O afirmatie care a cazut ca un traznet

Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat:”Cred că din moment ce preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi poartă un dialog deschis, este important ca şi noi de partea europeană să facem exact la fel”. Sa-i fi avut in vedere si pe liderii de la Bucuresti?

Aceasta afirmatie a sunat ca o blasfemie pentru „rezistii” de la noi, obisnuiti sa fie mai catolici decat Papa si pentru care ideea de dialog cu (unii) vecinii pare de neacceptat.

De-a lungul anilor, am pledat pentru intrarea Romaniei in NATO si pentru aderarea la Uniunea Europeana. Am considerat, de asemenea, pe linia lui Titulescu, ca trebuie sa avem relatii de bunavecinatate cu tarile din jurul nostru.

Si la Fundatia Europeana Titulescu, de-a lungul a trei decenii, si in mii de conferinte si dezbateri, am reamintit relatiile complicate cu Rusia, incepand cu anul 1812 si trecand prin diverse momente de pace sau razboi. Cred, in continuare, insa ca vecinatatea Rusiei ne impune sa construim canale de legatura pentru a discuta aceste aspecte complicate.

Este bine ca presedintele american a avut un prim dialog cu presedintele Rusiei. Cred insa ca agenda (recenta sau viitoare) a discutiilor nu cuprinde in mod necesar si toate temele care ne intereseaza. China reprezinta subiectul cel mai delicat pentru americani. Este firesc sa fie asa. Cu cresterea sa economica si demografica, China a devenit un competitor/adversar redutabil. De aceea, din punctul de vedere american, Rusia trebuie decuplata de China. Probabil insa ca rusii vor cere unele concesii. Sa vedem unde – Ucraina, Marea neagra, Balcani, Siria? Si nu vreau sa dau mai multe exemple.

Nu ar trebui ca unele teme ale noastre (dincolo de aspecte de securitate comuna, etc) sa le discutam direct si nu doar prin intermediari? Asa cum face Germania, cum face Franta, cum face Ungaria?

Unii talibani din tara vor spune poate „Quod licet Jovi non licet bovi”, sau in traducere, Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului.

Ramane sa discutam cine este boul…

50 de gânduri despre “O afirmatie care a cazut ca un traznet

  1. Tonul va fi dat de Bruxelles ! De mult România nu mai face politică externă. Diplomația în numele națiunii a fost înlocuită, diplomații au devenit simpli soldați sub comandă unică.

  2. Da, an auzit, din pură întâmplare (butonind tembelizorul), niste târâtoare de la un post de televiziune acuzăndu-vă de propagandă pro-rusă, doar pentru că aveți o viziune normală de tip 3D, în interesul național al României. Se pare că într-o țară condusă prin telecomandă de la mare distanță, orice este posibil, chiar și zborul dincolo de narginea prăpastiei a turmei marveliene de super-(er)oi.
    Doar relațiile de bună vecinătate sunt de domeniul SF-ului.

    • Nu e cu rusi, ci are relatii economice cu rusii ! Colaborează si asta ii ajuta foarte mult.
      Noi suntem inapoiati si sustinem ideile americane care ne pum sa ne certam cu vecinii.
      Nemtii nu fac asta !

  3. Domnule Premier, ati pus foarte bine punctul pe I, astia sunt foarte departe de spiritul si invatamintele marelui Titulescu. Culmea in vremurile de trista amintire politica externa a Romaniei s-a bazat pe „diplomatia Titulescu” iar, astazi ne zbatem intr-o mocirla diplomatica, obedienta, de prost gust.
    Astazi Romania se afla sub spectrul ploilor diluviene iar, guvernantii se tin de campanii de partid, Romania solicitand interventie(i) de urgenta pe nenumarate planuri.

  4. Ceea ce trebuia demonstrat s a demonstrat de mult timp. Oamenii normali la cap,cei cu toate tiglele pe casa nu contesta si nu au cum sa conteste ca ,in ge”neral, in marea sa majoritate, poporul roman si liderii sai din ultimii 30 de ani au dorit integrarea in UE si Alianta NATO, la fel cum niciodata nu s-a dorit alterarea relatilor cu vecinii, Rusia, China sau lumea araba. Afirmatii pe invers le fac aceia care in locul unei argumentatii solide privind propria opinie scurteaza disputa si te acuza folosind peiorative care in alt context sunt ceva normal
    . Aaaaa, esti cu rusii! Da , sunt si cu rusii, vreau sa fim prieteni cu ei. Aaaaa, esti pesedist!!! Da , sunt si PSD -ist si le imbratizes multe opinii si acte-fapte. Aaaaa, esti comunist!!! Da, am trait in comunism si de la comunism am invatat multe….. Ce mic e omul cand ii e rusine sa spuna ce gandeste chiar daca greseste! Problema apare atunci cand spune gresit, nu are argumente si o tine langa. Desi tu ii explici de ce i a cazut marul in cap, idiotul o tine langa si da vina pe Newton. Da, angela nu stie bancuri cu arieni si sirieni, acu la sfarsit de cariera( parerea mea nu are nici pe departe carisma si prestatia lui Helmuth , nici macar a lui Gerhard) s – a gandit sa zica ceva despre a discuta, babeta nestiind ca a diascuta insemna sa – l si asculti pe celalalt… Nord Stream 2 merge inainte, la fel cum a mers si pactul R- M , pe la spate. Ramane de vazut ce se va intampla in fata, istoria nu se scrie, se invata din generatie in generatie, scrisul e doar marturia a ceea ce s a interpretat ca istorie… Despre” rezistentii „nostrii locali,ii invit sa si finalizeze studiile mai intai, sa faca studii reale si aprofundate, fiecare dupa caz. Sa lase dracului demagogia ieftina,limbajul de lemn, minciuna si manipularea, nu in ultimul rand hotia si lenea!!! As dori sa l felicit totusi pe Dl Adrian Severin, eu ii ziceam, cu matusa mea,Dosia.Involuntar,un principiu enuntat de dumnealui a devenit actualitate.”.. cand abuzul statului devine fapt, revolta poporului devine drept”. Mai actual ca niciodata in ultimii 31 de ani. Daca elitele politice nu sunt in stare , va face poporul ceea ce trebuie. Elitele , parera mea, s au lasat compromise sau s -au multumit cu ceva , cate ceva , iar noi, poporul suntem abandonati. Sper sa gresesc. Deci, domnule Nastase, va mandriti cu cei doi discipoli Aurescu si Ponta???Grea intrebare, raspunsul si mai greu sau o usurare.

  5. „Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat:”Cred că din moment ce preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi poartă un dialog deschis, este important ca şi noi de partea europeană să facem exact la fel”.” Am trait s-o vad si pe asta, urmeaza ca o delegatie a Romaniei condusa de Mutu din Deal si din care sa faca parte Iulian Chifu, Iulian Fota si Grumaz sa se deplaseze la Moscova pentru o intalnire „pozitiva”, ha, ha.

