36 de gânduri despre “Diplomația fără mască – „Furtuna diplomatică dinaintea Furtunii din Deșert” (prima parte)

  1. Incep prin a spune ca admir capacitatea dvs. de analiza si comunicare si este captivant modul in care prezentati lucrurile. Mai mult, vocea placuta, linistita, fara stridente si gesticulatia minima ajuta pe cei care va asculta sa absoarba mai usot informatia prezentata. Sunteti printre putinii comunicatori de inalta valoare si tinuta pe care ii mai are Romania. Ca un adevarat cavaler al istoriei, aveti capacitatea de a structura informatii temporale in mod eficient si de a le aloca logicii profesorale.
    Continui cu sfarsitul din acest clip nefinalizat, in care ati amintit o afirmatie a lui Nicoale Titulescu, referitoare la o situatie istorica din Italia, cind a trebuit sa adoptam pozitia (si directia?) „glontului care trece prin inima”. Memorabil!

  2. Da, a fost bine, ati avut succes pe plan politic extern, ati facut pe foc inainte legile jistitiei, destul de bune, cu mici probleme , dar aveti 2 mari esecuri: ponta si aurescu

  3. Mica diplomaţie: Lilliput fabulează despre un Orient Mijlociu ”în schimbare”, în care să devină Gulliver

    Este cel mult amuzant sa vezi agitatia diplomatiei lilliputane a descendentilor din triburile apiru pe tema unui Orient Mijlociu pretins ”în schimbare”, în care să devină gulliveriana. Acest spectacol al fabulatiei geopolitice a avut loc, vineri, in mica insula mediteraneana Cipru, care i-a reunit pe ministrii de externe ai tarii gazda, israelian, emiratez si grec. Pare destul de nebulos sa intelegi cum de a fost posibil ca urmasii grecilor antici, care au avut o infloritoare civilizatie umanista, sa se lase atrasi intr-o mezalianta regionala cu cei ai apiru (“praf, murdar”), facatorii de faradelegi din acele vremuri care existau in marginea societatii, relativ la adapostul autoritatilor politice. Cu atat mai mult azi, cand ultimii au stricat democratia, Netanyahu involuand intr-un etnarh ca Solomon, de unde supranumele batjocoritor de Solomnyahu, iar cei de peste balta au renuntat la imensa bogatie spirituala lasata de filosofii greci Platon si Aristotel, care au scos gandirea umana din primitivism. Reuniunea din Cipru a micii diplomatii a avut loc la câteva luni după un acord de “normalizare” între Israel şi unele ţări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite, caruia Tel Aviv i-a pus botnita si lesa “abrahamiste”, şi pe fondul tensiunilor din estul Mediteranei. “Acest nou parteneriat strategic se întinde de la ţărmurile Golfului” Persic până la Marea Mediterană şi Europa, a declarat ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi, într-o conferinţă de presă în staţiunea Paphos. Desigur, vrabia intodeauna malai viseaza! Insa adevarul e ca are lor o degonflare a lui Lilliput, mult timp umflat ca un Gulliver si cu o foame de Pantagruel dupa resursele altora. Spectrul intoarcerii de la bunatatile Natiunilor la paine mucegaita si unt ranced e mai real ca oricand. Tot dupa Gabi Ashkenazi, ce e bun e “parteneriat strategic”, ce e rau e “radical si antisemit”. El a apreciat că există “o şansă reală de a schimba faţa Orientului Mijlociu” şi că drumul către pace necesită negocieri, iar la adresa Iranului a proferat amenintari si demonizari, afirmand că Israelul “va face tot ce este necesar pentru a împiedica acest regim radical şi antisemit să obţină arme nucleare”.

