Bogdan Tiberiu Iacob, Iohannis nu asteapta Congresul PNL, ci alegerile din Germania

Întrebarea zilei în România e de ce se încăpățînează Klaus Iohannis să țină mortul politic Florin Cîțu în viață pînă la congresul PNL din 25 septembrie? Pentru simplu motiv că nu înțelege nimeni ce s-ar putea face cu un lider de partid care e cvasi-terminat de pe acum, iar ideea de nou suflu în partid s-a fîsîit deplin. Răspunsul ar putea fi mai simplu decît credem: nu spre congresul PNL trage cu ochiul Iohannis, ci spre alegerile din Germania, cele care vor decide premierul din România.

Poate fi o simplă coincidență, dar deranjul din politica autohtonă s-a petrecut în ultimele săptămîni în paralel cu un fenomen important: în Germania, Partidul Social Democrat a țîșnit în sondaje spectaculos. Spre jumătatea lunii august era pe locul trei în sondaje, după partidul lui Merkel și ecologiști și deja se vorbea despre o posibilă mare surpriză a alegerilor, respectiv preluarea guvernării de către omologul PSD.

În acest moment, e aproape bătut în cuie: SPD a trecut în goană pe locul 1 și distanța dintre el și CDU/CSU, de 4%, crește vertiginos.
Candidatul stîngii, Olaf Scholz, actual ministru de Finanțe, o spune clar: ”Vreau să devin cancelar, despre asta este vorba“. Și vorbește despre o alianță cu ecologiștii și partidul stîngii, Die Linke.

O alianță care deja însumează în acest moment 47%, conform sondajelor date ieri publicității, și va lăsa mai mult ca sigur creștin-democrații complet pe dinafara guvernării, în premieră după 2005.

Oamenii Angelei Merkel se confruntă cu perspectiva opoziției, după 16 ani frumoși.
Problema e că Bundesregierung-ului îi place de multă vreme să dețină controlul asupra guvernului de la București. Ne amintim cum Traian Băsescu și-a trecut partidul, PD, peste noapte, în 2005 de la socialiști la popularii lui Merkel, doar pentru a juca cu cei mari de la Berlin și, implicit, din UE. Candidatura PD pentru PPE fusese depusă cu vreo 2-3 luni înaintea alegerilor din Germania, la care creștin-democrații se arătau favoriți. Băsescu se orientase din timp.

La fel va dori și un Bundesregierung social-democrat: să aibă ”guvernul său” la București.
Și Iohannis se orientează din timp, la fel ca Băsescu.

Relațiile SPD cu PSD au înflorit teribil, în premieră, în perioada guvernării Năstase, cînd social-democrații germani erau conduși de Gerhard Schroder. SPD a fost artizanul introducerii PSD în Internaționala Socialistă, la porțile căreia partidul lui Iliescu și Năstase bătea de multă vreme, zadarnic, pe motiv de ciumă roșie urmașă a PCR, să zicem.

Cînd a bătut Berlinul cu pumnul în masă, PSD a fost primit rapid în lumea bună a politicii internaționale.
Erau vremuri cînd delegații ale conducerii PSD, cu Năstase și Geoană în frunte, erau primite cu onoruri la manifestări precum împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea SPD, unde venea toată lumea bună a social-democrației europene.

În 2005, PSD și socialiștii germani au cedat puterea dreptei, fiecare în țara lui, iar relațiile s-au cam răcit, că, deh, șederea în opoziție nu e chiar așa productivă.

În 2012, însă, SPD-ul german a redevenit interesat de PSD, după ce Ponta devenise premier și se pregătea să o facă din nou după alegerile din noiembrie. Era cît pe aci ca marele congres al PES-ului european să aibă loc la București, dar a încurcat ploile suspendarea lui Băsescu și s-a ales Bruxellesul, în loc.

Cu tote astea, în campania electorală, preşedintele SPD, Sigmar Gabriel, ieșea într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu omologul său de la PSD, Victor Ponta, și lansa un mesaj foarte important, aproape tăios, spunînd că aşteaptă de la UE şi de la cancelarul german, Angela Merkel, să declare clar că partidul care câştigă alegerile în România desemnează şi premierul.

