Despre iubire – Epistola intâia către corinteni a Sfântului Apostol Pavel

1.De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar iubire nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. 
2.Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar iubire nu am, nimic nu sunt. 
3.Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar iubire nu am, nimic nu-mi foloseşte. 
4.Iubirea îndelung rabdă; iubirea este binevoitoare, iubirea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. 
5.Iubirea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. 
6.Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. 
7.Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. 
8.Iubirea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi; 
9.Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim. 
10.Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa. 
11.Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului. 
12.Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu. 
13.Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi iubirea. Iar mai mare dintre acestea este iubirea.

15 gânduri despre “Despre iubire – Epistola intâia către corinteni a Sfântului Apostol Pavel

  1. „…credinta,nadejdea si iubirea.Iar mai mare dintre acestea este iubirea.”

    „Voi deci,prea iubitilor,stiind mai dinainte aceste lucruri,paziti-va ca nu cumva sa va lasati tarati de ratacirea acestor nelegiuiti,si sa va pierdeti taria;…” 2Petru cp.3 v.17-18

    „Dar voi,preaiubiţilor,zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă,rugaţi-vă prin Duhul Sfânt,ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viaţa veşnică.
    Iuda 20, 21

    Va multumesc pentru ingaduinta.

  2. Toată lumea vorbește despre iubire.
    Progresiștii insistă pe iubirea de sine, în antiteză cu tradiționaliștii care pun accent pe iubirea aproapelui.
    Chiar și adepții relațiilor între persoane de același sex vorbesc despre iubire.
    Dar cel mai mult ne iubește partenerul strategic, pentru că ne oferă dragostea lui nețărmurită fără să ne ceară mai nimic în schimb…doar o dedicație amoroasă de cca 2% din PIB.

    • Domnule Zev, la ei nu e iubire, este instinctul de supraviețuire, pentru că ei știu, până și în presupusul lor ateism, că ,,Iubirea îndelung rabdă; iubirea este binevoitoare, iubirea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte”, iar ei nu vor să rabde, să fie binevoitori, să nu pizmuiască, ci vor să fie trufași și să se laude!

  3. Din pacate relatiile intre state nu se bazeaza pe iubire. De aici, si neincrederea ca sistemul de relatii internationale existent poate sa ne dea linistea necesara ca liderii lumii lucreaza pentru noi, oamenii simpli.

    Intr-o nota mai la zi: nu stiu daca ati retinut, China a dat drumul la al 3-lea copil pentru fiecare familie. Un chinez in plus pe familie: ce efect poate sa aiba in relatiile dintre China si restul lumii? Dar asupra resurselor lumii? Dar asupra agresivitatii Chinei, in cautare de resurse? Cum se va replia Occidentul in pierdere demografica masiva, in ficare an mai putini copii?

    Pe termen lung, este o miscare care reliefeaza lipsa de solutii a lumii occidentale in ce priveste materia prima pentur omenire: copiii. Importind oameni din alte culturi, statele care nu pot avea crestere demografica (de ce oare nu pot?), isi modifica tesatura sociala. Chiar ieri auzeam la radio ca in Canada va fi aceiasi problema ca si in Romania: inainte lucrau 7 oameni pentru un pensionar, azi doar 3. Impactul va fi unul sever in sistemul medical public, unde se prognozeaza cresteri spectaculoase la buget in viitor.

    • Nu înțeleg, știam că America de Nord a rezolvat problema.
      De exemplu, Biden acceptă fără rezerve orice copil de la sud de Rio Grade, cu sau fără părinții biologici
      Cât despre chinez, pe măsură ce îi crește nivelul de trai (care îi permite să- și cumpere .un Tesla), dorința de a procrea în serie a scăzut semnificativ.
      Analiștii specializați privesc cu teamă la India, țară care aproape a egalat China la cantitatea de populație și, pe termen mediu, este posibil să o depășească.
      Iată o soluție pentru Occident, deja se văd rezultate promițătoare în Marea Britanie, mai ales în Londra, administrată de un indian, aflat la al doilea mandat.
      Da, indianul vine la pachet cu tulpina specifică, dar rezolvă vacciniștii problema…
      PS
      Cum îți explici că ditamai Joe Biden, liderul unei țări cu 1000 miliarde buget pentru ,,apărare”, a simțit nevoia susținerii de către aliați, înaintea întâlnirii cu un singur om, un oarecare Vladimir Putin, liderul unei țări de 159 milioanebversus 1 miliard plus 50% din PIB-,îl mondial ?
      Să ne amuzăm de pe margine, eu aduc semințele și tu pop corn -ul.
      Bine, de acord, dau eu berea… (Z)

      • Zev, tocmai m-am luat de un negru care isi parcheaza truckul in fata cladirii unde stau la 4 AM si sta cu motorul mergind, sa avem somn bun. Parcarea nu e permisa, dar pe el il doare-n shpitz de legi si reglementari.
        M-am dus sa vorbesc cu el omeneshte, dar m-a luat cu ” why the f…are you taking pictures of my truck”? Lumea e a lor azi, albii sa taca sau sa plece. Canada nu mai e tara care a fost cind am venit aici acum 25 ani!!!!

