Penalii „românesti” si penalii „strategici”

Cu ceva timp in urmă, Iohannis declara: “m-am săturat de atâția penali și infractori în vârful politicii românești”. Pentru afirmatia asta, a fost amendat de CNCD. Curtea de Apel Bucuresti l-a iertat de amendă. A considerat că e vorba de un fel de alintare politică.

Acum, faptele de tinetete ale premierului, sanctionate in SUA printr-o condamnare definitivă, pun in discutie perenitatea strigătului de luptă al lui Iohannis si, partial, al coalitiei de guvernare. Ce se va intâmpla cu referendumul propus? Va mai fi revizuită, in acest sens, Constitutia?

Marele proiect de reformă morală si juridică al Dreptei pare că se indoaie. Tema „penalilor” – strigătul de luptă electorală – a fost distrusă printr-un banal incident de circulatie in SUA din perioada cand PSD prelua guvernarea in România.

Interesantă evolutia din dezbaterea publică pe acest subiect. La inceput, părea că este o contraventie, ceva similar cu a trage fetele de codite, la scoală. Sau a pune piedică unui coleg (de fapt si acum s-ar putea ca un coleg să fi incercat să pună o piedică!). Ba, mai mult (folosesc o formulă pe care am invătat-o de la televizor), am inteles că trebuie să comparăm competenta, abnegatia, profesionalismul actual cu greselile tineretii, să fim toleranti si să mergem mai departe. Fireste, această concluzie este valabilă doar pentru greselile reprezentantilor Dreptei politice.

In astfel de situatii, acestia capătă un fel de indulgente pentru păcatele comise. Cine le acordă? In functie de situatie, eminente din tară sau din afară.

Iohannis are insă, acum, o mare problemă. Ori il execută scurt pe Citu, retrăgându-i decoratia de premier, ori isi pierde si bruma de credibilitate pe care o mai are.

22 de gânduri despre “Penalii „românesti” si penalii „strategici”

  1. Domnule Nastase,perfect de acord cu dumneavoastra in afara de faptul ca il supraevaluati cu mult pe Iohannis.Saracu atit poate,mai mult nu il duce capul,pur si simpu.
    Cu respect
    Ioan Muntean

  2. Domnule Nastase, observatiile dumneavoastra de mai sus, iterate in mod legitim in timp, dar si in alte publicatii online, ar trebui sa fie mobilizatoare ,iar ceea ce faceau opozitia la PSD ar trebui sa faca PSD acum, sa fie vocali, sa iasa in strada. Cand evolutia stagneaza sau chiar mai rau, se prelungeste involutia, este sau devine legitima Revolutia. Un mare pacat al PSD -ului si al oamenilor politici care au fost „trasi pe dreapta” , cum sunteti dumneavoastra, dl. Adrian Severin si alte zeci de nume notorii in politica romaneasca , este acela ca atunci cand ati avut o majoritate acordata de popor, incepand cu Dec 2016, nu l-ati suspendat pe Iohannis. PSD trebuia incurajat in permanenta de cei „trasi pe dreapta”, prin toate mijloacele de incurajare si sustinere, expunand public , clar , motivele de suspendare. Poporul punea stampila pe demitere sau nu, dar macar se incerca. Eu sunt convins ca bine argumentat si pe inteles, poporul accepta demiterea in conditiile noului prag referendar. Capii PSD si „trasii pe dreapta” au ales sa -si protejeze sinecurile puse deoparte.Dragnea nu a avut mai multe pacate decat dumneavoastra sau altii, dar s -a ales parasirea sa. A fost un moment al sacrificiului suprem, dar cine sa -l faca?Nu sunt convins ca veti accepta la publicare comentariul meu, dar sunt convins ca va va da un prilej la alta meditare. PS. In Iulie 2012 dl.Crin Antonescu detinea prerogativele gratierii dumneavoastra, dar nu a facut -o. Era un alt moment de sacrificiu ,politic, dar nu v-a gratiat, nu a dorit sa renunte la val, indolenta si micimea sa politica nu avea viziunea ca se putea naste un alt val.

  3. off topic
    Am aflat o stire aparuta la un post tv, respectiv angajatii de la ROMATSA „salta” un salariu exorbitant (in EURO) si alti bani ca premiu pentru munca prestata. Nu cred ca toate astea s-ar putea intampla in perioada „domniei” ministrului Drula zis si „Drulau”. Ar trebui informati cei de la televiziunea respectiva ca operatorii (controlorii trafic aerian) ROMATSA sunt retribuiti cu salarii unitare, ca peste tot in lume, la standardele adoptate de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale) si EUROCONTROL. De aici si „batalia” pentru plasarea in posturi caldute la ROMATSA a neamurilor, tiitoarelor si altora, a tuturor potentatilor politici ai zilei.

