Regimul Iohannis – intre haos si dezastru

De fapt, este situatia României sub regimul Iohannis. Haosul politic se asociază cu dezastrul economic si social, cu situatia catastrofală din spitale si din scoli, cu criza energetică, cu pierderea increderii in institutiile statului. Guvernul „incendiar” al lui Citu ar vrea să continue cu politica imprumuturilor enorme pentru peticirea bugetului (se va face oare candva o anchetă privind eventualele comisioane?).

In timpul ăsta „toate scenariile sunt pe masă” (părerea mea este că sunt „sub masă”). Lipsa de interes a partidelor pentru preluarea guvernării dovedeste că situatia este catastrofală. PNL a aruncat prosopul, neprezentand niciun candidat de premier, PSD nu are nici un interes să intre la guvernare in starea de dezastru actuală. AUR se amuză, folosind anti-vaccinistii pentru a-si mări cota de piată. UDMR vrea in continuare la guvernare, stiind că cel mai bun guvern pentru ei este un guvern slab. Iar USR joacă poker cu Iohannis, in perspectiva alegerilor din 2024.

Ce fac in timpul ăsta #rezistii. Unii ne amintesc că si in urmă cu 20 de ani, la noi, era rău, altii ne explică cum stau lucrurile acum in Europa si in America (someri, homelessi, discriminări, politisti răi, imigranti, farma lacome). Oricum, după ce ii citesti pe Drăghicescu, Rădulescu-Motru, Ralea, intelegi mai usor de ce la noi rata de vaccinare este la jumătate fată de majoritatea statelor occidentale. Si de ce sărăcia si lipsa de sperantă măresc cozile la procesiunile religioase.

Ce e de făcut?

Situatia este blocată. Configuratia parlamentului si rolul nefast al lui Iohannis, care a invrajbit partidele, fac improbabilă realizarea unei majorităti parlamentare stabile. Lipsa de incredere reciprocă a liderilor politici si a acestora in Iohannis blochează orice negocieri serioase. Alegerea teleghidată a lui Catu in fruntea PNL a facut si mai dificil acest proces. Blocajul este determinat de configuratia parlamentului. De aici, solutia teoretică – reconfigurarea parlamentului prin alegeri anticipate sau revenirea la sistemul electoral antebelic cu primă electorală (stiu că CCR este impotrivă da, in Grecia, acest sistem functionează). Sau ridicarea pragului electoral la 10% pentru a se ajunge la un sistem bipartid (model american sau britanic). Sau, eventual, renuntarea la sistemul semiprezidential (care a produs regimurile Băsescu si Iohannis) in favoarea unui regim parlamentar.

Deocamdată, urmăresc cu interes comentariile #rezistilor pe blogul meu care vor să rămână si cu sufletul in rai. Iar eu mă bucur când cineva imi aminteste că in perioada 2000-2004 s-au creat sute de mii de IMM-uri si că niciuna nu a dat faliment in perioada aceea. Iar datoria publică a statului era de 4 ori mai mică decât cea actuală.

20 de gânduri despre “Regimul Iohannis – intre haos si dezastru

  1. Domnule Prim-ministru, Adrian Nastase, asa este, aveti mare dreptate!
    La conducerea tarii nu trebuia sa fie nici-un strain de Romania si de alta natie!
    Poate fi la conducerea tarii alte natii numai atunci cand nu mai sunt romani!
    Pentru starea dezastruasa in care a ajuns tara vinovati sunt numai romanii, care i-au votat pe acesti hoti!

  2. Corect

    joi, 14 oct. 2021, 09:12 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” De fapt, este situatia României sub regimul > Iohannis. Haosul politic se asociază cu dezastrul economic si social, cu > situatia catastrofală din spitale si din scoli, cu criza energetică, cu > pierderea increderii in institutiile statului. Guvernul „incendia” >

