„Criza energetică” – medicament pentru fraieri

La noi, de fapt, nu este nici o criza a energiei. Cei cu care am mai vorbit in ultima vreme, imi spun că pur si simplu suntem furati.
Au mimat aceasta „LIBERALIZARE” a pietei si apoi ‘INTERCONECTAREA ” cu pietele Europene. Ce nu se spune insa
este faptul ca in afara de posibilitatea de a vedea preturile de pe alte piete, nu ai posibilitatea sa cumperi de pe alte
piete. Iti trebuie contracte de transport cu tarile pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica,
rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac batand din palme, costa niste bani , iar colac peste pupaza, Statul
Roman, prin Transelectrica a micsorat capacitatea de transborder cu 50%.

Ce sa faci ? Atunci de unde sa iei curent?
Pe piata de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, in conditiile in care Romania consuma circa 180.000 MWH/ZI, iar in piata SPOT se vand minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva sa iei energie?

Cea mai mare problema pare a fi că nu se vede Padurea de praful care ni s-a aruncat in ochi cu „contextul european”.
Ce treaba are Romania cu „contextul european” cand are cel mai bun mix de energie ?
Statul Roman, care este actionarul majoritar la peste 70% din capacitatea de productie a energiei electrice, ce face ?
Lasa reprezentantii sai – coafeze, sportivi, etc – in consiliile de administratie si le spune sa nu faca nimic.

Cel mai usor pentru stoparea acestei crize ar fi interventia Consiliului de administratie al fiecarei intreprinderi si limitarea pretului la 200% profit.

Ganditi-va ca la Hidro avem pret de cost de 80 lei/MWH si la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da.
Ceea ce se propune, cu plafonarea preturilor, nu se poate face numai pentru populatie pentru că, automat, cei care au cumparat energie mai scumpa, vor renunta la toti consumatorii casnici, care vor trece in FUI. Dar intreprinderile ce vor face? Se vor inchide, pentru ca nu vor mai fi competitive pe piata. Asta va duce la somaj, cheltuieli, lipsa de venituri la buget , etc.

Prin „plafonarea preturilor” vor fi loviti doar Furnizorii pentru că numai ei vor fi obligati sa aplice preturile plafonate, nu si Producatorii.

Si atunci ce s-a rezolvat daca eu trebuie sa va facturez cu pretul plafonat dar nu am de unde sa cumpar cu acel pret ?
Aici este o problema foarte serioasă.

Aseara tarziu s-a anuntat pe retelele de socializare ca Electrica va cumpara mai multe parcuri fotovoltaice – 35 MWH putere instalata. Dar cum sa cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro cand costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane.

Eu cred că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români si străini – din sectorul energetic si să ia măsuri transante, sesizând organe de anchetă penală si subliniind responsabilitatea CSAT si serviciilor de informatii.

Nu cred că o tară intreagă poate să accepte să fim tratati ca niste fraieri doar pentru ca premierul interimar să mai peticească putin bugetul din taxele suplimentare venite prin cresterea preturilor la energie pentru români.

15 gânduri despre “„Criza energetică” – medicament pentru fraieri

  1. Normal ca aceasta criza energetica provocata artificial este nutret pentru fraieri si gaura imensa in buzunarele cetatenilor. O alta realitate este aceea ca pe partea de hidro in ultimii 30 de ani nu s-au mai facut intretineri/modernizari/retehnologizari si prea putine constructii noi. Aceasta „decarbonizare” a Romaniei se face in pripa, fara o strategie aporfundata, in timp ce altii, Germania sau Polonia modernizeaza capacitatile de producere a curentului pe carbune si nu renunta cu una cu doua la acestea. Pana la urma aceasta criza ca si celelalte de orice natura fac numai multi bani in buzunarele „baietilor destepti”, a lihnitilor de la guvernare si a „clanurilor” transpartinice. Haosul se face simtit si-n acest domeniu al energiei, numai bun pentru pescuitorii in ape tulburi.

