Ion Cristoiu – Căderea regimului afgan

„Evenimentul numărul unu al zilei, al săptămînii, al deceniului, şi chiar ultimilor 30 de ani, îl reprezintă prăbuşirea în doar 10 zile, sub înaintarea Talibanilor înarmaţi cu puşcoace şi călătorind în camionete, a unui regim în care timp de 20 de ani SUA, NATO, ţările occidentale, inclusiv România au investit bani, energie şi sînge.

Presa lumii, cu excepţia celei din România, preocupată de papionul lui Klaus Iohannis şi de dosarul unei nulităţi precum Florin Cîţu (cum dracu să consumi vorbe, curent electric, hîrtie şi internet pentru a discuta despre ce-a făcut în trecut un personaj care n-a făcut nimic în prezent ca să merite onoarea de a discuta despre întîmplările sale de acum 20 de ani?), îşi pun această întrebare:

Cum de o armată despre care Joe Biden spunea într-un interviu din iulie 2021 că are peste 300.000 de personal bine echipat, la fel de bună ca orice altă armată din lume – şi forţe aeriene militare, peste 100 de avioane – a fost spulberată în doar 10 zile de 75.000 de talibani înarmaţi cu puşcoace?

Pentru că în Afganistan nu e vorba de victoria Talibanilor. E vorba de prăbuşirea în nici două săptămîni a unui regim mai ceva ca o alcătuire de carton. Din anumite puncte de vedere, ceea ce se petrece în Afganistan aminteşte de România lui decembrie 1989. În decembrie 1989, lumea întreagă a descoperit stupefiată că regimul Ceauşescu, văzut ca atotputernic, sprijinit pe Armată, Securitate, Partid, s-a prăbuşit în cîteva zile ca o alcătuire de carton instabilă, care cade la simpla împingere cu degetul. Cercetări ulterioare au dovedit că în decembrie 1989 n-a fost vorba nici de victoria străzii, nici de succesul Serviciilor Străine, nici de instalarea echipei Iliescu. A fost vorba pur şi simplu de prăbuşirea unui regim. Simpla privire lucidă aruncată asupra regimului Ceauşescu ne face să ne întrebăm cum de nu s-a prăbuşit mai devreme, atît de şubred era. Şubrezenia sa era ascunsă de propaganda oficială, de faţada regimului. Occidentalii – culmea! – au crezut în falsurile acestei propagande, au fost înşelaţi de faţadă. De aceea au rămas stupefiaţi cînd au văzut că ditamai Conducătorul fuge cu elicopterul, iar foştii săi colaboratori se grăbesc să meargă la TVR pentru a-şi declara anticeauşismul.

Un mare ziarist american, comentînd amar prăbuşirea regimului pro american din Afganistan s-a întrebat, retoric, desigur, cum de n-au observat ziariştii occidentali, şubrezenia regimului, deşi au fost de multe ori în Afganistan? Americanii, Occidentalii, ba chiar şi românii au avut informaţii neoficiale despre realităţile din Afganistan. Cum de n-au fost atenţionaţi că occidentalizarea Afganistanului era o Potemkiniadă?

Trupele noastre au fost în Afganistan timp de 19 ani. Din cînd în cînd, nouă celor din ţară, ni se prezentau filmuleţe în care militarii noştri mergeau în satele din jurul Kandaharului, şedeau de vorbă cu bătrînii bărboşi ai comunităţii, împărţeau bomboane copiilor, mîngîiau în stil european caprele, construiau şcoli, spitale, podeţe. N-am nici o îndoială că filmele respective nu erau falsuri. Da, ele consemnau ceea ce se vedea. Numai că tot ceea ce se vedea era doar faţada. Nici militarii noştri, nici reporterii nu ştiau şi nici n-aveau să ştie că după plecarea militarilor noştri, conduşi cu zîmbete, toţi cei care lăsaseră impresia că au fost cuceriţi de democraţia adusă de noi, se întorceau la talibanii cărora le rămîneau credincioşi. Şi că în timp ce-şi duceau a respect mîna la inimă în faţa militarilor români se întrebau în sinea lor şi pe drept cuvînt:

Ce dracu caută oamenii ăştia la mii de kilometri de casă?

