Gala de deschidere a Festivalului Enescu

Aseară, la Sala palatului, a avut loc gala de deschidere a Festivalului international George Enescu. O manifestare de prestigiu, aflată la editia 25 in anul in care sărbătorim 140 de ani de la nasterea marelui artist.

Festivalul va prilejui concerte exceptionale, la care vor participa, pe parcursul a patru săptămâni, aproape 5000 de artisti români si străini.

Vor fi prezentate cele cinci simfonii ale lui Enescu dar programul din acest an va cuprinde si numeroase lucrări ale lui Stravinski.

Si in acest an, director artistic al festivalului este Vladimir Jurowski, Zubin Mehta fiind presedinte de onoare.

Gala de deschidere a cuprins Rapsodia română a lui Enescu, Concertul in re minor pentru vioară, al lui Sibelius si Simfonia nr 2, a lui Rahmaninov. Dirijor a fost Paavo Jarvi iar Hilary Hahn a concertat la vioară. Orchestra Filarmonicii George Enescu a avut un concert maistru al Orchestrei din Paris – Sarah Nemteanu.

Publicul a fost mai entuziast decât in alti ani, unii dintre cei prezenti aplaudând cu vigoare in pauzele pieselor pe care le-am mentionat! Asta inseamnă că noile generatii incep să iubească si muzica clasică, participând la astfel de concerte.

Dintre politicieni, i-am remarcat pe Ludovic Orban si pe ministrul culturii – Bogdan Gheorghiu.

17 gânduri despre “Gala de deschidere a Festivalului Enescu

  1. Iohannis , sub al cărui patronaj se desfășoară acest festival nu a fost la concertul inaugural ?

  2. Mi-a plăcut interpretarea dvstra a entuziasmului publicului aplaudând în pai ele dintre părțile unei piese. Mă întreb însă cam ce au gândit interpreții și cât preț vor fi pus pe acest entuziasm.

  3. Trebuie sa adumbresc ocazia cu observatia ca Sala Palatului nu e nici pe departe locasul potrivit unui asemenea eveniment cultural, datorita acusticii mediocre a unei sali a carei destinatie principala a fost gazduirea unor mitinguri politice, cu ocazionalul concert rock. De ce nu s-a continuat cu traditia Ateneului la asemenea manifestari de inalta tinuta artistica? Ca sa nu mai spun ceva despre ceea ce urma sa fie noua sala o Operei romane si care arata ca un morman de fier vechi. Chiar ne meritam soarta?

  4. MUZICA CLASICA , INTERPRETATA DE ARTISTI DE RENUME , ESTE SI VA FI DE NEANLOCUIT !

    DIN PACATE , IN ROMANIA, ARTISTII TRECUTULUI RAMAN CEI AUTENTICI, LASAND IN URMA LOR UN IMENS SPATIU IN CARE NONVALORILE ARTISTICE, ACTOALE , SE VIZOALIZEAZA PRECUM CIUPERCILE…

    AVEM PARTE, TOT MAI FRECVENT, ALARMANTA SITOATIE SPECIFIC EU, DE „ARTISTII” CARE NU VOR SA INTELEAGA CA, A FI UN ARTIST AUTENTIC…TREBUIE SA FI DESTINAT , SA FI NASCUT!..

    NU VREAU SA FIU INTELES GRESIT, DAR, ACESTE ” CIUPERCI UMANE”, CE CONTUREAZA SCENA ARTISTICA, SUNT INCURAJATE SI SUSTINUTE , PE DIVERSE CAI SI DE MAJORITATEA ROMANILOR CE NU POT… FACE DIFERENTA DINTRE CELE DOUA ASPECTE ARTISTICE.
    ( CEI NASCUTI PENTRU ARTA SI CEI CARE VOR SI DANSII SA DEVINA ARTISTI…)

    APARTIA DOMNULUI „POLITICIAN”, DOMNUL ORBAN , PARE SURPRIZATOARE, IN OPINIA MEA, TINAND CONT DE NONVALOAREA SA CA FIINTA UMANA IN SISTEMUL POLITIC .
    A FI POLITICIAN, AUTENTIC, ESTE CA SI CUM AI FI UN ARTIST REAL, COMPLECT…

    POLITICA ESTE O ARTA , DIN PACATE TOT MAI FRECVENTATA DE NONVALORILE PREZENTULUI!
    ASA CUM MENTIONAM, POLITICIENII TRECUTULUI, RAMAN CEI AUTENTICI! ( IN OPINIA DOMNULUI PRIM MINISTRU CATU, IN ROMANIA „LAPTELE SI MIEREA” SUNT DE NEOPRIT! ) ( ROMANII, AU DEVENIT FERICITI , PESTE NOAPTE, DATORITA UNEI „ECONOMI” CE CRESTE SI IAR CRESTE, FARA A SE OPRI…)

    N-ASI VREA SA SPUN: „ECONOMIA ROMANIEI”, CRESTE PRECUM PLOPUL IN CARE CIORILE …DE CE NU , „CIORILE EUROPENE”!..

    REVENIND LA SUBIECTUL RESPECTIV ,SA SPERAM CA ,NOUA GENERATIE VA CONTURA, TOT MAI VIZOAL, CULTURA AUTENTICA A VIITORULUI ROMANESC!..

    PS GEORGE ENESCU SI NU NUMAI , ESTE SI VA FI, AUTENTICUL ARTIST AL TRECUTULUI!

