21 de gânduri despre “Manfred Wörner – un prieten al României

  1. E bine ca readuceti in memoria colectiva aceste jonctiuni importante in istoria noastra recenta. Nu stiu citi romani realizeaza ca eforturile dvs. si ale echipei dvs, impreuna cu alti lideri politici ati reusit sa puneti Romanie pe „roti antiderapante” in ce priveste securitatea si integritatea teritoriala a tarii.

  2. Legat de reprosurile Rusiei la adresa Occidentului, anume ca NATO a avansat spre granitele sale, este o observatie valida, insa nu cred ca s-au dat garantii scrise, iar lucrurile sunt intotdeauna fluide in relatiile intre mari puteri. De exemplu, Rusia, retrasa din Europa de Est, a ales, si voi spune ca este un pas strategic inteligent pentru viirotrul lor, sa avanseze in zona Arcticii, acolo unde nu prea e clar unde se traseaza granitele platoului continental. Miscarile Rusiei au inceput cu expeditii stiintifice, si apoi cu constituirea unor baze militare permanente. Acolo isi pot plasa tehnica militara, si vestitele si temutele rachete supersonice, ce pot cara incarcatura nucleara fara sa fie detectate de radar, si pot nimic orase intregi pe coastele Americii de Nord. Miscari foarte viguroase, spre intimidante din punct de vedere strategic. Practic, daca se topesc ghetarii si se deschide spre navigatie canalul din zona Arcticii, Rusia va controla 90% din acest trafic, care ar scurta semnificativ durata transportului pe actualele canale de navigatie.

    Rusia a inaintat o cerere la ONU pentru a aproba pretentiile lor teritoriale (continental shelf), dar de fapt este si o miscare de a forta alte tari, precum Canada sa vina sa negocieze. Buna miscare a rusilor pe table de sah geopolitica. E o provocare pentru ca, spre deosebire de razboiul rece, unde SUA au cistigat pentru ca au impus URSS un ritm infernal al cursei inarmarilor, acum pare ca Rusia provoaca, inclusiv NATO sa tina pasul. Daca mai adaugam si China Rusiei la concurenta militara si geo-strategica, Occidentul are intr-adevar niste adversari redutabili ce ne dau deja mari dureri de cap.

    https://www.cbc.ca/news/canada/north/russia-arctic-ocean-canada-united-nations-continental-shelf-1.5983289

    • 1) „Daca mai adaugam si China Rusiei la concurenta militara si geo-strategica, Occidentul are intr-adevar niste adversari redutabili ce ne dau deja mari dureri de cap.
      Ia zi cum este sa te doara ce nu ai ? De fpat nu ai avut NICIODATA ….
      Ma refer la China .. cu naravu ei de proeucte pe termnen lung, cu istoria ei bimilenara … China aia care le-a predat , la Nercisnk , rusilor lectia „cum este sa alergi de unu singur si sa te clasezi pe locu 4?„. Dupa ce au invatat „de ce”, ce au gresit la Necinsk” si „cum” pe locu 4 rusii au inceput sa fie perceputi ca niste buni diplomati, cu gandire fine, profunda si de peste 200 de ani sunt jucator important in politichia europeana ….

      2) cica este o micare inteligenta… Scuze dar este o miscare naturala .
      Pana cum , asa zisul Pasaj de Nord era cam blocat de gheturi. Au murit nu satiu cate echioaje de eglezi care cautau pasajul … de le-a iesit pe nas .
      Riusii ai incercat si ei .. insa litralul ala imens mai oiferea cateva … sa zicem obiectiove obiective. Macar vara se putea strecura ceva sa duca niste parf de pusca, plumbi, vitca si late cestrii de prima necesitate si sa se i8ntoarca cu blanuri .Asa ca pana la urma rusii chiar s-au straduit sa faca niste spargatoare de gheata (a! Trei bune rau! Primul spargator apare in Philadelphia! OPrimul spargator rus a fots contruit de unu Mikhail Osipovich Britnev , ce ma face sa preupun ca era un rus de genul lui Francesco Bartolomeo Rastrelli [primul arhitect la Skt Petrsburg .. Peterhof si Tsarskoe Selo] Primul spargator „modern” a fopts contruit in Anglia!!)
      Ca vaeau nevoie .

