Este PSD in buzunarul lui Agent Green?

Ieri, după indelungi consultări, guvernul a adoptat o ordonantă de urgentă privind metodele de interventie imediată pentru specia de urs brun. Obiectivul principal este acela de a proteja viata si integritatea corporală a persoanelor, in conditiile inmultirii incidentelor produse de ursii care pătrund in intravilanul localitătilor.

Ordonanta prevede folosirea graduală (succesivă) a unor metode de interventie in astfel de situatii: alungare, tranchilizare si relocare sau extragere prin eutanasiere ori impuscare. Echipele de interventie sunt formate din primar, jandarmi, medic veterinar si personal tehnic de specialitate – angajat al gestionarului terenului respectiv (eventual personalul tehnic de specialitate al Gărzii forestiere). Se prevede crearea unui Sistem de monitorizare din care fac parte Agentia natională de protectia mediului, Garda Natională Forestieră, ANSVA, unitătile administrativ teritoriale si Centrele de reabilitare/ingrijire (pentru puii de urs capturati). Pe această bază, se infiintează un registru national al alungărilor, tranchilizărilor si relocărilor ori extragerilor prin eutanasiere sau impuscare a exemplarelor de urs. După fiecare actiune de interventie, in 24 de ore, se intocmeste un raport al evenimentului (identificat prin sesizare de către cetăteni la 112).

Deci, aceste interventii nu au nicio legătură cu vânătoarea. Solutia impuscării (atunci când e necesară) este prevăzută pentru „personalul tehnic de specialitate (pădurari), nu pentru membrii asociatiilor de vânătoare. Este vorba de interventii de legitimă apărare a comunitătilor locale fată de un risc major la adresa vietii si bunurilor locuitorilor lor.

Ce au inteles liderii PSD din această ordonantă (pe care probabil că nu au citit-o. Vă redau, mai jos comunicatul lor:

„Voi sunteţi problema, nu urşii! OUG-ul ticălos adoptat azi de Guvernul Cîţu lasă urşii – simbolul României, în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee! PSD solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR această ordonanţă odioasă a Guvernului! Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urşilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern!

Înainte de a da practic drumul la împuşcarea la liber a urşilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîţu! Şi nici nu e pasionat de petreceri wow! În schimb, voi le-aţi tăiat pădurile şi le-aţi distrus habitatul!

Nu aţi alocat niciun ban pentru a fi hrăniţi în pădure şi nu aţi protejat zonele aflate în pericol cu garduri electrice. N-aţi făcut nimic, dar acum daţi liber la împuşcat! Fără milă, fără remuşcări şi fără nicio jenă! În contrapartidă, Cîţu şi toţi incompetenţii săi din Guvern ar trebui de urgenţă relocaţi! Au făcut destul rău României!”

Câteva comentarii:

