Criza lui Iohannis

Asa cum am prefigurat, s-a ajuns intr-o criză politică, economică si socială profundă. Perspectivele sunt incă si mai rele. Sărăcia, amplificată de cresterile de tarife sau de preturi, devalorizarea leului (probabil mai mare in realitate decât cea anuntată), restrictiile sanitare de după congresele PNL si USR vor determina mari nemultumiri sociale. Chiar dacă românii sunt foarte „rezilienti”.

Clasa politică este scindată, societatea românească si-a pierdut capacitatea de empatie si de solidaritate. Partidele parlamentare sunt incapabile să construiască formule de consens.

Institutia Presedintelui a fost concepută in Constitutia noastră tocmai pentru a interveni in astfel de situatii. Cu o singură conditie – să-si prezerve credibilitatea necesară pentru a functiona ca mediator. Din păcate, interventiile partizane ale lui Iohannis fac aproape imposibilă o astfel de misiune. Calificarea unor partide ca fiind toxice sau extremiste, modul in care a intervenit pentru realizarea „guvernului său”, a „parlamentului său”, a „magistratilor săi”, etc., nu-i permite acum să intervină eficient.

Sigur, prin intermediul unor presiuni, el incearcă să peticească cabinetul Câtu dar va fi greu să reziste această cărutâ până in 2024. Probabil că ar fi necesare alegeri anticipate dar imi e greu să cred că se va ajunge la o astfel de „resetare” a jocului.

Asa incât unii vor alege resemnarea, altii revolta.

19 gânduri despre “Criza lui Iohannis

  1. MESIANICA GĂINĂ A LUI RAREȘ BOGDAN A OUAT- A CÂTA OARĂ!- O MĂRGICĂ

    Priviți gașca de neghiobi… Autoaplaudacii&Echipacâștigătoare! Ura! De câte ori îi vedeți, de câte ori îi ascultați, să nu uitați niciun moment că EI SUNT „GUVERNUL MEU”! Ei sunt chipul bovin-încălțat al lui Iohannis Werner Klaus, președintele vostru, despre care Rareș Bogdan vă repetă: altcineva mai bun de-atât nu avea cum să iasă din rândul poporului român! Prostovanii din executiv sunt promisiunea lui Klaus către cetățenii acestei Românii ezitante și speriate. Și ei sunt tot ceea ce impotentul acesta cronic, care e președintele țării astăzi, a fost capabil să „ejecteze” (ca să nu folosesc cuvântul acela mult mai plastic folosit de Marean Vanghelie pe când ne explica despre cum și pe unde l-a scos pe el PESEDEUL în afara terenului de joc) în urma unei scremeri titanice… Președintele vostru e, de fapt, găina babei care, după un travaliu de șapte ani, a „fătat” o mărgică!

    Pentru ce, dacă ați văzut cât este de inept, l-ați ales de două ori, iohanniștilor? Să nu-mi spuneți, vă rog, ca o scuză, că nu voi, ci băieții cu ochi albaștri l-au ales… am să vă răspund că aceia puteau să-i dea cel mult un brânci de zeci de mii de voturi, dacă s-ar fi aflat în pericol de „balotaj”, dar nu mai mult… Restul însă, milioanele de voturi valide, le-ați dat voi.

    Și-acum, cu GUVERNUL MEU , cu PARLAMENTUL MEU, cu JUSTIȚ’EA MEA, cu SERVICI’LE MELE, cu PARTENERII MEI STRATEGICI INTERNAȚIONALI, cu ROMÂNIA MEA EDUCATĂ, cu GRIJA MEA PENTRU CA SĂ VĂ SPĂLAȚI PE MÂINI, cu toate astea, zic, președintele v-a adus aici. Nu este o întâmplare nefericită, nu este o fatalitate, nu este „asta-i viața, ce să-i faci!” și nu este „Marte în conjuncție cu Neptun”… nu, nu, nu… E doar alegerea voastră, pe un buletin de vot.

