Despre discipoli

Vreau să-i multumesc Ioanei Ene Dogioiu pentru un articol intitulat „Cum a ajuns protejatul lui Adrian Năstase propunerea comisiei Stelian Ion pentru Tribunalul UE…” Un articol care m-a inspirat să mă gândesc la cei 47 de ani in care am predat la diferite facultati (cu o pauză de vreo doi ani), unde am avut mii de studenti, masteranzi sau doctoranzi. M-am gandit apoi dacă in activitatea mea de la Ministerul de Externe – ca ministru -, de la Camera Deputatilor – ca presedinte -, de la Guvern – ca premier -, de la partid – ca presedinte -, am ajutat la formarea unor tineri. Dacă, in continuare, in carierele lor a contat ceea ce au aflat sau realizat impreună cu mine.

Ajung la titlul acestei postări. Putem vorbi oare, in perioada recentă, despre discipoli in viata politică si juridică românească? Ar trebui…Din păcate, sunt tot mai puternice fracturile din societatea noastră. Lipsa de continuitate, lipsa functionării unor echipe pe termen mai lung, ura chiar generează penuria actuală de elite politice, afectand si alte zone, cum ar fi cea juridică sau cea diplomatică.

Pe scurt, un discipol este o persoană care trăieste, o vreme, in preajma unui „maestru”, căpătând o anumită experientă sau invătătură. In ultimile decenii, am adus in preajma mea multi tineri. Unii dintre ei si-au continuat carierele ca diplomati, ca oameni politici, ca profesori, ca functionari. Uneori mă intâlnesc pe stradă cu persoane care imi spun, cu simpatie, „V-am fost student”. Este o satisfactie, recunosc.

In zona politică e mai complicat. La un anumit nivel, trebuie să faci unele concesii pentru a-ti continua cariera. Luati exemplul unor diplomati care au trebuit sa lucreze si cu Băsescu sau cu Iohannis, pentru a fi numiti ministri sau secretari de stat sau ambasadori. Cateva exemple dintre cei pe care i-am adus in ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, Cristian Diaconescu, Mircea Geoană, Geoge Ciamba, Mihnea Motoc (sotul Iuliei Motoc – judecătoarea din România la CEDO), Ion Gâlea, Nineta Bărbulescu si multi altii. Nu trebuie să vorbesc eu despre ei – puteti citi singuri cv-urile lor profesionale. Pe unii dintre ei i-am luat asistenti la cursul de drept international. Altii si-au facut lucrări de doctorat cu mine.

Cred că si in zona politică, mai ales prin departamentele partidului sau la Institutul Ovidiu Sincai am ajutat la formarea unor echipe bine pregătite.

Sunt unii care mă critică – uneori pe drept, pentru greselile mele sau pentru trădările celor pe care i-am adus langă mine. Accept lucrurile astea dar continui. Săptămâna trecută, o doctorandă a mea a sustinut o teză foarte interesantă. Sper, de asemenea, ca studentii cu care am incheiat, recent, prelegerile, să fi invătat de la mine despre importanta dreptului international pentru o tară mai mică.

Vreau să cred că nu le-am creat o problemă celor pe care i-am mentionat. Si as fi putut să- i adaug pe Victor Ponta, Titus Corlătean, Cristian Jura, etc. Puteti completa si voi această listă.

Nu cred că este vorba, neapărat, de discipoli ci poate doar de unele incercări de a construi echipe.

Mă gândesc insă că Ioana Ene Dogioiu are exemple mai bune de „maestri” – Băsescu, Iohannis, Orban, Câțu, Barna, Vlad Voiculescu, Iulian Bulai, Nicusor Dan, Clotilde Armand, etc si că discipolii lor ne vor călăuzi, cu succes, spre viitor!

17 gânduri despre “Despre discipoli

  1. Respingere și dezgust: Diplomația Sodomei

    O noua confirmare a faptului ca cei care se considera “supraoameni” vor sa-si atinga aceasta utopie monstruoasa prin transformarea rasei umane intr-o specie subumana a venit, vineri, de la Washington. Papitoiul Globalismului a mai facut inca un pas pentru batjocorirea firescului uman.

    Presedintele american Joe Biden a numit-o pe Jessica Stern în postul de trimisă specială a SUA pentru “apărarea drepturilor comunităţii LGBTQI+ în lume”, o minoritate dedata sodomiei. O diplomatie sui-generis a Sodomei.

