In sfarsit un nou proiect national – „Distractia”

In anii ’90, dar si in primul deceniu al acestui secol, proiectele nationale majore ale romanilor au vizat, in principal, eliminarea vizelor pentru Occident, aderarea la Nato si aderarea la Uniunea Europeana. Proiecte importante care erau legate de multiple programe sociale si economice sau de asigurare a securitatii nationale.

In ultimii 10-15 ani, principalul proiect a fost lupta anti-coruptie, sprijinita din interior (pentru ratiuni politice) si din afara (pentru ratiuni politice si economice). Rezultatul – efecte negative majore asupra capitalului national si a anvergurii liderilor politici din tara. Este acum perceptia romanilor despre coruptie mai scazuta decat, spre exemplu, in 2004? Ne putem uita pe sondaje.

Traim situatii umilitoare – MCV-ul (pentru fezandare politica si economica), neacceptarea in Spatiul Shengen ( cu efecte economice importante), neacceptarea in programul wisa waiver. Recent, Croatia a obtinut acces de calatorie pentru cetatenii sai fara viza in SUA in timp ce „partenerul strategic” al SUA care a participat timp de 10 ani in teatre de razboi alaturi de americani primeste doar sfaturi. Adica, e pe drumul cel bun dar sa mai faca eforturi.

Olimpiada de la Tokyo ne-a oferit un bun prilej pentru concluzii noi. Este tot mai evident, sportul in Romania nu este sustinut prin programe si finantari nationale. Locul 47 este umilitor. Romanilor li se ofera, mai curand, jocuri de noroc si „beturi”.Din pacate, acelasi lucru este valabil si pentru cultura.

In aceste conditii, observam ca proiectul national cel mai sustinut, in prezent, mai ales pentru tineri, il reprezinta Distractia. Carpe diem. Muzica house, eventual combinata cu droguri. Romania reprezinta pentru multi dintre ei doar o statie inainte de a pleca in Occident- pentru studii sau la munca. Se mai intorc pentru reparatii stomatologice sau sa-si mai vada parintii de sarbatori.

De ce? Pentru ca liderii romani de acum sunt incapabili sa le ofere un proiect care sa-i insufleteasca, sa genereze solidaritate sau patriotism (ati vazut reactiile castigatorilor de la Tokyo?).

Ce facem ca sa-i aducem inapoi in tara? Din pacate, le oferim stupide dispute politice, modele penibile de lideri, perspective economice nesemnificative – ceea ce nu ajuta.

22 de gânduri despre “In sfarsit un nou proiect national – „Distractia”

  1. Eu cred că înainte de toate, un prim proiect trebuie sa elimine frauda la vot.
    Cum pot românii să aleagă daca alegerea lor e aruncata la gunoi?
    Fara un vot în care cetățenii pot avea încredere totala, orice alt proiect e de prisos.

    In 2019 am lansat un proiect pentru o soluție tehnică, apolitică, pentru a elimina orice frauda.
    Nici un partid nu a fost interesat. Nici măcar politicienii care se plângeau că au fost furați in 2019 și 2020.

    https://www.petitieonline.com/vot_antifrauda
    https://www.facebook.com/DanielScurtuOficial/videos/712245539388269

  2. Din pacate domnule Nastase, din pacate. Suntem „invatati” zilnic sa tinem capul plecat. Ceea ce face juxtapusul in Cluj nu este altceva decat oferta la dezmăţ , la denaturarea a ceea ce a mai ramas din gena noastra , o gena buna , pastrata cu greu pana acum. Pacat. Concertele sunt un mijloc de refulare, tinerii trebuie sa se distreze, dar sa si consume energia in totalitate acolo in lipsa unei perspective sau motivari in scopul perpetuarii creatiei necesare evolutiei normale, nu inteleg. Poate ca la nivel de celula elementara , familia, acolo sunt rezolvarile si tocmai de aceea a aparut gen in loc de sex si festvaluri pride.

  3. O interesanta si totodata dureroasa radiografie a momentului in care traim, a Romaniei. Nimic de adaugat, numai tras invataminte, daca are cine. Distractia sau cum spune in clasic in viata, ghiorlaiala sport national ?

  4. Este un mesaj însuflețitor pentru întreaga societate românească, pentru tinerii noștri valoroși ! Vă urmăresc cu interes postările realiste, mobilizatoare! Sper că românii vor realiza că sunteți un lider autentic, luminat, care poate redresa situația în care se află astăzi Romania! Vă vrem Președinte al României! Așa sa ne ajute Dumnezeu!

  5. De acord.
    Cam subțire concluzia, „Ce facem ca să-i aducem înapoi în țară?”.

    De fapt, nicio concluzie, nicio soluție.

    Dar există oare soluție?

