La multi ani!

Se incheie inca un an dificil. Cum va fi oare viitorul? Pandemia pare un blestem care ne va urmari si in perioada urmatoare. Crizele din economie si cele sociale se vor agrava. In plus, incomunicarea va amplifica faliile din societate. In jurul nostru, marle puteri isi vor continua jocurile strategice ce vor afecta, inevitabil, si tara noastra.

Ce am inteles din crizele desfasurate in 2021? Probabil ca am inteles – cei mai multi dintre noi – ca fara un guvern relativ stabil ar fi greu sa supravietuim. Da, dar cei din tribuna se gandesc deja la alegerile din 2024. Anul care incepe va fi dificil. Multi considera ca se poate face o resetare la zero. In realitate, deciziile ce vor fi luate vor contine tot molozul neimplinirilor din ultimile decenii, indiferent de asteptarile cetatenilor/votanti.

Dependenta noastra de exterior, din punct de vedere strategic dar si economic ne conduce, inexorabil, spre un statut de semi-colonie. Lipsa de curaj in reformarea sistemului de educatie va face dificila aparitia unor noi generatii de elite politice si culturale. „Intelectualii lui Basescu” au otravit terenurile culturale si au plantat samanta anti-coruptiei in societate – omorand filonul politic si economic national, in numele globalismului sorosist. Iohannis nu-si pune astfel de probleme. Presedintia este pentru el o perioada de ani sabatici, in asteptarea unui job multinational. In definitiv, asa s-a intamplat cu Schroeder, Barosso, Fillon, Kurz. Va mai aduceti aminte de Iulia Timoshenko – eroina lui Basescu – scoasa din inchisoare de UE dupa delapidarea conductelor de gaz din Rusia? Trebuia rasplatita pentru Maidanul de la Kiev din 2004.

Sunt multe lucruri pe care sa ni le amintim la acest nou inceput de cronologie. Dar vom invata din ele?

Putem oare sa intelegem ca avem nevoie de curaj pentru a trata cu hotarare problemele grave – cardul de sanatate, ingrasamintele pentru agricultura, de-privatizarea principalelor componente ale infrastructurii energetice, problema redeventelor pentru resursele naturale, impozitarea rationala a multinationalelor cu activitate in Romania, sprijinirea componentei bancare romanestji pentru a ajuta programele de investitii, o reforma a educatiei care sa porneasca de la elevi si nu de la normele profesorilor existenti.

Termenul de suveranism pare a fi interzis tarilor mai mici. El este insa aplicat de marile puteri de secole.

In urma cu vreo zece ani, am folost formula „patriotism economic”, propunand masuri de punere in aplicare. Nu s-a intamplat mare lucru.

E adevarat, multi au invatat lectia lui Brancoveanu – „capul care nu se pleaca, sabia il taie”…

La multi ani!

41 de gânduri despre “La multi ani!

  1. Un an nou mai bun, sănătate și fericire alături de cei dragi !
    La mulți ani !
    Cu stimă,
    Adrian STĂLINESCU

  2. Multumesc frumos ! La fel va doresc si eu un an mai bun ! 👋🙏❤️👍👍👋

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

    > Pe 31 dec. 2021, la 19:54, ADRIAN NĂSTASE a scris: > >  >

  3.  

    Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Împărtășesc complet amărăciunea Dumneavoastră.

    Socotesc însă că poporul nostru mai are speranțe, dar cu patrioți adevărați, cu oameni ca Dumneavoastră care să-i călăuzească. 

    Vă doresc multă sănătate, Dumneavoastră și familiei Dumneavaostră, mai mult optimism, să fiți înconjurat  de cât mai mulți oameni care să vă stea alături la bine și la greu.

    La mulți ani! 

    Cu profund respect,

    V.Buga

     

    Sent: Friday, December 31, 2021 at 7:54 PM

  4. Anul Nou 2022, cu sanatate, liniste, pace, bucurii, belsug si dorinte implinite alaturi de cei dragi si apropiati.
    La Multi Ani !

