Profesorii de morală din politică

De treizeci de ani, privesc, „cu admiratie”, aparitia si disparitia, meteorică, a profesorilor de morală in politica românească. Personaje care dau, cu emfază, lectii de moralitate si despre care afli, ulterior, amănunte jenante. Unii dintre ei ajung, impinsi de la spate in zona politică, altii au avut/au ambitii politice nesustinute de experientă sau competentă.

Rezultatul este cel pe care il vedem/trăim astăzi. O tară poate fi distrusă – spunea Titulescu – nu doar prin trădare ci si prin incompetentă.

Incompetenta este insă dublată, din păcate, de o atitudine publică de intolerantă, incapabilă să accepte că nimeni nu este perfect dar că membrii unei comunităti trebuie incurajati să facă eforturi in interesul Cetătii. După puterile fiecăruia.

Exemplul lui Florin Roman este definitoriu. Vi-l amintiti urlând pe culoarele Parlamentului, in greva foamei pentru câteva ore, cărându-si rucsacul pe la diferite sedinte din parlament, tinându-se de microfon cand era cărat cu scaunul de la conducerea unei reuniuni parlamentare? Era simbolul „valorilor si principiilor”.

Si iată descoperim că profesorul de morală „era gol”. Se spune că nu prea absolvise o facultate si că-si cam plagiase lucrarea de masterat. Ajunsese ministrul cercetării si digitalizării. Acum si-a dat demisia.

Imi pun insă o intrebare – cei care votează asemenea personaje (sunt si altele care in aceste zile ocupă ecranele televizoarelor) nu au oare nicio vină? Formula „alegătorii au intotdeauna dreptate” mi-a ridicat, adesea, un semn de intrebare.

25 de gânduri despre “Profesorii de morală din politică

  1. Aleșii sunt oglinzile alegătorilor sau viceversa dar românii sunt blocați în negația acestei concluzii, deși schimbând de-a lungul anilor atâția politicieni, s-a constatat că majoritatea covârșitoare e coruptă, needucată, trădătoare, lipsită de demnitate și clasă. Fără nicio rușine afirm că politicienii socialismului ceaușist erau cu 10 clase peste cei „democrați” de după ’90.

  2. Aveti mare dreptate! Ar fi bine sa va uitati si in curtea PSD ai caror membri au scazut in calitate umana si competenta, la fel ca membri PNL. Minciuni, minciuni, minciuni. In CV si in declaratii. Lipsa de integritate. Se pare ca asta e regula prin care partidele evolueaza. Din pacate.

  3. Un subiect care a devenit ‘topical’. S-a ajuns pana acolo unde cei merituosi, competenti, sunt de fapt exceptii, inecati de mediocritatea venala a majoritatii celor dela posturi de conducere. Este simptomul metastazarii societatii romane prin liderii ei, care nu sunt nici pe departe la inaltimea rolului asumat.

  4. Da’ nu stiu cum morala a devenit cam imorala …..

    Si scuzati dau aici niste replici la postari de la Conferinta internationala la FET… ca tit despre imoralitatea principiilor morale este vorba!!

    Cica taxa progresiva ar fi mai putin morala. Ca tot omu are doar o gura si un rect asa ca de ce sa impozitam bogatnu’ mai mult decat sarantocu’? Unde e gelitatea? Ca care egalitate nu exista nici la taxe de genul taxa unica da de 10% .. ca una plateste ala cu minimu pe economie si alta pensioinaru de lux Manole care giverneaza in continuare banca aia …. Chiar asa de ce Manole s aplateasca maim mult?
    Doar ca este mai .. potent?! IMORAL! ne zice morala de rit nou si imoral.
    Insa ca masinile lu Manole uzeaza mai mult asfaltu decat autopingeaua altora… ca Politia ii acorda mai multa protesctie lu Manole (daca nu ar fi asa s-ar face coada de suti la Manole. Ca de la el ai ce fura!!! ) devt pensionarilor cu minim (de la asta ce sa furi ? Banii de o paine si o aspirina?!!!) sasmd nu mzAi zice (i)moralistu de rit misenian)

    Cum tot repet morala este cam imorala …..

    Sau na alta .

    Cica Ucraina .
    Ucraina este o biata victima ! ?
    Scuzati insa ca cand moralistii de azi de Ucraina iubitori zbierau cativa ani in urma ca cer repararea, anularea efectelor pactului Molotov-Ribentrop „uitau” ca Buceagul, , Bucovina de Nord si juma dinjudeteul Dorohoi (tinutul Herta adica) sunt la Ucraina. la fel si insula Serpilor .. data si primita printr-un babal PV de primire predare „e factao” care nu prea avea cum sa justifice ..aaaa cum ii zice? Inregistrarea contabila?! Da Ucrainica ce zise ? Ce-am gasit al meu sa fie!!!
    Scuze ca nu prea ma indignariseste cestia cu Ucraina …. din puctul meu de vedere ucrainienii au si mai putine drepturi asupra casi sio gradinii bunlui meu Gheorghe decat muscalii asupra Crimeii !!!