    Totodata, liderul sectei retrograde care se autodefineste “progresista” a promulgat legea prin care un club de noapte pentru homosexuali, care a fost tinta unui atac, in 2016, al gruparii “Stat Islamic”, a fost declarat “Memorial national”.

    Desi fapta este condamnabila, acel loc de desfrau sodomic nu merita sub niciun motiv o asemenea clasificare. Este chiar jignitoare prin desconsiderarea vadita de catre Casa Alba a tuturor victimelor asasinatelor comise in Statele Unite.

    De atunci, un numar ingrijorator de europeni si de asiatici din SUA au fost ucisi sistematic, punand in cauza responsabilitatea sistemului politic american, fara a li se cinsti memoria prin “memoriale nationale”. Probabil si pentru ca acestea ar fi atat de multe incat ar fi intalnite la tot pasul, incriminand America ca Imperiu al Crimei.

  2. Cele rele să se spele, cele bune să se-adune!…Aștept cu nerăbdare momentul la care veți fi decis oportunitatea unei reveniri la vreo cârmă de substanță și cu folos pentru țară. Respect,

  3. Domnule Adrian Nastase, am onoarea sa va salut !
    Acesti ” maestri ” pe care ii numiti Dumneavoastra, a fi maestri, asa cum de altfel i-ati incadrat, in ghilimele, nu sunt exemple de urmat, ci, exemple de pastrat la rece. Sa ne fereasca Dumnezeu sa -i avem in continuare, acestia ne-au distrus multe destine in timp de 20 de ani. Amintiti-va ce spunea regretatul scriitor si ziarist, Octavian Paler, inainte de a se prapadi ! Romania, mai apartine Romaniei? In Romania se petrec crime politice. Si Dumneavoastra ati suferit din cauza acestor netrebnici! Romania a devenit o tara fara reguli si acestea care sunt nu sunt respectate tocmai de acei care le-au legiferat. Romania este o tara jefuita din interior cat si din exterior. Romania este tara tuturor posibilitatilor de asi insusi fiecare ce vrea si ce doreste, sa ramana dezbracata complet, sa-i ramana doar numele, spunand, aici pe acest loc geografic, candva a fost o Romanie mare si frumoasa. Astazi acest pamant, candva, glorie a Daciei Romane, nu mai este a romanilor, este al ocupantilor straini de peste mari si tari! Patriotii romani, atatia cati mai sunt, sunt prigonoti, marginalizati, pusi cu zabale la gura sa nu mai vorbeasca, iar unii sunt in spatele gratiilor, tocmai pentru ca au indraznit sa spuna si sa le arate adevarul desore greselile si furaciunile pe care le-au facut si inca le fac. Dumneavoastra, Domnule Adrian Nastase stiti mai bine decat mine, ati trecut prin toate furcile caudine. Ma opresc aici, spunandu-va sanatate si spor in toate ! Miroslav.

  4. Domnule Premier, credeti ca cei amintiti in ultima propozitie la categoria „maestri” vor avea discipoli ? Luand la rand fiecare nume, cred ca aceste personaje sunt unele pusnice, nu cred ca sunt in stare de a crea discipoli, poate unii care sunt dominati de erezie.
    Numele amintite ca fiind discipoli ai Dumneavoastra sunt multi dintre acestia, cu mici exceptii, oameni politici puternici, profesionisti respectati si recunoscuti atat pe plan intern cat si extern.

  5. Discutia despre „discipoli” si „cultura institutionala” este deosebit de importanta si interesanta din multe unghiuri.
    Am si eu echipa mea, foarte diversa etnic, cu care sunt obligat sa lucrez intr-o anumita cultura institutionala, pe care, la randul meu trebuie sa o respect si mi se cere sa o si promovez, chiar daca aspecte marcante sunt in conflict cu propriile mele repere cultural-spirituale. Repet, bizar, istoria tatalui meu in alte timpuri, alta ideologie si in alte tara. Nu intru inutil in amanunte, doar observ aceste clivaje ce se perpetueaza peste timpuri.
    Cum nu intentionez sa imi bat cuie singur in talpi, ii sfatuiesc pe co-echipierii mei sa judece cu capul lor, in mod critic, in timp ce respecta ce li se cere sa respecte. Pina la urma, viata ta nu are nimic de a face cu democratia, ci ti se impune un model – si ti se repeta pina la satietate ca ar fi „democratic’ – in care alegi sa traiesti sau alegi sa pleci, sau sa te calugareshti.
    Discutia asta imi aminteste de „discipolul” Orban al ungurilor, care incearca sa mearga impotriva curentului actual de a introduce „progresist” prin dosul istoriei tot felul de siretlenii. Astea sunt chestiunile care ard in Europa, problema LGBT? Ma intreb unde se afla Romania, pentru ca la noi e liniste totala, dar aparent stam cu pantalonii sus. Pentru cit timp insa ne vor mai lasa si nu vor lega „fondurile europene” de „fundurile europene”?
    Doamne, pazeste-ne de Necuratul!