N-au treabă la ei acolo?

Dacă noi ne-am duce în România călare pe tancuri şi le-am cere să adopte Şaria, nu s-ar întreba de ce nu stăm noi acasă şi batem mii de kilometri ca să le impunem valorile noastre cînd ei valorile lor?

Cu zîmbetele de faţadă cu Vai ce frumoasă e orînduirea occidentală! s-au confruntat şi americanii şi francezii şi nemţii. Nimeni nu se întreaba dacă această cohortă de zîmbete şi plecăciuni nu ascundea zicerea în gînd:

Abia aşteptăm să vă căraţi de aici?

Americanii, NATO le-au dat ofiţerilor afgani arme sofisticate ca să apere regimul pro occidental. Ofiţerii, ca şi liderii politici, le-au luat cu mii de mulţumiri pentru ajutorul dat construirii unei noi societăţi în Afganistan şi le-au vîndut talibanilor, iar cu banii astfel obţinuţi şi-au făcut palate.

Esenţa dezastrului din Afganistan nu stă în plecarea americanilor. Judecînd după rapiditatea cu care regimul pro-american s-a prăbuşit la simpla împingere cu degetul, americanii puteau sta încă un secol în Afganistan. După un secol, talibanii ar fi cucerit ţara tot în 10 zile.

De ce s-a prăbuşit un regim în care s-au vîrît atîţia bani? Pentru că s-au vîrît bani, bani mulţi.

Americanii, occidentalii s-au înşelat crezînd că, la fel ca în Vest, cu bani poţi cumpăra totul. Ei bine, cu bani, chiar cu mulţi bani n-au putut da oficialilor afgani, Armatei afgane, Poliţiei afgane aceea credinţă în democraţie, în Occidentalizare încît, talibanii să întîmpine peste tot rezistenţă. Nu numai militară, dar şi civilă.

Sînt analişti şi politicieni (străini, desigur, pentru ai noştri căderea regimului în Afganistan în doar 10 zile, unul dintre cele mai mari evenimente geopolitice din ultimii ani, nu există) care susţin că afganii care au fost de partea americanilor n-au opus rezistenţă, deoarece s-au temut de ce le-ar putea face talibanii. Da, dar talibanii de ce nu s-au temut de americani timp de 20 de ani? Talibanii cum de au opus rezistenţă, deşi au fost bombardaţi, aruncaţi în aer, torturaţi de trupele străine? Să admitem că civilii n-au avut cu ce să lupte împotriva talibanilor, deşi la o adică de puşcoace puteau să facă şi ei rost şi să apere cu arma-n mîini localităţile. Dar cei peste 300 000 de militari afgani, echipaţi la cel mai înalt standard, ce ce n-au opus rezistenţă? S-a spus prosteşte că americanii trebuia să mai rămînă încă un timp pentru a încheia antrenamentul armatei afgane. Păi de cît antrenament are nevoie o armată ca să opună rezistenţă unor inşi înarmaţi cu puşcoace? Şi dacă e vorba de antrenament, talibanii de ce n-au avut nevoie de ani întregi de antrenament din partea unor forţe străine?

A fost de ajuns ca străinii să plece pentru ca regimul, care rezista doar datorită tancurilor şi avioanelor NATO, asemenea tuturor regimurilor care se sprijină doar pe baionete, să se prăbuşească.

În decembrie 1989, România avea 4 milioane de comunişti. Teoretic 4 milioane de oameni devotaţi regimului. Şi cu toate acestea nici măcar un membru de partid n-a sărit să apere regimul. Ca şi afganii prooccidentali nici un purtător de carnet de partid nu credea în comunism. De se bătuseră ca să-l obţină? Pentru că le aducea avantaje materiale. Afganii prooccidentali n-au opus rezistenţă, pentru că asumarea valorilor occidentale le-a adus avantaje materiale. Ca să se lupte cu talibanii aveau nevoie de o credinţă în valorile occidentale la fel de tare ca şi credinţa talibanilor în valorile fundamentalismului islamic. Şi n-au avut-o. De aceea talibanii au cucerit ţara în doar 10 zile.”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

27 de gânduri despre “Ion Cristoiu – Căderea regimului afgan

  1. Nu ar fi rau sa fie reluata o analiza asupra FAPTEI mizerabile savarsita de cel din Dealul Cotrocenilor si vataful armatei de pangarire a Arcului de Triumf si de umilire a Armatei romane.