    A! Inteleg cum e cu cosnideratiile imorale alea despre forta ca ultim argument regalian, potenta samd etc da scuti-ma de „morala” Ce mi-e malo ce mi-e velico toji svinei e!!! Da unii mi se par mai „nespalati”

    Sau .. sau..

    Sczuati problema Ucrainei este i primul rand …. economica!!!!!

    Ucraina era integrata. bine insurabata in economia URSS ..
    Deveota iondepedenta … a cam rams fara deusesu ptr ibndustria siderugica (capoacitai prea mari), ptr xcea de masini (cma mare parte din ea furnizoare de armament) …. si si… Si fata hidrocarburi.
    Si Ucriana nu prea „cadrreaza” cu latii.
    Cum mai scriam … vastele rezerve agricole (cam[pii cu 1- 1,5 metri de cernoziom!) , capcitaile industriale si populatia de cca 40 milioane ar fi facut-o un concurent mult prea deranjant

    Asa ca bani s-au hasit .. doar ptr sprijinul manifestatiilor portocalace … dar nu ptr a „ajuta” economic. Insa o Ucraina care sa se fi „descurcuat” economic ar fi fpts una cu mai muota coeziune si …. si Rusia nu ar fi recuperat Crimeea …

    mda.

    Inevitabil mr\irala este cam imprala …

  5. O POSTARE MODESTĂ, PE O TEMĂ MINORĂ DE TOT…

    Poate că vă mai amintiți, cetățeni, cum plagiatul era, acum aproape 10 ani, o temă de dezbatere care zgâlțâia zdravăn scaune de premieri și funduri de doctoranzi de-ai lui Gabriel Oprea… Cutremurul atingea și dărâma din șa, undă cu undă, o mulțime de puternici ai zilei. Liiceanu, furibund, înfiera!!! CTP-ul, dezlănțuit, vitupera!!! Softul de depistare a plagiatelor se înroșea de-atâta utilizare. Numai că… știți cum se întâmplă… Dacă deschizi cutia Pandorei cu Ponta, ai grijă să n-o găsești înăuntru pe Kovesi, că n-ai să știi cum naiba să închizi cutia mai repede! Ceea ce s-a și întâmplat… După ce Ponta Victor a fost pus la colț, GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) a crezut că e liber la dezvăluit plagiate. Avea să constate însă, în scurt timp, că nu poți să măsori plagiatele cu aceeași ruletă, deoarece există plagiate de „să-ți fie rușine, Victor Viorel!!!” și plagiate de bine și de omenie, mai presus de orice critică, în caz că autoarea este Laura Codruța Kovesi, actual procuror intergalactic.

    Așa că, după ce Victor Viorel a fost pus cu botul pe labe, pe 1 august 2016, prin retragerea titlului de doctor, lucrurile s-au liniștit și nu i-a mai păsat nimănui de indignarea GRAUR, care a dat publicității, pe 21 ianuarie 2019, un comunicat prin care solicita judecarea cu aceeași măsură a „intergalacticei”:

    „Lumea academică şi mulţi alţi oameni de bună credinţă sunt în continuare indignaţi de modul în care în cazul Kovesi, un organ al unei autorităţi a statului a acţionat, a reuşit să ridice standardul dublu la nivel de ‘stat perpendicular’, adică legea pentru unii nu este legea pentru toţi. Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariţia unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcţie a fost scoasă de sub incidenţa acuzaţiei de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiinţific necuvenit de doctor în drept. (…) Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de «plagiatoare»(…). Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emisă în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi şi (…) va solicita Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie.”

    Consecințe? Ete, fleoșc! cum ar zice marele filosof bulgar… ăăă… nu-mi amintesc numele său. Și au mai trecut vreo doi ani cu batiste puse pe țambal de câte ori a fost nevoie, uneori cu retrageri discrete de titluri. Numărul de plagiate fiind însă atât de mare și atingând toată sfera politico-administrativă a patriei, subiectul a trecut repede în umbră.

