A murit Ileana Vulpescu

Ar fi implinit peste cateva zile 89 de ani. Romancieră si om al cetătii. Răman in urma sa “Arta conversatiei”  dar si multe alte volume care au fascinat generatii de cititori. Am intalnit-o de multe ori la evenimente culturale sau in parlament. Impunea prin forta personalitătii sale. Si prin simpla prezentă.

După moartea sotului său, in 2012, acel impătimit de limba română, Romulus Vulpescu, a avut o viată mult mai retrasă. Imi aduc aminte de vizita pe care le-am făcut-o, cu multi ani in urmă, in apartamentul de lângă Piata Rosetti, inconjurati de cărti si de video-casete, cu imagini de altădată.

Acum, la momentul despărtirii de o regină a spiritului, ii doresc un drum linistit către o Academie celestă care, sunt sigur, o va primi in randurile sale.

17 gânduri despre “A murit Ileana Vulpescu

  1. Dumnezeu sa o aiba in paza. Un talent si o constiinta sociala si morala de reala valoare, ce ne-au delectat intr-adevar in ultimile decenii dinainte de ’90. Cat despre randurile maiastru de sensibile ce i le-ati dedicat, se spune: ‘it takes one to know one’!
    Sunteti un amfitrion de aleasa rasa si este o mare placere sa frecventam acest blog.

  2. DIN PACATE, SUNTEM DOAR O EXISTENTA, CA FIINTA, IN ACEASTA VIATA !

    DESTINATI A FI NASCUTI SI A PARCURGE TIMPUL…SPRE SFARSIT, LASAND IN URMA NOASTRA , (CELOR VI …) IMPLINIREA UNUI DESTIN !..

    Ps UNIVERSUL LUI DUMNEZEU , ARE MAI MULTE VIETI , DESTINATI, A LE CUNOASTE, DIN PACATE , DIN FERICIRE NU TOTE SUNT LA FEL!

    UN SINGUR ASPECT ESTE REAL…DE TOATE DEPINDEM CA FIINTA!

    DUMNEZEUL AUTENTIC SI NU CEL CREONAT DE FIINTA OM , SA-I FIE VESNIC,IN TOATE , ALATURI!

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, ROMANUL , POLITICIANUL AUTENTIC!

  3. I+am văzut ochii minunați, aseară, la știri, într-un prea scurt crâmpei de memorie.
    Ochi profunzi ca marea….de acum înainte unda de reflexie creată de soarele dimineții, prelungită prin valuri până la spuma spartă pe mal, ar putea fi chiar privirea ei orientată spre noi, cei care i-am citit și prețuit cărțile. Ne va vorbi de această dată altfel….

  4. A lăsat un gol imens în inima noastra a tuturor celor care gândesc și iubesc românește!

  5. România – încotro ?

    H.D. Hartmann prezintă în articolul «Iniţiativa celor 9 de la Bucureşti» o analiză lucidă (deşi cam lungă) a poziţiei internaţionale a României şi a situaţiei generale în Europa central-răsăriteană. Pornind de la discuţiile purtate la Summitul B 9 din 10 mai 2012 găzduit de preşedinţii Romaniei şi ai Poloniei (ceilalţi şefi de stat au participat prin videoconferinţă), H.D. Hartmann sesizează aspectele autoritariste, religioase, elitiste, chiar primitive ale Grupului de la Visegrad şi subliniază faptul că politica noastră externă sub conducerea lui K. Iohannis pune România la remorca acestui grup şi a altor cercuri de interese, fără să ofere nimic în schimb ori să fie de vreun folos ţării.

    Concluzia este sumbră dar din păcate extrem de probabilă : izolarea României în lume se accentuează. Analiza coerentă a lui H.D. Hartmann dovedeşte încă o dată că încercarea noastră de a ne apropia de Grupul de la Visegrad a fost şi este în continuare sortită eşecului. Şi chiar dacă autorul nu menţionează acest aspect, devine evident că singura şansă a României de a-şi face auzită vocea şi a reprezenta ceva în Europa ar fi crearea unei alianţe regionale informale formată din România, Bulgaria, Grecia (membre ale UE) şi Serbia (din afara UE). Dincolo de interesele geo-politice pe care aceste ţări le împărtăşesc, ortodoxia ar constitui o trăsătură comună capabilă să contribuie la consolidarea coeziunii unui asemenea grupări şi totodată un răspuns dat celor care au structurat Grupul de la Visegrad bazându-se pe creştinismul de tip occidental.

    P.S. Articolul lui H.D. Hartmann ar fi fost cu siguranţă în asentimentul regretatei Ileana Vulpescu, o persoană admirată şi controversată în acelaşi timp, dar fără îndoială o iubitoare a limbii române şi a poporului român cu istoria şi tradiţiile sale.

    • Sârbii nu vor uita prea ușor acceptul de survol dat de România avioanelor NATO care au bombardat Belgradul.
      O alianță cu Serbia implică, de asemeni, și o apropiere de Rusia, tocmai având în vedere similitudinea ortodoxă.
      Deci, tot singuri vom fi, un ceva neglijabil în jurul bazelor americane..

      • >>”Deci, tot singuri vom fi, un ceva neglijabil în jurul bazelor americane..”

        ZeV, iar vorbesti de „nashi”? Teleprompterul, bata-l vina.

        ZeV, daca esti roman si iti pute atita ca Romania e cu americanii, si nu cu rusii, de ce nu emigrezi tu la Moscova, sa te simti si tu bine si bagat in seama? Nu trebuie sa te grabesti, stiu, esti un tip calm. Dar nimeni nu te retine, daca esti cetatean roman esti liber sa-ti implinesti destinul in Rusia.