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

    > Pe 16 aug. 2021, la 11:11, ADRIAN NĂSTASE a scris: > >  >

  2. Retragerea trupelor coaliției din Afganistan este o reeditare a retragerii cu coada între picioare a glorioasei armate ruse din Afganistan.

    Cauza, și într-un caz și în celălalt, este inabilitatea unei societăți anacronice și fundamentaliste de a se adapta unor schimbări istorice inerente de modernizare.

    Sigur, izolarea tradițională a țării face dificilă o tranziție spre modernitate, chiar prin păstrarea unor tradiții.

    Organizarea tribală a statului este cauzată de lipsa unui adevărat liant național.
    Și acest lucru se poate vedea astăzi prin colapsul unei armate care ar fi trebuit să fie o armată națională capabilă să opună rezistență.

    Teroarea instaurată de talibani, poate constitui un nou val migrator devastator pentru Europa.

    Va fi cu atât mai greu de suportat de țările UE, cu cât cei care vor sosi, vor fi necalificați, oameni neînvățați să muncească, dar musulmani cu tendințe extremiste.

    Posibil ca din cauza acestui pericol major al modificărilor demografice, să se adâncească divergențele Est-Vest.

  3. Nu o sa comentez cele analizate magistral de maestrul Cristoiu. Scurt, cum se spune, numerele „vorbeste”, 149 ani romanii s-au sacrificat intr-un razboi fara rost, multi eroi, multi bani si energie cheltuita, se pare degeaba. Credinta luptatorilor talibani, pe care personal nu o agreez, insa o respect, se pare ca a fost foarte puternica si ciudat intr-o lume globalizata (oare?). Pana la urma trebuie inteles, ca fie luptatorii guvernamentali, armata cat si mujahedinii, talibanii sunt un singur popor. Important este ca noul regim sa nu derapeze religios prin sacrificarea populatiei, a femeilor si copiilor care nu se vor supune deviatiilor religioase.
    Cauzele dezastrului afgan cred ca trebuie cautate cu mare atentie in anii ’70-’80, acolo vom gasi raspunsurile.

  4. Talibani nu au doar pușcoace …iar antrenamentul și dotarea au fost făcute de specialiști americani ( in perioada războiului cu rușii ) mai apoi de către ruși în ultimii 20 de ani..Am auzit ieri un general în rezervă spunând că trebuie să învățăm și noi și să ne schimbăm strategia de apărare…Oare se va mai putea aplica strategia luptei întregului popor?..

  5. REGIMURILE…SE SCHIMBA ODATA CU PERIOADELE DE TIMP, TRECUTUL ESTE SI RAMANE , O DOVADA SI PENTRU VIITOR!

    AM REVENIT …DEOARECE NU POT… SA DEVIN UN NEPASATOR, REFERITOR LA ZIUA DE 15 OCTOMBRIE ZI DE SARBATOARE CRESTINEASCA, PENTRU CEI CARE SUNT CRESTINI INDIFERENT DE NUME, TINAND CONT , MAI ALES, DE RESPECTUL SI PRIETENIA CE-O PORT , TOTUSI, FATA DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE.

    POT SA AFIRM, CU SINCERITATE, CA NU M-ASI FI SUPARAT DACA CONTINUAM SA FIU ACTIV… SI SA NU PRIMESC URAREA CUVENITA .
    ( DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE!..)

    FIIND CONSTIENT CA O ASEMENEA ZI , MEMORATA PERMANENT DE TIMPURI, NU POATE FI NEGLIJATA , UREZ PE ACEASTA CALE , ASA CUM SE CUVINE , DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE SI FRUMOSEI FAMILI CE I-A FOST DESTINATA , MULTA SANATATE SI IMPLINIREA TUTUROR DORINTELOR SUFLETESTI CE VOR APARE PE PARCURSUL TIMPULUI , DAR SI ROMANILOR CE INCA SI-AU PASTRAT DEMNITATEA UMANA!

