„Agent green”- adresă: str. Ctin Boghiu nr 11, sector 1, Bucuresti

De curand, presedintele Agent green, Gabriel Păun, spunea la o televiziune că un urs egal un om deoarece si ursii au suflet. Si dădea tot felul de sfaturi despre cum trebuie protejată populatia de ursi. Sufletul ursilor le spune, insă, se pare, uneori, că oamenii le-au ocupat habitatul.

In ultimile luni, pentru că s-au urmat sfaturile a tot felul de jurnalisti milosi si de „agenti verzi”, lucrurile au luat-o razna. Asa cum spuneam că se va intâmpla. Numărul crescut de ursi pune, tot mai des, in pericol viata oamenilor, inclusiv a copiilor, dar si a altor animale (care poate ca au si ele suflet – căprioare, oi, capre, porci, etc). In multe judete, oamenii nu mai pot iesi din casă, le este teamă să-si lase copiii la scoală.

Oamenii rationali au inteles că neluarea unor măsuri de gestionare a populatiei de ursi (inclusiv prin impuscare) – sub presiunea unor ONG-uri – duce la această situatie dar nu au curaj să ia măsurile necesare. Nici la parlament, nici la guvern. O ordonantă de urgentă, cu „gradualizări”, cu jandarmeria care să aibă specialisti in dialogul social cu ursii, se redactează foarte greu. S-ar putea ca, in curand, unele ONG-uri să ne ceară să ingenunchiem, inaintea meciurilor de fotbal, pentru felul in care ne-am purtat cu ursii in ultimii 2000 de ani!

In fiecare zi, aflăm tot mai multe incidente cu ursi – persoane rănite, copii speriati, animale de la ferme sau din gospodării omorâte. Turismul din zonele montane este afectat. Cine mai are curaj să se plimbe prin păduri? Iar reprezentantii unor asociatii vor să ne vândă blana ursului din pădure.

Este evident, avem o problemă. Numărul mare de ursi, lipsa de hrană pentru ei au generat o categorie nouă de ursi – „ursii maidanezi”. Cum procedăm cu ei? O chemăm pe Brigitte Bardot să ne ajute sau luăm noi măsuri? Il lăsăm pe ministrul mediului să se descurce singur cu aceste asociatii? Nu cred că este normal. Eu cred că trebuie să le explicăm, părinteste, reprezentantilor acestor organizatii, dacă este nevoie mergand la ei si lămurindu-i. Le putem duce si câte un simpatic pui de urs si să-l lăsăm in curtea lor.

De aceea v-am dat adresa de la Agent green. Să le scrieti, să-i vizitati, să le faceti donatii. Au patru salariati cu care, anul trecut, au avut incasări de 2 milioane de lei din care profit de 624000 lei. Pare că nu o duc asa de rău dar o mână de ajutor, din tară sau din străinătate, nu ar fi de neglijat.

PS 1 Să vă explic poza. Zilele trecute, in curtea vecinilor mei de la Cornu (in zona de deal, langă Câmpina), a venit in vizită un urs. A dărâmat câtiva stupi, a terminat de mâncat o oaie adusă din altă parte apoi s-a urcat intr-un cires. Efectul a fost destul de rapid asa cum puteti vedea din poză. La Busteni, la Sinaia, la Predeal, e si mai complicat. Dar si la Comarnic sau Talea – porci, oi sfasiate aproape in fiecare seară. Nu mai vorbesc de ce se intamplă in Covasna, Harghita, Mures, Brasov, Arges.

De aceea sper că ne vom trezi si vom dovedi că nu suntem o tară de papagali.

PS 2 Apropo de păsări – mi se pare „inteligentă” decizia de a interzice vanătoarea la păsări si, in acelasi timp, de a proteja populatia de sacali din Lunca Dunării pentru ca ei să se ocupe de vânarea puilor si a păsărilor in cuiburi.

21 de gânduri despre “„Agent green”- adresă: str. Ctin Boghiu nr 11, sector 1, Bucuresti

  1. Buna ziua,

    Aveti multa dreptate. Este usor sa ne dam cu parerea despre cum trebuie sa protejam diverse animale salbatice in sat, atunci cand stam doar in mijlocul Bucurestiului si vedem implicatiile doar la televizor. Suntem o tara in care datul cu parerea si „lupta” pentru cauze „nobile” dar inutile a devenit sport national. Doar cu asemenea „actiuni” tot soiul de personaje obscure pot parea utile societatii si bagate in seama.