    În același diapazon, mă întreb dacă eforturile făcute de unioniștii de pe amândouă malurile Prutului pentru trezirea spiritului național și reîntregirea neamului și Patriei își au rostul la un popor care nu este interesat, deci un popor care nu merită, de la vlădică la opincă.

    Așa că la întrebarea d-lui. Prim Ministru se poate răspunde cu altă întrebare, „În care țară?”.

    În niciun caz a strămoșilor noștri.

    • Disatractia e buna dupa ce ti-ai facut treaba. Nu pricep de ce romanii sunt atit de disperati sa se distreze, inclusiv guvernantii. Pare ca intreaga clasa politica s-a impacat cu idea ca nici ei nu sunt in stare, si nici poporul nu poate. Ronania e intzepenita in proiectul distractiei perpetue.
      Asa cum vad eu, revenit peste Ocean, sunteti o singura licarire de romanitate intr-o bezna totala. Nu am vazut nici o alta preocupare pe tema asta, nici macar de la PSD. AUR mai le zice, dar soarta lor pare ca e cumva „ghidonata” de servicii spre o zona care sa nu supara pe nimeni dintre progresistii germani care conduc UE.
      Nu mai avem idealuri comune, decit bericile si concertele? E natiunea condusa de Bachus? Asa pare, dupa citi nebuni beti se aseaza la volan si omoara cu eficienta alti romani.
      Pe noi nu trebuie sa ne atace nimeni, pentru ca pare ca ne sinucidem programatic ca natiune. Nu suntem singurii insa…dar, nu asta ar trebui sa fie alinarea.

  6. PAI CU UN NEICA NIMENI CA MITU CUM SA ADUCI TINERII ACASA? RAMOLITUL DE PREMIER IESE SI SPUNE CA AU CRESCUT SALARIILE SI CA ECONOMIA CRESTE EL NEVAZIND CUM AU CRESCUT PRETURILE SI FACTURILE IN SCHIMB ISARESCU IESE SI SPUNE CE MARE VA FII INFLATIA SI CE GREU O SA O DUCEM. MI SA FACUT SILA DE UN ASA MINCUNOS DE O JUMATATE DE METRU.= SI FARA PIC DE BUN SIMNT.

  7. Am facut si eu de curiozitate un search pe Amazon.ca sa vad ce poate sa cumpere un Canadian despre/ produsin Romania. Ceva carti, steaguri cu RSR, si multe nimicuri, kitchuri cu Dracula. Nu am vazut nici un produs romanesc, bomboane/ciocolati ROM, conserve de la Scania (am carat ilegal pate de fazan, de negasit aici in Canada). Avem atitea produse gustoase in Romania, s-ar putea face bani seriosi, doar daca ar fi interes din partea unor privati din Romania. Chiar si ciorbe romaneshti la cutie (astia nu au auzit aici in Canada de conceptul de „ciorba”)…Ceva antreprenori romani interesati? Eu vreau sa comand pe Amazon si sunt multi alti romani care ar face-o aici….

  8. Nici o reactie inca la MAE pe site despre condamnarea la moarte in China a canadianului Robert Lloyd Schellenberg. Condamnat initial la 15 ani, apoi pedeapsa comutata in condamnare la moarte dupa retinerea magnatei Huawei in Canada. Ar fi un moment prielnic pentru diplomatia romaneasca sa arate solidaritate cu Canada.
    Nu stiu ce s-ar fi intimplat daca Canada ar fi condamnat la moarte vreun cetatean chinez. Oricum, „pedeapsa” e inumana, si arata dintii de fier ai comunistilor chinezi, patati de singe. Oribil. Sper ca cei care inca viseaza la relatii „privilegiate” cu China sa se gandeasca de doua ori ce ii poate astepta daca supara Beijingul.

    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-58141758

      • Motivul pentru care SUA o vor pe aceasta chinezoaica:

        „The U.S. wants her rendered to New York, where she faces charges of fraud and conspiracy related to allegations she lied to an HSBC executive in Hong Kong about her company’s control of a subsidiary accused of violating U.S. economic sanctions against Iran.”

        A fost arestata in Canada in baza unei cereri de extradare din SUA.

        Povestea insa este complicata. Avocatii tovarashei Meng afirma ca este incalcat dreptul international pentru ca SUA nu au jurisdictie asupra unor acte care ar fi fost comise in Hong Kong, deci nu pe teritoriul SUA. Aparent, avocatii spun ca bratul lung al lui Uncle Sam ar dori sa ajunga cumva in teritoriul pe care China spune ca are jurisdictie (Hong Kong). Evident, asta i-au enervat la maximum pe tovarashii chinezi, care au luat aceste masuri de retorsiune extreme. Daca condamnarea la executie a canadianului va fi si duse la capat in China, evident ca vom asista la o alta escalare a conflictului cu China.