  4. Citez
    ,,Au trecut 22 de ani de la agresiunea militară NATO împotriva Iugoslaviei, un stat independent din Europa, astăzi dispărut. Geografia, multiculturalismul și prosperitatea statelor socialiste ale Iugoslaviei erau inacceptabile în noua ordine, care nu admitea “nealinierea”. Utilizarea sintagmei “conflict etnic” în contextul dezmembrării teritoriale, a explicat atât geneza, cât și deznodământul. Atacurile s-au desfăşurat fără autorizare, neexistând nici măcar o rezoluție a ONU, care să permită o intervenţie militară legitimă, în acord cu dreptul internațional. Bombardamentele ”umanitare” asupra Iugoslaviei, țară situată chiar în centrul Europei, s-au desfășurat sub tăcerea statelor bătrânului continent și, mai ales, a celor vecine. La 22 aprilie 1999, Parlamentul României a autorizat avioanele NATO să utilizeze spațiul aerian românesc pentru bombardarea Iugoslaviei, în pofida tratatului bilateral cu statul vecin, ceea ce guvernul acceptase anterior. Slugărnicia a atins cote penibile atunci când Viorel Popescu, directorul de canale al postului Radio România Actualități a interzis difuzarea melodiei “Iugoslavia“, compusă de Cornel Fugaru și interpretata de Monica Anghel. Motivul a fost că prin textul ei “tendențios, melodia lezează interesele NATO în Iugoslavia”. Campionul discursului democratic, Andrei Pleșu, a refuzat ca Ministerul de Externe să susțină încetarea bombardamentelor pe perioada sărbătorilor pascale. În aceeași notă, Gabriel Liiceanu făcea propagandă deschisă în favoarea bombardamentelor, găsind rațiuni “morale” în uciderea sârbilor “vinovați”. Aproximativ 2500 de iugoslavi, civili nevinovați, inclusiv copii și bolnavi, și-au pierdut viața în urma bombardamentelor. NATO a distrus mii de locuințe, școli, trenuri, intersecţii feroviare, poduri sau reţele electrice, demonstrându-și cinismul și provocând teroare. În final, NATO a creat în Kosovo un stat marionetă, condus de gruparea UCK, sub control militar, susținut de SUA și UE, dar nerecunoscut de către ONU, reușind să discrimineze și să separe sute de mii de locuitori pe criterii etnice. Bill Clinton, Madeleine Albright, Wesley Clark și Javier Solana sunt numai câțiva „actori” din culisele acestui monstruos razboi, un amestec grosolan in politica unui stat independent si suveran.
    Astăzi, această pagină neagră a istoriei Europei pare uitata …”

    • @ZeV: „Bombardamentele ”umanitare” asupra Iugoslaviei, țară situată chiar în centrul Europei, s-au desfășurat sub tăcerea statelor bătrânului continent și, mai ales, a celor vecine. ”

      „Among the strongest proponents of war ]n 1999 was a German, Joschka Fisher (the head of Green Party). For Fischer, as for Gerhard Schroeder and Tony Blair, the dire humanitarian emergency and the brutal behavior of the Serbs overrode the legal requirement for UN authorization.

      The fact that this potential genocide was occurring in Europe gave Europeans not only special responsibility, but also special license to go to war to stop it.”

      O analiză interesantă despre moralitatea, ipocrizia și criza de legitimitate a încălcării suveranității statelor prin acțiuni unilaterale sau multilaterale fără mandat ONU, despre rolul de frână al Consiliului de Securitate, dar și despre relațiile America-Europa la nivelul anilor 2000, poate fi studiată în cartea lui Robert Kagan, publicată în 2004, „Of Paradise and Power”, ISBN:1-4000-3418-3.

  5. PS
    E bine, domnule Năstase, că n-ați fost premier în 1999….ati fi avut, presupun, o sarcină extrem de dificilă, adică să puneți în acord morala și principiile domniei voastre cu obiectivul aderării României la NATO.
    Totuși, ați ,,comis-o” și dvs, trimițând armata română în Irak, neexistând nici măcar egida NATO.
    Da, recunosc, eu, fiind din copilărie un admirator total al măreției Americii, am considerat invazia în Irak perfect legitimă. Totuși, mandatele lui Băsescu – un trădător de țară sub acoperire – m-au determinat să mă schimb, aproape structural.
    Dvs, cu infinit mai multă expertiză și intuiție politică decât mine, nu prea aveți, după părerea mea, scuze.
    Și, la ce bun ? V-au luat și libertatea și …medalia. Oare a meritat ?

  6. Am urmarit ceremonia de inmormintare a Printului Philip la Windsor Castle. Impresionanta ceremonia, minutios pregatita si executata. Iar frumusetea castelului, a bisericii, a costumelor militare, a muzicii, a lasat o urma de melancolie a unor timpuri apuse.