  5. NU ESTE POLITICOS , DIN PARTEA MEA , DAR NU TE POTI APTINE…

    DOMNUL IOHANNIS PATRONEAZA O TARA INTREAGA… SI PE MAJORITARII DE ROMANI, MAI ALES OBIECTIVELE SEMNIFICATIVE …

    PS EVENIMENTUL GEORGE ENESCU ,
    PENTRU DANSUL SI NU NUMAI, A FOST UN EVENIMENT, PRECUM ALTE EVENIMENTE ANTERIOARE, „NESEMNIFICATIV”! ( SANGELE APA NU SE FACE!..)

  6. D
    off topic
    Și eu mi- aș dori să văd partea bună a UE, dar sunt tot mai convins că pur și simplu această parte nu există.
    Cât despre SUA…. vorbesc faptele lor peste tot unde și-au impus interesele.
    Și nu prea vorbesc de bine.
    PS
    Rusia nu este nici pericol și nici alternativă pentru România.
    Dar rușii își vor apăra zonele de influență cu toate mijloacele, chiar cu riscul unor victime colaterale (inclusiv România). De aceea spun mereu că România are nevoie de o altfel de politică externă, în primul rând una care să aparțină statului român.
    Și, în încheiere, dați- mi voie să fac două nuanțări:
    1. Nu, românii nu scăzut vestul așa cum este el, ci cum și-au imaginat ei că este;
    2. Cele mai multe comentarii sunt pro-SUA, pro-UE și bineînțeles anti-Rusia și anti-China;
    Numărați articolele colegului trexsr și vă veți convinge;
    Cei care scriu diferit nu sunt neapărat pentru sau împotriva cuiva, ci susțin interesul național al României și, implicit, al națiunilor independente Mai ales susțin/susținem pacea și cooperarea egal avantajoasă între acestea.
    Cei care vi se pare că sunt împotriva SUA și UE sunt în realitate împotriva imperialismului și tipului de globalism care nu urmărește diversitatea culturală și valorică reală a lumii, ci distrugerea valorilor normalității și tradițiile care dau până la urmă specificitatea popoarelor.
    Fenomenul migraționist nu este doar o consecință a aventurismului militarist, ci și o parte a planului mai vast de dizolvare comunitară sub ,,umbrela” – difuză dpdv ideologic – atotputernică și atotcuprinzătoare a excepționalismului occidental.

    • @ZeV, te contrazici in doua propozitii consecutive:

      1. „Rusia nu este nici pericol și nici alternativă pentru România.”.
      Deci, Rusia nu e pericol pentru Romania , bun, rasuflam linistiti.

      2. „Dar rușii își vor apăra zonele de influență cu toate mijloacele, chiar cu riscul unor victime colaterale (inclusiv România). „.
      Deci Romania risca sa devina „victima” a Rusiei. Deci, Rusia e pericol pentru Romania!

      Hotaraste-te, ori lae ori balaie!

      Eu sustin ca locul Romaniei este in Europa, acolo unde apartinem si geografic. Mai sustin si Romania in NATO, ca alianta de aparare a statelor membre. Aici ne putem noi promova interesele nationale majore. La est e bine sa fim foarte atenti ce se intimpla. Romania nu poate, si nici nu isi propune singura sa schimba comportamentul elefantilor din zona, dar putem sa ii ocolim sa nu ne striveasca cu copitutzele. De aici, si nevoia de aliante, ca sa faci un LEGO Elefant din mai multe state care sa poata sta la aceiasi inaltime cu elefantul rusesc si cel chinez, desi, in ultima perioada, elefantul rusesc pare ca se imperecheaza frecvent cu cel chinezesc. Nu imi e clar daca sunt de acelasi sex, pentru ca sunt agresivi amindoi. Bun, asiaticii intre ei…

      Asa cum vad eu, tu reprezinti o minoritate, intr-adevar, si e absolut normal sa fie asa, pentru ca majoritatea romanilor beneficiaza de pe urma apartenentei la UE, si sustin constructia europeana pe care rusii ar vrea-o distrusa. Si nu numai ei.

      Rusia nu ne va fi prietena, decit daca are interes, si nu are. Romanii stiu foarte bine ce inseamna periculul muscalesc, asa ca, nu dam nici ceas nici nevasta.

      Spre deosebire de tine, eu critic mult mai obiectiv ce se intimpla la Vest si la Est. Tu pari ca imbratisezi pasional realmul rusesc, gasind doar vine UE si SUA si mult comfort de puf imperial sub plapuma lui Putin. Ori, sunt sigur ca tu intelegi bine lucrurile mai ales la est, unde nu pare sa te preocupe situatia rusului sau bielorusului de rind.

  7. Ma bucur ca Festivalul international George Enescu inca mai exista si este onorat de mari maestri, cat si de un public avizat. Festivalul de la Brasov, cel de la Mamaia si alte manifestari culturale de mai mica anvergura nu mai exista.

  8. Super proiectul cultural.
    Am vazut ca si o parte din Tezaurul nostru a plecat la Madrid sa fie expus acolo. Sigur ca da, trebuie facut un tur si nu doar la Madrid, sa invete Europa de unde se trag romanii.
    Ii felicti pe organizatori si le doresc audienta cit mai buna.

  9. Două lucruri în legătură cu absenta plavanului
    1. Absenta sfidătoare a unei minime politețe
    2. Sașii au faima de iubitori de muzică. Cel de la Cotroceni e lipsit și de aceasta calitate. Curios lucru, toate defectele neamului le are din plin. 0

Lasă un răspuns