Bogdan Tiberiu Iacob, „Să mutăm Ziua Natională pe 4 iulie?”

„Nici anul acesta nu s-a făcut excepție de la regula tristă a scandalurilor de Ziua Națională, care se repetă de 31 de ani încoace. Ne referim la regula gălcevelor perpetue între politicieni, a boicoturilor și excluderilor, a atacurilor cu jigniri și a invitațiilor lansate pe sărite, funcție de toanele ”gazdei”, adică președintele. De aici, o întrebare legitimă: oare nu ar trebui să considerăm adevărata sărbătoare națională ziua de 4 iulie, cînd la petrecerea de Ziua SUA toată clasa politică autohtonă se poartă frumos și își zîmbește fără ură?

Aflăm zilele astea că președintele Klaus Iohannis iar și-a dat în petic, refuzînd să invite la recepția de Ziua României reprezentații opoziției, USR și AUR, ceea ce nu prea transmite un semnal bun din punct ce vedere al democrației.
Au fost invitați, în schimb, reprezentanții PSD, atît de ”boicotați” în ultimii ani, la recepții și parade dedicate zilei naționale. Răstimp, reprezentanții nervoși ai societății civile au protestat față de lista de invitați ai președintelui.

Anul trecut, Iohannis a decis să ”radă” parada militară pe motiv de pandemie, dar și-a aranjat o ceremonie de uz propriu și cu cîțiva oameni din ”guvernul lui”, ceea ce l-a făcut pe Traian Băsescu să constate că succesorul său „a vrut Arcul de Triumf doar pentru el”: „Urât moment al trufiei unui preşedinte”.

În 2018, președintele a mers la Alba Iulia, iar premierul Viorica Dăncilă la Focșani, fiecare cu ceremoniile lui. Mesaj clar de ”unire”.
Cu un an înainte, numărul doi în stat nu suporta să stea lîngă numărul unu la recepție și paradă: ”Nu pot să stau alături de președinte câtă vreme va fi exponentul statului paralel” anunța Călin Popescu-Tăriceanu.

La rîndul său, numărul 3 în stat, Liviu Dragnea, boicota manifestările, deși primise invitație: ”Nu accept invitația domnului Iohannis pentru că nu cred în ea”.

În anul anterior, Iohannis operase o selecție în premieră, refuzînd să invite la ceremonii persoanele cu anumite probleme penale, între care președinții ambelor Camere și Victor Ponta, în timp ce primarul general Gabriela Firea nu primise invitații, ceea ce făcut ca PSD și ALDE să-și organizeze propriile manifestări. Și atunci fostul președinte reacționase critic: ”Ziua Națională nu e ziua președintelui. Trebuia să invite toate instituțiile” declara Băsescu. „Iohannis a inventat această categorie de ”penali” pentru oameni care nu sunt judecaţi, asta nu e bine pentru un preşedinte. Am văzut că a făcut şi invitaţii selective la Ziua Naţională, acolo nu este ziua preşedintelui. (…) Eu nu spun că Tăriceanu n-are nişte probleme, că Ponta n-are nişte probleme, aşa a fost în timpul meu, dar nu mi-am permis niciodată să nu invit șefii celor două Camere, prefecții, președinții de Consilii Județene” mai spunea el.

Culmea e că doar cîteva luni mai tîrziu, de Ziua Europei, Iohannis a uitat de criteriile de integritate și a invitat la recepție toți ”penalii”.

Semn că șicanele își au loc doar de Ziua Națională a noastră, nu și a altora.

Cu alți cîțiva ani înainte, în 2012, la Cotroceni, Băsescu organizase o ceremonie fastuoasă, cu peste o mie de invitați, dar cu un singur ministru din guvernul USL, Florin Georgescu, plus senatorul liberal Ioan Ghişe, care a fost evacuat de SPP de la Palatul Cotroceni după ce a încercat să protesteze dezbrăcîndu-se și etalînd un tricou cu un mesaj anti-Băsescu.
Dacă-i bal, bal să fie…

Am avut ocazia să comentăm în mai multe rînduri, de-a lungul anilor, aceste pete negre în biografia României post-decembriste, anume interminabilele scandaluri politice prilejuite mereu și mereu de celebrarea Zilei Naționale.

Ziua cînd clasa politică, oricare ar fi ea, nu ratează ocazia să-și dea în petec, punîndu-și poalele în cap în văzul publicului.

Iar dincolo de respectivele bălăcăreli, întreaga atmosferă de 1 Decembrie este, oricum, în permanență una sumbră, deprimantă, fără legătură cu ideea de sărbătoare. Peste toate, acea impresie nedefinită că de 1 decembrie, România a pierdut, nu a cîștigat ceva. Coroane de flori, fețe înclinate pios, colive, cohorte de preoți făcînd slujbe în amintirea înaintașilor, Te Deumuri, momente de reculegere și, desigur, inevitabila paradă militară, adică acel tip de manifestare pe care, cu excepția, poate, a Franței, nu o mai regăsești decît în state mai puțin devotate democrației, precum Rusia, China, Coreea de nord șamd.

De ceva ani, apar și aici bizarerii de proporții. Accentul la paradele pe sub Arcul de triumf ori în tribuna oficială nu mai cade pe Armată, ci pe poliție, SRI, SPP, SIE.
Anul acesta, bunăoară, a venit, în premieră, și STS, serviciul căruia numai Iohannis i-a făcut în ultimii 3-4 ani 22 de generali. (Acum ceva vreme, presa din SUA se indigna aflînd că în Irak activează în lupta cu ISIS 12 generali, număr considerat uriaș.)