  6. KHMERIȘORII ROȘII

    MOTTO: „De aceea copiilor le era acordată o atenție specială, ei puteau fi modelați mai ușor (…). În fermele colective copiii trăiau separați de adulți si erau învățați să îi urască. (…) Școlile au fost închise, cărțile găsite erau arse și cunoașterea unei limbi străine putea aduce deseori moartea. Persoanele care purtau ochelari erau agresate și uneori omorâte, ochelarii fiind percepuți ca fiind specifici intelectualilor.” (ZIARE. com, 20 noiembrie 2010, GENOCIDUL CAMBODGIAN)
    …………………………………………………………………………………………………………………
    De când au făcut ochi dar, mai ales, de când i-a votat lumea, useriștii au dovedit că de făcut, nu știu să facă… și-atunci au hotărât că e mai bine să se-apuce de stricat, ca să aibă totuși o activitate. Zis și făcut… înarmați cu târnăcoape adecvate, cu tesle, lopeți și roabe, apt-combatanții useriști s-au apucat de dărâmat.

    Întâi au pus ochii pe Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului… Vlad Alexandrescu, userist de vază, dar și Liiceanu Gabriel, agent electoral pentru USEREU, au lansat în spațiul public micile torpile care erau numai bune pentru stimularea exploziei finale:

    „Deci totul este un flaps, un ornament penibil……la halul de sărăcie în care se află România în clipa de faţă, asta miroase a şuşanea, pur şi simplu. Nu este o oportunitate ca 36 de cercetători, contabili experţi, să aibă 750 de mii de euro leafă anual (suma avansată de Liiceanu este o minciună gogonată, așa cum vom vedea mai departe, n.n.) pentru a cerceta… vagul, neantul…” (Gabriel Liiceanu, DIGI 24, 9 iulie 2020).

    …și:

    „…(Institutul) nu face nimic. Este o entitate parazit, o sinecură, care este autointitulată Institut de Cercetare, dar nu are nicio treabă cu cercetarea.” (Vlad Alexandrescu, DIGI 24, 9 iulie 2020)

    Trec peste faptul că Vlad Alexandrescu nu știe că sinecura este o funcție, nu un institut… și remarc direct că pe această temă Liiceanu Gabriel este perfect de acord cu Vlad Alexandrescu, cel pe care-l compara cu Dinu Păturică și-l făcea tăiței în celebra epistolă de despărțire de GDS din noiembrie 2019. În ampla flecăreală a celor doi cu reporterii DIGI 24, sumele cheltuite cu salariile cercetătorilor Institutului LEVANT se umflă amețitor, fără a avea vreo bază reală. Atât că pentru informațiile false preluate în reportajul DIGI 24 -„Institutul din România care promovează pacea în lume cu salarii anuale totale de peste 500.000 euro”, postul de televiziune a fost sancționat de CNA pe 3 iunie 2021, cu somație publică, realitatea din actele contabile dovedindu-se mai tare ca arsura din ficații lui Vlad Alexandrescu & Co.

    Ușor excitată de gândul că Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului va fi desființat, Clotilde Armand, useristo-primărița-Sector1-singura-bebelus-alb-din-Guadelupa, a și pus ochii pe clădire:

    „Am trecut astăzi pe lângă o clădire situată la câțiva metri de Arcul de Triumf. Clădirea se numește Institutul Levantului. În perioada în care România era condusă de Dragnea a fost înființat acest Institut de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului condus de fostul președinte al României – dl. Emil Constantinescu. Ce face această instituție?! Nimeni știe. Se știe doar că instituția plătește salarii anuale de peste 500 de mii de euro. Pentru ce?!
    Să revenim însă la școli. Având în vedere deficitul unităților de învățământ din Sectorul 1, propun să preluăm noi clădirea în care funcționează în prezent Institutul Levantului și să o transformăm într-o școală.” (Clotilde Armand, pe pagina ei de FACEBOOK, 28 februarie 2021)

    Iulian Bulai (îl știți, ăla care s-a fotografiat în chiloți, pe un cal care părea atât de trist… expertul în împletit baloane, dragă…) a înfierat același institut în Camera Deputaților, spunând:

