Bogdan Tiberiu Iacob despre Iohannis si Ziua Micii Uniri

„Președintele care a vrut cîndva să devanseze cu vreo 6-7 luni aniversarea revoluției din decembrie o comite din nou: de Ziua Micii Uniri, s-a aflat în Parcul Carol, la Monumentul Ostașului Necunoscut. Nicio legătură cu lipirea Munteniei și Moldovei, în 1859. Locul tradițional al sărbătoririi primei uniri e, dintotdeauna, orașul Iași, secondat de Focșani; cînd coana Chirița de la Cotroceni nu mai vrea în dulcele tîrg al Ieșilor, e semn de deranj mare în popularitate.

Klaus Iohannis a început de ceva vreme să evite orice contact cu civilii în loc deschis. Cam de cînd a luat-o la vale în sondajele de popularitate. Duse sunt vremurile cînd îmbrăca haina roșie și cobora în piață, printre manifestanți picați în extaz. Acum, spaima de români își spune cuvîntul.

Pe 21 decembrie, mulți vor fi observat că președintele lenevilă s-a trezit suficient de devreme pentru a fi în Piața Universității la orele 8,00 dimineața, cînd nu prea era țipenie de om în zonă, pentru depunerea unei coroane de flori în amintirea eroilor revoluției.
De ieșit în cîmp deschis, nu mai iese decît atunci cînd are motive să fie înconjurat eminamente de militari, în special de generalii din servicii.

Cum ar fi parada militară de Ziua Națională, de 1 decembrie. La ultima, cea de anul trecut, președintele s-a plasat, la loc sigur, între generali, în timp ce civlii erau ținuți la distanță cu garduri metalice. Precauții de pandemie, desigur.

Spre deosebire de 1 decembrie, legată direct de primul război mondial, 24 ianuarie e o zi care nu are legătură cu armata română. A fost o acțiune eminamente civilă, opera clasei politice a vremii, care l-a ales, la Iași, pe Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei, și mai apoi, la București, domn al Munteniei.
Firesc, deci, ca Iași să fie locul tradițional unde se celebrează mica unire. Și orașul Focșani e încărcat de simbolistică, pentru că ziua unirii a eliminat statutul său de localitate plasată în două țări diferite.
De-a lungul anilor, greii politicii au ales cele două orașe pentru celebrarea unirii.
Mai puțin cei care nu mai stăteau bine în sondaje și nu voiau să riște huiduieli publice.
În primii ani de mandat, Băsescu venea la Iași și se prindea în horă, vesel, ca unul bine plasat în sondaje.
În 2011, s-a produs un mare deranj, cînd s-a ales cu huiduieli din mii de piepturi moldovenești, exact cînd primea onorul gărzii militare.

Anul următor nu a mai călcat pe acolo, trimițînd doar o coroană și un mesaj, dar a fost huiduit copios consilierul prezidențial care l-a reprezentat acolo. În 2013 era așteptat și la Iași și la Focșani, dar a trimis doar mesaje. În 2014, ultimul an la Cotroceni, a fost huiduit la Iași chiar și în lipsă.

Iohannis a mers și el în tîrgul Ieșilor în primii doi ani de mandat. În 2016 a ținut un discurs la Cotroceni și a trimis doar un mesaj la Iași, pentru ca următorii doi ani să participe doar la ceremonii de interior, la palatul Patriarhiei. Comoditate?

În 2020, pe valul succesului de la prezidențiale, a mers iar la Iași.
Anul trecut, a trimis doar un mesaj.

Acum, probabil ca să nu fie declarat dispărut de tot, după un an în care toată lumea s-a întrebat dacă mai calcă pe la slujbă, Iohannis a recurs la un tertip.

A ieșit în aer liber, dar a decis organizarea ceremoniei dedicate micii uniri într-un loc care, cum spuneam, nu are nicio legătură cu evenimentul respectiv. Decît, poate, prezența, pe undeva, prin zonă, a vilei Bosianu, în care unioniștii s-au întîlnit cîndva pentru a pune la cale marea operațiune. Dar e un loc de ”încredere” din varii puncte de vedere.
În Parcul Carol aveam Monumentul ”Mormîntul ostașului necunoscut” și Mausoleul liderilor comuniști.
Pe platoul Monumentului se pot celebra Ziua Armatei române, Ziua Veteranilor, Ziua Eroilor, dar niciodată nu s-a sărbătorit ceva în legătură cu mica unire.
Decizia lui Iohannis a permis ca, din nou, la ceremonie să asiste 90% militari și doar cîțiva civili rătăciți.