    In ceea ce-l priveste pe Presedintele Iohannis nu are nicio problema, avanseaza imperturbabil spre sfarsitul celui de-al doilea mandat de „sef al statului”. Nu imi aduc aminte sa-si fi pus cizmele de cauciuc de firma si sa descinda in zonele care au fost afectate de inundatii sau alte zone sensibile, dezinteres total. In schimb si-a pus hainele de gala si a descins la Ziua Marinei, intr-un moment delicat pentru acesta si Premier. Suntem in era indulgentei … pentru unii.

  4. NU VA FACE NIMIC HOTUL DE CASE MAI ALES CA MITU AL LUI NU NUMAI CA ESTE PENAL CI ESTE SI PUSCARIAS.  ACUM 6 CASE NU MAI ZICE PEESEDEE  CI AR TREBUI SA ZICA PENALUL PUSCARIAS PEENELEEEEEEEEE.

  5. „Decoratia de premier”, „penalii strategici”, LOL, am inceput ziua bine, treaz si amuzat. Domnule Nastase, multumesc ca existati!

  6. BBC a verificat afirmatii de-ale lui Biden despre Afganistan, si a gasit ca multe nu sunt validate de fapte (un fel de „mini-minciunele”).
    Pe de alta parte, mi s-a parut hilar ca americanii au avut incredere in politicienii afgani, pe carte i-au validat.

    „…President Ashraf Ghani left the country with his aides, ahead of the Taliban advance into Kabul, despite having vowed several times to remain….”

    https://www.bbc.com/news/58243158

  7. De cand este LUMEA cel ce deține puterea hotărăște ce este bine și ce este rău.,,Democratia” este o utopie frumoasă…(la fel ca egalitatea între oameni) Însăși definirea partidelor denumește un grup de oameni cu aceleași,,interese”…Singurul mediator poate fi alegătorul…dar in condiția în care este educat..Cum? Fără manipulare! ( altă utopie)..

    • Absolut de acord! Cine e mai puternic, dicteaza! Iar in privinta „manipularii”, cine o poate defini?
      Ca sa fie alese, partidele trebuie sa convinga oamenii sa le voteze. Partidul X numeste asta „propaganda”, dar partidul adversar Y zice ca X „manipuleaza”. Si vice-versa!

  8. Interesant, Ludovic Orban pare ca va urmareste speechurile publice, pentru ca se declara „liberal-conservator” si respinge „progresismul”. El declara ca PNL este un parterner al bisericii si credintei crestine. Bun, dar are un Citz, o noua specie de tzintzar globalist ce-l tot ciupeste, si Orban se tot scarpina.

    https://www.mediafax.ro/politic/orban-si-a-depus-candidatura-pentru-un-nou-mandat-ca-sef-al-pnl-eu-reprezint-o-certitudine-20236671

  9. Vad la TV canadiana ca Romania va dona 450000 doze vaccin Moderna Coreei de Sud. Nimic pe agentiile noastre de stiri despre asta.
    Una e sa donezi, si alta sa vinzi. Daca e de donat, s-a terminat munca de binefacere pentru romanii din Basarabia si Bucovina sau la sud in Serbia/Timoc?

  10. Maine trebuia sa se deschida si granita terestra intre SUA si Canada, dupa ce Canada a decis unilateral sa o deschida cu ceva vreme in urma. Administratia Biden insa a aminat deschiderea granitei cu o luna. O decizie criticata aici in Canada, pentru ca nu are sens: rata de infectare in SUA este mai mare decit in Canada, si practic noi aici ne-am deschis granita pentru americani, pe cind ei nu au motive sa o tina inchisa, decit daca vor sa-l pedepseasca pe Trudeau (care a decis el inchiderea granitei cu SUA initial). Inca o fisura intr-o relatie care declarativ este „frateasca”.
    Dar, sa gindim pozitiv: toate tarile au probleme cu toate tarile.