    Până de curând… când un fazan dolofan, Florin Roman, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, membru de vază, pe vremuri, în „echipa câștigătoare” care însă a întors armele, fără milă, împotriva a ceea ce a mai rămas din „echipă…” în ultima vreme (Vasilică Cîțu& Dan Vîlceanu, atât a mai rămas… n.n.), invitat să prezinte publicului o carte pe care și-o trecuse voios în CV, „Teoria sistemelor informaţionale”, chipurile apărută la Editura Academiei Române, în 2006, și-a dat seama că nu poate face „proba cu volumul pe masă”, deoarece nu-l găsește în bibliotecă și nici editura n-are habar de lucrare. Acum, fie vorba între noi… dacă mă întreba pe mine, i-aș fi spus lui Florin Roman că și Mândruță Lucian a scris o carte pe care a folosit-o ulterior, bine „fezandată” între palme, ca să fie plăcută părților moi ale anatomiei, la unele activități desfășurate în fundul grădinii… așa poate că își aduce și dânsul aminte ce-a făcut cu cartea…
    Între timp s-a dezlegat misterul, exact ca la Radio Erevan: nu era la Leningrad, ci era la Moscova, nu era limuzină, ci era bicicletă, și nu i-au dat-o, ci i-au luat-o! Respectiv: nu era Editura Academiei, ci era „revistă de specialitate”, nu era carte ci era articol… ei, hai! și motiv de dizertație, și nu prea a fost scris, ci mai curând, copiat…

    Publicația LIBERTATEA. ro, care a cerut explicații ministrului Florin Roman cu privire la nebuloasa Andromeda din CV-ul său, a primit la redacție 10 pagini de dizertație florinromanescă, dovedind, chipurile, puterea sa creatoare. Numai că:

    „Analizate, toate cele 10 pagini pe care Florin Roman le-a oferit redacției din lucrarea sa de master sunt copiate integral. Practic, textul, imaginile și graficele din lucrarea semnată de ministru în 2012 apar, în aceeași formulă, în lucrarea depistată, un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara și semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.” (LIBERTATEA. ro, 9 decembrie 2021)

    Faptul că Florin Roman a trimis publicației LIBERTATEA zece pagini din dizertația sa de masterat, copiate mot-a-mot, este, nu-i așa? cel puțin bizar… dacă știi că ai copiat, cum să trimiți ca dovadă în favoarea inteligenței tale tocmai paginile integral plagiate? Se poate una ca asta? Da, sigur că se poate, dacă NU ȘTII că au fost copiate… dacă altcineva ți-a făcut dizertația… Nu ar fi primul, nici ultimul, ministrul Florin Roman, care să înghită, pe nemestecate, o astfel e farsă.
    Rănit în „umorul” propriu și atent la mișcările fostului concubin de guvernare, USEREU a sancționat rapid păcătosul:

    „Ce încredere ar mai putea avea cetăţenii acestei ţări în acest minister şi, de fapt, în întregul guvern, ştiind că un ministru care a plagiat are de coordonat 1,8 miliarde de euro din bani publici? Furtul intelectual rămâne un furt oricât ar încerca Florin Roman şi alţi foşti prim-miniştri sau miniştri să diminueze gravitatea faptei şi el trebuie sancţionat. În aceste condiţii, este de neacceptat rămânerea lui Florin Roman în funcţia de ministru şi cerem premierului Nicolae Ciucă demiterea sa.” (din Comunicatul USR, 9 decembrie 2021)

    Numai că eu cred că, în afară de o demisie, nu se va întâmpla nimic. Pentru că nu există vreun interes să se scormonească acum în acest buboi cu moț.

    Eu cred că mulți dintre cei care sunt dovediți ca plagiatori nici măcar nu știu că au plagiat. Căci ei au făcut doar negoț -ți-am dat banii, mi-ai dat lucrarea… Dacă însă gluma o să se-ngroașe, mi-e teamă ca lanțul de iubire între masteranzi și făcători de lucrări să nu se facă praf, cu lacrimi de ambele părți și cu un sfâșietor „ia-ți dizertațiile înapoi”!
    ……………………………………………………………………………………………..
    Florin Roman a suferit, înghițind în sec, în timpul istoricei sale „greve a foamei”, din 18 septembrie 2017, două ore și circa patruzeci și șapte de minute. Evenimentul rămâne consemnat în Cartea Recordurilor la categoria „cea mai scurtă grevă a foamei” cu cel mai lung motiv; practic, până a explicat Florin Roman motivul, „greva foamei” a expirat…

  6. Incepind sa citesc articolul am avut o revelatie ca de Florin Roman o sa amintiti.
    Eu de cind l-am vazut prima oara la TV l-am citi ca fiind un „aparatchik”, un propagandist ieftin al PNL. Nu mi-a inspirat niciodata incredere, el ocupindu-se cu denuntarea PSD en gross, si in termeni mult prea categorici, imitindu-si Tatucul Iohannis. Era ca nu are scoala suficienta, decit cea de partid.
    Florin Roman ar fi adus multe ode Partidului Comunist Roman daca nu scapam de comunism.
    Deci, da, avem o mare problema cu „elitele”, dar cred ca putem vorbi la singular, pentru ca e una si cu putine stele pe cer. Ma ingrozesc cind aud ce prostii perpetueaza tinerii USRisti, toti (pe care ii aud) cu Doctorat pe Facebook si Instagram.