  7. Oamenii esentiali: Timpul lor e prea scurt, ei vor esenta, pentru că sufletele lor se grăbesc!

    Hoinarind sambata seara printre stirile din online, am dat peste una din care doua idei m-au uns la suflet. Actorul George Ivascu, ales democratic si regular ca Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania (MLNR) – deh!, acel “din Romania” (dR), care ne cam zgaraie memoria istoriei, putea sa fie “a Romaniei”, stiti foarte bine de ce! – a trimis in primul sau mesaj la un poem al lui Mario de Andrade, intitulat „Timpul prețios al persoanelor mature”. Omul de cultura a explicat de ce a recurs la aceasta referinta: “mi-a apărut dintr-odată ca și cum l-aș fi scris eu (poemul, n.m.) și am sentimentul că, de fapt, este scris pentru fiecare dintre noi.” Pe aceasta baza, George Ivascu si-a personalizat in continuare mesajul, spunand: “Mă simt ca un copil care a câștigat un pachet de dulciuri: pe primele le mănâncă cu plăcere, dar când și-a dat seama că au rămas mai puține, a început să le guste imens. Iubiții mei Frați, nu mai am timp să sprijin persoane absurde care, în ciuda vârstei lor cronologice, nu au crescut. Timpul meu este prea scurt și vreau esența, pentru că sufletul meu se grăbește!”. Ultima fraza este memorabila, e pe gustul meu, rezonez perfect cu ea, si cred ca toti colegii de pe blog simt la fel, pentru ca pe toti ii simt drept “oameni esentiali”. A doua idee este o cugetare frontispiciala, emblematica pentru calauzirea autorului: „Avem două vieți, iar a doua începe când îți dai seama că ai doar una”. NB/FP: 1/ Citindu-le, cele doua idei mi-au transmis, dintr-o data si cu intensitate, bucurie si energie spirituale. Ca si cand as fi vazut idei, cum spunea Camil Petrescu, poetul, in poemul „Ideea”, care in anii liceului mi-a hranit mult timp spiritul adolescentin. Acum, nu stiu cat vor tine. 2/ Cred ca Romania esentiala – o denumire alternativa la cea profunda – are nevoie de oameni esentiali. Puteti numi un om esential? Eu, da! Dupa parerea mea, decantata multi ani, omul politic si de stat Adrian Nastase e un om esential.

  8. In aceeasi cadenta, ministrul apararii din Deutchland condamna concentrarea de trupe rusesti la granita cu Ucraina, cere retragerea lor, dar Nord Stream 2 merge inainte, pe repede inainte. Spune mult prea mult aceasta ,nu?

  9. trexsr, mă simt foarte flatat că eu, o voce firavă și singulară de provincie, sunt ,, așezat” pe același plan cu RT.
    Din păcate, euforia mi-a trecut tepede, realizând trista realitate că afirmația irumpe dintr-o enormă concentrare de energie freudiană…
    În fine, încearcă (într-un moment de calmitate) să- ți răspunzi la două întrebări:
    1. Cine vrea, în România, ,,relații speciale” cu Rusia, mai mult decât cooperare economică, interferențe culturale și turism ?
    2. Cine are interes (și de ce) să mențină vie, în mentalul public românesc, ,, sperietoarea rusească” ?
    … Mulți germani, exasperați de bâlbâielile autorităților comunitare în materie de combatere a pandemiei, s-au urcat în avioane și au aterizat la Moscova, pentru vaccinare.
    Mi se pare absolut inacceptabilă geopolitizarea vaccinurilor, spre disperarea multor europeni care simt tot mai acut că trăiesc într-un fel de ,,democrație de cușcă”, de fapt o formă mai abilă de dictatură internaționalistă pretins ,, luminată”. Totul este experiment în spațiul euro-atlantic, inclusiv vaccinarea cu seruri autorizate PROVIZORIU pe repede înainte, aducătoare de miliarde de dolari, de parcă am fi cu toții șoareci de laborator.
    În acest timp, China a revenit la normal, economia crescând cu peste 18% în T1 al anului 2021. Cum au procedat ? Boicot informațional total ! Noroc că mai aflu câte ceva de la CGTN, o televiziune în limba engleză peste nivelul CNN dpdv profesional.
    Îți dau un pont, pentru una din întrebările de mai sus: Ce s-ar face liderii occidentali ( inclusiv ai României), tot mai mult contestați în interior, dacă nu ar exista propaganda ,,pericolului” rusesc (și mai nou, chinezesc) ? Nici nu se mai străduiesc să probeze acuzele lor infantile, plecând de la premisa că noi toți formăm deja o adunătură majoritară de tâmpiți timorați, prinși în insectarul Facebook, sau Twitter. Care ar mai fi acceptabilitatea populației din ,,ferma animalelor” la măsurile incoerente și profund (geo) politizate adoptate de autorități incompetente, preocupate doar de putere și control ?
    Aproape tot ce scrii, parcă la comanda cuiva, sau dintr-o ură maladivă nevindecabilă, poartă stigmatul războiului rece ….bine că vine primăvara, altfel ar fi numai țurțuri de gheață pe acest blog.. (Z)
    Bine că liderii marilor puteri sunt, în esență, oameni responsabili, și cu instinctul de supraviețuire intact, dincolo de retorica războinică destinată conștiințelor slabe. Dacă nu ar fi așa, s-ar așterne tăcerea absolută, în toate spațiile, nclusiv peste această lume a conexiunilor virtuale în care încă există libertatea de conștiință pe care ne-am dorit-o în 1989.

