Guvernarea

Multi au considerat ca intrarea PSD la guvernare este o mare eroare. Este adevarat, din punct de vedere elctoral nu a reprezentat o idee foarte buna. Pe de alta parte, poti asista nepasator la adancirea crizelor in care guvernul coalitiei anterioare adusese tara? Poti asista nepasator la orientarea anti-nationala pe care mai ales componenta USR o imprimase guvernarii? Evident ca nu.

PSD va trebui, in opinia mea, sa dovedeasca, prin masuri concrete, ca propunerile din domeniul economic si social propuse vor face diferenta si vor genera incredere si speranta.

Va fi complicat pentru ca opozitia din parlament, formata din Aur si Usr, se va mobiliza si va radicaliza segmentele de nemultumiti din populatie. Pe de alta parte, insuccese partiale vor genera reactii de opozitie interna in Psd si Pnl.

Deocamdata, s-a pus la punct un mecanism de functionare a coalitiei la nivel central. Ce se va intampla insa la nivel local? In anumite judete/localitati, s-au construit anumite majoritati care nu vor urma, in mod necesar, intelegerile de la centru.

Un test important il va reprezenta construirea noului buget. La fel, gestionarea masurilor de reforma cuprinse in PNRR.

Noul guvern va trebui sa gestioneze nu doar crizele existente ci si pe cele care vor apare in curand in domeniul sanitar, economic si social.

Va urma o perioada complicata…

21 de gânduri despre “Guvernarea

  1. Cel putin aparent Klaus Iohannis ,pentru moment pare sa si fi salvat scaunelul de la Cotroceni.Cat va dura pana cand P.M ul proaspat ales (de Iohannis) va gresi impungan cu sula in coaste PSD ul ramane de vazut.Invers, cat va dura pana cand PSD ul il va forta sa scoata Makarovul din buzunar..tot de vazut.
    Lasand laoparte micro cosmul clasei politice ramane o alta mare intrebare: cat va dura pana cand oamenii, masa celor care voteaza va iesii infometata in strada Masiv! Da, ne asteapta o perioada interesanta

  2. Cred în continuare (am mai scris despre aceasta) că intrarea la guvernare acum, a pesediştilor, este o mare eroare. Din cel puțin două motive: Pentru că mai întâi trebuia făcut un audit sever al guvernării liberalo-useriste, publicarea cel puțin a marilor erori de guvernare din ultimii doi ani şi a ilegalităților comise pe timpul pandemiei, după care să se devoaleze public numele celor implicați, a vinovaților indiferent cine ar fi ei. In al doilea rând, trebuia intrat la guvernare numai după eliminarea din Statutul P.N.L. a prevederii potrivit căreia se interzice orice fel de colaborare cu P.S.D. Evident că mai sunt şi alte motive pentru care n-a fost bună intrarea la guvernare, printre care faptul că odată şi-odată, trebuie ca electoratul român să simtă pe propria experiență de viață absenteismul electoral şi uşurința cu care s-au dat voturile până acum, nocivitatea votului sancționatoriu şi responsabilitatea fiecărui cetățean pentru actul de ştampilare şi de depunere a buletinului de vot în urnă.

    • Prin intrarea la guvernare a PSD, toata hoarda de escroci s-a scos, scapand cu totii de parnaie grea. Poate ca prin intrarea PSD la guvernare sa se mai opreasca din avantul „revolutionar” a acestor devalizatori ai Romaniei care sub pretextul „restructurarii”, „reformelor”, „armonizarii politicilor” au dus intr-un timp extrem de scurt ca Romania sa fie cu un picior in prapastie, adica in pragul disolutiei statului. Nimeni nu s-a intrebat pana acum cine-l tine in paIma pe acest „consumator” Citu, oricum cine l-a mituit, a „urcat” mormanul de bani pe el. Intr-adevar trebuia facut un audit la sange, apoi sesizarea organelor in drept pentru a analiza si lua masuri in consecinta, insa n-am asteptari din partea Justitiei si de ce nu a SRI, pentru ca in toata aceasta perioada, pe foarte multe directii, s-a adus o flagranta atingere a Sigurantei Nationale. Cand cineva spunea ca PSD a devenit remorca Presedintelui Iohannis, tind sa-i dau crezare.

  3. Ati concluzionat extrem de succint „Va urma o perioada complicata…”.
    Din pacate sorosistii usr-isti au inceput din nou sa se tavaleasca prin parlament, insa cat au fost la „butoane” au adus numai si numai atingere Sigurantei Nationale, iar cei ce trebuiau sa ia masuri ferme dorm in cizme, pe bani multi. Ceva agitatie pe la DIICOT, insa e un fel de joc de glezne la ce au tot facut acesti #rezistenti simbriasi ai puternicelor ong-uri sorosiste de-a lungul anilor, iar acum ca la un semn au iesit la rampa.