  7. Rusii isi pun problema cum sa il cloneze pe dl. Putin, omul care le stie pe toate in Rusia, si care face sedinte de guvern la televizor, sa vada poporul in direct cum ii ia la rost pe ministri si guvernantii regionali. Un Tzar modern, dar tot cu pumn de fier in manusa de matase. Asta e modelul pe care il perpetueaza. E cel rusesc, de forta, il cunoastem.

    Eu nu stiu daca romanii vor sa cloneze vreun lider, asa ca nu imi pun problema cu dl. Nastase. Pina la urma, avem nevoie de consimtamintul dansului 🙂 Dar nu asta e solutia, evident. Solutia este educatia, si nu doar in familie, la scoala, ci mai ales prin exemplul liderului acolo unde munceste. Se preocupa liderul de angajatii sai, de modul in care progreseaza, de modul in care sunt recompensati, de viitorul carierelor lor? Cit de mult de lucreaza in echipa, si cit individual?

    Sunt incurajat sa vad ca la Fundatia Titulescu apar specialisti diversi, unii tineri, si cred ca asta este intrebarea cheie: cui lasam cheile de la casa profesionala pe care am construit-o toata viata? Ne pasa?

  8. imi doresc sa reveniti in politica …
    cred insa ca intrati cu stangul dand vina pe alegatori …
    in cazul „lu digitalizatu” …
    vina este exclusiva a partidului care la promovat …
    insa vina cea mai mare o au „organilii abilitate”
    care au acceptat un ministru cu vulnerabilitati evidente …
    sau poate ca tocmai aceste vulnerabilitati il recomadau …
    asta ar fi fost intrebarea corecta …
    domnule prim ministru …

  9. Rusii spun insistent ca UE este noul URSS, tema preluata si de angajatii lor pe blog aici („angajati” in sensul ca insista pe aceleasi frecvente cu Radio Kremli, nu am eu ce sa comentez altceva, daca sunt sau nu platiti, Domnul cu ei!).
    Cu siguranta comparatia are ceva merit in ce priveste un tip de imperialism (cine conduce, si cine pleaca capu’), de aia e si mulsa tema asta de rusi pentru a crea dezbinare si mai mare intre grupurile de putere din UE. Asa functioneaza munca cu spionajul.
    UE da clasa URSS din toate punctele de vedere ca entitate politica.. Diferentele intre URSS si UE sunt marcante, atit ca si constructie legala, cit si tipul de administratie, politici comune, sau prin efecte. Constructia europeana s-a facut de la inceput prin consens si adeziune, pe cind URSS…ia de cititi daraghie tavarishci. Desi domnul Putin scoate batistuta si stoarce o lacrima pentru URSS pe oriunde apuca, noi romanii stim foarte bine cit de minunat ne-a fost in „lagarul comunist”, pe care, de facto, l-am avitat pe cit se poate chiar pe vfremea lui. Eu unul sunt extrem de fericit ca nu mai fac parte din el si sa calatoresc fara viza in UE sau in alte state care respecta cetatenii UE. La Moscova nu cred ca mai ajung in viata asta…si nu regret decit muzeele lor de arta.
    Sunt fan deschis al idei europene, al unui tip de unitate care sa deserveasca interesul comun al statelor membre, si care sa anihileze ura istorica intre natiunile europene ce duc inevitabil la razboi. UE este o constructie pentru pacfe si dezvoltare. Ce a reusit e de discutat.
    Nu combat idea federalismului europena (o utopie!), si inteleg plictisul din Vest, ce se resimte si in Estul Europei. Astea sunt insa consecintele „Administratiei Merkel – Franco whatever)” a UE si a partidelor populiste gen PPE (cu basismele neaoshe) care ne-au cerut sa renuntam la istorie, religie si traditii si sa imbratisam multi-culturalsimul prolet – cultist (mai mult „cultist”, pentru ca ideologia asta e un Cult!!)
    Pandemia insa va schimba probabil toata paradigma politica, si nu e exclus ca si pe tarimurile Fagaduintei, sa apara Salvatori.

    • Matale in Canada si nu ai aflat inca care este intelesul vorbei „a deservi” ?

