La propunerea FET, Guvernul de la Chisinau a aprobat instalarea unei statui a lui Titulescu in centrul orasului

Ma bucur sa va anunt ca propunerea Fundatiei Europene Titulescu de a dona o statuie a marelui diplomat roman pentru a fi instalata la Chisinau a fost acceptata prin hotararea de guvern a Republicii Moldova. Este vorba de lucrarea sculptorului Doru Dragusin, realizata intr-un bloc de marmura de 4 m. inaltime. Procedurile, incepute in urma cu patru ani, au fost destul de complicate dar speram ca anul viitor, cand vom sarbatori 140 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu, sa putem inaugura monumentul de la Chisinau.

16 gânduri despre “La propunerea FET, Guvernul de la Chisinau a aprobat instalarea unei statui a lui Titulescu in centrul orasului

  1. Frumoasa initiativa ! poate faceti si o propunere catre BNR sa emita si o moneda jubiliara cu N. Titulescu anul viitor cu aceeasi ocazie.

  2. Un gest frumos al autoritatilor de la Chisinau sa ridice o statuie a marelui Nicolae Titulescu in centrul orasului. Nu inteleg de ce procedurile in vederea ridicarii unei statui a marelui diplomat si patriot, au fost destul de complicate si anevoioase.

    off topic
    Astazi sarbatorim Ziua Veteranilor. Toata media in aceasta zi a sarbatoririi veteranilor a amintit numai veteranii sec. XXI, respectiv pe cei care au trecut prin „foc si sabie” in teatrele de operatii din Irak sau Afganistan. Adevarat, au mai ramas extrem de putini cei care au trecut prin infernul Celui de-al Doilea Război Mondial si ei sunt veteranii nostri. De Ziua Veteranilor trebuie cinstiti, sarbatoriti toti, cei de atunci si cei de azi.

    • @trexsr: „Cel putin Orban pare decent si e credibil in afirmatii.”

      Hmm.
      Poate în lumea asta politică românească în care abundă numai personaje credibile și decente, mai avem o surpriză plăcută 😬

      Deci, unde aș putea citi niscaiva declarații decente și credibile d’ale personajului în discuție?

      • Admir talentul de „sudor” al relatiilor pe acest blog al lui ZeV. Nu scapa nici o oportunitate sa aplice „principiul”: „Incurca-i Doamne!”.

        Mircea, ma refeream punctual la declaratia dupa ce a fost dat afara din partid. Ca pina atunci ii cinta la mandolina lui Iohannis, nu e de mirare. Toti o fac, si toti o facem, sa ne periem sefii. A avut omul curaj sa il ia pe Iohannis de urechi, si asta mi s-a parut remarcabil, dar a facut-o tarziu. Mai bine mai tarziu…

  3. Autoritățile de la Chișinău merită felicitări, pentru că au decis promoveze personalitatea lui Nicolae Titulescu. Iată că România încă trăiește, în… Basarabia.
    Din păcate, tocmai în țara mamă, adeptă a euro atlantizarii fără discernământ, celebrarea înaintașilor reprezentativi pentru românism a devenit o rușine.
    În schimb, vedem inaugurări de monumente dedicate unor călăi ai poporului român, cum ar fi baronul Brukenthal.
    Era să scriu baronul Münchhausen, dar nu as fi greșit radical, deoarece numele se potrivește cu personajul aparent viu care a participat la ceremonial.
    PS
    Un gând pios pentru veteranii din primele două războaie mondiale.
    EXCLUSIV pentru ei.
    ,,Ciucii” nu se califică la același nivel de respect și recunoștință, după părerea mea, pentru că nu și-au riscat viețile pentru România.
    Ca să nu mai spun că au pierdut un război (tot) pe mâna unui partener strategic..

    • Ai o obsesie cu SUA, veche, si … ce e netratat la timp se inrautateste. SUA a fost singurul partener strategic care in istoria recenta a Romaniei care a adoptat rezolutii in Congres care cere Rusiei sa isi retraga armata si armele din Basarabia. Acolo nu sunt trupe americane ci rusesti. Rusia mentine acolo un conflict inghetat, nu SUA.
      SUA au adoptat o declaratie oficiala in care se recunoasc cei 100 ani de la Unirea Principatelor Romane. Nu Rusia, nu China, nici macar Germania sau vreun stat UE!
      De acord cu Bruckental, dar lucurile trebuiesc privite din toate unghiurile. Contributia sasilor a fost marcanta in Transilvania. Vezi perlele arhitectonice, Sighisoara etc. Problema e cu nepriceperea acestui Presedinte al nu stiu cui…

