Petrisor Peiu, „Romania poate fi salvată. Incă nu este prea târziu”

„La mijlocul lunii ianuarie și la sfârșitul lunii februarie 2018, România a avut un vârf de „consum” de electricitate, caracterizat printr-o putere netă de vârf de peste 10 000 MW. Acel consum a fost mult prea mare pentru cât produceam noi atunci, motiv pentru care situația s-a salvat importând electricitate. Iarna aceasta, un vârf de consum similar ar putea să ne lase fără alimentare cu energie electrică. Cel puțin pe unii dintre noi. Mai simplu spus, după ce că prețul energiei electrice s-a dublat, nici măcar nu suntem siguri că vom produce suficientă pentru a ieși din iarnă!Transelectrica estimează că puterea netă de vârf iarna aceasta, similară cu valoarea de anul trecut, este de 8980 Mw, mult sub pragul de 10.000 MW .

Sursa: AICI

Și dacă, totuși, iarna va fi iarnă și se vor atinge temperaturi foarte scăzute, mai mici de -100C timp de mai multe zile? Vom fi, probabil, învinși, de către puternicul general Kilowat! Cum am ajuns aici? De ce tremurăm de frica iernii mai ceva ca soldații lui Napoleon în timpul campaniei din Rusia? În primul rând, pentru că ne mințim pe noi înșine. Moda criminală a raportărilor umflate din anii 80 le-a intrat în sânge și mai tinerilor noștri guvernanți. Iată, de exemplu, cam ce capacități instalate raportează statul român, prin Transelectrica:

Sursa: AICI

Oare cui ajută această raportare mincinoasă? De ce ținem să raportăm capacități instalate cu putere disponibilă (Pd) de peste 17.000 MW, în condițiile în care noi nu putem produce mai mult de 8800 MW??? Cui folosește asta? Păi, vă spun eu cui nu folosește: României, care nu își va putea niciodată „construi un caz” în fața Comisiei Europene. De câte ori vom cere (dacă cineva va avea acest curaj vreodată) fonduri pentru modernizarea sau construcția de noi capacități pe gaze sau pe nuclear, Comisia Europeană ne va da în cap cu aceste tabele mincinoase.

Ia să vedem, bunăoară, cam cât am putut produce în 2018 și în 2019:

Sursa: AICI

Iar în 2020 și 2021 iată cum stă situația:

Sursa: AICI

Păi, oameni buni, hai să citim împreună: în anul 2018, vârful de producție mediu lunar a fost de 8.663 MW, în luna februarie. În 2019 a fost de 7.714 MW, tot în februarie. În 2020 a fost de 7.225 MW, de data asta în ianuarie, iar în 2021 de 7.613 MW, în luna februarie. Cam atât putem: sub 8.000 MW ca putere de vârf. Și avem capacități de import până la o putere de vârf de 2.500 MW. Deci, peste 10.000 MW avem mari probleme. Uriașe. Nu avem unde produce și nici nu avem de unde importa. Pentru că am uitat să vă spun, oameni buni: trăim în partea de Europă cea mai săracă în producție de electricitate. Și ca să fie clar că cineva are buba la cap, iată cum arată și prognoza pentru următorii ani:

Sursa: AICI

Nu vă mai spun, că vă enervez, dar rămânem să înotăm în minciună. Poate credeți, cumva, că sunt pe undeva niște centrale electrice în conservare, care pot fi repornite în caz de gravă criză energetică, ca în aceste zile. Ei bine, v-ați cam înșela, acele capacități sunt conservate doar pe hârtie, în realitate ele sunt părăsite și lăsate să ruginească.

Deci, prima și cea mai mare cauză a crizei energetice de acum este insuficiența producției. De fapt, producătorul de electricitate din lignit nu poate furniza o putere de vârf mai mare de 1.300 MW niciodată, nu ar avea nici unde să producă acea energie, nici din ce să o producă, pentru că lignitul zace cuminte în pământ, el nu se scoate singur, așteaptă ani întregi câte o hotărâre de guvern pentru expropiere.

Și nici hidrocentralele nu prea pot să producă mai mult de 2.500-3.000 MW putere de vârf, pentru că acumulările sunt puțin (ei hai, puțin mai mult) colmatate, nu le-a mai curățat nimeni de peste 30 de ani. Iar alte hidrocentrale nu mai pot fi reconstruite pentru că niciodată Ministerul Energiei nu va mai obține avize de mediu de la Ministerul Mediului. Ministere din același guvern, al României. Oare cât mai este acesta guvernul României?

