Cine l-a turnat pe Adrian Năstase la Securitate?

Nu există nimic mai abject decât turnătoria. Plin de abnegație, un delator/delatoare s-a prezentat la Securitate chiar în ajunul Crăciunului pentru a înfiera atitudinile îndreptate împotriva orândurii comuniste manifestate în timpul unei ședințe de învățământ politico-ideologic la Institutului de Cercetări Juridice – ICJ.

Patru persoane au fost turnate la Securitate într-o notă de două pagini. Printre acestea și fostul premier Adrian Năstase, pe atunci cercetător în cadrul Institutului.

SRI a predat Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS un dosar de urmărire care îl care ca titular pe Adrian Năstase, dar acesta a fost deschis în perioada octombrie-decembrie 1989 pentru stabilirea legăturilor acestuia cu un diplomat francez.

Documentul pe care l-am găsit în arhiva CNSAS, dosar Dosar D000117, arată că Securitatea îl luase în vizor pe Năstase cu mult timp înainte de deschiderea dosarului de urmărire.

Fostul premier a fost surprins să vadă documentul și a declarat pentru că acesta nu se regăsește în dosarul său de la CNSAS. L-am întrebat dacă poate să identifice turnătorul, dacă își aduce aminte de acea ședință și cine a luat cuvântul după el. „A trecut mult timp de atunci, vă dați seama că nu mai știu”, a declarat Năstase pentru News Romania.

Redau mai jos documentul pe care l-am găsit în arhivele CNSAS, semnat de sursa Teodora.

Notă

Sursa vă informează că în timpul ședinței de învățămînt politico-ideologic din ziua de 23 decembrie 1982 la I.C.J., din lipsa de pregătire generală și mai aprofundată a propagandistei, cît și din lipsa cunoștințelor de economie politică și socialism științific ale unor dintre cursanți, cercetătorul Adrian Năstase a încercat în mod subtil și insidios să acrediteze unele idei contrare principiilor noastre politice actuale.

Remarc în mod special două dintre aceste chestiuni asupra cărora s-a insistat mai mult.

Tema în discuție fiind „Drepturile omului”, A.Năstase s-a oprit mai mult asupra „dreptului la emigrare”, încercînd să acrediteze ideea că ar trebui ca statele să adopte o politică mai elastică în acest domeniu pentru a se ajunge la o reglementare juridică reciproc avantajoasă.

A dat ca exemplu faptul că „în România există un număr foarte mare de persoane cărora li s-a acordat permisiunea de a emigra, dar sînt nevoite să rămînă în țară pentru că nu li se acordă viza de intrare în alte state în care ar dori să se ducă”.

Pe de altă parte, întreaga demonstrație a lui A. Năstase, la care s-a raliat și propagandista, conducea la concluzia că asigurarea deplină a tuturor drepturilor omului este împiedicată de condiția de cetățeni ai unui stat sau altuia și că nu poate deci fi atinsă decît la scara întregii omeniri.

Sursa precizează că aceasta este în fapt apologia teoriilor mondialiste, între susținătorii cărora se numără și „Meditația transcedentală” și că între ascultătorii lui Năstase destui își luau note și au făcut aprecieri admirative asupra modului de punere a problemelor (mai ales Tudora Maria Popescu).

O problemă oarecum colaterală față de celelalte a fost aceea a rolului șomajului pe care Năstase și propagandista l-au calificat, tale-quale, „folositor” pentru statul capitalist, Năstase afirmînd , în glumă, că „nu e chiar așa de rău să fii șomer” și redînd auditoriului o definiție eronată din Marx, în sprijinul aserțiunii că acesta ar fi constatat „necesitatea șomajului”. (s-a definit șomajul ca „armata de rezervă a statului burghez” în loc de „armata de rezervă a capitalului”, ceea ce conduce la concluzii diferite)

Sursa s-a văzut nevoită să intervină, în încheierea seminarului, în care lucrările Conferinței Naționale n-au fost pomenit decît ca titulatură și în treacăt, și să facă precizările necesare, precizări care, deși introduse cu suficient (ilizibil) și politețe, au stîrnit uimirea unora dintre cei prezenți, care ca o adaptare că problemele discutate pot avea și alte fațete decît cele prezentate de Năstase.