„Ne bucurăm că sondajele arată bine, dar în cele din urmă nu sondajele hotărăsc, ci rezultatele alegerilor. De aceea, vă ţinem pumnii ca rezultatele să fie bune şi aştepăm ca rezultatele alegerilor să fie respectate de toţi actorii politici, incusiv de preşedintele României. Aşteptăm de la Uniunea Europeană şi de la cancelarul federal să spună clar că partidul care a câştigat alegerile va fi cel care va desemna premierul. Privim cu suspans asupra datei de 9 decembrie”, spunea Sigmar Gabriel.

E de la sine înțeles că SPD voia să preîntîmpine o eventuală cerbicie a președintelui Traian Băsescu de lăsa PSD să facă guvernul.

„România a avut foarte mult succes sub guvernarea social-democrată inclusiv colaborarea cu liberalii în a restrânge deficite. Ce ne trebuie e creşterea economică. Doar dacă ne întoarcem pe calea creşterii economic în întreaga Europă vom reuşi să îmbunătăţim condiţiile de trai. Este greşit atunci când partidele conservatoare pledează pentru restrângerea cheltuielilor europene, care ar duce la mari dificultăţi economice nu numai în România, ci şi în alte ţări. De aceea îl susţin pe Victor pe Ponta şi partidul său”, mai spunea Sigmar Gabriel.

PSD a reușit să preia frîiele guvernării, dar SPD nu, pînă în ziua de azi, chiar dacă a prins fotolii ministeriale în alianțe.
Vedeta germană a fost gruparea condusă de Angela Merkel, CDU/CSU, ai cărei parteneri în România au fost în ultimii ani PNL, PD, PMP ori UDMR.

Acum, se anunță schimbări majore.
Pe 26 septembrie, a doua zi după congresul PNL, puterea în Germania se conturează a fi preluată de omologii PSD, iar cancelar va fi Olaf Scholz.

Care va dori un guvern la București condus de cei din echipa lui, membri ai aceluiași partid europen, PES, cu al său grup Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.

În numele bunei relaționări cu noii lideri de la Berlin, Klaus Iohannis e gata să ofere guvernarea partidului lui Marcel Ciolacu, sacrificînd liberalii fără milă.
Dar pentru asta are nevoie de ceva ca de aer: de garanția că nu se întîmplă vreun accident în alegerile din Germania și lucrurile se vor derula exact așa cum se estimează de pe acum.

Dacă l-ar sacrifica acum pe Cîțu și ar investi un nou guvern PNL-UDMR-USRPLUS, ori unul PNL cu sprijin minoritar de la PSD, ipotetic vorbind, Iohannis nu ar mai avea cum să deschidă rapid ”comunicarea” cu noua putere de la Berlin, pentru că ar trebui să facă o nouă schimbare de guvern, după o nouă criză, eventual. Și iarna bate la ușă.

Mult mai comod e să țină cu orice sacrificiu scaunul de premier ocupat cu expiratul Cîțu pînă la congresul PNL/alegerile din Germania și apoi să instaleze la Victoria guvern pesedist, fie și cu susținerea PNL. Ceea ce explică și alinierea PSD la tărăgănările prezidențiale cu moțiunea de cenzură, nemaivorbind de brusca înviorare a lui Marcel Ciolacu.

Pentru că, nu-i așa?, în România a contat dintotdeauna nu situația din țară, ci aceea din marile cancelarii.

15 gânduri despre “Bogdan Tiberiu Iacob, Iohannis nu asteapta Congresul PNL, ci alegerile din Germania

  1. Social democratia si socialismul in general nu vor disparea de pe pamant. Polarizarea din ce in ce mai accentuata a fluxului de venituri si a cheltuielilor in mana catorva , spolierea maselor de minima decenta in concordanta cu mumca depusa, va intari social democratia. Armatele si tehnicile din mana catorva vor duce la propria lor pieire. Masele nu pot fi subordonate nici macar psihologic dar fizic!! Vor trebui sa mituiasca la nivel de individ , asta inseamna intoarcerea plusvalorii catre producatorul ei. Robotizarea , digitalizarea, mecanizarea , genetica s au creat pentru unii dar vor fi ale tuturor odata candva si nu departe. China a capitalizat si capitalizeaza pentru poporul chinez, oferind creierelor lor ceva mai mult dar suficient de putin sa nu iasa de sub control . Lumea va urma modelul lor, ei vor influenta lumea si vor trasa noile directive. Ce este a mai fost, ce a fost va mai fi
    Timpul estr trecut, prezent si viitor, atat in gramatica cat si in astrofizica sau istorie. Timpul este cel mai tare dascal, dar isi omoara toti diacipolii.

