Marius Ghilezan, „Cultura ostracizarii trecutului si reintoarcerea lui Marx”

„Studenții de la Oxford au votat că Regina Elisabeta e retrogradă, iar portretul ei din tinerețe trebuie scos de pe pereții principalelor săli de curs. Pare incredibil, nu? Asta după ce noua generație de politicieni i-au ridicat lui Marx statuie.

Gestul incredibil de scoatere a portretului Reginei Elisabeta de pe pereții uneia dintre cele mai prestigioase universități britanice a apărut la scurtă vreme de la decizia sponsorilor celei mai vechi Colegiu britanic, Oriel, de a opri finanțările, dacă nu scot din portic statuia lui Cecil Rhodes, fost prim ministru Cape Colony (1890–96), actualul stat Africa de Sud.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“Rhodos a fost un imperialist, om de afaceri și politician care a jucat un rol dominant în Africa de Sud la sfârșitul secolului al XIX-lea, determinând anexarea unor vaste teritorii,” așa îl descrie recent BBC.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
 
Conducerea Colegiului, culmea, cel mai vechi din Marea Britanie, înființat de Eduard al II-lea, încă din 1326, anul morții lui Osman Întregitorul triburilor otomane, care a luat în sabie tot Bizanțul, a tăcut mâlc. Când noi încă nu ne băteam la Călugăreni cu turcii, englezii aveau primul liceu. 
Portretul Reginei din tinerețe, postat decenii întregi pe holul cel mare de la Magdalen College, o instituție, cu o îndelungată istorie și o legătură strânsă cu membrii familiei regale, a fost coborât.

Comitetul elevilor a votat pentru scoaterea tabloului de pe perete, susținând – potrivit The Telegraph – că reprezintă un simbol neplăcut al „istoriei coloniale recente”. Portretul a fost dus în depozitul colegiului, potrivit președintelui Comitetului de luptă împotriva simbolurilor regale.

Gavin Williamson, secretarul de la educație, a intervenit marți seară condamnând mișcarea „absurdă” a tinerilor de la Oxford.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 Tânărul student, liderul acțiunii de coborâre a portretului regal, Matthew Katzman, a declarat presei britanice că de acum înainte instituția de învățământ va fi neutră, pentru ca toți (indiferent de opțiuni politice) să se simtă bineveniți”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Dar cum să dai portretul Reginei jos de pe pereți, pentru că noua cultură, descrisă drept cea a anulării sau anihilării, e într-un război cu istoria?
 

Se poate spune, fără tăgadă, că Regina e ostracizată. Puradeii corectitudinii politice, ideologie sectară cu origini maghiare (despre , György Lukács și Monte Veritas/ Muntele Adevărului am mai vorbit n.a.), născută la sfârșitul primului război mondial, e în plină expansiune azi, când albii sunt puși să pupe cizmele negrilor. 
E o lume cu susul în jos, ați spune. 
 
Se căsătorește robul Antirasist cu roaba Încălzirea globală 
 
Noua elită a lumii se luptă cu statuile imperialiștilor. Asta după ce au biruit lupta cu încălzirea globală, pe care o simțim în nopțile de iunie cu plapuma pe cap.
Renegarea trecutului nu e o acțiune nouă. Provine din străfundurile gândirii lui Marx, ideologul celei mai odioase orânduiri sociale, comunismul. 
Părinții noștri mai știu despre ședințele de demascare ale partidului comunist, în care vechii corifei ai aceleași conjurații contra ființei umane își dădeau în gât liderii defuncți. Dar totuși, niciodată, V.I.Lenin, teroristul ideologiei criminale, n-a fost scos din sarcofagul său din cristal, pus spre îngrozirea oamenilor în Piața Roșie din Moscova, în toată perioada ciumei roșii. Doar post-comunismul ne-a vindecat de criza petelor pe creier, cauzate de regimul despotic al celebrului asasin. 
La orele de filosofie politică, în primii ani ai devenirii generației noastre, am învățat despre obscurantismul dogmatic și despre formarea omului nou, pe care-l vedem azi în toată splendoarea sa.