    A! Știu… Ați ales, ca de atâtea ori, RĂUL CEL MAI MIC… dar atunci, cum dracului se dovedește, ca de fiecare dată, de altfel, că RĂUL CEL MAI MIC e, de fapt, RĂUL CEL MAI MARE?

    Circulă pe NET: „Examenul de Capacitate și Bacalaureatul vor exista cât timp mai știe cineva să corecteze lucrările. O generație, maximum două…”

    Optimismul acestei preziceri aproape că mă înspăimântă.

  2. […] Institutia Presedintelui a fost concepută in Constitutia noastră tocmai pentru a interveni in astfel de situatii. Cu o singură conditie – să-si prezerve credibilitatea necesară pentru a functiona ca mediator. Din păcate, interventiile partizane ale lui Iohannis fac aproape imposibilă o astfel de misiune. Calificarea unor partide ca fiind toxice sau extremiste, modul in care a intervenit pentru realizarea „guvernului său”, a „parlamentului său”, a „magistratilor săi”, etc., nu-i permite acum să intervină eficient”, scrie Adrian Năstase pe blogul său. […]

  3. PSD-ul este partidul meu de suflet, indiferent de cum se numea din 1989 încoace, dar cu o conducere cum este cea actuală nu prea cred că vor putea face multe. Partidul a avut și are încă, vreau să cred asta, personalități de valoare, care au capacitatea de a conduce, de a face ceva pentru săraca țară bogată a noastră. Regret, dar Ciolacu et comp. vor duce partidul mult în jos. Mi-aș dori ca ceea ce spune opoziția, că face jocurile agramatului de la Cotroceni să nu fie adevărat, dar din comportamentul său cam asta rezultă.

  4. Oamenii au ales, in mare parte dreapta, USR-Plus-PNL + acest “centru” UDMR.
    O extrema s-a dus in AUR.
    Clasicul PSD care prin uzura Dragnea/Dancila a mai pierdut din electorat.
    Problema este in felul urmator PSD in formula anterioara cat si actuala formula liberala arata clasa politica romaneasca cu slabiciunile ei (nu vb de ideologii) in intregime, revenind la ideea de baza ca noi suntem de vina pentru rezultatele slabe. De aceea povestea cu “forte straine” nu exista, pt ca nu este necesara.
    Aproape amandoua guvernele au facut aceleasi greseli – diferenta este ca formula curenta nu a agitat societatea la nivel de iesiri masive in strada. Dragnea era/este cel mai antipatic lider al PSD.

    Eu personal nu sunt din electoratul PSD, sunteti singurul lider de stanga pe care-l urmaresc cu interes.
    Pot spune ca este dezamagitor ce fac partidele curente la guvernare si totul pe costul si timpul populatiei romanesti. Ne mai miram atunci cand toata lumea emigreaza, pai nu se mai vede o lumina la capatul tunelului care sa puna Romania pe scara evolutiei.

    O carte buna de jucat, dar vedeti dvs, aceste partide mari si-au creat o asa imagine falsa in societate ca si cum nimeni nu vorbeste cu nimeni, incat o formula combinata pentru Romania, fie un amestec stg-dreapta, nu pare a fi posibila / ceea ce este stupid.

    Batalia ar trebui data pe proiecte si nu pe mesaje in mass-media. Plus ca in loc sa se concentrze pe livrare se concentreaza pe sabotare.
    Maturitatea asta ne lipseste, in Germania CDU si SPD sunt posibile, la noi nu.

    Sincer chiar nu ma intereseaza daca sunt rosii sau portocalii atat timp cat se fac :
    – investitii majore
    – infrastructura
    – educatie
    – sanatate
    – curatenia Bucurestiul care a ajuns deplorabila, in special S1.

  5. Adrian Năstase, “greșeala” de a compara USR cu USL, sper că nu a fost făcută precum o parte din politica pe care ați făcut-o fiind la putere?!!..

  6. DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, INTRADEVAR O REMARCA REALA !

    AM AJUNS INTR-O SITOATIE , IN OPINIA MEA , INIMAGINABILA IN CARE, MAI ALES , TRADAREA A DEVENIT BENEFICA… CONTURAND UN HAOS IN GANDIRILE ROMANILOR.