  2. Va mulțumesc !
    Articolul face LUMINA …… acum înțeleg si de ce PSD este de acord cu amânarea „debarcării” guvernului Catu. Cum la ultimele alegeri PSD a reușit sa obțină „pretentia” de a nominaliza un premier, prin câștigarea in Germania a alegerilor de către SPD – „pretenția” PSD are șanse mari sa treacă de „încăpățânarea” lui Johannis.

  3. O poza cat o mie de cuvinte. “Cine se aseamana se aduna”. Dl. Bogdan Tiberiu Iacob nu-mi este cunoscut, spre rusinea mea, insa aceasta analiza a relatiilor romano-germane si partinice, intre SPD si PSD sunt extrem de interesante. Nu stiu care vor fi actiunile viitoarea ale Presedintelui Republicii, insa nu cred intr-o minune daca la Berlin directia “vanturilor” se vor schimba. Nu cred ca actuala conducere a PSD va da cu piciorul electoratului, pentru o apropiere fata de Cotroceni, chiar daca in ultima vreme umbla zvonuri in targ de o apropiere a “ghiocelului” Marcel Ciolacu in raport cu Presedintele.
    Subiectul cel mai important de departe este apropierea iernii, preturile crescute la utilitati si produse de stricta necesitate, “hambarele goale” si criza economica in care ne-au bagat “profesionistii” de drepta.

    • Ref: „Nu cred ca actuala conducere a PSD va da cu piciorul electoratului, pentru o apropiere fata de Cotroceni, chiar daca in ultima vreme umbla zvonuri in targ de o apropiere a “ghiocelului” Marcel Ciolacu in raport cu Presedintele”

      Poate fi si invers – apropierea „Cotroceniului” de PSD.
      Iata si argumentele:
      1. Interesele Germaniei in Romania se rezuma in mare parte la CONTROLUL DECIZIILOR POLITICE IN CADRUL ORGANISMELOR U.E. ( d.p.v. economic Romania nu este o miza pentru Germania ).
      In 2013 când se prefigura o posibila suspendare a lui Băsescu, CDU/CSV – Germania a făcut tot posibilul si l-a „pregătit” pe Johannis ( pentru care sau dat, nu mai puțin de trei derogări de la statalul PNL, pentru a avea acces la funcția de președinte ) si in felul acesta CDU – a avut in U.E. un vot asigurat.
      Cum Johannis este la ultimul mandat si in Germania se prevede ca alegerile vor fi câștigate de SPD, pentru ca interesele Germaniei in Romania sa nu fie deranjate de diferențe doctrinare – in mod natural – si in Romania trebuie sa aibă loc aceasta tranziție.
      Pentru aceasta misiune, guvernul german l-a însărcinat pe Johannis.
      Așa înțelegem:
      – de ce Johannis a făcut tot posibilul sa genereze un conflict in interiorul coaliției.
      – de ce Johannis nu a făcut nimic pentru a media acest conflict.
      – de ce PSD nu sa grăbit sa „pice” guvernul CATU si sa împingă decizia după 26.09.2021
      – de ce despre Johannis si PSD, in opinia publica se tot vorbește de „blat”
      2. O ipoteza naiva: Johannis a fost dezamăgit de „guvernele sale” si spre „binele” României vrea o reconciliere cu PSD.

  4. Cred că lucrurile sunt mult mai simple, se așteaptă, probabil, vizita Ursulei von der Leyen la București, în vederea semnării, în compania lui Florin Câțu, a PNRR-ului ,, românesc”. Poate, astfel, USR PLUS (cu care se va negocia intens) va renunța la pretenția de a-l debarca pe Câț de la palatul Victoria.
    De aceea spun, iarăși, că PSD ar face mai bine să stea în expectativă, riscul de a fi lăsat în offside fiind foarte mare. Mai ales că socialiștii europeni sunt mai mult progresiști decât suveraniști de stânga și nu văd în PSD un partid dedicat…noii cauze a stângismului euroatlantic, recte, deznaționalizarea statelor membre ci mai mult un intrus cu ,, năravuri” valorice conservative.
    Personal nu văd un viitor strălucit al PSD în Internațională Socialistă.
    Până la urmă, undeva în viitor, o alianță a suveraniștilor ar putea fi singurul loc potrivit pentru un partid al românilor, așa cum partidul social democrat pretinde că este. Dar nu în actualul format de tip imperialist al Uniunii Europene.