Citește și: De ce trebuie să urmărim eşecul experimentului Ascona? | OPINIE 
 
Dar de unde vine noua legiune din occident a distrugătorilor istoriei?

Noi am trecut prin același calvar. Englezii experimentează azi, la fel ca americanii, o cultură a distrugerii trecutului, pe care nici comuniștii n-au reușit-o să o ducă la bun sfârșit. 
Vedeți de ce le-am pus trepădușilor cu spray-uri de vopsele ștampila de neomarxiști?

–––––––––––––––––––––––––––––––-

“Regina a ajuns să fie cea mai recentă victimă a culturii ostracizării (culture cancel) după ce studenții de la un colegiu de la Oxford au votat pentru scoaterea portretului ei de pe pereți”, susțin Craig Simpson și Tony Diver de la The Telegraph.

––––––––––––––––––––––––––––––––

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

În urma morții afro-americanului George Floyd, ucis de polițistul american, anul trecut, mii de gangsteri ai corectitudinii politice au ieșit pe străzile orașelor americane cu ciomege, spray-uri și bolovani pentru distrugerea vestigiilor trecutului. 
Părinții fondatori ai SUA au fost agresați în piețe publice, pe motiv că au practicat sclavia. 
Aceste manifestări s-au extins și în Canada, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia și Olanda. Violența protestelor s-a năpustit cel mai adesea asupra statuilor și monumentelor asociate cu rasismul, în special în SUA.

Multe edificii ale memoriei au fost vandalizate, distruse și înlăturate de indignații de propria condiție.

Așa s-au născut celebrele mișcări progresiste ANTIFA și Black Lives Matter. Manifestările de o cruzime feroce s-au răspândit ca o molimă pe întreaga planetă.  Indignarea pe personalități proscrise a căpătat amploare mondială, statui ale unor personalități istorice fiind vandalizate și coborâte de pe socluri, în Belgia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“Generația neomarxistă a schimbat lozinca luptei de clasă, cu cea a luptei de rasă,” este de părere Martin S. Martin de la Republica.ro

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Școli și străzi din America, care purtau nume ale unor personalități istorice acuzate de rasism, au fost redenumite.

New Age sau despre renașterea feudalismului întunecat

New age sau despre obscurantismul renașterii feudalismului întunecat, ar fi putut fi titlul comentariului meu de azi.

Le spune cineva de dincoace de Cortina de Fier, imberbilor studenți și studentelor cu năsucuri pudrate și tatuaje pe pulpe, că Antihristul a mai fost pe la noi și deja știm sfârșitul acțiunii de distrugere a trecutului.

citește și: Studenţi români la universităţi neomarxiste

Li s-a urât cu binele am putea spune. Nu sunt de vină ei, ci anii de îndoctrinare forțată a profesorilor cu zoaiele corectitudinii politice.

Dacă n-ar fi existat plictisul generațiilor de antirăzboinici, grupați pe căprării, pe de o parte veganii, pe de alta homosexualii, budiștii și ateii, în altă parte a Muntelui Adevărului din Elveția primului război mondial, n-ar fi luat așa de mare amploare juntele ideologice ale corectitudinii politice.

Originea BLM și ANTIFA

După alungarea guvernului Bella Kun de la Budapesta de către armata regală română, ministrul culturii de atunci, György Lukács, născut György Bernát Löwinger, și-a găsit un cuib de viespi ideologice în odihnita regiune a neutrei Elveții.

Vizitând comunitățile alpo-sexuale, le-a definit culture (CANCEL CULTURE, azi). S-a așezat la masă cu noii săi discipoli și a gândit o strategie de cârmuit lumea prin sub-culturi. Chiar el le-a denumit așa. Pe acolo au trecut și dadaiștii, albii visători ai reintepretării lumii prin avangarda reducerii vieții la absurd.

Ducele de Progres și neuronii uciși

Prinzând un evreu bogat, György Lukács a înființat Școala de la Frankfurt. N-a rezistat în Germania celui de-al doilea Reich, pentru că a fost expulzat de Hitler, citindu-i ideile nepotrivite regimului de teroare impus de el.

