Avocatul poporului. Al cărui popor?

Nu-l cunosc personal pe Gyula Fabian. Cand, recent, a fost propus de către actuala coalitie guvernamentală pentru postul de avocat al poporului, mi-am adus aminte de un volum din 2019, continand Note de curs pentru dreptul international public, destinat studentilor de la facultatea de drept a Universitătii Babes-Bolyai, semnat de conferentiarul doctor Gyula Fabian.

Evident, am fost curios să-l parcurg. Fusese initial publicat in maghiară iar bibliografia este, si in varianta română, preponderent din literatura maghiară si din cea germană. Din literatura de specialitate din România sunt mentionate doar 5-6 lucrări in tot volumul.

Capitolul cel mai dezvoltat este cel dedicat „statutului minoritătilor nationale si etnice in dreptul international public” (p.93-126), pornind de la ideea că aceasta este o „temă ce nu se bucură de o prezentare aprofundată in cursurile asemănătoare din România”. Nu este locul aici să ofer argumente contrare. In primul rand, cărtile publicate la Cluj, după Tratatele de pace ce au urmat Marelui Război si care au impus un anumit tratament pentru minorităti. Apoi, mai recent, volumele semnate de Ion Diaconu, Bogdan Aurescu, volumele de documente publicate de mine in 1998 „Drepturile persoanelor apartinand minoritătilor nationale” (patru volume) sau volumul „Protecting minorities in the Future Europe – between Political Interest and International Law” ( Autori – Adrian Năstase, Raluca Miga-Besteliu, Bogdan Aurescu, Irina Donciu), etc.

Sigur, autorul isi face documentarea cum crede. Importante sunt tezele pe care le sustine. Iată, spre exemplu, la capitolul „principii fundamentale”, vorbind despre principiul autodeterminării popoarelor, include aici si „dreptul de autodeterminare al ‘nationalitătilor’ sau minoritătilor etnice, examinând situatia „poporului găgăuz” (p.43).

Este interesantă dezvoltarea de la paginile 114-117, in care se incearca argumentarea unei teorii combătută de doctrina de drept international din România, anume aceea că minoritătile, subiecte de drept ‘sui generis’, ar fi subiecte de „drept colectiv”. Iar minoritatea natională ar fi „o natiune in miniatură”. De aici, concluzia, pe care cei mai multi specialisti in drept international o resping, anume aceea că „minoritătilor trebuie să li se asigure…dreptul la autodeterminare”, ca drept fundamental dar si unele drepturi „de egalizare”, intre care „dreptul la autonomie” (p.123).

Nu vreau să intru in polemică cu opiniile profesorului Gyula Fabian. El are dreptul să le sustină, desi este ciudat că acestea sunt tezele promovate la Universitatea din Cluj, in contextul aniversărilor legate de Tratatul de la Trianon. Evident dacă aceste idei erau promovate la o universitate din Budapesta nu era nicio problemă. Eram obisnuit cu asa ceva.

Ludovic Orban spunea că Renate Weber nu era Avocatul poporului si că, in realitate, era avocatul PSD.

Al cui avocat va fi Gyula Fabian, atunci cand va avea inclusiv posibilitatea de a cenzura actele guvernului român?

16 gânduri despre “Avocatul poporului. Al cărui popor?

  1. Nu poti sa nu cedezi impresiei ca fiind roman in tara ta, devii tot mai incercuit de toti gauleiterii de diverse etnii suspusi sa ne subjuge – e suficient sa te uiti la cine ocupa locurile cu adevarat importante pentru a realiza ca procentual acestia sunt mult peste reprezentarea proportionala in cadrul societatii romane. Chiar nu mai avem inteligenta autohtona care sa ne reprezinte cel mai bine interesele? Sau poate tarele morale ale tranzactionistilor prevaleaza in luarea deciziilor cu rol major in guvernarea tarii…

  2. Domnule Adrian Nastase de ce duceti lupta in continuare,pentru reabilitarea imaginii care a fist afectata,aparitii dese pe posturile tv.solutii iesire din situatia rusiniasa in care ne aflam,aveti obligatua morala fata de poporul acesta dezbinat,ratacit sa trasati niste directii de urmat.Am fost unul dintre sustinatorii dumneavistra,v-am votat in 2004,dar ati renuntat prea usor la lupta,acum eu si alti simpatizanti asteptam sa mai apara oameni pregatiti,cu o cultura politica si universala,nu toti repetenti tarii sa ajunga sa conduca aceasta tara.Eu cred ca putet candida ca independent la presedentie eu vad ca una dintre rezolvarile actuwle ar fi cat mai multi independenti in functii publice,in parlament min 50%iar la locale 100%,presedinti de consilii judetene,primarii si toti consilierii din aceste institutii,diar prefectul numit politic de guvern.