    CLASA POLITICA, CEA ACTOALA , ESTE UN ASPECT DEZAMAGITOR IN CARE INTERESUL NATIONAL ESTE IGNORAT CU BUNA STIINTA , TOT MAI DES, AJUGANDU-SE LA O INCONSTIENTA VIZOALA IN CARE INTERESUL PERSONAL SI CEL DE GRUP PRIMEAZA .

    IOHANNIS ESTE SI VA RAMANE SA-SI INDEPLINEASCA MANDATUL, INDEPLININD INTERESELE EUROPEI , CEL MAI SEMNIFICATIV FIIND CEL DE ACTOALITATE, VACCINAREA ROMANILOR CE NU SE LASA MANIPULATI…( NUMARUL DE MORTI IN URMA ACESTUI VACCIN DEVINE UN CAZ NESEMNIFICATIV , NORMAL, INTERESUL GLOBAL! )

    MENTIONAM NU CU MULT TIMP IN URMA CA, VACCINAREA COPIILOR VA CREA PE ANUMITE TERITORII…GLOBALE , NEMULTUMIRI MASIVE , A-LE NATIUNILOR CE SE VOR TREZI, NEACCEPTAND DIABOLICISMUL CELOR CARE VOR SA SCHIMBE , DUPA CUM VOR, INDENTITATIILE POPOARELOR CE POT FI SUBJUGATE, SI CEL MAI GRAV ASPECT: VA OMORM PE VOI, CA SA TRAIM SI SA NE IMULTIM NOI!..

    O „RESETARE,” AR FI NECESARA MACAR IN ULTIMUL CEAS , DAR DUPA CUM SPECIFICAM INTERESUL NATIONAL DEVINE TOT MAI UMBRIT .

    PS INTORCANDU-NE LA BIBLIE , INDIFERENT CARE AR FI EA , SI UN NEBUN ” UMAN”, CE SE CREDEA NEMURITOR, A INCERCAT SA UCIDA COPII,INSPECIAL PE CEI NOI NASCUTI, PENTRU UN ANUMIT SCOP…( „NEBUNII,” TIMPULUI PREZENT, AU AJUNS LA UN CONSENS , INCERCAND , CU DEGETUL , MAREA, OCEANUL, ZIC EU!..)

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  7. Domnu Catu a fost tras pe dreapta de USR . Acum sa vedem cu ce plateste si daca il inchide iar 🙂 . In rest cred ca ar fi bun sef pe la un CAR ceva …

  8. Domnule Premier, o analiza cat se poate de adevarata asupra situatiei politice actuale romanesti. Sigura realitate este cea enumerata mai sus, saracie, cresteri de tarife sau de preturi, devalorizarea dramatica a leului, restrictii sanitare, etc, nu mult clamata crestere economica a D-lui Citu si grija acestuia pentru bunastarea natiunii. Un broker „ucigas” pe banii Romaniei. O alta magarie a acestor impotenti politici, mai degraba derbedei politici si nu numai, este aceea a atragerii PSD-ului in toata aceasta mizerie politica si culpabilizarea acestora.
    Realitatea cruda este disperarea guvernantilor actuali ca pierd contactul cu furaciunea, cu miliardele de EURO care erau de drept a cetatenilor Romaniei, in pensii majorate, salarii, locuri de munca, investitii adevarate, nu consultante, studii de fezabilitate sau alti bani negri pentru ong-uri si buzunare fara fund.
    Revenind la titlul subiectului propus, Presedintele Romaniei nu exista, iar daca exista, exista pentru sine.