Mai are sens să explicăm valențele anticreștine ale mișcărilor de distrugere a trecutului și de ridicare pe soclu a nimicului în rang de Duce de Progres?

–––––––––––––––––––––––––––––––

Dicționarul englez Merriam-Webster traduce “cancel culture” drept “cultura denunțării.”
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ce e “cancel culture”?

Fiind o variantă a termenului call-out culture (în traducere literală „cultura denunțării”), noțiunea constituie o formă de boicot, explică Wikipedia pentru căutătorii de pe google.

Expresia furiei unei generații nu trebuie confundată cu existența paranoiei culturii. Agenții schimbării, acești noi revoluționari de profesie, simplii nimeni, luptă împotriva propriilor lor identități.

A te închina în fața cuiva e un ritual de supunere! Englezii au destule păcate pe cap. Pot să o facă. Dar nu trebuie să extindă practica la nivel planetar.

Credincioșii l-au însoțit ieri pe Isus, Fiul Domnului, în timpul procesiunii de urcare la cer. În același timp, necredincioșii s-au gândit cum să rânduie minunata lume nouă, fără Regina, atât de venerată și de iubită de pe pereți.

Cratima dintre ființă și neființă face roșu în gât

Un acord în dezacord al existenței umane și o cratimă comportamentală între ființă și neființă.

Cabotinii spectacolului măreț de dărâmare a lumii vechi au spectatori, spre groaza celor care au citit mai multă istorie decât se cuvenea unui muritor.

Mișcarea denunțătorilor istoriei are adepți. Asta reprezintă un motiv de înfricoșare.

Omul nou așteaptă după colt

Neomarxiștii pot coborî oricând pe planetă hidoasa figură a Omului Nou, atât de râvnit de mișcările totalitare, de la fascism la comunism.

Schimbările radicale ale istoriei lumii au adus o nouă paradigmă, îndeosebi aceea a omului mutilat de legăturile cu istoria. Un revoluționar. Unii au murit eroic fără dinți, fără a ocupa vreun spațiu în panoplia reformelor. Cuvântul acesta mă obsedează demult.

Nimic nou sub soare, am putea spune

Homo Novus, gândit de Cicero, desemna omul fără trecut, fără arbore genealogic. Mai târziu, sub influența gânditorilor iluminismului francez, reapare proiectata lume nouă, din dorința de reorganizare a societății, Despre faptul că Revoluția Franceză și-a devorat fii, agenții progresului, nu mai are rost să ne reamintim.

Revoluțiile şi răscoalele de-a lungul istoriei, de asemenea, au ridicat din anonimat „oameni noi”. Iluștrii Nimeni în lume au ajuns personaje. Dar niciodată Regi sau Regine.

De ce nu-s neofasciști demolatorii de statui?

Cât despre demolatorii de statui, i-aș putea încadra în categoria neofasciști. Numai că algoritmii Noii Ordini Mondiale te stigmatizează cât ai clipi sau cât ai apăsa pe o tastă.

Războinicii corectitudinii politice cred că odată cu ei se reinventează lumea. Noi, beneficiarii vieții din post-comunism, putem depune oricând mărturie, în orice tribunal ad-hoc, că fapta a mai fost comisă.

A existat în istoria României cel puțin o generație obligată să-și denunțe părinții. Altfel nu puteau supraviețui. Experimentul Pitești, unic în lume, ar putea fi component al hărții terorii din clasele de produs noii revoluționari.

Să mai zică cineva că nu există o rescriere a istoriei! Învingătorii au mereu buni desenatori. Dar și hoarde de aplaudaci.

Mai știe cineva de unde au fost scoase frumoasele fete care aplaudau venirea Armatei Roșii Salvatoare în București? Există și în publicistică o anumită pudoare.