Se remarcă, în schimb, ”decăderea” în rang a SRI, care în 2018 îl înconjurase, efectiv, pe președinte, în tribuna oficială…


Acum, bolovanele aurii ale serviciului lui Hellvig au cam dispărut de lîngă prezident (foto jos). Dacă reamintim ce punctam zilele trecute, că la ultimele trei zile naționale Iohannis a avansat un singur general SRI în rang, acela fiind chiar șeful operativ Răzvan Ionescu (la care se adaugă 6 colonei făcuți generali anul ăsta, ceea ce pare să prefigureze o schimbare apropiată de garnitură la nivelul conducerii serviciului) semnele de întrebare se înmulțesc în relația președintelui cu cel mai mare serviciu secret.

Revenind la problemele celebrării Zilei Naționale, scriam acum cinci ani că mai bine am desființa-o decît să o consfințim ca ziua dezbinării naționale.

Între timp ne-a venit o idee mai bună.

Ziua României ar trebui mutată pe 4 iulie, odată cu cea a SUA.

Asta, pentru că la celebrarea zilei independenței americane, politicienii noștri vin fără discriminări și se poartă mereu exemplar, politicoși, zîmbitori, curtenitori, chiar veseli și deschiși. Au fost și mici episoade de boicot, e drept, în cîteva rînduri, dar nimic serios.

La recepția din curtea ambasadorului SUA puterea ciocnea bere cu opoziția, președintele cu premierul, politicieni cu probleme penale stăteau la coadă la hamburgeri alături de șefa DNA, de cel al DIICOT, de procurorul general, de directorii SRI și SIE. Coldea și Kovesi, statul-paralel, rîdeau bine dispuși de glumele lui Dragnea, Ciolacu, Zgonea, Cati Andronescu, iar Orban și Turcan se întrețineau cordial pe peluză. Iar discursurile lui Iohannis rostite pe scenă nu făceau referiri la peee-see-deee. Se întrețineau amical avocați ai poporului, senatori, deputați, primari generali, afaceriști, șefi de mari companii, artiști etc. Ba chiar aveam prilejul să o vedem și pe soția președintelui, tot mai secretizată în ultimii ani.

Exact ce nu vedem, niciodată, de 1 Decembrie.
Ce ziceți, ar fi o idee bună să mutăm Ziua Națională? (Bogdan Tiberiu IACOB, InPolitics))

26 de gânduri despre “Bogdan Tiberiu Iacob, „Să mutăm Ziua Natională pe 4 iulie?”

  1. Avem ca P.M un general,avem ca ministru al apararii un”fost”.Avem datorii externe care depasesc jumatate din PIB.Avem de platit dobanzi faraonice.Nu prea mai avem industrie militara,luam deci marfa de mana a doua de la vecini
    .Din peste 300.000 de soldati mai ramn cam 70.000 .Ceilalti 300.000 ,garzile patriotice au disparut. Aproape jumatate din pamantul destinat agriculturii nu mai este « romanesc »
    In fapt avem o guvernare,des,foarte des inepta..la Bruxelles si la Strasbourg, o filiala a acesteia la Cotroceni si o aparenta de guvernare locala in Piata Victoriei In aceste conditii mai conteaza oare ce se intampla « peste gard » ?
    Pentru ca eu cred ca minuni inca exista,pentru ca cred ca « glia »se va trezi (poate putin impinsa de la spate),sa vedem ce este important, ce conteaza de fapt
    China pregătește înfruntarea cu SUA ? SUA, depășită militar de China și Rusia? E China pregătită de război? Informațiile vehiculate de fostul Secretar al Marinei SUA ar trebui să le dea fiori celor care conduc America
    Fostul Secretar al Marinei SUA ,Middendorf, trece în revistă mișcările agresive pe care China le face pe toate fronuturile.Nu e vorba numai de amenințarea Beijingului că va invada Taiwanul. China vrea să impună o zonă de apărare
    aeriană în Marea Chinei de Est. Își terorizează vecinii din Filipine și Vietnam și hărțuiește Japonia. Ca să nu mai vorbim de înfuntările de la granița cu India.În prezent, Beijingul folosește mijloace non-militare – război psihologic, diplomatic,
    de propagandă și informațional – împotriva Taiwanului,.Dar regimul a sugerat că ar putea lua Taiwanul cu forța dacă acest căi non-violente nu aduc rezultatul dorit”.Informațiile vehiculate de fostul Secretar al Marinei SUA ar trebui să
    le dea fiori celor care conduc America.Marina chineză, deja cea mai mare din lume, se mândrește cu aproximativ 350 de nave și submarine. Aceste forțe sunt mărite de o flotă secretă de peste 2.000 de nave, deghizate în bărci de pescuit.
    Bărci înarmate, însă, cu lansatoare de rachete și tunuri antiaeriene”.Mai mult, marina chineză ține pasul cu ultimele descoperiri în materie de tehnologie.
    Au fost dezvoltate șase noi clase de distrugătoare. Flota de submarine este în curs de extindere și îmbunătățire. Patru dintre aceste submarine mai noi sunt deja operaționale și vor fi echipate cu noua rachetă JL-2 cu rază lungă de acțiune.
    Până în 2030, Marina Chinei va fi de două ori mai mare decât Marina SUA, a declarat recent căpitanul în retragere James Fanell. „ Marina de Eliberare a Poporului va fi de aproximativ 550 de nave de război și submarine până în 203o.”
    Mai mult, China dezvoltă o serie de arme avansate. Pot fi enumerate rachetele manevrabile, armele hipersonice, armele cu raze laser, diferite arme antisatelit și roboții direcționați prin inteligență artificială.
    Aceste arme ar putea elimina sateliții americani, distruge rețeaua Global Positioning System (GPS) și a celor mai importante sisteme de informații și comunicații.
    O altă amenințare vine de la WU-14, un vehicul planor hipersonic care e capabil să lanseze rachete de mare precizie. Împotriva acestei arme SUA nu are niciun sistem apărare.
    Mai mult, atacurile cu impuls electromagnetic (EMP) ar puteabloca transportul, comunicațiile, rețelele medicale și financiare, lăsând armata SUA în imposibilitatea de a riposta.
    Alte programe chinezești cu arme inteligente includ rachete de croazieră robotizate, înzestrate cu Inteligență Artificialî, vehicule autonome, submarine fără echiăaj și roiuri de droneTrecând în revistă progresele extraordinare ale Rusiei în
    noua cursă a înarmărilor, J. William Middendorf dă un sfat Administrației Biden :”Cel mai bun mod de a te pregăti pentru război este să fii pregătit să-l câștigi. Trebuie să încetăm subfinanțarea armatei. »
    În special în domenii-cheie de cercetare precum războiul neconvențional, spațiul cosmic, războiul cibernetic și inteligența artificială. Războiul se schimbă și trebuie să ne schimbăm odată cu el. Nu ne putem aștepta la succes în conflictele de
    mâine cu armele de ieri”, notează nationalinterest.org.Sa adaugam la ce au chinezii ca armament ce au rusii , adaugam si probabila viitoare intelegere cu Corea de nord , adaugam faptul ca Erdogan ,turcul cu iatagan,fleurteaza cu Rusia si acum numaram
    Azi avem cam zece soldati ai acestei probabile noi aliante si in fata cam la doi (englezi+ americani si poate ceva europeeni)… Iar ca arme…
    Biden are pare se un cancer la colon , este considerat senil de multi americani iar in aceste conditii planul lui de a minora in loc de a majora fondurile pentru armament este mort din fasa. Trump revine in forta si stie ca China este dusmanul
    Deci se pare ca bugetul american risca a semana cu cel sovietic de pe vremuri, recte ca majoritatea PIB ului va merge la armament in detrimentul civilului Si este exact ceea ce a permis Americii sa castige in 1989 « jocul de sah » impotriva URSS ,
    gatuita economic si practic fara industrie civila capabila sa creeze fonduri.
    Si daca cumva de fapt asta incearca sa faca China ….fara ca macar sa traga un foc ? ..am oare dreptate???