        Dar amindoi stim ca tu nu esti roman in suflet. Nu a fost greu de dibuit, si iti multumesc ca nu ai depus eforturi nejustificare sa te acoperi cumva. Cred ca ti-e tare greu sa nu imi raspunzi in limba ta materna, si apreciez si aici stoicismul. Iar daca esti unul din atasatii militari care au mai ramas prin subsolurile ambasadei, sti deja ca MAE al Romaniei e pus pe dat afara spioni rusi. Eu aplaud la fiecare spion rus dat afara ca persona non grata din toate tarile din estul Europei. Nu mai pupati voi curind Europa de Est, adios! Stiu, bolino. Shto delati, shto delati…hai, mai faci un tanc, iti mai trece supararea. Mati Rosyia te pupa si te tine la pieptu-i imbelshbugat! Nu tu imbelshugat, ci Mati Rosyia si Sotul sau, Tzarul. Tu oricum, sarac, dar fericit ca viata are sens.

        Boje moi….

      • „ZeV, iar vorbești”.

        Lasă-l să vorbească, că doar pentru libertatea cuvântului a emigrat în Vest.

        Acolo de unde vine trebuia ori să tacă, ori să se înfrupte cu noviciok.

        Doar mintea i-a rămas pierdută în deșertul mentalității prin care trebuie să rătăcească 40 de ani, conform Bibliei.

        Mai greu este că mentalitatea îi este încă pierdută prin desert în de 40 de ani din pustiu.

  6. Dumnezeu sa-i lumineze calea catre marea intalnire cu Eminescu, sa se alature galeriei marilor spirite ale neamului romanesc si sa paseasca alaturi de intreaga familie „… in loc luminat, in loc de verdeata, in loc de odihna, …”, in Raiul binemeritat.
    Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in pace!

  7. Minunat memento pt o scriitoare deosebit de iubita de marele public. Odihneasca- se in pace.

  8. Va fi intunericul tacerii mai adanc decat al noptii? Erdogan, apel catre Lume pentru a opri conflictul sangeros si distrugator escaladat de Israel in Gaza

    Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a adresat, vineri, un apel către ONU şi Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), să acţioneze cât mai rapid pentru a stopa cele mai grave confruntări din ultimii ani dintre Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza, care isi vor tara inapoi. El a precizat că Turcia va sprijini orice iniţiativă a Naţiunilor Unite destinată să pună capăt violenţelor si distrugerilor din aceasta enclava palestiniana, cat a mai ramas, neocupat ilegal de evrei, din Palestina. Miscarea de rezistenta, eliberare si renastere a Palestinei da semne ca s-a reactivat viguros si ca nu se va opri pana nu-si va atinge obiectivele nationale. Natiunile sunt de partea napastuitei Palestine de catre Globalisti, iar vointa Natiunilor Unite face legea internationala. Erdogan si-a reinnoit acuzaţiile, care incep sa capete o forma extinsa, potrivit carora acţiunile Israelului în Ierusalim şi în Gaza arată că acesta este un „stat terorist”. El a facut cunoscut că a discutat despre conflictul israeliano-palestinian cu lideri sau guverne din 19 ţări. “Invităm fiecare stat şi fiecare instituţie, indiferent de credinţă şi originea lor, să acţioneze cât mai repede posibil împotriva atacurilor Israelului”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. Apelul catre ONU si OCI este practic pentru intreaga Lume. Atacurile Israelului in Gaza par sa fi devenit demonstrative in privinta tehnologiei evreiesti de a ucide si a distruge. Evreii refuza orice mediere, sugerand ca au un plan cvasigenocidar impotriva palestinienilor, pe care sfidator vor sa-l duca pana la capat. “Este imperativ pentru Consiliul de Securitate al ONU să ia rapid măsuri pentru a asigura pacea şi calmul în Ierusalim”, a cerut energic Erdogan. Acest forum de securitate mondial se va reuni public si de urgenta duminica, dupa ce SUA i-au blocat o sesiune, convocata vineri, pe care au vrut sa o amane pentru marti, dar presiunea si culpa au fost atat de puternice incat au acceptat pentru duminica. In privinta OCI, Erdogan i-a cerut sa actioneze “imediat”, “concret” si “eficient”, altfel, a avertizat presedintele turc, “se va considera că îşi neagă existenta.” Simultan, in Cisiordania palestiniana ocupata de Israel au loc revolte si proteste de solidaritate cu palestinienii din Gaza. De aceasta data, ceva concret se va intampla pentru schimbarea statu quo-ului de dupa razboiul arabo-israelian din 1967. Este posibil sa fie denuntata crima cu premeditare impotriva Palestinei, pusa la cale pe indelete de Globalisti si infaptuita in 1948. In privinta apelului international de a se opri conflictul sangeros si distrugator escaladat de Israel in Gaza, ramane sa vedem daca el va avea efectul asteptat si necesar, ori daca nu cumva intunericul tacerii, rusinoase si de neiertat, se va dovedi mai adanc decat al noptii. Ceva-ceva trebuie sa nu mai fie ca inainte in Orientul Mijlociu, daca Lumea se pune in miscare.

  9. Un citat extraordinar: „Tine minte ce-ti spun eu: daca poporul asta va fi candva sters de pe harta, nu va fi nici fiindca i-ar ocupa rusii, turcii, americanii, indienii, chinezii, ci din indolenta, pasivitatea, lipsa de civism, din propria nepasare si din complicitatile interne oferite oricarui inamic.”
    Ileana Vulpescu

Lasă un răspuns