    „Noi nu considerăm oportună această instituție pe bani publici. Acești bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofii, pe tot felul de activități care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. E trist că salariații din această instituție câștigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect.” ( MEDIAFAX, 10 iunie 2020)

    Totuși, Camera Deputaților, insensibilă, nu a aprobat desființarea institutului, trăgându-i lui Bulai șaua de sub fund și lăsând-o pe Clotilda cu buza ușor umflată…

    Apoi a venit rândul Academiei Oamenilor de Știință din România… desființarea ei fiind tot inițiativa USEREULUI:

    „Intervenția noastră are legătură cu Academia Oamenilor de Știință cu organizația aceasta care de la înființare până acum nu a produs EFECTIV nimic. Bugetul organizației A AJUNS undeva la 10 milioane de lei, AJUNGÂND ca anul trecut să aibă finanțarea tăiată (!!!, n.n.). În primul rând sunt senator, nu deputat -apreciam dacă doamna Andronescu s-ar fi informat mai bine- (așa da, dă-i la temelie!!!, n.n.) în al doilea rând eu nu pot să merg pe povestea asta cu continuatoarea Academiei înființată (corect, „înființate”, n.n.) în anii… în anii 30, pe aceeași idee (!!!, n.n.) mă gândesc că poate găseau o Academie pe timpul lu Burebista pe care o continuau acuma (!!!, n.n.) după două mii de ani de zile. Asta-i EFECTIV o sinecură, înființată acuma câteva zeci de ani făcută doar pentru că cei care nu aveau loc în Academia Română și-au făcut jucăria lor… și-au luat jucăriile și s-au dus la scara lor” (Cristinel-Gabriel Berea, senator USR, în emisiunea SUBIECTIV, 24 iunie 2021)

    Se vede că nici kmerișorul roșu userist Cristinel-Gabriel Berea nu știe că sinecura e o funcție, nu o asociație. Sau poate că așa îi învață pe ei acolo, la partid. Nici n-are rost să știe . El e „dăcât” doctor în Marketing; teza cu care a devenit doctor Cristinel al nostru are titlul „Studiul trăsăturilor de inteligență emoțională specifice persoanelor implicate în negocieri din România”. Cu toate astea, nici o umbră de inteligență emoțională nu se citește pe chipul plat al lui Cristinel („…există un cuvânt de modă veche care definește toate calitățile pe care le reprezintă inteligența emoțională, și anume CARACTER…”, fragment din cartea INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ, Daniel Goleman, 1996). Căci, precum majoritatea useriștilor cu blazon parlamentar, și Cristinel crede că lumea a început cu el iar societatea trebuie să se rotească după înțelepciunea sa precum tournesol-ul după soleil. De aceea, ca orice „limbricul-principesei”, sau… mă rog, cum era vorba aceea… dânsul se simte „bazat” să se tragă de șireturi cu orice om de știință dar și cu Dumnezeu, dacă este nevoie!

    Și toate acestea deoarece, hei! CIOCU’ MIC, POPOR, CĂ ACUM SUNTEM NOI LA PUTERE!!!

    Ce să mai spun? Păi, să spun așa… Teme-te, Românie, de aceia care, neștiind să construiască ceva, învață doar să mânuiască târnăcopul și pickamerul. Și nu te bucura să economisești niscaiva firfirei din asta… căci din ceea ce a fost clădire frumoasă, construită cu grijă și gânduri bune, cu înflorituri și stucaturi pe frontoane și cu mușcate în ferestre, doar un morman de moloz va rămâne…

    P.S. Aceiași băieți care se-ngrijesc de banii dumneavoastră demolând ce-au făcut alții, kmerișori roșii de rit nou, strălucit reprezentați la vârf de Ghinea Cristian, s-au gândit, pe de altă parte, că ar putea finanța din celebrul Plan de Reziliență și Redresare, cu vreo 100 de milioane ce coco niște onegheuri (vorba lui Klaus) bune, de omenie, care au niște idei pe placul lor …

  7. Nu am citit ce a scris doamna însă știu ce iubește și mai ales cât de multe și mult urăște.
    Am citit ceum ați răspuns și nu pot spune decât atât : excepțional!
    Mai ales finalul.

  8. „Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic.” – S-ar părea că, de cele mai multe ori, ați avut mână bună în ceea ce privește inteligența „discipolilor”. Păcat!