  1. „voi sunteti problema, nu ursii”. Eu cred că sunt DOUA probleme distincte.
  2. „OUG-ul ticălos”. O formulare pe care Vadim ar fi invidiat-o.
  3. „ursii- simbolul României”. Credeam că ursul este simbolul Rusiei.
  4. „bătaia pustilor nemiloase „. Impărtirea in pusti nemiloase si pusti miloase pare o descoperire mai recentă a social-democratiei.
  5. „ale vânătorilor de trofee”. Dacă liderii partidului sau consultantii lor ar fi citit textul OUG (poate că era un efort prea mare), ar fi aflat că trofeele (craniul si blana) rămân in proprietatea publică a statului .
  6. „ordonantă odioasă”. De ce ‘odioasă”? Pentru că nu se ocupă de „salarii si pensii, de inflatie” ci doar de viata cetatenilor?
  7. „Uciderea lui Arthur a fost doar inceputul”. Inteleg că acel episod a fost foarte dureros pentru PSD. Arthur pare că a fost foarte apropiat de partid.
  8. „Decimarea in masă”. Formularea este putin neclară. Sunt oare informatii la partid că urmează să fie impuscati 10% din populatia de ursi?
  9. „impuscarea la liber”. Poate că cei care au scris textul ar fi trebuit să citească OUG pentru a vedea conditiile extrem de restrictive. E aproape la fel ca la vânătoarea de licurici – numai unii au voie.
  10. „ursul nu merge la terasă, „nu e pasionat de petreceri”. Se pare că nu mai e chiar asa. Au ajuns pe multe terase.
  11. „voi le-ati tăiat pădurile si le-ati distrus habitatul”. Partial adevărat dar cresterea populatiei de ursi este o cauză la fel de adevărată.
  12. „nu ati alocat niciun ban pentru a fi hraniti in pădure”. Propun ca guvernul să dea banii iar cei care au scris acest text să meargă in pădure să ducă mancarea pentru ursi.
  13. „nu ati protejat zonele aflate in pericol cu garduri electrice” (probabil că e vorba de case dar si de drumurile pe care merg copiii la scoală, etc). Nu cred insă că liderii partidului sugerează locuitorilor din anumite localităti să trăiască in spatele unor garduri de sârmă ghimpată.
  14. „in contrapartidă, Citu si toti incompetentii săi din guvern ar trebui de urgentă relocati”. Final apoteotic. Serios, profesionist!

Mi-e greu să inteleg acest mod de abordare. Stiu că stnga europeană iubeste ecologismul, progresismul, LGBT dar cred că stânga românească ar trebui să-si construiască propriul mesaj. Mai ales că s-ar putea să avem alegeri prezidentiale anticipate.

PS. Am adăugat o poză cu Hrusciov la vânătoare de urs in România. Unii spun că atunci s-a decis retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul nostru.

18 gânduri despre “Este PSD in buzunarul lui Agent Green?

    • Mă scuzați că întrerup cu o știre, a cărei temă nu se regăsește printre preocupările oamenilor politici din România, marea dezbatere națională despre soarta urșilor.

      Este vorba de scrisoarea trimisă de eurodeputatul Eugen Tomac, prin intermediul Misiunii Permanente a Federației Ruse la Uniunea Europeană, adresată lui Vladimir Putin, Președintele Rusiei.

      Iată textul integral al scrisorii transmise către Kremlin:
      ===========

      Domnului Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse

      Domnule Președinte,

      Am citit recent articolul semnat de dumneavoastră și publicat pe pagina oficială a Kremlinului, în care ați prezentat evoluția unor evenimente istorice, inclusiv unele cu referire la țara mea.

      Susțineți, domnule Președinte, preluând teza predecesorilor dumneavoastră sovietici, precum că România, în 1918, a ocupat Basarabia și Bucovina. Iar ulterior, în 1940, URSS a „eliberat” o parte din aceste teritorii.

      Având în vedere că omiteți un aspect important legat de anul 1940, doresc să vă reamintesc că țara noastră a fost pusă în situația de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că așa s-a înțeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul Basarabiei în baza înțelegerii secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova la 23 august 1939.

      De asemenea, trebuie să știți că, în 1918, toate provinciile locuite de români, inclusiv Basarabia și Bucovina, s-au unit cu țara-mamă România. Contextul politic internațional ne-a permis să realizăm acest obiectiv important pentru națiunea noastră.

      Totodată, pentru ca adevărul să nu fie prezentat deformat, vă transmit alăturat Rezoluția Parlamentului European referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial și la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, adoptată pe 17 septembrie 2019.

      În acest document, la punctul C, se precizează următoarele: „Întrucât, ca o consecință directă a Pactului Ribbentrop-Molotov, urmat de Tratatul de prietenie și frontieră germano-sovietic din 28 septembrie 1939, Republica Polonă a fost invadată mai întâi de Hitler și două săptămâni mai târziu de Stalin, care a înlăturat independența acestei țări, ceea ce a reprezentat o tragedie fără precedent pentru poporul polonez – Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți din România – teritorii care nu au fost niciodată returnate – și a anexat republicile independente Lituania, Letonia și Estonia”.

