Conferinta „Trei decenii de la destrămarea U.R.S.S. Cauze și consecințe”

Ieri, Fundația Europeană Titulescu împreună cu Centrul de Studii Ruse și Sovietice ,,Florin Constantiniu” și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului au organizat conferința „Trei decenii de la destrămarea U.R.S.S. Cauze și consecințe”

Puteți urmări înregistrarea conferinței aici:

21 de gânduri despre “Conferinta „Trei decenii de la destrămarea U.R.S.S. Cauze și consecințe”

  1. Interesant formatul, am urmarit o parte a prezentarilor. Pacat ca nu au fost si vorbitori avizati din Rusia, care sa confirme sau sa infirme concluziile cercetatorilor si diplomatilor romani, sau sa intre intr-un dialog. Am observat insa niste domni cu nume rusesti (Vyacelslav Samoshkin a.k.a. Zev?) sau frantuzesti (Ambasada Frantei, un domn isi lua prinzul cred acolo), care au disparut dupa o perioada din emisia Zoom.
    Opinia publica din Rusia este in continuare mintita de Kremlin relativ la Basarabia, prin omisiunea prezentarii realitatilor istorice (de exemplu, nu amintesc de Ultimatumul dat Guvernului Roman in 1944, decit laudativ, omitind ororile la care au supus populatia romana, multe alte omisiuni care in final construiesc o istorie pur ruseasca a Basarabiei).
    Mi s-a confirmat opinia ca politicienii de pe ambele maluri ale Prutului au tradat idea Unirii Republicii Moldova cu Romania (Druc si Snegur vroiau o republica mai independenta si mai suverana, nu unire!), si o fac si azi sub Imperiul German al UE, neafirmind public idea de unire a Basarabiei cu Patria Mama. Asta e ca in business: nu ai un tzel declarat, nimeni nu te baga in seama cind iti vine tie pe chelie, si risti sa pierzi si alte momente istorice, care si asa vin greu si sunt extrem de rare.

  2. A murit URSS și s-a născut Rusia ! De fapt , a murit comunismul , tot așa cum capitalismul tradițional își dă duhul în prezent ori din lipsa de resurse , ori din lipsa de piețe de desfacere ( UE și NATO nu se mai pot extinde , loviturile de stat eșuează tot mai des , etc )

    https://www.economica.net/raiffeisen-isi-schimba-strategia-interzice-operatiunile-cu-numerar-impune-taxe-pe-detinerile-de-valuta-si-obliga-persoanele-fizice-la-operatiuni-online_546416.html?fbclid=IwAR3_wvl3Xh4ujhzrtTl5mccrG0mkQtvhtfnyM-8FqvPspeDEgJXUdIabfXo

    D-le Năstase , va rog să-i spuneți domnului Violaceu că i-a luat-o înainte Raiffeisen cu taxă aia de solidaritate !?
    Pun ei o ” chirie de 0,5 % pe depozitele mai mari de 500000 euro !!!

    Ce țară de tâmpiți suntem !!!

    • Frica-mi-este ca termenul de „tampit” este pozitiv, apreciativ fata de situatie existenta!!!!

      na una buna , da RAUU de tit de BUUNA !!!

      De ani de zile auz ca nu sunt muncitori. Ca puturosii in loc sa munceasca prefera sa se imbete din ajutiorul socila .Aia din HORECA au cica deficit de vreo 50 mii si vor sa aduca muncitori asiatici da birocratia nu ii lasa ..

      SI ia sa dacu un citat : „Biriş arată că muncitorii veniţi din Asia au cam acelaşi salariu cu cel al angajaţilor din sectorul HoReCa din ţara noastră, de 5-700 de euro net, dar în plus li se asigură cazarea. De asemenea sunt costurile de aducere în ţară care sunt de câteva mii de euro.https://www.economica.net/10-000-de-angajati-adusi-din-asia-muncesc-deja-in-restaurantele-si-hotelurile-din-romania-si-e-bataie-si-pe-ei-problemele-de-acum-ale-sectorului-horeca_540008.html
      Biriş, adica Ion Biriş, preşedinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA)

      Hm .. deci ala cu tava sau aia care schimba cearsafurile ar fi platiti cu pana la 700 euro in mana plus alte cheltuieli ?
      Adica in clar – in Romania , pentru aceiasi munca la aceiasi calofocare, un roman primeste mai putin decat un srilakez, nepalez samd. Ca romanu’ e un puturos .. insa cum dracu’ ca in Grecostan sau Spania ??!!

