„Pietre de granit la temelia Romaniei”

Acesta este titlul unui volum, publicat in 1941, de catre Pamfil C. Georgian, profesor la Colegiul national Sf. Sava, cuprinzand fragmente din discursurile lui Ion C. Bratianu (1821-1891), tatal lui Ion I.C. Bratianu.. Aceste fragmente sunt grupate pe mai multe capitole: „dinastia”, „patria, natiunea”, „politica externa”, „instructiunea-scoala”, „biserica”, „economice”.

In principal sunt discursuri din parlament din perioada post Cuza. Unele foarte interesante. Redau aici un singur fragment:

„Eu fac omagiile mele tratatelor, tiu la tratate, le respect; dar sa nu mi se zica ca toata existenta noastra rezida in tratate; aceasta n-o primesc, aceasta n-o primeste natiunea romana. Existenta noastra, fiinta noastra trebuie s-o cautam in barbatia noastra. Natiunile au nevoie sa se afirme daca voiesc sa figureze in concertul european” (discurs in Camera, 30 aprilie 1877)

8 gânduri despre “„Pietre de granit la temelia Romaniei”

  1. Domnule Presedinte oare dl. Citu a auzit de Ion C. Bratianu, de discursurile acestuia in Camera, nu de alta, insa dl. Citu este un demn urmas al bratienilor si Presedinte al Senatului. Citirea si cunoastere discursurilor inaintasilor din Parlamentul Romaniei ar fi benefic oricarui politician postdecembrist, mai ales ca avem obiceiul sa ne uitam intotdeauna peste „gard” si n-ar fi rau daca am lua „obiceiurile” vecinilor si nu numai.

  2. Adică, voia să spună: „Capul ce se pleacă, sabia nu-l taie, Dar cu umilință, lanțu-l încovoaie” …

    sâm., 8 ian. 2022, 13:23 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” Acesta este titlul unui volum, publicat in 1941, > de catre Pamfil C. Georgian, profesor la Colegiul national Sf. Sava, > cuprinzand fragmente din discursurile lui Ion C. Bratianu (1821-1891), > tatal lui Ion I.C. Bratianu.. Aceste fragmente sunt grupate pe ma” >

    • Prea multe capete plecate, umile si fara perspectiva, iar smerenia nu-i de gasit prin preajma, mai pe romaneste comportarea modesta, cu multa buna-cuviinta si piosenie nu prea intalnim in viata de zi cu zi a romanului „democrat”.

  3. @Anonim, ai spus undeva foarte simpatic: „…Indraznesc sa afirm ca neamul nostru romanesc este unul planetar….”
    La obiect: suntem natiunea cu cea mai mare „productie” de emigranti pe timp de pace. Adica, sirienii, afganezii fug din tara lor de razboaie, noi de bine ce ne este in Romania (sau ne-a fost). Iar cu pericolul rusesc chiar te intrebi: sa ma reintorc sa imi apar tara, sau sa plec de frica razboiului? Cu aparatul, poti sa o faci din orice punct de pe glob, cu plecatul, la fel de usor.
    Ca sa iti intorc la fel de simpatic zicerea: „Indraznesc sa afirm ca neamul nostru romanesc este unul inter-planetar„…Asta pe’ca daca fesului rusesc ii arde sufletul sa se razbune militar pe Occident vom fi cu totii atomi romaneshti in spatiul cosmic, mixati cu atomi de Ivani si Ivance, de Johni si Xi.

    • Ca traitor pe plaiuri mioritice, nu am mari frisoane ca m-as intalni cu ursul siberian, cat am mari temeri in legatura ce ne fac gainarii damboviteni, noua, propriilor cetateni, propriului popor, mai ales acum cand sufla vant polar de la nord-est. Probabil ca propaganda de peste ape, anunta ca noi astia traitori la malurile „lacului rusesc” traim cu frica ursului coborat la vanatoare … de delfini. Mai mult am frisoane de ce pot „executa expertii”, „specialistii” de pe malurile dambovitei, praf si pulbere.
      Am mai spus-o si-o repet, mai multa informare in legatura cu ce se intampla acasa, in strada, in „piata mare”. Daca Doamne fereste se ingroasa gluma si nici una dintre partile aflate in negocieri la Geneva nu ajunge la un „numitor comun”, e posibil ca toti europenii si nu numai sa devenim „atomi mixati” asa cum ati amintit, insa sigur se va ajunge la un compromis, ca diplomatia „a murit” numai in Romania, nu peste tot.

  4. „Meastrul” Cristoiu – in cautare de Margarete rusesti – are toate sansele sa devina „Maistrul” Cristoiu, adica maistru la slefuit bocancii Rusiei.

    Editorialul sau despre Criza Rachetelor, preluat de Mediafax, este relevant pentru mania proletara afisata la adresa SUA, tipic redactiei comuniste de la Scanteia:

    „…O țară – Ucraina – cere ajutor american pentru a face față unei invazii rusești. Invazie de care CIA face mare caz.
    America anunță drept ajutor admiterea Ucrainei în NATO….”

    Fals! Fals! Fals! Fals grosolan!

    America nu a anuntat „drept ajutor”, si in nici un fel, „admiterea Ucraienei in NATO”. Nimeni nu a anuntat asta in afara de domnul Cristoiu, Russia Today si „Komsomolskaya Pravda”.

    „CIA face mare caz”? Ar trebui sa faca un „mic caz”? Romania nu? Daca juma de Romanie, sa zicem Moldova de la Carpati pina la Prut ar fi invadata de rusi, dl. Cristoiu ar face un caz mai mic, si ar da vina pe CIA sau SUA?
    Bine, am inteles, la timpuri mari, mari jurnalisti (:

    https://www.mediafax.ro/editorialistii/ion-cristoiu-isi-vor-da-seama-sua-ca-rusia-pusa-cu-spatele-la-zid-e-gata-sa-mearga-pana-la-razboi-nuclear-20453046

  5. Chiar m-a mirat stirea despre Corea de Nord, ca au testat cu succes o racheta hiper-sonica. Adica aia pot si americanii, englezii, francezii nu? Ceva nu e in regula…

Lasă un răspuns