    Actorul Marius Manole a decis sa returneze Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Acest notoriu #rezistent probabil c-a primit ordin sa faca circ (are pregatirea necesara), ca nu-mi aduc aminte ce „aventuri” actoricesti notabile, de mare anvergura, sa fi a avut pana acum. Alti actori celebri de teatru si film nu stiu daca se pot bucura de o asemenea pretuire a statului roman.

  4. Mă îndoiesc că pesediștii, care sunt acum la guvernare , ar avea vreo poziție națională ( ca de pildă ca a lui V. Orban) și vor elabora programe de relansare a economiei românești, încurajând capitalul românesc. Cu cine să o facă? Pe de o parte, partenerii de coaliție sunt bine ancorați în afaceri, mai ales acele care țin de importurile produselor alimentare, iar, pe de altă parte, reziștii useriști își vor începe protestele. Deja au început tăvăleala la Parlament. Mi-ar fi plăcut să-i văd tăvălindu-se pe culoarele Primăriei Capitalei sau la Primăria Sectorului 1. Pe ei nu i-au deranjat gunoaiele, șobolanii, mizeria din unele parcuri sau faptul că unii bucureșteni stau în frig! Pe ei îi deranjează intrarea PSD la guvernare. Să stea liniștiți, pentru că nu au de ce să se îngrijoreze!

  5. Multi au considerat ca intrarea PSD la guvernare este o mare eroare. Este adevarat, din punct de vedere elctoral nu a reprezentat o idee foarte buna.
    Ca care multi ? NUme, orenume evential si link la CV ul „multilor” ! Sa vedem ce ort fi si ei .. nu cumva niste ……. CENZURAT @##$$ acre au trecut prin asa zisele Studuoo politice ca gasca prin apa …

    Ca care multi ?!
    Din aia care acu cateva luni ziceau de blat ca PSD nu facea spume si alte cele anti Organ ?!

    Care ar fi acuzqt acum PSD de „lasitate” ca doa latra da nu musca ?!

    Rezultate cat de cat sa fie .. scuza exista : „se ce doreati sa lasam Idiotii sa ne bage in santul istoriei ?”

    Si ca zic de scuza cu bagati in stant ..

    Sa citez din articilul celuialt Orban

    Ne cer să renunțăm la oportunități de care ei au profitat

    După Europa, haideți să aruncăm o privire asupra întregii lumi.
    Modul în care economia lumii își mută centrul de greutate de la Vest
    spre Est are un impact decisiv asupra competiției dintre țări. Cei
    care nu s-au identificat cu propria țară, ci cu Vestul, au probleme în
    acest moment. ………….. În urmă cu 15 ani, 80%
    din toate investițiile din lume aparțineau Vestului și doar 20% erau
    cu capital din Est. Acum, după 15 ani, 70% sunt investiții din Est și
    doar 30% sunt din Vest
    . Nu ne bucurăm că țările vest-europene și SUA
    își pierd treptat rolul economic, însă aceasta nu reprezintă pentru
    noi o problemă de identitate, ci o sarcină……. Prieteni, anul trecut, SUA au avut
    schimburi cu China mai mari decât cele ale UE, iar asta înseamnă că
    americanii ne cer să renunțăm la o oportunitate de afaceri de care ei
    profită din plin.

    Noi ?
    Iar am alegat de unii singuri si am iesit undeva .. in pluton!!!

    De ce?
    De idioti!
    ia sa cietz acu din Peiu : „Cu o gaură mare în balanța energetică, ce credeți că vrea regimul Iohannis să facă? Să renunțe cât mai repede la cărbune. Dacă Polonia își propune să renunțe la cărbune în 2049, Bulgaria în 2038-2040, Germania în 2038, noi vrem musai să închidem minele de cărbune și centralele pe cărbune până în 2032 (. Dar diavolul se ascunde în detalii, dragii mei: prin celebrul PNRR, guvernul nostru s-a angajat să închidă trei sferturi din capacități până în 2025! Ce mai rămâne e așa, mai mult de decor. Nebunia guvernamentală este cu atât mai mare cu cât, până în 2025, nu vom putea construi nimic care să înlocuiască capacitățile energetice pe cărbune: niciun reactor nuclear nu poate fi construit atât de repede, nici măcar o centrală pe gaze. Și atunci, de ce se grăbește Virgil Popescu să închidă energetica pe cărbune? Și de ce îl susțin toate partidele?” (https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/experimentul-pitesti-la-scara-industriala-pentru-toti-romanii-si-pentru-intreaga-economie-romaneasca)

    A da.. ptr eventualii „intelectuali” si alti .. prostani nimeriti pe aici :vedeti ba prostocratilor ca „masurile de reforma” cuprinse in PNRR sunt angajamente oficiale ale Romaniei
    Nashpa est very muci…

    • Postati cam rar, da’ bine. Dupa stiinta mea, foarte multa lume citeste acest blog, insa multi citesc si am impresia ca putini inteleg, ori daca inteleg sunt prea animati de ura ca sa faca ceva bun. E prea multa dezbinare-n Romania, din aceasta cauza nu se vad oarece rezultate.