      Există însă o problemă: „Legislaţia nu te securitizează. Muncitorul poate să plece după câteva luni la un alt angajator. Încercăm să schimbăm legislaţia în aşa fel încât cel căruia îi pleacă un muncitor adus din ţările non-UE să primească de la următorul angajator al acestuia măcar costurile de aducere în ţară.” Acelasi Biris

      Adica mai in clar se cere „legarea de hotel” .

      Si la misto

      Dacă n-ar fi ajutoarele ălea sociale, li s-ar face foame și ar accepta cât le dau!

      Te trollează, zău, când îți spun că „decât să muncesc la tine mai bine stau pe ajutorul social”. Probabil nici nu îl încasează, ăla e minuscul și îl iau foarte puțini, destul de greu. Mai degrabă merg vara la muncă prin Vest și în restul anului preferă să aibă grijă de gospodărie (sau să bea, ce, tu nu bei? bețivule!). Sau stau cu vaca și câștigă mai mult decât salariul minim de la tine. Cam ce spune asta despre nivelul tău de productivitate „industrială”, dacă te întrece bălțata românească?

      https://riscograma.ro/13130/salarii-putori/

      Si citez din memorie din filmuletul “If Japan Can… Why Can’t We.” (1980) „muncitirii produc 10% din necazurile unei firme. Restru de 90% le produce conducerea”

      Oricum am ajuns sa se raza si curcile de noi. Sa se raza cu târtița.
      Aducem straini pe care ii platim mai bine decat pe ai nostri compatrioti!

  3. Să fie UE noua URSS ?
    Se pare că oamenii nu învață nimic din greșelile trecutului…
    Până și papa cel progresist de la Roma a înțeles că se merge prea departe cu nivelarea comunistoidă, după ce s-a aflat ce se pregătește în laboratoatele ideologice ale conglomeratului suprastatal: Eliminarea cuvintelor ,, crăciun” și ,, creștin” din vocabularul oficial.
    Deocamdată proiectul de directivă malefică a fost băgat la sertar, dar nu se știe ce va fi după Sărbătoarea Nașterii Domnului.
    Îmi amintesc că unii analiști pun, simplist, terorismul arab în contextul unui prezumtiv conflict între creștinism și islamism.
    Nimic mai fals, creștinii și arabii conviețuiesc în Orient de sute de ani, problema este de fapt în Occident.
    Creștinismul este vânat și pus la index chiar de către liderii laici ai vechii Europe, așa cum sunt dezavuate, aș spune cu dușmănie ideologică, toate religiile clasice cu puternice rădăcini istorice.
    Nu intră în discuție sectele prozelitiste care, împreună cu minoritățile vizibile, sunt armele neocolonialismului ideologic cu iz comunist ce bântuie lumea ,, democratică” atât în țările vestice cât și, mai ales, în statele periferice care nu realizează că drumul poleit pavat cu bune intenții duce inexorabil spre….

    • Aici sunt de acord cu tine, doar ca tu mulgi propagandistic tema asta pentru a arata spre alte „solutii” care nu sunt mai bune pentru romani.
      Trebuie sa fiu corect si sa mentionez ca dl. Trudeau a revenit sa isi felicite poporul de Craciun, si a interzis prin lege finantarea schimbarilor de sex si tratamentele aferente. Deci, albii de sus sunt constienti de anumite pericole pe care noi le semnalam ca urmare a unor politici „multi-culturale” discriminatorii, si exista o corelatie intre guvernare si necesitatea implementarii unor masuri pentru a echilibra unele excese.
      Mecanismele democratice inca functioneaza, asa cum inca functioneaza statul de drept/justitia in Canada. Asta spre deosebire de Rusia, sau Bielorusia, unde avem niste „democratii originale” care arata mai mult a oligarhii sau structuri totalitare, bine rujate sa arate cit de cit o fata umana.
      Romanii nu au de ce se plinge de Occident, pentru ca ei ar trebui sa se plinga de ei insisi. In 30 ani, romanii si clasele lor conducatoare nu au reusit sa schimbe tevile de apa si canalizare, si nu au fost in stare sa gaseasca solutii pentru incalzirea apartamentelor/caselor. Acum tremura toti de frig, inclusiv „clasa conducatoare” care se plinge (culmea!!!) ca nu au caldura la Parlament si stau in frig. Cum domnilor, nu a gasit poporul o solutie pentru caldura voastra?