  9. Eu recunosc. Mi-au plăcut și reziștii, și PNL-ul, am votat și cu Iohannis, și cu Băsescu, dar nu se mai poate. Le-am oferit prea multe șanse și au dat-o în bară de fiecare dată. Le-am luat apărarea, și ei mi-au trădat încrederea. Nu se mai poate. Evenimente internaționale, ca avântul la nivel mondial pe care progresismul (nu pot să-i zic neomarxism, pentru că ideologia asta e în contradicție cu doctrina lui Marx) l-a prins anul trecut, nenumăratele abuzuri comise în timpul pandemiei, haosul din America (chestii ca BLM sau revolta de pe 6 ianuarie nu ar trebui să aibă loc în țara care se autodeclară drept unica superputere), dar și lucruri de la nivel național, cum ar fi criza gunoaielor din S1, incompetența guvernanților, absența viziunii pe termen lung și, mai presus de toate, actuala criză guvernamentală, m-au făcut să deschid ochii. Nimic din toate astea nu se întâmpla mai demult. În vremea prea-demonizatului PSD, aveam creștere economică, aveam o singură viziune politică la guvernare (nu 2-3, ca acum), sectorul 1, în care locuiesc, era curat și frumos, viața mergea bine. Om fi fost noi, „tinerii frumoși și liberi”, nervoși pe PSD, dar măcar lucrurile erau normale. Acești 2 ani m-au marcat și m-au maturizat, politic vorbind. Acum văd și eu adevărul despre ce a ajuns UE, despre influența pe care o are și despre încotro se îndreaptă „visul” liberal-democratic euro-american, acum devenit coșmar. Am înțeles că doar unitatea națională, patriotismul economic, delimitarea de progresism și o conducere unită și puternică ne poate scoate din necaz. Aștept cu interes candidatura lui Mircea Geoană în 2024. Dacă va candida, eu, care n-am pus niciodată ștampila pe cei trei trandafiri, îl votez cu ambele mâini.

  10. „…Perspectivele sunt incă si mai rele.Sărăcia,amplificată de cresterile de tarife sau de preturi,devalorizarea leului…”

    De ce dl KWI se complace in situatie ??? Cu ce i-a gresit poporul roman ??? Mai sunt atatea intrebari fara raspuns ??? De ce…???

    …Si cand te gandesti ca toate tv si toti admiratorii (mai ales dl Chiriac de la DCNews),in campania de promovare a dlui KWI la alegeri il „ridicau in slavi” cat de bine va fi cunoscandu-se cat de „corect, ordonat, si disciplinat” este persoana din etnia dlui, uitand ca de fapt dl KWI este nascut in Romania
    si ca orice fiinta „sufera transformari” influentata de mediul in care traieste,(pana si covid-ul, ca orice „microb”, sufera mutatii). Dupa 7(sapte) ani de „confort”,promovand tot felul de persoane cu alte „interese”(asa se vede „de jos”), unde am ajuns ca tara si popor ?; imprastiati si dezbinati gata sa se
    incaiere toti si peste tot, zgriburiti de frig, cautandu-ne mereu in buzunare – daca mai gasim ceva, infrigurati de groaza facturilor,familii in conditii de „ev mediu”, de ce generatia anilor trecuti, pana in 1989 si dupa, pana in prezent, AU FOST SI SUNT MEREU DE SACRIFICIU ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Ptr „transatlanticii care au impresia ca as fi antiamerican „cu dedicatie” si as vrea sa ma mut la Phenian …..

    Mi-am petrecut copilăria și adolescența în zona orașului Boston a anilor ‘80 și ‘90, înconjurată peste tot în jur de mari centre ale științei și educației, ca Harvard și MIT. Mi se părea de la sine înțeles că trăiesc în epicentrul producției de cunoaștere, al geniului științific și al forței academice în general, precum și al răspunsului lor în ultimă instanță capitalist: o industrie a biotehnologiei care mergea înainte ca o torpilă, stabilind agenda de interes pentru întreaga lume.

    America încă mai este liderul mondial când vine vorba de aproape orice lucru important, inclusiv biotehnologie și tehnologie în general. Dar pentru cât timp? M-am întors temporar la Boston ca să-mi vizitez părinții și nu mai am acel sentiment de înfiorată mândrie, atunci când mă plimb prin, să zicem, Kendall Square din Cambridge, care adăpostește MIT și alte peste o mie de firme specializate în biotehnologie. Am trecut pe acolo în urmă cu o săptămână, în drum spre cinema, și de data aceasta am avut o senzație de cenușiu obosit, de declin.