Este de remarcat și un mic incident din timpul seminarului care, deși minor, ar putea avea unele semnificații. La apelul propagandistei ca să ia cuvîntul nu numai „internaționaliștii” ci și „cei de la I” (adică de la drept intern). M.  Uliescu a ricanat „adică cei de la Interne” ceea ce a stîrnit hazul adunării.”

La finalul acestei note, securistul a menționat, pe 26 decembrie, „Analizați toate mat. Care-l privesc pe N. și propuneri. N.O. Năstase Adrian este cercetător la I.C.J. București. Acesta nu este cunoscut în Evidențele M.I., însă a mai fost semnalat cu astfel de comentarii. Sursa a fost instruită să ne semnaleze toate comnentariile acestuia precum și eventualele intenții de natură să prejudicieze securitatea statului. Vom lua măsuri de verificare a celor semnalate și după caz vom lua măsura informării conducerii institutului. Nota se va exploata la celelalte materiale privitoare la Năstase Adrian.”

Așadar: Cine este sursa Teodora? Ce-o fi ajuns după Revoluție? Cine este propagandista?

Articol de Adrian Mogoș

Sursa: NEWS ROMANIA

19 gânduri despre “Cine l-a turnat pe Adrian Năstase la Securitate?

  1. Foarte interesant material .Cand te gândesti ca acum turnătorii prestează la” înaltă poarta..” !!

  2. Buna ziua

    O etapa grea si Trista DA SECURITATEA A FACUT SI DESFACUT DESTINE.A FOST INGROZUTOR CU URMARI TRISTE AU SUFERIT CEI ABUZATI DAR SI TARA DA SI TARA PENTRUCA DE REGULA ACESTIA ERAU NEPREGATITI EXECUTAU DOAE ORDINILE.

    contact@terapiicomplementare.net

  3. URATTTTTTTT  F URATTTTTTTTTTTTT ….ACUM SUNT MULTTTTTTTTTTTTT MAI MULTIIIIIIIIIIIII TURNATORI DECIT PINA IN 1989.ASTA TINE DE EDUCATIA LOR DE LA P[ARINTI CARE NU AU AVUTO SI NICI NU O AU ASTAZI VEZI USR-ISTII  COMUNISTI DE ACUM NISTE NEEDUCATI.

  4. Intr-un interviu recent ati povestit ca v-ati sfatuit si cu generalul Vlad in anii 2000 cind l-ati luat pe Cozmin Gusa la PSD. Daca dumneavoastra v-a dat asa un sfat „bun” in vremuri mai normale, imi inchipui ce sfaturi a dat altora in anii ’80. Greu sa inteleg ca din toti amicii pe care ii aveati in acea vreme, a trebuit sa apelati la generalul Vlad si la (nu stiu ce grad are) Voiculescu. Probabil ca si Emil Constantinescu v-ar fi dat o recomandare mai buna…In sfirsit, sefii lui Cozmin Gusa au cistigat, Romania a pierdut.

    • Cred ca dl. Nastase a facut afirmatia in urma sirului lung de intepaturi cu aura de delatiune pe care Gusa le tot face in ultima vreme. Omul are un aer de atotcunoscator dar si de mare combinator al politiciiinternationale nu doar romanesti. Prosti aia pe care ii consiliaza ca nu il asculta si de aia pierd. Iar afirmatia lui Adrian Nastase ca Iulian Vlad i l-a recomandat pe Gusa l-a enervat din cale afara pe „geostrateg”, dedicandu-i PM-ului un comentariu ofuscat la radioul pe care il are si intr-un articol de presa in care transforma propozitia respectiva in „atacuri” si „invective” la adresa lui. Pana la urma, domnule Adrian Nastase , cum doamne iarta-ma ati reusit sa adunati prin preajma oameni precum Gusa, Truica, Oprea, Sarbu si alti asemenea. Ca altfel ati avut si oameni de mare valoare. Cum va impacati cu toti?