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

    > Pe 20 iun. 2021, la 13:03, ADRIAN NĂSTASE a scris: > >  >

  6. Si Merkel s-a intalnit cu Putin . Putin a fost invitatul de onoare la nunta unui ministru austriac. Vreti sa ramana propaganda unora fara subiecte ? In Romanica , chiar si daca nu vrei sa te vaccinezi , esti catalogat ca fiind pro rus .

    • Karin Kneissl era ministrul austriac de externe .
      Azi este este membru al consiliului de supraveghere al companiei petroliere rusești Rosneft .

      https://www.youtube.com/watch?v=gVuM7963n20

      totusi , reverenta a fost nitel cam exagerata .. ca ampllitudine, ptre ca –
      – Vladimir e „doar” presedintele Rusiei , nu Imparat !!!
      – ea nu era o debutanta … era, toitsusi ministrul unui guvern strain (fata de Vladimir

    • Culmea absurdului, deși rușii au un vaccin și încă foarte bun (apreciat de Lancet), folosit deja în unele țări europene și în lume.
      Nu este încă autorizat de UE din pure motive geopolitice și, bineînțeles, financiare.
      După cum se vede, America și Europa de Vest inventează orice pentru a nu respecta dreptul internațional, regulile comerțului mondial, libertatea de circulație a ideilor și valorilor în ambele sensuri.

  7. Spuneți: „Cred, in continuare, insa ca vecinatatea Rusiei ne impune sa construim canale de legatura pentru a discuta aceste aspecte complicate.”
    =========

    Sigur. Dar oare n-am avut zeci de ani canale de legătură cu Rusia?

    Să reamintesc canalul, bazat chiar pe o aparentă prietenie personală între Litvinov și Titulescu.

    Și acest „canal” s-a dovedit doar un mijloc ca Litvinov să-și bată joc de Titulescu și să obțină pentru Rusia tot ce s-a putut fără să cedeze un pas în fața cerințelor România.

    Basarabia vă spune ceva în cadrul acestor relații?

    A urmat apoi jumătate de secol de relații strânse cu Rusia, fie prin prezența trupelor de ocupație, fie prin CAER, fie prin Tratatul de la Varșovia.
    Cu ce s-a ales România?

    Dumneavoastră ați fost și Ministru de Externe, dar și Prim Ministru.
    Nu ați avut oare canal de legătură?

    Ce ați obținut?
    Cumva Basarabia, sau poate tezaurul, sau Krivoi Rog?

    Experiențele ca înalt oficial român implicat în deschiderea și menținerea canalului de legătură, pentru REZOLVAREA unor subiecte aflate de zeci de ani în dispută cu Rusia, oare nu v-au edificat că pentru Rusia, România este un „nimic” nedemn să fie luat în seamă?

    Atitudinea impertinentă a ambasadorului rus la București, același pe care l-ați invitat la Fundație, oare nu este altă dovadă?

    Avem și noi ambasador la Moscova.

    Oare nu este suficient pentru un canal diplomatic care, în relațiile cu Rusia, are un singur sens, acela de a recepționa și retransmite cu ton imperativ cerințele Moscovei, dar nu și de a le transmite pe cele ale Bucureștiului?

    Dumneavoastră, cu părere de rău, trebuie să spun, prin acest îndemn la deschiderea canalului Rusia-România, înțeleg că trimiteți un semnal Rusiei care-l ține închis pentru tot ce înseamnă cerere românească.

    Credeți că Moscova vă dă atenție?

    • Ar fi nevoie de un raspuns foarte lung. Nu reusesc acum. Un exemplu – dupa intelegerea Totulescu Litvinov au fost retrocedate numeroase piese din tezaur. La fel in 1956. Cred in continuare in influenta temperaturii politice asupra relatiilor bilaterale.

      • Absolut, relațiile trebuie să existe.
        Dar trebuie să evaluăm realist la ce să ne așteptăm ca să putem contracara.
        Eventual cu același ton cu care atacă ambasadorul rus, deoarece argumentele noastre nu sunt luate în considerație de partea rusă. Niciodată.
        Nu să mieunăm ca un pisiscuț, acum când nu suntem singuri pe lume și Rusia trebuie să ne ia în serios.
        Că nu degeaba Rusia blufează răstindu-se obraznic, la România pe problema bazelor americane,
        știind că nu-și mai poate aplica politica de forță la adresa țării noastre și ca orice mitocan fără replică, amenință și înjură.

        Părerea mea este că România diplomatică ar putea schimba diapazonul, de la mieunat la răget.

        A propos, de tezaur, credeți că România, după atâtea încercări futile de repatriere a tezaurului, ar putea intenta un proces internațional Rusiei și eventul, confiscarea aseturilor Rusiei?

        Asta ca mostră de schimbare a tonului de discuții.

    • Dar despre „epurarea etnica” („ethnic cleansing”) a romanilor de catre rusii sovietici, posibil tangenta cu genocidul se mai bucura cineva pe blogul asta?
      Romania a fost considerata si tratata ca „natiune invinsa” in al doilea razboi mondial, desi trecerea Romaniei de partea aliatilor a fost cruciala pentru schimbarea directiei razboiului pe frontul estic, si i-a ajutat pe sovietici si aliati sa termine cu Germania nazista mai repede. Parintii nostrui au platit un pret urias (stabilit prin reglementarile de pace), ca fiind colaboratori ai nazistilor. Rusia s-a asigurat ca poate sa scurme in pamintul romanesc si sa ii mai fure si bogatiile naturale (uraniul) si altele, ca doar Tezaurul nu a fost indeajuns.
      Rusii de ce nu sunt trasi la raspundere international – de Romania – pentru genocidul cultural, identitar si religios pe care l-au implementat metodic, zeci de ani in Basarabia, distrugind romanismul acolo?
      Politicienii romani de toate culorile de ce nu se ocupa de agenda natiunii, asa cum o fac ungurii, evreii? Da, Romania are interese sa discute cu Putin, si astea sunt subiectele de mai sus. Fara sa ajungem la pace sufleteasca, nu exista pace intre natii. Doar iluzii despre pace.

    • Oare atitudinea tuturor ambasadorilor americani de 30 de ani încoace a fost mai puțin obraznica și impertinenta?! Sa fi fost madama emisar care de la hotel a dictat telefonic ce condiții crede ea ca ar 0trebui sa îndeplinească România ca să fie „stat de drept” va fi arătat ea altceva decât dispreț?! România trebuie sa aibă cu vecinii relații bune, nu sa fie porta vocea mușchilor războinici americani. Fiindcă de bizuit, se poate bizui doar pe noroc.