  6. sper si cred ca intrarea PSD la guvernare va aduce partidul lui Dragnea in Parlament.Ar fi cel mai bun lucru intamplat Romaniei.

  7. Alianta PSD-PNL este buna pentru moment. Oricum exista o lipsa de solutii, se pare, nu comentez mai mult.
    In alta ordine de idei , pe partea de pandemie, mi-as dori urmatorul lucru : daca tot se introduce certificatul verde obligatoriu la munca, atunci macar sa se renunte la obligativitatea purtarii mastii la interior in acele companii unde s-au vaccinat toti salariatii.
    Odata cu impunerea unor masuri dure , trebuie sa vina la pachet si un avantaj. Altfel , pentru ce luptam ? pentru ce facem tot ceea ce facem ? vrem sa vedem si un progres de vreun fel , un avantaj ceva, daca tot ne vaccinam obligatoriu etc.
    Iar avantajul cel mai mare nu sunt banii, nici zilele libere , ci pur si simplu – libertatea. Fara masca la serviciu – inseamna mai multa libertate. Ceea ce ne dorim cu totii.
    Parerea mea ….

  8. Doua ipoteze
    1.PSD fiind „inscaunat” il imita pa Iohannis in ceea ce priveste respectul cuvantului dat si voteaza descaunarea presedintelui
    2.in al 24 ceas virfurielPNL (PDL) se trezesc si il trimit la plimbare pe Citu ceea ce l ar stabiliza pe actualul P.M
    Prima ar fi placuta dar nu suntem convinsi de capacitatea proaspatului presedinte al camerei deputatilor de a o face
    Adoua ar fi cam singurul fel al PNL de a reveni la oarecare normalitate…la voturi.

  9. Probabil, mesajul meu extrem de critic la adresa PSD pentru insistența aducerii unei formațiuni antiromânești, UDMR, la guvernare, a fost fie blocat/cenzurat, tocmai din cauza conținutului, fie a intrat la spam din cauza lungimii.

    Sigur, se mai întâmplă.

  10. Sfântul Apostol Andrei să-i binecuvânteze pe creștinii acestei țări cu sănătate, înțelegere, belșug și să-i apere pe toți locuitorii ei, indiferent de etnie și religie, de ura și lăcomia celor fără de credință!
    O onomastică cu speranță, le doresc tuturor celor patronați de Sfântul Apostol Andrei!
    Domnu Năstase să aveți multe zile liniștite , alături de familie și Andrei cu întreaga familie să fie sănătos!

  11. @Nic
    Va raspund la o postare ceva mai veche. Va dau dreptate asa este, cu banii veniti din petrol au putut face acele minuni, nu din aur, grane, “aur verde” si nu in ultimul rand din petrol cum are inca din belsug Romania. Leadership-ul din Emirate se pare ca este unul extrem de responsabil si cu viziune pentru viitorul tarii. Orice ar fi tot prin munca asidua, adevarat altii extrem de bine platiti si controlati cei din Emirate au facut ca Dubai-ul sa fie un miracol al secolului XXI.
    Romania a avut peste 3 milioane de meseriasi, care astazi ridica pe pe inalte culmi tari de top din UE. Eu unul nu inteleg de ce nu un “plan de anvergura, unei viziuni clare si asumate asupra viitorului” n-a fost posibil in Romania cand aceasta avea toate datele si posibilitatile sa aplice “invatamintele” din Emirate. Pana la urma v-ati dat singur raspuns la acest “miracol” al Emiratelor, a Dubai-ului care sa invarte dupa soare.
    As fi dorit din partea dvs. cateva ganduri despre “realitatea romaneasca”.

  12. Am spus la un moment dat ca Romania este un „stat esuat”, si realizez ca am exagerat. Nu e esuat…inca, dar, e la limita, iar Iohannis poarta intreaga responsabilitate politica. A realizat dezastrul si a format „Guvernul Scaunului Meu”, sa nu il ia nimeni.
    Cred ca mai credibila ar fi fost o alianta gen „uniune nationala”, pe care PSD-PNL incearca sa o faca, dar fara AUR si USR. Ambele aliante sunt contra naturii ideologice, atit a puterii cit si a opozitiei (AUR + USR). Unii o sa traga „Hais!” altii „Cea!”, si vor fi testate limitele compomisurilor la ambele tabere, iar politicienii romani au totusi „detonator scurt” (din engleza „short fuse”, imi place cum suna).
    Nu am vazut pe cineva sa faca totusi un Inventar al Crizelor, si la fiecare piunct sa vad solutia noului Guvern. Tot ce fac e pe termen scurt (pensii si salarii), asigurarea caldurii in aceasta iarna. Programul lor de Givernare e „Sa Trecem Iarna 2021-2022”, pentru ca retul, banii din PNRR sunt inca la orizont, si multe comisii vor fi facute sa se ingroape problemele.