        SUA au un sistem complex de sanctiuni internationale, in acesta speta impotriva Iranului, cerind TUTUROR bancilor din lume, fie ele americane sau nu, sa le implementeze, cu riscul de a fi ele insasi sanctionate daca nu le respecta. Multe banci din Occident au platit enrom de multi bani SUA pentru ca au incalcat aceste sanctiuni (printre care si Deutsche Bank, dar multe altele)

        „Meng’s lawyers have also argued that the very nature of the prosecution runs afoul of international law because the United States is claiming jurisdiction over the actions of a Chinese national during a meeting in Hong Kong with almost no connection to the U.S.”

        https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/meng-wanzhou-stay-trump-law-1.6135072

  9. „…nou proiect national – „Distractia”.
    La „proiecte” de felul acesta sunt foarte „buni” pentru ca n-au nevoie de multa „gandire”. Cine-si mai aduce aminte de: „Greierul si furnica” si cand vin toate peste ei ca tavalugul….ce sa vezi…i-au luat prin surprindere. Si se mai mira unii si altii de „amaratul”, (a se intelege cetateanu roman chinuit de truda si palme batatorite de munca), care este la birt si-si ineaca amarul. El este blamat pe cand pentru ceilalti (tefelistii) o pot tine dintr-un „festival” (dezmat) in altul fara restrictii de nici un fel. Ma intreb: oare nu cumva acestia din urma, printre altii, sunt cei de care spunea dl Basescu ca este „grasul care traieste pe spinarea celui slab”? Ei vor fi trimisi la munca atunci cand vor ajunge la varsta cand le va cadea proteza din gura (dl Barna)????????????????, sau :
    „… Adevarat vorbeam,
    Ca nu iubesc mândria si ca urasc pe lei,
    Ca voi egalitate, dar nu pentru catei.’
    Acestea între noi adesea o vedem,
    Si numai cu cei mari egalitate vrem.”
    ( Câinele si catelul,de Grigore Alexandrescu)

  10. Fac parte dintr-o generatie care a avut alte obiective in viata decat distractia: invatatura, cariera, familie, copii, parinti. Sunt stupefiata de accentul care se pune de o buna bucata de vreme pe distractie. Toata lumea vorbeste de distractie, inclusiv televiziunile mai serioase.

  11. Domnule Nastase, la constatari sunteti bun, dar nu dati nici un raspuns. E un pic in contradictie chiar cu moto-ul blogului d-vstra este „PUNE ÎNTREBAREA ȘI, ÎMPREUNĂ, VOM GĂSI RĂSPUNSUL!”.

    Deci ne-ar placea sa vedem mai multe solutii propuse, nu constatari, ca la asta ne pricepem aproape toti.

    Nu-mi luat postarea ca una agresiva, ci ca una constructiva.

  12. Am urmarit interviul lui Tucker de la Fox News cu Orban. Regret ca Romania nu are un astfel de Presedinte, care sa construiasca o Romanie pe temelia mostenirii noastre de la stramosii nostri: o tara crestina, care e toleranta cu alte religii dar nu tolereaza anti-crestinismul, o tara care ii trateaza pe toti ca romani egali in fata legii, si fara „protectii” tribale care sa lezeze majoritatea romana.
    Faptul ca Ambasadorul Angliei vine la TV si ne tine lectii de toleranta noua despre homosexuali-LGBT, in Romania, ar fir trebuit sa duca la chemarea acestuia la MAE pentru explicatii.
    Si in Romania insa au venit straini din Occident, nemultumiti de acest tip de liberalism-populist-progresist. Si aici multi albi pleaca din Toronto inspre Nova Scotia, pentru ca nu mai suporta acest tip de politica progresista. Ba chiar am auzit ca unii vor sa plece din Canada si sa se mute in Estul Europei. Orban a punctat bine despre asta. La noi, mare distractie!

  13. Adevărat….. Trist… dar adevărat. Aveți dreptate domnule prim ministru. Cu respect, Adrian STĂLINESCU.

  14. L-am ascultat pe domnul Câțu, după ce a fost întrebat ce investiții se mai derulează prin PNDL Premierul a răspuns cam așa (în stilul unui anume Drulă de la Transporturi):
    ,, Trebuie să eficientizăm cheltuielile, avem nevoie de apă și canalizare, pentru a aduce comunitățile la standarde europene. Nu ne trebuie sali de sport.”
    Ce se mai poate comenta ? Aceasta este altitudinea generică a politicienilor români referitor la sportul romanesc, considerat activitate dispensabiă.
    Dar să nu disperăm, se pare că jocurile pe calculator sunt deja asimilate sportului, deci mai avem o șansă la olimpiadele corecte politic viitoare.
    Sau, mai am o propunere:
    Să convingem câțiva băieți sportivi să se declare fete.

Lasă un răspuns