Mihail Sebastian, „De doua mii de ani…”

In continuarea „Jurnalului”, am dorit sa citesc si alte lucrari ale lui Sebastian.”De doua mii de ani…”a fost scrisa in 1934, tot sub forma de caiete de jurnal. De fapt, un roman autobiografic in care trateaza conditia evreului in societatea romaneasca. Dar si conditia intelectualului in perioada interbelica. Interesanta este prefata lui Nae Ionescu pentru care Sebastian avea o mare admiratie. De altfel, unul din personajele centrale il reprezinta. Textul lui Nae Ionescu l-a dezamagit. Cu toate astea, Sebastian il publica la inceputul romanului sau.

Cartea a generat numeroase controverse atunci cand a fost publicata. Si pentru fisele de roman dar si pentru paginile lui Nae Ionescu. Sa ne reamintim, era perioada de ascensiune a fascismului in Europa dar si a legionarismului in Romania.

Voi relua un singur fragment din carte:”Grosolan vorbind, cultura romaneasca n-a depasit inca stadiul problemelor de constiinta pe care i le punea la 1860 aparitia drumului de fier. Cu apusul sau cu rasaritul, cu Europa sau cu Balcanii, cu civilizatia urbana sau cu spiritul rural, intrebarile sunt mereu aceleasi.”

14 gânduri despre “Mihail Sebastian, „De doua mii de ani…”

  1. Sefu

    geaba .
    Mnevoastra sunteti „stampilat”. Iata 2 exemple (postari din alte parti .. ceva in kegatira cu China si Muntenegru)

    O teapa de 1 mld $ e chiar ok.. fata de 1.5 miliarde de EURO cat a luat Romania de la
    bechtel ptr 45 de km de autostrada ! Si asta acum vreo 10 ani cand euro era baban

    Corect. Si Nastase inca isi numara ouale in libertate.

    Hai pe bune … asta e.
    „Ei” nu pot renunta ….. nu de alta dar au multa trufie in ei .. si daca ar recunoaste ca totusi, totusi … ar fi ca si cum ar cita in direct pe Postelnicu. Adica e o problema de „credinta” devenita una de „existenta”.

    Sczue da cam asa se vede situatia

  2. Dupa De 2000 de ani musai Cum am devenit huligan .Nu stiu daca prefata prof Tache Ionescu l-a dezamagit mai degraba se astepta sa nu o primeasca avand in vedere pozitiile politice ale celor doi .Eu am inceput sa citesc M Sebastian cu romanul Femei si apoi jurnalele lui Tarziu am aflat de orasul cu salcami

  3. off topic
    Anonim, când vorbiți de mafia gumoaielor vă referiți la o firmă românească, cu salariați români de ordinul sutelor și numeroase utilaje și autovehicule specifice, care a încheiat un contract perfect legal, sau la grupurile obscure care permit importul în România a deșeurilor Occidentului? Fiți mai explicit, și haideți la dezbatere dacă vreți.
    Se poate face salubritate cu firme alternative de… apartament ?
    Strângerea gunoaielor presupune o logistică serioasă, plus un personal stabil dispus să manipuleze orice dejecție, fără să strâmbe superior din nas.
    Se așteaptă Clotilde Armand să scoată gunoaiele din cartiere cu oengistele lu’ pește prăjit injectate cu fonduri străine cu singurul scop, cel de a destabiliza societatea românească ?
    Mai gândiți- vă când vorbiți de mafii.
    Poate domeniul fierului vechi ar trebui să ne trezească mai mult atenția….
    Și încă ceva, zecile de mii de tone de moloz abandonate printre noile ansambluri rezidențiale de la periferia capitalei, interesează pe cineva?
    Sunt multe, prea multe de spus…
    continuați, eventual, dvs.

    • Banuiesc ca va referiti la mine. Imi cer scuze ca mi-am permis sa-mi expim cateva idei in legatura cu deranjul facut de d-na cetatean european, primarita Clotilde.
      Am inteles ideea, ca trebuie sa-mi bag mintile in cap si sa ma mai gandesc cand aduc vorba de mafii si intr-adevar, ar fi multe de spus despre toti. Oricum, ramane cum am stabilit, cum am scris.

