In amintirea lui Nicolae Titulescu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ieri, la Brasov, am organizat o ceremonie de comemorare, in amintirea lui Nicolae Titulescu, după 80 de ani de la moartea lui. Ne-am bucurat de o vreme superbă. Slujba religioasă a fost impresionantă iar cei prezenti, tineri sau mai in vârstă, au ascultat cu emotie evocarea unui mare patriot, a unui mare român. Cu atat mai mult cu cât această ceremonie a avut loc in ziua in care sărbătorim Drapelul national – 26 iunie.

Au participat Mihai Cătălin Văsii, prefectul judetului Brasov dar si fostul prefect, precum si comandantul Inspectoratului Judetean „Nicolae Titulescu” din Brasov. Au mai venit membri ai Fundatiei Europene Titulescu, reprezentanti ai „Junilor Brasovului”, prieteni si jurnalisti din oras.

15 gânduri despre “In amintirea lui Nicolae Titulescu

  1. Vă felicit , domnule Adrian Năstase! Un Mare Roman, comemorat de Un Mare Roman! Un exemplu pentru toți cei care apreciază valorile autentice ale Neamului Românesc!

  2. A fost o onoare să particip de-a lungul anilor la evenimentele comemorative din Scheii Brașovului care omagiau personalitatea ilustrului diplomat. Sunt convins că îndeplinirea doleanței testamentare a ilustrului diplomat
    este rodul eforturilor intreprinse de dumneavoastră, sau dacă doriți, a echipei dumneavoastră. În contextul politic actual sunt convins că ea nu s-ar fi aflat printre prioritățile guvernului ( în ipoteza că s-ar fi regăsit pe agenda de lucru ). Putem vorbi de România lucrului bine făcut doar la trecut, din păcate. Sau doar în campania electorală.

  3. Nicolae Titulescu a fost un mare patriot roman si un spirit de exceptie al diplomatiei europene, care a avut clarviziunea unui geniu. Iata o declaratie-testament a ilustrului ganditor si neobosit luptator pentru pace, Nicolae Titulescu: „Întreagă politică externă pe care am urmat…n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil.”

    Din nefericire pentru Romania si Europa, maretul țel al lui Nicolae Titulescu a fost calcat in picioare de o sleahta de pigmei politici – formata de un rege dinastic strain si o clica autohtona adunata in jurul acestuia -, care in 1936 l-a indepartat din fruntea diplomatiei romanesti si din toate functiile oficiale, obligandu-l la exil. Din exil, Nicolae Titulescu avea sa fie martorul dramei europene privind declansarea celui de-al doilea razboi mondial, care avea sa-i confirme avertismentele, si tragedia coplesitoare a dezmembrarii si prabusirii statalitatii romanesti. Ne putem doar imagina cat de mult i-a sangerat sufletul, o suferinta care de altfel i-a adus boala si moartea, in 1941.

    Nicolae Titulescu a murit, profund indurerat, cu trei luni inainte de a mai vedea o alta grozavie, aruncarea aventurista a Romaniei estice, reduse la dimensiunile unei tarisoare, in razboiul impotriva vastitatii de necuprins a Estului. In campania Occidentului de colonizare a Estului, Romania a fost folosita drept „carne de tun”. Comemorarea de la Brasov a lui Nicolae Titulescu, la initiativa lui Adrian Nastase si sub egida Fundatiei Europene Titulescu (FET), se inscrie in suita acelor comemorari ale patriotilor romani care tin aprinsa Faclia Neamului. Sa pastram vesnic vie memoria marelui patriot si diplomat Nicolae Titulescu!

    • Fragmentzel

      te rog nu ma sili sa folosesc acea expresie turceasca …

      Nu de alta dar ce numesti tu aruncarea aventurista pentru mine inseamna ca Bizonii au trecut dincolo sa isi apere familia lor , sa recupereze mormintele stramosilor .. ca si-au pus in perocol viata ca sa salveze viata altora …

      Este amintirea unei povesti ascultate cand aveam sub 10 ani.. o fetita al carui nume nu il stiu tipand de sub perafrost „mama mi-e frig” si amintirea mamei acelei fetite zocand „daca razboiul incepea cu 2 saptamani mai devreme!”

      Nu Fragmentzel caand ai mei au trecut dincolo au facut-o inytem,eiat .. si Ion Fara de Mormant este cel care a indrajnit sa puna pumnu in pieotul furtunii ….

      Tatal meu , unchii mei si camarazii lor au fost siliti sa faca istorie SI AU FACUT!

  4. Felicitări!!!! Intr adevăr s potrivit extraordinar cu ziua drapelului național pe care el l a iubit nespus. Știu ca purta cu el în bagaje, când mergea chiar oficial, un mic tricolor, în cazul în care ar fi lipsit la masa unde se purtau discuții politico-diplomatice.
    De altfel toți, absolut toți diplomații și oamenii politici, onorau cultul drapelului. Acesta a fost desființat în 1948.

    • Ma alatur felicitarilor dvs., stimata doamna profesor, adresate dlui A. Nastase si FET, pentru comemorarea din Scheii Brasovului a marelui român N. Titulescu, gest care a venit in mod fericit dupa cateva zile de la sesiunea omagiala de la Academia Româna. In martie 1992, ca ziarist, titular al unei rubrici de istorie (domeniul meu profesional) din „Expres Magazin”, am avut sansa de a fi martor la ceremonia de la Biserica Sf. Nicolae – Schei, prin care ilustrul diplomat-patriot si-a gasit linistea eterna in pamantul tarii sale. Un moment imposibil de uitat.
      In alta (aparent!) ordine de idei, si dvs., pretuita doamna profesor – fiica a iubitului nostru dascal din anii studentiei, arheologul Dumitru Berciu -, meritati toate aprecierile pentru recent lansatul volum, „Tricolorul in istoria românilor”.

  5. Imi pare rau ca n-am ajuns ieri in Schei, dau vina pe sotie, m-a atentionat ca vremea potrivnica ar putea sa ne creeze probleme. „Ne-am bucurat de o vreme superba”, asta este,am ascultat de atentionarile meteorologilor. Nicio problema, am sa fac un drum pana la Brasov si-n liniste am sa ma reculeg in fata marelui patriot si diplomat.

  6. Dl. Prim MInistru Adrian Nastase,sper ac a-ti citit cateva din povestiaore,astept sa-mi spuneti parerea.

    • Stimate domn, atentie la ortografia limbii române, invatati-o ca lumea. Inversarea de litere („ac” pentru „ca”) mai treaca mearga, v-a scapat la scris, dar „a-ti” (corect: „ati”) este dovada unei instructii scolare precare. Totul, insa, se poate indrepta, vointa personala sa fie!

  7. Cu permisiunea dumneavoastra, revin si, de ZIUA DRAPELULUI, in mod special, cu respect, vreau sa va multumesc din suflet ca ne-ati reprezentat cu cinste, si ne reprezentati in continuare, prin tot ceea ce faceti pentru Romania si pentru noi ca popor, in tara cat si peste hotare.

    FELICITARI DUMNEAVOASTRA SI CELOR ASEMENEA DVS. !!!!!!!

    (minunata poza de grup cu doamnele imbracate in port popular).

Lasă un răspuns