    • Biata și fragils Americă…. cu o datorie federală de 29.000 miliarde de dolari (în principal urmare a cheltuielilor Pentagonului) și cu portavioanele în coasta Chinei.
      Ma podidit plânsul de milă unchiului Sam stimate coleg. Va trebui muls încă câteva procente din PIB-,îl aliaților.
      Trebuie să contribuim dacă vrem să fim apărați de posibilele reacții la expansiunea NATO.
      😏
      PS
      Taiwanul este parte inseparabilă a Chinei, așa cum Kosovo aparține Serbiei, Ardealul României și Crimeea Ucrainei. Sper ca după o lovitură inversă de stat cu revenirea lui Viktor Ianukovici la putere, această reîntregire teritorială să devină posibilă.

      • Nu doresc sa intru intr-o polemica cu dvs., insa in comparatie cu altii, SUA este „eligibila” fata de alte tari, indiferent care. In ceea ce priveste teritoriile unora si altora sunt de acord cu dvs. insa in privinta Crimeei, ea apartine Ucrainei numai din ’54 si poate va aduceti aminte cine a transferat-o acestora. Acest teritoriu a fost dintotdeauna unul autonom, insa toti (marile imperii) au ravnit la ea din cauza asezarii strategice extraordinare a acesteia.

  2. Cand transformi tata intr-un teren de golf si muti gaura unde iti vine mai bine,te poti numi invingator?rezultatul:alergi de unul singur si ajungi pe locul 2.asta da victorie.

  3. A trecut si Ziua Nationala, La Multi Ani ! tuturor romanilor oriunde s-ar afla. N-am sa mai folosesc figura de stil care-l supara pe dl. Mircea Popescu, n-am folosit-o intamplator, insa parca nici n-ar fi fost sarbatoare, galceava continua. Daca ma intrebati pe mine daca ar fi necesara mutarea Sarbatorii Nationale a Romaniei, as opina pentru vechea data, cea de 23 august (lovitura de stat militara cand regele Mihai I a alaturat Romania Puterilor Aliate in „WW2″), nu de alta dar de data aceasta vremea a fost prielnica, insa pe viitor poate fi viscol, inghet sau vijelie mai ingheata tehnica si mai ales oamenii, e decembre si ” … Te uita, zapada-i cat gardul, Si-a prins promoroaca si clampa …”. Articolul d-lui Bogdan Tiberiu Iacob este cat se poate de adevarat pana in cele mai mici amanunte si d-le Bogdan Tiberiu Iacob nu mai dati idei acestor cozi de topor ai zilelor noastre, pentru ca din atata obedienta si slugarnicie s-ar putea intampla si asta.

  4. Mă bucur că aduceți în discuție căderea în derizoriu a Zilei Naționale prin textul acestui ziarist Bogdan Tiberiu Iacob, sau ce o fi el, care, prin concluzia finală „să mutăm Ziua Națională (pe 4 iulie, ziua independentei Americii), continuă, printr-o ironie grosolană, simplificarea importanței și simbolisticii acestui eveniment major al Istoriei Naționale.