      Aceste evenimente tragice au produs consecințe dramatice pentru majoritatea populației din aceste teritorii. Aș aminti aici drama de la Fântâna Albă, Bucovina, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâți doar pentru că nu voiau să devină cetățeni ai URSS. Au urmat apoi deportările în Siberia și Kazahstan, unde sute de mii de familii au avut de suferit din cauza ororilor staliniste.

      Iar pentru a-i pedepsi pe majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate la URSS, conducerea sovietică a inventat o nouă identitate lingvistică – limba moldovenească. Înlocuind pur și simplu caracterele latine ale limbii române cu litere chirilice. Un atac diabolic asupra culturii și identității unui popor, fapt care nu poate fi trecut cu vederea niciodată.

      Nu vă spun toate acestea din cărți de specialitate. V-o spun în calitate de om născut în aceste teritorii, om care a trăit această experiență de a studia în școală o limbă creată artificial. Am primit acasă educația de care am fost lipsit cu forța de către mințile bolnave din aparatul de propagandă al URSS.

      De aceea, îmi permit să vă transmit, domnule Președinte, că Rusia, ca succesoare a URSS, are obligația morală să renunțe la aceste teze și să-și ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român.

      În speranța că veți accepta să nu mai promovați pe viitor astfel de neadevăruri, vă doresc să vă găsiți inspirația necesară pentru a spune adevărul despre teroarea sovietică îndreptată împotriva popoarelor provenite din teritoriile anexate. Doar așa se pot pune bazele unei noi relații clădite pe respect reciproc și promovarea adevărului.

      Cu respect,
      Eugen Tomac
      Deputat în Parlamentul European
      ==========

      • Felicitari Eugen Tomac si multumesc!
        De ce nu se putea scrie o scrisoare comuna semnata de toti eurodeputatii romani?
        Mai mult, pe nici un canal european (gen Euronews) nu se aud aceste probleme ale romanilor. Ce sa mai spun in America de Nord? In afara de CMR nu mai exista nici o asociatie de lobby romaneasca, iar romanii sunt in general indiferenti si greu de miscat pentru cauze comune. Ar fi loc de mai bine, daca statul roman ar fi mai angajat cu diaspora.
        Nimeni nu are habar de ce s-a intimplat la Fintina Alba si in Basarabia. Acum afla si dl. Putin la micul dejun…
        Sunt curios daca ii raspunde. Daca da, va rog sa faceti public raspunsul.

      • Au accepta si ptr ca dotarea armiei era .. spldendida in inexiustaneta ei!

        artileir AT .. cat ptr 3 divizii .
        Tancuri ? Nu prea!
        Avioane ? Nici un Corp Aerian … vanatorul de baza fiind PZL 11 (depasit!).Bomardker insufucente si cam .. depasite!
        Insa Timbrul Aviatiei bine … fraudat!
        Artileria? Insuficienta, demodata !

        A da. Dotarea de azi .. rahat cu perje !~ 18 F 16, nu stou cate MIG 21 lancer care trebuiau retrase de vreo 10 ani .. artleria .. nu zic, tancuri cam 54 de TR 85 M1 Bizonu si nu se stie cate T 55 in stare sa parcucrga 120 km si sa lupte 2 ore …

        Bun sunt „militarist”, nebun, obsedat samd (reprosuri ce mi se fac de + 40 de ani!) dar daca credeti ca pe rusi si usri ii tii cuminti facand morala …

    • Totusi noi avem cateva moo de ursi .
      germanii nu au.
      Francezii ?!! hahahah!
      Asutricatii ? Au koste „fefugiatai” din fots iugislavie dar luupota sa scape de ei!

