Intrarea la guvernare – Analiza SWOT

Pentru multi membri PSD, intrarea la guvernare inseamna un mare semn de intrebare. Este adevarat, existenta mai multor crize cumulate precum si configuratia actuala a parlamentului nu ofera multe solutii.

Decizia liderilor partidului presupune o mare responsabilitate. M-as bucura ca decizia ce va fi luata sa se bazeze pe o analiza tip SWOT – examinarea punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a riscurilor pe care le presupune intrarea la guvernare in aceasta perioada.

24 de gânduri despre “Intrarea la guvernare – Analiza SWOT

  1. Cred ca in situatii de criza, cu atat mai mult daca sunt multiple, este o nevoie imperioasa de un guvern cu puteri depline, pentru a readuce normalitatea. Si gandesc ca este cu atat mai bine daca angreneaza partide din ambele zone ale esichierului, stanga si dreapta, care se vor supraveghea si completa reciproc, facand eventualele erori mai mici si mai rapid sesizabile si corectabile. Daca principiul rotatiei premierilor presedinti de partide va fi agreat, cred ca nu ar fi nicio problema pentru PSD ca premier sa fie din nou Florin Cîțu. In acest detaliu se ascunde si un dracusor, tinta (bicefala) va fi aceeasi! Mai cred ca dincolo de alianta PSD-PNL nu mai e nimic, ca alta majoritate vorbind, ci doar alegerile parlamentare, anticipate sau la termen.

  2. Dimineaţa Răsăritului şi seara Apusului

    Preşedintii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden vor participa la un summit virtual marţi dimineaţa, ora Chinei, pentru un “schimb de opinii” despre “relaţiile bilaterale şi probleme de interes comun”, a anunţat, sâmbătă, ministerul chinez de externe.

    E cat se poate de clar ce inseamna “schimb de opinii”, care e incompatibil cu impuneri si interferente unilateraliste, si care e agenda sa – relatiile bilaterale si interesele comune -, dincolo de care incep inacceptabile arogari si excedari. Asteptarea e sa nu fie nevoie de chemari la ordinea de zi sau de suspendarea summitului, daca tupeul intrece masura.

    Casa Albă a anuntat, vineri, că cei doi preşedinţi vor avea o discutie virtuală luni seara, ora SUA, pe o tematica net geopolitica – si aici abordarea e diferita de cea chineza -, cu foarte probabile referiri la terti, cuprinsi in inadmisibile planuri de expansiune ale SUA in Pacificul de Vest. Discutia va fi despre “modalităţi de a gestiona în mod responsabil” concurenţa bilaterală şi de “a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază”, potrivit partii americane.

    Spre deosebire insa de Statele Unite ale Americii, care au facut o religie din suprematia globala si din a lua abuziv la tinta libertatea tarilor care nu i se inchina, China nu este posedata de ideea meschina a unei “concurente bilaterale” tintite sau de “aliniere geopolitica” tintita. Daca s-a depasit pe sine insasi si s-a apropiat de varful clasamentului international privind marile puteri, care nu este inghetat sau rezervat cuiva anume pe vecie, acest lucru s-a datorat exclusiv muncii si creativitatii intense si neintrerupte a milenarului popor chinez, care l-au dus la “marele salt” al dezvoltarii sale economico-sociale. Aceasta performanta trebuie apreciata si onorata, nu demonizata si sanctionata.

    Conceptele “concurenta bilaterala” si “alinierea”, invocate de Statele Unite spre a-i fi “gestionate responsabil” continuturile, au un profil de nou razboi rece, de nou bipolarism, de aceasta data in Asia, cu China. Ce-i drept, decazut la un jalnic nivel regional, diferit de cel global cu fosta URSS. Desi, SUA pastreaza un al doilea bipolarism regional in Europa, cu Rusia. Realitatea noilor vremuri e ca termenii “concurenta” si “aliniere” sunt inadecvati, prin natura lor degenerativa, conflictuala in primul caz si de imixtiune in cel de-al doilea. Nicio alta tara nu foloseste cei doi termeni, doar SUA, pentru a inventa “dusmani” si a le interfera inhibitor dezvoltarea, pe care in mod absurd pretinde sa o co-“gestioneze”. Altfel spus, daca politica de dezvoltare suverana a unei tari nu-i convine Americii, trebuie neaparat sa o interfereze prin co-“gestionare”.