  5. Ce poza………..!!! Spune-mi cu cine te-nsotesti, ca sa-ti spun cine esti ! – se spune in popor.
    Cum spune Mircea Badea de la Antena 3- „In gura presei” : „Ha,ha! Ce bine ne simtem.Sunt pentru…” !

    Cat despre asteptari…tot ce se poate; dar PeeSeeDee ar trebui sa-si aminteasca atatea…, electoratul nu uita si nu iarta, „au simtit-o pe pielea lor” , in fel si chip; de-atatea ori incat vrand-nevrand iti amintesti de … George Cosbuc si poezia – Noi vrem pamant :

    „Flămând şi gol, făr-adăpost,
    Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
    Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
    Şi câine eu ţi-am fost!

    Ciocoi pribeag, adus de vânt,
    De ai cu iadul legământ
    Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
    Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
    Şi ham de cai, şi jug de boi
    Dar vrem pământ!
    ……………………………
    Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
    Nici milă n-ai, nici crezământ!
    Flămânzi copiii-n drum ne mor
    Şi ne sfârşim de mila lor –
    Dar toate le-am trăi uşor
    De-ar fi pământ!
    ………………………….
    N-avem nici vreme de-nchinat.
    Căci vremea ni-e în mâni la voi;
    Avem un suflet încă-n noi
    Şi parcă l-aţi uitat!
    Aţi pus cu toţii jurământ
    Să n-avem drepturi şi cuvânt;
    Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
    …………………………
    Voi ce-aveţi îngropat aici?
    Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
    Noi mame şi surori şi fraţi!
    În lături, venetici!

    Pământul nostru-i scump şi sfânt,
    Că el ni-e leagăn şi mormânt;
    Cu sânge cald l-am apărat,
    Şi câte ape l-au udat
    Sunt numai lacrimi ce-am vărsat –
    Noi vrem pământ!

    N-avem puteri şi chip de-acum
    Să mai trăim cerşind mereu,
    Că prea ne schingiuiesc cum vreu
    Stăpâni luaţi din drum!

    Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
    Să vrem noi sânge, nu pământ!
    Când nu vom mai putea răbda,
    Când foamea ne va răscula,
    Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
    Nici în mormânt ! ”

    Este bine din cand in cand sa ne amintim de clasicii nostri; de ce-au trait bunicii si parintii nostri, care-i mai avem, pentru ca istoria sa nu se mai repete (cum se spune).
    Va multumesc pentru ingaduinta.

  6. bilant

    La Kabul urmeaza instalarea unui nou givern taliban…

    Asta dupa 20 de ani de , hai pe bune , ocupatie militara si nation building …..

    Dupa ce a urmat si incurcatura din Irac . Ca icica sa se duca acolo ca sa se strbnga acolo, in Irac terositii si sa fie zdrobiti …

    Zdrobiti ?!!!

    Ca p[ana la urma au procl;amat Califatu (ISIS zis di Daesh)

    Cica a fots reazbel contr „terosismului”.

    Mda …

    Talibanii revin la Kabul . Dupa 20 de ani!!!

    Al Quaeda e pare ca e bine mersi sau se simte destul de bine ….

    Nicu Daesh nu pare a dfi defunct.

    Insa Itanul, ala cu exmplul revolutuiei islamice, ala care a luat istateci pe aia din US Embassy de la Teheran .. ei bine devine balamau zonei ….

    CUm ?

    Pai ca lumea uita …

    Ca atentatorii de la 11 septembrie .. nu arau afgani . 15 din 19 erau sauditi! 2i din Emiratele Arabe Unite, 1 din Egipt, și 1 din Liban.

    Ca unii dintre sefii al Qaeda surprinsi sarnatoirind „victoria” erau dde fapt „volunatri” din Bosnia (!) si oroigoinari din Algeria (fugiti din )

    Ca Ossama era saudit si avea bine relatii ci o centrala de informatii …

    Ca geaba il bombardau pe Osama in labirintu’ carstic din Tora Bora ca el era instalat (condierabil) intr-un oras din Pakistan!!!

    Ca in tomp ce ii „alergau” pe talibani in Afganistan aia erau ori in Pakistam .. sau Oman!!!

    Ca toate astea 3 state sunt aliati de baza …

    Mue imi da cu depasire de flotanta..

    Voua nu ?!

  7. Semne proaste UE are …..

    Sunt multi ani de cand tot zic ca UE are boala finala a imperiilor : o birocratie imperiala iresponsabila care o ia pe toate campiile si prin toata babalarile din UE ….