12 gânduri despre “Marius Ghilezan, „Cultura ostracizarii trecutului si reintoarcerea lui Marx”

  1. Românii realizează în mică măsură gravitatea fenomenului neomarxist care se întinde precum cancerul, parcă în sincronism cu UE și NATO.
    Să fie oare o simplă coincidență ?
    Unii vor spune că da, din moment ce Marea Britanie este afectată de eroziunea culturală programatică mai intens decât restul tarilor de pe continent. Este adevărat, dar să nu uităm că GB a devenit, din putere imperială, ea însăși o colonie. Fie datorită influenței nefaste nord americane, fie prin efectul… bumerangului.
    În acest context caracterizat de expandarea degradării morale tot mai aproape de Romania, tare mi-e teamă că se refac germenii care au prefigurat conflagrațiile mondiale ale secolului XX.
    Până la urmă, resetarea istoriei a dus întotdeauna la repetarea greșelilor trecutului, cu consecințe tot mai devastatoare asupra umanității.

    • Din pacate concetatenii nostri nu realizeaza mult mai multe, parca sunt amortiti la minte iar, daca li se ofera mult circ si putina, putina paine, multe, multe retele de socializare si multa „ghiorlaiala” totul este perfect, nu ii intereseaza ce se intampla maine cu ei si tara asta.
      „Marea Resetare” isi urmeaza cursul insa, se pare ca vom aveam parte de multe amendamente in favoarea natiunilor care stiu sa-si negocieze prezentul si mai ales viitorul.

  2. Noua generație de absolvenți ai facultățile neomarxiste (renumite nu numai prin faptul că acolo se realiza o pregătire temeinică, ci și pentru obiectivitatea cu care abordau diferite subiecte) sunt , astăzi, în România cei care ne spun, nouă, care am învățat aici , că suntem ,,răsuflați” și ei sunt cei care au realizat minunatul P.N.R.R., întors de trei ori de la U.E. Ce-or fi zis cei care l-au analizat?. Dăncilă și Guvernul PSD erau analfabeți, făceau prostii, trebuiau înlăturați și au venit ei să demonstreze românașilor cum salvează țărișoara aceasta, pentru a aduce-o pe culmile înalte ale progresului. Mai mult, Donald Duck ne spunea de la Arad ( unde se afla în campanie) cum trebuie făcut un program, un proiect, ca și cum acest celebrul P.N.R.R. l-ar fi făcut altcineva, nu ei care ne guvernează de câteva luni. Important pentru domnia sa este șefia PN,L nu .PN.R.R. Asta este și românașii ar trebui să se trezească”
    Cât despre statui, ele s-au dărâmat încă din Egiptul Antic, iar Inchiziția a interzis zeci de cărți. Până și în democratica S.U.A. , au fost interzise unele cărți, în câteva state ale federației, în vremea lui Reagan, dintre care, amintesc:
    ,, Abatorul cinci” de Kurt Vonnegurt
    ,,Maimuța goală” de Desmond Morris
    ,,Clopotul de sticlă” de Sylvia Plath
    ,,Fălci” de Peter Benchley
    ,, Avortul” și alte romane de Richard Brautigan
    ,,Kramer contra Kramer” de Avrey Cormen
    ,,Nașul” de Mario Puzo
    ,,1984” de George Orwell
    ,, Minunata lume nouă” de Aldous Huxley
    ,,Fructele mâniei” de John Steinbeck
    ,, Împăratul muștelor” de William Golding
    ,,Adio arme” de Ernest Hemingway
    ,, De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger.

    • Nu-mi vine să cred, nu știam.
      Înseamnă că starea de degradare a democrației în SUA este mult mai gravă decât credeam.

  3. Domnule Năstase, să înțeleg că sunteți în mare pană de inspirație de găzduiți asemenea elucubrații? Mă surprindeți foarte neplăcut … Cât despre domnul Ghilezan, ce să spun, dela ultima sa carte decentă, Impostura, a luat-o repejor la vale …

  4. Furat ..
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Rațiuni diferite, același rezultat. Constrângerea și umilirea individului.

