A murit ambasadorul Constantin Vlad

A murit ambasadorul Constantin Vlad. Fiind la Cornu, am aflat cu intarziere. Printr-o instiintare a lui Dinu Sararu. De ceva vreme traia izolat. Urma sa implineasca 95 de ani.

Pana la inceputul pandemiei, Constantin Vlad participa la toate activitatile Fundatiei noastre. De altfel, obtinuse si premiul Titulescu, acordat de FET, pentru lucrarea sa monumentala „Diplomatia secolului XX”.

Contributiile sale, ca diplomat, ca ambasador in Japonia sau Finlanda, ca reprezentant al Romaniei la CSCE sunt bine cunoscute. Unele fragmente de viata sunt consemnate in cele doua volume ale sale de „Solilocvii”.

Interventiile sale, echilibrate, la dezbaterile Fundatiei, au reprezentat lectii de intelepciune diplomatica pentru toti cei care participam. Uneori, ramaneam in doi pentru scurte analize. In ultimii ani, trecea prin drame personale.

Imi aduc aminte, cu recunostinta, ca, la un moment dat, mi-a daruit cateva carti de memorii americane, cu dedicatie pentru fiul meu, Mihnea.

I se va pastra nestearsa amintirea in templul diplomatiei romanesti.

Dumnezeu sa-l odihneasca.

19 gânduri despre “A murit ambasadorul Constantin Vlad

  1. Dumnezeu sa îl ierte și să-l ducă în lumina sfântă! Un Titan al Diplomației noastre!

  2. Vă împuținați, domnule Năstase, nu ne lăsați de izbeliște….
    Cine vreți să negocieze cu țarul de la Răsărit să înceteze cu provocările la adresa României ?

  3. Trecerea in nefiinta a ambasadorului Constantin Vlad este o pierdere enorma pentru diplomatia orala si scrisa romaneasca, pentru stiinta si arta negocierii. Constantin Vlad va ocupa un binemeritat loc in panteonul diplomatiei romanesti. Totodata, ilustrul nume Constantin Vlad ne obliga, juridic-educational-institutional, in privinta pregatirii noilor generatii de diplomati, pentru a-i fi continuatori demni, de valoare si patrioti. Mi-l amintesc cu greu din ceturile vremurilor, este o amintire secventiala, de la un examen de licenta, pe o tema de diplomatie, era presedintele comisiei de examen. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe cel care a fost ambasadorul Constantin Vlad!

  4. A trecut la cele vesnice, discret, in liniste si departe de „lumea dezlantuita” eminentul diplomat si patriot, ambasadorul (profesorul) Constantin Vlad. Sunt curios daca cei care-i preceda excelentei sale in corpul diplomatic roman, diplomatia romana, se vor ridica la inaltimea profesionalismului, daruirii si patriotismului acestuia.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

  5. Ne-a părăsit un om deosebit, cu el dispărând o întreagă generaţie de diplomaţi patrioţi şi oameni du cultură.

  6. Dumnezeu să-l odihnească în pace !!!

    dum., 30 mai 2021, 10:43 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” A murit ambasadorul Constantin Vlad. Fiind la > Cornu, am aflat cu intarziere. Printr-o instiintare a lui Dinu Sararu. De > ceva vreme traia izolat. Urma sa implineasca 95 de ani. Pana la inceputul > pandemiei, Constantin Vlad participa la toate activitatil” >

  7. Sa se odihneasca in pace….

    Da, desi nu e frumos .. 95 de ani ? Ehe .. as vrea si eu sa ajung la peste 80 .. da nu prea cred ca …

  8. Condoleante familiei.

    Sa traiesti intr-o familie de diplomati e un privilegiu dar si o provocare, pentru ca lumea diplomatica e cam separata de „mediu”. Intotdeauna trebuie sa fii atent ce spui, ce scri, unde scri, cind scri, cu cine te sfatuiesti, cu cine ai relatii, cit bei, cum arati, cum te comporti. E o lume plina de constringeri.

  9. Ghita, spui intr-un raspuns:

    „Insa lucrurile erau clare de zeci de ani… ca ridicarea Chinei va face pe restu sa se restranga.”

    Ghitza, excelent punctat!

    Problema e ca Vestul „progresist” si-a pierdut gindirea critica. De exemplu, acum e tare la moda cu sloganul „Diversity” si „Inclusive”, dupa „Revolutia BLM”. Pe oriunde dai coltzu’ te lovesti de propaganda asta. Extsa o „directiva” de la Importatorul Sef de Turbane si Fesuri ca institutiille publice si private din Canada sa angajeze pe baza acestei directive. Asta se traduce la scara micro ca fiecare manager are acum o noua conditionare la angajare: pe linga profesionalism, trebuie sa angajeze „divers” si „inclusiv”. E parte din fisa de performanta a managerului, si daca nu angajezi „inclusiv si divers” nu iei bonus!!!!