  11. Putem crede ca faptele de tinetete ale premierului, alcoolemia si sau consumul.., „retinerea sub forma de arest”, procesul, sanctionate in SUA printr-o CONDAMNARE DEFINITIVA, „furtul” se poate numi asa insusirea unei sume de bani de pe cardul de credit si nereturnata bancii, urmarit de politie, recuperatori,
    detectivi particulari,(conform documentelor aratate pe posturile TV de la noi), fiind pe teritoriul S.U.A. NU-L INCLUD IN RANDUL PENALILOR SI INFRACTORILOR pe dl Catzu prim-ministru in functie ???? Dl presedinte Klaus Werner Johanis NU MAI IESE PE POSTURILE TV(cum era mai ieri aproape zilnic) SA NE SPUNA CUM SE V A D DE LA „PALAT”- toate aceste „fapte”; Nu mai iese nici ambasadorul SUA la Bucuresti sa ne „explice”, ca alta data, cum este pe la dumnealor; Nu zice nimic nici P.S.D;
    E BINE ??? SA STIM SI NOI PE VIITOR CUM SI CE SA VOTAM ?????!!!!!!!!
    O FI LA MODA ACUM SA FI PENAL, HOT, MASLUITORI DE VOTURI, IN FUNCTII PUBLICE ???????

  12. […] Marele proiect de reformă morală si juridică al Dreptei pare că se indoaie. Tema „penalilor” – strigătul de luptă electorală – a fost distrusă printr-un banal incident de circulatie in SUA din perioada cand PSD prelua guvernarea in România”, a scris fostul premier Adrian Năstase, pe blog. […]

  13. UN BĂTĂUȘ CU BUZE MOI

    MOTTO: „Auziți… Dacă ne uităm la ce a făcut un om acum 21 de ani… eu, acum 25 de ani, puneam muzică pe la Terasa Tineretului, M-AM ȘI BĂTUT… nu am furat nimic.” (Rareș Bogdan, interviu, 17 august 2021)
    ………………………………………………………………………………………
    Dragi compatrioți! Eu, de când am aflat că Vasilică Cîțu a uitat să ne spună că făcut două zile de pușcărie în America… și că n-a returnat un credit de vreo 7 000 de dolari… și că a fost mai curând masterand în per’oada când CV-ul său îl proclamă doctorand… precum și alte lucruri gingașe din trecutul îndepărtat al acestuia, am început să mă întreb cine oare-cine oare? va fi, după bravul premier, primul brătian cu „me too”-ul în gură…

    Ei bine, Rareș Bogdan a fost! Eu cred că trebuie să ne aplecăm cu multă atenție și îngrijorare asupra declarației acestuia cu privire la cafteala de acum 25 de ani. E bine să avem tot timpul în vedere faptul că niciodată nu-i târziu să-ți amintești diverse lucruri din trecut, de vreme ce o doamnă l-a dat de gol pe însuși Bob Dylan (câștigătorul premiului Nobel pentru literatură, în anul 2016, în detrimentul concurentului cu-adevărat îndreptățit să îl primească-respectiv Mircea Cărtărescu, care și-a pierdut de-atunci încrederea în oameni) cum că a hărțuit-o sexual în mod sălbatic acum mai bine de 56 de ani…

    Deci, chinuit de remușcări și dureroase aduceri-aminte Rareș Bogdan a mărturisit într-un interviu preluat de mai toată presa, pe 17 august 2021, că de bătut s-a bătut, dar de furat (fumat), n-a furat (fumat)… adică, așa cred că a vrut să se-nțeleagă!

    Nu cred că e lipsit de interes să se investigheze o bătaie de pe Terasa Tineretului, Costinești, de-acum 25 de ani… căci, în afară de caftangiul Rareș trebuie să fi fost și victime, și martori… S-o fi lăsat, oare, cu intervenția forțelor de ordine? Poate au apărut și niște cătușe, fluturate către bătăuș? Dar când tocmai mă miram că nimeni nu se întreabă ce-i cu ciudata mărturisire a lui Rareș: „…de bătut, m-am bătut dar bine măcar că n-am furat”, iată că domnul Claudiu Pândaru de la DIGI 24 s-a hotărât să-l descoasă pe liberalul din „echipa câștigătoare”:

    „Spuneați: «M-am și bătut», i-a zis moderatorul Claudiu Pândaru liderului liberal în timpul unei emisiuni de la Digi 24. «Ei… ne-am mai împins, așa, când m-au supărat unii că au jignit o domnișoară. Mi se pare grav. Dar a fost de două ori în viață și de fiecare dată pentru chestiunile astea», a clarificat el. «Eu nu suport. Eu respect femeia, o iubesc pe mama, îmi iubesc soția», a adăugat Bogdan, înainte să fie întrerupt de jurnalist: «Văd că este un moment așa, al mărturisirilor, și după dosarul acesta al domnului Cîțu s-ar putea să fie obligatoriu sau cel puțin formal să întrebi orice politician dacă a condus băut». Numai râsete și zâmbete, Rareș Bogdan spune că nu a condus băut și că nu a fost reținut de poliție vreodată. «Nu, dar să știți că aș fi reacționat oricând la fel fiindcă nu suport să văd femei jignite de către nimeni. Femeia trebuie respectată fie că e mamă, soție, colegă, iubită», a mai spus politicianul.” (potrivit platformei DC NEWS. ro, 18 august 2021)