    POATE SUNT UN VISATOR CAND M-AM AXAT, MAI PROFUND, SCOTAND IN EVIDENTA TRASATURA CARACTERULUI UMAN, IN ANTERIOARELE TEME, DAR FIIND PURTAT DE VALURILE TIMPURILO, IN CARE EVENIMENTELE UMANE DEVIN TOT MAI NEACCEPTATE, IN OPINIA MEA , PENTRU VIITORUL UMAN SI MU NUMAI, CONSIDER CA, TOTUSI, SCHIMBARILE CLIMATICE , INCERCARILE DE A SCHIMBA DESTINELE FIINTELOR , PRINTRE CARE SI A FIINTEI UMANE, SE DATOREAZA TOCMAI CARACTERULUI ANUMITOR „UMANI”! ( SPER SA NU SUPAR DIN NOU!..)

    PS SA SPERAM CA APARITIA UNEI NOI PERIOADE DE TIMP, CE VA DEVENI O REALITATE, VA FI VIABILA PENTRU ROMANI IN ASA FEL INCAT PAPIONUL LUI IOHANNIS , SA DEVINA, ULTERIOR, DOAR O AMINTIRE DE PROST GUST!

    CU SINCERITATE SI RESPECT, PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTSE !

    ( EXISTENTA NOASTRA …DEVINE, IN CELE DIN URMA , DOAR UN VIS…ULTERIOR O ACCENTUATA REALITATE , DIN PACATE! )

  6. Numai copiii nu stiu ca in spatele ISIS e mare lucratura, de zeci de ani de zile. Talibanii, la fel. Si ca orice constructie, se vor prabusi nici mai devreme, nici mai tarziu decat le sta vremea. Nimeni nu va trimite un cutremur, ca in Haiti. Se vor prabusi, pur si simplu. Tot ce e fals, piere. Si da, la mijloc sunt banii, multi bani in cazul asta. Eu iti dau tie, tu ii dai lui si asa mai departe. Pana se pierde sirul si nimeni nu poate fi tras la raspundere. O fi asa ?

  7. E una din bataliile pe termen lung intre Islam si Crestinatate. Islamul nu a imbratisat „democratia” decit aparent, daca a fost nevoie, cum s-a intimplat si cu Talibanul, o forta islamica sprijinita de statul terorist Pakistan.
    Ce am cautat noi acolo? Ne-am sprijinit aliatul, SUA, atacat pe 11 Septembrie 2001 de Bin Laden si Al Qaida, sprijiniti de talibani, alaturi de celelalte state NATO. Nu discut aici de apetitul fiecarei tari de a face acest lucru, dar evident, Romania a vrut sa arate solidara cu SUA, poate si sperind la alte avataje din asta, avantaje care nu stiu daca s-au concretizat.
    Cum sa pretinzi oricarui alt aliat din NATO, si mai ales SUA sa te apere, daca tu nu faci asta la rindul tau?
    Sigur ca poti lacrima taind aceasta ceapa, si unii o fac cu multa abilitate, teatral, incercind sa avanseze interesele dusmanilor nostri, adica sa slabeasca NATO. Dar acestia uita ca si Rusia s-a retras cu coada intre picioare in 1989 din Afganistan, o tara pe care o poti cuceri, dar pe care nu o poti domina s-au schimba. Islamul ramine Islam si el va fi in comtradictie cu orice constructie occidentala, pentru ca nu impartaseste „valorile” noastre unele pe buna dreptate.
    E clar si un experiment care arata ca democratia occidentala poti sa o plantezi, dar in unele tari pomii vor fi sterpi, fara fructe. Dar lucrurile astea se stiu, nu sunt niste surprize. Sovieticii nu isi „plantau” modelul pe unde puteau?

    • @trexsr: „Ce am cautat noi acolo? Ne-am sprijinit aliatul, SUA, atacat pe 11 Septembrie 2001 de Bin Laden si Al Qaida, sprijiniti de talibani, alaturi de celelalte state NATO.”
      ========
      De acord, dar parțial.

