Marius Ghilezan: „Cioclul Iohannis s-a asigurat de un parastas ‘bine făcut”

Am vrut să scriu o analiză despre „Festivalul democratiei”, apoi am vrut să scriu despre „Festivalul Enescu” – care s-a incheiat tot duminică. „Festivalul democratiei” a fost, de fapt, un circ. Despre Festivalul Enescu voi comenta in zilele următoare.

Congresul untold al PNL a fost bine descris de către Marius Ghilezan, asa că nu cred că are rost să mai scriu si eu. Iar despre Iohannis, singurul lucru care se poate scrie ar fi o cerere de suspendare, pe care PSD nu are curajul să o depună.

Marele Partid Național Liberal s-a dus la Domnul, după o scurtă și grea suferință. Prohdul a fost cântat, ca la galerie. Moștenitorii se sfâșie între ei.

Îmi aranjez ținuta de nuntă. Încalț pantofii noi și mă chinui o oră să pun butonii. Pun șalul domnesc, în chip de cravată. Vreau să fiu fercheș, că doar mă văd cu marii domni ai țării.

Pentru că nu mai erau locuri prin zonă, parchez bătrâna mea Jetta în curtea Universității de Agronomie. Îi zic portarului că sunt de-a lu’ șefu. Îi fac cu ochiul. Merg vreun kilometru pe jos. Mă strâng încălțările. Strâng din dinți, în compensație. Ajung la 11,20, în sala Congresului PNL, de la Romexpo. Huiduieli, îmbrânceli, ovații. Nici vorbă de codul Qr.

Nuntă-n cer sau despre cum doi bărbați iubesc aceeași femeie

Mă trezesc într-o atmosferă de mare meci. Parcă juca România cu Republica Democrată Germană, finala Campionatului Mondial de Handbal. Lume asudată, dar purtătoare de măști și de pancarte. Știam că vor să-l îngroape pe Orban. Dar nimeresc la o partidă de mare angajament. O parte din public nu-l lasă pe Iohannis (ne mai amintim: Cine e geneeeraaluuuu’? din 2014.) Orban nu e pe scenă. Asuprit, stă tolănit, în primul rând. Galeria sa îl hârâie pe vlăjgan să nu țintească poarta.

„Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză”, zice președintele ca un preot care nu știe numele mortului. Sala ripostează: “Orban!”, “Orban!”, “Orban!” Stafidit, continuă: “Această guvernare trebuie să continue…” “Orban!”, “Orban!”, “Orban!”, reacționează suporterii. “Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis…” Huiduieli. Mara Mareș, pusă peste rând șefă la tineret, mai demult de către Orban, reacționează cu voce de șoricel: “Cîțu!” “Cîțu!,””Cîțu!”Are și ea mica ei echipă de ultrași. Ca o constanță a vârstei: loialitatea e doar a pudelului.

Lume și lume, afară. Se pârlesc micii. Apa minerală e la preț de Loft.

Discursul lui Orban e de manual. Simte sala. E pragmatic și emoțional. Știe dinainte scorul. Inteligent, prevestește: „voi fi câștigătorul moral.” Lui Cîțu nu i se întâmplă la fel. I se strigă necolegialul ”Demisia”. Mă lămurește unul cu o pancartă “Fortza Orban.” “E vopsit. Nu e de-al nostru.” O femeie, mai durdulie, semn clasic de împlinire guvernamentală, bufnește ca o pisică. 

“Nu aglomerați culoarele. Respectați măsurile de prevenire a infecțiilor. Purtați masca reglementar. Văd unii colegi în sală care nu o poartă corect”, spune omul de ceară de la microfon. Theodor Stolojan supraviețuiește după aproape 20 de ani de la boala anunțată de Băsescu, în vara lui 2004.

Cozi, bârfe, șoșoteli. ”Eu votez cu Orban,” îmi șoptește un clandestin dintr-o filială ”câștigătoare.” Altul, mă asigură că toți oamenii lui Flutur sunt sub drapel.

Alina Gorghiu împarte saluturi. E toată un surâs. Pare cea mai asortată dintre primele doamne. Știe câștigătorul. Ea a dirijat mecanismul de putere. Nu poți să-i spui frânarului că nu e constructiv. 

Rareș Bogdan calibrează un scor precis.