    Nimeni insa nu iti explica cu ce se maninca: care este definitia oficiala a procesului de a „angaja divers”, care este metodologia de angajare pe baza acestor principii (formula matematica pe care bazezi in competitie). Ca si in comunism, nimeni nu are curaj sa il intrebe pe Tovarashu. Pai, tovarashi, cum poate un manager sa angajeze gay, lesbiene si transexuali si persoane „binare”, sau „nehotarite sexual”, sau pe cei care si-au schimbat sexul? Daca trebuie sa ii intrebi la interviu, care ar fi intrebarile „corecte politic”? Doara’ nu o sa le cerem sa ne si convinga cu probe de ce spun ca sunt!!! Sau poate ca sunt cerute „referinte” de sexualitate de la fosti sefi cu care au lucrat, sau de la ONG unde apartin? Vor exista si conditionalitati in formula de calcul al „diversitatii” de genul: „25 % barbat, 30% lesbian, 15% cu sexul schimbat in ultimii 10 ani”? Si cum sa il „includ” odata ales? Ii trebuie WC special, cu dus special, exista o manual de fraze de comunicare pe care toti trebuie sa o respectam in functie de procentajul fiecarei categorii de „diversitate”?

    Ori educatia mea din Romania imi spune ca nimic nu e „inclusiv” a priori, si ca orice „includere” inseamna si o „excludere”. E ca si o discutie cu nevasta: „draga, hai sa nu il mai invitam la masa pe „X”, mai bine il invitam pe „Y””. Cineva nu va mai minca la masa cu noi.

  10. În urma unei ample investigații jurnalistice (fără implicarea CNN !!), s-a devoalat faptul că lideri și demnitari europeni marcanți (inclusiv Angela Merkel) au fost supravegheați și interceptați de NSA prin intermediul deserviciilor daneze de informații, ceea ce este, în mod normal, inacceptabil între aliați. Iată o confirmare a ceea ce se știa deja din datele furnizate de Edward Snowden.
    Mă întreb, în cazul doamnei Merkel, care o fi fost motivația principală….trecutul de agent STASI , sau prezentul de vector economic pentru Gazprom ?
    Greu de spus, dar un lucu e cert:
    Lumea colcăie de agenți, a căror densitate este atât de mare, încât se calcă pe bătături în toate mediile: Pe uscat, în aer, în apă, în cosmos și în… virtual. Chiar și pe acest blog.
    Diferențe există, totuși: Agenții din lumea reală, profesioniști și serioși fiind, se respectă între ei.
    Iată o temă de reflecție și de dezbatere cu adevărat serioasă..stimați colegi.
    Noblesse oblige. (Z)

    • Nobletea sufletului ma face sa-ti raspund. Singurul agent – si nu spun „profesionist”, pentru ca tu te-ai auto-deconspirat – care „colcaie” pe aici, solo, esti tu. Dar poate te vei diviza la un moment dat, ca Agentul Smith in Matrix. Astept momentul cu camera pregatita.
      Is agentu’ proprie-mi inimi, care bate pe ritm de calusari. Recunosc ca nu-s profi nici macar la comentarii, iar calusari nu am gasit inca. Mai caut.
      Imi ascut si eu mintea in „ascutitoarea” domnului Nastase. Si cind dl. Nastase imi va da un sut „elegant” sa lansez avioane de hirtie pe alt blog, o sa caut ceva curenti de aer cald. Cine stie, dansul poate mi l-o fi dat deja, dar o fi fost atit de „soft” ca nu m-a miscat din loc. Sti cum e, pina si lipsa sutului are implicatii in geo-politica. Lume-ai rea si barfitoare: „cum dom’ne, nici macar un bobirnac nu i-a dat? ”
      Astept un shpitz mai aplicat, sa intru cu tot cu cap si minge-n poarta :).
      Deocamdata, pare-se ca am mai mult polen pentru albinutzele „pro-sovietice” (ca sa mentin linia eleganta a blogului). Cu romanii totul e mult mai complicat. Ei trebuie sa-si bea cafelutza de dimineatza, apoi cafelutza de-mpacare, apoi bericica pentru apetit, o tzuicutza de Zalau, ca de-acolo-i Sefu. Apoi servim un miculetz sa ne porneasca motorashu’. Stai, stai, cu burtica mare ni se-nchid ochii si-am pierdut „tinta”. Ei las, ca daca i-am scapat p’astia, merem la alta terasa sa spionam duduile. Dar sunt sigur ca eu sunt doa poetic acum, si ca avem servicii „iute ca otzelu, tari ca fieru”.
      Dulci is bitzii neamului…

      • Lumea și gândirea omenească nu funcționează optim în regim ON OFF, sau în genul unui bistabil.
        Adică, dacă ești PRO VEST, nu înseamnă automat că trebuie să fii CONTRA EST. Valabil și invers. Sigur, așa vor să reacționăm promotorii urii și dezbinării. Realizezi ce forță reprezintă o națiune, nu neapărat puternică militar, dar unită în discernământ ? După părerea mea, este practic indestructibilă.