    Cei mai potriviti termeni care trebuie generalizati in definirea actorilor statali ai relatiilor internationale sunt cei de “partener” si “complementaritate”, care inspira incredere, coexistenta pasnica si respect reciproc. Evident, Statele Unite trebuie sa respecte China, pentru depasirea uimitoare de catre aceasta a starii sale de subdezvoltare si dependenta coloniala si sa o trateze civilizat, cu consideratia datorata unui partener. Cel mai nimerit inceput in acest sens ar fi la summitul virtual dintre presedintii Biden si Xi.

    E regretabil ca pentru a situa SUA pe o pozitie de presiune si superioritate la summit, iluzorie de altfel, doar provocatoare de tensiuni, secretarul de stat american Antony Blinken a incercat telefonic, sambata, sa modeleze ostil contextul geopolitic si, implicit, al intalnirii, cu ceea ce stie el cel mai bine, cu intriga victimizare-culpabilizare. Blinken i-a telefonat omologului japonez, Yoshimasa Hayashi, sa-i spuna ca ramane “neclintit” angajamentul SUA de a apăra Japonia, inclusiv in disputa teritorială cu China privind un grup de insule administrate de japonezi în Marea Chinei de Est, denumite Senkaku în japoneză şi Diaoyu în chineză, şi privind moştenirea agresiunii militare a Japoniei. Dar aceasta este o problema sino-nipona, nu una “bilaterala” SUA-China! Blinken l-a sunat si pe omologul chinez Wang Yi, sa-si exprime “ingrijorarea” si sa “avertizeze” în legătură cu teritoriul chinez Taiwan. O alta tema exclusiva a Chinei, care nu are nevoie de imixtiunea SUA, prin co-gestionare! Astronomia si geografia au ironizat SUA, simbolizand orar perspective diferite: Dimineaţa Răsăritului şi seara Apusului!

  3. de ce oare cred ca dorinta „laboratoarelor” de la Cotroceni este de a minorare s % PSD ului ,o echilibrare de fapt Pentru moment ascultand si citind verbiajul „sefului PSD care se doreste a fi si Prim Ministru…..

  4. […] Decizia liderilor partidului presupune o mare responsabilitate. M-as bucura ca decizia ce va fi luata sa se bazeze pe o analiza tip SWOT – examinarea punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a riscurilor pe care le presupune intrarea la guvernare in aceasta perioada”, a spus Adrian Năstase, pe blogul său personal. […]

  5. Au incercat cei de la ANT3 sa faca o simulare sau o analiza tip SWOT la o ora de maxim interes. Nu s-au putut trage concluzii clare, iar eu nu m-as hazarda sa fac o analiza, pentru simplul motiv ca situatia de pe „cocioc” este una atipica, aici la noi analizele au sanse sa „explodeze”. Cu certitudine un lucru este palpabil, nici psd-istii si nici pnl-istii, sustinatorii nu vad cu ochi buni aceasta „infratire”. As lasa alegatorii, mai ales pe bucuresteni sa suporte pana la capat ce-au votat. Banul va ramane intotdeauna „ochiul dracului”, mai ales in aceasta vreme a hamesitilor.

  6. Vad ca pe Steven Bannon, ideologul dreptei americane, l-au arestat „Kovesistii” lui Biden pentru ca nu a vrut sa imprastie fasolea lui Trump („Spill the beans”) cu justitia…era sa spun „de stinga”, pardon, cea americana. Vertical, dl. Bannon a refuzat sa fie interogat despre „Mineriada” americana de la Capitoliu.