        Daca va mai aduceti aminte de cazul Fortin de care am amintit aici: mare scandal, asa cum preconizam, e legat de ministrul apararii civil turbanez al lui Trudeau. Liderii armatei canadiene se pare ca sunt fierti pe Trudeau. Pe Fortin se pare ca l-au dat afara fara sa se respecte procedura, si ar fi primit semnale ca sa isi faca bagajele. E in justitie cazul.

        E o zi proasta pentru mine, dar daca dai o bere poate imi mai revin 🙂
        Nota: am aplicat pentru pasaport romanesc.

        https://nationalpost.com/news/canada/canadian-press-newsalert-maj-gen-dany-fortin-files-court-challenge-of-his-firing

      • Elena, in loc ca guvernul aici sa promoveze fertilitatea si sa finanteze programe pentru cupluri ca sa faca copii, se dau bani pentru operatii de schimbare de sex. Plus ca e o lume fara busola. Multi cu care vorbesc spun ca vai si amar pentru noile generatii, ce ii asteapta va fi cumplit: o casa aici costa cam $1 milion. Ori tinerii astia deja au datorii luate sa isi termine facultatile, bani pe care trebuie sa ii ramburseze. De unde bani sa iti iei un mortgage de 1 milion? Iar daca totusi iei un milion esti sclav pe viata la o banca.

        Solutia? O sa o dau eu canadienilor: emigrarea in Romania (daca Romania ar avea un program destept ar putea atrage oameni de calitate din SUA si Canada si chiar Australia)! Deja unii vin, dar le e greu cu rezidenta am inteles.

        In ce priveste fertilitatea, scade banui si din cauza stilului de viata absolut haotic, goana dupa bani, mincarea foarte proasta (cea organica extrem de scumpa). Ca sa nu mai vorbim de toate chimicalele Plus o ideologie de „egalitate” intre sexe care nu lucreaza.

  4. Summit NATO, Bruxelles: Europenitatea Organizaţiei este sacră şi de granit pentru securitatea Europei

    Summitul NATO de o zi, care a avut loc la Bruxelles, luni, l-a avut pe presedintele american sub reflectoare. Joe Biden a captat atentia publica prin doua enunturi, socotite memorabile, demne de rubrica “Declaratia zilei”. “America a revenit”, la masa multilateralismului, a repetat Biden anuntul pe care l-a facut in prima zi a turneului sau european, de la summitul G7, din Marea Britanie. In al doilea rand, referindu-se la Tratatul de la Washington, semnat in 1949 pentru crearea NATO (desi, in treacat spus, semnatura lui Harry Truman a fost ca o pata de sange pe actul de nastere al Aliantei, datorita genocidului atomic japonez, din 1945), Joe Biden a reafirmat, cu adevarat notabil, ca “Articolul 5 este o obligatie sacra (…). Vreau ca intrega Europa sa stie ca SUA sunt aici.” Pe de alta parte, urechile lui Biden au auzit tot ceea ce vroiau sa auda despre atatarea si coalizarea impotriva Rusiei si Chinei. Exista insa si un adevar nespus la summit. In tot timpul cat SUA au fost “plecate”, Europa nu a plecat nicaieri, a fost mereu prezenta si activa in a gestiona riscurile si amenintarile de securitate la adresa sa. In mod practic si probat, europenitatea NATO confirma, pentru acum si viitor, ca este sacra si garanta pentru securitatea Europei. Europenitatea NATO 30, prin componenta, teritoriul si populatia determinante, este o garantie de granit pentru securitatea europeana, fara riscul unor brese de absente temporare sau de retragere din dispozitiv. Tensiunile cu cealalta jumatate a europenitatii, reprezentate de Rusia, pot fi calmate si aduse sub control printr-o politica externa de dialog si destindere, reciproc asumate. Drept principii regulatoare ale destinderii si increderii pot fi acceptarea diferentelor de abordare, care sunt normale intr-o lume a democratizarii relatiilor internationale, si neimpunerea ostila de linii rosii pe frontierele celuilalt (sau in spatii nemijlocite sau apropiate, de identificare, de prealarmare si de securitate preventiva).

Lasă un răspuns