      • @Elena Neagoe, credeți că Rusia este mai bună decăt America și, în consecință, de câte ori, foarte rar pe acest forum, sunt amintite relațiile ”minunate” pe care imperiul slav de la Răsărit le-a avut cu patria noastră, România, vă simțiți datoare să săriți ca arsă pentru disculparea acestui ”bun vecin”?

        Fără discuție, dumneavoastră aveți ceva date despre buna vecinătate și despre ajutorul pe care Rusia l-a acordat România.

        Mă gândesc că poate aveți exemple din întreaga istorie de bună vecinătate în care Rusia a ajutat România și poate mă puteți lumina dacă cumva Rusia are ceva datorii istorice față de România..

        Sau poate, dumneavoastră, dna. Elena Neagoe, considerați că România trebuie să fie recunoscătoare și datoare mărețului vecin, aflat la câteva mii de km distanță de granițele țării noastre, pentrucă a avut grijă de românii din Bucovina, din Basarabia, din Bugeac să-i trimită în zonele fertile ale Siberiei și Orientului Îndepărtat si să-i scape, prin lichidare ușoară cu un glonte în ceafă, de exploatarea chiaburilor și funcționarlor fasciști români.

        Desigur, dacă în opinia dumneavoastră, Marea Neagră este teritoriu rus, atunci avem graniță comună de la sud de Vama Veche la nord de Sulina.

        Depinde unde și de la cine ați învățat istoria și geografia Patriei.

  8. Ar fi o mare jignire pentru bou, dacă am căuta printre ai noștri conducători unul pe care să-l numim BOU, pentru că la strămoșii noștri romani, boul era animalul pe care consulii îl aduceau drept ofrandă, lui Jupiter, ca mulțumire, după o victorie. De asemenea, boul este un animal prețuit de români, iar , astăzi, de Rusalii, avea loc (se mai practică în Transilvania) „înstruţarea sau ferecarea boului”,ritual agrar, cu scop fertilizator, pentru că boul, prin truda lui, asigură dobândirea unei recolte bogate. Din câte văd eu, niciunul dintre actualii conducători nu se omoară cu truda pentru această națiune, ci doar, pentru buzunarele lor, fără fund. Cât despre relațiile diplomatice cu vecinii, nu au nicio idee, pentru că habar nu au de istoria diplomației românești și de modul în care românii au încercat, de-a lungul istoriei, să negocieze cu vecinii și să aibă liniște la granițe. Însuși Cîțu, în sinceritatea lui agresivă, a zis că ,,inteligența nu este la Guvern”. Oare au înțeles, de ce Nicolae Titulescu voia să scoată Rusia, așa cum era era comunistă, din izolare și de ce voia să încheie un tratat de asistență mutuală, după ce se încheiaseră astfel de tratate între URSS și Franța, între URSS și Cehoslovacia? Ce spunea Titulescu? „Eu consider prietenia franco-rusă drept o axiomă. Consecinţa ei inevitabilă este o prietenie ruso-română” Cine s-a opus? Gh.I Brătianu care a oferit alternativa alianței cu Germania. Cine se află, acum, la guvernare? Cei care se consideră urmașii Brătienilor.!

  9. După ce a terminat cu campania electorală, pentru președinția la PNL, Cîțu a hotărât că trebuie să se ocupe și de dezastrul provocat de inundații. După aproape o săptămână de când țara se află sub ape, (pe rând, toate județele au fost inundate) ieri, i-a convocat pe prefecți ca să le spună să nu plece în concediu. Oare cine le aprobă concediul, prefecților?

  10. Eu nu inteleg cum un om cu o vasta cultura politica, cum sunteti dumneavoastra, e tinut la „izolare”, iar toti neavenitii, mediocrii, topaie pe scena politica romaneasca?! Ce ze intamla cu romanii nostrii, nu mai stiu separa graul de neghina?! Respect, domnule Nastase!

  11. Probabil latinescul „Quod licet Jovi non licet bovi” s-a transmis si el dinaintea romanilor, care se pare ca nu au facut un „reset” la fluxurile de inteligenta ce se transmis din generatie in generatie, dintr-o cultura in alta. Daca veniti cu fraze de astea sofisticate in „lumea noua” vezi avea de admirat doar fetele bovine ale „oamenilor noi” care habar nu au ce inseamna asta, si , daca le traduceti, tot nu o sa inteleaga, de unde si fetele lungi de boi. Vor continua sa rumege hamburgeri si sa bea chimicale care ii asigura – prin modificarea creierelor – ca asta e singrul sens al vietii lor.

    Relatiile astea intre state sunt ca si cele intre oameni, stratificate, sau pe clase. Doar cei cu putere au anumite drepturi, pentru catzei mici care nu pot sa sara bariera, nu e loc. Iar catzeii mici stiind asta, renunta sa mai gindeasca metode de a trece de bariera. Fiecare isi stie locul lui, in ordinea mondiala. Cei care sunt mai inteligenti, stiu sa si-l largeasca sau sa il faca mai confortabil. Dar la anumite bariere trebuie sa fii catzel olimpic, sa te pregatesti ani de zile sa prinzi osul.

    Dar, revenind in miezul cozonacului, si presupunind ca am avea ce sa discutam cu rusii, si de ce sa discutam cu rusii, in primul rind ei, in aceasta perioada ne vor trata cum ne-au tratat pina acum: cel mult cu indiferenta imperiala, si cel putin cu niste rachete lansate pe Marea Neagra, ca sa intelegem care ne este limita mandatului de negocieri, daca se ajunge acolo. Si chiar presupunind ca am da formal mina cu ei, si ne-am spune niste politeturi, ce esente am avea de discutat? Aaaa, Tansnistria si Basarabia, da, dar probabil nu poti sa incepi cu cancerul. mai intai tratezi acneele. Iar ei tot interesele lor si le vor promova, indiferent citi ghetari s-ar topi dintr-o presupusa incalzire a relatiilor cu ei. Asa, pot si eu spune glume multe si dansa pe linga subiecte. Spun asta mai ales pentru ca, recent, cind eram pe hirtie „frati de comunism” cu ei, tot nu exista incredere la partea romana. Dar s-ar putea totusi discuta despre situatia din Marea Neagra, care e din nou un butoi de pulbere. Si aici, tot multilateral trebuie sa discuti.

  12. „ZONA CREPUSCULARĂ” SAU VESTIBULUL „POVESTIRILOR DIN CRIPTĂ”

    Dar poate că asta vă place.

    Poate că asta a fost lumea la care ați visat -cu dansul șobolanilor în vitrina pentru produse de patiserie a supermarketului… cu mormanele de gunoaie de pe străzi printre care foiesc aceiași șobolani competitivi -un popor de învingători urbanizați care mai au un singur lucru de învățat pentru a lua în stăpânire capitala europeană, București: cum să traverseze strada pe zebră, frumos, disciplinat, pentru ca să nu-i mai strivească mașinuțele voastre care cer să fie „alăptate” la fiecare 150 de kilometri și trotinetele voastre electrice iresponsabile, ucigașe de rozătoare nevinovate deoarece sunt incapabile să-i ocolească.

