La Multi Ani, de Sf. Maria

La multi ani pentru toti cei care poarta numele Maicii Domnului, intr-o zi de vacanta, mai linistita, in miezul verii. Maria, Mariana, Marin, Marian – e ziua voastra si, dati-mi voie, dragi prieteni de blog si de facebook, sa va urez sa aveti o zi onomastica frumoasa.

Nu va voi obosi cu semnificatia acestei sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, pe care romanii obisnuiesc sa o defineasca drept „Sf Maria Mare”. Imi permit doar sa va reamintesc ca acest cuvant inseamna, conform teologilor, fie „copil dorit”, fie „ amaraciune”. Conotatiile sunt, evident, religioase.  Este un nume frumos, folosit in Romania pe scara larga, si care arata o aplecare traditionala spre crestinism a poporului nostru.

Inca o data, La Multi Ani!

7 gânduri despre “La Multi Ani, de Sf. Maria

  1. Cat de frumos rostiți gândurile! Nu sunteți numai un intelectual fin, un mare politician, pe care sper ca românii sa- l redescopere , sa- l recunoască în dumneavoastra, domnule Adrian Nastase- vă văd ca pe un salvator al neamului- sunteți și un om profund religios – si sper ca românii sa- și de-a șansa , încredințandu-va soarta României, pentru a reda
    strălucirea de odinioară a neamului românesc!Sfânta Fecioară Maria să vă încununeze cu cinstirea pe care o meritați in rândul marilor români, in rândul marilor conducători de neam, pentru a readuce în matca sa neamul românesc – exemplu întregii lumi!

  2. Cu tot respectul, azi Raluca T. este singurul demnitar abilitat pentru proferarea de urari onomastice. Dumneavoastra mai puteti astepta pana pe data de 8 septembrie. Cu nedisimulata consideratie!

  3. Postul Adormirii Maicii Domnului și această Mare Sărbătoare a creștinătății ne-a arătat diversitatea morală a societății românești. Astfel, în timp ce unii condamnau nu atât faptul că Premierul este penal și. conform legii din România, niciun penal reabilitat sau nereabilitat nu poate fi membru în Guvern, ci condamnau minciuna prin omisiune a acestuia, alții, cu bună credință, evitau această problemă, insistând asupra unei greșeli a tânărului și neliniștitului Câțu. Până și evlaviosul Becali care, astăzi, împreună cu un alai de călugări urmat de credincioși purificau Calea Victoriei a omis, cu bună credință, minciuna lui Câțu ( minciuna este un păcat în toate credințele religioase și tot păcat este și înșelăciunea, pentru că minciuna prin omisiune este o înșelăciune), considerând fapta lui Câțu de acum 20 de ani una minoră, nesemnificativă. Ieri, au fost manifestări pro și contra LGBT+. Susținătorii elgibitiștilor și-au adus și copiii, căci ei trebuie învățați de mici că dintr-o anormalitate, contra naturii umane, trebuie să o facă normalitate. De asemenea, și criza de identitate analizată de psihologul Erik Erikson nu trebuie tratată, ci încurajată și mai mult este necesar să li se spună copiilor că este normal că această Identitate de sine versus Confuzie de rol să fie încurajată ( eu le propun, ca atunci când nu știu ce sunt, să se dezbrace și goi să se uite în oglindă, să vadă ce sunt, ca să le iasă gărgăunii din cap, după care să poarte discuții cu persoane abilitate, care să-i sfătuiască pozitiv, pentru că s-ar putea ca altă dată să se creadă criminali, hoți etc). Astăzi, Președintele și Premierul au fost la Constanța, la Ziua Marinei Române ( mă întreb, cât va mai dura până vinderea portului Constanța, căci flota a vândut-o Băsescu), iar Preafericitul Patriarh Daniel cu Președintele Academiei Ioan – Aurel Pop, miniștrii culturii și învățământului alături alți ierarhi ai BOR, profesori universitari din România, din Republica Moldova și din Bucovina de Nord, studenți și credincioși au sărbătorit 150 de ani de la Congresul Studenților ținut pe 16 august 1871, la Putna, la împlinirea a 400 de ani de la ctitoria acesteia. Mihai Eminescu, unul dintre organizatorii evenimentului, spunea că acest congres nu trebuie să fie doar un prilej al intensificării luptei de eliberare națională de sub ocupația austro-ungară și al luptei pentru desăvârșirea unității, ci și un prilej de unitate morală a românilor. Marele poet era dezamăgit de imoralitatea care domnea în societatea românească din acele vremuri și de pieirea spiritului pașoptist, Amintesc că în anul 1904, când la Putna a fost comemorarea a 400 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Regele Carol I, ca să nu supere pe aliații săi din Puterile Centrale, a motivat absența sa cu călătoria anuală, pe Dunăre. Ziua Marinei l-a salvat și pe Președinte ca să nu participe la această mare sărbătoare de la Putna.

  4. În topicul momentului
    Mai aveți încredere, stimați colegi, că SUA, după abandonul rușinos din Afganistan (o reeditare a retragerii intempestive din Saigon), chiar ne poate garanta securitatea ? America a ajuns un colos cu picioare de lut, preocupat exclusiv și meschin doar de propriile interese naționale.
    ,,America First” este sloganul tuturor președinților din Biroul Oval, nu doar al lui Donald Trump.
    După părerea mea, România ar trebui să- și redescopere vocația diplomatică, cu rădăcini în perioada Titulescu.
    Aceasta ar putea fi cea mai bună ,, armă” a României, cea mai bună garanției de securitate.
    Zăngănitul demonstrativ de tinichele la Marea Neagră nu ne garantează nimic, dimpotrivă….vorba aceea:
    Și….. și cu banii luați.

    • Sincer, astept un comentariu pertinent a d-lui prof. Adrian Nastase. pe marginea acestui subiect, a Afganistanului. Ce nu inteleg politicienii romani ai momentului si toti analistii mai mult sau mai putin militari, este acest slogan ,,America First”, care ar trebui preluat si de noi sub sloganul „Romania inainte de toate”.

Lasă un răspuns