      Si titusi aceasta UE s-ar cam vrea cam un soi de URSS sau mai bine zis la baza ar fi ideea lu’ Lev Davidovici cu Uniunea Statelor Sovietice Europene … care sa termine cu balamucul statelor nationale….

      Si ar mai fi ceva – Bruxelul s-0a dotat deja cu o birocratie imperiala irespsonsabila!!!

      Oricum atunci ca cand se lansa SUSE pardon UE alte erauy ideile..
      Ca ma tog UE ar fi fpots cea mai mare piata solvabila .. deci se [itea dezvlta o industrie sa duduie… Mde.
      Cand s-a lasnat euro de spera, banioa, presupunea/visa ca va inlocui dolarul .. Nu chiar..

      Azi dupa nu mai stiu cati ani, sigur dupa +20 de euro ….. UE pare cam capchie ..cam ca oaia sau ca vaca nebuna si is da cu stangu-n dreptu’ si invers …na de vezi numa caraghhoslacu al;a cu energia verde .. ca se pare ca nici hodrpcentarlele nu mai sunt prizate.
      Vootorul Europei pare a fi reintoarcerea la silex ….

      • Ghita, adevarat, idea federalista nu a disparut. E bine sa lasam ideile sa coexiste si nu sa le interzicem, cum vor rusii sa interzica altor popoare idea democratica sau idea de libertate, sau idea ca poti alege ca popor cu cine sa cooperezi.

  10. Profesori de morala in politica romaneasca au fost dintotdeauna, unii indreptatiti prin pregatire, statut academic, de oameni cu scoala multa in tara si peste hotare, altii pripasiti prin politica mare printr-un joc al hazardului.
    Aceasta formula foarte des uzitata in zilele noastre „alegatorii au intotdeauna dreptate”, nu are de ce sa va ridice semne de intrebare, este realitatea cruda a ultimilor 20 de ani si avem toate sansele sa ne adancim in ea, ca despre prostie este vorba.

  11. Perfect adevărat tot ce ați scris. O singură observație:

    În opinia mea, a arunca pe umerii alegătorului responsabilitatea alegerii este puțin forțat. Din păcate alegătorul votează ce i se dă. Jocurile, după cum foarte bine știți, se fac anterior, la întocmirea listelor sau odată cu propulsarea candidaturilor individuale. Prin urmare, alegătorul alege între două rele (nici pe astea nu le cunoaște). Întotdeauna! Atât la noi, cât și oriunde în astă lume.
    Ideea domniei voastre exprimată în întrebarea retorică a postării este la fel de valabilă pentru orice candidat. Cu siguranță că dacă vom scotoci în orice listă, a oricărui partid, nu vom găsi prea multe persoane pentru care să nu fie aplicabilă întrebarea: „de ce l-ai votat, bă?” (asta, mai ales din partea politicianului advers, cu obișnuința retoricii care uzează atât de fals că oricine altcineva este de vină – numai el nu) Și așa perpetuăm circul! Numai că pâinea e din ce în ce mai scumpă și clasei politice îi vine din ce în ce mai greu să o ofere. Deci, compensăm cu mai mult circ!

    Stimate domnule prim-ministru,
    Aveți posibilitatea să spuneți adevărul! Ar fi astfel interesant să spuneți cum se fac jocurile. Iar pentru a nu fi acuzat de partizanat, începeți cu PSD-ul. Așa veți fi mai eficient în educarea maselor, dar mai ales a celor ce fac jocurile (pentru că ăstora le trebuie băgată educație, multă-multă educație). Jocuri dintotdeauna s-au făcut și întotdeauna se vor face, însă gradul de civilizație al unui popor este arătat, probabil, de eleganța jocului, dar și a jucătorilor. Din păcate, la noi, jucătorii, mai înapoiați fiind, dar cu excesiv tupeu (cei mai mulți dintre ei, de pe orice listă – și nu numai cei de pe liste), neavând altă tradiție în spate decât lipsa eleganței politice moștenite, nu ne pot oferi decât un joc pe măsura priceperii lor.

    Poate însă ați vrut să spuneți că cei mai mulți dintre noi, procentual mult mai mulți decât la alții, suferim de megalomania de a ne cumpăra o mașină mai Merț decât amicul, de a da muzica mai tare decât cel de peste drum sau de a avea o capră mai vopsită decât a vecinului. Așa suntem noi și așa se naște tupeul pe care mare parte din clasa noastră politică îl are, tupeul care într-o prea mare măsură condiționează accederea în astă țară! Iar de aici și până la a se împăuna cu diplome mai elevate nu este decât un pas. Și astfel născută dorința, altoită pe ramura de tupeu adânc înrădăcinată, unii fură diplomele. Să nu-i uităm însă nici pe cei care le iau de la universitatea din Cucuieți, poate cu sacoșa, pentru că și din rândul acestora se nasc cu mult tupeu profesorii de morală!