    Avem vulpe in Bucuresti,dar nu mai avem iepuri pe camp, nu mai gasim decat foarte rar fazan si alte asemenea.
    Nu mai exista un echilibru intre daunatori si vanat. „Protejam” exact ce nu trebuie.

    Ar fi util ca cei din zonele cu ursi sa infiinteze un ONG pentru protectia sobolanului de Bucuresti… in acest fel si-ar putea da si ei cu parerea despre ceva ce nu traiesc zi de zi si nu ii impacteaza.

    In aceeasi nota putem propune sa fim prima tara cu trofeu de sobolan. Ar fi o vanatoare urbana ce ar atrage turisti din multe tari in care aceasta vietuitoare este consumata.

  2. Pe scurt dupa toate datele, strategia actuala a protectiei ursilor si alte programe gandite din buricul Bucurestiului sunt ineficiente si fara rost. Adevarul este ca habitatul ursului brun s-a diminuat simtitor, hranirea acestora in padure este ca si inexistenta, iar „transhumanta” ursilor catre ses este una evidenta.
    Doamne-ajuta !

  3. Specialistii in domeniu sa fie lasati sa-si spuna cuvantul si sa vina cu propuneri legislative clare,neinterpretabile si aplicabile.Daca nu mai sunt credibili,sa se revina la prevederile legislatiei de pana in 1990

    • De unde specialiști, eu cred ca nu mai avem si daca am avea , la ce strategie sa se alinieze specialistul!
      Nu avem strategie de stat ,strategie pe domenii , totul este coordonat după urechea de la Bruxelles, discutam sa u spunem păreri degeaba , exista o linie data de la care nu ne abatem ,cei pe care i-am abilitat să ne reprezinte , nu sunt in stare , nu au capacitatea intelectuală, sa prezinte si sa sustina un pct. de vedere național sigur in tonul liniei impuse , pe cât posibil!
      Ce istitutii de stat, președinție, guvern , parlament ar accepta o stare de fapt cum este cea din sec. 1 al capitalei!
      Cred ca opinia publica ar trebui să-și de-a jos mănușile de pe mâini și impuna un statut normal țării lor!!

  4. În afara topicului, cu permisiunea gazdei:
    trexsr, te miră explozia unei conducte fisurate la Petromidia ?
    Ai văzut vreodată un cazan de abur de medie, sau înaltă presiune, ignitubular, explodat ? Eu da, când făceam expertize în colaborare cu ISCIR. Se întâmplă atunci când cazanul rămâne fără apă cu arzătorul în funcțiune, iar tălâmbul de fochist intră în panică și dă drumul la alimentarea cu apă, în loc să oprească arzătorul și să pornească, eventual, ventilatorul.
    Apa rece se vaporizează instantaneu, iar cazanul face boom. Pleacă precum o rachetă prin zid de beton de 1m grosime și aterizează la sute de metri distanță de locul de amplasare. Cine îi stă în cale moare instantaneu.
    În altă ordine de idei, în lipsa unor informații detaliate din partea mediei euroatlantice, poate ne oferi un punct de vedere legat de aniversarea Independence Day.
    Am găsit puține date, ca de exemplu:
    ,,Cel puțin 150 de persoane au fost ucise în peste 400 de atacuri armate care au avut loc în SUA weekendul trecut, în timp ce țara sărbătorea Ziua Independenței. Bilanțul sumbru a fost anunțat de organizația Gun Violence Archive, pe fondul creșterii criminalității în marile orașe.”

    • OK ZeV, multumesc pentru informatia despre cazane, abur si efecte. Omul invata cit traieste.
      Nu sunt calificat sa iti ofer un punct de vedere despre Ziua Independentei, dar pot sa comentez ca zi de zi, in Toronto sunt crime similare. Nu pot sa ofer statistici. Uitindu-ma si in Romania, si acolo se intimpla lucruri la fel de abominabile. Nu stiu in Rusia, ca media lor de stat e cum o sti tu mai bine.
      Eu cred ca e un fenomen sau un set de fenomene post-pandemie care s-a acutizat, si cu efecte la scara mondiala.