Centralele pe gaz? Da, avem una funcțională la Brazi (cam 800 MW putere disponibilă netă) și niște CET-uri din anii 60-70, dar puterea de vârf nu poate depăși nici aici un total de 1.300 MW.

Eoliene, fotovoltaice? Capacități de peste 5.000 MW, dar singura problemă este că ele depind de voința lui Dumnezeu și pot furniza electricitate cam o cincime din timp, spre deosebire de sursele clasice de producție.

Deci, a doua cauză majoră a crizei energetice actuale este dată de faptul că România a închis capacități uriașe (cam 5.000 MW putere disponibilă) de producție pe gaz și cărbune și nu a mai pus aproape nimic în loc. Dacă vrem să înlocuim centralele pe cărbune cu eoliene/fotovoltaice, atunci trebuie să o facem în raportul 1:5, adică la 5.000 MW putere disponibilă a centralelor închise, trebuia să avem în loc 25.000 MW putere disponibilă a câmpurilor de eoliene sau de fotovoltaice.

A treia cauză majoră a crizei energetice este insuficiența pe piață a gazului natural. Paradoxal, cantitățile prea mici de gaze au condus la o criză gigantică tocmai într-o țară care are gaz și care se laudă că deține a doua cea mai mare rezervă din Uniunea Europeană! Iată, de exemplu, Romgaz (deținută în proporție de 70% de stat) și-a redus producția de la 5,5 miliarde de metri cubi, în 2015, la 4,5 miliarde de metri cubi, în 2020. (sursa: AICI).

Asta, în condițiile în care producția de electricitate a Romgaz-ului de la Iernut a scăzut chiar și cu 22% de la an la an:

Sursa: ANRE

Deci, să fie clar: Romgaz-ul vinde mai puțin gaz, deși consumă mult mai puțin pentru propria centrală de la Iernut.

Iar OMV Petrom a ajuns la doar 3-3,2 miliarde de metri cubi/an, ceea ce a adus Gazprom-ului o cotă de piață de aproximativ 3 miliarde de metri cubi/an (sursa: AICI). De unde în ultimii ani importurile de gaze naturale din Rusia nu depășeau 10% din consumul intern, acum ajung la peste 25%, după o degradare severă a producției în anii 2020-2021! Iar cât privește prețul gazelor de import, acestea sunt de 300 dolari/1.000 metri cubi doar pentru cei care un contracte bilaterale pe termen lung cu Gazprom, dar pentru noi acest preț este aproape 1.000 de dolari/1.000 metri cubi, acum în septembrie.

Avem, așadar, amprente similare pentru cele două crize energetice: și la gaze și la electricitate avem o producție insuficientă, din ce în ce mai mică. Și la ambele prețurile acestea uriașe s-au format pe cantitățile mici, de pe burse.

Defectele majore al pieței noastre de energie sunt interzicerea contractelor bilaterale pe termen lung ( care ar fi permis furnizorilor prețuri decente), la pachet cu spargerea producătorilor de electricitate după sursa de producție.

Iată, de exemplu, la electricitate avem o pondere uriașă a pieței pe ziua următoare : 40% în luna august:

Sursa: ANRE

Oameni buni, când ai 40% din energia electrică cumpărată de azi pe mâine, cum să nu ai dublări-triplări de prețuri? Iar celelalte 60 de procente sunt pe contracte bilaterale de maxim 1 an. Absolut ridicol. Asta nu mai este bursă de energie, ci măcel!

Hai să vedem acum și cine sunt producătorii care sunt „în competiție” pe această „piață”: Hidroelectrica, cel mai mare producător intern, care are un preț de producție de aproximativ 105 lei/MWh, Nuclearelectrica, al doilea cel mai mare producător, cu un cost de aproximativ 130 lei/MWh, centralele pe gaze, cu un cost de 200-250 lei/MWh și Complexul Energetic Oltenia (pe lignit), cu un cost de 350-400 lei /MWh. Toți acești producători au costuri diferite, dar, ce să vezi: au același patron (acționar majoritar), statul român! Pe fondul reducerii generalizate a producției, CEO, cel mai scump producător, a vândut pe bursa de energie la un preț de peste 400 lei/MWh o cantitate mică, dar imediat au venit producătorii mai ieftini și s-au aliniat la același preț!