  4. Surprinzător pentru mine este faptul că Mihail Sebastian avea o admirație pentru Nae Ionescu, care împreună cu fostul lui student, Mircea Eliade, frecventa cercurile intelectualilor legionari sau a simpatizanților acestora. De fapt, Mihail Sebastian a scris la ziarul lui Nae Ionescu, ,,Cuvântul” pe vremea când acesta era doar unul cultural. Nu am înțeles niciodată de ce Sebastian a fost un admirator al lui Mussolini. Probabil, pentru programul lui economic și social. În facultate, profesorul cu care am făcut cursul de filosofie românească interbelică, cu titlul ,,Rational și irațional în filosofia românească interbelică”, Nae Ionescu era trecut la iraționaliști. Pentru întrebările pe care i ie-am pus la un seminar: De ce Nae Ionescu este irațional, când el este specialist în logică? În ce constă iraționalismul lui, pentru că eu nu am găsit nimic irațional în articolele publicate în ,,Roza vânturile”, m-a costat nota 7 la examen ( eu am avut la toate examenele de istorie a filosofiei universale numai 10). Acel profesor era ca Teodora-informatoarea. Ne miram, cum el, în marea elită a acelor vremuri a profesorilor facultății noastre, a reușit să pătrundă.
    Mi-ați trezit interesul pentru jurnalul lui Sebastian Am să-l citesc.

  5. Scuzele mele.. DAR ..

    Desi subectu pare a fi „lejer”, chiar „mahalagesc” , de „prost gust”, samd etc ne arata ca aia care ne bat la cap cu „multiculti” e de fapt „uniculti” ..
    Cica nestire Marcel Ciolacu, filmarea indecentă de la hotel cu 2 domnișoare. Reacție fără precedent!
    Porostie totala, da TOTATALA Asta este ptr mediul anglo-saxon protestant sau si mai bine (mult mai bine!) presbiteranian sau asa ceva. Afacerea Profumo, acuze diverse in SUA .. samd .
    Acolo la „ei” …

    In alte zone …… e mai latfel..

    De exemplu in Grecia unu Andrei Gicu Papandreou, nascut in 1919 , casatorit a 3a oara cu una bucata stewardesa blonda (cel putin in poze) nascuta in 1955 (cu 37 ani mai tanara!) se prezinta la alegeri in 1993 si CASTIGA! !!!
    Nimeni nu a zis nimic despre sotia mult prea tanara …. dar totusi se pare ca a contat! Adica daca Andrei asta poa sa isi permita sotie cu 37 de ani mai juna. sigur ca poate si are forta sa fie si premier!!!!!

    In Franta (tara lui Henry 4 si Luis 14 ambii imoderati in consumul de femei!) prima doamna , Danielle Miterand trezita pe la 2 noaptea se stropseste catre … „Si de unde vrei tu sa stiu in ce pat doarme presedintele tau? ” Presedintele „lui” era sotul ei .. si era cam o situatie in care Jupiter trebuia anuntat !!! Dar in ce pat sa il caute?
    Peste cativa ani cand Miterand s-a dus acoli unde cu totii … Danielle a primit ca langa ea sa mearga si Mazarinette (fica nelegtima a regretatului) ba si mama ei (amanta …).
    Toata Franta o admira pe Danielle „ce doamna! ce maniere!!”
    A da Mazarinette era unu din cele mai bine pastrate secrete publice. Adica patrionii si directorii de presa stiau . Uneori , in discutii „lejere” cu ei Miterand lauda performantele scolare ale fetei … Dracu il lua pe reporteru indiscret – se spinzura ca sa nu moara de foame!

    Cam asa si in Romania interbelita .. in care sefii liberali s-au cutremurat auzind ca Maniu „nu @@@e” ….

