Strabunicul lui Arthur la Palatul Dolmabahce

Sunt pentru cateva zile la Istanbul, la invitatia unor vechi prieteni. Am profitat pentru a vizita cateva palate/muzee pe care le stiam doar de la evenimentele oficiale la care participasem de-a lungul anilor.

Unul dintre ele este Palatul Dolmabache, construit la mijlocul secolului 19, cu multe influente occidentale. Au locuit acolo, incepand cu 1856, mai multi sultani si tot acolo a fost palatul prezidential al lui Ataturk (ieri, in Turcia, a fost zi de sarbatoare, consacrata celui care a creat Turcia moderna). Palatul are sali impunatoare, cu mobilier si candelabre superbe. Este expusa si o blana de urs, cam prafuita. Eu am presupus ca e vorba de vreun strabun al lui Arthur, trimis de domnitorii valahi, cu ienicerii, la Constantinopol.

In afara de Palat, merita vizitate Gradina imperiala, Haremul si Muzeul de pictura. Haremul nu este o cladire spectaculoasa, fiecare cadana avand cate o camera, mobilata heteroclit.

Muzeul de pictura este insa foarte interesant. Intre lucrarile expuse, am descoperit doua lucrari semnate de Aman, reprezentand batalia de la Oltenita. Istoria acestor lucrari este povestita de Tzigara-Samurcas, in Catalogul muzeului Aman. Lucrarea principala a fost realizata la Paris de unde i-a fost trimisa Sultanului. Aman a mers apoi el insusi la Constantinopol pentru a-l intalni pe Sultan. Dupa vreo doua luni a fost primit in audienta, sultanul a admirat tabloul si fara sa-i spuna o vorba l-a privit lung in ochi. Vizirul i-a explicat ca asta era o mare apreciere. A doua zi, scria el intr-o scrisoare catre fratele sau, a primit si echivalentul a 20000 de lei.

14 gânduri despre “Strabunicul lui Arthur la Palatul Dolmabahce

  1. Poate-l știți
    E un pericol mare vânătoarea,
    Cunoaștem toți un om adevărat
    Ce-a cunoscut și el din plin teroarea,
    Când deveni din vânător… vânat!

  2. Atâta plăcere îmi face să citesc tot ce scrii tu….. de nu-ți închipui…. Bravooo…foarte frumos ai povestit .Cu multă căldură și sincere aprecieri. Mai du-te o dată și la Carie,la biserică ca să revezi mozaicurile din secolul al XII-lea. Și să bei o cafeluță la Conacul lui Pierre Lotti…. Iti voi trimite un material privitor la Iradeaua din 9/22 mai 1905 spre a fi informat …am citit cam tot ce se putea citi despre asta in Arhiva MAE. Zile frumoase în continuare, A.B.

  3. Speram ca anul 2022 sa fie anul in care sa puteti reveni in fruntea PSD. Sa incercati sa refaceti aliantele politice si economice in toate zonele si cu toate tarile cu care Romania poate dezvolta relatii reciproc avantajoase . Sa nu fim dusmani cu unii si sa fim acolitii altora , sa incercam sa fim pragmatici si prieteni cu toti , daca nu se poate cu cat mai multi. Este absurd ca Uniunea Europeana sa ne aleaga „prietenii” si sa ne stabileasca dusmanii. Nici SUA si nici NATO n-ar trebui sa faca asta. De ce am spus PSD si nu alt partid pe care l-ati putea fonda? Pentru ca mostenirea se transmite, se cladeste peste ea si se dezvolta. Cine rade tot si o ia de la capat pierde din energie si reneaga trecutul . Schimbati doar sigla, in loc de PSD spuneti Partidul Libertatii si Democratiei Sociale si faceti din asta un tel si redati speranta romanilor!

    • Inseamna… ca, NU VA MAI FACE PLACERE, VANATUL UNOR FIINTE FARA VINA, ( MA BUCUR ENORM DE MULT , sper sa nu ma insel! ) ( VA MAI ADUCETI AMINTE CAND V-ATI PLIMBAT CU UN CAINE MAIDANEZ PRIN PARLAMENT , ( DETINEATI FUNCTIA DE PRESEDINTE AL PARLAMENTULUI…) SUSTINAND SPRIJINIREA SI ADOPTIA CAINILOR FARA STAPAN ? ( EU DA! )

      DAR , SPER SA NU PIERDETI INSTINCTUL ,( EVIDENT… ) ” DE AI VANA” PE CEI CARE …NU TREBUIE IERTATI! ( MA REFER LA ACELE „FIINTE UMANE”…)

      VA DEZVALUI UN ASPECT REAL : TATA , FOST ACTOR DE TEATRU , UN IUBITOR AL ARTEI , A VALORILOR UMANE AUTENTICE, INAINTE DE A SE CASATORI , EREA UN VANATOR ACTIV, AVAND SI ZECI DE CANI DE VANATOARE.