La fel la gaze: în iunie anul trecut guvernul Orban introduce sistemul Gas Release Program, prin care producătorii noștri încep să exporte gaz natural, formând un deficit pe piața internă. Deficitul a fost umplut de importurile de la Gazprom. Numai că importurile erau scumpe, fiind de azi pe mâine, iar exporturile erau ieftine, fiind pe contracte pe termen lung! Cine-i fraieritul aici? Nu cumva consumatorul român?

Ei bine, situația este dramatică, dar nu a venit (încă) sfârșitul lumii. România poate încă fi salvată și iarna poate fi parcursă cu bine. Pentru asta, avem nevoie de un program de măsuri simple, dar eficiente:

pe termen scurt: creșterea cantităților de gaze depozitate până la 75% din capacitatea de depozitare, 2,7 miliarde de metri cubi, creșterea producției interne de gaze cu 10-15% în următoarele 6 luni, expropierea rapidă a unor suprafețe critice în Oltenia, refacerea stocurilor de lignit și menținerea în stare de funcționare a tuturor celor șase grupuri funcționale de la Turceni și Rovinari;

pe termen mediu (1 an): încredințarea finalizării centralei de la Iernut (430 MW putere disponibilă), către o companie care o poate termina în 2-3 luni. Plus reautorizarea hidrocentralelor de pe Jiu și finalizarea acestora;

pe termen lung (3-5 ani): fuzionarea producătorilor de electricitate deținuți de către stat și formarea unui mix energetic echilibrat , cu un preț mult mai relevant pentru realitatea pieței, construirea unei centrale mari (peste 800 MW putere disponibilă) la Mintia, acolo unde avem cea mai bună infrastructură energetică din țară, demararea exploatării gazelor din Marea Neagră prin cumpărarea de servicii de exploatare de la platformele Exxon. Plus investiții majore în stocare (baterii pentru energia produsă de regenerabile și construcția cel puțin a unui nou reactor la Cernavodă. Ba mai mult: un terminal de gaze lichefiate la Constanța!

Pentru a putea face aceste lucruri, trebuie să fim cinstiți cu noi înșine:

să nu ne mai mințim că OMV va exploata vreodată gazul din Marea Neagră. Nu a forat în nicio mare de pe planetă și nici nu o va face vreodată, Exxon rămâne singura tehnologie disponibilă;

nu are rost să ne înroșim la gândul unei ordonanțe de guvern pentru încredințarea directă a lucrărilor la Iernut. La câte ordonanțe aberante s-au dat până acum, măcar o dată să avem și una chiar necesară;

o fi rușinos să închei un contract bilateral pe termen lung cu Gazprom, dar e muuult mai sănătos decât a-ți ține poporul iarna în frig;

dacă vom mai întârzia pornirea lucrărilor de la Cernavodă pentru un nou reactor, s-ar putea să experimentăm dependența de Ungaria în ceea ce privește electricitatea;

dacă Uniunea Europeană nu ne va finanța centralele pe gaze și nucleare, poate le vom finanța singuri sau poate ne mai uităm pe planetă și dincolo de granițele acestei Uniuni.

Și, mai presus de toate, să nu mai fim ipocriți. Avem nevoie de 20-30 de miliarde de euro pentru a ne repune pe picioare sistemul energetic. Este mult, este foarte mult. Dar este la fel de mult cât s-a împrumutat România într-un singur an, 2020. Pentru a cumpăra de șase ori mai multe vaccinuri decât avea nevoie, pentru a importa măști neconforme de peste mări și țări. Și pentru a ține două rânduri de alegeri, în care nu s-a schimbat mai nimic…”

20 de gânduri despre “Petrisor Peiu, „Romania poate fi salvată. Incă nu este prea târziu”

  1. să nu ne mai mințim că OMV va exploata vreodată gazul din Marea Neagră. Nu a forat în nicio mare de pe planetă și nici nu o va face vreodată, Exxon rămâne singura tehnologie disponibilă;

    In acest sens a se (re)vedea „Litania vadanei OMV” la https://adriannastase.ro/2016/10/12/din-nou-despre-privatizarea-petrom/#comment-78859 la finalul careia ziceam ca sa li se puna suplimentar o taxa pe impotenta si una acciza ptr tiganeala!! Plus impozit ptr milogeala!
    alora de la OMV