    Mai mult, trece cu buretele peste poziția mizerabilă a politicului românesc care preferă să aducă la guvernare o formațiune anti-românească și antinațională ca UDMR, dar in schimb boicotează AUR, partid pe care-l consideră extremist din cauza vederilor sale naționaliste (vai ce oroare anti-progresistă) și conservatoare (de promovare a valorilor profunde naționale).

    Reiau, în întregime articolul „Trădarea poporului”și, poate acum, acest strigăt de revoltă este lăsat să treacă.
    ===========
    27 Noiembrie 2021
    Trădarea poporului
    Pe data de 19 Noiembrie 2021, scriam articolul ”Quo vadis, PSD?”
    (în care criticam atitudinea PSD care, prin vocea lui Marcel Ciolacu, făcea presiuni pentru aducerea UDMR la guvernare.

    Arătam acolo că UDMR este o organizație anti-românească și dădeam exemple, printre care, negarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României este cel mai grav afront adus poporului roman, idealului national al reîntregirii și jertfelor pentru întregirea neamului și a țării.

    Spuneam printre altele că: ”peste două săptămâni se va sărbători ziua Națională a României și UDMR, partenerul de guvernare pe care-l susține PSD, va purta doliu pentru acest act de devenire a României.”

    Și iată că, într-adevăr, la Ședința Solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naționale a României, Președintelui țării Klaus Werner Iohannis, care fusese invitat, absentează, la fel ca și pe 27 Martie 2018.

    În același timp, vicepremierul României, Kelemen Hunor și alți reprezentanți ai UDMR au cerut, nici mai mult, nici mai puțin decât schimbarea datei Zilei Naționale a României pentru a nu răni sentimentele minorității maghiare care nu se simte confortabilă într-un stat românesc.

    Înhăitarea PSD cu UDMR, nu numai că amplifică poziția antiromânească a acestei formațiuni etnice din Parlamentul României, dar prin această cârdășie, PSD își asumă poziția anti-națională a UDMR și susținerea acestui inamic din interior al integrității statului român.

    Mai mult, massmedia românească de toate nuanțele trece sub tăcere această poziție a conducerii țării, Președinte, Parlament, Guvern.

    Ce-i de făcut în condițiile în care interesele societății românești sunt târnoșite de o camarilă politică antinațională, fără ca majoritatea românească să aibă drept de replica în principalul for de reprezentare a poporului, Parlamentul?

    Consiliul Mondial Român are o inițiativă legislativă privind extinderea termenului ”competitor electoral”, așa cum este definit în prezent în Legea Electorală, la ORICE organizație sau alianță a societății civile, deci și la cele ale majorității românești, nu numai la cele ale minorităților naționale.

    În condițiile în care niciun partid românesc nu a dorit să preia și să susțină acest amendament, nu ne rămâne decât să cerem ferm, partidului parlamentar AUR, care se pretinde național, precum și parlamentarilor independenți, să preia și să susțină transpunerea inițiativei legislative în lege.

    Președinte CMR,

    Mircea Popescu

    • Domnule Mircea Popescu poate acum dupa abordarea subiectului din postarea Dvs. o sa ma intelegeti ca dintr-o ironie si mahnire in acelasi timp am folosit termenul de „cocioc”. Din lipsa de „incarcare” si rezolvand, legiferand toate problemele stringente ale tarii, Parlamentul Romaniei vrea sa invete taranii, fermierii romani cati si cum trebuie crescuti porcii din gospodarie, parca saracii de ei n-ar sti cum trebuie sa creasca porcii, dupa stiinta mea cu aceasta indelednicire se ocupa din mos stramos. Acum ca un amanunt, PSD a venit la guvernare alaturi de PNL si UDMR, aceasta ultima formatiune se afla deja de ceva timp in „marea coalitie” nascuta dupa alegeri prin vointa Presedintelui.

      • N-am nimic impotriva termenului „cocioc”. Nu mă supără, atâta doar că nu am fost familiarizat, n-am știut ce înseamnă.

        UDMR a intrat în coaliția cu PNL și USR ca să poată fi realizată majoritate ciudată formată din liberali, neo-marxiști, iredentiști antiromâni.

        Acum însă, PSD nu avea nicio scuză să bată cu piciorul pentru aducerea la guvernare și, practic, asocierea cu o formațiune anti-românească.

        Oare, Ciolacu a făcut acest gest mizerabil doar pentru a se distanța de guvernarea PSD-ului lui Dragnea sau din lipsă de principii?

        Din acest moment, pentru mine, acest partid are coloana vertebrală ca o trestie.

        Decăderea unui stat începe cu lipsa oamenilor de valoare la conducere.

        Și exact asta se petrece în România, unde nivelul întregii clase politice nu depășește genunchiul broaștei.

        Mă doare și o spun cu tristețea unui român care a tot sperat într-o renaștere a unei politici naționale.