Ora prânzului e ora de mici. Ministrul educației mă asigură că nu va fi un scor prea mare. Rareș Bogdan e mai direct: 2800, la 1800. Ulteriorul, pronosticul celui din urmă se adeverește.

Colega mea, Cora Muntean, îl surprinde pe Ludovic Orban la coadă. Nu-și ia mici, doar o apă și o cafea. Pare tot mai singur. 

Tot caut vechile făpturi domnești. Vechile personalități. Pustiu, de moarte. În schimb sunt salutat de lume necunoscută. Costume scumpe. Givenchy, cât cuprinde. Dame cu sarmale în cap, ca la defilările  de dinainte de ’89. Tovarășe bățoase, activiști cu antenuțe. Ziceai că e Ceaușescu și la liberali.

Violeta Vijulie flutură pliantul lui Cîțu. Riscă un scandal de familie. Comnatul, Stelian Tănase, e printre intelectualii, semnatari ai scrisorii de susținere a lui Orban. Diversitatea e la modă acum. Prefectul unui județ are mâna-nfiptă în sacul cu bunătăți cîțiste și nevasta-n USR-PLUS, după principiul cazon: ”acoperiți toate fronturile!”

Votul, ca un salt în bazinul gol

Cabinele de vot au perdeluțe. Semn de pudoare sau parte din scenariu? Înaintea lui Orban, o domniță e surprinsă de cameramani cu telefonul pregătit să fotografieze votul. Nu se sperie. Trebuie să-și încheie misiunea. 

Aflu că voturile sunt controlate. Eu îți arăt votul meu, tu mi-l arăți pe al tău și hora e gata. Unii lideri județeni, nesiguri, indică palmarea buletinului de vot. Un oarecare suspus notează voturile câștigătoare. Aparența de democrație e astfel asigurată. 

Victoria lui Cîțu e previzibilă. Propusa umilire a lui Orban nu se produce. Scorul nu e atât de catastrofal.

Pentru că nu am cu cine mă certa, mă iau de șerpii, ținuți mai demult la piept, de către Orban. Acum, sunt pragmatici, în #echipacastigatoare. Dansul nu se prinde. Mireasa, după voce, pare văduvă. “E răgușit premierul,” mă asigură un pedelist, mereu pe cai mari.

Văd multe personaje, puține personalități. 

Mă întreb cât a cerut Vela ca să o închidă și să treacă de partea câștigătoare. De ce Garda elvețiană (cum le zic eu neutrilor) nu se implică. Plenar și în cuget. 

Infernala lume a tuților, băieților luați de pe stradă de Ludovic Orban și făcuți oameni, vociferează. Clamează dreptul la cașcaval. 

Cine mai e civil printre delegați e o întrebare caducă. 

Dar unde sunt domnii liberali? Întreb ca să stârnesc ilaritate. Nu-i găsesc. Este ales unul care “n-are după el vorbe”, nu ține pasul drept, e cocoșat. „Dar e de-al nostru,” îmi explică un liberal din Mureș, nemulțumit de Orban că n-a fost servit și el cu o “deconcentrată.” Primesc un cigar. Fac un fum de Cuba Libre. Unul îmi zice că e fan Che Guevarra, altul îmi amintește de un mare țărănist, trecut din interes la liberali, căsătorit cu o cubaneză.   

Conclavul vrăjitoarelor

Chiar dacă se împart zâmbete și se șoptesc loialități, ura e instituită. Cazon și la ordin. Taberele se dușmănesc. Fiecare își caută porții de praf din cenușa marelui dispărut.

5000 de liberali, mulți progresiști, mai puțini creștini, conduc dricul defunctului PNL. Progresistul Mihai Șora anunță moartea PNL. 

Așa cum am mai spus, Marele Partid Național Liberal s-a dus la Domnul, după o scurtă și grea suferință 

Mortul nu se mai întoarce de la groapă, îi spun unui vechi liberal, care mă sâcâie să-i explic cum a fost în conclavul vrăjitoarelor.

10 gânduri despre “Marius Ghilezan: „Cioclul Iohannis s-a asigurat de un parastas ‘bine făcut”

  1. Imi place cum „atomizeaza” sub microscop eternul homo politicus. Are verb, si verva, dar pastreaza si o anumita distanta utila analizei.

    …”Taberele se dușmănesc. Fiecare își caută porții de praf din cenușa marelui dispărut….”