    Am si eu o intrebare retorica: pe domnul cu jeaca rosie din Piata care protesta impotriva Guvernului PSD, care se da inca azi drept Presedintele Romaniei, cind o sa-l scapam de imunitatea care ii jeneaza in mod evident? Poate vrea omul sa vina sa se spovedeasca la vreun Procuror, cum a tradat el interesele tarii careia i-a jurat credinta, cu mina pe Biblie, instigind cu fular cu tot, ca Guvernul Romaniei sa cada? Fularul, bata-l soarta…

    Se mai ocupa cineva de Justitie in Romania? Ca am vazut ca a disparut korruption din singele neamului meu. Politicienii toti mai curati ca Fat Frumos din Lacrima sau Alba ca Zapada. Tare fericit sunt! Wow, la comanda magica „Sa dispara Coruptia din Romania !”, gata, suntem curati ca lacrima…LOL. Ceva nu se aduna: nu credeam nici eu ca suntem cei mai corupti din lume, asa cum ne prezenta „presa buna”, dar azi nimeni, nici macar Deutsche Welle nu mai aminteste de ea. Nu va e dor de Kovesi? Cum a pleacat Kovesi din Romania, si a venit Iohannis cu „Gubernul si Parlamentu Meu” a si disparut korruption? Ma’, da incurcate sunt analele istoriei !!!!

    S-am incalecat pe-o sa, si v-am spus poveste-a asa….si asta e adevarat 🙂

  7. SUA au atentionat Germania si UE in repetate rinduri ca dependenta de gazul rusesc e o greseala strategica. Se vede din nou azi, cind nebunul Lukashenko ameninta UE cu inchiderea robinetului de gaz pe teava ce o administraeaza el.
    Pe 23 august 2021, doamna Merkel il atentiona „mumos” pe dl. Putin sa nu utilizeze Nord Stream 2 ca o arma. Iar dl. Putin a luat-o in „serios”, exact cum intelege el relatia sa cu Merkel si Germania, adica a continuat sa il sprijine pe Lukashenko si planul sau de a ataca UE, mano a mano cu Erdogan, un alt mare „pretin” al UE. Din multe puncte de vedere, UE se aseamana cu Romania, anume ca nu mai are prea multi prieteni in jur…si e problema ei!
    Dl. Putin nu cred ca este strain nici de cresterea spectaculoasa a pretului la gaze, in special gazul rusesc in inceracrea de a ingenunchia UE si a o supune. De ce face dl. Putin asta? Pentru ca poate!
    UE este singura vinovata pentru lipsa de directie si strategii de a deveni independenta energetic. Iar Romania, cum ne-a obisnuit, pierde din nou o alta oportunitate sa fie relevanta in acest joc strategic.

  8. Fara indoiala PSD si PNL joaca o ruleta ruseasca pe desemnarea PM. In opinia mea oricine ar castiga nu va reusi sa creeze un echilibru intre investitii si nevoile a milioane de romani . Singura solutie ar fi fost alegerile anticipate … Legat de pandemie se vede din avion ca am avut o guvernare de mana a doua cu un Presedinte calificat mai degraba pentru crosa de aur sau the best shot of the year … Din pacate intreaga clasa politica a coborat in calitatea actului guvernarii , mai precis de cand am aderat la UE . Prostii prostilor !

  9. „The Austrian Communist Party came in first in Austria’s second-largest city, Graz, a surprise win in municipal elections. Newly elected Mayor Elke Kahr said she would focus on housing and social policies.”

    Nu mai stiu daca Marx sau Lenin afirmau despre comunism, ca el nu poate „invinge” decit intr-o tara bogata. So, back to the future? Ce ti-e si cu furnicarurile astea ideologice purtate de furnicile umane pe umeri dintr-o parte in alta, dintr-un secol in altul…Cine mai credea ca idea comunista mai are valoare? Pai uite, austriecilor din Graz le place, il vor, ca si cum zeci de ani de totalitarism comunist nici nu au existat in istorie.

    https://www.dw.com/en/austrian-city-swears-in-first-ever-communist-mayor/a-59849044

    • Se tot dau „batalii” mari pe tot mapamondul in vederea instaurarii acestui „progresism” extrem de distructiv, nihilist. Mintile odihnite incerca introducerea unei noi ideologii, insa vechile „metehne” se dau greu batute ori plecate. Pana la urma daca citim atent doctrina comunista sau pe cea antagonica lucrurile n-ar sta chiar dramatic, importanta este aplicarea acestora in realitatea cruda fara interpretari sau alte apendice. Din pacate astazi mintile sunt extrem de frustrate si bolnave.