      Într-adevăr, participarea partenerilor NATO în cazul unei agresiuni împotriva unuia singur dintre parteneri este o obligație și un simbol de solidaritate.

      Asta dorește și România în cazul unei agresiuni și acest lucru împiedică Rusia să comită astfel de agresiuni atât asupra României cât și asupra țărilor baltice.

      Dar, o alianță de acest fel își definește motivarea, scopul și durata.

      Ori, motivarea a fost atacul asupra Americii, scopul a fost eliminarea pericolului (dușmanului) și durata ar fi fost instalarea unui regim stabil și neagresiv.

      Ultimul parametru, durata, ar fi trebuit să fie discutat și stabilit de comun acord cu toți partenerii, inclusiv gradul lor de participare.

      Nu știu dacă s-a convenit un termen limită pentru stabilizarea regimului și întărirea capacităților acestuia de apărare, dar în mod sigur, retragerea bruscă a Americii fără un preaviz, situație care i-a luat prin surprindere și pe aliați și a creat colapsul regimului înainte de terminarea discuțiilor talibani-guvern-Afgan, a constituit cea mai mare greșeală a Administrației democrate.

      Este ca o prăbușire a frontului, ca o trădare a partenerilor.

      Cam așa cum s-a întâmplat în Primul Război Mondial când trupele rusești și-au lăsat aliații descoperiți pe frontul de Est și au plecat acasă dezertând pentru a participa la revoluție.

      Administrația Biden a adus un mare, foarte mare prejudiciu credibilității internaționale a Americii.

      • Mircea, am inteles. Biden nu a respectat planul lui Trump si pare, fara sa consulte aliatii, ca s-a grabit si a procedat unilateral. Chiar daca i-a informat pe aliati de schimbare, ce erau astia sa spuna, „Nu Biden, noi mergem pe planul lui Trump!”? Nici nu cred ca aliatii s-au consultat serios pe tema asta. De aici si impresia ca NATO e un centru de promovare a intereselor SUA, ceea ce este un adevar relativ.
        De acord ca este un esec al Administratiei Biden, dar in consecinta a SUA. Dusmanii SUA o sa mulga indelung aceasta noua infringere militara. Si poate ca rusii sau chinezii vor incerca sa umple vacuumul, desi, nici Rusia nici China nu au „valori” comune cu islamicii.
        Istoria insa e acolo ca sa se repete…experienta asta nereusita arata limitele capacitatii internationale de a frina terorismul islamic. Analistii deja vorbesc de un nou Afganistan centru terorist international, pan-Islamic.
        Din nefericire insa, oamenii simpli, afganii care au lucrat pentru aliati vor suferi cela mi mult, ca si in trecut. Stim ce fac islamicii cu colaborationistii.
        Asa cum spui insa, deja exista un nou val migrator din Afganistan. Polonia a trimis 1000 militari la granita cu Belarusul ca sa intareasca frontiera, pentru ca Belarusulo e fericit sa ii ghideze pe migranti spre Polonia si Vest. Romania e si ea pe harta asta a migrantilor, vedem ce e la Timisoara. Din fericire, majoritatea nu vor sa ramina in Romania. Mare avantaj ca Romania nu e atit de dezvoltata ca alte tari UE occidentale, si e o tara crestina, unde islamicii nu se simt bine.

        https://www.businessinsider.com/trump-blasted-biden-afghanistan-withdrawal-plan-american-troops-taliban-2021-8

      • @trexsr: „Din fericire, majoritatea nu vor sa ramina in Romania. Mare avantaj ca Romania nu e atit de dezvoltata ca alte tari UE occidentale, si e o tara crestina, unde islamicii nu se simt bine.”
        ======
        E puțin diferit.
        România, dacă va accepta refugiați afgani, îi va păstra ca azilanți politici deja recunoscuți

        Aceștia nu sunt ca cei care vin ilegal în drum spre alte țări vestice.

        Ca participantă la acțiunea din Afganistan, România are obligația morală să-i protejeze și ea pe colaboratorii afgani.