      ULTERIOR , DUPA CASATORIA CU LINA IONESCU ,( MAMA NOASTRA) O DOAMNA SIMPLA DE LA TARA , DAR FRUMOASA , CULTA …SI GOSPODINA , A IUBIT SI A INTELES SUFERINTA ANIMALELOR , FATA DE CEA A OMULUI …( OMUL CAND IL DOARE, POATE VORBI , CERAND AJUTOR , ANIMALUL NU! UN ALT ASPECT PE CARE VIATA IL L-A OFERIT : PE MULTI I-A CONSIDERAT PRIETENI , ULTERIOR DANDU-SI SEAMA CA SA INSELAT , CE A CE ANIMALUL …L-A FACUT SA INTELEAGA, CA IN PRIVINTA SA, NU!..

      POT SPUNE CA MAMA , I-A FOST UN INGER PAZITOR , FACANDU-L SA INTELEAGA …

      EU SI FRATELE MEU AM AVUT CE INVATA, DE LA ACESTI PARINTI DE NEUITAT!

      INSTINCTUL DE A VANA SE NASTE , DAR EL POATE FI SCHIMBAT …FATA DE DESTIN!
      PS O VIZITA PLACUTA , VA DORESC!

    • Din păcate, ( ca de fapt, în toate partidele politice din România), în PSD au fost aduse persoane ,,noi” ( poate unii, cu bune intenții), au fost promovați mulți impostori și au fost înlăturați cei care au făcut ceva pentru România, pentru ,,a da bine” socialiștilor europeni. România nu mai are identitate națională decât într-un articol din Constituție. Dar Constituția nu mai este importantă în România!

  4. IM-I CER SCUZE , DOMNULE PRIM MINISTRU , O FOTOGRAFIE , CE SPER, SA DEVINA PENTRU OAMENII CU CARACTER , CE VOR STRABATE , CA MAJORITARI … TIMPURILE VIITOARE, O IMAGINE NECONSTRUCTIVA , CE NU SE VA MAI REPETA!..

  5. Turcia e fascinanta.

    Povestea de la sfirsti are morala. Desi e vorba tot de putere, e despre un alt fel. Sa ai puterea sa te uiti in ochii unui oarecare, sa il apreciezi, si sa il ridici din multime, sa ii dai o sansa. Superb! Asta da exercitiu de putere, sa identifici valorile, talentele si sa le promovezi. Nu cu sabia.

  6. Eram in autobuzul de transfer de la poarta de imbarcare spre avionul care ne ducea spre avionul de Istanbul luni la 8.30. Imi citeam ultimile mail -uri si chiar citeam articolul despre N . Titulescu din revista FET. Deodata aud o voce extrem de cunoscuta, calda, pe care am auzit o de atatea ori la evenimentele importante lae Guvernului, acea voce entuziasta care ne anunta intrarea Romaniei in NATO…. si ma intorc exact la timp sa i surprind privirea acelui om . Brusc i am spus nevestei mele daca a vazut cine i in autobuz cu noi sore avion.. mi a raspuns ..da.. dar nu m a lasat din bunacuviinta sa i strang mana acelui Om.. Adrian Nastase care a fost poate cel mai bun prim ministru al tarii intr o perioada tulbure. Brusc zborul spre Istanbul a fost parca.. mult mai sigur, mult mai frumos cu domnia sa la bord.. m am simtit excelent … si important.. va multumesc domnule Adrian Nastase. Cu respect Dacian Mocanu Bacau.