    1. Pe vremea lui Ceașcă ziceam că suntem vai de steaua noastră, că nu avem și noi plase de plastic, precum occidentalii, pe care îi invidiam până în măduva oaselor pentru așa semn de civilizație. Ne consideram milogii Europei, pentru că mergeam la cumpărături cu plasele de bumbac în buzunare și genți. Iar când, prin vreo minune, aveam plase de plastic, le foloseam ad infinitum, spalandu-le și punându-le la uscat pe sârma de rufe. Ani buni după Loviluție făceam haz de chestia asta. Era semn de comunism și subdezvoltare.
    1.1. Acum toată lumea civilizată merge la cumpărături cu plase de bumbac. Iar dacă au de plastic, le spală și le reutilizează. Acum e semn de democrație și superdezvoltare. Acum salvăm planeta.

    2. Pe vremea lui Ceașcă alimentarea cu energie electrică se întrerupea zilnic pentru câteva ore. Oamenii ieșeau în balcoane și fluierau ori huiduiau. Eu însumi, elev fiind, făceam asta de fiecare dată când „se lua curentul.” Era semn de necivlizatie și dictatură.
    2.1. În viitorul foarte apropiat, la nivel european, se prevăd măsuri similare: întreruperea curentului pentru câteva ore zilnic. Deja sunt câteva sute de localități-pilot în Europa, în care se experimentează acest lucru. Acum e democrație, semn de civilizație, salvăm planeta.

    3. Pe vremea lui Ceașcă urlam toți că se bagă soia în salam. Semn de bătaie de joc la adresa oamenilor. Și de inferioritate civilizationala.
    3.1. În viitorul mediu, planurile globaliste prevăd înlocuirea consumului de carne cu soia (documente oficiale, nu conspirații). Pentru că, vezi Doamne, animalele, prin gazele emanate, distrug ecosistemul. Acum e semn de responsabilitate și maximă implicare, salvăm planeta.

    4. Pe vremea lui Ceașcă ne scoteau o dată pe trimestru la muncă patriotică. Duminica, în singura zi liberă. Strângeam gunoaie, curatam diverse zone etc. Pentru că așa e în dictatură.
    4.1. Acum, tot în zilele libere, elevii sunt scoși de ong-uri cu nume pompoase și finanțări obscure și oneroase la acțiuni similare, dar cu denumiri sofisticate în engleză. Acum, însă, se numește responsabilizare și conștientizare. Salvăm planeta.

    5. Pe vremea lui Ceașcă elevii aduceau la școală sticle și borcane plus maculatură. Era o dovadă teribilă a unui regim inuman. Care își bătea joc de copii, punându-i să caute și să colecteze obiectele respective.
    5.1. În lumea civilizată, copiii și adulții fac exact același lucru acum. Numai că se cheamă „colectare selectivă ” și este un mare semn de empatie cu planeta. Pe care, of course, o salvăm.

    6. Pe vremea lui Ceașcă aveam căldură cu porția. Pentru ca oamenii să se îmbolnăvească și să moară. Un regim criminal.
    6.1. UE este pusă acum pe sistemele de încălzire, pe care le supraimpozitează. Că poluează. Chipurile. Pe care vrea să le reglementeze la un minim de utilizare și la un număr de grade (se oscilează între 18 și 19 în locuințe). Acolo unde există sisteme centralizare de încălzire în Occident (cvartale de blocuri, cămine etc) furnizarea căldurii este deja restricționată în perioada nopții, iar în timpul zilei nu se depășesc iarna 20 de grade în locuințe (am trăit pe propria piele). Acum nu se mai îmbolnăvește nimeni de frig. E dovadă forte de efort comun. Ca să salvăm planeta, desigur.

    7. Pe vremea lui Ceașcă eram de râsul lumii prin faptul că în weekend circulația automobilelor era restricționată (numere cu soț și numere fără soț). Că așa e în dictatura comunistă.
    7.1. UE intenționează să interzică circulația autoturismelor în weekend. Iar în timpul săptămânii, să o restricționeze drastic (Germania, pare-se, este prima care va implementa acest sistem dement. Pardon, progresist.) Acum e dovadă de coabitare inteligentă. Pentru planetă. Ca să o salvăm, firește.