    • Va raspund eu, prin intrebari retorice, de ce!
      Unde i-au fost susținătorii dintre votanți când a fost umilit?
      Câți am ieșit în stradă să facem scut în jurul său?
      Câți ne-am lepădat de el și atunci l-am ales pe Baraba?
      Nu vedeti ca duce in continuare crucea profetului străin în satul său?
      Realizați ce greu e pentru un sportiv antrenat pentru concurs să stea pe bancă fiind în formă de record?
      E usor sa ceri ajutorul cuiva când ai nevoie de el, dar, ce te faci, când aceleași persoane i-ai întors spatele vând el avea nevoie de ajutorul tău?
      Oare nu noi trebuia întâi să ne facem datoria, nu să-l abandonăm, ca atunci el să nu-și poată face datoria?

  3. Deocamdată, fostul procuror mai așteaptă până când investirea sa în noua funcție va fi posibilă, după decizia în unanimitate a CCR, înalta instanță hotărând că demiterea Renatei Weber este neconstituțională. Vom vedea din motivare dacă problema este de natură procedurală, sau una de fond.
    Despre naționalismul unguresc, numai de bine. Poate îl va stimula și pe cel românesc, în cele din urmă.

  4. Adrian Năstase:”Al cui avocat va fi Gyula Fabian, atunci cand va avea inclusiv posibilitatea de a cenzura actele guvernului român?”
    =====
    Din Articolul „Lipsă educației naționale” întregit și revizuit, inspirat de cuvântarea din Parlament a deputatului Daniel Gheorghe cu ocazia comemorării ocupării Basarabiei de către ruși (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/educatia-nationala/):

    „Un popor lipsit de educație națională este un popor care nu-și cunoaște isoria adevărată și nu știe exact de unde vine, încotro se îndreaptă, nu este interesat de viitorul națiunii, nu-și cunoaște interesul, acceptă influențele străine, se lasă condus de străini și este, în cele din urmă, sortit dispariției.”