    Poate că la asta ați tânjit în secret: apa caldă distribuită că parcimonie… căci acum nu mai puteți ieși cu ligheanele în stradă, împreună cu doamna Violeta Alexandru, căreia părinții i-au spus, la vârsta potrivită: „Nu FI-REA”, pentru că ligheanul nu mai este un moft excentric, ci a devenit un obiect indispensabil igienei zilnice personale.

    Poate acesta-i parfumul pe care îl așteptați… odorul inegalabil de ghenă necurățată, de tomberon răsturnat în drum, de sac de polietilenă, găurit, din care zemurile se preling pe trotuare, în neștire… înlocuind mireasma aceea unică, de pe vremea vremea studenției mele, pe când mergeam pe străzile vechi ca vrăjită, căci primăvara se-ngâna cu vara și teiul înflorit… și iasomia … și tufele de caprifoi îmbrăcând gardurile… ce oroare!!!
    Poate că asta ați dorit… să strige ăștia la voi când încercați, timid, să întrebați ceva. Să vi se arate explicit că sunteți inferiori, lipsiți de importanță, proști și ignoranți iar folositori să deveniți doar când votați și când tăceți. În schimb, poate că vă bucurați sincer când un senator liberal (!!!, n.n.) cu moaca lui de boxer, cu aerul lui de milițian ratat, cu privirea lui „în toate părțile” și cu determinarea lui de „gorilă” a lui Cîțu le spune celorlalți, printre măsele, că o să primească bani de investiții când Oltul n-o să mai fie „județ roșu”!

    Poate că ați dorit dintotdeauna să vă conducă o COALIȚ’E DE SUCCES căreia nu-i vor ajunge cei patru ani de mandat pentru ca să-și împartă funcții și sinecuri și vă asigur că fiind atât de ocupați nu vor mai avea timp să mai și guverneze; poate că v-ați dorit mereu ca Avocat al Poporului un fost procuror propus de UDMR, căci altfel nu se poate, deoarece dacă băieții de la UDMR nu primesc „avocatul”, nici băieții de la PNL-USRPLUS nu primesc votul pentru eliminarea SIIJ-ului. Adică, exact ca-n bancul sinistru, cu canibali: „…cine nu papă bătăturică, nu primește nici ochișor…”

    Poate că dezideratul vostru a fost acest stat liberalo-userist care să numere orătăniile din ograda săracului blagoslovit de doamna Turcan cu intolerabila pensie de 800 de lei și care stat, printr-un desant bine gândit, să caute găinile de ouă și capra de lapte pentru a demonstra că se poate trăi boierește și cu mai puțin de-atât! Poate că v-ați dorit din suflet să vă uitați în ochii doamnei Turcan și să o credeți când vă spune că va reforma sistemul de pensii și de alocații numai și numai în favoarea voastră, pentru că doar dânsa știe cum arată binele vostru plenar.

    Poate îi credeți pe ipocriții ăștia când vin cu bicicleta la birou în „vinerea verde”… și sting lumina, o oră pe an, de ZIUA PĂMÂNTULUI… la fel cum îl credeți și pe Klaus-biciclistul, îmbotnițat și încaschetat, fără să puneți în balanță jumătatea de oră de velo-plimbare pe săptămână -ca reclamă pentru proști- și uriașul cortegiu de weekend, care poluează Valea Oltului mai rău decât flatulențele tuturor Joianelor de pe traseu, de două ori pe săptămână!

    Poate că încă vă mai închipuiți că Ordonanța 13 era nenorocirea voastră, iar nu cele de mai sus. Că așa v-a spus Barna -un băiat „cu toate țiglele pe casă” la propriu, doar l-ați văzut montând țigle pe acoperiș, în timpul liber!!!- el fiind idealul unei generații care tastează pe laptop fără să-l atingă și merge în natură, unde nici țipenie de om nu există, scrutând, cu masca pe figură, nemărginirea!

    Și, în sfârșit, poate că v-ați dorit mereu să vă vaccinați în altarul Bisericii Negre, în divinul sunet al orgii și acum o puteți face. E drept că nu știu dacă se va instala tot acolo și un grătar cu mititei sfârâind, pentru o satisfacție intelectuală completă, dar cred că normal așa ar fi… căci de la FUGA LUI BACH la MARATONUL VACCINĂRII e doar un pas!

    Dacă aceasta este lumea voastră… hey! enjoy-it! Dar nu încercați să mă convingeți pe mine, care nu vreau să trăiesc toate astea, că așa arată binele și frumosul!

    • Neavand posibilitatea unui „Apreciaza”, apreciez in scris postarea dvs. . Aceasta acopera cu brio „actualitatea romaneasca”. Vedeti, oamenii acestia va vor binele cu tot dinadinsul si dvs. nu si nu. Nu apreciati „sinceritatea” rezistilor.

  13. Reflectii Estice: Ce ar fi fost daca…, ce ar fi daca…

    Intr-adevar, romanul Nicolae Titulescu a fost un reprezentant stralucit al filosofiei dialogului diplomatic. Dar nu numai atat, el a fost si un insemnat contributor ideatic, care a adaugat substanta filosofiei dialogului. Dupa atata timp, reflectez, intr-un exercitiu de istorie contrafactuala, la ce ar fi fost daca tratatul Litvinov-Titulescu, de asistenta mutuala intre Romania si Uniunea Sovietica, ar fi avut castig de cauza, in 1936, si ar fi fost semnat si implementat. Un raspuns este dificil de dat, dar, la nivel de opinie personala, cred ca pierderea Basarabiei nu ar fi avut loc. Pierderea Basarabiei, ca represalii sovietice, s-a datorat nu atat razboiului de reintregire, legitimat de dreptul international, ci pentru ca l-am transformat intr-unul de agresiune, trecand dincolo de Nistru, pana la Volga. Unui tratat Litvinov-Titulescu i-ar fi urmat, fara indoiala – in cazul inevitabilitatii razboiului – pierderea vremelnica a Transilvaniei, pe care oricum “aliatii” nostri Hitler si Musolini, de partea carora am intrat in razboi, o dadusera Ungariei, prin Dictatul de la Viena (1940). Dar aceasta ar fi fost recuperata relativ repede, judecand ca si in situatia reala si cea mai grea, cand sovieticii au fost singuri pana la trecerea noastra in extremis de partea lor, am recuperat Transilvania dupa doar 4 ani. Adevarul e ca ne-am alaturat sovieticilor in ultimul moment, cand ei schimbasera cursul razboiului, intorcandu-l spre Vest, cu pretul unor colosale costuri umane si materiale.