    Bine că am scăpat de dictatura comunistă. Am ajuns cu toții în Raiul neo-marxist!

  5. Eu care nu prea am retineri la deschis gura, i-am scris Primarului din Toronto si l-am intrebat pe cind sa ne asteptam sa faca „Politia Statuilor”? Se poate usor face cu lozinca plasata deja pe piata de BLM: „Defund the Police!” Daca pe vremuri Politia Secreta (Secu) din statele comuniste se uita in dosarele viilor, astazi ni se propune in marile democratii sa se investigheze dosarele mortilor, si sa se analizeze care din ei merita sau nu o statuie, conform normelor morale din secolul 21. Cred ca nu se califica nici unul, deci adios statui. Cel mai eficient ar fi sa demoleze toate statuile si sa faca un website pe net cu ele. Se pot sterge mult mai usor pe calculator. Sa adaugi in fisier ca era alb si crestin si rau e floare la ureche pentru hackeri.

    Nota pentru stimabilul cu coada, Ghitza: probabil ca am luat unu la copiat la Socialism Stiintific (eram mai bun la ala practic, cu tovarashelele), nu doi, dar tu crezi ca eu mai tin minte toate detaliile astea? Putea foarte bine sa imi dea 0.5. E adevarat ca nu am fost prea abil la fitzuica. Nu a fost intentia mea sa arat ca eram „rezistent”, dar eram ca orice tinar, nelinistit. Ca tu purtai blugi la scoala comunista mi-e greu sa cred, dar poate in anii 70 va lasau tovarasii de la partid. Si lor le placea, pe ascunselea, Occidentul pe care il infierau public. Ce de Kent mai fumau sefii de la partid, si cu ce parfurmuri frantuzesti ne imbiau duduile! Decadent, decadent, dar tare tentant acel Occident! Toate filmele interesante veneau din Occident, si erau toate pe casete video care mergeau prin reteaua de prieteni. Era vreunul care se luada ca a fost la Moscova? Hai sa fim seriosi, Ce sa aduci de la Moscova? NU aveau rusii nimic interesant, in afara de Lada, si aia facuta pe licenta Fiat. Un mini tanc pe roti. Dacia era Ferrari pe linga Lada 🙂

    • Detaliii ?

      ma un doi putea obtine oricine!
      DaUNU .. ehe!

      Da ma rog matale .. nu stii \dect „comunim” si ca cam atat.

      ma poa pe la tara la tine nu se auzise .. insa cea mai bin comert se facea la rusi!
      Ce sa aduci ? Un aspirator Vihr (cmparat cu 40 ruble vandut cu 1000-1200) Caciuli de blana – 10=12 ruible, vandute cu 4-500.
      Ru mi-ma adus un magnetiofin sterei.. blitz electronic …. AM mers 1 luna (relatii) , MMoscova, Lenigrad. VAzxut si devazut nuzeul Puiskin (14 Cezan unu langa alltul!. Buatiarea de avsint a lui Picassp plus plus plus)) Ermitajul, samd etc etc. La 3 saptamani duopa revenire …. am cumparat haine de piele , 3.500 lei…

      Filme?
      Mai nu stiu in ce fund de tara traiai tu .. insa cum sa iti zic la un moment dat noi le pvesteam fancezilor ce urma sa vina la Dallas Ewing Oil…

      A nite . Am reusit un 2 (doi) Asta ptr „atitudine”
      – Nu incercati sa ma salvati. Pur si implu nu am invata aceasta lectie … dand nepasator din umeri . Pe urma , unii nu credeau ca chiar 2. Arata carnetul pe hol „ba acum pot sa zic ca am luat tioate notetel posibile si imposibile!”

      Da unu … adica sa ma las prins copiind ?!

      Sau sa ma autovictimizez ?!

      PS das, am avut tioate notele de la 2 la 10. Un singur 2, vreo 2 de 3 „asa ca sa fie” , „sa evit monotonia” ….

Lasă un răspuns