    • Zev, un mesaj cu o doza de umanism si tristete care imi atinge o coarda, mai precis aia frecata de arcusul rusesc pe vioara romaneasca.

      >>”Aproape tot ce scrii, parcă la comanda cuiva, sau dintr-o ură maladivă nevindecabilă”

      Iti descri binishor profilul psihologic, in sensul ca induci o doza de victimizare a tuturor aici pe blog din cauza scrierilor mele care sperie atit de tare sufletul candrid de papugiu incit e pe cale sa il si bantuie. E si asta o procedura cu oarecare eficienta folosita de propaganda rusa.

      La obiect: eu am capacitatea obiectiva sa critic SUA, pe Biden, in Canada, pe Trudeau, pe Merkel, pe multi alti politicieni occidentali, inclusiv cind tovarasha Nuland care si-a pus geaca rosie si a demonstrat la Kiev, participind direct la rasturnarea poitica a unui regim dintr-o alta tara, ceea ce a dat rusilor puterea credinila sa demonizeze SUA, ca fiind un imperiu in expansiune spre est. Tu insa nu ai criticat nici macar o singura data de cind te citesc pe blog pe Putin si politicile Rusiei. Ori, daca nu lucrezi pentru „RT”, e semn de alta maladie pe care specialistii o pot identifica si sper, trata.

      Pare totusi ca nu esti un „caveman”, un pustnic care se plictiseste prin subsolurile vreunui serviciu, ci ca esti totusi un individ viguros retoric vorbind, ca te informezi din diferite surse „credibile”, cum ar fi cele chinezesti. Sper in curind sa prinzi si posturile iraniene. Nu pot sa te cred ca nu urmaresti discutiile rusesti, si daca chiar nu o faci, nu inteleg ce dezbati aici cu mine.

      „Pericolul rusesc” (sau „speriettoarea ruseasca” cum o numesti tu) exista nu pentru ca e o fictiune „maladiva” in mintea mea, ci pentru ca este o realitate in mintea rusilor pe care o propaga intens pe toate frecventele posibile. Sigur ca atunci cind insista ca au un stol de rachete supersonice se refera la faptul ca vor trimite buchete de flori pe ele in SUA. Armatele sale masate la granita cu Ucraina nu tin tunurile atintite spre ucraenieni, ci doar incearca sa le faca o supriza: soldatii rusi fac blinciki pentru ucraenieni, sa le ofere din experienta culinara rusa in timp ce ii invadeaza. Iar vasele lor militare nicidecum nu fac exercitii amenintatoare in Marea Neagra, ci este doar un show cu artificii pentru a oferi pachete turistice in Crimea.

      Daca tu ai alte opinii credibile, pune-le pe masa sa le discutam cu argumente.

      Poezie pot si eu scrie, dar recunosc ca nu sunt atit de talentat ca tine.