  5. La mulți ani! Multa sănătate și împliniri în noul an. Urmăresc cu placere și interes tot ce scrieți! Va mulțumesc! Mariana Ionescu

  6. La multi ani! Ceea ce noua ne este interzis altora le este permis. Unde legea tace , ratiunea doarme iar de-i lege e facuta sa fie incalcata , iar cine are curajul o face, smeritul traieste in frica ei.

  7. Mulțumesc pentru Urări dar sunt cam sumbre!! Dar ai și dreptate în tot ce spui. Dragul meu, sper sasupravietuiesc și în anii următori.. Din partea mea te rog sa primești cele mai frumoase gânduri și multumiri ca am fost aproape de tine și anul ce trece în curând. Sper sa mai lucrăm și sa fim împreună și anul care vine. Petrecere frumoasa cu frumoasa ta familie. Sunteti asa de frumoși toți și va sta asa de bine împreună!!!! Să fii iubit… Adina B.

    vin., 31 dec. 2021, 19:54 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” Se incheie inca un an dificil. Cum va fi oare > viitorul? Pandemia pare un blestem care ne va urmari si in perioada > urmatoare. Crizele din economie si cele sociale se vor agrava. In plus, > incomunicarea va amplifica faliile din societate. In jurul nostru, m” >

  8. Eu ma uit la finala de la Vedeta Populara pe TVR1 si vad un popor…poate cel mai frumos popor din lume, cu niste traditii de secole, si ce talente…ce chef de viata!
    Romania, aromani, orice fel de romani, de azi si de maine, de aici si de la capatul Universului, eu va doresc La Multi Ani, cu sanatate, si sa ne revedem la anul, daca ne lasa zbirii de linga noi. Pace!
    Doamne, Ocroteste-i pe Romani!

  9. La mulți ani, Domnule Prim ministru ! Vă așteptăm în fruntea PSD. Să ne fiți călăuză spre un viitor mai bun .

  10. Astăzi, în prima zi a anului 2022, când unii dintre noi mai știm să sorcovim, amintindu-ne de strămoșii noștri, romani, care își începeau Anul Nou cu semănatul ogorului, vă reamintesc o urare a poetului Nichita Stănescu, de folos nouă care trăim, în aceste vremuri tulburi::

    ,,Vă doresc visuri nesfârșite,
    Dorința furioasă de a realiza câteva.
    Vă doresc să iubiți ceea ce trebuie să iubiți
    Și să uitați ceea ce trebuie uitat.

    Vă doresc pasiuni.
    Vă doresc tăceri.
    Vă doresc tăceri.
    Vă doresc să rezistați la căderi, indiferență.
    Mai presus de toate, îmi doresc să fiți voi înșivă.

    Cu credința, cel mai frumos dar, care se află înăuntru.”

    La mulți ani și multă sănătate!

  11. LA MULȚI ANI! 2022, poate un an al reconstrucției, înțelepciunii, liniștii și iubirii. Un an mai frumos sub semnul păcii. Poate că așa va fi…sa dea D-zeu.

  12. La multi ani sanatosi si fericiti alaturi de familie ! Majoritatea oamenilor au memoria scurta si nu sunt interesati sa invete din greselile altora, asa e peste tot in lume nu doar la noi. Manipularea este acum o virtute, minciuna este foarte adaptata la comunicarea online, in numele libertatii de opinie se poate minti oricat este nevoie, se pot castiga alegeri, asta e regula jocului. Castiga cine minte si manipuleaza mai multa lume. Nu conteaza ca este imoral, conteaza sa castigi intr-o competitie in care astea sunt regulile jocului. Filosofia, credinta, morala … au trecut in plan secund, este regretabil dar trebuie privit spre viitor … lumea e in miscare. La multi ani !