      Insa ma rpog cirulatia prin Nord a fots problematica ..

      Dar acum cu incalzirea .. se spera, banuieste ca marea va fi „libera” macar intr-o masura insemnata (libera de gheata).Dar nu se inclazeste numa marea .. ci si continentul… Se banuie (cred ca sunt si motive bone „documentate”) ca in zon artica se pot ascunde multe „bunatati” de genul gaze si petrol plus fleacuri de genu nichel, cupru, aur, uraniu, wolfram și diamante. pLus niste carbune „murdar” si „neecologic” ..

      E si ptr asta rusii se pun si construiesc niste .. porturi. Au si un proect de … sa ii zicem „nava” cu propulsei atomica – adica ceva care pluteste, se poate „tîrî” pana intr-un port siberian nu construit unde .. unde se ancoreaza si .. si devine centrala electronucleara*!

      Si porturile astea ii sucare pe unii cu „principii lebărale” **(ce-i al meu este numai al meu, ce-i al tai este si la meu).
      Ca portu, porti este de cele mai multe ori „cheia” drumului comercial, locul de electie unde se strang baniii (dupa ce tucrii i-au luat Chilia si Cetatea Alba .. Stefan s-a vazut nevoit sa caza la pace!)
      Oir cine are porti .. are baniii !!!!
      E asta e greu de inghoitit ptr amatorii de Leberwurst care sunt ferm convinsi ca libertate inseamna sa aibe ei parte din lebărul altora …

      Asa ca acu se dau cica loviti in libertatea lor de navigatie de parca s-ar sucri caeva daca ar trimite, prin Nord, un bampor de la Alaska la Murmank ca sa il umple cu votca Stalichnaya …. (ptr nestiutori .. amintesc ca Smirnoff , ala de furniza votca tarilor a plecat in SUA pe motov de revolutie bolsevica. Plecata cu tit cu reteta!)

      Nu, nu. Este vorba desapre BANI! Buks! Verzitura!!!

      A se retine :

      – nu este vorba doar de construcţie a unor porturi de-a lungul Rutei Maritime Nord, care ar scurta distanţa pe mare dintre China şi Europa. Ca un portcontainer precum Evergreen nu „face plinul” odata la 2000 de mile nautice …. Ci este vorba de materii prime in valaore estimata de 30 de trilioane de dolari !!!!

      – litoralul ala pe care se voir construi proturile , und edeja sunt porturi , este al Rusiei. Care are dept la ape teritoriale si azona econo9mica exlcusiva. Da’ Rusia e cam scarztana si nu imparte lebărul ei cu altii

      * Dupa ce au protestat americanii si=ua adus aminte ca si ei stiu sa faca niste reactoaere nucleare navale. Si ca ar fi si mai simplu sa faca unele de-navalizate pe care sa le ofere ca minicentrale electronucleare

      ** de la Leberwurst (lebăr) ,la voi Liverwurst .

    • Dacă Rusia creează asemenea deranj conglomeratului numit NATO, înseamnă că își utilizează mai eficient resursele, chiar dacă bugetul militar al Federației Ruse este insignifiant în raport cu bugetele cumulate ale țărilor Organizației Atlanticului de Nord.
      Și, probabil, așa cum ne învață CNN, are și ingineri mult mai buni, din moment ce rușii posedă arme ultrasonice performante capabile să producă dureri de cap agenților NSA și Secret Service împrăștiați ordonat prin curtea Casei Albe…
      Vezi ? De aceea Netflix difuzează filme cu supereroi, trebuie să ajungem în cele din urmă chiar să credem că ei există..
      Să-i vedem și pe cei ai aliaților în acțiune, poate se vor revanșa după rușinea din Afganistan.
      (Z)

    • Să fiu iertat, dar a ajuns viitorul lumii să fie privit doar prin puterea armelor?

      Am ajuns să gândim ca omul din neanderthal care odată ridicat în două picioare caută o bâtă ca să-i dea în cap celui de alături?