    • Romania este de multi ani condusa din exterior, cel putin asa pare. Are dreptate Mircea Popescu cind arata cu degetul spre intreaga clasa politica romaneasca, care una spune si alta face, cind nu spune prostii (nu vreau sa generalizez, exista exceptii, dar majoritatea e cu fata nu spre Putna ci spre Bruxelles, mai precis, unde sunt banii).
      Avem o natie desosebit de frumoasa si extrem de inteligenta, cind o iei individual (cu surcelele inerente), dar si o clasa poltica permanent repetenta. Eu arat cu degetul si spre serviciile secrete, pentru „epurarea” patriotilor din politica, a oamenilor care gandesc pentru tara lor.
      Se intreaba romanii (si altii) pe buna dreptate: de ce exista acesti „tobosari” care ne asurzesc cu idei „progresiste” de ex: sa renuntam la istorie, sa renuntam la credinta, sa renuntam la idea de natiune, sa combatem „nationalismul”? Pentru profit. E mult mai ieftin sa nu mai ai state nationale, state suverane, sa le dizolvi intr-un „tot” unde e mai important sa fii gay sau negru sau islamic decit sa fii patriot, alb, crestin, traditionalist. Vad si in Romania oameni de stat care au inceput sa ciripeasca pe aceleasi partituri, in final, anti-nationale. Uitati-va bine ce se intimpla in alte tari care au imbratisat multi-culturalismul si discriminarea pozitiva, unde francezii, sau germanii nu mai simt ca e tara lor (link la un discurs al uni candidat nationalist francez, care se poate aplica in oglinda peste tot in Europa „progresista”)
      Si nu vad nici o contradictie intre un nationalism sanatos (ce nu presupune discriminare de nici un fel a nici unui cetatean), si o democratie si o economie functionala. Nu vad de ce nu e voie sa iti iubesti tara si neamul, fie ca esti gay sau nu, negru sau alb sau verde. E pina la urma tara unde traiesti si pe care ar trebgui sa o iubesti, pentru ca generatiile din urma ta ti-au lasat-o si tie. Asta ii doare pe progresisti, ca nu uitam asta.

      https://threadreaderapp.com/thread/1465785819969429505.html

  5. Buna seara, Domnule Presedinte, Domnule Prim-ministru, Adrian Nastase !
    Nu sunt de acord cu data de 4 iulie, ca data a zilei Natiei Romane, fiecare tara sa-si stabileasca ziua dupa voia ei, dupa importanta ei. Daca Romania si-a castigat independenta la 9 Mai 1877, atunci aceasta zi sa ramana Zi Nationala a Romaniei ! Aceasta zi o poate stabili numai istoricii !!!
    Va doresc sanatate si ganduri bune!

  6. off topic
    Incet, incet UE si nu numai strang „latul”, privind obligativitatea vaccinarii. Parca maharii lumii decretasera imputinarea populatiilor pe considerente c-am fi multi, planeta n-are sa ne asigure de mancare, ca-i mare poluare (nu ca n-ar fi), incalzire globala, etc, etc, iar pentru asta este necesara o „aerisire” a Terrei.
    Paradoxal i-a apucat pe mai marii lumii “grija” de populatie, de batrani, de tineri si de oamenii activi in vederea unei vaccinari in masa (obligatorii !!).
    Mai este un fapt vizibil de la mare inaltime, ca marea majoritate a vectorilor de opinie ca la un semn au decretat ca vaccinarea este singura si numai singura solutie. As dori sa am cate un EURO de la fiecare, cat de dezinteresati tranbita din sculare pana-n culcare acest lait motiv al vaccinarii care ne-ar scapa de belele.
    Citeam deunazi ca una cate una marile “citadele” ale vaccinarii cu peste 80% vaccinati intra in lockdown sau se inaspresc conditiile unei vieti cotidiene normale.
    In tot acest timp minti extrem de luminate din cercetarea virusologica romaneasca vin cu tot felul de proiecte la cheie si rezolvari stiintifice, insa mai marii zilei ii trimit la plimbare si ii taie de la finantarea cercetarii.
    Sunt de acord cu toate cele trambitate peste tot, pe mapamond, insa nimeni nu observa o realitate nerostita (trambitata), umbra zvasticii de trista amintire peste intinsul Terrei.

  7. Eu sunt pro, sunt născut pe 4 iulie, aşadar USA este norocoasă!
    La mulţi, mulţi ani frumoşi lui Andrei de onomastică! Respect şi preţuire.

  8. Nu e bine pe 4 iulie, chiar și americani (,, progresiștii”) încearcă să o minimalizeze, având în vedere că reflectă ,,partea incorectă politic” a istoriei.
    De fapt însăși formula ,,zi națională” pare a fi în contradicție cu orientarea politico ideologică a Comisiei Europene, cea care pregătește noi directive privind interdicția Crăciunului și extragerea prin forceps a cetățenilor europeni din tradiție și nationalisn.
    Probabil că vom avea cu adevărat o zi națională doar după roexist, sau dacă se va realiza masa critică pentru reformarea din temelii a acestei organizații neomarxiste numită în bășcălie ,,Uniunea Europeană”.

  9. Rusii se pregatesc pare-se de invazia Ucrainei in toiul iernii (cind NATO poate e mai vulnerabil) masind peste 100,000 soldati si armament la granita cu Ucraina (serviciile americane spun 175,000 mii). Rusia nu poate dormi linistita fara sa isi refaca imperiul pierdut in favoarea americanilor si a europenilor, prin alegerile facute in mod suveran de popoarele din estul Europei.
    Cred ca Romania are un moment prielnic sa faca Unirea cu Basarabia cit de repede, macar pina sunt parasutati rusii in zona. Maia Sandu si echipa sa, inclusiv parlamentarii moldoveni, sa se gandeasca ce e bine pentru cetatenii lor: sa fie in Romania, sau o insula vulnerabila si usor de ocupat de rusi. Odata Basarabia in Romania, ea va fi automat parte a NATO.
    Nu stiu ce „pachet” a facut Biden ca sa sperie Rusia daca are de gind sa atace si sa ocupe Ucraina (aproape jumatate deja o are), dar ar putea fi un element strategic sa sprijine unirea Basarabiei cu Romania. Hello, Mr. Iohannis, Ms. Sandu?