  10. „Criza” politica se pare ca se prelungeste la nesfarsit, nu cad „la pace” pe problemele sensibile. Se pare ca au fost „speriati” foarte multi bani intr-un timp extrem de scurt si trebuie ca urma acestora sa se stearga si de aici marile „dezarmonizari”, „flexibilizari” sau lipsa unei „rotative” de comun acceptate de catre partile „beligerante”. Nu stiu de ce, insa se pare ca UDMR nu joaca fair in acesta „dezbatere” prelungita a viitoarei guvernari, nu stiu ce interese ascunse au, pentru ca daca ar dori pot inclina balanta, indiferent in ce parte in orice moment.

    • @Anonimul:”

      Nu înțeleg ce-i insistența asta a PSD-ului lui Ciolacu de a aduce o formațiune anti-românească la guvernare – vezi explicațiile în „Quo vadis, PSD?” (https://mipopescu.wordpress.com/legi/quo-vadis-psd/) – alta decât aceea de a-și demonstra obediența față de comenzile primite de la Bruxelles sau Berlin.

      Cum spuneam în finalul articolului, peste două săptămâni se va aniversa Ziua Națională a României, pe care un partid de guvernământ, UDMR o va boicota, din nou, deoarece este considerată zi de doliu pentru maghiari.

      Păi dacă este consecvent, PSD ar trebui să boicoteze, solidar cu UDMR pe care-l apără până în pânzele albe: „Dacă nu intră UDMR la guvernare, nu intrăm nici noi.”

      Prin această poziție, mi-am pierdut orice respect pentru un PSD care sprijină antiromânismul.

      Și este o recidivă a social-democratilor după încercarea lui Ponta de a băga UDMR la guvernarea USL.
      Atunci s-a opus Crin Antonescu.

      • Cu tot respectul d-le Mircea Popescu, cu certitudine sunteti un cunoscator a tot ceea ce se intampla pe „cociocul” nostru iubit. Cu amaraciune constat ca mai toate institutiile si ong-urile sunt animate de anti-romansim, ca-i la moda. Mi se pare normal ca toti potentatii zilei de aici sa stea cu mana intinsa la UE, la tot ceea ce vine de acolo si nu numai, multe niste nonsensuri. Daca astazi esti animat de un oarecare nationalism, romanism, esti imediat etichetat in fel si chip si n-ar fi aceasta totul. Un distins „profesionist’, nu i-am retinut numele, spunea la postul national de radio niste enormitati mai mari ca el. Sustinea ca tot ce avem astazi ar trebui vandut si sa nu ne mai gandim la generatiile viitoare. Legile economice prevad acesta, insa in anumite conditii in interesul vanzatorului, iar cumparatorul de asemenea sa fie multumit. Moderatorul imediat sesizand enormitatile flagrante a intervenit si a „dres busuiocul”. Nu fiti suparat, politica in ziua de azi este un sir de compromisuri, insa acestea trebuie facute cu mult discernamant, pricepere si masura.

      • a fi „anti” Anti roman, anti maghiar, anti evreu anti tigan, anti…. Trebuie oare amintit faptul ca „anti” este apanajul celor mediocrii? Putem exemplifica c
        „citind” din proza recenta a lui Coja din docta publicatie numita Certitudinea

      • Iată la ce duce politica oarbă, chiar arogantă a PSD-ului, politică ce vizează, la limită, trădarea națiunii.
        Și o spun eu care am încercat să am o poziție cât mai obiectivă și să mă disociez de atitudinile anti-PSD.

        Mircea Popescu
        ==========================
        27 Noiembrie 2021
        Trădarea poporului

        Pe data de 19 Noiembrie 2021, scriam articolul ”Quo vadis, PSD?” în care criticam atitudinea PSD care, prin vocea lui Marcel Ciolacu, făcea presiuni pentru aducerea UDMR la guvernare.

        Arătam acolo că UDMR este o organizație anti-românească și dădeam exemple, printre care, negarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României este cel mai grav afront adus poporului roman, idealului national al reîntregirii și jertfelor pentru întregirea neamului și a țării.