    Mi-am spus de multe ori ca, atunci, in ’41-’45, uriasul sacrificiu al sovieticilor, de peste 20 de milioane de morti, a fost facut pentru fiecare estic, fiecare soldat rus mort in razboiul impotriva Globalismului Fascist a murit pentru libertatea fiecarui locuitor de azi al Estului. Planul Globalist Fascist era ca Estul sa devina in intregime o colonie a Vestului, exploatata in comun cu Globalistii Imperiului Britanic. Daca ar fi reusit, Estul ar fi devenit a doua America, ca regim concentrationar. Nu cu Germania in rolul de Lider – germanii ar fi fost exclusi, ar fi impartasit soarta de azi a albilor americani -, ci cu Fratia financiarista New York City&City of London. Pericolul Concentrationarismului de atunci, ca mediu de lagar, nu a disparut. El bantuie si acum, este tentatia Globalismului de ultima generatie in ipostaza Progresismului, care e diferenta specifica in raport cu Totalitarismul Fascismului si Comunismului. Daca am fi fost aliati cu sovieticii, nu cred ca dupa razboi acestia ne-ar fi “recompensat” cu luarea Basarabiei. Esticitatea, ortodoxia si alianta i-ar fi obligat sa-si tina cuvantul, pe cand in alianta cu nemtii au lipsit primele doua caracteristici, care sunt si cele mai puternice, prin perenitate. Or clasa noastra politica interbelica tocmai acest lucru l-a facut, nu de dragul natiei, care era extrem de saracita, ci al unor imense averi personale. O alianta fara bazele esticitatii si ortodoxiei este cea mai perisabila, de cea mai scurta conjunctura. Daca Titulescu ar fi realizat un “Locarno oriental”, cum presupun ca a intentionat, avand in vedere genialitatea sa diplomatica, care sa fi fost semnat de URSS, Polonia, Cehoslovacia si Romania, cu garantarea reciproca a granitelor, dar, si aici este o cheie exceptionala de securitate preventiva pentru acele vremuri, si cu angajamentul de a respecta integritatea frontierelor tarilor din Europa de Vest, pacea mondiala ar fi fost prezervata. Lacuna Tratatului de la Locarno, din 1925, intre Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Belgia, Cehoslovacia, Polonia, a fost ca nu a avut un angajament privind respectarea frontierelor tarilor din Europa de Est, a lasat un debuseu pentru o eventuala agresiune, cum s-a si intamplat, lacuna ce l-a incurajat pe Hitler sa-l denunte unilateral in 1936 – an cand si Titulescu a fost demis de regele german Carol al II-lea, sugerand o posibila intelegere a acestuia cu Berlinul – pentru a pregati Campania din Est.

    Acel “Locarno oriental” ar fi putut garanta si integritatea institutiilor politice din fiecare tara, intangibilitatea lor externa. Cele doua tipuri de integritate, a frontierelor si a institutiilor politice pentru tarile din toate azimuturile, care sa ofere garantii nu numai aliatilor, ci si adversarilor, sunt nuante care trebuie avute in vedere si in zilele noastre. Cred de asemenea ca fara petrolul si granele romanesti, cat si fara pozitia geostrategica de atac impotriva URSS, razboiul ar fi fost semnificativ mai scurt. Poate nici nu ar fi fost declansat, ma gandesc la faptul ca extensiile poloneza si cehoslovaca ar fi avut un alt potential, de descurajare, daca s-ar fi pastrat conexiunea romana. Insa Carol al II-lea se pare ca avea instructiuni precise, il supraveghea geo/politic pe Titulescu, astepta doar momentul cel mai potrivit sa-l dea la o parte, si cred ca semnalul i-a venit din afara, de la cei care facusera marele razboi si erau deja cu gandul la al doilea. Veriga slaba era monarhia, nu ea in sine, ci faptul ca dinastia era straina. Pe de alta parte, as sublinia importanta existentiala ca Estul, din care facem parte, sa aiba puncte tari de securitate, cum sunt cele oferite de aliniamentele Rusia si China. Dar si importanta, la fel de vitala pentru toti si pentru fiecare in parte, unei solidaritati de securitate indestructibile a Estului. Noi, romanii, avem, ca estici, o vorba cu mult inaintea articolului 5: toti pentru unul si unul pentru toti! In prima jumatate a secolului trecut, esticii rusi au fost lasati singuri, dar in acest secol, au venit ziua si ceasul sa intelegem ca toti esticii trebuie sa fim impreuna. Ce minunat va fi ca, in ciuda unora sau altora din greutatile etapelor care vor veni, sa simti ca in spatele tau este tot Estul!

    • Ma faci sa iti urez de bine in turceste ….
      fiecare soldat rus mort in razboiul impotriva Globalismului Fascist a murit pentru libertatea fiecarui locuitor de azi al Estului
      Da, cum sa nu „libertate” de la tatucu’ Stalin, da ?

      Pai sa itiz zic io cum fu ptr famelia mea „lbertate”: aia de dinante de trecerea Prutului..

      – 1 (unu) var al tatlui meu impuscat de Fantana Alba
      – 1 (unu) var al tatlui meu impuscat langa Prut
      – 2 afini ai mamei gasiti (se pare) in groapa de var de la Chisinau
      – 3 afini deprtati. Unu se stie csa a mai trait pana prin 55 … restu „disparuti”

      Sa zic asa daca babacu si generalul Antonescu o mai tandaleau vreo 2 saptamaniu si maica=-mea ajungea undeva .. prin Sibir !
      Noroc ca pe 21 , seara, iunie generalu a dat ordinul :

      https://www.youtube.com/watch?v=iQCbvbny4SY

      Dar ptr unii .. cam tarziu!

      Mama mi-e frig!
      sau
      Mariusia si relativitatea punctelor de vedere

      S-a nascut la Chisinau, prin 1918. In 1940 a ramas acasa. La inceputul verii lui 41 a fost deportata , impreuna cu sotul. A nascut in bou vagon, a fost data jos din vagon cu fetita cu tot si si-a intilnit sotul dupa vre-o 3 saptamini la 1000 km N de Cercul Polar. Locuinta un bordei nenorocit, cu o vatra in mijlocul bordeiului. Niste vecini le-au dat 2 cutii goale de conserve- primele „vase” de bucatarie…Bine macar ca nu au nimerit in vre-un lagar.

      Sotul ei s-a „invartit” si s-a facut ajutor la magazin si s-au mutat in baraca. A fost remarcat – ai dracului oameni, cica-s dusmani poporului, da nu fura! Si-si punctuali!! – si a fost mutat mai la sud, la „centrul” raional. Dupa ce Stalin a dat coltu’ s-au mutat mai la sud, de cercu’ polar si el s-a lipit la o mina de aur, unde a ajuns si director. Apoi a fost facut director si pe alta mina de aur (director pe 2 mine de aur) , VIP de regiune cu fotografie permanenta la panourile de onoare, interviuri in ziare locale si loc in tribuna oficiala a regiunii la sarbatori. De iesit la pensie a iesit cu scandal: la ce-ti trebe pensie? Ce nu esti bine asa, persoana stimata in regiune facea secretarul regional.