    Na o alta capodopera a zisei birocratii : https://www.luju.ro/drama-procurorului-tudose-lasa-rece-comisia-europeana-fostul-sef-al-parchetului-curtii-de-apel-ploiesti-procurorul-liviu-tudose-a-cerut-interventia-ue-pentru-oprirea-proiectului-de-desfiintare-a-siij-tudose-a-prezentat-tortura-la-care-l-a-supus-dna-ploies

    Pe scurt : un procuror, Liviu Tudose , fost sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, defilat in catuse de catre DNA Ploiesti, aruncat in arest preventiv timp de aproape patru luni, totul pentru ca in final sa fie achitat definitiv pe „fapta nu exista” a scris catre mai multe institutii europene o solicitare de interventie pe langa Guvernul Romaniei, astfel incat executivul de la Bucuresti sa nu mai insiste cu proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), „documentand” cu ce a patit el personal.

    La care un birocrat UE, Florian Geyer, ii raspunde „in general” ca cum „ratiunea din spatele crearii acestei sectii nu pare justificata de dovezi de fapt, iar infiintarea si practica acesteia au fost criticate atat pentru efectele ei asupra independentei magistratilor, cat si pentru efectele negative pe care le-ar putea avea asupra eficacitatii urmaririi penale.

    Adica ca cam asa – cetateanu UE se plange ca X a patruns prin efractie in casa sa , l-a baut bine , i-a omorat cainele si l-a jefuit de bunuri in valoare de Ț lei .
    La care autoritatea raspunde ca parca nu ar exista dovezi de fapt (adica plangerea ar fi mincinoasa!) , ca e preocupata asa in gnl de cum traverseaza unii strada si ingrijorata de numarul de accidente de circulatie!!!

    A da. A se vedea si https://adevarul.ro/international/europa/pristanda-limba-franceza-comisar-european-bruxelles-proaspat-eurosceptic-1_613c5e6a5163ec42711c07ad/index.html .
    Npul Pristanda fiind Michel Barnier, politician francez , fost negociator al Uniunii Europene între 2016-noiembrie 2019 cu Marea Britanie pe subiectul BREXIT, apoi fiind şeful Task-force pentru relaţiile UE-UK. De multe ori ministru în diferite guverne franceze, a fost comisar european pentru politici regionale între 1999-2004, apoi a fost comisar european pentru piaţa internă între 2010-2014. În perioada 2010-2015 a fost şi vice-preşedinte al Partidului Popular European (PPE). Ce vreţi mai european de atât?

    Care Pristanda – Barnier îşi propune să intre în competiţia de anul viitor pentru Preşedinţia Republicii Franceze , drept ptr care crede ca asa :

    În ce priveşte migraţia, trebuie să ne recâştigăm suveranitatea juridică şi să nu mai fim de acum înainte supuşi judecăţilor emise de Curtea Europeană de Justiţie sau de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Voi propune un referendum în septembrie (2022, n.n.) în problema imigrării„. Mai mult, a pledat în favoare formării unui „scut constituţional” în scopul de a a apăra principiul că legislaţia naţională franceză este mai importantă decât cea europeană şi are prevalenţă legală asupra aesteia..

    Citeste mai mult: adev.ro/qz9dpv

    Adica . adica e ca cam per verso de ce zicea in calitate de bastan „european” …..

    Mde .. cama sa patira toate imperiile. Cat timp au fots conduse de saldatoi brutali si „limitati” (in gandire) s-au extins, metinut.
    Problem,a a aprut odata ce birocratia (aparuta in mod inerent) s-a autinomizat devenind iresponsabila. iresponsabila .. adica nu „nebuna de legat” ci ca nu avea cine sa o diciplineze.. asa ca a devenit ne- buna si a inebuibnit lumea pe care o conducea dupa aprerile de „cabinet” cu putine legatuiri cu „viata reala” ….

    Caci ce este mai relevant decat ca cetateanu UE zice ca el a patit-o si sa i se raspunda „nu exista dovezi de fapt” ?!

  8. Media oficiala germana – Deutsche Welle – este o fara indoiala o „trompeta” a progresismului promovat de Angela Merkel, partidul sau si aliatii sai europeni, inclusiv din Romania. Canale romanesti ca Digi24 preiau intens de la acest canal german.