  2. Petrisor Peiu,

    Pacat de cunostintele tale economice si de pertinenta informatiilor!
    Ai si tu fixurile tale de „PP”(polipropilena) – crearea unui responsabil pentru saracirea constanta a majoritatii romanilor, sau vrei si tu sa fii „cool si trendy” – dogmatica expresie, comunismul este vinovat de ce se intampla acum.
    Voi sunteti mai dogmatici decat Sectia de Propaganda a PMR si PCR !
    Din 1948 si pana in 1964, ai au latrat despre „mostenirea burghezo-mosiereasca”, dupa care au incetat!
    „Mostenirea” dobandita a PMR/PCR a durat 16 ani, acum tu si multi alti dogmatici, nu incetezi nici dupa 31 ani!…
    Nu sunt mare fan al socialismului, sunt capitalist inca din 1990, dar chiar nu vezi ca aproape toate capacitatile energetice au fost construite in timpul mult hulit ? Este vinovata „Moda criminală a raportărilor umflate din anii 80” ca ACUM, dupa 31 ani, am construit infim de putin fata de cat aveam deja inainte de ’89 ?
    Chiar nu vezi ca de exemplu, in Bucuresti, nu s-a reusit nici macar sa schimbe tevile la apa calda instalate in timpul „raportarilor umflata” ? Chiar nu vezi ca un primar ales ”democratic” ca Nicusor Dan nu resuseste nimic , este mai putin productiv decat unulca fostul Dica ?
    Ca un primar ales „democratic” ca Clotilde Armand este mai ineficienta decat multele femei promovate in functii pe timpul regimului cu „raportari umflate „?
    Sigur ca erau, dar 80 % realizat fata de plan era mult mai mult decat 100% construit cu acum ?
    Cunosti cate studii de „fezabilitate” la metrou au fost facute ? Dar cate statii noi au fost date in functiune?
    „Grandomania” lui Ceausescu, de a construi 4 centrale pe energie nucleara in fiecare zona, are acum, in 2021, replica in planurile Poloniei capitaliste de a construi 4-6 centrale pe uraniu si mai multe modulare pe toriu. Care ar fi fost situatia acum cu energia, daca se contiuna programul de constructii de centrale nucleare ?
    Eu inteleg propaganda unor ziaristi ca situatia precara in care ne gasim acum se datoreaza comunismului, caci au fost recompensati cu functii de ambasadori, sinecuri in diverse entitati europene, pozitii privilegiate in administratia centrala, dar pe tine nu te inteleg.
    Ramai un om destept, dar din pacate dogmatic..Las-o mai moale cu atata „lupta anticomunista”…Lupti si tu contra unui mort!…Justifici un sistem economic bazat pe ineficienta, coruptie,lipsa de vizune…
    Pacat de creierul tau, care poate produce idei foarte bune !…

    • Nu doresc sa supar niciun economist, sunt printre acestia multi foarte sclipitori, insa ca o razbunare a sortii nu sunt bagati in seama, iar Romania se adanceste in saracie si neputinta economica si strategii economice pe termen mediu si lung. Este extraordinara zicala „Teoria ca teoria, practica ne omoara !” .

  3. Extrem de clar și argumentat expozeul domnului Peiu, dar pentru ca un asemenea program de reabilitare energetică să poată fi implementat,
    este nevoie de domnul Adrian Năstase în două funcții simultan: Cea de Președinte, respectiv de Premier al României.
    În orice altă variantă de guvernanță politică, o criza majoră este aproape inevitabilă.

  4. Pt. a pune în practică punctul DVS. de vedere trebuie să fi de bună credință și sa fi un bun roman…!! La ora actuală toata conducerea țării este vândută Germaniei sau Franței, iar noi suntem niște cobai nenorociți …!! La asa români idioți…asa conducere trădătoare..!!

  5. Din pacate tot acest amatorism politic a guvernului, a coalitiei in ansamblu costa Romania, cetetatenii acesteia, cei care sper ca vor iesi cu bine, sanatosi din iarna. Acesti ani ai guvernarii de dreapta costa extrem de scump Romania, aceasta este intr-un regres continuu pe toate planurile, extrem de periculos, insa nu intereseaza pe nimeni mai ales institutiile de forta, Justitie si cele economice de control asupra carora exista o apasatoare vina.