    Superb! Wow, parca descrie batalia de Termopile. Pardon, acolo si atunci inca se luptau pentru glorie. Ce „glorie” mai asteapta romanii de la Iohannis si noua lui aleasa a inimii, Catzu? Niste mercenari angajati la Imparatie…

  2. Descopar de fiecare data cand citesc un articol al d-lui Ghilezan un autor plin de umor, de o fina ironie, un vrednic urmas a lu’ nea Iancu. Parca as fi fost in sala alaturi de dl. Ghilezan, domnia sa s-a imbracat pentru o intalnire cu personalitati, insa a gasit multi insi adunati pentru circ intr-o sala a congreselor pe care n-o meritau.

  3. ANUNȚ

    În actuala situație de creștere exponențială a cazurilor de infectare COVID și a impunerii restricțiilor sanitare necesare pentru stăvilirea pandemiei, Consiliul Director a decis amânarea Conferinței CMR din perioada 9-10 Octombrie pentru o dată ulterioară.

    Consiliul Mondial Român speră ca până la data desfășurării Conferinței, situația politică a țării să revină la un cadru demn de conduită, astfel încât fiecare cetățean al țării să se simtă respectat, prin respectul reciproc dintre partidele politice reprezentate în Parlament.

    Cetățenii României nu trebuie să ajungă în situația de a fi umiliți pentru afinitățile lor politice, atunci când, reprezentanții lor din Parlament sunt stigmatizați, ostracizați și boicotați de înalți demnitari ai statului și de alți parteneri parlamentari.

    Considerăm că doar printr-o stabilitate politică și administrativă a statului societatea civilă poate găsi mediul propice unui dialog constructiv și credibil cu factorii de decizie guvernamentali, cu parlamentarii și europarlamentarii români, precum și cu alte forțe politice de la București și Chișinău.

    Consiliul Mondial Român

    • E deranjant ca CMR nu-si poate desfasura Conferinta deoarece caazurile de infectare COVID impun restrictii draconice, insa „Festivalul Democratiei” s-a bucurat de multa indulgenta din partea autoritatilor…. .

  4. Mare nevoie are acum Romania si poporul roman (pentru politica romaneasca externa si interna) de OAMENI CA DUMNEAVOASTRA, DOMNULE PRIM-MINISTRU ADRIAN NASTASE, SI ASEMENI DUMNEAVOASTRA. Ii avem, atatia cati mai sunt, sa nu lase tara napadita de „lacuste si circari” mai mult decat este acum. Prea ne-am facut si ne facem in continuare, de ras in lume (10 ani cu dl Basescu, si se pare ca inca 10 ani cu dl KWI – care la inceput s-a vrut mai „rasat” apoi s-a dat pe brazda,placandu-i mai mult „neoranduiala”,ca-n cazul desfasurarii congresului PNL,si se vede ca se simte in largul dumnealui). Vedem ce se-ntampla de cativa ani incoace in toate domeniile de activitate. Nimeni nu mai tine cont de Constitutie, de legi, de „o buna randuiala”, este o invalmaseala in tot si toate, etc,etc.
    Poporul roman a avut si mai are inca oameni destoinici care ii fac cinste! Stiu…acum in stadiul in care s-a ajuns e greu, dar nu imposibil, si mai stiu ca:
    Cu prostul care n-are scoala
    Te lupti putin si ai scapat,
    Dar duci o lupta colosala
    Cu prostul care are scoala.

  5. @Anonimul:”E deranjant ca CMR nu-si poate desfasura Conferinta”

    Este doar amânată. Cel mai probabil până la primăvară.

    Dar, tot răul este spre bine, deoarece, așa cum am spus în anunț, „Considerăm că doar printr-o stabilitate politică și administrativă a statului societatea civilă poate găsi mediul propice unui dialog constructiv și credibil cu factorii de decizie guvernamentali, cu parlamentarii și europarlamentarii români, precum și cu alte forțe politice de la București și Chișinău.”

    Acum, în actuala situație politică, Conferința-dialog ar fi fost total inutilă.

  6. ghilezan asta ce mai e? taranist , monarhist, analist , onanist ? peiu ala la fel , oameni ai trecutului prin toate regimurile politice , s-au spalat pe miini de conventia democrata si psd si fac analize acum .

Lasă un răspuns