  3. Toti isi dau cu parerea, am ajuns o tara de analisti politici, economici, stam excelent cu sondajele, dar putini au solutii productive…
    Imi pare rau ca foarte putini oameni de valoare nu ajung la butoanele puterii si asta evident ca din cauza sistemului politic….PSD, PNL, USR…nici o diferenta..
    Nu vad o sansa cu un presedinte PSD avand bacalaureatul luat la vreme de apus intelectual, o rugina precum Nasar, mentinuta doar ca aduce bani la partid sau un exliberal care si-a facut nevoile pe PSD ca sa fie recompensat cu un loc de parlamentar.Tradarea este ceva specific la acest partid !
    Nu vad o sansa cu un partid PNL condus de „lideri” de 0,2 banuti precum Turcan,Gorghiu, Busoi Catu, s.a., „reformat” cu fosti lideri ai unui partid esuat care conduc mascati sau la vedere destinele politice ale Romaniei…Futur, Falca, Blaga, Boc…toti micii care acum sunt mai tari ca Greuceanu…sau ipocriti fara scrupule si egocentristi precum Rares Bogdan ( de 100 ori mai mult ca Firea !)
    Nu vad o sansa cu un presedinte „jucator” fost „mare profesor” care are un program Romania educata, fara sa stie deosebirea intre invatamant si educatie…
    Nu vad o sansa cu USR sau AUR, ambele partide cu membri departe de realitatile secolului XXI..
    Nici un partid nu construieste, totul se rezuma la „greaua mostenire”…lozinca tuturor partidelor „regimul comunist e de vina”, sau dupa 1990, opozitia e de vina..
    Perioada 2000-2004 a fost o exceptie…comparati membrii guvernului Nastase cu cel actual, pe domenii de activitate si vedeti in ce prapastie am intrat..
    Imi plac recomandarile d lui Nastase din finalul articolului….asta ma face sa cred ca uneori aroganta demonstrata in cateva cazuri, critica de unii, are baze solide…
    Din pacate, cred ca aceste recomandari nici nu vor fi citite de decidentii politici actuali…nu ca nu ar avea timp, ci doar ca sunt niste analfabeti fucntionali !..

  4. Cat timp in Romania sunt votati / alesi oameni precum Iohannis sau Basescu, Nicusor sau Clotilde, nu trebuie sa ne miram de situatia economica si politica in care se afla Romania! Cetatenii acestei tari (cu sprijinul/ influenta serviciilor, dar totusi in numar destul de mare) au aceste optiuni, voteaza lozinci in locul programelor, aleg mitocania in detrimentul educatiei, sprijina jignirile in locul ideilor, lucrurile nu se vor schimba in bine. Mediatizarea si acceptarea manifestatiilor „rezist”, influenta si interferenta majoritatii liderilor din vest ( in perioada 2005 – 2021), au avut si ele contributiile lor la aceasta situatie. Exista o vorba: „cum iti asterni, asa dormi”, dar din pacate pentru unii dintre noi „altii au pregatit asternutul”…

  5. Formularea ,,sărăcia si lipsa de sperantă măresc cozile la procesiunile religioase” mi se pare incorectă și nedreaptă.
    De fapt, tocmai speranța și încrederea în valorile tradiționale îi motivează pe români.
    Pe de altă parte încep să cred că prosperitatea materială și bogăția spirituală sunt, din păcate, invers proporționale în capitalismul globalist de azi…

    • Inseamna ca nu prea ai habr in ce tara traiesti … si nici despre oameni in gnl..

      Cadn ,sărăcia si lipsa de sperantă devin „comune” atunci omului de rand ii ramane numa Credinta .

  6. Atat timp cat politicul romanesc si alegerea stramba, votul stramb al oamenilor vor propulsa in prim plan citi, nicusori, clotilde si exemplele pot continua, vom pendula intre haos si dezastru.

  7. Observ cu speranta un nou suflu in ideatiile dv, cu multa verva si chiar dorinta de a va implica din nou in marea politica ce are atata nevoie de contributia dv. Altfel, subscriu la rezerva exprimata de ZeV in legatura cu atasamentul oamenilor la valorile crestine traditionale, acum mai mult decat oricand, in opozitie la valul de injurii imunde din partea decerebratilor cu ‘staif’ occidental, spalati pe creier de neomarxismul ce prevaleaza in lumea universitara din vest. Chiar si reluctanta multora de a se vaccina poate fi inteleasa in contextul inundarii mass-media cu cifre si analize manipulate la greu – unii dintre vestici incep sa se trezeasca si multi dintre ei pot fi vazuti protestand pe strazi cu regularitate.

  8. Desi a inceput mai prost ca Romania, Canada, per ansamblu, s-a descurcat mult mai bine cu vaccinarea, peste 80% din cetatehni fiind dublu vaccinati, si se fac eforturi sa se ajunga la 90%. Au fost probleme cu vaccinarea in Alberta.
    Nu avem aceiasi inghesuiala la paturi ATI si nici rata mare de deces, dar sunt probleme cu angajatii din sectorul de sanatate, care acuza lipsa de fonduri, personal ceea ce a dus la epuizare fizica si psihica.
    Avem insa aceleasi probleme serioase ca in restul lumii „democratice” cu obligativitatea vaccinarii pentru a putea lucra, ceea ce e o masura pe timp de razboi, dar, are sens. Anti-vaccinistilor ar trebui sa li se ceara plata serviciilor medicale daca se interneaza cu COVID.
    Suntem deja intr-o lume care nu mai seamana deloc cu ce am trait noi. Nu prea cred in „revenirea la normal”.