      • Foarte bine, ai remarcat și ai exprimat (în fine, liber) cauzele adevărate ale situației din Ucraina: Lovitura de stat de la Kiev, cu implicarea directă a Statelor Unite.
        În rest, rămâne să vedem ce se va mai întâmpla, după reacția Rusiei, anticipată la detaliu, după părerea mea, de comunitatea de informații a SUA.
        Restul e ….vacarm, menit să legitimizeze în interior liderii politici care îl promovează și să construiască noua linie roșie între Occident și Rusia.
        Până la urmă Joe Biden ar trebui să fie mulțumit, noua linie este mult mai aproape de Moscova decât în urmă cu treizeci de ani, deci teritoriul american pare a fi în și mai multă siguranță..

  10. Cineva aici recomanda mai multa rezerva in comentarii fata de Rusia. E treaba MAE si a institutiilor statului sa „calibreze” mesajele si sa isi „tureze” politicile, asa cum considera necesar, inclusiv in relatia cu Rusia.
    Eu sunt un simplu cetatean, roman si canadian, si din perspectiva asta imi doresc ca Romania, ca si Canada de altfel, sa ramina in aceiasi zona strategica trans-atlantica, si sa dezvolte relatii strinse. De cite ori am ocazia mai pun cite o caramida pentru aceasta constructie.
    Relatia cu SUA a ambelor tari este foarte buna, existind insa si zone de discutie, mai mult pentru Canada, ca vecin al SUA. Dar, intotdeauna intre Canada si SUA lucrurile s-au discutat cu calm, si mereu s-au facut compromisuri care au dus la rezolvarea situatiilor, si la solidificarea prieteniei. Lucrez cu americani si sunt oameni excelenti pe care te poti baza.
    Din pacate, nu ne putem baza pe Rusia, pentru ca nu exista incredere. Apare ca ei au actiuni concertate de destabilizare a tarilor mici din Europa. Chiar azi citeam ca Cehia a expulzat 18 diplomati rusi pentru ca ar fi participat ca agenti rusi, care ar fi participat la explozia unor deposite de armament in 2014.
    Eu cred ca lucrurile trebuiesc spuse atunci cind e necesar, si nu trebuie sa ne fie frica sa o facem. Sigur ca trebuie sa lasam marile puteri sa se „bata”, dar e necesar, inclusiv cu aliatii sa avem discutii care poate sunt incomode.

    https://www.dw.com/en/czech-republic-expels-18-russian-embassy-staff-over-2014-blast/a-57164366

    • Ceea ce spune Cehia, culmea coincidenței, exact la apogeul conflictului mediatic între Rusis și puterile occidentale, poate fi doar una din două: Ori este o făcătură ordinară și primitivă, transmisă ,, în plic” de suzeranii angajați în confruntare, destinată cetățenilor comunitari din această țară (spălați pe creiere, dar care și votează), ori este un ACT TERORIST DOVEDIT.
      În acest din urmă (eventual) caz, ce te învață ,,americanii excelenți” cu care lucrezi ? Nu cumva ar trebui ca Cehia să închidă complet ambasada Rusiei la Praga și să se pregătească de război?
      Dacă nu se întâmplă acest deznodământ logic și firesc, care ar fi explicația dumitale?
      Înțeleg..este foarte greu sa te orientezi cu o minte de care atârnă bolovanul urii.. trust, foarte trist.

