„Ce-i de facut?”

Stiu, titlul este imprumutat de la V.I. Lenin, din celebra carte „Ce-i de facut”. Insa, in esenta, problema noastra, a romanilor, este aceea daca vom cauta o solutie sau decidem sa se aleaga praful de noi ca tara. Sunt prea multe crize de gestionat acum, din cauza lui Iohannis si a „guvernului sau”.

In conditiile haosului politic si ale dezastrului medical, PeeSeeDee ar putea sa ramana spectator pana la viitoarele alegeri, contand pe castigarea acestora. Pretul ar fi insa urias. Pe lipsa de guvernare, cu imprumuturi tot mai mari pentru a petici bugetul, pe fond de saracie generalizata determinata de criza energetica si devalorizarea monedei, riscul unor miscari de strada violente ne-ar duce inapoi la anii ’90.

Putem sa acceptam un astfel de scenariu? Eu cred ca nu. Imi aduc aminte de eforturile de dupa mineriade pentru a reintra in normalitate dar si de consecintele acelor evenimente in plan intern si extern.

Sigur ca Iohannis este de vina ca s-a ajuns aici. Multi ar vrea sa-l pedepseasca, suspendandu-l. Ceea ce ar fi corect. Din pacate, pedepsindu-l pe el, ne pedepsim si pe noi. Prelungirea crizei politice risca sa ne duca la un punct de no return. Si atunci?

Unii sugerau ca PSD sa preia guvernarea. Ar fi fost o victorie a la Pyrrhus, deoarece toate celelalte partide ar fi facut front comun intr-o opozitie masiva in parlament. In mod categoric PNL, Aur si USR ar fi jucat pregatindu-se pentru alegeri.

Iohannis ar fi trebuit sa citeasca ce am scris pe blog cand afirmam ca ar fi trebuit sa fie fericit cu PSD in opozitie si ca va intelege diferenta cand vor intra in parlament AUR si USR.

Iata ca acum trebuie sa apeleze la PSD pentru a asigura stabilitatea in tara, stiind ca PSD nu va participa niciodata la o strategie care sa duca la destabilizarea tarii. Va fi un sacrificiu pentru partid care va fi acuzat ca face blat cu Iohannis. In realitate PSD „face blat” cu cetatenii Romaniei, intr-un moment de grea cumpana.

Iohannis a inteles ca daca ar fi insistat cu nominalizarea lui Citu, ar fi urmat, cu orice pret, suspendarea sa. Cred ca a realizat lucrul, fiind deja responsabil pentru miile de morti din spitale de la declansarea crizei politice. Probabil ca a realizat si ca este nevoie de o formula de candidat semi-politic, apropiindu-se de varianta guvernului de specialisti propusa de PSD pentru urmatoarele luni. Vom vedea daca Nicolae Ciuca a inteles mesajul. Desemnarea ministrilor va fi un test. Vom vedea si daca premierul desemnat va fi capabil sa distruga clientela construita in jurul fostilor premieri liberali si sa duca spre normalitate numirile din institutiile statului si din CA-uri pe baza de competenta, pentru a mari performanta acestora.

Sigur, dupa investirea guvernului Ciuca – pe care parlamentarii PSD probabil ca o vor sprijini (intr-un fel este si un fel de datorie morala pentru votul PNL la investirea guvernului PSD/Nastase din 2000), in parlament viata va fi complicata pentru guvern, putandu-se forma majoritati ad-hoc. Totusi exista o buna sansa ca unele proiecte ale PSD sa poata fi asumate si de guvern.

Grea deci acesta dilema pentru partid – sa prevaleze interesele partidului sau cele ale tarii. Eu cred ca fostii mei colegi vor sti sa aleaga.

16 gânduri despre “„Ce-i de facut?”

  1. Domnule Presedinte va rog sa-mi ingaduiti cateva comentarii pe marginea articolului. Cred ca situatia este deja extrem de grava in Romania pe toate palierele, mai ales medical, social, economic si politic, iar pretul platit este deja unul astronomic, greu de surmontat.
    In privinta PSD-ului c-ar “face blat cu cetatenii Romaniei”, ca o parere personala, face bine ca nu intra-n “joc” mai ales ca alegerile cetatenilor si-au spus cuvantul, castigul nepermitandu-i un joc in Parlament in favoarea sa. In privinta viitorului guvern prezidat de dl. Ciuca, nu pot afirma ca va fi unul care sa performeze mai ales ca va avea in componenta aceiasi ministri, cel putin asa vin stirile, iar daca nu va fi asa sper sa nu fie un guvern de ex-militari pentru ca nu da bine si n-as dori sa cred ca ne intoarcem spre timpurile leninisto-staliniste.