      Și triburile actuale de neo-neanderthalieni de pe mapamond își pun laba pe bot mirându-se atotcunoscător:

      „Ce pas strategic inteligent, mai ales dacă creierașul nostru ajuns cât o alună ne spune că vine încălzirea globală. Asta da putere mondială!”

      • Ei, ce faci ?
        Vii la vorba mea aia cu „analistii” de pe Potomac? Care nu stiu decat sa agite the Big Stick  fara sa agndeasca ce si cum?

        Si hai sa citez … de unde Bampiru’ nici nu se asteapta :  Zsolt Bayer, unul dintre jurnaliștii maghiari apropiați de Viktor Orban in  Magyar Nemzet la . 1 mai : Până la urma, va comportați ca sovieticii în trecut: vorbiți despre grandoarea voastră fără seamăn, despre justiție, superioritate, democrație, ”peisajul mediatic deschis” exact cum vorbeau Brejnev și tovarășii săi. (si aia cica filomuricanii de pe aici fac referiri deschise la „suveranitate limitata” sau mai putin – a Romaniei bine-nteles!) „Iar în Ungaria (si in Romania , adaug eu!)există mereu o masa politică care nu se schimbă și care știe excat pe cine trebuie să iubească și pe cine trebuie să urască. Ei nu se înșală niciodată, domnule secretar de Stat – nici treziți în miez de noapte. Ei știu al cui fund trebuie pupat. De aceea vă plac acești oameni și vă veți trimite imediat mercenarii în Ungaria, în frunte cu Nuland, pentru a-i sprijini în alegeri pe acești pupători de dosuri.” (in rusa pupacilor le zice „jopa lizîii” , adica lingatori de .. jopa [c..] si, din cele auzite cu multi ani in urma pana si unii consilieri sovietici se aratau dezgustati de pupinii locali)

        vezi matale … e o cioaca aici … care a actionat si pe valea potroacellor – si anume shale gases. Zsolt scria ca „Și să nu uităm să spunem că este obligatoriu să-i urâm pe ruși. Pentru că ați găsit o mulțime de gaze de șist in America. Este un produs bun, numai că scump de extras. Companiile americane au acumulat datorii uriașe extrăgând gaze de șist, care trebui vândute la preț mare prin orice mijloace. Rușii au gaze ieftine, iar Europa le cumpără; germanii construiesc chiar o conductă separată pentru gazul rușilor. Așa ceva nu se poate! Ce se va întâmpla cu gazele americane scumpe care trebuiau aduse peste Ocean cu vapoare uriașe care ard mii de tone de motorină pe oră? Nicio problemă, pentru ca Biden o va aduce pe Greta Thunberg la Casa Albă, iar CNN va relata despre acțiunile pentru protecția mediului în materiale care să te emoționeze până la lacrimi.
        Ei bine, de aceea trebuie să-i urâm pe ruși. Pentru că colaborarea eurasiatică ar pune capăt influenței voastre, cu universitățile care dezbat cât de rasiste sunt savonierele, cu activiștii BLM care jefuiesc orașele în memoria unui infractor.

        E … Pungesti ?! Mai tii minte ?

        Dragul meu .. nu incepe ca as fi antimurican .. insa cum sa iti zic – in 2012 cand am votat sa scap de Basescu .. Gordon al vost zise ca „frauda 2 milioane”.  Ptr cativa centi  in plus pe care ar trebui sa ii plateasca Exxon suntem acuati ca vrem cu rusii . In plus dracu stie de ce ati spijinit gruaorile alea care erau contra unor contracte cu fierme americane. Adica contractu cu Bell si ala cu Bechtel. Ca azi Bechtel a ajuns sa fie simbilul afaceristului necinstit!!! Dar  nnu gratie PSD ci al celor iubiti de d’ale Nulanda .
        Stii exista un oaresce pericol – qui nomina , ora …..

        Si ca zici de preferinta ptr a Big Stick .
        Sper ca iti dai seama ca ai vostrii analisti au facut prea mult caz de Big Stick …. fara sa ti8na seama ca , desi slabita fata de IRSS, Rusia mai are catesceva prin lada „de zestre” si maneci (in maneca nu asu ci cutitu!)

        In mod absolut incredibil , in ultimii ani , raspunsul la o sitiatoie prepronderent economica a fots un dans de scalp dakotan. Desi analitsii nu sunt nativi americani ….