  7. Scrisoare pentru Erdogan si Turcia

    Sunt un prieten si un sustinator total al lui Erdogan si al Turciei. Si nu este o admiratie oarba, imi trec perceptiile si impresiile despre oameni si evenimente prin multe filtre intuitive si rationale, care ma fac destul de zgarcit cu creditele de incredere. De ce Erdogan? Pentru ca e lucid, vizionar si demn, are al saselea simt, si-a propus sa repare greseli de alegere din trecut, care au dus la imbolnavirea Islamului de catre microbii Globalismului, o boala mortala pe termen lung pentru lumea lui Allah, dar care din fericire e marginala, nu a atins esenta, poate fi vindecata prin solidaritate Islamica. De ce Turcia? Pentru ca fetele europence, multe si romance, au schimbat ereditatea sultanilor si turcilor, ni i-au facut neamuri cvasigenetice.

    Dupa parerea mea, spatiul de securitate comuna euro-asiatica, cuprinzand europenismul, rusismul si asiatismul apropiat, deci arealul de sinteza crestino-islamica – o expresie cu care va trebui sa ne obisnuim tot atat de mult pe cat am fost cu cea iudeo-crestina -, va trebui ca geostrategic sa se sprijine pe trei atlanti amicali si cooperativi, iar geopolitic sa fie trei zone cu specificitati si integrari diferite, dar non-adversative, ci competitoare oneste. Cuvantul “onest” a fost folosit si de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la intalnirea de la Reykjavic cu omologul sau american, Antony Blinken. O cooperare intre Rusia si SUA si un summit Putin-Biden vor avea sens si rezultate doar daca agenda americana va fi una onesta.

    O suspiciune de contrariu, adica de inselaciune, are deja un istoric, dar e indusa si de acuta criza in curs din Orientul Mijlociu, in umbra careia se afla SUA. In ultimele zece zile, SUA au blocat de patru ori Consiliul de Securitate si au livrat Israelului arme ghidate impotriva Palestinei, care aproape ca e cu mainile goale, intr-un conflict in care aceasta face ce ar face orice popor, isi apara libertatea si teritoriul. SUA afiseaza o falsa compasiune fata de Gaza si o admonestare trucata a Tel Avivului, unde si-a trimis consultanta diplomatica si asistenta militara la cel mai inalt nivel si i-au tinut Israelului deschisa fereastra macelului atatea zile, cand puteau sa o tina inchisa sau sa o inchida din prima zi. Dar SUA repugna mai ales prin mizeria scopului pe care l-au instigat si finantat, ca Israelul sa ocupe Ierusalimul de Est si locurile sfinte ale Islamului, unde se afla Moscheea Al-Aqsa. Lumea nu e proasta, a inregistrat inca o inselaciune si a mai tras niste concluzii.

    In al doilea rand, cuvantul “onestitate” mi-a atras atentia prin absenta ei din conceperea coloniala si de rau augur, de catre imperiul britanic, a altor doua planuri antiarabe. O mare inselaciune a fost operatiunea “Lawrence al Arabiei”, din 1916-1918, in care Thomas Edward Lawrence, ofiter al serviciilor secrete britanice, a creat in Arabia o retea de spionaj si de revolta, prin care i-a atatat pe arabi impotriva turcilor, Allah contra Allah. In urma revolutiei, arabii, ramasi fara protectia islamica si militara a imperiului otoman, au devenit sclavii, care sunt si azi, ai americanilor si nu numai. Graitoare mi se par, indeosebi pentru modul de recrutare si modelare sexopata si sociopata operat de Globalism, doua observatii din fisa medico-militara a lui Lawrence, facute la incorporare: avea cicatrici pe fese si i se facuse circumcizie (adulta)! De altfel, in scrierile lui de dupa incheierea indeletnicirii de agent secret, incep sa se simta accente de vinovatie ca i-a inselat pe arabi si chiar de revolta ca si el la randul lui a fost inselat. Se pare ca T. E. Lawrence incepuse sa iasa din betia ideologica Globalista cu care fusese manipulat si inrolat, motiv pentru care moartea sa ciudata, intr-un accident de circulatie cu aparitii in cale de nicaieri, ar fi fost de fapt o executie. O alta inselaciune britanica imensa a fost planul Balfour, care dupa 1948 pentru palestinieni a avut consecintele unei tragedii nationale. Palestinieni s-au trezit inchisi intr-un teritoriu din ce in ce mai mic, ca intr-un lagar, precum amerindienii. Altii, in numar foarte mare, au fost lasati pe drumuri, fiind nevoiti sa se refugieze. Cele doua inselaciuni au fost strans corelate, succesul revoltei din Arabia a facut posibila reusita planului privind Palestina, de mai tarziu. Am cunoscut multi turci romani, cativa mi-au fost colegi, sunt oameni loiali si de cuvant, fara virusii intrigii si dezbinarii cu care Globalismul a napadit toate Natiunile.

