– Lansare de carte: „Serviciul Britanic de Informații în România (1916-1950)”, „Informații, propagandă și contraspionaj în Transilvania, Ungaria și Banat (1918-1920)”

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare va transmite live miercuri19 ianuarie 2022, începând cu ora 16:30, lansarea cărților:

Serviciul Britanic de Informații în România (1916-1950)

Autor: Sorin Aparaschivei

Informații, propagandă și contraspionaj în Transilvania, Ungaria și Banat (1918-1920)

Autor: Alin Spânu

Vorbitori :

Adrian Pandea, director Editura Militară

Dr. Florian Banu

Dr. Constantin Corneanu

Dr. Sorin Aparaschivei

Dr. Alin Spânu

Moderator : prof.univ.dr. Adrian Năstase

6 gânduri despre “– Lansare de carte: „Serviciul Britanic de Informații în România (1916-1950)”, „Informații, propagandă și contraspionaj în Transilvania, Ungaria și Banat (1918-1920)”

  1. Legat de subiectul anterior, după părerea mea, lucrurile sunt foarte simple, chiar dacă par complicate din perspectiva propagandei oficiale.. SUA și Europa de Vest sunt într-o criză sistemică cu fațete multiple: Ideologică, energetică, socială, culturală. De ce ? Pentru că au cheltuit/cheltuie și consumă mai mult decât produc. Foamea de energie și materii prime în perspectiva tranziției la sisteme economice mai favorabile mediului este uriașă, vezi cazul litiului, pe care ale cărui rezerve mondiale se bat cele mai mari concerne specializate în exploatări miniere. Litiul, utilizat în construcția bateriilor mașinilor electrice tinde să devină metalul viitorului tangibil, dând omenirii un răgaz până când (eventual) China, sau Franța, vor reuși să producă energie de fuziune în tokamak-uri stabile pe termen lung. În altă ordine de idei, țările occidentale știu foarte bine că hidrocarburile vor fi, în continuare, indispensabile în procesele tehnologice de producere a otelului, aluminiului, în industria constructoare de mașini, nave și….ARME, de orice fel. Până la ,, razele morții” din filmele SF americane mai este cale luungă, cam de la Pământ la Proxima Centauri. (Z) Ce face Vestul în atare conjunctură ?Ce a învățat încă de pe timpul conchistadorilor, recte, să promoveze expansionismul imperialist și colonizator, în cazul de față spre est. Bine spunea un coleg că și Rusia ar trebui să facă parte din UE…… iată o idee interesantă, poate că astfel Europa va avea acces liber la resursele Asiei, via Federația rusă. (Z) Personal am o oarecare rezervă că acest obiectiv poate fi atins, în acest moment, prin apropierea infrastructurii NATO de granițele Rusiei, având în vedere că la Moscova se poartă încă naționalismul. Dar, cine știe?, poate că un vizionar superdotat precum Navalnâi va lamuri poporul rus că suveranismul este nociv, este mai bună, spre exemplu, slugărnicia românului care trăiește ca în sânul lui Avraam, desigur în visele sale care fac totul posibil…inclusiv realizarea de centrale nucleare de către firme specializate în software (v.cazul Nu Scale_n.m.), sau gaz metan extras din Marea Neagră cu costuri modice și în cantități cvasi nelimitate.. În orice caz nu va fi război în România. Dar dacă, prin absurd, va fi, nu-i bai, nu vom suferi decât preț de o fracțiune de secundă.

  2. Am incercat sa urmaresc online lansarea de carte, iar atat cat am reusit sa urmaresc trasmisiunea, a fost cat se poate de captivanta prin luarile de pozitie si comentariile invitatilor.

    Off topic
    Mi-ar fi placut ca multi care posteaza pe acest blog sa faca cateva referiri la europarlamentarii romani care se trezesc vorbind veri si uscate, cu referire directa la „papagalul galben” zis si Rares Bogdan sau ex presedintele Romaniei dl. Petrov-Basescu. N-am auzit ca partea acestora sa fi luat pozitie in favoarea Romaniei sa faca un lobby concret pentru tara, in vederea unor viitoare investii sau tot ce tine de bunul mers al societatii romane, in calitatea de reprezentanti la U.E. ai Romaniei.

    • Anonim, așa reușesc occidentalii să supună țările satelite, prin subminarea politicienilor suveranisti și promovarea în funcții decizionale a incompetenților slugarnici și dependenți de ,,firmiturile” suzeranilor.

      • Este o certitudine ca politicienii sunt majoritatea „slugarnici si dependenți de ,,firmiturile” suzeranilor” si totusi foarte multi alegatori isi exprima voturile in favoarea acestora si nu o data. Exista o explicatie (dureroasa) pentru toate acestea.

  3. Serviciu bun pentru unii in mod sigur e un deserviciu pentru altii. Romanii au fost in cea mai mare parte a ultimilor 30 ani vanduti pe doi taleri de servicii care au lucrat pentru altii – si au fost retribuite regeste de guvernele ce s-au succedat, ceea ce este culmea umilirii…

Lasă un răspuns