      Da’ a iesit, si a ajuns la Odesa (unde l-a ajuns vestea, ca urmasii sai in fonctiile de directori au reinodat traditia intrerupta de el: o data la 2 ani directoru se impusca pentru delapidare si noul director peste doi ani…). In 90 am asistat la o cearta intre ea si fi-su, ea sustinand ca Ucraina nu are nici un drept asupra Cernautiului si a Cetatii Albe, el, nationalist ucrainean nascut din parinti rusi in Sibir… In 93 scria maica-mi ca nu stie de ce e blestemata sa patimeasca atit din cauza URSS, si cand dadu uniunea peste ea si cand cazu…. (in 90 traia binisor conform standardelor locale, avea apartament 2 camere personal si mobila romaneasca si se descurca binisor din pensie, da in 93….).

      Ah, nu v-am zis de fica ei: a trait cativa ani in Nord, la 1000 km deasupra Cercului Polar. Si Mariusea, facuse rost de niste creioane colorate si-i desena flori si copaci si-i explica ce-i aia copac si livada inflorita. Copila s-a imbolnavit, a murit si-a fost ingropata in permafrost. Si in 90 Mariusea avea acelasi cosmar: fetita plingand mama mi-e frig!

      Si de aceea tanti Mariusea mi-a zis o vorba pe care nu pot sa o uit: Daca razboiul incepea cu 2 saptamini mai devreme, fetita mea ar mai fi trait.

    • @fragmentarium:”Mi-am spus de multe ori ca, atunci, in ’41-’45, uriasul sacrificiu al sovieticilor, de peste 20 de milioane de morti, a fost facut pentru fiecare estic, fiecare soldat rus mort in razboiul impotriva Globalismului Fascist a murit pentru libertatea fiecarui locuitor de azi al Estului.”
      =======

      Doamne, Dumnezeule, cum îți dai arama pe față, rusotei ticălos.

      Preiei în mod nerușinat propaganda stalinistă impusă cândva sub ocupația trupelor voastre criminale.

      Și o faci tocmai printre români, victimele ticăloșiei voastre inumane.

      LIBERTATE, zici că ne-au adus rușii, măi ticălosule?

      Se răsucesc în mormânt, românii deportați și morți prin pământurile străine din Siberia sau Extremul Orient.

      Se răsucesc în mormânt, eroii noștri morți pentru eliberarea țării, împotriva cotropitorului rus care „ne-a eliberat”.

      Se răsucesc în mormânt, țăranii bucovineni mitraliați la Fântâna Albă, care se îndreptau spre România cu femei, copii, moșnegi având câte o bocceluță, ca să scape de „eliberarea” muscalilor.

      Mai rămâne să reciți, sau să-ți pui motto-ul:
      „Stalin și poporul rus
      Libertate ne-au adus”.

      Puteți să mă eliminați, puteți să mă cenzurați, domnule Năstase dar față de asemenea monstruozitate, care numai dialog nu este, a unui agent rus găzduit pe acest forum, până și aceste epitete sunt prea mici.

      Crimele împotriva românilor, răsturnarea ordinii constituționale a României, introducerea comunismului care a produs alte crime și lagăre de concentrare, i se par acestui dușman declarat al românilor elemente ale eliberării?

      Oare Rusia, prin asemenea agenți tembeli, crede că va înoda relațiile cu România, rupte exclusiv din cauza ei, a Rusiei?

      Din toată pledoaria dumneavoastră, domnule Prim Ministru, pentru o oarecare normalitate în relațiile cu Rusia se alege praful datorită acestei propagande deșănțate și DEGRADANTE la care sunt supuși românii, victime cărora li se încearcă aplicarea vechii forme de REEDUCARE:

      „Fiți fericiți și mulțumiți din inimă eliberatorului vostru, poporul rus care, spre binele vostru, v-a ajutat eliminând dintre voi elementele nocive, adevărații voștri dușmani”.

      Vă mulțumesc că ați lăsat să treacă fără să cenzurați această mostră de propagandă rusească pentruca să înțeleagă toată lumea că dialogul împăciuitor cu Rusia nu a existat și nici nu poate exista atâta timp cât mentalitatea rusului rămâne distorsionată.

      Respectiv, ocuparea popoarelor de către Rusia înseamnă eliberarea popoarelor.

      • Știu și respect dialogul civilizat.

        Dar în acest caz, așa cum am spus, acel, probabil, agent rus (poate chiar funcționar al Ambasadei Rusiei la București) nu dialoghează, ci face propagandă de tip stalinist.

        Ceeace ce am scris, nu se adresează unui coleg de dialog, mai ales că în lașitatea sa și în total dispreț față de participanții la discuțiile de pe acest forum, împrăștie teoriile staliniste cel puțin la fel de nocive ca teoriile naziste.

        În cazul acesta, promovează teoria necesității ocupării de către Rusia a țărilor din Estul Europei pentru a le „proteja libertatea”.

        M-am adresat, combătând cu argumente, unui propagandist rus care acționează sub acoperirea anonimatului pentru promovarea imperialismului rusesc.

      • ZeV e mai pragmatic: „fiecare cu mortii lui”. Poti sa apreciezi realismul asta. Realismul e o baza buna pentru a construi deva darimat, ca relatiile intre romani si rusi.

        Relatia cu Rusia nu se poate construi decit pe baze noi. Tratatul Politic bilateral semnat de dl. Iliescu cu Musiu Putin in 2003 a ramas doar istorie, un text fara noima. Ar fi bun de citit si analizat si vazut ce repercursiuni pozitive a avut, daca a avut, sau daca sunt neutre sau negative.

        De asta am afirmat ca e necesar ca Rusia sa faca primul pas, nu Romania. Rusia sa isi recunoasca greselile fata de Romania si romani (si alte tari, dar nu e treaba mea). Romania si-a platit greselile prin Tratatul de Pace. Rusia a continuat crimele fata de romani dupa terminarea razboiului, si dupa ce a semnat Tratatul de Pace. Rusia sa isi recunoasca crimele oribile cu suferinta maxima pentru romanii basarabeni, dar probabil si cei din Bucovina de Nord (trebuie discutat asta cu Ucraina).

        In mod normal, MAE al Romaniei ar fi trebuit sa il cheme pe Ambasadorul Kuzmin si sa ii ceara lamuriri in ce priveste propunerile lui Putin referitoare la „garantii” pentru Transnistria, pentru ca pare acelasi discurs otravit si amenintator ca si cel fata de Donbas in Ucraina. Si acolo Rusia a cerut „garantii” si vedem cum o face. MAE al Romaniei si MAE al Moldovei trebuiau sa lucreze in sincron si sa ii cheme pe Ambasadorii Rusiei sa clarifice.