  2. Da, desi fu Luna Plina avem o postare echilibrata si profund-serioasa.
    Nu degeaba am accente de masochism citind blogul dumneavoatra.
    Gasesc si cate o pepita.
    Eugen

  3. Cred ca, daca vrei sa iei lucrurile serios, e dificil sa masori competenta profesionala. La noi, de exemplu, exista un procedeu anual de a urmari un angajat, cum performeaza in timpul anului, iar la sfarsit are loc o discutie argumentata despre asta intre manager si angajat. In functie de performanta unele institutii acorda bonusuri si alte premii, fie in bani sau alte metode fr a rasplati performanta buna. Celor care nu performeaza, li se face un plan special de „redresare” pe punctele indentificate de conducere unde sunt deficiente.

    La politicieni e si mai complicat, pentru ca programele pe care le afiseaza inainte de alegeri ramin prafuite prin sertare, iar electorii stiu asta (din experienta avuta in numeroasele cicluri electorale).
    La romani insa avem un proverb genial: „Omul sfiinteste locul!”. Nu ni se vorbeste aici de doctori in stiinte, de specialisti NASA, de fabricat drone si rachete hyper-sonice. „Omul”. Sa fii „om”. Sa simti „omeneshte”. Lucruri simple, pe care cei super-calificati din societati super-complexe le-au cam pierdut.

    Sa fii politician e cea mai sigura cale pentru incompetenti, pentru ca s-au inventat tot felul de mecanisme ca acestia sa poata sa ramina in sistemul politic, fie mutindu-se de la o formaitune la alta, dar mai ales…mintind, sau folosind alte metode, ca „ocolishul intrebarii”, „aratatul cu degetul” (greaua mostenire), fuga sprintena de media, jocul de-a „hotii si vardistii” cu opozitia, sau cu alti politicieni, sau „v-ati ascunselea”. Orice, numai munca serioasa pentru alegatori, nu!

    Iubirea de tara? Ajunge cu o insigna la butoniera cu steagul national la TV.

  4. Uluitor, domnule prim ministru, cât de naiv ați…. rămas, sau devenit ( nu știu care este varianta mai corectă).
    Guvernul PNL-UDMR se discută între liderii celor două partide, unde este Ciucă în acest proces, care sunt ,, specialiștii” apolitici capabili să scoată țara din criză, așa cum își dorește domnul Ciolacu ? Cu cine discută premierul lui Iohannis și în ce ordine ? Bineînțeles că PSD va fi ultimul, în speranța că USR se va răzgândi și va susține ,,noul guvern pe persoană fizică prezidențială” (în niciun caz al României).
    Îmi mențin punctul de vedere că PSD nu avea ce căuta în acest joc pe care nu-l poate controla, neavând pârghii executive într-o structură guvernamentală pe care, eventual, ar legitima-o în Parlament. Era strict problema partidelor de dreapta și a președintelui jucător (de golf) să- și rezolve în familie problemele, pentru că așa v-au vrut și vor românii din 2014 încoace. Iar poporul nu greșește niciodată, așa se spune în democrație.
    A depus moțiunea, pentru ce ? Este ușor să demolezi când nu poți să pui altceva în loc.
    S-a ajuns la marioneta Nicolae Ciucă, așa cum am anticipat. Adică, tot la un fel de soluție imorală, militarii neavând ce căuta într-un guvern pe timp de pace !
    Ne spuneți, domnule Năstase, că România trebuie scoasă din criză, iar acest obiectiv poate fi atins doar prin sprijinul dat de PSD unui guvern politic al dreptei știind că nu-și poate impune propriile strategii, previzibil un guvern cu nimic diferit de cele precedente care au prăbușit țara în dezastru.
    Care este diferența practica între un guvern interimar condus de Câțu și unul plin, al aceleiași coaliții, condus de Iohannis ? Nu văd niciuna, domnule Năstase.
    De această dată sper că PSD va recepționeze cu amendamente mesajul dvs. amendamente pe ici, pe colo,, prin părțile esențiale…

    • @ZeV: „Adică, tot la un fel de soluție imorală, militarii neavând ce căuta într-un guvern pe timp de pace !”
      =========
      Considerați că este timp de pace?