    Simt în aer că totul s-a schimbat față de când eram eu copil. În loc să se concentreze pe efortul neabătut de a învăța mai mult, de a încerca mai mult și de a afla mai mult – cu alte cuvinte, lucrurile care au făcut-o să fie măreață – America s-a lăsat deturnată într-un vârtej parșiv al politicilor identitare, care acum și-au făcut drum și în instituțiile universitare științifice odinioară excepționale. Putreziciunea a atins până și facultățile de medicină, ceea ce este înspăimântător: viitoarea generație de medici s-ar putea să fie mai bine pregătită să țină o prelegere pe teme politice, decât să salveze viața cuiva.

    Cei care țin prelegeri medicale se tem să pomenească despre sexul persoanelor în fața studenților și, în tot mai mare măsură, evită întreaga zonă. Nici nu-i de mirare. Periodic se primesc petiții în care se cere să fie „arătați și rușinați” conferențiarii care se fac vinovați de „crimăvorbă” inclusiv termenii „ea”, „tată” și „fiu”.

    Deloc surprinzător, toate acestea au consecințe de viață și de moarte. Destui studenți mai sănătoși la minte și-au dat seama că, spre exemplu, nu li se predau cunoștințe despre boli care afectează în mod diferit femeile și bărbații.Să luăm anevrismele aortice abdominale”, spune Lauren, o studentă la medicină cu care a stat de vorbă Katie Herzog, o jurnalistă din Seattle. „Această problemă este de patru ori mai probabil să apară la bărbați, decât la femei, dar nu s-a pus deloc accentul pe această diferență foarte semnificativă. A trebuit să caut singură informația și eu nu am timp să caut predominanța în funcție de sex pentru sutele de boli pe care lumea se așteaptă să le știu. Nici măcar nu știu sigur ce anume nu mi se predă, iar colegii mei de grupă, dacă nu sunt la fel de sceptici ca mine, e cel mai probabil să nu aibă nici ei habar”.

    Disprețul la adresa lumii naturale în favoarea politicilor identitare strâmbe se vede cu ochiul liber și în alte facultăți de științe. În luna iunie, Universitatea Cornell, din elita Ivy League, a anunțat introducerea unui curs nou de astrofizică pe tema găurilor negre, care avea ca subiect… cât de rasiste sunt găurile negre! Botezat „Găurile negre – rasa și cosmosul”, cursul în cauză „le va face cunoștință studenților cu concepte fundamentale din astronomie prin intermediul cunoștințelor de Studii Africane” („Black Studies”, analiza pluridisciplinară a vieții și gândirii oamenilor cu strămoși de origine africană – n.t.).

    Cursul va fi predat în colaborare cu profesori specializați în literatură comparată, în timp ce diverși artiști, printre care rapperul Outkast, vor fi invitați „să evoce negritatea prin tematici și imagini cosmologice”. Rămâne destul de neclar cum anume vor fi identificate „conceptele fundamentale” ale astronomiei, într-un asemenea ghiveci pestriț de împăunare demonstrativă și speculație ideologică.
    https://www.telegraph.co.uk/columnists/2021/08/08/america-grew-disappearing-vortex-identity-politics/

    prreluat traducerea de la
    https://www.cotidianul.ro/america-in-care-am-crescut-eu-dispare-vazand-cu-ochii/

    Deci asa… nu poti sa mai predai dspre „gauri negre” fara sa te „lumizeze” un rapper..
    Ar fi cazul sa se bage si feministele ca termenul pare a fi cam sexist si macho .

    In rest la dracu cu cestia ca subectul era necunoscut marelui public (inclus profesorilor de fizica din scolile generale si licee) , ca pana prin 1970 era doar o speculatie intelctualista a unei , ei da, elite de astrofizicieni si atomisti si daca a ajuns destul de cunoscut (adica numele si ceva aporoiximativ despre ce ar fi) se datoreaza doar amatorilor de SF .. care chiar si ei l-au acce[pata cam cu rezerve (cam prea fantastic …)

    Si ce dracu au de a face „Black Studies” cu o cestie extrem de complexa ce tine de astrofizica si structura materiei?!
    Scuze e ca si cum ai face apel la Homer si Platon ca sa studiezi fenomenul electric …

    A da.. Ceva propaganda pe baza de guvid vrea sa imi zica ca in biotehnologie SUA a ajuns pe locul … 2 !!!!