    Adica ce voi a spune .. in unele tari stirea negativa nu este ca politicianul X are amante ..chiar si tinere .. ci ca nu are viata sexuala!
    Ar fi mai usor de gestionat (pe plan intern)acuza csa X are 3 „neveste” .. ca el ar putea raspunde „Pot ! ERu pot! Tu impotentule esti invidios” in hohotele spectatorilor.. si sa castige 50% din electoratul feminin ca poate. in afara de +66% elecoirat masculin!

    PS .. ia ghicti in ce tara a aparut bestselru „tarfa Republicii” scris, scuze, de zisa tarfa ?

  6. Pentru ca o „lume noua” sa se nasca „lumea veche” trebuie sa moara, si daca inca isi mai tiraste un picior, trebuie ajutata cu un glont.

    In Toronto, de exemplu, acum doua zile au mai darimat o statuie a lui Ryerson. Nu-si platise cotizatia la BLM. Azi, o asociatie necunoscuta i-a gasit ceva schelete in dupap unei alte statui, un fost domn crestin, evident, care ar fi fost membru fondator al unei scoli catolice pentru indigeni. De curind. Canada a trecut printr-un soc cind s-a descoperit o groapa comuna unde ar fi fost inmormintati peste 200 copii de la una din aceste scoli de re-educare catolice a indienilor indigeni. De aici si indignarea unora.

    Dl. Primar a raspuns ca, da, e nevoie sa se schimbe legea ca sa nu mai avem statui care nu corespund normelor de civilizatie din 2021. Exista vreun personaj din istorie care impartaseste valorile din 2021? Deci, se da lichidarea la statui. O sa urmeze si romanii trendul? Stefan ce Mare si Sfant nu o fi fost un pic cam muierelnic? Vlad Tepes, oare ce visa el noaptea, nu cumva era vreun sadist? Shakespeare a fost un inger? Beethoven? Einstein? Osman Pasa? Atila Hunul? Adam? Eva? Jos cu ei!

    Ca sa fiu corect si in lumea imediat post comunista s-au darimat mai toate statuile lui Lenin, Engels si Marx. Si nu, nu cred ca trebuie sa ridicam statui lui Hitler, Stalin, si altor tortionari.

    Va fi ultra complicat sa fim cu totii de acord care statui trebuie sa traiasca si care trebuiesc aruncate de pe socluri. Poate ar fi o idee buna sa facem statui doar oamenilor din viitor, care inca nu s-au nascut si care pornesc cu dosar albit de Domnul. Bebelusuri pe socluri.

    „…In a letter to Mayor John Tory, the BIA noted that Wood was a founding board member, and for many years the treasurer, of “The Society for Converting and Civilizing the Indians and Propagating the Gospel among Destitute Settlers in Upper Canada.”

    “They funded the first school that went into one at Sault Sainte Marie. The Shingwauk Residential School came out of that original mission school that was put there, and we don’t feel these kinds of symbols are necessary to pay homage to some man who treated the Indigenous people like this,” Christopher Hudspeth, chair of the Church-Wellesley Village BIA told CP24 on Wednesday….”

    https://toronto.ctvnews.ca/group-calls-for-removal-of-alexander-wood-statue-in-toronto-s-village-area-1.5462664

    • Ceeee …. ?!
      Stefan ce Mare si Sfant nu o fi fost un pic cam muierelnic? Doar un pic?
      ma prg e nitel mai jos decat Mircea cal Batran care se lauda „doar” cu 31 de feciori „din osul lui” ….. „Doar” adica cine sa mai numere si fetele din relatii „colaterale”?!!
      Puios aproape cat un sultan!!!

  7. @ trexsr

    Canada este un poligon de experimente sociale . Un Babylon condus de stii tu cine ))) Inca mai rezisti acolo ?

    • @Adrian B., nu am alte optiuni la aceasta data, conform destinului ce mi s-a alocat de Marele Arhitect. Dar, ma rog, si incerc sa-mi fac partie spre adresa: Europa, Gradina Domnului. Sper ca nu toti ingerii si ingeritzele sa fi emigrat 🙂

Lasă un răspuns