    Deci, de fapt, sunt mai multe de făcut. Dar în nici un caz soluția nu este la îndemâna alegătorului. El nu este chiar interesat și oricum, este mult mai preocupat să aibă o capră vopsită în roșu, doar ca să crape vecinu’ de ciudă! Iar dintre alegători se naște viitorul ales, cel care va vrea și el, la rândul lui, o diplomă.

    • Asa este stimate @orest oanea, listele bata-le vina, insa mai marii partidelor intocmesc aceste liste mincinoase si nu spui dupa ce reguli se intocmesc, ca stim mai toti traitorii pe acest “cocioc” (ca sa-l enervez putin pe dl. Mircea Popescu). In general daca toate sunt “doua rele” frumos ar fi ca alegatorul sa nu aleaga nimic, pe nimeni, raul este rau, nu exista alternativa, exista manipulare. Daca am trai in alte vremuri cand candidati ar fi Nicolae Iorga, Al. Vaida Voievod, un Dimitrie Pompeiu, Coanda (tatal), Argetoianu, Sadoveanu, numai cateva personalitati de care mi-au venit in minte, poate Romania ar arata altfel, asa cred. Asa cum mi-am exprimat parerea, cel mai important pentru noi ar fi sa ne axam pe tot ce ne este aproape, ce-am (mai) putea face aici in interiorul spatiului carpato-danubiano-pontic, prin “varfurile” societatii noastre, le avem (ne batem joc de ele, in primul rand prin lipsa de respect si pretuire), cu speranta ca vom avea intotdeauna varfuri in toate domeniile.
      Sper ca formula latinesca “paine si circ” sa dispara din viata noastra recenta si cotidiana.

  12. Cele sase noi porunci ale dlui Putin catre NATO ii fac pe multi analisti sa considere ca este un alt „smokescreen” rusesc, pentru ca Rusia nu poate cere NATO nimic, nefiind membru al NATO. Poti cere sa discuti sau sa negociezi cu usile inchise, dar sa ceri public si imperativ ce vrea dl. Putin nu e credibil. Moscova stie bine ca NATO nu va spune „saru minushitzele Stapine!” la comanda Moscovei. Deci, un alt bluff rusesc. Probabil urmeaza invazia miliatara autentica a Ucrainei, si au nevoie sa arate lumii ca „vedeti, nu noi, NATO, ei nu vor pace”.
    Pericolul pentru Romania este intr-adevar mare. Practic ei cer ca Basarabia sa nu fie niciodata in NATO, ceea ce Romania nu are cum sa accepte, fiind membru NATO. Poti insa discuta actiuni de demilitarizare, inclusiv a brigazilor militare rusesti „de pace” din Transnistria. Eu chiar ma gindesc ca va veni un moment prielnic pentru unire daca Rusia ataca Ucraina, si atunci NATO sa fie pregatita sa se asigure ca Romania este reintregita si sub control NATO. Astfel, NATO va avea control strategic si nu Rusia in acea zona.

    https://www.dw.com/en/russia-demands-nato-leave-eastern-europe-limit-missile-deployment/a-60173879

  13. De fapt NATO e un pic nepregatita sa arate forta, iar Rusia simte asta. NATO este, ca si destinul sau, in defensiva, pe cind Rusia isi permite atacul oricind, mai ales de tip „hibrid” (confuzie, dezinformare, minciunele, perdele de fum, atac folosind terte tari, si in medii diverse, mai ales cibernetic, hacking adica). Nu am auzit ca NATO sa atace Rusia cibernetic si sa poata produce pagube semnificative unor sectoare ca cel energetic sau nuclear, asa ca Rusia e incintata. Pina acum, hackerii lor zburda prin tarile NATO si umbla din server in server, asigurindu-se ca sunt la comanda daca e nevoie sa execute ceva cod de departe in folosul lor. Cum ar fi de exemplu ca Rusia sa blocheze toate tranzactiile financiare ale Vestului prin marile lor banci? Sau sa le blocheze activitatile portuare? Nu ca nu au incercat inca…ei tot incearca.
    Evident, habar nu am eu ce planuri are NATO, nu sunt dl. Geoana. Dar sper sa fie pregatiti in cazul cel mai rau. Raspunsul Occidentului la amenintarile Rusiei au fost moi, gen „va mai punem niste sanctiuni economice”. O doare-n cot pe Rusia de sanctiunile Occidentului, cind ei pot colabora cu China. NATO / SUA / UE au spus de la inceput ca nu vor raspunde militar, ceea ce a incurajat Rusia. Trebuia sa ia masuri simetrice si sa trimita un numar impresionant de militari si tehnica de lupta in Polonia si Romania, si sa anunte aste cu emfaza Rusiei. Rusia vrea deescalare dar sa care NATO sacii cu pace.