  5. Hm … chiar asa ca care o fi tampitul/a ?
    Nu de alta dar observatia ca „în România există un număr foarte mare de persoane cărora li s-a acordat permisiunea de a emigra, dar sînt nevoite să rămînă în țară pentru că nu li se acordă viza de intrare în alte state în care ar dori să se ducă” nu de lata dar obsrrvatia era pe bune ..
    Pana la urma si organili superioare, ba poa chiar tov Personal a zis „ba pana sa ne criticati dati ba vize la fraierii aia , fiti umani ce dracu!” ….

  6. Domnule Premier daca si atunci erati la fel de subtil si de o ironie fina, e clar ca unii n-au vazut cu ochi buni, n-au gustat comentariile de o subtilitate magica, luarile Dvs. de cuvant in seminariile respective.
    Intotdeauna se vor gasi nenunumarati frustrati, lipsiti de inteligenta care sa toarne, cate un Bicilis pentru fiecare epoca. Cum amintea cineva mai inainte, acum se toarna la „Inalta Poarta”.
    Multa sanatate si viata lunga Dumneavoastra si familiei.

    • Securistii isi trimiteau afara agenti cu permisiune de emigrare si aia nu le dadeau viza sa intre in tarile lor pentru ca stiau ce hram poarta. Ha, ha, ha. Turnatoarea/ul s-o fi prins?

  7. Pe mine m-a prins profesorul in liceu copiind la Socialism Stiintific si mi-a dat nota 2. Noroc ca tata era din acelasi sat cu Directorul liceului, si mi-au schimbat nota in 5, de trecere. Mi-au dat insa 9 la purtare. Imi amintesc ca profesorul ii ura pe americani. Fusese ranit la picior in timpul bombardamentelor aliate asupra Ploiestiului in al doilea razboi mondial. Ori eu purtam blugi pe sub uniforma, si cum puteam chiuleam, si nu fara rost, ci ca sa merg in Parcul Icoanei sa intilnesc fete de la Liceul Zoaia Kosmodemianskaia (sper ca i-au schimbat numele, nu ca rusoaicele nu ar fi frumoase).
    Uram propaganda de tinar, doar ca nu stiam atunci ca nici in capitalism nu o sa scap de ea. Pentru mine se inchide cumva cercul, plecind din marxism si ajungind in neo-marxism.
    Aici sunt 39 grade (cu umezeala). Nu am vazut asa calduri la inceput de iunie de cind am emigrat. NU ma pling insa. Astep sa creasca bananierii.
    Ce poate sa fie mai cool decit o maimutza dansind pe muzica de negri? Ia, dansati cu mine 🙂

    https://youtu.be/OSrTw1mMyzU

    • Muica!!!!!
      Ce rezistent !!! „purtam blugi pe sub uniforma” …. in ce an ? Cas de rpin 70 cu conditia ca blugii sa fie sufizant de albastrii si curati …erau „acceptati” impreuna cu haina de uniforma ! Adica nu te trimiteau acasa sa te schimbi ….

      Si zic ca ai primit doi ?! Atat de mult ?
      Nu de lata d prin Bicale se zicea ca „premiul” ptr copiat era 1 !!!! Indifernt de materie! 1 ptr ca alevu
      – era „nesimtit”
      – era escroc , mincinos, necinstit
      – era dufizant de bou ca sa se lase prins!!!

      • Ghita: „– era dufizant de bou ca sa se lase prins!!!”

        Ghita, tie ar trebui sa ti se ridice o stauie care sa eternizeze eleganta bovina absoluta.

  8. Sczue, scuze dar între ascultătorii lui Năstase destui își luau note și au făcut aprecieri admirative asupra modului de punere a problemelor (mai ales Tudora Maria Popescu).
    Scuze o ipoteza care ar trebui luata si ea in consideratie ….. ca adevaratul motiv al cântării sa fi fost mai ales TMP…. deci cam ce varsta acea si cum arata TMP la momentul cântării ?!!

    Caci nu ar fi primul si singurul caz in care un/o suspirant/a refuzat/ă sa se razbune cu o cântare ……

    – 1970 unu refuzat de una .. buuuUUUUUUna! rau da rau!!! face o cântare .. ca dusmanca , ca tradarea ca .. A iesit ca dracu ptr ca ala care era de fapt motivul refuzului nu era colegu de serviciu (si el denuntat) ci un … orfiter de securitate!!!