    Am citit o „opinie” a lui Ines Pohl, lasat pe prima pagina sa musteasca. Jurnalista se lamenteaza ca:

    „…As had happened with Vietnam, the US once again made the mistake of believing that it could export its political system and protect the world from communism, extremism and terrorism….”

    Imi pare rau, dar esecul nu este doar al SUA, ci al intregului Occident, inclusiv al Germaniei, care, la rindul sau, a sustinut intens interventionismul extern, apararind „drepturile omului” in diverse regiuni, si insistind pe Islamofobia necuantificata, dar aruncata pe piata.

    E usor sa critici azi SUA, si sa o demonizezi, o tara care ti-a asigurat tie securitatea zeci de ani, lasindu-te pe tine sa te dezvolti fara sa investesti mai nimic in aparare.

    „…Twenty years after the terrorist attacks, the collapsing towers of the World Trade Center symbolize the disappearance of the world’s global policeman. …”

    „A disparut politistul lumii” remarca doamna Pohl, desi stie bine ca lucrurile sunt relative, si ca, desi Biden e nevoit sa urmeze linia lui Trump de focalizare pe dezvoltare interna, SUA nu se vor retrage de acolo de unde ea stie ca sunt puncte strategice care nu trebuie parasite. SUA au nevoie sa isi recalibreze puterea in batalia sa viitoare pe multe planuri cu China, care destabilizeaza actuala ordine mondiala.

    Articolul nu acopera insa subiectul imediat: cine va umple golul de putere international lasat aparent de SUA, in viziunea germana? Cine va fi noul politist al lumii: Germania? Va exista o „unitate europeana” a politistilor internationali? Ce autoritate va avea acest nou politist, sau „politisti”, fara SUA la cirma?

    Stim ca Rusia doreste desfiintara NATO, si aplauda cind Germania si UE vorbesc despre nevoia (???) ca UE sa se delimiteze de constructia de securitate comuna cu SUA, cea construita dupa al doilea razboi mondial. Aceasta „tzeapa” trasa americanilor va intra de fapt in dosul europenilor si a ideii europene a unui spatiu comun.

    Cred ca ipocrizia si tradarea germana a intereselor comune de securitate trans-atlantice sunt evidente, si ca Germania va incerca sa se repozitioneze ca lider in domeniul de aparare-securitate al UE, mai ales dupa Brexitul (Anglia a fost mereu suspectata de europeni ca e calul trian al SUA in UE), si ce pare a fi delasarea fracenzilor in mina germana pe subiectul asta, Franta fiind singura putere nucleara din UE de la care te astepti sa aiba pretentia de leadership in UE.

    Apare insa ca Germania nu e pregatita sa preia puterea in domeniul de securitate-aparare, si ca investitiile sale extrem de mici in ultimele decenii in domeniu nu ajuta sa o urce pe cal. Germania e inca un pigmeu in industrii de top care vor conta in lupta mondiala pentru putere. Germania e mult in urma SUA (si a Chinei), iar UE pe ansamblu nu este o putere mondiala in domeniul ciberneticii, comunicatii, spatial, de date, si AI. Este cel mult o putere regionala. Iar ca resurse, singura regiune „aproape” de UE care sa ii furnizeze materiale necesare dezvoltarii este Rusia, si la sud Africa de Nord. Canada e prea departe.

    https://www.dw.com/en/opinion-a-symbol-of-the-us-decline-as-a-world-power/a-59137452

  9. O teorie frumoasă şi – posibil – verosimilă. Există însă şi alte explicaţii alternative, mai simple.

    Florin Cîţu nu este un politician român, ci mai degrabă un reprezentant al intereselor internaţionale, slujite de faţă de dreapta românească şi de Iohannis, motiv pentru care este preferat de preşedinte. Apoi, promovarea lui Câţu şi susţinerea sa de către un număr mare de politicieni de dreapta se datorează şi dotărilor intelectuale limitate ale actualului premier, acesta dând tuturor impresia că poate fi uşor manipulat. Asemenea motivaţii ale oamenilor politici nu sunt atât de neobişnuite cum ar părea, dacă ne gândim la felul cum au ajuns conducători Stalin sau Ceauşescu. Cine doreşte să abordeze acest subiect într-un context mai larg poate citi articolul lui Ion Cristoiu «Cum se va transforma democraţia în prostocraţie» (MediaFax.ro).