        In ce priveste Germania si politicile ei duplicitare, multa greatza. Ce politica externa coerenta poate avea UE cu o Germanie care avanseaza propuneri cu care Romania nu poate sa fie de acord, decit daca liderii isi tradeaza natiunea?

  14. Eu sant un om in varstå (la 84 ani) si in viata mea am prins al 2 råzboi mondial ca si copil,tin minte cum,dupå ce trecea un atac armat ca in filme cu copii si oameni cu organele lor atarnau prin pomi pe ulitile satului,noi copii esiam la vanåtoare de nasturi de pe uniformele soldatilor si ofiterilor morti,cu nastori noi copii ne jucam un joc care fåceam mai multi nastori åla castiga råzboiul,nastorii de pe uniformele nemtesti erau mai frumosi si de valoare,cei rusesti erau simpli si urati fåcuti brut din bronz s-au alamå.Ce a urmat toatå lumea stie foamete boli de toate felurile,deportåri de copii dintr-o regiune a tåri in alta,tara puså la zid de rusi si 20 de ani a luat tot ce produceam in tarå,iar noi mancam ce mai råmanea,si atunci ca si acum erau trådåtori de tarå care erau de partea rusilor,acum de patrea nemtilor ne vand tara pe nimic.

    • Domnul sa va dea viata lunga, sanatate, sa aveti ce povesti stranepotilor si stra-stranepotilor iar pe noi ca romani ne urmareste spiritul lui Bicilis, ultimul cunoscut si dovedit fiind Pacepa.

  15. Corecta analiza, d-le Prim-Ministru. Din pacate, plenipotentiarii nostri, purtatori de asa-zise diplome, nu au capacitatea intelectuala de a intelege, ei nu sunt in stare sa vada altceva decat sabloanele ordinare impuse de aiurea.

    Cu stima,

    ________________________________ De la: ADRIAN NÃSTASE Trimis: duminicã, 20 iunie 2021 13:02 Cãtre: Virgil Breaban Subiect: [New post] O afirmatie care a cazut ca un traznet {Disarmed}

    Adrian Nãstase posted: ” Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat:”Cred cã din moment ce preºedintele SUA, Joe Biden, se întâlneºte cu omologul sãu rus, Vladimir Putin, ºi poartã un dialog deschis, este important ca ºi noi de partea europeanã sã facem exact la fel”. Sa-„

  16. Hm … se pare ca ideea ca legatura pentru a discuta aceste aspecte complicate nemulumeste … ??!!!

    Pai mai hai sa vedem ….

    1) Este Rusia pe aici prin apropierea Romaniei ?
    Este !!!

    2)Noi avem ceva treaba cu rusii ?
    Avem . Adica avem nevoie de gazele lor …. Adica noi dam dolari ei euroi ca sa prtimim gaze din Rusia. Asta fiindca acu nspe ani unii „inteligenti” s0ua fandit ca mineritul carbiune;lui e cah, obositor samd
    Da fiindca noi nu vream sa discutam doirect cu Gazprom samd etc , noi nu cumparam gaze de la rusi. Ci de la o firma germana , asa ca sa castige si Nemtia bnioi necesari ca sa plateasca zileri romani la cules de sparanghel nemtesc!!!

    deci mca cum este mai bine ?
    Sa discuti dorect cu rusii sau prin intermediul platit al unui …. „apusean” ?

    A! Da … eu chiar consider ca Rusia este cel mai sigur pericol ptr Romania – v Dusmanul Natural a lu Tache Gura de Aur !

    Insa e un numar mare de INSA …

    In primul rand sa ne aducem de inteleptele cuvinte ale lui Theodre Riiswelt „vorbeste potolit si tine o bata mare la indemana („speak softly, and carry a big stick” ). El personal cara cam in permanenta un revolver .. asa ca sa fie plus avea un numar tzapan de pusti
    Noi ?
    Cum sa va zic .. dpotarea armeiei rpomane este splendida.. traiasca pacea !!!

    vedeti voi … este de-a dreptu bizar ca cum sunt acuzati pesedistiisitii „ca vor cu Rusia”.. cand la data aderarii la NATO presedintele Romaniei era Ion Iliescu si premier Adrian Nastase!!
    Este caum sa zic .. bizar ca s aacuzi PSD de n u stiu ce atunci cand :

    – 1996 FDSN a pus la punct un contract in baza caruia Romania s-ar fi dotat cu 96 de BELL AH 1 Cobra . Idem era un program de modernizare a avioanelor IAR 93 (cca 60-64) care sa creasrca eficaitatea de atac la sol . Nu chiar cine stie ce, dar excrlernt ptr IAR 93!

    – 2003-3004 era in plina executie un program de modernizare a tancurilor TR-85 . Program impreuna cu Krauss Maffei (german, construitorul Leoparzilor)..

    Dar PSD a pierdut alegerile din 1996 si 2004 si la naiba cu programele de modernizare !!!! Si IAR 93 au fots taiate!

    Si cum sa va spun … in 2014 cand nu era sigir unde va ccadea „zarul” … tare as fi vrut sa avem cele 96 de Cobre „draculizate” , plus vreo 64 de IAR 93 cu capcitati decente de atac la sol si vreo 600 de tancuri la standardul TR-85 M1 Bizonul !

    Cum sa zic .. daca pisicu miauna si leul rage e si o diferenta de echipament (leul la 2 luni .. nu rage!)

    Cat despre ce i-a folosit lu Titulescu .. dep-anda de depanda..
    La inceput politiceinii romani doreau sa se rate anticomunisti si nu tratau cu Sovietele …..
    Cadn au bineviut era cam traliu – dejua germania, Franta, Anglia si SUA tratasera !!!

  17. Domnul MP scrie:
    ,,Părerea mea este că România diplomatică ar putea schimba diapazonul, de la mieunat la răget.”
    Cred că această frază merită un loc binemeritat în cartea recordurilor. Nu contează ce fel de record, importantă este unicitatea și exclusivitatea.
    Dar, ca să fie credibil, răgetul trebuie îndreptat și împotriva lui Joe Biden, care doar a mieunat la întâlnirea sa ,, istorică” cu liderul de la Kremlin.

  18. Acelasi tip de acceptare a istoriei si de reconciliere ar trebui sa existe si sa fie promovat de Rusia in ce priveste teritoriile acaparate cu forta de ei de la alte tari (ca in cazul Ultimatumului re. Basarabia), ca si nemtii care azi accepta sa se confrunte cu un trecut al lor foarte dureros pentru ei (cel putin la nivel de Presedinte, vedeti declaratiile recente ale lui Steinmeier.