    Cele trei zone de “integrare”, cum spunem azi, un termen care insa pentru viitor va trebui depolitizat, sau “sfere” de influenta – un termen din trecut pe care il folosesc doar pentru plasticitatea lui sugestiva, dar care azi e relativ, fiind vorba de fapt de o influenta preponderenta nu una exclusiva, care inseamna interferente si deschideri intre ele – mi le imaginez ca fiind, in linii mari, pe spatiile unor foste centre de putere, ale unui tripolarism traditional, care a fost un factor de echilibru pana la marele razboi, dupa a carui distrugere au inceput sa apara gravele probleme de securitate euroasiatica. Noul multipolarism, privit din zona de confluenta in care ne aflam, il vad cu doua poluri de putere in Europa, unul in Vest, cealalt in Est, iar al treilea in Asia apropiata, cu Turcia ca nucleu. Diferentierile politice si religioase dintre ele se vor baza pe conservatorism si traditie, in care confesiunile catolica, ortodoxa si islamica vor reprezenta diferente specifice. Acestea din urma, privind crestinismul european, nu vor fi neaparat dupa linii fixe, in tarile din ECE, care au o istorie comuna, unele sunt tari catolice, altele sunt tari ortodoxe, insa armonizarea calendarelor lor, cu Pastele la aceeasi data, va face diferentele religioase si mai putin relevante. Spatiul asiatic de mijloc si indepartat, cu puternice amprentari budiste si hinduiste, e cu totul altceva, isi va avea propriul multipolarism regional. De pe acest aliniamentul critic de perceptie si gandire, privesc la Erdogan si la Turcia ca la niste prieteni intelepti, m-am vindecat de sindromul Bizant, daca germanii si francezii si-au depasit adversitati ce pareau insurmontabile, daca Europa de Vest si Europa de Est au daramat Zidul Berlinului, daca Rusia si Germania au putut, vor putea si Europa si Asia, si Crestinismul si Islamul.

  8. Cam târziu, dar mi-am adus aminte de un articol pe care l-am scris prin 2017, care vine ca un contra-argument la articolul lui Hartmann, postat pe acest forum, în care autorul ataca Polonia în încercarea sa de a apăra valorile progresiste europene .

    Articolul, numit „Europa bipolară” se află la adresa: (https://wordpress.com/page/mipopescu.wordpress.com/5252).

    Sigur, de acum 4 ani, diplomația Poloniei n-a stat pe loc, reușind să-și creeze alte alianțe și implicit, un nou pol european, din care România nu face parte.

    Acesta o fi blestemul românesc, un președinte german care joacă exclusiv cum îi cântă Germania și un guvern infestat de progresism importat din Franța pentru a lichida tradiții și valori naționale, implicit pentru a submina statul național.

    Și acest mod de guvernare ne-națională ne exclude automat dintr-o alianță cu state naționale.

    • Ati pus accent pe relatiile externe ale Romanei si pe jocul Poloniei in actuala conjunctura, insa trebuie sa privim si in interiorul Romaniei, asa cum ati amintit, un presedinte care joaca pe o alta muzica si sa nu mai amintim de cei de la guvernare si nu numai care sunt o catastrofa si duc Romania tot acolo.

  9. Sa nu uitam ca polonezii sunt totusi slavi, si ca atare, spre deosebire de latini, au un spirit innascut al ordinii, disciplinei si o alta etica a muncii. Au trecut si ei mai demult prin faza „Polish Plumber”, dar au reusit sa construiasca o economie cu o infrastructura mai buna ca a Romaniei, cu bani europeni. Se pare ca au avut si politicieni mai de buna calitate, si oameni in administratie mai eficienti. S-au batut mult mai mult cu UE pentru tara lor, spre deosebire de romani, care se pirasc unul pe altul la Bruxelles ca niste copii care nu pot sa discute intre ei si au neovie de o profesoara.

  10. Domnule Adrian Năstase care este explicația că înainte de Revoluție nu aveam acorduri de colaborare comerciale și turistice cu Turcia,iar după Revoluție am avut.Excursii în Turcia,mărfuri din Turcia oameni de afaceri din Turcia care au înființat societăți în România.Ștefan Cel Mare și Vlad Țepeș nu s-au răsucit în mormânt?

Lasă un răspuns