    Revenind la teoria lui B.T.Iacob, să nu uităm totuşi că în ultimă instanţă românii sunt cei care introduc buletinul de vot în urnă. Iar PSD, bălăbănindu-se într-una din diferite motive, nu numai că face jocul lui Iohannis (care tergiversează în lipsa unei soluţii optime), dar îşi pierde credibilitatea în faţa electoratului românesc, după ce a pierdut deja o bună parte din credibilitatea sa în timpul leadership-ului lui Dragnea. Aşa încât, până la urmă, este posibil să se adeverească vechea zicală românească : «Ce iei pe mere, dai pe pere».

  10. O FANTEZIE APROAPE… EROICĂ

    Cea mai simpatică fantezie a mea, din ultima vreme: cade guvernul… Cîțu e pe făraș… „echipa câștigătoare”, stând în genunchi în fața lui Orban, recită în cor, mai expresiv decât Gheorghe Dinică în COLUMNA:

    „În nemernicia mea, ca un câine turbat, am mușcat mâna care m-a crescut și care m-a hrănit”…

    Înflăcărat, cu fața iluminată de o dragoste fierbinte pentru bravul conducător, Rareș Bogdan explică la TV că Ludovic Orban este persoana providențială pentru PNL… întrebat de ce până mai ieri îl înjura și acum îl pupă-n cur, Rareș Bogdan răspunde serios:

    „Atunci era altă conjunctură politică!”

  11. „UN RECTOR, O FLOARE/ O RAZĂ DE SOARE”…

    MOTTO: „Nu NE CONVINE NICI DE Cîțu, vrem pe altul…” (Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, deputat PNL în Parlamentul României, vicepreședinte al Camerei Deputaților și Secretarul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, 6 septembrie 2021, la ANTENA 3)
    ………………………………………………………………………………….
    Ați citit bine. Dânsul e „dăcât” RECTOR. Auzind eu, întâmplător, cum vorbește domnul rector al Universității de Vest din Timișoara, m-am gândit să caut un interviu cu dânsul, ca să constat nemijlocit dacă exprimarea din interviul de la ANTENA 3 a fost doar o regretabilă scăpare sau Marilen Pirtea suferă de incontinență verbală și se „scapă” mai des… N-a fost nevoie să caut prea mult. Tot ceea ce veți citi mai jos e extras dintr-o singură intervenție televizată, durata aproximativă a expunerii înțelepciunilor „pirtiene”(puneți dumneavoastră diacriticele cum credeți de cuviință…) fiind de 20 de minute:

    „…mulțumesc DE ACEASTĂ oportunitate… acum este momentul când SE VOR FORMALIZA NIȘTE LUCRURI… după această ședință pot să vin cu mult mai multe LUCRURI CONCRETE ÎN GENERAL… avem o UNIVERSITATE COMPREHENSIVĂ… plaja este DIVERSIFICATĂ… avem o VARIANTĂ IBRIDĂ (cuvântul „ibridă” a fost rostit de două ori)… noi avem UNDEVA LA 3050 de locuri de cazare… distanțarea la un METRU JUMATE sau la un metru între studenți ÎN CADRUL ORELOR, CARE ESTE UN PUNCT CARE SE DISCUTĂ (!!!, n.n.)… noi, PRIN AUTONOMIE , NU PUTEM INTERVENI ASUPRA LUI… camere de doi în care VOM CAZA UN STUDENT CU BAIE… am IZOLAT UN CĂMIN INTEGRAL pentru SITUAȚII DE IZOLARE… să generăm chiar și pentru cei care sunt în online un mod de viață DE A CUNOAȘTE Universitatea de Vest din Timișoara… în CONDIȚIILE DE PĂSTRARE A SIGURANȚEI SĂNĂTĂȚII în cât mai bune CONDIȚII…etc.” (Marilen Pirtea, Rector al Universității de Vest Timișoara, în emisiunea PROVOCĂRILE ÎNCEPUTULUI DE AN UNIVERSITAR, moderator dr. ing. Diana Andone, 7 iulie 2021)

    Și acum, dacă deja sunteți pregătiți sufletește pentru orice, vă prezint și încununarea acestei intervenții televizate. Iată:

    „…de la Universitatea din Bologna -anul 1080 (de fapt, 1088, dar opt ani la nivelul istoriei universale sunt doar un fleac…, n.n.) Universitatea din Paris -anul 1000 (aici nici nu mă mai bag, că sursele indică 1209, dar cred că domnul rector e mai deștept ca Enciclopedia și știe mai bine, n.n.) și așa mai departe, învățământul «față în față» a rezistat de-a lungul secolelor (!!!! n.n.).”