  9. Dvs v-ați făcut datoria,cu puterile și cunoștințele dvs, mai mult decât majoritatea dintre noi.
    Până la urmă nu sunteți Dumnezeu, dar cu siguranță cineva acolo Sus vă iubește…

  10. Felicitari !!! Nu puteti multumi pe toata lumea.

    „Multi oameni au in ei doi dintre cei mai mari dusmani ai lor:unii-caracterul nestapanit, altii-lipsa lui”. Grigore Vieru Aforisme 2019.

    Nu exista om fara de pacat, (greseli). Depinde cum le facem (greselile) in cunostinta de cauza sau nu !

  11. Domnule profesor, de data asta o sa fiu critic la adresa dumneavoastră, dar sunt convins că nu îmi veți purta ranchiuna. În rândul oricăror elite este foarte normala relația maestru – discipol. Întrebarea care se pune este de ce, dintre miile de studenți pe care i-ați avut, a ajuns judecător la Tribunalul UE tocmai dl Galea?? Dumnealui a pornit deja cu un avantaj considerabil, fiind fiul primului prefect FSN de Iași și „persoana de sprijin” a Securității în județ (în acceptiunea prim-secretarului din dec 89). Prin pedigree-ul sau, dl Galea ar fi ajuns oricum un cadru de nădejde al Partidului Comunist. Parcurgând CV-ul dumnealui, constat ca și-a făcut lucrarea de doctorat pe terorism și drept internațional (ca așa era la moda atunci), ca e specialist și în drept comunitar european și în dreptul marii. Sper ca îmi veți da dreptate : în nicio școală reputata de drept din Occident, nimeni nu poate fi specializat, în același timp, în toate aceste ramuri. Mai mult, dl Galea este și profesor universitar, dar cercetarea dumnealui este zero, pentru ca în ultimii 20 de ani a fost notar și diplomat. Critica pe care ar fi trebuit sa v-o aducă Ioana Ene Dogioiu nu trebuia sa privească faptul ca ati avut discipoli, ci faptul ca ați promovat în cele mai înalte funcții ale statului roman pe discipolii sau studenții care nu au fost neaparat cei mai merituoși. Cât despre caracterele unora dintre ei nu e cazul sa mai vorbim, v-ați dat și dumneavoastră seama pe parcurs.
    Nu sunt de acord cu afirmația dumneavoastra privind necesitatea de a face compromisuri pentru „a isi continua cariera”. Toți aceștia v-au trădat și au făcut compromisuri cu Basescu/Iohannis nu pentru a isi continua carierele, ci pentru a le continua la un nivel foarte înalt, pentru ca nimic nu i-ar fi împiedicat pe Cristian Diaconescu, Bogdan Aurescu sau Ion Galea sa isi continue carierele ca simpli diplomați, sau pe Victor Ponta ca simplu procuror. Ei au făcut compromisuri pentru funcții înalte și bine plătite. Cât de departe pot merge aceste compromisuri, dle Nastase? De exemplu, dl procuror Cerbu a venit sa o aresteze pe soția dascălului sau, profesorul Corneliu Birsan…

    • George, in principiu sunt de acord. In cazul lui Ionut Gâlea, nu sunt de acord. A sustinut teza de doctorat cu mine, am publicat impreună câteva volume de drept international. A fost directorul directiei juridice din MAE. Are o foarte bună cunoastere a problematicii juridice internationale. Este un profesionist. Sunt convins că se va descurca la Tribunalul UE. Chiar mai bine decât alti candidati…

      • Regret, dar in calitate de profesor universitar Ion Galea nu ar fi invitat la niciun eveniment internațional, poate doar dacă i-ați da dvs invitația. În calitate de diplomat sau de director, probabil ca ar fi invitat…
        Dnii Ion Galea și Răzvan Horatiu Radu ar fi trebuit declarați incompatibili. Dumnealor reprezintă Guvernul României în momentul actual și nu oferă nicio garanție de imparțialitate pentru a fi judecători la Tribunalul UE. Mai mult, dl Radu a fost chiar Agentul Guvernamental al României la CJUE, adică avocatul României ar deveni judecător. Cum pot aceștia sa fie imparțiali, când după mandatul la CJUE principala lor preocupare va fi în ce funcție înaltă a statului roman vor reveni?
        De aceea, un profesor universitar fără funcție publica anterioară ar fi oferit cele mai bune garanții de imparțialitate. Noi nu ar trebui sa trimitem acolo pe cineva care „se va descurca”, pentru ca oricare dintre candidați s-ar descurca, pana și Dna Motoc. De ce nu Ion Dragne, de exemplu, sau un alt profesor-avocat ?

Lasă un răspuns