    • Bătălie între Islam și Creștinătate ?
      Fabulezi, prietene….CARE Creștinătate ? Ce legătură au SUA și NATO, structuri care promovează antivalori, cu creștinismul ?
      Trexsr, trezește-te, măi băiatule, doar trăiești în lumea nouă și știi bine, pe pielea ta albă, despre ce vorbesc…

      • @Zev, de ce s-or fi batut romanii cu turcii? Adica Imperiul Otoman cu mici provincii romanesti? Daca reusesti sa citesti un pic din Istoria Romanilor o sa poti face analogii ancorate in modernitate.
        Eu sunt treaz iniantea ta. Sunt cu 7 ore mai treaz ca tine.

  8. Este oarece adevăr în textul lui Cristoiu dar, după părerea mea, foarte aproximativ, maestrul driblează în stilul politrucilor dâmbovițeni problema fundamentală. L-ar fi întrecut și pe Dobrin!
    1. Talibanii sunt creația GENIALĂ? a amerlocilor, de prin anii 1980, pentru a-i sacrifica în lupta cu URSS. 2.În mentalitatea West nu contează decât individul-EL. Zic unii că este consecința protestantismului. NU sunt de acord! 3.WESTul a rămas cu mentalitatea post 1945- NUMAI forța contează. EROARE! Forța contează, dar NU DEFINITIV! 4.Talibanii! Cine sunt? Elevii de la școlile coranice? Să fim serioși! Niște barbari/înapoiați/ fanatici? Cu aceștia au discutat amerlocii la Doha?
    NUUU. Sunt fanatici, dar ai ideii de libertate! Vor fi fiind și extremiști, dau nu conduc ei! Altfel populația nu i-ar fi urmat! Sârbii au avut curajul să se opună NATO, dar când amerlocii au ”picat la pace” cu locuitorul Kremlinului, au trebuit să cedeze, ȘI A APĂRUT KOSOVO!!! 3. WESTul înțelege să ofere / vândă băștinașilor ”arme!!!”. L Orban, când a venit la putere, primul lucru a plătit oarece miliarde,ÎN AVANS, pentru niște arme despre care nu știm când și cum le vom folosi NOI! Dar au trecut 2 ani+ și nimic despre centrala de la Cernavodă! Mai bine luau amerlocii banii dați pe arme și se apucau de Cernavodă!!! Dar nu acesta este scopul REAL al amerlocilor! 4.La fel în Afganistan: În loc de sute de miliarde ”risipite”, NATO-iștii ar fi făcut un ”implementat” un plan de reconstrucție a țării. DA, dar vânzătorii morții cu ce se mai alegeau? Nu s-au dus amerlocii în Afganistan ca să creeze o țară prosperă! Orbi suntem? Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Min. 70-80% din sutele de miliarde aduse prin NATO s-au întors/ au adus profit WESTicilor. Se știe că prin programele UE, la 1 EURO fonduri atrase 0-40 de cenți se întorc, elegant , birocratic, CU ACTE ÎN REGULĂ, la aceeași WEST-ici!
    5. Deosebirea, pe care noi nu o mai putem înțelege/accept, este că pt afgani și alți asiatici nu viața personală este SINGURUL lucru care contează. 6. Desigur, sunt destui care se îngrămădesc buluc să fugă. Sunt aceia care, sub acoperirea WEST-icilor , TIMP DE 20 DE ANI au făcut concetățenilor tot felul de ticăloșii. Credeau ei că WESTui va ”băga” veșnic bani, pe care ei să-i sfeterisească împreună cu indivizii sosiți din WEST. Acum sigur că se așteaptă la răzbunări. 7.Exemplific cazul ”copiilor boșilor”, copii norvegieni rezultatul unei alte demențe naziste, asocierea obligatorie a norvegienilor cu derbedeii lui H Himmler. Dar, după 1945, vița acestor copii nevinovați a fost un infern, iar AUTORITĂȚILE DEMOCRATE, inclusiv bine credinciosul monarh al țării, au ”întors capul„ de la aceste grozăvii.
    Nici astăzi problema NU a fost clarificată de autorități. Au fost copii care și-sau trăit copilăria legați cu lanțul în cotețul câinelui, sau au fost ”spălați” cu acid sulfuric și frecați cu peria de sârmă pentru că pielea lor ”mirosea a nazist”! Dar crimele armatei cezaro-crăiești în Serbia anilor 1914-1918? Doritorilor le dau bibliografie! Să lăsăm ipocrizia! Vor păți-o cei care au vrut aceasta. Desigur, vor suferi și nevinovați, care se vor afla într-un loc nepotrivit la un moment nepotrivit!