  5. ACUZ
    Rechizitoriu moral pentru Fabian Gyula

    Atunci cand dispare fara urma un PLIC RECOMANDAT continand o plangere ANI inregistrat in Posta Romana, fara sa fi iesit macar din Oficiul Postal, sau, un dosar penal al ICCJ se evapora in neant dupa o declinare de competenta la Curtea de Apel Cluj, ajungi sa te intrebi daca Romania este un stat de drept sau ZONA CREPUSCULARA?
    Legatura intre cele doua situatii procurorul PENSIONAR DE SERVICIU CU JURAMANT DE CREDINTA catre statul maghiar, dar, acum propus AVOCAT AL POPORULUI ROMÂN.
    Cu siguranta intr-o tara normala, intr-un stat de drept intai s-ar face verificari de SRI si CSM cu privire la cele doua situatii si nu ar fi validat ”neconflictualul procuror” ce si-a construit cariera pe recomandari familiale!
    Rolul consultativ al Comisie de la Venetia nu o transforma in inutila, cum o vede domnul procuror, iar, domnului procuror i se pare normal sa audieze noaptea, cu incalcarea procedurii si a drepturilor invinuitilor.
    Dar, in Romania el merita si PENSIA SPECIALA SAU DE SERVICIU ce o fi ea si CUMULUL FUNCTIEI de AVOCAT AL POPORULUI ROMAN.
    PENSIA SPECIALA SAU DE SERVICIU ce-o fi ea la 49 de ani ESTE IN REALITATE de peste 17.000 lei/luna, care, da, depaseste 10.000 lei/luna, dar, si infinitul depaseste 10.000 lei pensie.
    O mica omisiune de aproape 8.000 lei caracteristica procurorului propus avocat al poporului, cand tot timpul el stie sa denatureze discutia si adevarul in directia dorita de el si nu sa raspunda la intrebarile puse de jurnalisti sau parlamentari!
    Domnule Gyula acum nu sunt obiect al cercetarii victimele cercetarilor dvs. abuzive, ci dvs!
    Asa ca va desfid si va SOLICIT VEHEMENT SI CATEGORIC raspundeti direct la intrebarile referitoare la persoana dvs si nu mai acuzati inutil si nereal pe nimeni altcineva!
    1. Condsiderati ca ORICE PERSOANA, CHIAR SI UNA CONDAMNATA consecutiv ”cercetarilor” dvs ARE DREPTURI FUNDAMENTALE?
    2. Cum veti apara dvs CONCRET drepturile fundamentale pentru ”doamnă avocat care a fost condamnată și exclusă din magistratură” privitoare la DREPTUL DE PETITIONARE SI ACCES LIBER LA JUSTITIE?
    3. Cum veti apara DREPTUL DE PETITIONARE a cetateanului roman cu privire la SESIZAREA ANI in ceea ce va priveste, ”scrisoare pierduta” in Posta romana, fara sa ajunga la ”andrisant”?
    4. Cum veti apara DREPTUL DE ACCES LIBER LA JUSTITIE a petitionarelor, cetateni romani, care au formulat chiar impotriva dvs. plangerea penala inca nesolutionata referitoare la acuzatia de abuz in serviciu ce vi-au adus-o in dosarul pierdut intre ICCJ si Curtea de Apel Cluj ca instanta competenta?
    5. Cum se face ca dupa ce ati cumparat in 2003, 4(patru) terenuri din COMPOSESORATUL MANASTUR ati trecut in declaratia de avere din 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 și 2009 DOAR 2(doua) dintre ”Terenurile respective sunt niște drumuri și terenurile aferente.”?
    6. Oare, in opinia dvs. ce o fi mai important? Drumul sau cararea? Terenul sau drumul de acces la el?
    7. Explicati juridic, cum se face ca ati ”cumparat” aceste terenuri COMPOSESORALE(s.n. conform cotelor parti de 54564/1063998 parte pe care le-ati trecut personal in declaratia de avere din csm1909) chiar inante ca ”persoana fizica” Nicolae Capusan sa fi finalizat ”vanzarea-cumpararea” cu 8 Euro/mp de la Composesoatul Manastur, profitand de naivitatea membrilor Composesoratului Manastur, caruia pentru pasune i s-a eliberat nelegal Titlul de proprietate doar pentru 46, ha in anul 2004, iar, pentru diferenta de teren forestier de pana la 293 ha nu i s-a eliberat titlul de proprietate nici macar azi?
    8. Care este cuantumul REAL AL PENSIEI DVS. DE SERVICIU SAU SPECIALE?
    9. Recunoasteti ca ATI MINTIT PRIN OMISIUNE PRESA SI POPORUL ROMAN pt ca PENSIA DVS,. SPECIALA DE SERVICIU NU DEPASESTE DOAR 10.000 lei/luna, ci DEPASESTE 17.000 LEI/luna, adica, SE APROPRIE de 20.000 lei/luna?
    10. Este REAL ca in baza algoritmului legal de calcul PENSIA LUNARA A UNUI MAGISTRAT este CEL PUTIN EGALA sau MAI MARE DECAT VALOAREA ULTIMULUI SALARIU, adica din media venitului de procuror din Declaratia dvs.de avere pentru anul 2019 publicata pe site-ul csm1909 ati incasat in total de la Parchetul CA Cluj suma de 212.702 lei, avand o medie lunara de 212702/12=17725,17 lei/luna salar, de unde ar rezulta o pentie minima de 17725,17 lei/luna, adica, in logica dvs. evaziva si manipulatoare, mai mare de 10.000 lei si in realitate mai apropriata de 20.000 lei/luna?
    11. Veti renunta vreodata la PENSIA DVS. SPECIALA DE SERVICIU actualmente probabil MAI MARE DE 17725,17 lei/luna?
    12. Sunteti de acord CU DESFIINTAREA PENSIILOR DE SERVICIU SI SPECIALE?
    13. Veti răspunde vreodată măcar intrebarii puse de catre domnul parlamentar Robert Sighiartău referitoare la pozitia dvs. cu privire la DESFIINTAREA PENSIILOR SPECUALE, daca pt dvs. restul cetatenilor romani sunt doar infractori?
    14. Nu vedeti nici un fel de INCOMPATIBILITATE LEGALĂ SI MORALA intre calitatea de AVOCAT AL POPORULUI ROMÂN si JURAMANTUL DE CREDINTA dat NATIUNII MAGHIARE la obtinerea cetatenieniei?
    In fine si ca sa nu mai acuze nimeni pe nimeni de tendinte xenofobe enumar o serie de avocati de nationalitate romana si etnie maghiara din Baroul Cluj care ar face fata cu demnitate si cinste functiei de Avocat al poporului roman:KAPCZA MIKOLT KRISZTINA-cea care a desfiintat de curand in instanta obligativitatea vaccinarii pentru participarea la evenimente, HENTER TOTH PAULINA ECATERINA, ZSIGMOND ERIKA ZSUZSANNA, BALOGH ZSUZSA, CZEIZLER BEATRIS, DAROCZI ARABELA-ORSOLYA, BANYAI JOZSEF, KOCSIS JOZSEF, MATE ANDRAS LEVENTE, SOMAI LASZLO JOZSEF, GASPAR SZILAGYI JANOS, GYORFFY EMOKE si ”incompatibili” OLAH EMESE-viceprimar Cluj-Napoca, TASNADI ISTVAN-SZILARD-prefect Cluj si ultima, dar, nu cea din urma, ÖTVÖS PATRÍCIA-o profesionista care și-a construit cariera prin merite profesionale si nu prin recomandari familiale, actualmente Consilier al Comisarului pentru drepturile omului Dunja Mijatović aleasă in functie in ianuarie 2018, a patra comisară, în locul lui Nils Muižnieks (2012-2018), Thomas Hammarberg (2006-2012) și Alvaro Gil-Robles (1999-2006).