      Draga mea nu avem de ce sa ne ceem scuze.
      Noi avem.. altii nu au!

      Sa isi crara scuze aia care nu au si sa accepte vreo 2000 de ursi din Romania ca „refugiati ecologici”!

  1. Se pare ca PSD si-a dat de data asta cu stangu-n dreptu~.Cat priveste profetia cu alegeri anticipate prezidentiale,imi doresc sa se implineasca cat mai curand.Poate scapam si de alti Arturi.

  2. Am tot respectul si totala recunostinta fata de cei doi lideri. Ei au aratat la ce forte colosale acced natiunile cand acestea devin integral stapane pe destinele proprii si resursele tarilor lor. Au fost oamenii vremurilor lor, care au fost extrem de complicate, iar inaintasii lor ideologici comuni au aratat puterile transformatoare magnifice ale electrificarii, industrializarii si alfabetizarii, fara de care am fi ramas in bezna la propriu, eminamente agrari si analfabeti nefunctionali. Fara pumnul de otel al revolutiei, care a fost o masura exceptionala intr-un mediu exceptional, reprezentat de dezastrele aduse de cele doua razboaie mondiale, nimic din realizarile nationale ulterioare nu ar fi fost posibil. Cu toate greselile, inevitabile unui experiment social-politic, beneficiile au depasit costurile. Asa cum se intampla in pandemie cu experimentarea vaccinurilor. Ii criticam cu ipocrizie, dar de mostenirile lor, de dezvoltare economico-sociala, profitam si astazi, iar fara acele baze de deschidere am fi fost unele din cele mai injosite si spoliate colonii ale occidentului, neconstiente de uriasele lor forte intrinsece si fara luminile orbitoare ale propriilor exemple, ca se poate si altfel, in sensul binelui general.

  3. Cateva comentarii punctuale presarate cu ironii fine neintelese de foarte multi, iar fie vorba intre noi probleme si incidente legate de aparitia ursului printre oameni si nu numai au fost semnalate si-n trecut. Copil fiind, stiu ca exista o regula clara in privinta „extractiei” ursilor. Atat timp cat ursul nu se dedulcea la carne, indiferent animal sau om, era „relocat” prin diverse metode traditionale vanatoresti. Daca ursul punea gura pe vreo juninca, oaie sau mai rau pe om, era sacrificat fara discutie. Romania are extrem de multe probleme, iar aceasta problema a ursilor a devenit una primordiala. Adevarul este ca populatia de ursi s-a marit, habitatul s-a micsorat considerabil, iar hranirea artificiala sau naturala nu mai are loc in aduncurile padurilor.

  4. Va raciti gura de pomana,pesedeul a ajuns un partid de slugi,condus de o camarila care face tot posibilul sa nu mai existe stanga in ROMANIA.Vreti sa va spun experienta mea cu pesedeul?In octombrie 2019 am completat adeziunea,dupa doua saptamani am vrut sa plec invartindu-ma din pesede,am reusit sa decolez pe usa partidului la sfarsitul lui noiembrie 2019 fara sa ma uit inapoi.M-am lecuit de politica pe toata viata,de mers la vot si de a mai ma interesa de ce se intampla in aceasta tara nebuna.Sper ca nu uitati istoria pesedeului dupa decembrie 2004 si tot ce au facut de atunci.Nu le mai dati sfaturi ca va spun eu ca nu dau doi bani pe ele.Eu o sa mai merg la vot pentru pesede cand o sa-mi vad ceafa!Ce exista in pesede la ora actuala?Niste TIPI si TIPE care au dorinte marunte si ascunse si fac orice ca sa stea pe niste scaune caldute si sa aibe o slujba la stat si relatii.Pesedeul a ajuns o capra.Cand ma uit la tv si ii vad pe pesedisti vorbind,am ajuns sa schimb canalul.Imi provaca sila si greata.Sfatul meu ,stati relaxat,aveti o familie frumoasa si e pacat sa va irositi mintea si sfaturile pentru niste lichele.