  11. Exista o cutuma in diplomatie – pe linga cea cu „cititul printre rinduri” – care suna cam asa: „e mai important ce nu spui decit ce spui”. Sigur, se aplica in anumite contexte, si e un mod de a te eschiva de la a face anumite declaratii care pot fi interpretate in mod nefavorabil intereselor tarii tale. O fac si politicienii priceputi.
    De curind dl. Biden a raspuns intr-un interviu intrebarii daca crede ca Putin este un „killer”: „Da”. Si pe urma l-a sunat sa il invite la o discutie. Wow, si eu il criticam pe Ambasadorul Romaniei la Chisinau…aplic aici cutuma diplomatica si tac. Dar nu tac in ce priveste escaladarea fara precedent a retoricii de razboi intre cele doua super-puteri, care e aparent unul similar cu criza rachetelor din Cuba, doar ca se petrece linga Romania.
    Ce faci cind nu esti credibil? Minti in continuare pina cind minciuna prinde piciorushe, asa cum cita dl. Nastase aici pe blog din lecturile sale. Rusii ii acuza pe americani de schizofrenie, insa nici ei nu si-au luat pilulele, afirmind ca Ucraina vrea sa destabilizeze Bielorusia, trimitind arme acolo, si ca Polonia abia asteapta sa o atace, sa o sfartece teritorial. Mda, o tara NATO care ocupa o alta tara, foarte credibil. Pe baza acestei scame pe creier, rusii ar vrea sa trimita trupe permanent in Bielorusia, adica sa fie ei primii la granita cu NATO.
    Una din problemele esentiale este ca acest tip de joc, care parea ca se aplica, spre linistea noastra, pe termen extrem de lung, gen „picatura chinezeasca”, a prins sub Biden avint herculean, si pare ca suntem azi contra-cronometru, asa cum s-a intimplat si cu madam „F the EU” cind a demonstrat la Kiev. Democratii globalisti au fara indoaiala un plan pe steroizi insa tot nu mi-e clar care elefant va cistiga. As prefera sa isi frece coltii de fildes pe copacii din jungla fiecaruia, pentru ca noi nu stim daca mai avem timp sa ne cocotzam pina la urechile lor, sa le amintim ca au acces totusi la butonul rosu de „reset” al planetei.
    Cel putin pe vremea lui Trump nu exista acest tip de escaladare a confruntarii militare.

    • Foarte responsabil comentariu, pe fond, deci se poate.
      Trebuie să ne păstrăm mintea limpede și calmul, în orice situație.
      Sper că ,,cei mari” vor învăța și de la ,,cei mici”..

  12. Rareș Bogdan susține chiar acum o conferință de presă, din care am reținut că PNL (cu al sau premier Câțu) trebuie susținut de Coaliție necondiționat, deoarece România ar avea oportunități extraordinare, sub ,,umbrela” etanșă a partenerilor strategici: Ploaia cu euroi de la Bruxelles tinde să inunde intreaga țară, iar repatrierea viitoare a fabricilor din Asia poate fi o șansă uriașă pentru muncitorii români înalt calificați, cu multă experiență acumulată în Italia, Spania și Marea Britanie.
    Deja există un inceput de ,,repatriere”:
    Dacia electrică Spring, adusă din China in integrum.
    Cine știe ? Poate îl cointeresăm pe Elon Musk să-și mute uzina de la Shanghai în România ?
    Doar Câțul este capabil de așa ceva, ,, ,,câțul” fiind unitatea de măsură universală a competenței. (Z)
    …Este posibil, prieteni, ca la alegerile din 2024 votul acordat PSD să fie interpretat drept un vot pro-Rusia.
    Religia in școli ar putea fi eliminată, ca fiind o formă ideologică de pro-rusism, și înlocuită cu educația sexuală din fragedă pruncie.
    Familia tradițională va fi tot mai mult marginalizată, ca o expresie a primitivismului slav, sub asaltul oengisto-userist care ține morțiș să impună românilor toleranța…
    Greșesc ? Să des Dumnezeu, deși pare cam supărat pe români….

  13. Opozantul rus Alexei Navalnîi, un “filtru” deja incarcat (murdar) al relaţiilor dintre SUA si Rusia

    Urmaresc cu maxima atentie si detasare papusarea si mitologizarea dizidentului rus Aleksei Navalnîi de catre Occident. Incerc sa ma dumiresc in ce masura va reusi sa-l modeleze ca o alternativa, care sa-i satisfaca pretentiile excesive si unilaterale, in defavoarea crunta a poporului rus.

    Dar, incurcate sunt caile Domnului! Nu exclud ca cel din urma sa ajunga cel dintai. In fond, Rusia este o tara libera si democrata in sensul real, al natiocratiei. Sita competitiei politice si electorale ii cerne pe cei mai buni natiocrati. Globalistii se insala crezand ca Alexei Navalnîi va fi altceva decat exponentul neamului sau, caz in care masinaria lor de demonizare il va tinti nemilos, ca si pe Vladimir Putin.