  13. Sunt tciteva aspecte care arata ca Rusia isi incearca „dusmanii” occidentali, pentru a vedea care sunt limitele lor de a reactiona:

    1. Criza gazelor si explozia pretului de la GAZPROM;
    2. Criza / razboiul din Ucraina. Rusia mobilizeaza forte armate fara precendent la granita cu Ucraina
    3. Criza refugiatilor din Belorusia
    4. Razboiul cibernetic impotriva Vestului

    Se pare ca NATO nu e pregatit sa raspunda strategic inca la nivelul provocarilor rusesti, si sunt multi analisti care arata ca atita timp cit Vestul nu va putea sa arate ca pot provoca pagube reale Moscovei, dl. Putin va continua cu escalarea. Articlolul de mai jos exemplifica mai bine ca mine.

    Sigur ca pe mine ma intereseaza Romania, pentru ca ea este una din tarile cele mai expuse la Marea Neagra, in „lacul rusesc”, ca sa il citez pe Basescu (care vedea bine lucrurile astea militare, trebuie sa recuosc). Doar ca Basescu latra fara sa muste, ca nu avea cu ce si nici cu cine. Aici e nevoie de „haita” unita sa sperii un urs rusesc. Stim insa ca rusii nu se sperie usor, si par sa nu aiba nici acum vreo tresarire: au gaz/energie suficienta, au o forta militara de temut pentru oricine (mai putin americani si britanici), si o legatura militara si strategica cu China. Sanctiunile nu lucreaza cum se asteapta Vestul. Ramine doar sa ii shubrezeshti din interior, doar ca toate incercarile pina acum au esuat. Te mai poti baza pe o eventuala pierdere a puterii de catre fortele care il sustin pe Putin, dar nu se intrevede pe termen mediu.

    https://www.dw.com/en/meeting-near-russian-border-nato-weighs-response-to-moscows-military-maneuvers/a-59960106

    • @trexsr: ”Sanctiunile nu lucreaza cum se asteapta Vestul.”

      Autocrația și variantele câștigă disputele cu democrația vestică aflată în derivă din cauza unei crize morale profunde.

      Iar criza morală este produsul depărtării de valori și tradiție, a renegării rădăcinilor religioase creștine, a distrugerii liantului național.

      Pacea nu convine autocrațiilor și diferitelor variante și de aceea caută în permanent motive de război.

  14. 1.12 La mulți ani România!
    O OPINIE PERSONALĂ!
    Care PSD care PNL?
    Sunt două cete care s-au instalat la conducere și au ”căzut la pace” între ei și cu Iohannis ca să-i facă
    ”pârtie” pentru ca persoanul să aibă drum liber spre funcțiile UE. Are acel puțin o persoană care îi este obligată: Codruța! Bașca ce mai facilitează economic pentru membrii SOVNARKOM-ului bruxellez.
    ”Să ajungi să faci o caricatură de MINISTER(?!) pentru ca Firea să se ”vază” ministreasă(?!)” ce altă dovadă mai bună se poate? Ce auzim, este numai ”gargariseală”! ”Vorbe bre,vorbe, clanța lui Costăchel! ” (Gudurău – ”TELEGRAME” I L Caragiale)
    Ciolacu &Co zbiară de un an despre nenorocirile făcute de Orban+Câlțul, Acum toate ”actili e lîn mâna lor!!” Vom vedea care și cum au fost nenorocirile! Credeți că le vor arăta? Eu sunt convins că nu! Rămâne cum am zis două cete: smintiți și mișei I Cu Țepeș este mai dificil! Cine să fie, cine să fie?

  15. […] „Deocamdata, s-a pus la punct un mecanism de functionare a coalitiei la nivel central.Ce se va intampla insa la nivel local? In anumite judete/localitati, s-au construit anumite majoritati care nu vor urma, in mod necesar, intelegerile de la centru. Un test important il va reprezenta construirea noului buget. La fel, gestionarea masurilor de reforma cuprinse in PNRR.Noul guvern va trebui sa gestioneze nu doar crizele existente ci si pe cele care vor apare in curand in domeniul sanitar, economic si social. Va urma o perioada complicata…”, a scris Adrian Năstase, fostul premier și președintele al PSD,  pe blogul său. […]

Lasă un răspuns