  13. Vad ca nu imi mai apar unele comentarii. Va ajuta ZeV cu moderarea pe timpul sarbatorilor? 🙂
    Am recitit si nu am gasit nimic insultator in ele. Ramin loial poporului meu, cel roman (la cel canadian platesc loial taxe). Cred ca drumul ales de poporul meu e corect: cel european si parteneriat strategic cu SUA, Canada, UK, Israel (neoficial).
    Impartasesc opiniile domnului Tariceanu, despre modul in care conducatorii Romaniei au ales sa inteleaga ce inseamna „integrare” europeana.
    Mai cred ca avem dreptul la un nationalism economic sanatos, ca si alte tari UE. Germania, Franta, Olanda, toate arata ca sunt interesate sa isi promoveze interesele lor nationale, si nu ale Romaniei. Nu avem dreptul sa fim lenesi aici, sau sa credem naiv ca altii se vor ocupa de interesele noastre.

    https://www.dcnews.ro/15-ani-de-la-aderarea-romaniei-la-ue-calin-popescu-tariceanu-am-totusi-doua-regrete_851714.html

    • @ trexsr
      La Multi Ani ! Multa sanatate si dorintele sa vi se implineasca si cu certitudine vom avea schimburi de idei interesante si sa-mi permiteti sa fac cateva comentarii.
      Drumul ales de popor, cel european si parteneriatele strategice sunt bune numai si numai atunci cand politicienii romani, diriguitorii vremelnici ai Romaniei abordeaza aceasta problematica daca se poate pe picior de egalitate, in interes reciproc sau cel putin o fac cu intelepciune, vertical, nu slugarnic si-n detrimentul si paguba natiunii.
      Acum mai mult ca niciodata avem nevoie de „un nationalism economic sanatos”, relatii economice cu lumea larga in interesul Romaniei, nu ghidati de altii, nu in termeni stricti de suzeranitate extrem de daunatoare tarii. Va rog sa va rugati la Domnul sa dea concetatenilor multa intelepciune, sa fie calculati si cu gandire limpede in interesul Patriei, atunci cand voteaza si-si aleg aleg conducatorii pentru multi ani, iar in acest sens va sugerez sa fiti cat mai conectat de realitatea romaneasca, de tot ce se „emana” de pe malurile Dambovitei, nu de alta dar s-ar putea sa aveti o imagine putin deformata a realitatilor autohtone si nu va judec pentru aceasta.

      • La Multi Ani @Anonim! Apreciez comentariile tale cu bun simt, si placute la ochi :).
        Eu „prind” aici pe internet canale romanesti, si sigur ca ce e pe scticla nu e si in sticla :). Posibil ca eu sa fiu purtat de nostalgii, fiind asa departe, si recunosc ca ma scoala in picioare cintecele noastre populare si patriotice, poezia noastra, limba noastra, capacitatea noastra de a iubi si a impartasi frumos. Dar, realizez ca exista mereu si reversul monedei.
        Vorbeam cu sotia, ca mai lacrimam la cite o doina, si mai oftam dupa un shorici, dar pe de alta parte, avem caldura cita dorim, electricitatea e ieftina inca, apa la robinet e buna de baut, aerul afara e superb in centrul orasului (comparat cu imbicseala otravitoare din Bucuresti). La noi maririle de salarii nu sunt 148 lei pe luna si inflatia e mai mica decit cea din Romania. Strazile sunt foarte curate, unde se sparge azi pentru reparatie o strada a doua zi e ca noua.
        TV canadian e foarte plictisitor, mai ales de sarbatori, dar azi am vazut dimineata o slujba crestina pe CTV si m-am bucurat (pe stilul de aici). E mult mai putina culoare in toate aici comparat cu Romania, ne distram mult maI putin, dar lumea e mai ordonata, si viata e mult mai predictibila ca in Romania. Una peste alta (Canada are evident problemele ei), mi-as dori ca si in Romania sa existe conditiile de civilizatie din Canada.

  14. Pare ca aveti un program bun de guvernare! Sa fiti sanatos si inspirat in tot ce faceti! Va admir ca nu renuntati desi sansele de victorie sint asa mici! La multi ani!

Lasă un răspuns