  2. UN PTREMIER INFRACTOR DATOR IN SUA I-SI BATE JOC DE UN POPOR INTREG PT CA SA IMPRUMUTAT PESTE MASURA SI NU STIM CE A FACUT CU BANII SI ACUM  VREA SA ACOPERE DATORIA FACUTA PRIN SARACIREA POPULATIEI.  SA PLECEEEEEEEEEEEEEE 

  3. ..ba poate..din ciclul „capul plecat sabia nu-l taie…dar Execută celebra felatie..că Le Place..de la snuruleț..din poponeț..etc..până la rujuleț…tot p’acolo….this is our bounce of Millennial Cimpanzee’s..restul Îi Tacere..
    &..#Reziştty…👍✌

  4. „Liberalizarea” e de fapt in tari ca Romania un alt tun, urias, si tzeapa data poporului roman. Intentii bune (legate de competitie), dar fara un popor care sa isi permita sa cumpere „la liber”, fara furnizori care sa nu fie interesati imediat de a jecmani populatia, si fara o administratie de stat capabila sa gestioneze imediat orice abatere de la standardele legale (presupunind ca acestea exista), liberalizarea este calea scurta care duce la saracie si emigratie.
    Nu ma pricep eu la „surse alternative” de energie, asa ca nu o sa discut aici despre Gazprom. Dar ma intreb unde sunt companiile alea americane si canadiene si eropene care sa exploreze in zona romaneasca a MArii Negre, unde s-au gasit resurse de gaz. Au venit, nu le-a placut, si au plecat. Romania ramine singura sa se descurce, dar azi cu alte promisiune selecte europene.

    • @trexsr: „Dar ma intreb unde sunt companiile alea americane si canadiene si eropene care sa exploreze in zona romaneasca a MArii Negre, unde s-au gasit resurse de gaz.”
      =========

      Păi, ce să caute într-o Europă care dorește eliminarea energiei tradiționale bazată pe cărbune, țiței sau gaze naturale și de șist?

      Nu-i vorba că și moș Biden a dat în mintea copiilor preluând cântecele de copii ale Gretei Thunberg despre salvarea pământului prin înverzirea energiei.
      Și printre altele, a interzis forările din Alaska, că doar, doar o înverzi dincolo de Cercul Polar

      Și atunci, ce să faci decât să plătești că nebunul pentru taxe peste taxe pentru înverzire?

      Deși, în România nu cheltuiesc electricitate decât vreo trei luni pe an și asta mai doar vara-toamna (ultimii doi ani chiar deloc), ENEL mi-a trimis o factură specială de 998 lei constând în restanțe la timbrul verde începând cu 2016.

      Deci 5-2=3 ani câte 3 luni (maximum) pe an.
      Asta înseamnă vreo 9 luni.
      O fi, n-o fi corect, habar n-am, dar am plătit.

      Mă gândesc că cei care folosesc electricitatea toate cele 12 luni ale anului, dintre care vreo 3-4 luni de iarnă, sunt decavați de această „taxă Greta Thunberg”.

      Trăiască energia curată!

    • trexsr: „Dar ma intreb unde sunt companiile alea americane si canadiene si eropene care sa exploreze in zona romaneasca a MArii Negre, unde s-au gasit resurse de gaz.

      AICI!!!

      Si tipa ca vor nu stiu ce abrogarti de la legea offshore .
      Si iata ce zioce unu Mark Beacom, director general al Black Sea Oil & Gas (BSOG):
      Această taxă a fost atât de ostilă şi a subminat absolut total dezvoltarea proiectului din Marea Neagră. Ideea de bază e că noi avem un număr de investiţii în baza unei stabilităţi care ni s-a promis. Taxele trebuie scoase dacă sunt în plus„, În cazul României este vorba despre o alegere: vrem să avem o industrie de gaz la Marea Neagră pentru a deveni un net exportator sau vrem să rămânem importator?
      La fel si OMV – EXON …

      Si mai le ametea Beacon ca cica ca cum asa „Aş dori să exemplific cu Turcia. Acolo s-a făcut o descoperire de gaz anul trecut şi s-a luat o decizie finală de investiţie unde gazul ar putea să înceapă să fie deja produs în 2023. … Da .. dar insa e un DAR … esyte virba de Compania energetică de stat Turkiye Petrolleri AO ..

      Apropos cine nu zice nimic da se roaga sa le iasa astiora pasienta ? Vaghit Alekperov de la Lukoil..
      Ce are de a face rusu cu ? Pai are si el in perimetrul de explorare- dezvoltare- producție gaze EX-30 Trident ….

      Ada.. Cimpoanie de stat. Cica noi nu puteam . Ca deh suntem romani deci … Insca cica sonda de la Neptun Deep are doar 70 metri peste fundu marii

      Si inca una si mai buna ….