  4. Nai tineti minte fraza aia cu relatiile de productie depasiite de dezvoltarea fortelor de productie ?!

    Era o cestie cu URSS .. ca cica ecinomia URSS era mai „moderna” in 1960 decat in 1970!

    Adica in 1960 economia URSS folosea mai putina munca fizica bruta si mai multa autpmatizare decat in 1980!!!

  5. @Mircea Popescu, iti raspund aici: sunt constient ca aici vocile Moscovei sunt cu volumul la max. pentru ca vad ca repetea aceleasi teme opbsedatnte ruseshti cu „Occidentul cel Rau”, dar omit abil sa raspunda unor intrebari incomode lor (ca de exemplu in virtutea caru8i tratat international isi permite dl. Putin sa afirme ca are „linii rosii” in afara Rusiei pe care Occidentul sa nu le treaca?),
    Vocile romaneshti din Romania sunt timide, si tradeaza o anumita teama de Rusia, evitind subiecte incomode Moscovei, si neangajind vocile Moscovei in sensul interesului romanesc.
    Noi doi insa putem vorbi raspicat si clar. Diplomatia romana nu a avut succes pina acum in ce priveste o relatie cit de cit normala cu Rusia, dar nici Rusia nu a dorit o apropiere de Romania, in pofida vizitei lui Putin de care s-a amintit la acest Colocviu. Relatiile sunt foarte reci si chiar inamicale intre cele doua state, dar pe o scara un pic mai inferioara comparativ cu relatia Rusia – Polonia. Se pare ca slavii se musca mult mai tare intre ei.
    Pe de alta parte, Germania sub Sholz, noul Cancelar, pare ca a revenit la semntimente mai bune fata de SUA sub Merkel, dar poate fi doar o impresie, pentru ca au nevoie unul de altul in acest context international (cu o Rusie agresiva si o China dominanta), si nu neaparat de dragul unor valori comune. Sholz este un ganditor la fel de „progresist” ca si Merkel, daca nu cumva mai insistent in a pedepsi statele din Estul Europei daca nu accepta Diktatul Bruxellului.

  6. Iata pentru „naivii” comenatotori pro-rusi de aici, care cinta si la balalaika secreta a lui Viktor Orban. Viktor Orban vine in Romania si se intilneste cu reprezentanti ai UDMR. Nu e clar daca si cu separatistii secui. „Cineeee eeeeee Generalu’ care mina UDMR in Romania”? UDMR e extensia Budapestei in conducerea Romaniei. Viktor Orban are multe realizari in Romania cu ajutor UDMR, si se poate auto – felicita pe tema asta, mai ales cind multi romani slabi la minte il vad ca pe un viitor „Salvator”. Romani, salvati-va singuri!

    Stim ca la Varsovia a avut loc o reuniune a sefilor de partide de dreapta din UE, mult iubite de Moscova si reciproc, de acesti tip de politicieni Occidentali (e o schisma din start intre Italieni, Austrieci si Polonezi pe relatia asta), dar ungurii lui Orban au cam pastrat o doza de duplicitate in relatia lor cu Putin. Sa vedem austriecii, dupa ce fostul Cancelar Kurz, mare dansator cu Putin, a fost acuzat de korruption. Romania nu a fost reprezentata, si cred ca e OK sa fim rezervati fata de aceste miscari care nu sunt foarte clare in ce priveste modul in care pot afecta interesele Romaniei. Romania sa isi construiasca propriul nationalism pe specificul sau!

    https://www.mediafax.ro/politic/premierul-ungariei-viktor-orban-vine-sambata-la-baia-mare-la-taiatul-porcului-20390219

  7. Off topic : As dori sa fac și eu o predictie referitoare la conflictul Rusia -SUA ( pentru că Ucraina nu mai exista de prin 2014 ; ea este o interfață a licuriciului mare )

    Când Israelul și SUA vor ataca Iranul ( adică foarte curând ! ) , tot atunci Rusia va invada Ucraina și China Taiwanul !

    Toate aceste conflicte sunt legate între ele și scânteia va genera o reacție în lanț . Va fi ca la tango ! Atâta doar că protagoniștii nu-și vor freca organele genitale unul de altul ci vor fi războaie rapide și crude . Victime : Iran , Ucraina și Taiwan . Victime colaterale : : SUA , UE , noi , ceilalți vecini ai victimelor directe și toți cei care au ales greșit tabăra .