    – 1973 … intreprindere de gospodarire a apelor … directorul doreste sa schimbe secretara cu una „model mai recent”. A doua zi, intre 10 si 11 a.m. vine securitatea si il ia pe director ….. cca 7 ani ptr delapidare (serviciile oferite de secretara nu erau doar … de secretariat).

    – 1985 …. 4 colegi se serviciu … dau telefonane ca nu pot veni la serviciu. barbati insurati. Denuntati ca ar fi avuit valuta . Valuta nu aveau , dar casele fusesera bine date peste cap .. Nu, nu cu brutalitate ci cu minutiozitate.. adica scos fiecare carte din biblioteca, rasfoita, batuta (sa cada eventuaka valuta.. apoi pusa civilizat jos. Doi colegi aveau de la 10 metri de carti in sus (10 metri masurati pe cotoare!) Idem cu hainele, cu lenjeria ……. deci dupa ce s-ua retras aia de la economic colegii (plus nevestele) au facut ordine cam de la 7 ore in sus …..
    Motovu ? Un divortz . Sotia parata ptr adulter s-a razbunat pe sot si martorii de la proces …..

    Deci motivul ar putea fi TMP, caci a fots indicata mai ales ea!

    Scuze nu incerc sa sugerez nimic.

    Doar ca, in epoca aia un denunt (zis si cântare , de la „a cânta” pe careva ) avea multe si variate motivatii .. fara a uita pe cele mai stupide sau meschine …..

    Ada.. Stiam . Stiam. Celor posibil tiurnatiri le-am zis in fata cum ii consider.
    SI la un moment dat am anuntat in „cercul de fumat” sa fie atenti .. si am promis … razbunare ca in Sicilia sau Corsica … M-au crezut !

  9. off topic
    „Razboi” total al usr-istilor cu mafia gunoaielor. Realitatea este ca-n Romania este o adevarata „caracatita” a gunoielor ca peste tot in lume. Pentru mine este o mare necunoscuta cum de s-a putut face contract pentru o durata de 25 de ani ? Cei de la ANRMAP, alte entitati sau juristii primariei sectorului l ce-au pazit ?
    Din pacate acest „razboi” al guvernantilor, rezistilor, in general a galben-portocaliilor, este dus cu proprii cetateni. Inca o constatare, nu prea se munceste in tara asta, mai exact prea putini sunt pe „campia muncii”, nici guvernul nu face eforturi in acest sens.

  10. Régis Osmont vient de nous quitter(1947 -2021)
    Il était un véritable serviteur de l’État, un homme passionné par ce qu’il faisait, avec un sens aigu de l’amitié.
    Dans son activité à l’Assemblée Nationale, je ne peux oublier la passion avec laquelle il a animé le groupe d’amitié parlementaire franco-roumain.
    Observateur sensible des réalités de mon pays, Régis avait un sens prononcé de l’honneur et de l’équité, qualités qui pouvaient donner un sens moral supérieur.
    En tant qu’ami personnel de moi et mon mari Bernard Brumberg, à Bucarest ou Nanterre, on a passé des moments inoubliables de grande beauté en famille.
    Régis était un fin connaisseur d’histoire, de vie politique, il avait une forte passion pour le sport, il aimait voyager et il aimait sa famille, sa femme Eugenie, ses amis.
    Les 20 ans d’amitié entre nous, sont aujourd’hui compressés en de nombreux souvenirs, tous lumineux, ou pleins d’espoir que Régis a su insuffler.
    Précisément parce qu’il avait ce sens de la vie et la joie de l’amitié, je me permets d’écrire ici une expression de Tagore qui lui aurait convenu.
    « Je voudrais que ma famille, mes amis, aujourd’hui rassemblés, pensent à moi comme à quelqu’un qui les a beaucoup et tendrement aimés, et qui les aime encore.
    Je suis tout simplement parti un peu avant eux pour le pays de vie, de lumière, de paix et d’amour ,où je les attends.Que leur vie terrestre continue tranquillement, paisiblement, jusqu’au jour où, pour eux aussi, la porte s’ouvrira.Je voudrais qu’ils acceptent ma mort, comme une chose très simple, très naturelle.(texte de Rabindanath Tagore)”
    Paix à son âme!
    Cleopatra Lorintiu

Lasă un răspuns