  9. „Lipsa de interes a partidelor pentru preluarea guvernării dovedeste că situatia este catastrofală. PNL a aruncat prosopul, neprezentand niciun candidat de premier, PSD nu are nici un interes să intre la guvernare in starea de dezastru actuală. AUR se amuză, folosind anti-vaccinistii pentru a-si mări cota de piată. UDMR vrea in continuare la guvernare, stiind că cel mai bun guvern pentru ei este un guvern slab. Iar USR joacă poker cu Iohannis, in perspectiva alegerilor din 2024.”
    Refuzul partidelor de a guverna, la acest moment, este oglinda patrotismului ajuns la zero din partea mebrilor de partid, al sefilor de partid subordonati si slugi ai/ale serviciilor, la rindul lor vindute, tradatoare ale intereselor tarii!
    Ma uit dezgustat la sefii PSD, care „miros’ de la ditanta a fi in slujba securistilor! Ma intristeaza ca membrii celui mai mare partid nu se revolta si sa fugareasca „gasca” ciolacu, stanescu, dancu…!

  10. Fie ca tara noastră, România, să renască spiritual, ca țara creștină, să prospere, avandu- vă in frunte pe dumneavoastră, Domnule Prim Ministru Adrian Năstase! Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa adune în jurul dumneavoastră români adevărați, patrioți, încât aceasta echipa sa redea strălucirea de odinioară a României! Credința! Demnitate! Curaj! Hărnicie! Dreptate! Adevăr! Loialitate! Dăruire! În slujba Patriei romane! Mândri că putem spune: Romania! Români!

  11. D-le Prim Ministru, în perioada 2000-2004, a fost un adevărat Rai! Ne revenisera la toți speranțele după dezastrul adus de CDR! Acum însă, Președintele Johannis, ne-a aruncat în cea mai neagră perioadă ! Nu știu cum vom putea ieși din ea, în condițiile în care PSD- ul a devenit o unealtă a lui Johannis! Situația este dramatica!

  12. Inteleg ca pina si PNL se razvrateshte impotriva Tatucului Iohannis, parintele adoptat de partid pentru functia suprema. Sa il pui pe Ciolos PM arata un dispret total al Presedintelui fata de PNL.
    Greu de descifrat acest Iohannis, cind el pare ca e doar papusha Germaniei in zona. Nu ar fi fost rau sa fie asa daca era interesant citushi de putin si de Romania.

  13. Domnule Premier ce ne facem cu toti astia de-si „asuma” faptele si actiunile ? Acest cuvant al „asumarii” la moda in ultima perioada, este imprumutat de la un alt „asumat” care nu raspunde in fata Legii un actual europarlamentar „ascuns” la Bruxelles.
    Din DEX: asuma vt [At: HASDEU, I. C. 57 / Pzi: asum, (îvr) ~mez / E: fr assumer, lat assumare] 1 A lua asupra sa. 2 A se angaja să îndeplinească ceva. 3 (Înv) A-și lua pentru sine ceva Si: a-și aroga.
    Din punctul meu de vedere toti acesti „asumati” sunt buni de puscarie.

  14. Inteleg (de la Euronews) ca Romania este la nivel de vaccinare comparabil cu al Rusiei. As fi putut sa afirm (eronat!) ca romanii sunt la fel de neinformati ca si rusii, dar cel putin pe rusi poti sa ii intelegi: vaccinul lor Sputnik ar fi fost furat de la Astra Zeneca si nu cred in eficienta lui. Si eu as fi reticent, dar dupa ce tot globul se vaccineaza cu Pfizer si Moderna si tu ai inalti preasfiintiti care indeamna populatia sa nu se vaccineze (IPS Teodosie parca), normal ca iti pui intrebari despre ai tai. Mai ai si Ciolosi care iti spun ca pe el nu il intereseaza ce fac ceilalti romani, si ca el este reticent la vaccinare, normal, iti pui intrebari. Acum ca Ciolos e PM interimar, ce rezultate are in timp de super-criza?

    Suntem in top headlines in lume cu prostia care ne guverneaza.

    Iohannis demult trebuia dat jos, dar PSDul a luat pozitia de iepurash dardaind de marea umbra infricoshatoare pe care o lasa in urma Iohannis. Ce e aia: „nu suntem pregatiti sa guvernam”? Ne jucam cu galetushele la mare? Nu de aia esti in opozitie, sa preiei fraiele guvernarii cind cei de la butoane nu stiu sa le apese?

    Probabil alegerile anticipate ar putea fi o solutie care sa semene democratia…dar greu sa faci alegeri in pandemie. Asa ca, cel mai util ar fi impeachment, dat jos Presedintele si ales altul. Nu se poate face asta prin mecanism parlamentar?

  15. Nu avem alternative la actuala configurație partinica parlamentară. Președinte a oferit șah mat.E o criza politica cu șanse minime de rezolvare.Dumnezeu va ajuta aceasta tara amarata,batjocorita de toți neaveniți și demagogii anului 2021

Lasă un răspuns