    Sigur, domnul rector Pirtea are dreptate, m-am gândit, deoarece toată lumea știe că învățământul online în jurul anului 1000 mergea greoi … NET-ul avea viteză mică și rețeaua cădea neîncetat… transmisiunea era anevoioasă, la lumânare, iar calitatea imaginii în globul de cristal- îndoielnică. Erau vremuri grele… și IT-iștii, săracii, plăteau impozit… De-aia s-a și renunțat la sistemul „ibrid” și s-a optat, cu hotărâre, pentru învățământul „față în față”!

    Stimați cetățeni, dânsul este rector al uneia dintre cele mai mari universități din România. I-am citit CV-ul. Mi-a luat ceva timp să parcurg nu numai traseul profesional fulminant al domnului Marilen ci și lista tuturor diplomelor de PARTICIPARE oriunde și oricând. Și a nenumăratelor diplome de excelență. Și cronologia studiilor „speciale”-obligatorii, pentru orice pion al tablei de șah care aspiră să devină rege, adică:

    Septembrie -octombrie2012: Curs de perfecționare “Securitate, diplomație și politică externă” Institutul Diplomatic Român; diploma obţinută: Certificat de absolvire nr.2932/2013

    Septembrie – decembrie2013: Program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă „Colegiul Național de Informații”, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”-Serviciul Român de Informații; diploma obţinută: Certificat de absolvire nr.1616/12.12.2013

    Septembrie – decembrie2013: Curs de perfecționare “Diplomacy & Intelligence”, Institutul Diplomatic Român

    Martie-iunie 2014: Activităţi de formare în management universitar Cursul postuniversitar “Managementul strategic al afacerilor interne” – Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național de Afaceri Interne, Diploma obţinută: Certificat de absolvire nr. 29/ 16.01.2015

    Marilen Pirtea a publicat 4 cărti, în calitate de autor principal și a colaborat la încă 13. Faptul că dânsul prezintă simptome clare de analfabetism nu a avut vreo relevanță. Căci în România toată lumea scrie cărți, independent de gradul de alfabetizare, dacă se află sub protecția cui trebuie…

    În final, vreau să facem doar un exercițiu, modest, de imaginație: dacă așa se exprimă rectorul Universității de Vest… dacă atât poate el… dacă scremerea lui din laringe este la nivelul unui elev de gimnaziu dintr-o școală proastă de provincie… oare cum vorbesc studenții și absolvenții lui dom’ profesor-doctor-etcaetera?

    P.S. Poate că, totuși, ar mai fi ceva de spus. Acum ne este clar de ce doamna Codruța, actual Procuror Șef European și viitor președinte al României (după cum se șoptește pe la colțuri și se spune direct pe pagina lui Mirel Palada) și-a susținut teza de doctorat (4% plagiat în aerul expirat, conform CNATDCU și plagiatoolemie mult mai mare, spre comă plagioolică, după aprecierea Asociației GRAUR, care exact pe astfel de incidente este specializată) taman la Universitatea de Vest din Timișoara?

  12. M-am bucurat pentru victoria Emmei Raducanu – cu tata roman si mama chinezoaica. Nu neaparat din cauza ca are o legatura cu Romania, dar pentru ca este un exemplu de succes pentru ceea ce noi criticam aici: globalizarea. De fapt noi criticam cum s-a facut globalizarea, dar sunt, evident si lucruri pozitive de spus. Multi critica aceste legaturi inter-rasiale, dar multe sunt de succes.

  13. De cateva zile, privesc pentru a nu stiu cata oara poza din articol, si azi fac un comentariu in speranta ca cineva din PeeSeeDee,macar din curiozitate,va citi. Se vorbeste, pe la colturi, mai soptit mai cu voce tare, de un nou U.S.L.si tin neaparat sa le spun (stiu si ei acest lucru) ca PNL de azi nu este P N L cu dl Crin Antonescu, sa nu uite dl Ciolacu, ci toti cei de acum sunt oamenii dlui Basescu, fostul PD de atunci si sa ia seama la antecedentele fiecaruia,din acea vreme, inclusiv dl presedinte (ce spune privirea dlui presedinte din poza ??? – numai incredere nu inspira !!!); altfel se vor f r i g e urat de tot;si-apoi daca „li s-au urat cu binele…???

Lasă un răspuns