  4. Ha, inca o dovada ca PNL e tot un fel de PSD, mincindu-si proprii lideri. L-au dat afara pe Orban, afectati ca il sifoneaza la imagine pe Iohannis. Cel putin Orban pare decent si e credibil in afirmatii. Dar nu il vrea Fuhrerul. Cu asa „strategi”, eu chiar sper ca noul PNL catzait sa urmeze destinul deloc vesel al PNT-CD.

    https://www.mediafax.ro/politic/orban-va-fi-exclus-din-pnl-sunt-victima-unei-gasti-demolatoare-au-transformat-pnl-intr-un-loc-de-prostitutie-politica-20338785

    • Ati spus foarte bine ” … Orban pare decent si e credibil in afirmatii.”, pare pentru ca poate ati uitat cand zbiera ca apucatul „ciiiine-i generalul” sau cand topaia si vuvuzaia pe la Piata Victoriei. Nu stiu cine-l vrea sau nu-l vrea, insa omu’ am impresia ca este terminat politic si merita aceasta soarta, este lipsit total de caracter. V-as sugera sa urmariti un alt politician de putin timp intrat in politica mare, un tip extrem de interesant, inteligent si patriot, cu vorbele la el, actualmente „inregimentat” PNT-CD, este vorba de europarlamentarul Chris Terhes, de departe mai „tare” ca limbutul Orban.

      • Despre ambițiile lumești ale preotului greco-catolic, Terheș: „Biserica și Politicul” (https://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/biserica-si-politicul/).

        A făcut curte lui Băsescu, a fost ales europarlamentar pe loc fruntaș pe listele PSD și a aterizat că europarlamentar PNȚCD.

        Om inteligent, articulat, bun orator și extrem, extrem de ambițios.

        Deși suntem în relații amiabile (îl cunosc bine de vreo douăzeci de ani), nu sunt atât de orb încât să nu-i văd defectele.
        Desigur, un politician perfect.

  5. Politica e o doamna tomnatica, de multe ori vaduva, in cautare de partener mai cu talent la sudura. Iata, PMP sare in ajutorul PNL, sa ii ajute sa recladeasca. Stiu, urmasii lui Basescu, cum se face treaba. Le arata ei la PNListi la sau pe masa.

    „Diaconescu: PMP va avea mâine o discuţie cu PNL, nu despre fuziune, ci despre cooperare”

    https://www.dcnews.ro/diaconescu-pmp-va-avea-maine-o-discutie-cu-pnl-nu-despre-fuziune-ci-despre-cooperare_845810.html

  6. Anonim
    Excepțional de lucidă observația dvs.
    Exact acesta este adevărul, nu se dorește finalizarea complexului nuclear de la Cernavodă, deși aceasta ar fi soluția tehnico-economică cea mai accesibilă pentru realizarea autonomiei energetice a României și totodată modalitatea sigură de ,, înverzire” a producției de energie.
    Panourile fotovoltaice și morile de vânt vor fi, pe termen lung, doar surse complementare de furnizare a energiei, deoarece funcționarea lor (intermitentă și inconstantă_n.m.) depinde de condițiile meteo.
    O țară are nevoie de energie
    minim garantată 24/24, 365/365.
    De aceea Germania și Polonia folosesc la greu centrale pe cărbune, în pofida green deal-ului european (elaborat de Greta trotineta).
    În schimb Franța nu are o astfel de problemă, având 70% din energie generată în centrale nucleare.
    Este greu de înțeles nimicnicia autorităților românești care nu își asumă cu curaj prioritățile și parteneriatele avantajoase pentru România.
    Cred că generațiile viitoare ne vor șterge cu totul din cărțile de istorie, pentru că, în numele ,, modernizării”, am distrus și aservit de fapt această țară, transformând-o în vacă de muls și carne de tun pe banii contribuabililor români.
    Rușine PSD, rușine PNL, rușine USR !
    Trădătorilor !

  7. Ridicarea unei statui de marmură la Chișinău este un gest simbolic și o reparație istorică pentru eforturile diplomatice ale lui Nicolae Titulescu de a obține recunoașterea de către regimul sovietic a întregirii țării cu Basarabia.

    Domnule președinte Adrian Năstase, meritați calde felicitări pentru perseverența și eforturile depuse în scopul cinstirii memoriei diplomatului român printr-un monument care să amintească mereu basarabenilor de eforturile interbelice ale României pentru menținerea integrității țării.

    Acest gest poate fi un alt pas important în direcția trezirii spiritului național la cât mai mulți dintre compatrioții noștri de dincolo de Prut.

Lasă un răspuns