  10. Pe cine avertizeaza Stoltenberg?

    Apele politicii devin cam tulburi piste Nistru …

    A inceput cu niste manevre militare rusesti, a continuat cu niste refugiati (?!?) care incercau sa ajunga din Bielorusia (???) in Polonia, cu niste livrari de armament Ucrainei ssamd si am ajuns la declaratii cam nediplomatice …..

    Si iata ca acum Volodimir Zelenski preshu Ucrainei zice ca cum Ucraina este ”întru totul pregătită” .. Pregătită ?! Pe ce bazeaza ?
    Trebuie să contăm pe noi înşine, pe armata nostră. Ea este puternică”, a declarat Zelenski şi susţine că un război este aproape. (https://www.news.ro/externe/ucraina-este-intru-totul-pregatita-de-un-conflict-militar-cu-rusia-anunta-zelenski-1922405426002021111420481951)

    Mai de curand comediantu asta descopera si planul unei lovituri de stat (in Ucraina) comandate de rusi ….
    Si unul Volodimir Ohryzko, fostul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei intre 2007 si 2009 se trezeste vorbind despre o eventuala impartire a Rusie in 15 state :

    Imaginați-vă că în locul actualei Federații Ruse se creează un grup de state independente – 10-15 state care nu sunt nucleare , care nu amenință pe nimeni, care, în ansamblu, devin progresiv parte a lumii civilizate. Cine va beneficia de asta? Da, toată lumea beneficiază, cu excepția unui pumn de tâlhari care astăzi au violat Rusia la propriu și la figurat. Așa că această mână de oameni va trebui să părăsească scena politică „, a declarat Volodymyr Ohryzko la Canalul 5 (deținut de fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko )
    https://evenimentulistoric.ro/ar-fi-sfarsitul-puterii-rusiei-planul-diabolic-prin-care-occidentul-ar-putea-sa-distruga-definitiv-amenintarea-ruseasca.html

    si avem si o harta anexata :
    [img]https://evenimentulistoric.ro/wp-content/uploads/2021/11/DoPUYtJXoAAhc8X.jpg[/img]
    https://evenimentulistoric.ro/wp-content/uploads/2021/11/DoPUYtJXoAAhc8X.jpg
    si delirul continua :

    potrivit fostului ministru de Externe al Ucrainei, pentru Occident „ar fi mai bine să mergem până la capăt, să facem totul pentru ca în locul Rusiei să apară state cu adevărat democratice”.
    Acest lucru va trebui să cheltuiască câteva sute de miliarde de dolari , dar acest lucru va da apoi rezultatul interacțiunii cu aceste țări, cred, foarte repede venituri care vor depăși aceste cifre”, a spus Ogryzko.
    Fostul ministru nu spus exact cum ar trebui să investească Occidentul acești bani pentru a împărți Rusia în „state democratice”.

    Omu’ asta cu idei nu zice si cum ar putea sa se sustina state precum Iakutia sau Evencia …

    ee… si astfle ca pana la urma Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a trebuit sa zica si el .. CEVA. Stoultenberg a avertizat vineri Rusia că orice încercare de a invada Ucraina va avea „consecinţe”…
    Da ce fel de „consecinţe”… ?!! Ca e vorba despre NATO, organizatie militara …
    Stoltenberg a subliniat că aliaţii vor continua să utilizeze NATO drept o „platformă” pentru a coordona posibilitatea impunerii de sancţiuni economice împotriva Moscovei şi a altor decizii în cazul unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei. (https://www.hotnews.ro/stiri-international-25217506-jens-stoltenberg-rusia-nu-are-niciun-cuvant-spus-aderarii-ucrainei-nato.htm)
    ECOMICE !
    Ca asa fu si in 2014 .. cand s-a zis ca Rusia este o „benzinarie” mafiota care in 6 luni va da faliment! Astept falimentu …Da parca au trecut vreo 7 ani peste alea 6 luni , nu?!

    Deci ptr cine este „avertismentu”
    – ptr Vkadimir Vadimirovici Putin, de profesie KGBist si tar „ca ocupatie”?
    – ptr Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski presu Ucrinei , comedinat prin vicatie care se pare ca se viseaza John Wayne distribuit in supeproductia „Rambo in cele 2 Rusii” ?

    Nu de alta dar zona asta estica abunde in insi cu „idei” cfare crez ca muricanii de abia astepta pretextul sa se ia de gat cu Rusia .
    Pesemne ca asa credea si cravatofagu Stupidashvili ca cand in 2008 , intr-un moment perfect, a decis o actiune militara !!! Momentul perfect ptr rusi!!!
    Al geniu „chinuit” de idei si cravatofagu’ ….. care ori s-a „gandit” singur (el si niste provicatori rusi ?) ori nu a vrut sa asculte un avertisment „prea confidential” al Unchiului …

    Asa ca acvum , desi diplomatic , i se zice lui Zelinski sa fie mai la locul si sa isi (re)cunoasca .. lungul …. tunului!

    Totu e sa nu fie prea „genial” comediantu’ si sa se creaza Rurik Reincarnat!

  11. Formidabil, trexsr, presă occidentală știe mai bine chiar decât comandantul armatei ruse când va decide Putin să atace Ucraina. Probabil liderul de la Kremlin a încheiat un contract preferențial cu CNN de promovare.
    În altă ordine de idei, încă e bine în Canada, nu aveți acolo suficient progresism, pentru a vă scoate din transa obsesiei rusești.
    Să vă pună pielea albă pe băț, asta vă doresc.
    😏

    • >>”Să vă pună pielea albă pe băț, asta vă doresc.”