  11. Si pentru ca progresist-globalistii insista ca trebuie sa facem „omul nou”, divers, inclusiv, ateu, multi-sexual si cu butonul de reset la indemina pentru a fabrica o noua versiune a istoriei atunci cind e profitabil, totusi ei ar trebui sa isi faca si o auto-analiza a performantei lor.

    Iata ca Bill ates nu e un „om nou”. E exemplificarea tipica si eterna a barbatului care are putere si care isi alege „gainushele” atunci cind nevasta nu ii mai face omleta acasa.

  12. O alta poveste fascinanta despre cum opereaza serviciile secrete, si cum se spioneaza „intre prieteni”. Pe mine nu ma mira, stiind ca fiecare in final e pentru el si interesele lui. Cam asa si cu Romania. Ce interese avem noi si cum le promovam? Noi pe Merkel o spionam? Daca nu, de ce nu? De Putin nu mai amintesc, ca el „saracu” are citiva sateliti deasupra capului non stop, din care unii rusesti cu lasere care sa ii anihileze pe ceilalti, americani, chinezesti. E o totala harababura in spatiul cosmic, cu atita gunoi. Nu-i bai, primeste Romania si pe cel cosmic, daca i se da sa bea si sa pape.

    Par example, exista un moment partial favorabil pentru cauza unirii, in sensul ca s-a copt un pic o placinta (moldoveneasca) care e pe acelasi gust cu aia la Vest de Prut. Putin ne spune si noua ca nu e impotriva unirii, in lipsa altor declaratii oficiale pe subiect. Pe ei ii intereseaza Transnistria, si ce numesc ei un „statut special” acordat Transnistriei. Asta au cerut si in Ucraina pentru Donbass, doar ca ucraenienii le-au spus la fel de dur, „niet”.

    Vorbeam de o „capcana” intinsa Romaniei pentru ca stim ca rusii joaca inteligent (ungurii abia asteapta sa mulga „standardul” rusesc si sa il aplice si ei in Romania si peste tot). Ei au o buna traditie in avea un „institut” pe fiecare problema. Noi in loc de „institute”, ne luptam pentru deschiderea de terase, mici si bere. De ce ne-m bate capu’ cu unirea? Helllo? Mr. President? Aveti vreun plan pentru unire? Hello, Mr. Ciolacu, inteleg ca ati cazut pe ginduri „interne”, dar sper sa nu va fi fracturat linia politica. Domnii de la PNL? Guvernul are vreo idee noua despre unirea romanilor si a Romaniei, in afara sa asteptam pina la Judecata de Apoi?

    Ca sa testezi apele in jur, trebuie sa faci un pic de valuri. Apele line sunt inselatoare. Daca faci valuri, cel putin stii reactia din alte barci. Don Basescu ar putea fi interesat sa participe la discutia asta. Chiar m-am intrebat deseori: dansul atit de unionist si nu a reusit decit sa primeasca cadou sticle de vin moldovenesc de la pro-rusi? Wow, ce ieftin e pro-romanismul oficial si de stat.

    https://www.dw.com/en/danish-secret-service-helped-us-spy-on-germanys-angela-merkel-report/a-57721901

  13. Sunt mândru cu un mondrŭ: Politicianul si diplomatul roman Mircea Geoana face o treaba excelenta la NATO, in functia de secretar general adjunct. Totodata, el ofera o vizibilitate extraordinara inteligentei politico-diplomatice romanesti. Facand un joc de cuvinte, sunt mândru cu un mondrŭ. Termenul slavon mondrŭ inseamna intelept (мѧдръ, sl.) si in el isi are originea cuvantul romanesc mândru. Mircea Geoana a fost luni in tara, la cea de-a treia ediţie a Atlantic-Black Sea Security Forum, organizata de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US. In acest cadru, el a emis o idee contributoare, potrivit careia NATO şi UE reprezintă o platformă unitară pentru abordarea rezilienţei într-un mod integrat. Conform acestei abordari integrate, expuse de Mircea Geoana, cele doua organizatii vor lucra impreuna si se vor baza una pe cealalta. Astfel, UE va reprezenta un multiplicator de forta si de resurse al NATO, intr-un context de securitate complex, cu riscuri si amenintari crescande la frontierele comune din Est si Sud, in spatiile baltico-pontic, mediteranean si adiacente.

  14. Îmi pare nespus de rău să aflu de ambasadorul Constantin Vlad că a decedat. Nu am mai tinut legatura cu dansul de mult timp. Am să transmit si altor prieteni de pe vremuri de ai dansului din Teleorman și Vâlcea, nonagenari și ei. Ce valori aveam odată! Dumnezeu sa-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns