Ne merităm soarta – Cazul Malaxa

În anul 1941, inspecția Băncii Naționale a României (BNR) a făcut un control la S.C. Malaxa, având ca obiectiv identificarea cauzelor acumulării de credite nerambursate băncii centrale. Echipa de control a constatat următoarele:

  • Structura pasivului bilanțier, la finele anului 1940, arăta că întreprinderea dispune de capitaluri în proporție de 29% și credite de 71% → raport datorii pe capitaluri de 2,4.
  • La aceeași dată, datoriile către BNR însumau 2,9 mld. lei, respectiv 84% din întreaga finanțare din împrumuturi de la diverși creditori.
  • Datoriile firmelor lui Malaxa beneficiau de un regim special de rambursare, respectiv se achitau către BNR numai în măsura în care statul român, prin Ministerul Apărării Naționale (MAN) și CFR achitau către Malaxa mărfurile livrate de acesta. În cazul în care statul român nu-și plătea angajamentele contractuale, creditele de la BNR se prelungeau automat. Se cunoaște lipsa de transparență și mecanismul imoral și ilegal prin care Malaxa primea comenzile de la stat, respectiv: la serile de poker petrecute în compania Regelui Carol al II-lea și, după caz, a Elenei Lupescu, a lui Max Auschnitt, a lui Ernest Urdăreanu (șeful administrației regale). Malaxa, în schimbul pierderii unor sume importante la poker și al altor favoruri bănești, primea de la acesta comenzi către MAN și CFR, controlorii constatând că structura clientelei firmei era alcătuită în proporție de 98% de statul român, din care 66% MAN pentru comenzi de armament și 32% CFR pentru locomotive, automotoare etc. Numai 2% din clientelă era reprezentată de particulari.
  • Prin compararea costurilor de producție cu valoarea facturată, rezultă că Malaxa suprafactura producția, astfel: la locomotive de 2,4 ori, la automotoare și remorci de 3 ori, la arcuri de 11 ori, la frâne de 9 ori, la armament de 9 ori.
  • Totodată, organele de inspecție au identificat că societatea lui Malaxa avea, în august 1940, disponibilități în valută depuse la Chase National Bank din New York sumele de: 1,44 mil. dolari, 300 mii mărci, 26 mii lire sterline. De asemenea, societatea avea numeroase acțiuni și obligațiuni la diferite societăți în valoare de 900 mii lei, cu toate acestea, unitatea nerambursând creditele datorate BNR.
  • Inspectorii bancari au mai constatat că societatea Malaxa conduce o dublă contabilitate, multe dintre operațiunile firmei fiind mascate prin înregistrări contabile nereale, ceea ce nu permitea identificarea adevăratelor tranzacții efectuate de firmă. Inspectorii arată că funcționarii Malaxa au exercitat o vădită și persistentă împiedicare a executării controlului, nefurnizând informațiile solicitate de inspector, îndeosebi privind costurile și veniturile.

Ținând cont de deficiențele constatate, echipa de control propune:

  • Cedarea de către Malaxa a devizelor pe care le are în străinătate către BNR, aceasta plătind contravaloarea în lei.
  • În eventualele noi acordări de credite de către BNR să nu se mai aprobe clauza de prelungire automată a împrumuturilor și să se asigure acoperiri reale.
  • Să se continue cercetările pentru a se stabili mijloacele prin care s-au construit Fabrica din Tohanul Vechi, precum și Fabrica de Tuburi și Oțelării București, iar dacă se dovedește că acestea au fost construite prin beneficii realizate prin suprafacturarea comenzilor către stat să se pună problema etatizării lor.
  • La jumătatea anului 1947, societatea Malaxa avea datorii la Banca Națională de 47 mld lei, pe care se angaja să le achite până la începutul anului 1950. Naționalizarea fabricii la 11 iunie 1948 a condus la anularea acestora. Ulterior, după anul 1989, în baza legislației aprobate în anul 2006 privind restitutio in integrum, rudele lui Nicolae Malaxa au solicitat și primit de la statul român, în septembrie 2006, despăgubiri în sumă de 310 mil. dolari (ZF, 8 septembrie 2011).

NB Nu credeti că era normal ca eu să pierd alegerile in 2004 si Băsescu să le câstige? Dragi rezisti, astept, in continuare, intrebări in legătura cu Mătusa Tamara...

33 de gânduri despre “Ne merităm soarta – Cazul Malaxa

  1. Postarea dv e bine venita cu dovezi factuale despre un personaj f.interesant care ar merita daca nu o carte cel putin un film.
    Un afacerist de mare clasa care ajuns in America a vandut arme coreenilor in timpul razboiului din Coreea fapt care l-a costat pe Emil Palade (ginerele lui) amanarea cu cativa ani buni a acordarii premiului Nobel.

  2. d-le Nastase, numai imbecilii sau/si ticalosii lauda „epoca de aur a capitalismului romanesc interbelic”! am citit destule si am discutat cu oameni traitori ai acelor vremuri ca sa stiu ce vorbesc

  3. Toate entitățile economice naționalizate în anul 1948 nu trebuiau returnate foştilor proprietari, decât după o actualizare la valorillor lor şi compensarea reciprocă. În aproape 50 de ani, poporul român a investit mulți bani în modernizarea, reutilarea şi întreținerea lor şi asta a presupus cheltuirea de fonduri uriaşe. O situație similară a fost şi cu fabrica Nivea, care a fost redată fostului proprietar german gratuit, după ce, noi românii, am cheltuit bani pentru modernizarea şi utilarea ei aproape 50 de ani. Singurul lucru care trebuia făcut, ar fi fost ca denumirea, brandurile respectivelor fabrici să se fi schimbat de către parte română. Dar, deh, aşa-i cănd fiul risipitor pune mâna pe averea la care n-a contribuit cu nimic…

  4. Foarte interesant, am știut foarte puține lucruri despre acest caz.
    Nu ar fi trebuit ca în 2006 cineva să furnizeze aceste informații autorităților statului și de asemeni presei ?
    Cum a fost posibil să asistăm pasivi și dezinformați la un asemenea jaf național iar singurul acuzat să fie PSD ? Cine a introdus în România și la presiunile cui, diabolicul ,, restitutio in integrum” ?
    Îmi explic într-un singur fel: Toți au fost în cârdășie transpartinică, iar noi, alegătorii, fraierii permanenți de serviciu.
    ,

    • Da ce voi chiar doreati sa aflati ceva ?!

      ntz. Voi nu stiati decat „leul era de aur” (iniante de 1914!) si Ca Romania era una dintre cele mai bigate taru ale lumii si Jos! huo!

      Hm .. cand s-a refacut din nou legea ca sa in integrum am zis asa .. ca imi pare rau ca nu am mijloacele sa caut acte de ipoteca executabile la data nationalizarii .. La cre unii asa ca tine au8 inceput sa urle ca eu ca ciomunistii vreau sa fur averea omanenilor. Nici o secunda nu puteau accepta ca in constiile restituirii imobilelor era cazul sa se „invie” si ipotecile . SI uite asa ma restituit se ce era deja ca pierdut!!!

      Tot din cestia asta – mosiile retrocedate unor „optanti” … cica „comunismul” ad adracului Bratianu si ferdinad ce comunisti mai erau!!!!

      A .. da… cele m ai de sus .. eu le stiam din varii surse.

      Insa tu nu ai stat pasiv .. ia zic nu cumva ai votat cu BaSSescu?! Nu cvumva prin 90 nu ACtivai in camasa alba ?
      E .. atu8nci nu te jelui ca nu ai stiut .. Cel mult duci la oglinda si incepi automutarea falcilor „na ignorantulue! Tine idiotule!”
      Apops stii ca copii si nepotii tai ticami au intrat in jumatatea aia mai maro a capitalei ungare? Si ca oe viitor i cam ia cealta jumatate? (o juma din zisa capitala se numeste Ciuma. Ghici cum ii zice celelate?!)

  5. trexsr
    Îmi curg lacrimile când citesc despre grozăviile care se petrec în Canada, țară în curs de redefinire a totalitarismului….dar nici în România nu este mai bine. Și aici o minoritate, ba chiar un singur om, crede că poporul român este doar un tufiș, care rimează cu ,,Je…”

  6. D-LE NASTASE DVS SI DL  DRAGNEA A-TI FOST CONDAMNATI POLITIC DE NISTE SCLEROZATI SA IA EI TOATA PUTEREA SI SA FURE IN NESTIRE.

    • „A-ți fost…”. Dar, dvs., AȚI trecut pe la școala elementară? Se pare că da, din moment ce, totuși, scrieți cu majuscule (=litere de tipar). Ortografia, însă, AȚI „sărit-o”…

    • Ma scuzati ca intervin. In privinta tepelor, e o nuanta in privinta fabricarii acestora, care noi ? Este seculara aceasta „aptitudine” a romanilor sa-si fabrice propriile tepe.

  7. 2015. Iohannis: „…A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat legile, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Aştept ca primul ministru demisionar să îmi înainteze demisia,…”

    2020. Incendiu Spital Piatra Neamt, 10 morti
    2021. Incendiu Spital Matei Bals, 17 morti
    2021. Incendui Spital Constanta 7 morti

    Cind isi da domnul Iohannis demisia? Noi o asteptam.

    https://www.zf.ro/politica/iohannis-a-fost-nevoie-sa-moara-oameni-ca-guvernul-sa-demisioneze-14874035

  8. Dupa Panama Papers, acum ies la iveala Pandora Papers.

    „…After the Panama Papers came to light five years ago, world leaders, including U.S. President Barack Obama and British Prime Minister David Cameron, repeatedly pledged to crack down on such tax abuses and to clean up the murky world of offshore finance. But the new Pandora Papers show that the global offshore world, while chastened, continued to thrive in recent years.

    „When we published the Panama Papers a few years ago, there was a lot of outcry around the world saying that this was a system that needed to end,” said Gerard Ryle, the ICIJ’s director. „But we’re now seeing the very people who could end the system … themselves benefiting from it.”

    Ca tot se inreba ZeV ce e cu lumea asta cu bogatii care nu se mai satura. Cum se imbogatesc? Pai asa, inventind si folosind „scheme” internationale, de care beneficiaza sefi de state, prim ministri, printre care si Blair, Babic, si aparent si dl. Putin.

    Si de ce nu se face nimic? Pai a spus-o seful echipei de investigare: „Cei care ar putea opri acest sistem…beneficiaza de el”. Deci, la butoane sunt chiar hotii.

    Deci, cam asta e lumea in care traim. Mai ne miram de Iohannis…

    https://www.bbc.com/news/world-58780465

  9. Adrian Năstase, fii „Înviere !”pentru poporul tău! Numele Năstase derivă din numele Anastasia- Inviere! Cu siguranță, sunteți hărăzit de Dumnezeu să conduceți acest popor! Știți ce frumoasa este Slujba de Înviere? Cea mai frumoasa! Îndrăznesc să vă îndemn să participați, dacă puteți, la această unică Sărbătoare, Împărăteasa a Sfintelor Sărbători, cea.mai aleasa dintre sărbători!

  10. Corectie bizonică

    Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. (…) Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română” Iohannis apud https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25074242-iohannis-sunt-ingrozit-tragedia-constanta-astazi-din-pacate-statul-roman-esuat-misiunea-fundamentala-proteja-cetatenii.htm

    Nu. Absolut deloc. Nu a esuat …. ci si-a implinit „menirea” ….

    Iata ce scriam acum 11 ani in urma :

    Societatea romaneasca a devenit o societate a excluderii – Omagiu lui Frank Herbert
    Mesaj Ghita_Bizonu’ Vin Apr 30, 2010 8:18 am

    Societatea romaneasca a devenit o societate a excluderii .
    Societatea noastra distruge straturi sociale predeterminate refuzandu-le dreptul la o existenta cat de cat decenta .
    Scopul urmarit – nu intotdeauna constient – este distribuirea profitului catre paturi auto/selectate ca „elita”.

    Scopul declarat ar fi o restaurare a moralitatii compromisa de 50 de ani bla bla …si „pedepsirea” celor care s-au facut vinovati bla bla bla .
    In numele scopurilor declarate am distrus cea mai mare parte a industriei , provocand exodul a milioane de oameni . Am „evacuat” astfel paturi sociale „percepute” ca fiind creatii comuniste si am facut-o in numele resaturatiei adevaratelor valori antebelice si revenirea la forma „naturala” de economie „potrivita” poporului roman . Cica .

    https://vremea.forumgratuit.ro/t29-societatea-romaneasca-a-devenit-o-societate-a-excluderii-omagiu-lui-frank-herbert?highlight=societatea

    Nu.
    Statul #rezist si-a implinit menirea – excluderea, inclusiv din viata, a „indezirabililor” (adica aia care nu sunt destul de bogati si destul de merituoasi ca sa devina)…

    Dovada ?!

    Romanian President Klaus Iohannis has been presented with the 2020 Charlemagne Prize for promoting „European values.” The award ceremony in Aachen had been postponed several times because of the COVID pandemic.

    Iar bulanti a fost dresat de .. Stefan Vlaston* :

    – Datoria publică a crescut de la 35 la 51% din PIB;
    – Deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 10% din PIB; Inflaţia a trecut de 5%;
    – Criza energetică mondială nu are măsuri de atenuare în România;
    – Jumătate din populaţia ţării este afectată de sărăcie, în special pensionarii;
    – Campania de vaccinare a eşuat lamentabil, dacă doar 30% din populaţie s-a vaccinat;
    – Investiţiile în infrastructură sunt departe de ce trebuie României. Instituţiile statului au continuat să fie ocupate, căpuşate, de politruci habarnişti din clientele de partid, rude, amante, prieteni ai celor aflaţi în fruntea statului şi instituţiilor.
    – Educaţia este exact în locul în care a lăsat-o PSD.
    – Învăţământul online a fost un dezastru.
    – Nu e clar cine va face reformele cerute de PNRR.

    Citeste mai mult: adev.ro/r0c797

    * imi place sa confectiuonez manusi din .. pielea clientului!!!

  11. Greu de înghițit aceasta Amara pastilă. Mari escroci, pameni de afaceri de succes, doua fete ale aceleași monede. Lumea e o cloaca.

  12. Ne meritam soarta din cauza cei carora voteaza doar ca sa vina PSD-ul la putere si „sa le dea si lor”…. Sunt prea mult pomanagii in tara asta si prea putini cei care muncesc si gandesc cum sa isi faca o viata mai buna fara sa se tot planga ca nu primesc nimic si ca toata tara e de cacat. E de cacat pentru asa ati facut-o voi in frunte cu Ion Iliescu incepand din anii 90 cand ati inceput cu pomenile.

    Iar cand statul le da de exemplu un vaccin gratis, sa plang ca e facatura si totul e o mare minciuna. Asta e marea noastra drama…. a noastra celor care putem sa plecam dincolo si nu am facut-o!

  13. Anul 1989 a fost momentul ,, necesar ,, demararii actiunilor care au condus la tot ce vedem si traim azi in Romania si nu numai….Suntem tristi,bucurosi,nedumeriti…Parem impasibili.Asta este cel mai trist….

  14. Daca nu ma insel in acea perioda cu mici exceptii la putere erau liberalii, insa nu acest aspect este acum relevant. Azi ca si atunci marile firme romanesti faceau afaceri, aveau contracte „groase” cu statul, cu Armata sau cu a doua armata a tarii care era CFR-ul, calea ferata. Ceea ce este deranjant este faptul ca in marea lor majoritate a celor nationalizati, intr-un fel sau altul au fost despagubiti de statul roman (ce-i drept nu toti), insa sa vii in anii de dupa ’89 si sa ceri sume exorbitante este o mare obraznicie si tupeu, iar statul roman slab si fara experti in acest domeniu a platit regeste si de cele mai multe ori nemeritat sume exorbitante, iar acest „restitutio in integrum” trebuia sa aiba un termen de finalitate sau o suma standard de despagubire. Nu stiu daca „cazul Malaxa” este unul singular.

