10 gânduri despre “Cum se conduce printre dunele de nisip

  1. In primul rind ca noi nu avem masina, doar desert. Ca un Canadian necunoscator, ma duc si eu sa vad ce treaba are Guvernul Romaniei, cu ce se ocupa, cind, ceva detalii despre munca sa. Ma duc la sectiunea in Engleza, si click sa vad ce Agenda are Primul Ministru, pentru ca se poate, atita transparenta te impresioneaza. Si dai si click pe fiecare data de zi lucratoare, click azi, click ieri, click alataieri, nimic, doar icons cu Facebook si Twitter. Nu am de nici unul, asa ca online nu vad nimic, nici o activitate. Daca Guvernul s-a mutat pe Facebook si Twitter e treaba lui.

    Cred ca la capitolul COMUNICARE PUBLICA suntem permanent repetenti. Nu stim sa comunicam public, sa stie si „boborul” care este dom’le Agenda Guvernului, cu ce se ocupa in afara de „sa ne dea” sau „sa isi dea”. Ce proiecte majore, in afara sa schimbe tevile lui Ceausescu? Ca pina la urma pe vremea lui Ceausescu se puneau niste tevi care tin si azi, ruginite cum sunt, si se mai gandeau si la patrie (adevarat ca la romani mai putin, importanta era perceptia si atunci). Nu sunt nostalgic, ci pur obiectiv.

    https://gov.ro/en/prime-minister/agenda

  2. Pentru ca suntem o „stea cazatoare” la cum ne prezentam in lume, iata ca pina si la FT.com corespondentul lor analizeaza Romania de la Budapesta. Doar nu o sa vina cu CFR la Bucuresti sa intrebe si el pe PM sau vreun Ministru nou Pesedisto-Penelist (ce „strutzo-camila ideologica!): „ce prioritati aveti, in afara sa schimbati tevile lui Caausescu?”
    Au trecut 3 decenii de cind l-am impuscat pe Ceaska (bine ca nu l-am tras on tzeapa!), si inca nu stim cum sa iesim din comunism. Dupa trei decenii de „capitalism”, dupa atitea „succesuri” legislative cu restituirea proprietatilor „in integrum” (cred ca s-a facut doar pentru ca suna bine in latina), ieri am aplicat cu mult avint progresist liberalizarea preturilor la energie exact cind e criza majora energetica internationala, sa simta si romanul cum e sa fii „global”. Nu mai vreau sa dau nume, se stiu ei, ce mandri sunt ca brazii (aia taiati ilegal), si care inca defileaza pe la TV, fara crengi si fara coaja.

    Romania set for new government as rivals reach deal over prime minister
    Marton Dunai in Budapest NOVEMBER 22 2021

    https://www.ft.com/content/a211eaed-c739-4534-89f9-c477d91cebc9

  3. A conduce printre dune de nisio necesita experienta, obiecte ale munciu performante. Imi pun intrebarea cum se poate conduce prin mocirla, noroi si proasta crestere ?

  4. Era sa incep cu „nu inteleg de ce UDMR e permanent cooptat la guvernarea Romaniei'” cind, dupa 30 ani de lucru cu un partid etnic, doar 10% din maghiarii din Romania considera ca Romania e tara lor conform sondaj din 2021 (sondaj al Institutul Bálványos și Transylvania Inquiry).

    Asta arata „eficienta” UDMR de a dezbina tara si a o tine dezbinata!

    Eu cer defiintarea UDMR si a oricarui partid etnic! Cine a permis partidele etnice in Romania fie a lucrat in slujba altor ingterese externe, fie cred ca au avut grave probleme (nu insist).

    Exista partide etnice in Germania, Franta, Olanda care sa fie cooptate la guvernare?

    O mare tradare a intereselor nationale a Romaniei, probabil cu sprijinul noii Securitatii, care lucreaza pe bani, si nu pe batai de inima romaneasca.

    Romania este o tara multi-etnica si multi-culturala, pe model est european. Toate minoritate, in afara de unguri, sunt reprezentati prin partide „ne-etnice”. Nici macar sasii nu au Pardidul Sasilor in Parlament.

    Iar PSD e copartas aici, alaturi de PNL, partide care se vor ca reprezinta interesele cetatenilor romani, prin a cita cooptare a UDMR la guvernare.

    Insulta perpetua pe care ne-o arunca sfidator cu 1 Decembrie, ca le e greatza si nu pot sa cinte imnul national, si ca diplomatii maghiari nu sunt lasati de MAE ungar sa vina la Receptiile Ambasadelor Romaniei de Ziua Nationala a tarii, sunt tot atitea semne clare ca nu exista inca reconciliere istorica intre Ungaria si Romania, intre unguri si romani, si ca ungurii sunt incitati de Budapeste, si tacit de UDMR sa nu larate loialitate Romaniei. UDMR nu este loaiala Romaniei, cit s-o juta Kelemen in fata lui Iohannis. Mint, mint, mint de rup.

    Asta nu inseamna ca intre multi romani si unguri nu sunt relatii bune acolo unde traiesc impreuna, sau unde sunt casatorii mixte. Si e bine ca e asa, doar ca majoritatea maghiarilor sunt pentru separare de romani. Vezi si multele incercari de secesiune ale unor organizatii secuiesti.

    Problemele sunt foarte dificile, si partial intretinute de partidele romaneshti clasice ca PSD si PNL.

    Constitutia insa ar trebui sa fie schimbata, sa nu permita existenta partidelor etnice. Dar cine o sa voteze asta presupunind ca cineva ca AUR vor avea curajul sa faca in amendament? Doar romanii pot vota in final un partid care sa fie clar pro-Romania si pro-romanesc.

    https://www.g4media.ro/sondaj-doar-10-dintre-maghiarii-din-transilvania-considera-ca-patria-lor-este-romania-83-ar-vota-cu-fidesz.html

    • Fals : Romania este o tara multi-etnica si multi-culturala, pe model est european.

      Intelesul de multi nu inseamna ca exsiata si minoritati ci ca nu prea exsiata majoritate, decat relativa. Deci se folosesc 2-n limbi oficiale … samd

      Toate minoritate, in afara de unguri, sunt reprezentati prin partide „ne-etnice”. Nici macar sasii nu au Pardidul Sasilor in Parlament.
      Pai unguruu sunt singira minoritate mai numeroasa.. In interbelic erau 3 partyide etnice : Partidul Magar, Partoidul German si, ei da , Partidul Evreiesc . Toate 3 intrau un parlament prin vot .

      • Scuzați că intervin, eu un apatrid, în concepția și etichetarea lui ZeV.

        UDMR nu-i partid etnic.
        Este o organizație a etnicilor maghiari, la fel ca și ceilalți reprezentanți ai minorităților.

        Aceste organizații etnice pot capătă calitatea de „competitor electoral” și pot candida pentru locuri în Parlament.

        O minoritate, chiar dacă nu reușește să obțnă cele 5% minime intrării în parlament, atâta timp cât este înscrisă în catastiful minorităților naționale, primește din oficiu un loc.
        Și așa se formează grupul minorităților.

        UDMR-ul profită de faptul că obține cu regularitate cele 5 procente și intră separat ca organizație cu numărul proporțional de reprezentanți.

        Marea discriminare electorală este aceea că o organizație civică a majorității românești nu are dreptul de a fi „competitor electoral”, deci nu are dreptul de a candida.

        Pentru remedierea acestei situații ar trebui extinsă calitatea de „competitor electoral”, în mod nediscriminatoriu, la orice organizație civică.

        Prin poziția incalificabilă a lui Ciolacu, implicit a PSD, pentru împingerea UDMR-ului la guvernarea țării (deși nimic nu îndreptățea acest lucru), s-a ajuns la situația ca o componentă guvernamentală să conteste și anul acesta, Ziua Națională a României și chiar să meargă mai departe cerând schimbarea datei pentru a nu-i ofensa pe maghiari.

        Ideea cu stat multinațional aparține tot UDMR care a cerut modificarea Constituției în sensul înlocuirii sintagmei „stat național” prin aceea de „stat multinațional”.

        Mă întreb cât de mândri se simt social democrații că sunt reprezentați de un astfel de partid, PSD care se afirmă ca sponsorul unei formațiuni antinaționale și antiromânești.

        Sigur, atâta timp cât întreg spectrul politic românesc, personalitățile politice foste și actuale, precum și media românească nu reacționează, ideea națională va continua să dispară din societatea românească.

        „Trădarea poporului” (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/tradarea-poporului/)

        „Quo vadis, PSD?” (https://mipopescu.wordpress.com/legi/quo-vadis-psd/)

  5. trexsr, raspunsul este evident.
    UDMR reprezintă un factor de echilibru și moderație între două formațiuni politice antagonice.
    Fără UDMR, politicienii români probabil și-ar scoate reciproc ochii mai repede decât ne imaginăm.
    Chiar și așa riscul de fractură este semnificativ de mare.
    Îți dau un argument la îndemână, propria ta atitudine extremă cu privire la (non) existența UDMR ca partid etnic.
    Știi vorba aceea, cum e turcul și pistolul. De ce am crede că politicienii români sunt mai raționali decât românii obișnuiți, fie ei și canadiano naturalizați ?

    • Atitudinea mea nu e nici extrema, nici extremista, ci rationala. Am dat argumentul ca in alte tari democratice nu exista partide etnice. Nu exista in lumea democrata Partidul Pieilor Rosii, partidul Negrilor, al „Visible Minorities”, Partidul Homosexualilor, etc. Nici macar in Canada nu exista. Existenta Partidelor Etnice ar fi un succes pentru „progresisti”, si iata, Canada poate sa invete de la Romania cum sa isi faca partide etnice.

      Dar se vede ca nu ti-ai facut temele, si esti superficial. UDMR este partid etnic, sau organizatie etnica?
      Si daca UDMR are voie sa fie la guvernare, de ce nu si o asociatie a romanilor, sa spunem una a „diasporei”? Eu, de exemplu, vreau sa fiu Ministrul Relatiilor cu Minoritatile al Romaniei, si probabil singura sansa ar fi sa ma dau maghiar si sa ma inscriu in UDMR.

      UDMR, factor de echilibru? Nu contest ca sunt oameni echilibrati in UDMR. Rezultatele lor se vad insa: maghiarii (90%) nu vor sa traiasca alaturi de romani si nu considera Romania tara lor. Nu am vazut vreun studiu care sa arate ca romanii nu mai vor sa traiasca impreuna cu maghiarii, sau ca ar cere secesiunea lor, sau sa ii bage in vreo Rezervatie.

      Poate ca romanii sunt mai aprinsi la vorba. Stiu, v-au spus la scoala ca noi romanii suntem „tigani” si „fascisti”. Dar compensam prin toleranta, inclusiv fata de tine aici. Atita doar cit te simti bine printre noi, nu te retinem. Dl. Putin lucreaza la multe „tevi nucleare” unde te-ar putea folosi, inclusiv in spatiul cosmic, pe unde mai trage cu cite o Katiusha Extraterestra in cosmonautii americani. Bun, o sa fi platit in ruble, dar o sa fii acasa, in spatiul cosmic rusesc. Bonus: sah cu Snowden cind te reintorci la Baikonur.

Lasă un răspuns