Din nou, președintele s-a înconjurat în cîmp deschis de generali și colonei, și a ales un loc îndepărtat, plasat în afara traficului pietonal obișnuit, unde să nu riște nici umbră de huiduială sau, Doamne ferește, niscaiva ouă, la sugestia celor de la USR.

Frica păzește bostănăria, așa că, anul ăsta, Coana Chirița de la Cotroceni nu a mai servit dulcele tîrg al Ieșilor. Iar la cum merg lucrurile în sondaje, anii viitori va organiza ceremonia prin subteranele Casei Poporului.” (InPolitics))

17 gânduri despre “Bogdan Tiberiu Iacob despre Iohannis si Ziua Micii Uniri

  1. Degeaba , vorbe. Oamenii inteligenti ai acestei natii sunt cei ce nu la au votat. Sa l dam jos pe pagan, asta i ratiunea si telul. Degeaba se caieste x sau y, sa iasa in strada si sa faca ce au facit cand l au inscaunat, sa tipe sa urle din toti plamanii ca i boi , asa cum au tipat ca i bun. ROmanul sa traga la raboj, dar prea tarziu cateodata, suferinta prea mare pentru greselile ALTORA. Dancila e parfum pe langa tuta asta de wernier Domnule Nastase, afirmati ca vreti iar noi va votam. Da fara de ai de aurescu, va rugam!!!

  2. Cred ca e mai ales rolul partidelor sa isi promoveze posibilii candidati la Presedentie. Sunt oameni foarte bine pregatiti in Romania, cu experienta, si in functii de conducere, oameni care inteleg bine cum se „administreaza” culoarele puterii, in interiorul si exteriorul tarii, dar care sunt tinuti sub pres, unii pentru ca sunt doar romani si simt romaneste. Nu vorbesc de personaje care sunt propulsate si mentinute doar ca sa aflam mai tarziu ce si cit ii duce capul pentru poporul roman, oameni care au ca scop sa multumeasca o alta putere, fie ea si la Bruxelles, fara sa primeze pentru ei interesul Romaniei.
    Mai mult, acei candidati credibili trebuie sa aiba si o echipa, sau experienta de lucru buna si suficient de lunga intr-o echipa, care a livrat sau livreaza proiecte pentru tara. Nu e nevoie de idei excentrice, ci din cele care au lucrat si pentru alte tari in conditii apropiate Romaniei.
    Acest Presedinte, de exemplu, in afara de multele lui calitati…fizice…nu a inteles cit de importanta e munca de lobby in exterior, si nu a sprijinit vizibil si eficient organizatiile romanesti din diaspora. Avem nevoie de ele ca de aer, inclusiv in Germania, Ungaria, Kazahstan, Ucraina, si prin prejur. Apoi e nevoie de un fel de agentie centrala a diasporei (gen CMR, daca nu chiar ea), care poate amplifica vocea intereselor romaneshti pe modele cunoscute ale altor natii. Da, e nevoie de bani, dar si de sustinerea statului. Cu un stat mic si carat in valiza de Iohannis nu cred ca se poate face prea mult. Vorbim de asta de multi ani, dupa ce Basescu a hotarit ca noi astia din Occident, pe model putinist, suntem nocivi pentru el (care intruchipa Romania, evident una beata). S-a trezit dl Iohannis?
    Eu nu as vrea sa imi critic Presedintele tarii de care sunt legat prin radacini. As vrea unul sa-i string mina, chiar si virtual, si sa-i spun „multumesc”.