        Popescule .. marea voastra problema nu sunt atat chinezii sau rusii sau.. ci ANALISTII aia bine platiti! Asa zisa politica de „globalizare” (mai degraba de la gloabe decat de la glob!), „fixatia” cu OM , samd …
        Si uitarea … uitarea rezulatelor .. din acelasi Jolt „Și, da, aveți succes în misiunile voastre globale: Afganistan, Irak și incredibila primăvară arabă, apoi Ucraina și ”revoluția” Euromaidan pe care ați cheltuit miliarde de dolari. Ați devenit inversul regelui Midas: orice obiect aurit atins de voi se transformă în rahat.”

      • Bravo, MP, excelent comment, semn că mai există oaze de aer curat în SUA…
        (Z)

      • Mircea, flash news, Biblia e plina de istorii care ne arata ca violenta omului fata de om este singura cale pe care omul nu a abandonat-o, iar regii descrisi acolo tot asta faceau: dadeau cu ciomagu in capul altora sa le ia bogatiile. Nimic nu s-a schimbat, doar ca metodele au devenit incredibil mai distructive.

        De ce a adunat dl. Putin o armada de 140 mii soldati la granita cu Ucraina? Ca sa ne sperie cu bombardeaua, si ca, dupa Crimea, sa fim cuminti ca poate usor lua si juma de Ucraina. De ce face exercitii de o asemena anvergura in Marea Neagra? Ca sa ne spuna ca e a lor, si sa nu indraznim sa avem pretentii. De ce arata Lavrov cu degetul catre Norvegia, sa nu se bage in Arctica? De ce construisc chinezii o flota impresionanta militara si o tot agita sa sparie venicii? De ce nu mai au loc in spatiu de atitia sateliti militari?

        Lumea e a celor puternici, cei slabi trebuie sa li se supuna. Si totul se rezuma la frica si la violenta. E un cerc vicios din care nu iesim. Se aplica atit statelor cit si indivizilor, indiferent ca traiesc in Rusia, China sau America de Nord. Libertatea are intotdeauna un pret, si de obicei e scumpa.

        Mi-ar fi placut ca tarile sa faca competitii de genul: cine are cele mai frumoase muzee, asa cum ne poarta aici elegant domnul Nastase. Cine are cei mai educati cetateni? Cine are cei mai sanatori oameni? Dar bisericile cele mai frumoase? Aia da, competitie, dar Diavolul e stapinul acestei lumi si liderii sunt ai lui, lucreaza in legiunea lui. Sunt oameni fara credinta, fara principii morale, viciosi si putrezi. Asaeste de cind lumea. Ce speranta sa mai ai? Acum vor sa ne mixeze sa ne poata conduce mai usor. Si, culmea, le iese!

  3. Nu am retinut daca ati amintit ca la inceputuri Manfred Worner a tratat Romania cu mare raceala, au fost si ceva declaratii nu prea prietenoase la adresa Romaniei, insa printr-o munca diplomatica asidua cu larga dumneavoastra contributie situatia s-a schimbat si relatiile au avut o evolutie favorabila.

  4. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a prezentat scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei.
    „Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe’”, a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice.
    În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice.
    Acţiunile NATO au grăbit încheierea războiului din Kosovo. În prezent încă există controverse asupra evaluării acelei misiuni, întrucât aceasta nu a fost acoperită de mandatul ONU.”
    COMENTEZ
    Poate citesc și președinții României, foști și actual..dar și premierii care s-au perindat la putere.