    Doar ca rusii astazi merg pe linia cunoscuta: URSS a fost fantastic, si toate popoarele sovietice se iubeau intens sub patronajul lui Eros de la Tze Kaka PSS (Tzentralnai Komitet Komunisticheskovo Partii Sovietskovo Soiuza). Niste minciuni gogonate tipic rusesti! Sigur ca le era bine, cind popoarle astea din jur munceau pentru sa le fie rusilor bine.

    Cum sa ai incredere in ei cind ei isi mistifica propria istorie, iar 75% din rusi cred in aceste gogoshi prefabricate de KGB-FSB-Partudul Unic al lui Putin? Ca rusii isi valideaza destinul imperial, tot treaba lor, se vindeca doar cu NATO.

    Ca nemtii le intind mina rusilor, e parte a telenovelei seculare intre rusi si nemti: cu iubire, ura, crima, gelozie. Cind vad, inchid televizorul.

    https://www.themoscowtimes.com/2020/03/24/75-of-russians-say-soviet-era-was-greatest-time-in-countrys-history-poll-a69735

  19. Mă întreb, ce fel de profesor este universitarul Cristian Valeriu care, printre alte funcții, este și Prodecan al Facultății de Relații Economice Internaționale, de la ASE București? Postarea sa, referitoare la acest articol, îmi arată că nu acceptă decât propria sa părere ( vai de studenții lui, care-și permit să exprime un alt punct de vedere!). În caz contrar, te bălăcărește, aruncând venin, expunându-și public răutatea și ura. Un profesor universitar, prodecan ar trebui să vină doar cu argumente, atunci când are alt punct de vedere, nu cu jigniri! Comportamentul său este specific mojicilor de la cârciuma din colț, dintr-o mahala oarecare.
    Nu am să înțeleg niciodată îngustimea minții unor persoane ( mai ales, când au și titluri universitare), care judecă popoarele după politica pe care au dus-o conducătorii lor , într-o anumită perioada istorică sau după conflictele pe care le-au avut cu țara noastră. Astfel, ar trebui să-i numim, astăzi, pe toți germanii, hitleriști, pe italieni, fasciști, pe unguri, hortiști, pe iugoslavi, ustaviști, pe bulgari, țancoviști, pe spanioli, franchiști, pe portughezi, estadonoviști etc și să nu mai întreținem relații, de niciun fel, cu țările acestor popoare. Se pare că regula se aplică doar la Rusia și China. Ce să facem, dacă Rusia nu a mai fost trecută prin foc și sabie de la invazia poloveților ( cumanilor) și nu se lasă dominată, iar China nu a fost colonie?

  20. La mulţi, mulţi ani frumoşi! Să fiţi sănătos şi să aveţi parte de toate bucuriile normale!

  21. Pentru unii , azi este ziua in care a inceput Planul Barbarosa.

    ptr mine este ziua in care tatal meu si fratii lui au trecut Prutul ca sa isi elibereze parintii , rudele , vecinii …

    Ma rpg , ma rog unii ii tot dau ca cica asta a insemnat sa ne aliem cu Hitler …. de ce nu?

    Stiti voi cine a declarat ca razboiul antinazist este un razboi contra unei doctrine politice si deci criminal?
    Ati auzit de unu Viaceslav Mihailovici Molotov ? Ia verificati ce foinctie avea asta in 1940 !!!

    Da poza asta stiti cand a fots luata ?

    Asta : http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2013/12/parada-brest-litovsk-germano-sovietica.jpg

    Soldatioigermani (hitleristi) facabnd schimb de amabilitati cu soldati sovietci ?
    Unde? la Brest-Litovsk
    Cand ? 22 septembrie 1939 .
    Aliatii sabatireau victira impotriva Poloniei. Au facut si o poarada comuna ..
    Cine nu crede sa caute „parada militara brest”

    haio pe bune nu nazismul a justificat trecerea Prutului si campania antisovoetica.. asa cum nu putem banui ca Churchil era fervent filobolsevic …

    deci nu uitati :

    – in anii interbelici URSS a fots o putoare revizionista

    – in 1939 URSS , in combinatie cu III Reich a atacat si impartit Polonia. Unii zic ca erau chiar aliati .

    – in 1940 URSS si-a jumulit titi vecinii : Finlanda, Tarile Baltice, Romania. In deplin acord cu Hitler!!! Unii ar zice alianta …

    Asa ca va rog scutiti=ma de „morala” comuna ca da de obiecie e cam … imorala!

  22. Să aveți parte de mulți ani cu sănătate, alături de familia dumneavoastră, binecuvântați cu împliniri spirituale și cu bucurii sufletești!
    La mulți ani!

  23. Am recitit textul domnului Nastase, unde am gasit un punct relevant pentru discutie:

    ‘…De aceea, din punctul de vedere american, Rusia trebuie decuplata de China. Probabil insa ca rusii vor cere unele concesii. Sa vedem unde – Ucraina, Marea neagra, Balcani, Siria?…”

    E evident ca SUA/NATO va avea provocari multiple cu un parteneriat pe termen lung si in varii domenii intre Rusia-China. Si provocari si pericole, inclusiv militare si de leadeship.

    Prima intrebare: cui vor cere rusii concesii, daca o vor face? Se subintelege ca Romania (si nu numai) ar putea fi neinvitata intr-o sesiune de rujat zone de influenta pe batistute intre SUA si Rusia intr-o incercare a SUA de a „decupla” Rusia de China. Si de aici, necesitatea ca noi sa discutam direct cu rusii. Doar ca noi nu putem picta „zone de influenta” cu rusii, nefiind mare putere, si fara sansa reala de a decupla Rusia de China.

    Imi aduc aminte ca Ceausescu se vedea un mare mediator intre SUA, China si Rusia si vroia sa rezolve inclusiv problema arabo-israeliana, sa faca El pacea, ca un Cesar. A fost folosit ca un pion in interesele celor mari. Mmm, nu poti umfla un balon spart, sa zboare, si sa si ajunga la destinatie.

  24. Eh, nu am terminat de spus, scuze, vorbesc mult si probabil spun putine 🙂
    Deci, clar ca nu putem noi sa ne angajam sa participam cumva la „decuplarea” Rusiei de China, daca asta vor americanii. Nu cred ca la asta s-a referit dl. Nastase. Mai bine incercam sa ii „decuplam” Rusia de Republica Moldova/Basarabia. Spun „decuplam” in sens larg.
    Dar putem sa ne afirmam interesul national in contextul unei „decuplari” dorite de SUA a Rusiei fata de China. Putem avea oamenii nostri de influenta, romanii nostri care stiu ce sa faca, cind si cum. Sunt sigur ca serviciile si MAE au multi oameni destepti acolo si ca isi fac planuri pentru orice eventualitate. Sau nu?

  25. Niciodata nu este prea tarziu, un traditional La Multi Ani, cu sanatate si si sa va bucurati multi, multi ani de numeroasa Dvs. familie si ea de Dvs. .

Lasă un răspuns