  3. N-am sa comentez articolul d-lui Bogdan Tiberiu Iacob. In esenta se duce un razboi impotriva a tot ceea ce este romanesc si simbolurile acesteia si BOR, iar Unirea Principatelor Romane s-a dorit sa fie minimalizatae la maximum, „Mica Unire”. Toata media a comentat incindentul de la Iasi, cand liderul AUR a fost „pictat” pe fata si mai nimic.
    In rest cu totii am inteles ca toata greva STB s-a datorat unui consilier general PSD („ciumat”) din Primaria lui Nicusor in acelasi timp si lider sindical (mafiot), insa media n-a scos o vorba despre „generalul” de la STB dl. Crit, daca cumva este si el membru al unui partid sau mai mult un simpatizant. Se pare ca acesta cocheteaza cu USR sau „ciuma galben-portocalie” de aia toti au tratat cu mucles subiectul. in privinta Intaistatatorului de la Cotroceni, numai de bine, cetatenii l-au votat majoritar de doua ori, asa ca mucles.

  4. Deja de ceva vreme dramatizarea a devenit ,,sport national”. Si tot ,,liderii” sunt cei care ,,dau tonul”. Cineva spunea c-am devenit un ,,stat esuat” cand, pana si analfabetii functional s-au prins ca poporul a esuat de ceva vreme in timp ce statul se simte din ce in ce mai bine in apele din ce in ce mai tulburi. O alta persoana importanta indemna poporul ,,sa depuna armele” si sa se acomodeze cu ,,noua normalitate” iar docilii n-au scos nici muc semn ca s-au conformat. Cine i-ar fi oprit ca de ex. pe 24 sa fie-n Iasi 100.000 de ,,suflete”. Colorati sau nu, nici n-are relevanta. Si sa fie-n fiecare saptamana macar 10.000 in strada (ca prin alte parti ale globului) pentru a aminti celorlalti 18.990.000 ca pentru a-ti apara drepturile trebuie macar sa rabzi un pic de frig.

  5. 25 Ianuarie 2022
    Cât de români suntem?

    Printre români se observă o frustrare datorată apartenenței României la NATO și la UE, dar fără alte argument decât „Nu ne trebuie organizații străine care să ne supună. Am fost întrebați dacă vrem să fim colonia Occidentului?”
    În primul rând, răspunsul este DA, am fost întrebați prin Referendum dacă vrem să fim parte a celor două organizații, iar întreaga suflare românească a votat, dacă se poate spune așa, cu două mâini.
    Cât despre colonie, nici vorbă de așa ceva, dar v-ați întrebat cumva dacă nu există forțe dornice să profite de o țară când constată că solidaritatea sa națională este la un nivel scăzut?
    Cum vi se pare că arată solidaritatea românească?
    Blamăm NATO, blamăm UE, dar ne uităm cu ochi galeși la Răsărit, considerându-i pe ruși îndreptățiți să se tot extindă destabilizând țări pentru ca apoi să le ocupe total sau parțial pentru a le „pacifica”.

    Restul articolului la (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/cat-de-romani-suntem/)

  6. Acum vreo 3000 de ani, psalmistul spunea : ,,Când în fruntea cetății ajunge un om de nimic țara mișună de tâlhari”! Trăim vremuri grele! Cel mai important eveniment din 24 Ianuarie a fost amendarea unui cetățean, care creștea un struț în propriul apartament, neasigurând spațiul corespunzător struțului. Eu mă întreb: cine primește amendă pentru faptul că o familie cu cinci copii trăiește într-o singură cameră, neasigurând copiilor spațiul corespunzător? Erau cetățeni români, de naționalitate română. Camera și copiii erau curați și aceștia învățau foarte bine la școală. Concluzia: se poate învăța și în astfel de condiții! Suntem sau nu un stat social?
    Cât despre Sărbătoarea Națională, aceasta este doar pentru distracții sau pentru proteste, la fel ca Ziua Națională!
    Acum, avem o mare grijă: Ucraina și Rusia. Eu nu l-am auzit pe Putin că ar avea o problemă cu România, dar i-am auzit pe unii politicieni și pe analiștii politici că au o problemă cu Rusia. Chiar suntem atât de naivi, încât să credem că putem face față Rusiei sau că NATO va putea? Au uitat Europa și SUA că Rusia i-a scăpat de fasciști?
    Să ne vedem de problemele noastre, cum ar fi, de exemplu, struții, dacă tot nu ne interesează creșterea prețurilor! Mare manipulare mediatică de distragerea atenției cetățenilor de la situația reală a României!