  14. L-am acultat pe dl. Fota si dl Diaconescu la B1Tv. Asa este, daca nu stim ce vrem in acest context, ca romani, vom putea pierde o ocazie sa ne promovam interesul national. Ne-ar trebui si noua 100000 strategii, si uniune nationala in fata unui pericol dar si a unei oportunitati istorice.
    Romania nu are cum sa accepte ca Rusia sa negocieze cu SUA, iar SUA au clarificat ca nu vor discuta fara aliatii europeni. Asta este shmecherie ruseasca, sa se inteleaga ei cu Seful lumii Occidentale, si atit, aia mici sa taca. Iar Rusia nu a spus ca vrea sa discute cu dl Stoltenberg sau cu dl. Geoana. NU e clar cu cine vor ei sa discute si pina atunci…pauza. Sper mai lunga sa trimita trupe NATO semnificative in Romania, sa ii descurajeze pe rusi militar.
    Mai sunt de acord cu un punct exprimat de dl. Fota: daca clasa politica nu da mandat de negociere clar, vom fi iar tratati ca Horia, Closca si Crisan in petitie la Imparatul Imperiului Austro-Ungar. Toate partidele romanesti, de stinga de dreapta, de jur imprejur trebuie sa inteleaga bine fiecare miscare, si sa stie sa raspunda si sa ceara institutiilor statului cum sa purceada la drum, pe care, cu ce trasura, cu citi cai, si cu cit alai.
    Nu se aude nimic oficial din Romania. Ce spune poporului dl Iohannis, ce mesaj are? Nici el nu stie?

  15. DĂNILEȚUL ȘI CRISTIVASILICUL AMBASADEI

    MOTTO: „Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la # SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. (…) Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc” (mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA, 14 decembrie 2021)
    …………………………………………………………………………………
    Madam Ambasado, ia! puțină atenție la mine, dragă… Uite cum stau lucrurile… „o justiție independentă”… „valorile democratice”… „statul de drept” exact asta înseamnă: să nu-și vâre nasul coroiat orice ambasadă-cu-sau-fără-ambasador în treburile ei de JUSTIȚIE INDEPENDENTĂ. Să nu clămpănească apoi „comunicate” din burtă, concepute mereu și mereu de același scriitor de mesaje care „ne încurajează” și „ne îndeamnă” în toate comunicatele vieții -sau cel puțin în toate cele pe care le-am citit eu. Comunicatele sunt scrise ca pentru proști, iar pentru asta sunt două explicații posibile: ori tu consideri, madam, că suntem un popor inferior din punct de vedere intelectual, ori comunicatorii tăi nu sunt capabili de mai mult.

    „O justiție independentă” înseamnă, madam Ambasado, să n-o inviți, pe la sindrofii, pe coana Camelia Bogdan, îmbrăcată în rochiță albă, de-a cărei gingășie să se-nfioreze Silviu Sergiu pentru ca, așa înfiorat, să scrie:

    „Pe Camelia Bogdan am văzut-o la recepția de 4 iulie de la Ambasada SUA… O femeie mignonă, îmbrăcată cu o rochie albă, plina de gust… Nu era foarte cunoscută. Era, însă, una dintre cele mai importante persoane de la acea recepție. M-a frapat POZIȚIA VERTICALĂ A CORPULUI EI” (Silviu Sergiu, pe pagina lui de FACEBOOK 5 august 2014)

    Ei, exact cu poziția aia VERTICALĂ A CORPULUI EI, coana Camelia îi povestea lui Petrov al nost’, cel care timp de zece a fost președinte al României, înainte de a pronunța sentința, desigur, cum i-ar da ea și 20 de ani pușcărie lui Voiculescu Dan, dacă-ar avea o lege mai viguroasă!!! Cel puțin așa a mărturisit președintele României în celebrul show audio „Păi, bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!“

    Și tot din pricina POZIȚIEI VERTICALE A CORPULUI EI, în ciuda celor de mai sus și în ciuda excluderii din Magistratură, coana Camelia, nu se știe de ce, beneficia și în 2020 de bursă în Statele Unite… sau se știe de ce, tanti BIG LICURICI?