    Aha! Deci el nu suportă să vadă femei jignite și oricând ar reacționa la fel… Păi, să vedem, dragă Rareș… cam câți pumni în cap crezi că merită unul care se exprimă, despre trei femei din PESEDEU, așa:

    „O poți scoate din PRM, dar niciodată n-o să poți scoate PRM-ul din ea. Cu această retorică s-a lansat, asta consideră că o poate consacra. Ce ființă oribilă! (…) Mă întreb: oare Olguța Vasilescu e chiar normală?” (Rareș Bogdan , pe pagina lui de FACEBOOK, 17 noiembrie 2019)

    „IPOCRIZIA ROMÂNEASCĂ naște MONȘTRI. Poate să mă lămurească cineva când sunt Alegerile Locale în acest an, pe 6 februarie sau pe 6 martie? Firea a pierdut din nou ocazia să tacă inteligent. Am auzit-o pe Madame Firea vorbind. Cred că e în campanie electorală. Adică tănțica aceasta s-a instalat de 8 luni la Primăria lui Pache și tocmai ne expliCĂ CU (sic!) nonșalanță ce va face împotriva Cluburilor ce funcționează fără autorizație! Asta e țara unde hoții, tâlharii, proștii și ticăloșii sunt considerați abili, descurcăreți, șmecheri și eroi urbani. Hai siktir!” (Rareș Bogdan ZIUA DE CLUJ. ro, 21 ianuarie 2017)

    „Domnul Klaus Iohannis nu refuză dezbaterile serioase, dar ce să discuți cu Dăncilă? Klaus Iohannis preferă să discute în stradă cu Ilie Moromete, nu cu Cocoșilă.(…) A participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă ar însemna să o legitimezi, să o iei în calcul, să-i spui că ea chiar contează. Dar doamna în cauză este (…) o jignire la adresa românilor care învață limba română și se bazează pe competență pentru a ocupa un post. Din emoția de a părea la nivelul discuției, ar mai scote niște perle pentru colecția deja celebră. Deci e mai bine să nu se facă de rușine. ”(G4 MEDIA. ro, 12 noiembrie 2019)

    Bravo, Rareș! Doar știe tot poporul, nu-i așa? că Veorica e analfabetă! Numai că bufneala cu jignirea „…la adresa românilor care învață limba română” îți aparține taman ție, care scrii în limba română sau, mă rog, într-o limbă apropiată de aceasta, cam așa:

    „…nu SE POT mări numărul secțiilor”… „SPECULAȚILE”… „publiCĂ COnflictul”… „trezeasCĂ CU”… „700 de secții in plus dar MINIM încă 100 pot fi deschise…”, etc. (e o mică parte din colecția de perle „recoltată” de Răzvan Ioan Boanchiș, în editorialul RAREȘ BOGDAN- AGRAMAT EMERIT! DEMONSTRAȚIE! apărut în NATIONAL. ro, pe 11 noiembrie 2014… de atunci, vă închipuiți că s-au mai adunat fără număr, fără număr…)

    Ce să spun… se vede treaba că președintele Klaus nu numai că a ales, de fapt, să discute în stradă cu Cocoșilă-Rareș, dar mai și stă cu pantalonii-n vine de vreo șapte ani pentru ca acesta să-l pupe temeinic în(tre) părțile moi… Astfel, e de înțeles că dependent de alintul oral al lui Rareș și încremenit în această poziție bizară, Klaus nu a mai avut timp să se ocupe și de micile activități trecute în „fișa postului” de președinte. Iar poporul român este, după cum se vede, blând și înțelegător…

  14. […] Marele proiect de reformă morală si juridică al Dreptei pare că se indoaie. Tema „penalilor” – strigătul de luptă electorală – a fost distrusă printr-un banal incident de circulatie in SUA din perioada cand PSD prelua guvernarea in România”, a scris fostul premier Adrian Năstase, pe blog. […]

  15. […] Marele proiect de reformă morală si juridică al Dreptei pare că se indoaie. Tema „penalilor” – strigătul de luptă electorală – a fost distrusă printr-un banal incident de circulatie in SUA din perioada cand PSD prelua guvernarea in România”, a scris fostul premier Adrian Năstase, pe blog. […]

Lasă un răspuns