      Gaspadin ZeV, stiam ca imi vrei binele de mult, pentru ca ti-am simitit lacrimile sincere, de cite ori critic eu ceva din Canada sau orice e pe placul Vocei Rusiei.
      Consecvent, apari ca ori nu intelegi romana, ori e musai sa bagi zizanie cu „Occidentul cel Rau”, tema preferata a Radio Rusia Nelibera a.k.a. Russia Today.
      Da, Occidentul are problemele lui, doar ca noi suntem liberi sa le dezbatem si eventual sa le gasim solutii, pe cind tu ramai in lesa domnului Putin. Rusia nu degeaba tot maseaza trupe la granita cu Ucraina in mod repetat, doar-doar o baga-o si pe ea cineva in seama. Si nu degeaba tot gavareshte dl Putin despre „liniile rosii” peste care Vestul sa nu treaca, pentru ca Ucraina e a lui si a Rusiei pe veci, cu tot cu ucraenieni, oricare ar fi alegerea lor. Iar dupa Ucraina, Rusia mai are pretentii clare la gurile Dunarii, linga Romania. Rusii lucreaza la a doua „eliberare” a popoarelor foste satelite Moscovei de sub „jugul” americanilor sau al europenilor.
      Ia de explica-mi si mie: unde in dreptul international se defineste conceptul de „linie rosie” care ii permite lui Musiu Putin sa ameninte un alt stat cu invazia, si in ce tratat mai exact ????
      Dl. Putin a amenintat acum citeva zile tot Occidentul, inclusiv Romania, cu rachetele lui hiper sonice cu incarcatura nucleara. „Vin in 5 minute” ne asgura dl. Putin de rapiditatea cu care va livra iubire ruseasca Occidentului. Daca nu a putut in citeva decenii sa cucereasca republicile pierdute, va fi extrem de eficient sa distruga tot pamintul, pentru ca dl. Putin ar trebui sa stie ca la prima sa racheta de acest gen, NATO va raspunde nimicitor. Poate ratacit cu mintea dupa decenii la putere, dl Putin spune de fapt „do svidanie” poporului rus, pe care il va distruge daca va lansa o racheta nucleara care sa loveasca un stat NATO.
      Eu iti doresc sa iti fereshti pielea de batzul NATO. Eventual sa te reunesti cu neamul de care pari ca te-ai ratacit. Dar ma bucur ca, (virgula), continui sa te simti bine printre noi romanii aici pe blog, si eu voi face eforturi sa continuam cu tratamentul, sa scoatem tot veninul din inima ta.

      • @trexsr, de când urmăresc și acest forum constat că orice referire la abuzurile Kremlinului, interne sau pe plan internațional, sunt evitate de partenerii de discuții care preferă miștoul de mahala la adresa tampoanelor pentru fetele de școală sau aducerea în derizoriu a Zilei Naționale, teme puse în discuție de inegalabilul formator de opinie Ovidiu Tiberiu Iacob.

        Deci, după cum vezi, românul preferă subiecte serioase, nu subiecte derizorii cu temă națională sau abuzuri ale vecinilor imediați ai României.

        Pentru această populație informată, dușmanii principali ai țării sunt, desigur, Statele Unite și Occidentul decadent, în timp ce prietenii sunt Rusia lui Putin și China.

        Sigur, un rol important îl au și agenții propagandiști ai Moscovei, @ZeV și @fragmentarium care, pe acest blog, fac apologia politicii externe împăciuitoare a lui Putin și-și exprimă, în același timp, compasiunea pentru modul în care sunt tratați jihadistii și susținătorii acestora din țările arabe.

        La un asemenea nivel de gândire nu știu ce rost mai are să încerci să dezbați teme care deranjează analiștii politici ai străzii.

  12. Onorabilul actual ministru al transporturilor ,dl Grindeanu se intreaba “de ce doar patru tari din UE au cota unica «
    Raspuns :1. pentru ca acele tari au sau au avut un Prim Ministru si un Guvern inteligent
    Raspuns : 2.pentru ca au servicii de informatii care au aflat si au informat Guvernele (cele 4) de faptul ca evaziunea fiscala este doar unul din mijloacele de saracire al bugetului si ca cel mai costisitor este cel legat de plecarea fiscala a celor bogati ,cei care isi aleg ca « refugiu fiscal « una dintre cele 4 tari in cauza (sau alta)
    Inteleg diletentismul dar o tara se conduce ,mai ales din punct de vedere fiscal…cu experienta politica

  13. Anonim, nu este polemică afirmarea unor principii, ci dezbatere.
    Nu există, sau nu ar trebui să existe țări mai ,, eligibile” decât altele, această concepție fiind, după părerea mea, o reminiscență a ideologiilor totalitare și/sau imperialiste.
    Există state suverane care se respectă și se tolerează reciproc, dpdv cultural,
    comunitar, economic și politic. ȘI MAI ALES cooperează între ele în interes reciproc.
    Desigur, în teorie, pentru că, din păcate, istoria universală (mai ales cea modernă) s-a construit prin încălcarea acestei cutume. Chiar și istoria edificării SUA are, pe lângă lumină și multe umbre, foarte incriminate astăzi de un puternic curent progresist. Nu înseamnă că SUA este o națiune mai puțin demnă de respect, sau un stat mai puțin legitim.
    ,,Eligibilitatea” unei națiuni în raport cu altele ar putea însemna (în ultimă instanță) legitimarea războiului de agresiune, presiunea politico-ideologică, șantajul, amenințarea, sancțiunea, deci amestecul brutal în problemele interne ale oricărei entități statale de pe planetă.
    Despre asta este vorba, mereu, în comentariile mele, ca și ale colegului Fragmentarium.
    Umanitatea avut parte, din păcate, de numeroase conflicte generate de teoria malefică a națiunii supreme, a poporului ales, sau a înregimentării în jurul unui pretins far (a se citi hegemon) călăuzitor.
    Nu ar trebui să existe așa ceva într-o lume bazată pe dreptul internațional, un drept gestionat de ONU și respectat nu doar în înscrisuri oficiale.
    Articulez fără rezerve un ,,Da” pentru o unitate în diversitate a națiunilor independente intersectate prin standarde interdisciplinare cu caracter de universalitate și evident legislație internațională clară, fără echivoc și rostesc simultan un ,,Nu” hotărât față de perspectiva unui nou turn Babel de tip neomarxist condus discreționar de elite arogante, mai mult sau mai puțin obscure.

