect alegerea facuta atunci dar tot evident ,ca cetatean responsabil, deplang …rezultatul.
    Pe celalalt plan, cel a intergrarii Romaniei in familia europeana ,ideie excelenta , gestionata insa cu o lasitate incrancenata de neaveniti dar cu putere de decizie rezultatul este palpabil.
    Virsta a treia ucisa incet prin infometare, lipsita de acel minim consfintit de Constitutia Romaniei,prin lipsita de medicamente, de caldura etc.,
    Incapacitatea financiara,energetice,industriala,alimentara a acestei tari devenita bantustan,land fara putere infeudat unei organizatii condusa aparent de Germania si Franta, prima fiind locomotiva, cea de a doua fiind ..alibi, de a se sustineazi,necesitatea de a o face fara intarziere in mod autarhic daca va trebui.
    Si trebuie !!!
    Romania dispune pentru cel putin inca zece ani de rezerve de gaze si titei suficiente pentru a sustine populatia (si o parte din industrie) Romania are un diamant dorit cu inversunare de un capital strain omniprezent,Hidroelectrica,are centrale termice pe carbuni care vor trebui repuse in functiune (ca cele din Germania de azi, ca cele din China..),are o centrala nucelara are si un procent de energie verde. Cu alte cuvinte Romania se poate sustine pe acest plan,isi poate satisface nevoile interne
    -Un guvern responsabil – va trebui sa existe- va trebui sa ceara un moratoriu ,nu de un an cum legal poate de azi, ci pe minim patru ani !
    -Va trebui sa si pastreze gazul ,titeiul, curentul ,dar si granele,produsele alimentare, in toata acea perioada ,strict in interesul celor pentru care lucreaza,pe care ii reprezinta
    va trebui sa ajute -urgent-producatorii de alimente astfel incat importul pe acest plan sa inceteze cat mai repede.In ipoteza in care producatorii externi instalati la noi,cei din acest domeniu ar refuza…nationalizam si platim inapoi sumele cu care au cumparat pe atunci actiunile sus ziselor societati.Evident nu vor dori acest lucru fiind vorba de o perioada de tranzitie …de la mizeria de azi la o cat de cat normalitate peste patru ani !
    -Pretul produselor energetice , gaz, carbune, titei,curent… va trebui sa fie corelat cu capacitatea populatiei de a l plati ! Cam asa fac pare se si rusii…
    -Avem pare se 450.000 de someri.Bine…Recreem serviciul militar obligatoriu pe trei ani minim si drenam.facem pe de o parte curat dar si formam tineri.Putem ?Da, putem !
    -Pensiile speciale dispar in profitul pensiilor minime si modice creind astfel o normalitate (da, vor fi probabil ceva greve dar sunt convins ca nici un procuror, judecator, functionar superior etc, nu si va periclita cariera la termen)
    -ARNA- nu functioneaza azi.Dar maine ,daca va trebui….

  5. Analiza facuta de @Ghita Bizonu’ este cat se poate de interesanta, datele si cifrele vorbesc. „15 ani de apartenenta la Uniunea Europeana”. Am avut extrem de mari sperante prin aceasta apartenenta, insa cu timpul m-am dezmeticit si nici politicienii romani n-au fost si nu sunt pe masura acestei apartenente. Perspectivele pentru Romania erau promitatoare, chiar marete, insa cu timpul s-au estompat total, iar perspectivele sunt extrem de sumbre si aceasta tot din cauza politicienilor de acasa cat si acelora care si-au obtinut un fotoliu de europerlamentar, ultimul exemplu fiind al „eruditului”, Rares Bogdan zis si P.G.. Am folosit o abreviere din lehamitea ce mi-o provoaca acest personaj.
    Astazi Romania a fost adusa la stadiul de natiune cu mana intinsa la U.E., nu mai are o industrie solida, agricultura nu este sprijinita indeajuns, iar aceasta dicteaza ce si cum acasa pe plaiurile mioritice.

Lasă un răspuns