  5. Din cv ul onoarabilului :

    https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/Gabriel-PAUN-CV.PDF

    Nascut 07/05/1977
    Lpcuri de munca :

    01/02/2002 – 30/04/2005 – Bucuresti, România MANAGER PROIECTE – ECOSENS

    01/05/2005 – 31/10/2008 – Bucuresti, România COORDONATOR DE CAMPANII – GREENPEACE CEE ROMANIA

    01/11/2008 – 28/02/2009 – Bucuresti, România DIRECTOR DE COMUNICARE SI EVENIMENTE – GREEN REPORT

    01/01/2011 – 31/12/2015 – Vienna, Austria DIRECTOR DE CAMPANII – VIER PFOTEN INTERNATIONAL

    01/03/2009 – ÎN CURS – Bucuresti, România PREȘEDINTE ORGANIZAȚIE UMANITARĂ – AGENT GREEN

    01/01/2016 – ÎN CURS – Melbourne, Australia
    DIRECTOR PENTRU REGIUNEA EUROPA – ANIMALS INTERNATIONAL

    CUm s-ar zice „voluntar” pe bani. ONG ist care va sa zica . Sau ded vreti tinimat de inchiriat . Adica dai banu si el reciota percepetele corecte . Corecte cf zicaei ca cine da banu stabiliste si muzica …

  6. În restul Europei, mai sunt câte 10 urși de țară, iar, daca vreunul dintre ei strică vreo gospodărie sau răneste vreun om, statul trebuie să-i dea păgubitului bănet, nu glumă.
    Nu mai vorbesc de turism… Ce țară precum Austria, Elveția, Franța, Italia… și-ar permite sa piardă fie și numai 1000 de turiști din cauza lighioanelor?
    Păun trebuie numit ministrul Mediului, ca să încaseze toate plângerile, procesele și cererile de despăgubire.
    Așa trebuie procedat cu lupii moraliști: puși responsabili de problema pe care ei o critică.

  7. „Tara de papagali” LOL. Suntem, de prea multe ori.
    Citesc stire: „Romania, unda verde pentru intrarea in Shengen….”. Papagali prin repetitie, pentru ca e a doua oara cind PE a spus ca „da”, dar nu depinde de ei, ci de Consiliul European, unde, cum stim, sunt tari care se opun. Asa ca, o fi iar unda verde, doar ca nu unda conteaza. Romania e inca in carambol cu alte tari pe tema „Shengen”. Poate ca domnii liberali, in pauzele dintre imbrincelile interne cu bodigarzi, sa ia de guler si tarile astea? Ca multa pohta de lupta avem…
    Cu ursii, nu stiu ce sa mai zic, poate e o ambitie nationala sau trans-atlantica, sa aratam lumii speriate de ursul rusesc, ca ursul romanesc e mai tare in cohones ca al lor. Poate asa intarim capacitatea colectiva de aparare pe flancul estic.
    Sau o fi un experiment demografic precursor relansarii natalitatii in Romania, dar sa ii punem totusi pe ursi la munca, la autostrazi.

    https://www.mediafax.ro/politic/unda-verde-pentru-intrarea-romaniei-si-bulgariei-in-spatiul-schengen-romania-saluta-rezolutia-votata-in-parlamentul-european-20179030

  8. Nu cunosc toate detaliile in saga Orban vs. LGBT, dar cred ca ce spune el este de bun simt despre agresivitatea cu care aceste organizatii ataca practic statele nationale, crestine si banui ca vor urma si cele islamice care isi propun sa devina „democratice”. Au acum aliati puternici ca UE, Germania si pe toti progresistii din lume, inclusiv Canada, care ameninta Ungaria fie cu „Afara din UE!”, „Nu fonduri europene pentru Ungaria!”. Se aud voci inclusiv din Romania, de la progresisti ca Ciolos si alti USRisti de bine, care fac din politicile UE dogme de urmat orbeste pentru Romania.
    Regret ca actuala conducere a tarii nu ia o pozitie mai clara despre LGBT, in afara de aia cu pantalonii in vine. Regret si ca nu apara Ungaria public, pentru ca acum ar fi fost un moment propice sa ne apropiem vecinul vesnic iritat pe romani si Romania. Au de ce…
    Nici macar PSD nu se ridica din genunchi. Si lor le tremura posteriorul cind e sa dea ochii cu homalaii, si nu se dau curajosi decit acolo unde capul a fost deja taiat de altii. Principiali de ocazie.
    Noroc cu Biserica noastra!
    Nota: a trecut vremea cind LGBT isi cerea drepturile egale si sa fie acceptati in societate. Acum, vor mai mult, ca majoritatea sa fie ca ei. Ceva nu e logic aici.

    https://www.mediafax.ro/externe/viktor-orban-nu-renunta-la-legea-anti-lgbt-mesaj-pentru-ue-nu-vom-permite-activistilor-lgbt-sa-intre-in-gradinitele-si-scolile-copiilor-nostri-20179278

    • @trexsr: „Regret si ca nu apara Ungaria public, pentru ca acum ar fi fost un moment propice sa ne apropiem vecinul vesnic iritat pe romani si Romania. Au de ce…”

      Este sarcasm, nu-i așa?