    De aceea sunt supărați americanii , că le va fi greu să alimenteze 3 conflicte majore și știu că vor ieși șifonați …

    Cele mai distractive mi se par așa zisele sancțiuni economice pregătite pentru ruși în condițiile în care SUA și UE DEPIND de energia și resursele rusești !!!

    • @trezsr: „Romania nu a fost reprezentata, si cred ca e OK sa fim rezervati fata de aceste miscari care nu sunt foarte clare in ce priveste modul in care pot afecta interesele României.”
      ========
      În Polonia s-au întâlnit reprezentanții partidelor conservatoare membre ale Parlamentului European.

      Din partea României a fost prezent europarlamentarul Christian Terheș, membru PNȚCD.

      Nu înțeleg de ce preluați teza socialisto-progresistă că partidele naționaliste și de dreapta sunt partide pro-rusești.

      Văd că într-o Europă progresistă, „naționalismul”, „statul național”, „conservatorismul”, „creștinismul” devin cuvinte ce trebuiesc condamnate.
      De unde și o opinie dirijată instigatoare menită să reducă la tăcere pe acești „extremiști”.

      Îmi pare rău, că România nu are o componentă național -conservatoare mai substanțială în Parlamentul Europei.

      Dar la așa calitate a politicienilor români, așa politică națională avem.

      Și apoi ne plângem de interferențe străine în politica internă sau de dictat în derularea politicii externe.

      • @Mircea Popescu, eu nu gasit nicaieri despre participarea domnului Christian Terheș la acest Congres in Polonia, si nu situ ce pozitiii a exprimat. Daca ai tu material de referinta, te rog sa postezi link, sa ma documentez.

        >>”Nu înțeleg de ce preluați teza socialisto-progresistă că partidele naționaliste și de dreapta sunt partide pro-rusești.”

        Nu am afirmat asa ceva. Am spus ca reprezentanti ai unor pardite de dreapta, ca doamna Le Pen si dl Salvini sunt „cozy” cu dl. Putin si Rusia lui. Asta apare evident in mai toata presa, si nu este o „teza”, decit daca puteti dvs. sa o combateti in mod argumentat.

      • @Mircea Popescu
        Ati punctat foarte bine ca teza (national)socialisto-progresista acrediteaza ca partidele naționaliste si de dreapta ar fi partide pro-rusesti, nimic mai „fake”. Toata consideratia pentru europarlamentarul Christian Terhes, o voce pe care media romaneasca il boicoteaza si nu intamplator. Alaturi de acesta mai sunt cateva „voci” europarlamentare romanesti de un inalt patriotism si nu in ultimul rand profesionalism.

  8. Au trecut „Trei decenii de la destramarea U.R.S.S. ….” cauzele sa spunem ca le stim, insa consecintele sunt cat se poate de actuale mai ales ca toata configuratia geopolitica s-a schimbat, au aparut si alti poli de putere economico-militare, in concluzie lumea este intr-o continua miscare, unele conflicte s-au „stins” aletele sunt in pregatire. M-as gandi mai mult sa ma uit in propria „gradina” unde problemele abunda, iar daca nu luam masuri inteligente si corecte atat pe plan politic, cat mai ales economic, consecintele urmare a unor posibile conflicte se vor rasfrange si asupra tarii nostre aflata „la rascruce de vanturi”.

    • @Anonimul, foarte corect, e nevoie de o refocalizare pe problemele grele interne (As spune de mutl era nevoie). Din nefericire nici PSD, nici PNL nu au reusit sa scoata tara si pe romani din paradigma asta romaneasca, unde ne uitam mult prea mult in afara, si neglijam problemele interne deosebit de grave.
      In tara s-a asternut iarna, si este foarte asemanator cu Auschwitz: toturura prin infrigurare a poporului roman. Mai rau ca in comunism, romanilor li se cere sa plateasca pentru caldura pe care nu o primesc, adica sunt furati pe fata, cu acordul statului roman.
      Inteleg ca Iohannis s-a spovedit, inclusiv poporului, la TV, unde e mult mai (re)conciliant si chiar cere reconciliere si unitate, dar, ca de obicei, e foarte tarziu pentru asemenea gesturi simbolice, dupa toti anii lui aprogi de domnie, cu sabia PNL in capul PSD si al „poporului PSD”. Acum cere pace. As spune cam „moftangiu”, ca sa mentin spiritul caragielean autentic. Si Basescu si Iliescu si Constantinescu au avut mari regrete. Arata ca acesti oameni nu au fost pregatiti sa conduca un popor in timpuri grele, pentru ca, trebuie sa recunoastem, niciodata nu ne-a fost usor, inclusvi celor goniti din tara de proprii alesi (revedeti epoca Basescu unde li se spunea romanilor sa plece, ca nu sunt locuri de munca in Romania). Apoi, ca tot am plecat, ni se spunea sa ne tinem gura, ca tara e pe maini bine. Am vazut, da, bravo!
      Am vazut o a cata emisiune despre CFR, de data asta CFR Marfa. E pe moarte, de ani buni. Ce fac tovarasii de la conducere? Se pling, sau cheltuiesc bani aiurea, sau se indatoreaza pentru nu se stie ce, pentru ca banii aia pe datorie nu par ca sunt alocati sectoarelor economice romanesti care ar necesita o urgenta injectie de bani.
      Iar acest guvern cu doua capete cu ce se ocupa, in afara de problemele lui Catzu (ca de- ale lui Ciolacu se ocupa tot PSD)?