  5. Niciunul din prieteni n-a mișcat un deget pentru a vă apăra, dacă nu libertatea, cel puțin demnitatea, reputația și meritele istorice.
    Nici măcar atunci când ați fost deposedat abuziv de o medalie cu vârf și îndesat cuvenită, nu am auzit vreun ,,prieten” să reacționeze.
    De fapt, singurul prieten pe care un om politic și l-ar putea dori, este poporul țării sale.
    Nimeni din afară nu vă este cu adevărat prieten, domnule Năstase. Deci nici România, în ansamblu, nu ar trebui să se aștepte la mai mult.
    Paradoxal, globalizarea înseamnă dizolvarea națiunilor în numele interesului național al…. națiunii supreme și al sistemului de reguli impuse de aceasta, fără legătură cu dreptul internațional.
    Sper ca atrocitățile comise de ocupant în Palestina, sub oblăduirea cinică a sponsorului de peste Ocean, să trezească lumea la realitate.
    Media occidentală relatează încă prea puțin despre protestele declanșate în întreaga lume, inclusiv în America (Chicago, etc).
    Sper că și ONU va realiza că are o misiune și un statut constitutiv consensual extrem de clar, deci și prerogative in ceea ce privește asigurarea echilibrelor mondiale. Rezoluțiile unanim acceptate ar trebui scoase de la naftalină și aplicate întocmai.
    Altfel, acest forum nu se justifică și ar trebui să-si înceteze existența, pentru a nu mai constitui un paravan pentru abuzurile anumitor puteri mondiale, adevărate derapaje de la normele dreptului internațional.
    Pentru inceput, statele ar trebui, după părerea mea, să pledeze pentru mutarea sediului acestei organizații la Geneva, adică într-un stat nealiniat. Ar fi un pas corect către revenirea la normalitate.

  6. Domnul Mircea Popescu
    Felicitări pentru inițiativa dumneavoastră! Eu scriu pe blogul meu, articole mici, pe înțelesul tuturor, referitoare la istoria și monumentele din România. Lucrez la o carte ,, Istoria românilor pe înțelesul tuturor” . Sper să reușesc să o termin și s-o pot publica. Dacă, dumneavoastră credeți, că interesează pe cineva, pot să vă trimit ultimul articol, publicat în Revista ,,Vitraliu”, intitulat ,,2021-AN AL LIMBII ȘI CULTURII ROMÂNE”

  7. Multe sacrificii economice facute de Romania pana in anul 2007 sunt acceptate in mare parte de popor, au explicatii . Cea ce s-a intamplat dupa anul 2007 nu poate fi scuzat. In asteptarea mai binelui a exista un consens majoritar la nivel national , dar apoi dezamagirea si deznadejdea si-au spus cuvantul . Clasa politica din Romania a dezamgit profund si exponential de la an la an , dar si poporul a facut greseli , prima greseala este ca nu l-a demis pe Basescu in anul 2007 , greseala enorma si fatala. Trezirea la realitate in anul 2012 a fost tardiva , deja vointa poporului devenise de fatada. Niciodata clasa politica actuala nu va fi capabila sa faca ceea ce a facut Nicolae Ceausescu prin interpusii sai tehnicieni si finantisti intre anii 1970 si 1972 cand l-a fraierit pe McNamara , seful FMI , sa acorde imprumut Romaniei nu pentru infrastructura ci pentru dezvoltarea industriei si modernizarea agriculturii. Partea romana a argumentat cam asa: ” Daca facem poduri , sosele , stalpi de curent, nu putem sa va restituim imprumutul. Daca ne imprumutati pentru a face industrie si agricultura moderna va putem da banii inapoi,. …” Arc peste timp , trecut si actualitate dureroasa . Vive ONG-uri, long life ONG-uri, long live ONG -uri!! ONG = antiteza la OMG !!!

    • Ca scrii clasa politica actuala nu va fi capabila sa faca ceea ce a facut Nicolae Ceausescu

      In gnl ca sa fii in stare sa faci ceva sunt necesare si :
      vointa de a face acel ceva
      capacitatea, putinta de a face acel ceva …..

      Ce lipseste on acest moment istoric este vointa de a face . Am avut, si mai avem, vointa de a ….. ne aneantiza sansele.

      Dar aici e o discutie …. mai fastidioasa ….. pentru „intelctualu” roman …

  8. Ajungem aici la concluzia ca sistemul de ordine mondiala are ca principal motor forta/puterea, si echilibrul de forte/echilibrul puterilor. Statele care administreaza institutional aceasta ordine actioneaza in interes propriu sau de grup, iar instrumentul pacii este folosit doar pentru a mentine aceasta ordine, si doar cind e necesar, si nu ca scop in sine. In rest, dupa cum se vede, toata lumea se pregateste pentru razboi.

Lasă un răspuns