        Spuneam printre altele că: ”peste două săptămâni se va sărbători ziua Națională a României și UDMR, partenerul de guvernare pe care-l susține PSD, va purta doliu pentru acest act de devenire a României.”

        Și iată că, într-adevăr, la Ședința Solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naționale a României, Președintelui țării Klaus Werner Iohannis, care fusese invitat, absentează, la fel ca și pe 27 Martie 2018.

        În același timp, vicepremierul României, Kelemen Hunor și alți reprezentanți ai UDMR au cerut, nici mai mult, nici mai puțin decât schimbarea datei Zilei Naționale a României pentru a nu răni sentimentele minorității maghiare care nu se simte confortabilă într-un stat românesc.

        Înhăitarea PSD cu UDMR, nu numai că amplifică poziția antiromânească a acestei formațiuni etnice din Parlamentul României, dar prin această cârdășie, PSD își asumă poziția anti-națională a UDMR și susținerea acestui inamic din interior al integrității statului român.

        Mai mult, massmedia românească de toate nuanțele trece sub tăcere această poziție a conducerii țării, Președinte, Parlament, Guvern.

        Ce-i de făcut în condițiile în care interesele societății românești sunt târnoșite de o camarilă politică antinațională, fără ca majoritatea românească să aibă drept de replica în principalul for de reprezentare a poporului, Parlamentul?

        Consiliul Mondial Român are o inițiativă legislativă privind extinderea termenului ”competitor electoral”, așa cum este definit în prezent în Legea Electorală, la ORICE organizație sau alianță a societății civile, deci și la cele ale majorității românești, nu numai la cele ale minorităților naționale.

        În condițiile în care niciun partid românesc nu a dorit să preia și să susțină acest amendament, nu ne rămâne decât să cerem ferm, partidului parlamentar AUR, care se pretinde național, precum și parlamentarilor independenți, să preia și să susțină transpunerea inițiativei legislative în lege.

        Președinte CMR,
        Mircea Popescu

        ==================

        19 Noiembrie 2021
        Quo vadis, PSD?

        27 Martie 2018, 100 de ani, un secol de la Unirea Basarabiei cu România.
        Camerele reunite ale Parlamentului României celebrează acest eveniment epocal al împlinirii destinului românesc, în prezența tuturor instituțiilor fundamentale ale statului, Patriarhie, Casă Regală, Academie, partide, reprezentanți ai basarabenilor veniți special de la Chișinău.
        Președintele României, Klaus Werner Iohannis ABSENTEAZĂ.

        Se votează în Parlament ca ziua de 27 Martie să devină Sărbătoare Națională.
        UDMR votează ÎMPOTRIVĂ.

        1 decembrie 2018, 100 ani de la Întregirea României cu participarea largă a întregii națiuni române.
        UDMR refuză participarea la unison cu ministrul de externe maghiar, deoarece ”pentru maghiari, această zi are semnificație de doliu național”, este declarația lui Kelemen Hunor.

        4 Iunie 2020, Parlamentul trimite Președintelui României un proiect de lege inițiat de Titus Corlățean, PSD, pentru declararea ca Sărbătoare Națională a zilei de 4 Iunie, ziua încheierii Tratatului de la Trianon prin care granițele României sunt recunoscute oficial de comunitatea internațională.
        Președintele României, Klaus Werner Iohannis REFUZĂ semnarea.

        În 2018, partidele, inclusiv minoritățile votau și participau la o acțiune de largă suflare românească, în timp ce UDMR, pe tot parcursul anilor aniversari ai Unirii și Întregirii, s-a manifestat ostentativ împotriva simbolurilor sacre care au reprezentat înfăptuirea Statului Național și Întregit, România.

        De câte ori s-a adus în discuție modificarea Constituției, UDMR și-a exprimat hotărârea fermă de a nu accepta decât o formă în care sitagma de ”stat național” să fie înlocuită cu aceea de ”stat multinațional”.