  6. off topic
    Negocieri cu partidele parlamentare la Cotroceni. „Filme” cu Stan si Bran. Dl. Ciolos este decis sa intre la guvernare, adica pentru cei ce nu-si mai amintesc „guvernul 0”, adica zero barat, iar PNL nu stie ce vrea.

  7. Ca sa poti numara ouale ar trebui ca cineva mai intai sa faca un recensamint al gainilor si cocosilor. Asa si cu energia, degeaba „raportam” oua surplus ca pe vremea lui Ceasca, daca nu mai avem gaini (sau / si cocosi ). Adica surse interne de energie suficiente.

    Super poza 🙂

  8. Iată că Iohannis și PNL, printr-o, mișcare de mare maestru, m-au surprins….dar nu decisiv.
    PSD nu se poate deroba, din acest moment, de castana fierbinte a guvernării, după ce a format o coaliție ad-hoc care a demis un guvern.
    Vrând nevrând, domnul Ciolacu rămâne în offside, urmând a fi acuzat de iresponsabilitate, dacă nu va negocia cu USR, sau nu va susține un guvern condus de Dacian Ciolos. În fond, sunt legați prin același obiectiv, cel de debarcare a domnului Câțu. Lumea va ignora detaliul că moțiunea PSD. a vizat și partea de guvernanță useristă.
    Nu era mai bine, în actualul climat politic și geopolitic ostil, ca PSD să nu se amestece în disputa de orgolii din coaliția dreptei ? Dar cine sunt eu, să dau sfaturi unui ditamai partidul (cu picioare de lut și cap de bibilică_n.m.) ?
    Când va realiza acest partid că departamentul intern de strategie politică nu este doar o structură decorativ-opțională ?
    Ai primit șah, domnule Ciolacu Ești în corzi.
    Chiar mă distrează situația, mă duc să-mi cumpăr popcorn. 😏

  9. Avem Premier! Președintele, după ce a chemat pe liderii politici la ,,consultații”, a cumpănit și a ajuns la concluzia că dintre toți liderii politici cel mai sănătos la trup și la minte este Cioloș. Cei doi lideri mari, Câțu și Cioloș au studiat în strănătățuri și numai ei știu în slujba cui s-au pus, dar trebuie să recunoaștem că de data aceasta Președintele a cumpănit bine. între un Premier care nu a făcut nimic și altul, care, de asemenea, nu a făcut nimic însă a cheltuit mult și a împrumutat mulți bani, e mai bun primul; între un Premier care ia măsuri după ce meditează, intrând în vibrația și ritmul Universului și altul pe care-l inspiră aburii alcoolului sau fumul unor substanțe provoacă halucinații este de preferat primul. Și apoi, românașii sunt un popor romanic și nostalgic, care , câteodată, mai apelează și la istorie și se întreabă: cine nu a vrut să semneze unirea Basarabiei cu România sau cine a bombardat Bucureștiul? Așadar, având toate aceste argumente, înțeleptul Președinte a strigat: ,,Vive la France!”, păcălind încă o dată pe românași.”

  10. În condițiile în care componența Parlamentului nu mai corespunde realității, orice guvern stabilit acum prin jocuri politicianiste este complet artificial.

    Nu pot să înțeleg o clasă politică, începând cu președintele, care se joacă de-a politica în dauna intereselor țării.

    În opinia mea, numirea ca prim ministru a liderului unui partid cu maximum 10% din preferințele românilor este un joc politic inconștient care înseamnă o adevărată desconsiderare a electoratului.

    Pentru clarificare pentru stabilitatea politică și pentru asanarea Parlamentului este nevoie de reevaluarea preferințelor românilor prin alegeri anticipate.

    Orice evitare a acestora sub diverse pretexte înseamnă perpetuarea instabilității politice și prăbușirea situației sociale și economice până în pragul colapsului.