    Madam Ambasado… însă dacă tu te deranjezi într-o țară cu justiție harcea-parcea și cu nenumărate condamnări politice și sari din papucii ăia scâlciați ca să le pui prișnițe unora ca Dănileț și „Bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!“ singura explicație este că ei sunt OAMENII TĂI, și că ți-au făcut, într-un fel sau altul UNELE SERVICII.

    Lingători de clanțe, parcă așa se spune… dar și de praguri, dacă e nevoie, fiecare după cât de mult știe să se curbeze, cu ȚINUTA VERTICALĂ A CORPULUI SĂU, cu tot…

    Madam Ambasado… ți-ai băgat gheruțele în viscerele justiției române tot timpul. Ai încurajat și ai îndemnat până la greață, aducând neîncetat deservicii MARELUI LICURICI pe care-l reprezinți și dând public cu umorile nazale-n fasole cu o perseverență remarcabilă. Și ți-ai permis să te porți ca un ocupant iar nu ca un partener strategic tocmai pentru că ai o sumedenie de Radutudori și Silviusergi și Cameliibogdan și Cristidănileți care să te pupe-n dos.

    Ei, și de aceea nu mai există suficiente antivomitive pe piață, madam… că-i cererea mare și depășește oferta, dragă…

    • @luminita arhire
      Super postarea, acida, la obiect, o radiografie a starii de fapt de pe „cocioc”, o enumerare a tuturor pupatorilor asa zis dezinteresati, obiectivi, a agaricilor trambitatori a Marelui Licurici. I-am asteptat cu ardoare din tata-n fiu, insa n-a fost sa fie cum ne-am inchipuit si nimic nu este intamplator in demolarea morala si materiala a Romaniei.

    • Corect, nici o ambasada nu ar trebui sa intervina in chestiuni punctuale, repete, punctuale, si legate de anumite personaje controversate, intr-un domeniu pe care nu au dreptul sa il abordeze pe cai diplomatice.
      Dar e si vina Romaniei relativ la modul in care s-a raportat la aceste incidente („Sa traitzi Sefu!”). Da, avem nevoie de SUA, mai ales acum, dar si in viitor. Vedem cum Rusia are din nou pretentii imperiale, si de a isi recupera Europa Centrala si de Est pierduta in favoarea americanilor. Rusia doreste sa ne inapoiem in timp la anul 1997, ceea ce inseamna ca Romania si toate celelalte tari est-europene sa iasa din NATO (vezi link mai jos cu perioadele de largire a NATO). Rusii nu s-au multumit cu jumatate din Ucraina, o vor pe toata, si ma tem ca nu o sa se dea inapoi sa inceapa o aventura militara, desi vor avea si ei pierderi mari. Pericolul insa este daca se va extinde acest presupus conflict , cum, unde si cit de repede, si mai ales daca vor folosi arme nucleare…deci acest subiect despre Danilet e doar o referinta la sfarsitul cartii, pe care nu o va citi nimeni decit citiva experti in ale diplomatiei.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Enlargement_of_NATO

  16. Domnule Nastase

    avand in vedere caliatea dvoiastra de jurist, de (fost) fost profesor de drept public internațional solicit parea dumneavoastra avizata in privinta hotararii de aici :https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2021-12/cp210230ro.pdf

    Din care citez
    Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce
    la anularea hotărârilor pronunțate de
    completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în
    care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc
    sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce
    atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție

    Dreptul Uniunii nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii pentru
    instanțele de drept comun, cu condiția ca independența acestei curți, în special față de
    puterile legislativă și executivă, să fie garantată. În schimb, acest drept se opune ca
    răspunderea disciplinară a judecătorilor naționali să fie angajată prin orice nerespectare a
    unor asemenea decizi

    Principiul supremației dreptului Uniunii se opune ca instanțele naționale să nu poată, cu
    riscul aplicării unor sancțiuni disciplinare, să lase neaplicate deciziile Curții Constituționale
    contrare dreptului Uniunii

    Deci … cum stam ?
    – TFUE face caduca constitutia?
    – Judecatrii sunt liberi sa aplicce legea cum vor muschii lor pe motiv de UE, MCV samd ?!

    Ce stat de drept o fi asta in care legile referitoare la compunerea instantelor sunt aleatorii ?!

    Cu adaugirea ca ce stat de drept e ala care nu poate sa puna pe masa o lege ? Ca ma asa o imprsie ca daca am cere onoratei curti un text legal care sa ne lamureasca ar incepe cu totii sa foloseasca vocalele ropmanesti „Ă ă” si „Â â Î î” in timp ce si-ar scrme mintile cu m sza mai minciuneasca!

    Ce stat de drerpt o fi ala in care prkmii care dispretuiesc legea sunt .. judecatorii ?!

Lasă un răspuns