      • Va multumesc pentru atentia acordata postarilor mele, pentru care va rog sa primiti considerantia mea. Din pacate in urmatoarea perioada nu vom asista la nimic spectaculos la nivelul politicului romanesc mai ales in ceea ce priveste „externul”, cineva amintea odata de o colonie la „rascruce de vanturi”.
        In continuare trebuie sa ne „refocalizam” pe cat posibil si in limita in care suntem lasati pe problemele interne stringente, totul economic a fost distrus in tara, iar „camasa” ne este cea mai apropiata, asa s-ar cuveni in acesta perioada incerta si-n totdeauna. Din vanzatori de am ajuns intr-un timp extrem de scurt in cumparatori la suprapret, materii prime, energie, hrana, etc.
        Trebuie sa va faceti o imagine a ceea ce se intampla in Romania, va dati seama Citu este al doilea „om in stat”, ca sa nu mai amintim de toti simbriasii unora si altora.

    • Da, afirmatii corecte si demne de luat in seama. Intrebare: politica externa cu cine ,cu Aurescu? MAE e demult o afacere familiala. E doar o parere , nu dau cu parul.

  9. Am văzut; pe sărite! Ce m-a frapat, a fost vârsta participanților; înaintată! Nu este un defect în sine ci o lipsă de speranță pentru ce va fi!

    Trimis din Mail pentru Windows

    De la: ADRIAN NĂSTASE
    Trimis: miercuri, 8 decembrie 2021 19:19
    Către: teodor.stancescu@gmail.com
    Subiect: [New post] Conferinta “Trei decenii de la destrămarea U.R.S.S. Cauze și consecințe”

    Adrian Năstase posted: ” Ieri, Fundația Europeană Titulescu împreună cu Centrul de Studii Ruse și Sovietice ,,Florin Constantiniu” și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului au organizat conferința „Trei decenii de la destrămarea U.R.S.S. Cauze și consecințe” „

  10. @Anonimul, re.raspunsul pt. Mircea Popescu:
    DECEMBRIE 11, 2021 LA 3:40 PM

    „Ati punctat foarte bine ca teza (national)socialisto-progresista acrediteaza ca partidele naționaliste si de dreapta ar fi partide pro-rusesti, nimic mai „fake”.”

    E fake generalizarea, dar sunt bine documentate momentele de simpatie ale unor politicieni marcanti din dreapta europeana, ca Viktor Orban, Salvini si multi altii, cu Kremlinul lui Putin. Nu sunt singurii, pentru ca, daca va interesati, o sa aflati ca mult alti politicieni europeni si de centru stinga si de centru dreapta au luat joburi la firme rusesti. Gasiti info pe internet.

    https://notesfrompoland.com/2021/12/05/kaczynski-le-pen-orban-and-other-leaders-meet-in-warsaw-to-reject-eus-social-engineering/

    • @trexsr
      Apreciez cele scrise de dvs., va respect punctul de vedere, va rog sa credeti ca sunt bine documentat cel putin in ceea ce priveste relatiile Ungariei cu Rusia, iar in cazul lui Salvini nu ma pot pronunta in privinta ratiunilor apropierii acestuia de Putin. Referitor la firmele rusesti, acestea sunt de fapt niste multinationale unde orice om capabil poate activa, lucra si sa nu fim ipocriti, toata lumea face schimburi economice, afaceri babane cu rusii si chinezii. Intr-adevar acum s-a ivit o situatie incordata si aceasta trebuie judecata fara patipris-uri si cu mare obiectivitate.

Lasă un răspuns