    • Corect. Nu stiu citi au observat asta cu Iohannis si „Jocul de-a democratia”, sa poata sa isi tina unii sacii in carutza. Ca si sub Basescu, el este Marele Invirtitor de portofolii.
      Ciolos este cuplat la Bruxelles de zeci de ani, azi sub mantia lui Macron. Sa se uite cineva sa studieze ce a facut acest om pentru Romania, in afara de a critica PSD si…multe jocuri de culise pe la diverse restaurante…pardon, bistrouri. Ciolos este alegerea perfecta pentru ca este progresist, si pupangiu de mina Bruxelles. Declaratiile lui recente despre reticenta sa de a se vaccina, arata si spre un slab conducator, mai ales in functia de PM al Romaniei, unde prostia e bine condusa de „prostocratie”. Va fi parte a acestei „miscari”, si o frina pentru Romania.
      Nu vad de ce PSD nu ar face o alianta cu AUR si sa vina la guvernare. De ce abandoneaza Romania, sau arata mici egoisme ideologice? Nici mie nu imi place „stilul Sosoaca”, dar ea e acolo unde sunt atacati romanii, asa ca, tolerez. Cine in afara de AUR si citiva alti romani remarcabili se mai lupta pentru Romania? L-ati vazut pe Ciolacu scandind linga statuia lui Bruckental? Nu, el e ultra-pacifist, e permanent preocupat de prietenia cu Iohannis. „Sa nu se supere Iohannis….sa fim de acord cu domnul Presedinte”
      Mai spun si de relatiile cu cei puternici. Ciolos intelege bine asta. PSD, are nevoie de sprijinul oamenilor din SPD. PSD sa isi faca relatii daca nu au.
      Toto cintam de redeshteptare in fiecare an de Ziua Nationala. O renastere nationala nu se face decit cu mari idealuri nationale. Avem? Pare ca nu, si ca suntem total anihilati, drogati cu idealurile altora. Ce ne mai mina inainte ca romani? Pai ar trebui sa ne anime idea de unitate si reintregire, ambele ciopirtite de politicienii progresisti si globalisti.

  11. off topic
    E posibil ca Romania sa intre sub zodia DGSE, prin nominalizarea de premier facuta de Presedintele Romaniei. Ar fi recomandat ca orice schimbare de macaz sa se faca dupa o ampla cumpanire, nu de alta dar de fiecare data „vaca de muls” are de pierdut. N-ar fi rau ca odata sa ne hotaram care e cea mai buna „cale” de urmat, recomandabila ar fi ca dupa 30 de ani de ratacire sa alegem calea grea, cea batatorita reomaneasca si cu parteneriate, colaborari adevarate.

  12. Domnul Marcel Ciolacu ne spune că rolul moțiunii PSD a fost doar de a demola un premier incompetent și implicit un guvern incapabil să rezolve crize.
    Serios, domnule ? Nu cumva moțiunea este un instrument menit să vă permită, vouă, opoziției, să accedeți la guvernare, mai ales într-o situație dificilă pentru România? Cel puțin să încercați ?
    Aveți un specialist, pe domnul Rafila, de ce nu l-ați nominalizat la Cotroceni, dacă tot vorbiți de iresponsabilitatea celorlalți ?
    Sau, nu ar fi trebuit să mergeți la Președinte, dacă tot nu v-a trecut prin cap să propuneți un candidat de premier.
    Te-ai făcut de râs Ciolacule, dar, mai grav, ți-ai bătut joc de români.
    Românii s-au săturat de jocuri politicianiste de două parale care nu rezolvă absolut nimic.
    Da, am avut un guvern zero. Din păcate am ,, evoluat”, avem acum parlamentul zero.

  13. Il citez pe Mircea:

    „…Așa încât, în opinia mea, schimbarea guvernului în România fiind extrem de importantă pentru Bruxelles, sunt convins că jocurile nu se fac la Cotroceni și nici prin discuții între partide ci prin aranjamente între principalele capitale europene.

    UE nu mai dorește instabilitate și regimuri dizidente gen Ungaria sau Polonia între granițele sale, ci regimuri obediente, sau cel puțin, înregimentate și regimuri care să guverneze în forță…”

    Prin alegerea lui Ciolos, s-a scarpinat suficient sensibilitatea ioropeana.

    BINGO!!!!

  14. Frățiilor, mâine dacă se construiesc 10 centrale in Romania nu avem personal de exploatare, trebuie luat in considerare și lucrul asta și credeti mă lucrez in sistem și știu ce zic , scoliile profesionale au fost desființate nu mai sunt electricieni, lăcătuși pregătiți și nu este vina profesorilor sau elevilor, sistemul nu a ținut cont că, la un moment dat lucrul acesta o sa ne coste și am ajuns aici , dacă într-o secție lucram 80 de persoane împărțiti pe diferite forme de activitate ( formații de lucru) suntem 25 acum cu cate 5 , 6 persoane lucrând la comun și câte ar fi de spus….

Lasă un răspuns