  6. Apare ca acest domn este „progresist” si ca il mina oculta.
    Spuneam ca in Canada sunt probleme cu democratia. Cum, in cea mai democratica tara din lume? Yep.
    14,000 oameni au facut o petitie online in Toronto, si ea sta la baza deciziei primariei de a incepe „curatenia” numelor albilor fondatori ai Canadei, cu statui si nume de strazi. Jos statuile albilor rai si colonialisti! Acum, nu zic ca erau buni, sigur au facut si bazaconii, dar cine in sec 17-18 se gandea la valorile canadiene din sec 21? Si de ce 14000 (cite clickuri online multiple?) dicteaza legea majoritatii?
    Pur si simplu nu mai exista democratie. Aceste hotariri nu sunt aleatorii si nu sunt ale „poporului”. Ele vin pe cai oculte, sprijinite de media si propulsate de ONGuri la moda.
    Evident, se vor cauta nume noi de strazi si piete, ale unor eroi „autentici” pe definita LGBT si BLM.
    Cum se mai consolideaza „statul de drept” in Canada? Se ard bisericile catolice, vinovate de toate relele pamintului. Adica urmasii crestini ai celor care ar fi ucis copii indigeni trebuie sa plateasca, asa cum si familiile burghezo-mosieresti au platit in timpul revolutiei bolshevice.
    Ce invatam din asta? Cineva trebuie sa plateasca tot timpul, si acel cineva esti chiar tu!

    „…In June 2020, city council received a petition signed by nearly 14,000 individuals calling for the street to be renamed, which led to a review, with the key objective of examining how systemic racism and discrimination is embedded in city names. The petition led to a broader discussion of how public figures are commemorated across Toronto.

    The review acknowledged that most commemorations in Toronto represent the stories of white male settlers in positions of power, which has led to a “historic imbalance,” neglecting Indigenous Peoples, Black communities, racialized communities, women, 2SLGBTQ+ persons, and other groups, from the public realm.

    At Toronto’s COVID-19 update Monday morning, Tory warned that other petitions won’t “automatically” lead to name changes. About 60 other street names across the city require further examination, including at least 12 streets commemorating slave owners, according to the city’s review….”

    https://www.cp24.com/news/city-staff-recommend-that-dundas-street-be-renamed-over-namesake-s-ties-to-slavery-1.5488516

  7. Astfel, ce spune la tvr un ,,coboy” atasat de-al ,,strategilor nostri” e parfum in comparatie cu ,,executiile din piata mare” realizate pe banda rulanta. Sigur c-ar putea conduce si cu ,,ai nostri” alesi ,,pe spranceana” si pusi sa execute, da’ puzderia de analfabeti functional plini de diplome s-ar infoia in pene si ar iesi din front. Astfel ca, pentru a pricepe si ultimul scolit de pe aceste melaguri, in toate functiile cheie sunt puse persoane cu care sa fie facuta praf si ultima farama de orgoliu national. Si nu de azi , de ieri, ci deja de mai mult de 10 ani. La inceput, cate unul, pe ici pe colo, ca-n zilele noastre sa fie exceptia cand scot in prim plan unul ,,de-ai nostri”. Nu trebuie sa ne facem insa griji, ,,neaosul” conational neavand posibilitatea sa faca cam ce-ar dori ci e pus acolo ,,sa execute” la fel ca ,,avocata” poporului care tocmai a fost schimbata. Care guvern?