    • Exista lumea naturala, si lumea fabricata. Cred ca trebuie sa iti lipseasca cel putin o doaga sa aduci rasele in discutia despre „gaurile negre”. Si daca chiar s-a spart butoiul cu prostie, sa fiu negru, m-as lauda peste tot cu gaurile negre, pentru ca nu sunt albe. Rasistii nostri albi o sa replice ca stelele de pe cer sunt albe, nu negre. „Ce diversitate avem pe cer!”, o sa spuna progresistii cu gura cascata. „Hai sa tratam gaurile negre preferential, ca-s mai putine, si sa lasam stelele albe ca le e bine unde stau agatzate…”.

  12. În istoria acestei țări, nu au existat atât de mulți lideri mârșavi, ca acum. Ce-i drept, nici Eminescu, nici Caragiale, nici Arghezi nu erau mulțumiți de politicienii epocii lor, dar măcar, aceia mai făceau ceva și pentru țara lor. Actualii, fie de dreapta, fie de stânga, își rezolvă doar problemele lor. Dacă PSD mai era o speranță pentru români, acum cu Dezbălăzatul în frunte, care se bâlbâie și se lasă influențat ba de unul, ba de altă, a dispărut în totalitate, deși ,,Speranța moare ultima”, spune un proverb, despre care se crede că ar fi românesc. Toți pesediștii-lideri de marcă- care au făcut ceva pentru această țară au fost eliminați. Despre unii se vorbește foarte urât, pentru că se vrea să se șteargă, din memoria colectivă, orice faptă bună pe care au săvârșit-o, iar liderii pesediști nu le iau niciodată apărarea. Uitați-vă la mutra Dezbălăzatului, când vreun reporter amintește de bine despre Dragnea sau despre Dăncilă și vă veți lămuri. Totul începe cu el și cu actualii lideri.
    Am văzut la TV că a apărut pe facebook-ul lui Câțu o fotografie a lui Superman cu chipul stimabilului Premier. Nu cred că este întreg la minte. O prietenă mi-a spus că s-ar putea să i-o fi pus altcineva dar, în această situație, cred că i-a plăcut, căci altfel și-a fi șters-o. L-am auzit, astăzi, spunându-i unui reporter de la Antena 3 că orice Guvern al actualei coaliții nu poate fi decât cu el Premier. Mai este ceva de comentat?

  13. „…Clasa politică este scindată, societatea românească si-a pierdut capacitatea de empatie si de solidaritate. Partidele parlamentare sunt incapabile să construiască formule de consens.Institutia Presedintelui a fost concepută in Constitutia noastră tocmai pentru a interveni in astfel de situatii.”

    Azi, citind din nou articolul dumneavoastra, mi-am amintit de cateva versuri din poezia lui Mihai Beniuc – „Marul de langa drum” si parafrazand-ul imi permit, cu ingaduinta dumneavoastra domnule prim-ministru, sa-i amintesc domnului presedinte al Romaniei ca ar trebui sa aiba mai multa grija de tara, sa se bucure de bunatatile ei cu „sfiala” si sa se ocupe mai mult de nevoile poporului pe care-l reprezinta; prin urmare :
    „…În semn de prea adâncă plecăciune,
    De tot ce-aș vrea să spun și nu știu spune
    ………………………………………………………….
    Drumețule, să iei fără sfială,
    Că n-ai să dai la nimeni socoteală.
    Iar dacă vrei s-aduci cuiva mulțam,
    Adu-l țărânei ce sub mine-o am.
    E țara ce la sânul ei ne ține,
    Hrănindu-ne, pe tine și pe mine.”

    Va multumesc.

Lasă un răspuns