  9. America a pierdut pentru că a renunțat la propriile valori. America s-a construit prin muncă, credință, familie și comunitate funcțională (adică o structură închegată în care fiecare își stia rolul: primarul, judecătorul, bancherul, inginerul, muncitorul, polițistul, medicul, preotul, barmanul, femeia de companie).
    Ce valori alternative oferă Occidentul, in zilele noastre, unor societăți ancorate de/în tradiții și credințe milenare, chiar dacă nouă ni se par încadrabile în sintagmele ,,fanatism religios” și ,,conservatorism anacronic”) ?
    Păi să vedem: Distracția facilă cu mulți decibeli, rețeaua de socializare, controversa perpetuă, vacarmul ideatic amorf, mediocritatea, contestarea meritocrației, inechitatea progresivă, deviaționismul satanist și sexual, ateismul agresiv și ideologizat, liberalizarea drogurilor așa-zis ușoare, corupția la nivel înalt, corporatismul arogant, supremația minorităților (în numele corectitudinii politice), societatea în civil, stat de drepți, dictatul forței, relativizarea națiunilor, interpretarea unilaterală a dreptului internațional, șantajul, amenințarea, manipularea jurnalistică de stat (vezi CNN, DW, BBC), sancțiunea economică ca armă geopolitică.
    Cu asemenea pseudo valori speră Occidentul că va reuși să transforme și să conducă lumea ? Cred că a venit timpul ca noi toți să reluăm dezbaterile pe probleme de fond, în interiorul acestui spațiu exclusivist al ,,lumii civilizate”. Poate că adevărații intelectuali, istoricii, politologii, teologii și oamenii de știință veritabili (nu cei care fac experimente medicale inadmisibile pe copii, în contra naturii) ar trebui să-și spună, în sfârșit, cuvântul, care să fie și ascultat de majorități.
    Nu se pot construi societăți durabile și viabile prin reset istoric, cultural și biologic, doar cu bani, arme, tehnologie și ideologii aberante asimilabile neomarxismului radical.
    Nu spun credință, deși poate ar trebui să o fac. Spun morală, fără de care nimic nu e….

    • ZV MARE EROARE/IGNORANȚĂ(?) ÎN AFIMAȚIA DVS. Este efetul propagandei ”AMRERICAN DREAM!” ADEVĂRAȚII AMERICANI au două valori, ff simplu exprimate: ”PISTOLUL”+ ”OUR BOYS” ! Restul =propagandă/măcăneală preluată ad litteram de cei care ”muncesc NU gândesc!” Nici după peste 200 de ani de când au măcelărit populațiile ”native”(indigenii/indienii?), ”adevărații” americani NU AU RENUNȚAT LA PISTOLUL ZILNIC! Vedeți cam ce se întâmplă pe la ei! A fost genocid sau nu a fost genocid? Se poate spune că a fost PRIMUL PAS spre holocaustul anilor 1939-1945 fără să sară nimeni din colțuni ? Evident, civilizatorii evropeni nu-s cu nimic mai prejos în ”tratamentul” aplicat ”băștinașilor”, și astăzi procedează similar, dar ”soft” și acoperiți de propaganda lor mediatică, SINGURA CARE POATE AJUNGE ÎN SPAȚIUL PUBLIC!

  10. Costul aventurismului în Afganistan este evaluat la 2,261 trilioane de dolari.
    E mult, e puțin, rămâne să aprecieze contribuabilii atunci când vor vota..
    Din partea justiției politice nu am prea mari așteptări.