      Dintre prevederile actualei legi cu care companiile petroliere nu au fost de acord se remarcă:

      minim jumătate din gazele extrase să fie vândute pe o bursă din România;
      pragul de deducere a investiţiilor din impozitele datorate de maxim de 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, prag considerat restrictiv de companiile petroliere;
      obligația ca „25% din numarul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor” să fie de cetățenie română și să aibă rezidența fiscală în România.

      https://cursdeguvernare.ro/gazele-din-marea-neagra-exploatarea-in-perimetrul-neptun-deep-ar-putea-incepe-pana-in-2025-estimare-ministerul-economiei.html

      In mod desoebit atrag atentia asu[ra prevederii „25% din numarul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor” .. Daca nu ma insel Legea Minellor din 1929 cerea ca 1/2 din consiliile de conducere …


      146 Expunerea de motive
      Dacă trecem la analizarea asigurării pietii interne cu com­bustibil ieftin, prin regularea de către Stat a distribuţiei, obser­văm că alimentarea celorlalte ramuri de producţie şi în spe­cial a industriei cu combustibil, dacă s’a făcut cu îndestulare în ceeace priveşte preţul, cu toate că Statul şi-a rezervat prin art. 198 din lege dreptul de a organiză pe bază de cotingen-
      tare consumul intern şi-a limitat preţurile interne la nivelul celor externe, în fapt el n‘a păşit la realizarea acestui rol, ast­fel încât în anii din urmă, prin mijlocul unui cartel de desfa­cere creat in urma greutăţilor de scurgere în afară a produse­lor petrolifere, industriaşii de petrol au isbutit să impună pie­ţei interne preţuri mai ridicate decât cele depe piaţa mon­dială.

      In sfârşit, nici cel din urmă tel al politicei miniere, concre­tizată în regimul din 1924: apărarea intereselor economiei naţionale pe piaţa internaţională, nu s‘a realizat. Simplul fapt
      al plasării produselor noastre petrolifere pe pieţele străine, cu preţuri din ce în ce mai reduse, întăreşte această afirmatiune. De bună seamă, preţurile cari pot fi obţinute pe pieţele străine, în afară de condiţionarea mărfii româneşti, atârnă de conjonotura economică mondială. Nu este mai puţin adevărat că, în materie petroliferă, exisenţa trusturilor internaţionale de petrol constituie un element puternic de modificare a re­zultatului cerereii şi ofertei. Trusturile internaţionale de pe­trol se străduise să controleze şi să domine diferitele pieţe, prin stăpânirea celor mai importante drumuri şi mijloace de transport. In această privinţă, linia Dunării a devenit în vremea din urmă sistemul nervos al politicei petrolifere din Europa centrală. Dacă unul din telurile politicei de până acum în ma­teria petrolului trebuia să fie apărarea intereselor economiei, naţionale pe pieţele internaţionale, eră indispensabil ca să des­copere mijloacele de cooperare cu organizaţiile internaţionale de desfacere petrolului, şi mai presus de orice trebuia să se păstreze întreaga libertate de acţiune în transportul pe Dunăre.
      ––––––-

      Sigir este ca si in1929 erau neo cripto comunistii la putere care cu Moscova doreau ….

  5. Am citit ca a murit de COVID Colin Powell, fost Secertar de Stat al Apararii al SUA. Era vaccinat. Razboiul biologic ve fi cistigat de unii si pierdut de altii. Mi-e teama ca „Vestul” a pierdut deja pe termen lung, desi inca mai are citeva organizatii care tin o ordine mondiala precara. Insa aceasta confruntare intre civilizatii nu are cum sa ramina o cursa pasnica. Va fi cred macel, probabil incepind cu Taiwanul.

    • Daca Taipeiul are mintile la purtator … nu…

      Adica …. adica sa nu zica independenta. Cred ca ar fi mai bine sa „pretinda” ca intr-o zi (a doua dupa Aia de Apoi) vor debarca pe continent si vor unifica China indeplind visul lu Cian Kai Shi
      Ca dupa cum se vede pot sa fie „rebeli” pana se satura …..

      Si vestul da pierde….. pre limba lui!
      Ca daca a castigat a castigat prin tehnologie ….

  6. Zilele dreptei sunt numarate in Europa, dupa alegerea SPD in Germania. Cite zile in Ro, asta depinde de PSD si…servicii, sau intre ei. Iohanis stie bine asta…

  7. […] Îţi trebuie contracte de transport cu ţările pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac bătând din palme, costa nişte bani, iar colac este pupăză, Statul Român, prin Transelectrica a micşorat capacitatea de transborder cu 50%.”, spune Adrian Năstase. […]

Lasă un răspuns