      Mă aflu de trei luni în România și mă simt ca în asediu.
      Simt o tensiune permanentă care, așa cum spune dl. Năstase, mustește a ură.

      Îmi este aproape imposibil să înțeleg lipsa de înțelegere a populației față de obligațiile individului față de societate, în cazul sănătății publice, altfel decât printr-un nivel scăzut bde educație civică.

      Zice trexsr că nu-i rolul unei „formațiuni politice” să salveze România, dar că soluțiile ar fi un „guvern de uniune națională” sau unul de tehnocrați.

      Tocmai o „formațiune politică” formată din partidele parlamentare care pot asigura o majoritate confortabilă este, în opinia mea, soluția.

      Asta nu înseamnă guvern de „uniune națională”, adică unul foarte pestriț format din politicieni, activiști, ONG-iști, „bresle”, etc.

      Și nici ideea unui guvern de tehnocrați nu este viabilă, „tehnocrații” neavând, în mod necesar, capacități manageriale și nici suport politic permanent, acest suport fiind dependent de interesele politice ale momentului.

      „Tehnocrații” și-ar avea rolul în rândul 2. De exemplu, consilieri ministeriali.
      Doar în acest fel poate crește eficiența executivului.

      În plus, asta nu ar mai însemna căpușarea executivului cu rude și persoane alese pe criterii strict politice și nicidecum profesionale.

      Cât despre alegerea unui fost militar de rang înalt, consider că este soluția optimă în situație de criză națională, deoarece poate introduce și menține o disciplină riguroasă.
      Sigur, până la revenirea la normalitate.

      Un militar de carieră își poate asuma riscul erodării, spre deosebire de un politician care este dispus la compromisuri din cauza pericolului pierderii de voturi.

      • MIrcea, pe timp de razboi, caci asta traim, cu o situatie catastrofala ca in Romania (doar Catzu vede roz), te gandeshti si la guvern „pestrit”, de uniune nationala, care sa uneasca. Caci se pare Romania are nevoie sa fie „salvata”, dar nu de un partid. Fie PNL, fie USR, fie PSD, au aratat ca nu pot, nu fac fata, nu ii duce, sau nu vor.
        Nu am inventat eu conceptul asta doar spun ca la nevoie mare, este o solutie, asa cum a fost si FDSN dupa Revolutie. Apoi, din el s-au spart tot felul de curente politice, pentru ca a fost „pestrit” si a avut rolul temporar sa „salveze” dupa ce semana cu un razboi.
        Nu se vede ca e razboi biologic in Romania, si il pierdem cu PNL, Iohannis si PSD? AUR nu e in stare sa uneasca tara ….inca.

  5. Invocația de mai sus este o chemare la ”Hai să dăm mână cu mână!”. Reamintesc cuvintele unui contemporan al acestui îndemn: ”Sună ca dracu!” Vi-l amintiți? Cotroceneanul și ceata lui de slugoi au terfelit pe toți cei care nu se gudurau pe lângă ei. S-au uitat regetele urlate cu orice ocazie: ”pesede”, vinovatul că plouă sau că nu plouă, că a apărut COVID 19 și că spitalele sunt în comă funcțională? Personajul nu a ținut cont de faptul că între 2016-2019 guvernanții îl puteau DEMOLA, aveau cu ce, dar au căutat să se ”înțeleagă”. A fost o greșeală catastrofală pentru români, poate nu și pentru PSD! Așa am ajuns unde suntem! Și acum, când poate fi anihilat, PSD să-l reinventeze, să-i redea toată puterea, să-l ude la rădăcină?? Înseamnă că nu au înțeles nimic, și mizând totul pe un iluzoriu succes în 2024 să-l lase să batjocorească nesancționat poporul român? Dacă fac aceasta, după cum spune ”lumea” înseamnă că au rămas cu ACELEȘI SUFLETE DE SLUGI! Spre comparație! La Min justiției din Ungaria (Judit Varga) s-a prezentat comixăreasa Vera Jourova cu repertoriul obișnuit,singurul pe care-l știe SOVNARKOM-ul de la Bruxelles : guvern corupt,nedemocratic, ”tot ghuveciul”. Min Varga i-a răspuns pronto : ”Insulți poporul maghiar. La mine în birou nu mai ai ce căuta!” Și dusă a fost! Urmarea: de 2 ani drăguța de Verocica NU a mai călcat prin Ungaria! ”Capul ce se pleacă PAȘTE, dar sabia nu-l taie!” Asta se vrea pt PSD? Asta se vrea pt români? Atunci succes!