      Că altfel nu-mi explic de ce România ar trebui să-și „apropie” un vecin permanent arțăgos.

      Îi place să fie îmbufnat, n-are decât, n-o să-l mângâi pe cap și o să-i dau o acadea.
      Dragoste cu sila nu se face.

      • Mircea, e realist ce spui. Pe de alta parte, noi am vrea ca Romania sa fie „vioara #1” in orchestra, doar ca nu avem orchestra :). Cintam de unii singuri pe la mesele altora.
        Ungaria isi vede oricum de calea ei, indiferent de ce face sau spune Romania. Iar fata de Romania au fost putine declaratii pozitive de la Budapesta. Recent insa Ministrul lor de Externe (cel tinar si vesnic) a incercat cumva sa indulceasca declaratiile, doar ca e putin credibil.
        Nu pot ignora ca Ungaria nu participa la exercitiile NATO in Marea Neagra, si nici pretentiile sale ca gazul romanesc ce va fi extras din Marea Neagra sa intre in „hub” de distributie unguresc. Si ei se vad un mic sef, si au aceiasi atitudine de superioritate fata de Romania.

    • Adrian Năstase spune: „Oamenii rationali au inteles că neluarea unor măsuri de gestionare a populatiei de ursi (inclusiv prin impuscare) – sub presiunea unor ONG-uri – duce la această situatie dar nu au curaj să ia măsurile necesare.”

      Glumiți, domnule Adrian Năstase, nu-i așa?

      De când presiunea unor ONG-uri influențează guvernul?

      De exemplu, nu țin minte ca presiunea populară, deci nu doar a unor ONG-uri, să fi reușit să clintească guvernele României, inclusiv Guvernul Năstase, în direcția unor acțiuni concrete și decise în direcția Reîntregirii țării.

      Cu atât mai mult, niciun guvern român nu a îndrăznit să exprime pe plan internațional dorința României la Reîntregire.

      În schimb, toate guvernele României, inclusiv guvernul Năstase, au plecat capul arunci când „prietenii” din UE au impus discriminarea pozitivă pentru orice grupare care s-a autodefinit „minoritate”.

      Pentru aceste guverne, „drepturile minorităților” au devenit prioritate națională, iar Unirea cu Basarabia, adică reîntregirea poporului român, este o chestiune periferică care ar trebui eliminată din mentalul colectiv al românilor.

      Greșesc oare?

      • Domnule Popescu, sunteti nedrept. Ca ministru de externe, eu am lansat ideea unirii celor „două state românesti” pe model german. Ca premier, am sustinut ideea unirii prin integrarea celor două state in Uniunea Europeană. In perioada aceea, lideri de la Chisinău inventau insă „limba moldovenească”, etc.

      • Deci am greșit în cazul guvernului dumneavoastră și-mi cer scuze.

        Cred că înțelegeți că în cazul tratării unor subiecte generale cu implicare colectivă, nu se fac, de obicei, trimiteri individuale.

        Aici, deja, fiecare individ participant la luarea deciziilor, ar trebui să-și analizeze conștiința.

        Dar ce să faci, rezultatul în timp al guvernării României vine la pachet pentru toate guvernele.

        La un tribunal a la „Nüremberg”, toți sunt întâi judecați „la pachet”, dar primesc condamnări (sau achitări) separate.

        Oare cei chemați în judecata virtuală a poporului român, se simt cu cugetul curat când este vorba de prioritatea aducerii acasă a Basarabiei, față de prioritatea IMPUNERII discriminării afirmative?

        Slabă ar fi apărarea bazată pe „presiunea ONG-urilor asupra guvernării”.

        În fond critică mea se referă la dubla măsură folosită pentru cântărirea interesului național.

  9. Mama ! Ce cretini da cretini de cretinei!

    mi se pare „inteligentă” decizia de a interzice vanătoarea la păsări si, in acelasi timp, de a proteja populatia de sacali din Lunca Dunării
    Sa te apici sa „protejezi” sacalul – specie pradatoare invaziva! – care „cruatat”soecii autohtone ?!