        19 Noiembrie 2021, UDMR pune condiții pentru a participa la constituirea unui guvern, deși procentul de peste 60% al celorlalte două componente parlamentare, respectiv PSD și PNL, sunt suficiente ca să asigure trecerea guvernului prin Parlament.

        Și totuși, PSD, prin vocea liderului partidului, Marcel Ciolacu, amenință ieșirea de la guvernare, dacă UDMR-ului, partid care și-a dovedit permanent atitudinea antiromânească, nu i se garantează pretențiile de a ocupa anumite ministere.
        Atitudinea social-democraților pune mari semne de întrebare privind loialitatea partidului față de români, atunci când preferă să susțină o formațiune etnică, UDMR al cărei țel este eliminarea memoriei naționale prin negarea momentelor definitorii ale națiunii și modificarea constituțională a caracterului național al statului.

        Și atunci, întrebarea care se pune vis-a-vis de nesocotirea intereselor românești și a călcării în picioare a mândriei naționale de către PSD prin susținerea UDMR la guvernare, nu ne aflăm în fața unor comenzi ale componentei socialist-progresiste din Parlamentul Europei, adică, PSD este oare un partid național sau este un partid internaționalist, bruxellez?

        Pe lângă faptul că, așa cum am arătat mai sus, componenta etnică maghiară din Parlament dorește definirea unui caracter multinațional pentru Romînia, este fals pretextul că fără UDMR nu ar exista o majoritate parlamentară pentru modificarea Constituției, deoarece mai există și alte partide care pot completa procentul necesar. De exemplu AUR, partid național-conservator.

        Să fim foarte clari că în condițiile în care toate partidele parlamentare, critică și exclud orice colaborare cu AUR, pe care-l declară partid naționalist extremist (!?), electoratul român nu va avea altă opțiune de vot pentru a-i fi apărate demnitatea, valorile și memoria națională decât acest partid oprimat din toate părțile.
        Dar pentru aceasta, și politica AUR va trebui să se reîntoarcă la apărarea elementelor naționale și la promovarea Unirii, puncte esențiale ale agendei sale electorale.

        Iar PSD să nu uite că peste două săptămâni se va sărbători ziua Națională a României și UDMR, partenerul său de guvernare pe care-l susține, va purta doliu pentru acest act de devenire a României.
        Oare acest lucru îl doresc membrii patrioți ai PSD?

  11. Mi s-a parut interesanta abordarea permanent multilateralista a doamnei Merkel in ce priveste relatiile intre state sau blocuri de state organizate, in ciuda ipocriziei afisate (adica ne preocupa „drepturile omului” si „starea democratiei” in Afganistan si Siria, dar nu in China, sau nu in aceiasi masura).

    Doamna Merkel considera ca ce e bine pentru Germania, e bine pentru toata Europa, cu referire la relatia cu China, cu care dinsa spune ca trebuie mentinuta dar, gestionata corespunzator, prin legi si alte instrumente adecvate. Ori nu e clar cita simetrie exista in acest paralelism pentru tari ca Romania, daca reversam paradigma: „ce e rau pentru Romania e rau si pentru Germania si Europa?”. Stiu ca suna populist, dar merita putina reflectie.

    Sigur, exista o anumita logica a dependentelor, inclusiv cea in care UE este in urma Chinei, si vrea si ea sa „spioneze”, sa mai afle cit de sus au ajuns chinezii cu cercetarea si tehnologia. Doar ca, logica puterii confirma constant ca cel mai puternic impune ordinea, inclusiv cu ajutorul legilor. Iar China este suficient de puternica sa o faca, inclusiv la nivel international. Vezi Acordul de la Glasgow, unde americanii practic s-au rugat de chinezi sa cada la o intelegere despre masuri de combatere a inclazirii globale.

    Sa lucram sau nu cu China? E o dilema care va persista. Si daca da, in ce domenii, ince conditii, si ce rezultate asteptam? Pandemi a facut lumea mult mai reticenta la a avea relatii cu aceasta tara, si acest tip de regim hibrid comunisto-capitalist. Iar ambitiile militar-strategice ale Chinei nu pot sa linisteasca Europa si SUA. Doar daca UE se va „decupla” de SUA, ceea ce e contrar principiilor multilateraliste germane.