  11. Nici un moment nu trebuie să ignorăm, sau să uităm duplicitatea și ipocrizia liderilor americani de-a lungul istoriei războiului rece.
    Iată cateva mostre de discurs ditirambic rostite de providențialul Ronald Reagan:
    ,,27 decembrie 1983: ”Luptătorii afgani pentru libertate – mujahedinii – sunt o mișcare indigenă care a străbătut țările muntoase pentru a contesta forța militară străină care le amenință religia și chiar modul lor de viață. Cu puține arme, puțină experiență, majoritatea covârșitoare a poporului afgan a demonstrat totuși că nu va exista dominașie asupra lor și că sunt gata să-și dea viața pentru independență și libertate. Prețul pe care l-au plătit în acest mod este incalculabil…”

    26 decembrie 1984: ”Luptătorii afgani pentru libertate – mujahedini – ne amintesc zilnic că spiritul uman este puternic și de neclintit și că libertatea nu este ușor de furat de la oamenii hotărâți să o apere. Poporul afgan scrie un nou capitol în istoria libertății. Noi, americanii, salutăm curajul lor magnific”.

    28 decembrie 1985: ”Acești oameni curajoși au arătat lumii că sovieticii nu vor reuși niciodată să cucerească complet mintea și spiritul afgan, pe care le doresc atât de mult. Poporul afgan este prea mândru, prea hotărât să continue lupta.”

      • Bizonissime !
        Nu confundam mujahedinii cu talibanii, insa la un punct ei se intalnesc. La ce haos e si a fost in Afganistan cred ca astazi mujahedinii pot fi asimilati talibanilor, chiar daca ei s-au urat de moarte la un moment dat. Ideea e ca si unii si ceilalti sunt ucigasi in slujba Islamului.

  12. Imi cer scuze pentru schimbarea subiectului, dar am vrut ca mesajul sa fie mai vizibil.
    Pentru ZeV si pentru toata lumea:
    ZeV sustine ca limita legala pentru alcoolemie penala este mult mai mica in SUA decat in Romania. Numai ca Dl. Inginer (!!!) incurca borcanele, adica unitatile de masura.
    In SUA, concentratia de alcool in sange se da in PROCENTE! Limita penala de 0,08 inseamna 0,08 %, adica 0,08 g alcool la 100 ml de sange, adica 0,8 g la 1000 ml, deci 0,8 g/l.
    In Romania, limita penala este de…. exact 0,8 g/l (NU 0,8 mg/l, cum gresit spune ZeV).
    Adica, limita penala de concentratie de alcool in sange este ACEEASI, si in SUA, si in Romania!
    Citu a fost penal in SUA si ar fi fost penal si in Romania, riscand intre 1-5 ani de inchisoare (Art. 336 Cod Penal).
    Dar Citu, bazandu-se pe cei care nu cunosc unitatile de masura, spune ca ce a facut in SUA ar fi fost in Romania o banala contraventie… Si ZeV, si multi altii, au muscat momeala…

    • Este corectă precizarea, am verificat.
      Dar cazul de presă rămâne, după părerea mea (și a altora, inclusiv Ion Cristoiu) unul derizoriu, în contextul actual care a determinat ca doar tusea și junghiul să fie la și la putere și în ,, opoziție”.

  13. Aseară, Comitetul Director CMR a avut o ședință pentru trecerea în revistă a activității și situației organizației după perioada de pandemie care ne-a afectat.

    S-au decis o serie de măsuri organizatorice.

    De asemenea, s-a discutat și s-a hotărât organizarea Conferinței Anuale CMR 2021 pentru prima jumătate a lunii Octombrie.

    Una dintre temele propuse va fi trecerea în revistă, analizarea condițiilor de realizare a învățământului în limba română și implicarea statului român în asigurarea acestuia în Ucraina și zonele limitrofe României.

    Comitetul Director consideră că, în actuala conjunctură internațională, activitatea de lobby în favoarea României și a comunităților românilor din afara granițelor, trebuie să aibă loc printr-o cooperare directă între guvern și organizațiile diasporei și consideră necesară constituirea unui grup (instituționalizat) de lucru/acțiune comună pentru lobby, guvern-organizații.

    S-a propus invitarea diverșilor factori guvernamentali și parlamentari care pot prelua și răspunde la temele care vor fi dezbătute în cele două zile ale Conferinței.

    Participarea la dezbateri va fi deschisă și pentru cei care nu sunt (încă) membri CMR.

    Programul complet va fi anunțat zilele viitoare.

Lasă un răspuns