  6. Eu nu înțeleg de ce încă se menționează posibilitatea suspendării. Nu ați înțeles, de la suspendarea lui Băsescu, că nu avem voie sa dam jos președintele impus de vest? Ce mai este neclar? Victor Ponta a spus ca ne pierdem țara dacă ne opunem dorințelor vestului. De parcă țara ar fi a noastră acum. În sfârșit, cred ca e clar cu suspendarea, nu are rost sa ne pierdem energia cu asta, ca nu se poate.
    A 2-a chestiune: nu mai vă uitați în gura oamenilor sistemului sau ai altor puteri străine, care îl ataca pe Iohannis. Fac asta doar pentru capital politic, Iohannis nemaiavând absolut nici o miză, din moment ce nu mai poate candida și nici nu poate fi suspendat. Doar ca ei încearcă să pară ca sunt în opoziție, pentru următoarele alegeri.
    Oricum, pohta ce-au pohtit, li s-a indeplinit. A zis-o Iohannis însuși: „România este stat eșuat”.
    Felicitări! Ați reușit ceea ce v-ați propus, domnilor Iohannis, Câțu, Orban, și partidele voastre.

  7. FOARTE GREU DE REALIZAT…!!!

    vin., 22 oct. 2021, 13:25 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” Stiu, titlul este imprumutat de la V.I. Lenin, > din celebra carte „Ce-i de facut”. Insa, in esenta, problema noastra, a > romanilor, este aceea daca vom cauta o solutie sau decidem sa se aleaga > praful de noi ca tara. Sunt prea multe crize de gestionat acum,” >

  8. „Ce-i de facut?”
    Dupa mai bine de 30 de ani(si sa-i numeri sunt multi,dar sa mai treci si prin ei,cu bune si cu rele),ani in care „fiecare, ca persoana sau partid,a aratat ce poate”, au „obtinut ce si-au dorit intr-un fel sau altul”; acum in aceste zile am ajuns exact ca cele doua capre care s-au intalnit pe punte(tara),si pentru ca nu voia nici una sa o lase pe cealalta sa treaca mai intai,s-au luat la bataie cazand ambele in apa(covid,si alte „calamitati”,etc);acum cand tara, populatia, economie, sanatate, si toate cate mai sunt si pe care le stim,si le simtim din plin,arata incat „am ajuns sa ne planga si altii de mila”; CRED CA AR TREBUI SA SE ADUNE „TOATE MINTILE LUMINATE” DIN PARLAMENT,SI NU NUMAI, SI SA LUCREZE NUMAI PENTRU BUNASTAREA TARII SI POPORULUI !!!,pentru ca fiindu-i bine poporului – va fi: „cu cat mai bine tarii si lui cu atat mai bine”.

  9. M-aș bucura să văd că opiniile dvs. vor fi luate în calcul de colegii din PSD. Va mărturisesc că sunt dezamăgit de luările de pozitie ale conducerii partidului. PSD a ajuns sa fie o umbră. A cui?

  10. Două majorități tematice, niciuna guvernamentală

    Desemnarea ca premier a generalului in rezerva Nicolae Ciuca este, cred, un mic succes tactic al presedintelui Klaus Iohannis. Seful Cotroceniului, primul responsabil pentru crizele sanitara si guvernamentale, isi va amana, probabil cateva luni, sfarsitul politic.

    Iohannis a intuit corect, dar cinic, ca PSD nu se va deroba de responsabilitatea privind interesul national, grav afectat de turbulentele momentului, si va accepta sa sustina parlamentar un guvern minoritar PNL-UDMR. Scopul acestei sustineri de catre PSD e de a influenta valul patru al epidemiei pe timpul iernii, care ofera mediul ideal pentru virusii gripali, si de a stopa desuveranizarea economiei si degradarea traiului populatiei.