  14. Recomand sa mai asteptam un pic, sa nu ne grabim sa mutam ziua nationala a Romaniei pe 4 iulie . Am auzit ca SUA ar dori sa isi schimbe ziua nationala pe 1 decembrie.

  15. Covidul si “cei bine informati” din presa damboviteana
    Ieri seara pe unul din posturile « independente politic » din peisajul nostru dambovitean, doua docte bine informate personaje se razboiau cu un om politic (ma refer la statura sa reala) pe tema covidului. Politicianul nostru a avut « ciudata idee » de a spune un adevar acceptat si luat in calcul de cei pe care involutia din ultimii treizeci de anii i-a evitat.
    Agumentele celor bine informati fiind ca, in Romania ultimilor doi ani, au murit din cauza covidului peste 50.000 de oameni in timp ce in alta tara, ea din vestul salbatic al CEE-ului si care are cam la aceeasi populatie (prin ei am aflat ca noi suntem cam 17.5 milioane…), au murit doar jumatate din cifra de mai sus.
    Ca raspuns, hai sa vedem de ce:
    1. acum cativa ani, pe timpul marinarului, un ministru « doct » s-a gandit ca ar trebui inchise cam 80 de spitale din Romania. Presupun ca in mintea sa, cuvantul « pandemie » lipsea…
    2. in ultimii 30 de ani strict din cauza salariilor mizerabile din domeniul sanatatii am asistat la un exod masiv de doctori, asistente, etc. Din care o parte s-au dus in acea tara despre care facea vorbire unul dintre doctii vorbitori.
    3. in Romania, din cauza faptului ca in ultimii ani avem guverne si deci si ministrii ai sanatatii meteorici, a putut sa apara « un comandant », ma refer la cel care da acum cu subsematul pe la procurori si care in mare parte a facut greseli majore. Nu politice, ci… medicale.
    4. In Romania s-a impamantenit principiul clar daunator al ascultarii oarbe al ukazurilor des cretine ce ne vin de la Bruxelles… Involutie…
    (Lor le amintesc o parte dinpoeziea :Daniil Sihastrul” – de Dimitrie Bolintineanu,om politic, diplomat…„Mă înșeală-auzul ori eu am un vis?Capul ce se pleacă paloșul nu-l taie,Dar cu umilință lanțu-l încovoaie!Ce e oare traiul, dacă e robit?Sărbătoare-n care nimeni n-a zâmbit?Viața și robia nu pot sta-mpreună,Nu e tot-odată pace și furtună.)

    5. Acum un secol, lumea s-a confruntat cu o epidemie, celebra gripa spaniola (pe atunci cuvantul pandemie nu era la moda) din cauza careia au murit zeci de milioane de oameni in doi trei ani (cifre exacte nu exista dar se presupune ca au murit intre 20 si 50 de milioane de oameni)
    Cam in acelasi laps de timp, covidul a doborat sub 6 milioane.
    6. In fine, trebuie tinut cont de faptul ca mai putin de 10%, adica cam 600 de mii, pot fi clasati ca fiind direct ucisi de covid. Restul – comorbitati probabil exacerbate de covid
    7.Pe atunci, acum un secol a cheltuit vreun guvern miliarde pe « experimente » ?
    In acest context si pentru a reveni la emisiunea de ieri, dl Vozganian, vajnic combatut de un facator de prognoze apropiat PSD-ului si de un facator de stiri, apropiat si el de cei care tocmai au primit o mare caldare de bani de la actualul guvern, sa fi avut oare dreptate ??
    Ca epilog, va rog sa remarcati faptul ca nu fac vorbire de globalizare si de efectele stupid si dureros negativ economice la nivelul individului, a balbaielilor « comandantului » din ultimii doi ani,
    ca, pentru moment, evit sa trag de maneca actualul guvern aratandu-i cu degetul costul gazului metan furnizat de rusi cetatenilor din tara lor,
    ca evit sa vorbesc de faptul ca daca am avea un adevarat guvern, populatia ar trebui sa profite de acelasi principiu stiindu-se ca avem gaz metan si pe la noi, dar si ca consumul casnic reprezinta doar o fractiune din cel total extras .
    Si da, stiu ca alte guverne au vandut in mod cretin o buna parte din rezerve fie austriecilor fie altora, dar mai stiu ca un adevarat guvern ar trebui sa bata azi cu pumnul in masa mergand pana la nationalizare daca trebuie !
    In interesul cetatenilor, dintre care in ultimii 30 de ani multi guvernanti au uitat ca fac parte.
    Cu respect, cu precadere, celor aproape cinci milioane de pensionari care fac coada la CAR-uri, precum si celorlalti napastuiti si lasati de izbeliste.

Lasă un răspuns