    ,,N-am nevoie de deştepţi! Mediocri, cât mai mulţi!
    Proştii care-i promovăm sunt mai buni decât cei culţi.
    Ei nu-ntreabă, nu gândesc, fac ce vrem și e de-ajuns!
    N-are sens să-i bănuiesc c-ar avea vreun gând ascuns… ”
    Tudor_Ghorghe

  8. Pana una alta d-na Weber ramane in continuare Avocat al Poporului, insa motiunea de cenzura a cazut. Ori dl. Ciolacu & comp. nu au negociat cum trebuie ori, presiunile coalitiei asupra membrilor acestora au fost mai mari. Este regretabil cum de la cel mai inalt nivel al statului se minte cum se respira, iar noi cetatenii suntem obligati sa „inghitim” toate neroziile, minciunile si agresiunile de tot felul asupra noastra.

  9. Patru biserici catolice au fost arse in Canada (British Columbia), dupa ce s-au descoperit mormintele micutilor indigeni. Sigur, inteleg foarte bine durerea indigenilor, care au avut de suferit, de la venirea omului alb pe continent. Discutia e complicata, si nu vad solutii „morale” imediate. Poate un tratat de reconciliere. Probabil cea mai morala solutie ar fi sa ne intoarcem de unde am venit fiecare alb, indian din India, chinez, alti asiatici, negri, si sa lasam pamintul american doar sub indienii bastinasi, daca acestia o cer. Sau imparti puterea cu ei.
    Problema mea insa este: de ce liderii nostri politici nu promoveaza si politici despre „anti-Crestinism”, in acelasi mod vizibil cum o fac despre „anti-Islamism”? Nu pare pentru ei evident ca exista in Canada forte agresive anti-Crestine, foarte puternice, incepind cu bastinasii/indigenii, continuind cu LGBT, si toate celelalte forte „progresist-globaliste”. Intrebarea e retorica, dar ar merita cautat un raspuns de la guvernanti.
    Se confirma astfel ca, jocul puterii este si despre de la cine iei puterea si cui o dai, si ca, procedind astfel, se modifica cultura traditional-majoritara. Nu e un simplu transfer, o tranzactie, ci are implicatii profunde in structura si tesatura sociala a unui stat.

    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57626410

  10. Sunt de acord cu tot ceea ce ati afirmat,dumneavoastra doamna Sanda Albu(comentariu din IUNIE 30,2021 LA 12:57 AM) si ar mai fi mult,mai multe…de adaugat.

    Eu cred ca acum oamenii, majoritatea, sunt contrariati, oarecum buimaciti si nu inteleg ce se intampla, vin evenimente, de tot felul, sub diferite forme, peste ei, si nu au timp sa se dumireasca.
    Daca nu esti partinitor, poti vedea usor ca asta este si tactica pe care o aplica „coalitia”, fiecare isi exprima punctul de vedere, alambicat, lasa impresia ca nu se inteleg intre ei ca mai apoi sa „cada la pace”. Asa au fost, din prima zi, de la formare, si asa continua, pana cand ?…Fiecare conducator al acestui popor, si om politic, care si-a aparat „saracia si nevoile si neamul”, apele, padurile, a fost tradat
    (cine a invatat istorie la scoala cunoaste ce tradari au fost; dar la ce invata acum cine sa mai stie – poate din povestirile bunicilor, care-i mai are, si… nu le cade proteza din gura – rusineeeeee sa-i fie dlui Barna !!!!). De ceva vreme sunt persoane care spun ca „poporul isi merita soarta , doar asta au
    votat”. Nimeni nu-si pune intrebarea: daca s-a-ntamplat, peste tot in tara, ca la ultimele alegeri din Bucuresti ? Putem sa ne intrebam, nu ??? De ce intotdeauna poporul (cetateanul care plateste taxe si impozite) este de vina, numai el trebuie sa sufere ??? De ce pentru „pandemie”, cu urmarile ei, tot
    poporul-cetateanul, este „sacrificat”. Unde-i presa, tv, et company, care este „cainele de paza” a democratiei ?????? (cum le mai place sa-si mai spuna)… Asa ar trebui sa fie !!!!. Dar toti cei care au obligatia sa „vegheze” la apararea ei ( a democratiei) ?????. Uniti salvati Romania !!!! Ia uitati cum o
    salveaza toti cei care s-au folosit de acest slogan.

Lasă un răspuns