    Germany’s Merkel warns against Europe ‘decoupling’ from China

    https://www.dw.com/en/germanys-merkel-warns-against-europe-decoupling-from-china/a-59846443

  12. La Casa Alba are loc azi Summitul „The 3 Amigos”, Canada, Mexic si SUA.

    De obcei intilnirile astea sunt mai mult formale, dar exista azi un punct conflictual puternic. Prin legea infrastructurii semnata de Biden, SUA isi protejeaza productia de autoturisme electrice, acordind o gratuitate de $12500 USD pentru fiecare masina electrica produsa in SUA.

    Premierul Ontario a anuntat chiar ieri o noua fabrica de masini electrice (EV) in Oshawa.

    Atit Presedintele Mexicul, cit si Trudeau cel Frumos o sa-l bata la cap pe Biden sa renunte la protectionisme si sa creeze acel „level playing field”.

    Romanii sa nu fie naivi si sa isi protejeze sectoarele importante lor in sensul sa aibe ei avantajele cele mai mari. Nu stiu daca UE ii si lasa, dar iarasi legea e facuta pentru aia mari si tari sa prospere nu pentru cei mici si slabi. Cu ministri ca Valceanu, la Finante, spalati la cap la scolile globaliste, normal ca dam tot, si raminem in fundul gol.

    https://www.reuters.com/technology/biden-face-push-back-ev-rules-first-three-amigos-summit-5-years-2021-11-17/

  13. @Anonimul, iti raspund la o postare de pe un thread anterior. Imi aduc aminte foarte bine de „mandolina” lui Orban cel Ludovic :). Am spus doar punctual, cu referire la momentul „revoltei” fata de Iohannis ca a fost vertical, desi, mai e un proverb bun romanesc „dupa razboi multi viteji se-arata”.

    Pina la urma Mircea Popescu are o intrebare valida: care din politicienii romani care se dau pe sticla sunt autentici, in sensul ca inteleg cum se invirte lumea asta, si stiu ce sa faca pentru Romania. Ca sa fac o analogie, totul e important in actul de „dans” international: si orchestele, si dirijorul, si cel cu tamburina din spatele orchestrei, si statia de amplificare, si unde are loc spectacolul si la ce ora, si cum e vremea atunci, si cine invita pe cine la dans, si cit de bine danseaza (pe cine calca pe bombeu).

    Ca oameni care au ceva de spus in Romania, cu viziune si talent, care spun lucruri care sa conteze, il vad doar pe dl. Nastase. Nu pe Iohannis caruia ii e lene sa deschida gura, nu pe Catzu care vorbeste mai repede decit intelege, dar are sapca si e suflecat pin’la briu, nu pe Valceanu, spalat la cap cu teorii care duc Romania spre ruina, si alti liberali de seama, toti niste papagali, in sensul ca repeta ce au auzit de la altii. Ma ingrijoreaza treaba asta, pentru ca nu vad o clasa de tineri politicieni cu viziune si cu putere de convingere. Mai se aude un Simion, si imi place ca are seva si raspunde, dar nu pare sa aibe si priza necesara sa curenteze poporul roman, in sens pozitiv, evident. De asta are nevoie sa se destepte romanii: purin „curent electric’, voltaj corespunzator. Sau poate vine si asta de la Elon Musk? Nu ca ar fi rau dar nu stiu cit de bine.

    • @trexsr
      Cu tot respectul, mi-am exprimat cateva ganduri referitor la politicianul Ludovic. Asa cum amiteati dvs. si dl. Mircea Popescu, politicieni autentici care „inteleg cum se invirte lumea asta, si stiu ce sa faca pentru Romania” este cu certitudine dl. Adrian Nastase, iar pe langa domnia sa mai sunt cativa care inteleg fenomenul si ar sti ce trebuie facut pentru Romania.