    Insa pe termen scurt, de ordinul lunilor – ies din discutie perspectivele pe termen mediu, de un an, si pe termen lung, de cativa ani, cati au mai ramas pana la alegerile generale, din anul 2024 -, presedintele Klaus Iohannis este terminat politic. El nu mai poate obtine nicio victorie operativa, de subetapa, sau strategica, nu mai are cu ce, este lipsit de solutii, credibilitate si sustineri majoritare din partea partidelor si populatiei.

    La ora actuala, doua majoritati tematice, in Parlament, sunt cat se poate de clare. Opozitia e majoritara, iar al doilea subiect care intruneste majoritatea e suspendarea presedintelui. Nu stiu insa daca ultima tema chiar e prima prioritate, in conditiile in care epidemia face ravagii. De aceea cred ca Guvernul Ciuca va avea un scor esential diferit la votul de investire, comparativ cu cel anterior, respins, al lui Dacian Ciolos.

    Unele critici fortate la adresa premierului desemnat, pe motiv ca a fost militar activ, mi-au zgariat timpanul si ridicat spranceana. Ele exprima ignoranta crasa in materie de control civil si democratic asupra armatei, care e garanta ordinii constitutionale, deci a fundamentului statului de drept. Sunt insi pe care instabilitatea ii aranjeaza mai bine?

    O alegatie cretinoida mi s-a parut (si s-a si spus si de altii) ca ar fi venit de pe lumea cealalta. Temerile speculatorilor vin din faptul ca un general, orice militar in principiu, nu va pune niciodata interesul de partid inaintea interesului national. Deci nu va putea sa fie corupt de lideri narcisisti (gen Klaus Iohannis) sau partide aventuriste (v. PNL-ul actual, denaturat in pradator neoliberal). Aici este o cheie, adeziunea sa la orice partid este limitata si relativa, inainte de orice sunt interesul tarii si juramantul dat poporului.

    Alegerile anticipate raman o optiune (PSD), care e inca minoritara, dar care se va intari in lunile urmatoare. Nu exclud ca ea sa fie crescuta chiar de KWI si PNL, pentru care un guvern minoritar va face ca timpul sa nu mai curga in favoarea lor, motiv pentru care vor incerca sa actioneze, sa iasa din aceasta paradigma neconvenabila.

    Ce ar trebui sa faca PSD? Simplificand la maxim, as raspunde: Nimic! Fiind partidul cu cel mai bun rezultat la ultimele alegeri, nu ar trebui sa fie prima voce pentru anticipate. Guvernul minoritar poate functiona pana la urmatoarele alegeri la termen, PSD il va controla parlamentar. Trebuie doar sa astepte, KWI si PNL vor actiona primii.

    Reincalzirea ciorbei fostei majoritati este exclusa. Nicio alta majoritate de guvernare nu va mai fi posibila. Cu PSD, nu, unicul partid care a fost adeptul bunei guvernari nu poate deconta proasta guvernare a PNL. Prin factiunea PNL Ludovic Orban, orice eventuala reasociere PNL-USR-UDMR nu va mai fi o majoritate. Pe de alta parte, desemnarea generalului Ciuca drept premier comporta un risc potential pentru pozitia lui Klaus Iohannis, ca presedinte. Daca Nicolae Ciuca si guvernul sau liberal nu-si vor putea indeplini mandatul, ar putea sa fie nevoiti sa spuna: Stop joc! Alegeri anticipate! Fara aceasta ultima stransura guvernamentala, de guvern minoritar, Klaus Iohannis va fi nevoit sa demisioneze. Atentie marita pentru dreapta liberala si al sau liderus maximus, lipit de scaunul de la Cotroceni, democratia si statul de drept si social fac imposibila si ilegala posibilitatea ca Ciuca sa fie un alter Milea!

  11. … iar Lenin a împrumutat titlul de la N. Cernîșevski (1863), ale cărui concepții le impartasea in bună măsură. Dar, asta nu afectează câtuși de puțin valabilitatea chestiunii in sine, lucid și convingător formulată aici (a câtă oară?) de către A. N.

  12. Corect, d-le prim ministru!
    Nu mai e timp de arătat cu degetul!
    Trebuie sa salvam tara chiar dacă pentru asta PSD trebuie sa se sacrifice. O va face oare?

Lasă un răspuns