  5. Va reamintesc ca la alegeri am refuzat sa pun stampila pe Veaile Dancu, candida la Senat. Mi-ar fi plăcut sa pot spune ca m-am înșelat. Dar nu. Ciolacu da glas, ntr-i forma care-mi displace, famiar mistocareasca, strategiei Dancu, adică sa tusim ca la Bruxelles și sa capitalixam neputintele guvernanților, ceea ce e tare ysor, fiindcă guvernanții strălucesc prin incompetența s-o paruiala reciprocă. Tara plutește în deriva și nu se arata niciun lider adevărat la orizont.

  6. Mi-a placut comentariul de la punctul 7. Posibil ca Arthur sa fi fost membru PSD, altfel nu se explica lacrimile de crocodil ce inunda spatiul public. Nu imi aduc aminte ca PSD sa fi stors atitea lacrimi cind ati fost dvs. „vinat”, sau dl. Dragnea. Nu stiu ce tintari i-au muscat pe autorii „blestemului”, dar se pare ca nu au doar „visurul Nil”. Cred ca e unul specific – „virus PSD” – cu care ii musca tintarii patriei pe unii membri PSD.

  7. E vreun plan ca ursii sa intre in Parlamentul Romaniei (sarind gardul sau alesi in mod democratic)? Intreb pentru ca apare ca ei sunt o minoritate ce trebuie protejata in mod progresist.
    Probabil in curind guvernele straine vor emite „Atentionari de Calatorie” in Romania cu referire la pericolele la care se expun cetatenii lor in Romania daca dau nas in nas pe strada cu un urs.
    Pai daca e atit de greu cu ursul romanesc, cit de complicat va fi cu ursul rusesc?

  8. Pesediștii, din opoziție, după ce ”au rezolvat” toate problemele țării și au luat atitudine față de neregulile săvârșite de guvernanți, s-au gândit, ca să nu se stea degeaba, să protejeze urșii României. Îi întreb politicos, dacă vor putea să-l învie pe ciobanul omorât de un urs?

  9. Astazi, 27 iulie 2021, recitind articolul „Este PSD in buzunarul lui Agent Green?” (am acest obicei sa recitesc, de mai multe ori, articolele dumneavoastra, si comentariile facute, inclusiv articolele dumneavoastra mai vechi revin asupra lor); gandidu-ma la PSD, la modul lor de a fi in „opozitia” din parlament, precum si comentariile facute pe seama lor, mi-am amintit de minunatul cantec al lui Tudor Gheorghe – Danseaza ursul romanesc :

    „Orasul rade si petrece
    Vuieste in chiot
    urla strada
    boierul da un leu cand trece
    prin fata lui jucand parada
    danseazaa ursul….. romanesc
    e mare ridicata-n labe si blanda fiara fioroasa
    prin blana-i numeri coaste slabe,
    dar nu se lasa nu se lasa… danseaza ursul romanesc
    prin nas le-au petrecut veriga
    dar tot mai mormaie uratul..
    mai mormaie
    dar nu prea striga ca-i trage cu veriga uratul
    danseaza… ursul romanesc
    de 2000 de ani danseaza, l-au prins de pui in miez de codru
    hei codrul ala-l tot viseaza dar sa mai scape nu e modru
    danseaza…
    ursul romanesc
    orasul rade si petrece vuieste in chiot
    urla strada
    boierul da un leu
    cand trece
    prin fata lui jucand parada
    danseaza …. ursul romanesc ”

    un cantec cu „talc” (aici eu vad PSD ca fiind ursul romanesc, in comportament, sigur cu mici exceptii – sper sa nu supar pe nimeni, dar asa l-am vazut eu : mare, puternic, drept, bun, si in timp a devenit…. cum ??????, iar ursul flamand si fara „casa”, alergat de colo – colo.

Lasă un răspuns