  14. Austria are o viata democratica interesanta si intensa. Cancelarului Kurtz i s-a ridicat imunitatea pentru a fi anchetat intr-un caz de coruptie. La noi nici unui Presedinte nu i s-a ridicat imunitatea. De ce nu? Constitutia nu permite? Oricare cetatean, de la opinca la cei cu geaca rosie ar trebui sa fie anchetati, atunci cind sunt suspiciuni despre ei, pentru orice cauza din Codul Penal

    De ce nu il ancheteaza nimeni pe Herr Iohannis pentru tradare de tara? E clara infractiunea: a instigat direct, prin participare la meetingul opozitiei la caderea guvernului tarii sale! Ah, stiu de ce e linistit, „tradarea de tara” nu mai e in Codul Penal. Acum e liber la tradat in Romania, mai ales daca esti Presedinte! Well, good luck with that, Romania!

    Nota: stiu ca nimic nu se va schimba in Romania, cel putin nu se intrevede…apropo de semnatul legii de catre Iohannis prin care SRI, cu acceptul Parlamentului, revine in Justitie, cu centrul de monitorizare si urmarire a cetatenilor. Infiorator! Ce libertate mai viseaza romanii, nu stiu…probabil libertatea nu mai e pe planul 1. Nimeni in UE nu e preocupata de aceast viol la principiul separarii puterilor in stat? Dar partenerul strategic ce spune? Si asta ce ne arata? Daca tie nu iti pasa ce se intimpla in casa ta, celui din blocul vecin nici decit…

    Austria: Sebastian Kurz’s immunity lifted for corruption probe

    Former chancellor Sebastian Kurz is facing allegations that he used state money to pay for flattering polls to boost his image. Kurz has denied any wrongdoing.

    https://www.dw.com/en/austria-sebastian-kurzs-immunity-lifted-for-corruption-probe/a-59869898

  15. Cred ca romanii trebuie sa stie ce se intimpla in Canada si SUA. La fiecare mare institutie reglementata federal (prin lege) din Canada s-au infiintat – ca la comanda (si precis ca a venit pe cale politica) – cite un Consiliu de Inclusivitate si Diversitate – care lucreaza mina in mina cu HR (Personal), cu rolul de a le spune Managerilor pe cine sa angajeze (si pe cine nu). Ni s-a spus foarte clar ca fiecare manager e „urmarit” in activitate, si ca i se face un „score card” care reflecta daca managerul respectiv si-a indeplinit sarcinile la angajare pe baza de „diversitate si incluziune”. Norocul meu ca la mine vin doar indieni, asa ca iau 100%, si imi fac norma la diversitate.

    La ultima sedinta cu managerii la care am asistat niste nenici de Consiliul de Diversitate ne-au spus ce bine merge economia cind e diversitate si incluziune (si au venit cu niste statistici facute de unii, probabil tot la comanda politica). Unul dintre ei, cuprins subit de un aer mistic, ne-a spus ca o incantare religioasa sa nu angajam daca vedem ca avem candidati doar albi („o haita de albi” in traducere in romana). Asta ca sa fie clar cine e inclus si cine e exclus. Daca eu spuneam ca la mine vin la interviu doar o „haita de colorati”, pentru ca asta e realitatea, precis imi dadeau un sut in fund, si mai rau, as fi fost etichetat ca „rasist”, si probabil ca nici nu m-ar mai fi angajai nimeni aici vreodata, Exact ca a pe vremuri, cind, daca erai fiu de burgez, din clasa nedorita, erai exclus din elite, si aveai de ales sa fii deportat sau sa muncesti la vreun canal. Pe vremurile alea „diversitatea” insemna tot o ierarhie: cel mai util pentru tine era sa fii din familie de muncitori, si apoi taran sau intelectual. Nu dadeai bine daca erai intelectual intr-o vreme.

    Culmea, am fugit de comunism, ca sa dau de tata-su!

  16. „…România ocupă locul 44 din 168 de țări, urcând o poziție în clasamentul mondial, dar continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieții și bunăstarea socială, transmite Mediafax…”

    Asta este rezultatul muncii lui Iohannis si a guvernelor validate de el. Cine raspunde? Poporul roman sa isi dea demisia, pentru ca de la Iohannis nu ne asteptam!

    https://www.dcnews.ro/studiu-privind-calitatea-vietii-romania-ultima-in-uniunea-europeana_847027.html

Lasă un răspuns