  15. Am citit o opinie despre cit de rau este „nationalismul”.
    Sigur ca nationalismul ceausist a esuat, la fel si altele in alte vremuri. Orice forma extrema de politica esuaza. Dar cred ca e incorect sa renunti la nationalism in fovoarea unor alte curente, ca cel globalist, ignorind interesele nationale pentru a urma o conducere transnationala. O guvernare fara componenta patriotica duce la (mai multa) dezbinare si indiferenta fata de tara si…era sa zic „compatrioti”.
    Exista anumite tipuri si forme de nationalisme care sunt sanatoase si utile unui popor. De exemplu, „nationalismul implicit”, fara zgomot, la volum mic al PSD a fost util Romaniei. Dar PSD s-a scufundat si el intr-o anonimitate dupa plecarea lui Dragnea, si a lasat AUR segmentul electoral vocal nationalist.
    La PNL nationalismul este atit de ascuns incit e purtat de Ludovic Orban in servieta cu cifru. Servieta a fost deschisa doar dupa ce Ludovic a fost imbrincit pe scari. Era prima oara cind Ludovic vorbea de crestinism, si nationalism. Pina atunci, cinta impreuna cu globalistii. E si asta un tip de nationalism, „de nevoie”.
    USR-PLUS e o „crema” de frecat pantofii de la Bruxelles. Pentru ei Romania nu exista decit in aceasta forma de colonie europeana, si este cred cea mai periculoasa conducere pentru Romania, stat inca national, cu suveranitate limitata (Constitutia spune asta?)

  16. 800 milioane EUR de la UE pentru studii de fezabioitate, zero km cale ferata construita 2014-2020

    Asta e marea crima impotriva poporului roman, una din ele, cealalta cu spitalele, unde si acolo s-au luat bani pentru studii de fezabilitate, iar Corina Cretu se zbatuse si obtinuse aprobari de finantare pentru spitale regionale in Romania.

    Dar cine sa raspunda pentru asta, cind circul si foamea continua in Romania in umbra marelui (eu)nuc Iohannis?

    https://www.mediafax.ro/economic/revoltator-romania-a-luat-800-mil-euro-de-la-ue-pentru-studii-de-fezabilitate-si-nu-a-construit-niciun-kilometru-nou-de-cale-ferata-20285447

  17. Totusi ar mai fi cate ceva de adaugat :
    1.Malaxa a avut dosar in justitie iar Carol in virtutea monarhiei absolutiste implementate a casat dosarul !
    2. Oare de ce a fost vanduta fabrica Malaxa catre fratii Cristescu pe nimic ? Trebuiau sa o ia de la Cristesti si sa o dea mostenitorilor !

    Asa ca Base a ales a treia cale! Asa cum a fost „fortat” sa improprietareasca imediat pe Constanda cu parcul Bordei , de parca ar fi rezolvat pana la asta toate cererile de retrocedare ….

  18. O retrospectiva la momentul potrivit, foarte buna si potrivita. Vin si eu cu o noutate din trecutul apropiat: Unde i Basescu? I-au intrat sticlele la apa si a ramas cu neuronii nestimulati? S- o fi baricadat in casa de pe Mihaileanu? O fi prin purgatoriu si da cu subsemnatul in fata lui Petre ( nu stiu care petre ca s multi).o fi ramas fara onomatopee? Vine Craciunul??

  19. Noi ne ”meritam” soarta din cauza unora ca tine. Cine te-a tinut blocat intre 2000-2004 sa faci amendament la lege pentru a inlatura sintagma restitutio in integrum. Parca si taticu tau Iliescu era sef de norod atunci, deci pana in 2006!!! Toti care ati condus Romania sunteti partasi la vanzarea tarii, nu se fac exceptii. Un Tribunal Popular sau Militar fara tagada va vor condamna la pedeapsa capitala.

    • Ba legionarasule

      cei ca tine isi merita soarta. Ca asta ati cerut si in Piata cu Golani sub supravegerea lu Marian Munteanu, asta ati cerut si ca cand ati adus CDR ul si pe Tapu’ la putoare .. si in 2004 candf cica „daca iese Bombo ne mutam in Congo!”
      Astia ati cerut ba ” restitutio in integrum !!! SI , sub pretext de „privatizare” sa faceti dezromanizare

      Numa ca vopi uitati de la mana pana la gura ….

Lasă un răspuns