    Nu domnulre, nu . Nu suntme o tara de papagali. Ci una cu indiviz mai putini dotata intelctual decat papagalii !!

    • Scuze.. uiotasem
      Asa ca sa se stie de tiata lumea.

      De cativa ani de zile sacalaul (canis auratus) este in „ofensiva”
      A devenit comun pe teritoriul Munteniei . A „cucerit” mare parte din Romania, s-a stabilizata in Basarabia.

      Devione comun in Ungaria si acum vreo 2 ani tindea sa ajunga in zona Vienei .
      O astfeld e expandiune a unei specii inseaman si ca numarul de indivizi creste…

      Si paritia unui nou poradatir intr-un ecosistem duce la „pierderi” colaterale (alte specii)

      Da ce dracu sa stie un onegist ?!

    • Si tu find german preferi ursii „untermeschilor”…..

      ba baiatau este o cestie aici : ursii se reproduc (daca mai stii ce este reproducere).
      Ursul fiind in varful lantului trofic nu este restrictionat decat de candtitatea de alimente (nashpa e omnivor de fapt!) sau de om ..

      Asa ca „retragerea” unui numar de exemplare este necesara . Mia ales ca luatai cu duhu baldetii ursii s-au porcit total si se plimba plin localitati de parfca ar fi proprietari!
      Ca atfkle ce vrei ?
      Sa evacuam Sinaia, Predeal? Stiu ca in capu tau doicesc este fezabil..
      Dar sa evacuam si Harghita ? Nu ai incepe sa schelalai ca suntem naytionalisti, extremisti samd de parca npi am fi patria lu Adolf al vost!

      Ar mai fi si solitia in care voi astia gemanicii sa acodati azil [politic la cateav moo de ursi din Romania! Adica sa ii luati in Doicea si sa ii furjatai cu voyepe voastre , eventual cu unii dintre concetatenii vostri… Dar imi esrte frica ca cei cu astfel de idei vor fi trecuti in lista top daunatori ai vanatului si agriculturii si .. si ai idee cum sunt tratati daunatorii astia?
      Si cu stricnina!!

      Inca ceva ma minte putina – de ce Romania are ursi cacalau si germania nu are?
      Deci ciocu’ mic si joc de glezne!

      • Nu boss nu evacuezi Sinaia dar știi e faci? Faci un recensământ d ala pe bune, noi nu suntem în stare, nu-i nimic ii angajam pe alții care pot și știu. Faci niște studii și vezi de ce coboară ursul în oraș, o fi din cauza ca sunt prea mulți s-au din cauza defrișărilor masive și din cauza ca nu mai are de mâncare? Nu te duci ca boul cu capul înainte, iti pui și tu niște întrebări ca ești o fiinta inteligenta ( cik). Și dacă într-adevăr sunt prea mulți poți sa ii relochezi in alte tari unde au dispărut complet iar dacă trebuie omorâți, ii eutanasiezi într-un mod uman, nu îl alergi cu pușcă în pădure și îl împuști ca un barbar ca am avansat, nu mai suntem în 1900.

  10. @Adrian Nastase: „..In perioada aceea, lideri de la Chisinău inventau insă „limba moldovenească”, etc….”
    Cred ca sunt multe in acest „etc”. Inventia cu „limba moldoveneasca” nu e recenta. „Conceptul” a fost impus ca parte a programului de rusificare a Basarabiei dupa Ultimatum si acapararea ilegala a Basarabei. O alta crima impotriva poporului roman.
    Impunerea „limbii moldovenesti”, rescrierea istoriei in manualele scolare in Basarabia, si stramutarea populatiei, inclusiv aducerea de rusi acolo ca „stapini” (sefi peste kolhozuri si fabrici, sefi la partid) a fost un program foarte eficient de „ethnic cleansing”.
    Acel Ultimatum a fost ilegal, si este practic un act similar cu cel din Crimea, cind rusii au mirosit ca pot sa cucereasca teritoriul romanesc (si recent ucraenian). Asta a fost si ramine tipul de imperialism ce se transmite generational la rusi.
    Regret ca Romania nu are glas oficial fata de aceste subiecte de mare interes national, evident romanesc. Exista si altele mai mari? Daca nu vorbesti nu existi si nimeni nu o sa iti rezolve tie problemele, nici Trump, nici Biden, nici Merkel, nici Macron. Mai mult, nimeni nu stie de durerea ta.

Lasă un răspuns