    • @oscar Wilde: „Eu nu l-am auzit pe Putin că ar avea o problemă cu România, dar i-am auzit pe unii politicieni și pe analiștii politici că au o problemă cu Rusia.
      ******
      Zău?
      Nu cumva Administrația Putin cere României să renunțe la apartenența NATO și, implicit, UE, adică să revină la situația din 1997?

      @oscar wilde: „Au uitat Europa și SUA că Rusia i-a scăpat de fasciști?”
      ******
      Chiar așa?
      Ați citit pe undeva de niscaiva trupe sovietice eliberatoare prin SUA luptând împotriva fasciștilor care ocupaseră America?

      Să înțeleg că tot în aceleași pagini de istorie ați citit că și Italia fascistă a fost eliberată de URSS?

      Sau preluați tema fasciștilor români care au ocupat Basarabia?

      • Domnu Popescu, să fim corecți:
        1 Putin a reacționat, atunci când politicienii de pe Dâmbovița îi apărau pe nevinovații cazaci.
        2. SUA a intrat în Al Doilea Război Mondial, fiind provocată; nu rușii i-au provocat pe americani. Nu mă refeream la faptul că au intrat rușii în SUA ca să-i elibereze de fasciști. Știți și dumneavoastră, prea bine, ci la faptul că erau aliați și în această alianță i-au ajutat pe americani să moară mai puțini, într-un război în care nu aveau ce căutau.
        3. Istoria este istorie și trebuie adevărul ei respectat: nu sunt nici filorus, nici filoamerican, pentru că nici statul sovietic, nici statul american n-au recunoscut unirea Basarabiei cu România, după Primul Război Mondial. Am plătit despăgubiri de război ( al doilea) și americanilor ( ei ce reparații ne-au dat, după ce au bombardat de două ori Bucureștiul?) și rușilor, iar acum ne pun în bătaia rachetelor , în situația în care va izbucni un conflict armat între Rusia și Ucraina, două țări care nu fac parte din NATO? Să se bată câr vor cazacii cu rușii, nu este treaba noastră! Am fost 100 de ani teatru de război între turci, austrieci și rus, trupe care au distrus tot ce se putea distruge, în acele vremuri.

  7. Bună ziua, domnule Năstase! În speranța că acest mesaj nu va trece neobservat, puteți recomada câteva cărți pentru înțelegerea și aprofundarea conflictului Rusia-Ucraina, precum și a înțelegerii comportamentului și politicii lui Vladimir Putin? Mulțumesc!

    • Andrei, despre conflictul din Ucraina, mi s-au părut interesante articolele lui Dan Dungaciu din ziarul Adevărul. Despre Rusia, o carte recentă – Armand Gosu, „Rusia, o ecuatie complicată”, Polirom, 2021

  8. Strategia de a contacta țările care ne- au fost cândva prietene și partenere de dialog a dat gres, pentru că nu erau relațiile dintre ” oameni” așa cum ar fi trebuit să fie, din păcate, bazate pe principii sanatoaseg! Bunătatea, dorința de a fi de folos, de a ajuta, vs comportament oneros,indiferenta, cinismul, lipsa unei preocupări de a- ți face curat in propria ta ograda, în viața ta, cruzimea de a produce suferință și de a ravni la bunul aproapelui,
    alegerile potrivit clientelismului ,nepotrivite standardelor de calitate, lipsa unor principii morale, lipsa credinței, lipsa coerenței în acțiuni și profitul personal in detrimentul binelui poporului nu puteau aduce nimic bun! Sacrificiile fara rost au fost sortite eșecului , deraderii și înjosirii unor oameni onești, patrioți care nu ar fi precupețit niciun efort pentru a- și servi tara, ca pe Dumnezeu!

  9. Bine zis cu subteranele … Va coborâ în subterane, nu de frica poporului, ci ca să nu cadă așa repede, prizonier de război … Cei care se laudă că amplasează rachete cu direcția Est, vor fi luați prizonieri de război … Am mai auzit noi de unii care „au luptat în Est” …

Lasă un răspuns