    Cine studiaza profilul etno-rasial al lui Alexei si al Iuliei Navalnîi observa doua prototipuri rasate ale neamului rus, doua picaturi de apa din marea rusa, reprezentative pentru mentalul colectiv al rusilor. Acelasi lucru e valabil si in cazul rusilor de pana la Nipru si chiar dincolo de el, dar nu vreau sa extind discutia la Ukraina. Orice lider natiocrat al Rusiei va fi o piedica de netrecut in calea Globalismului. Probabil in aceasta perceptie Globalista se afla si decizia Amnesty International, o cutie de rezonanta a tipetelor Globalistilor, de a-i retrage lui Alexei Navalnîi calificativul de „prizonier de conștiință”.

    Casa Albă a avertizat, duminică, că vor exista “consecinţe” pentru Rusia dacă opozantul rus Aleksei Navalnîi – aflat in detentie pentru infractiuni de drept comun, si a cărui stare de sănătate s-a deteriorat in ultimul timp – va muri. Este o “ingrijorare” ipocrita, motivata politic, dar gratuita, din fericire.

    Dupa ce Occidentul, care nu se da in laturi de la nimic pentru a obtine si cel mai mic avantaj politic in raport cu Estul, l-a considerat speculativ si aberant pe Navalnîi drept victima unui atac al Rusiei cu arme chimice „Noviciok” – ce idiotenie sa se creada ca rusii folosesc inconfundabila semnatura militara sovietica, de parca n-ar exista otravuri civile universale! -, nu va ezita nici sa-l ucida, daca ar fi posibil.

    Opozantul rus Alexei Navalnîi nu va muri in inchisoare. Si nici nu va fi ucis in Rusia. Tragedia opozantului rus Boris Nemtov, ucis in 2015 la comanda unor servicii secrete straine, pentru a obtine avantaje politice unilaterale prin decontarea crimei președintelui Rusiei, Vladimir Putin, un lider Natiocrat si ferm in fata planurilor de expansiune ale Globalistilor, este o lectie amara. Navalnîi este mai in siguranta in inchisoare, decat in libertate.

    Boris Nemțov, vice prim-ministru în timpul președintelui Boris Yeltsin si responsabil de multe reforme în Rusia post-comunistă, a facut greseala sinucigasa sa se arunce in bratele Occidentului, ca un credul care, inselat de lacrimile crocodilului, a sfarsit in falcile acestuia.

    Nemțov a facut si a doua greseala, furnizand inconstient un motiv care i-a fost fatal speculat. Cu puțin înainte de a fi asasinat, el a dat un interviu in care a spus că Putin îl va omorî din cauza poziției sale privind conflictul cu Ucraina. Aceasta bravada, menita sa-i intareasca pozitia de opozant, a facut din Nemtov o tinta atinsa de Globalisti. Glontul ucigas a iesit din calculul lor politic de a-l infunda cu orice pret pe Putin, fie si prin sacrificarea opozantilor rusi, care stereotipic (!) le sunt aliati. De atunci dateaza zicala geopolitica “Fereste-ma Doamne de aliatii externi, ca de adversarii interni ma apar singur!”.

    Dar sa vedem si alte elucubratii geopolitice ale SUA, unica tara din lume in care puscasii politici ucid la nesfarsit oameni nevinovati. Aceasta abominatiune se intampla cu armele furnizate de guvern, in virtutea unui amendament criminal din constitutia facuta de Globalisti, arme aflate in posesia minoritarilor evrei si negri si folosite impotriva majoritatii albe. “În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a spus in declaratia de duminica Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden.

    “Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale”, a sustinut cu infamie Jake Sullivan, adancind intriga si instigatia antirusesti.

    „În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională”, a mizat Sullivan pe moartea opozantului rus. Consilierul pentru securitate nationala al lui Biden e cunoscut pentru un inacceptabil limbaj bolovanos aplicat Rusiei, cu expresii gen “va plati”, “va raspunde” etc. Ipocrizia Casei Albe face din opozantul rus Alexei Navalnîi un “filtru” al relaţiilor SUA-Rusia, deja incarcat de sangele crimelor politice in masa savarsite de sistemul criminal american.

    • Sunt total d acord cu dvs, domnule Fragmentarium, totuși, am o întrebare: Aveți vreo idee dacă autoritățile rusești investighează cauzele reale ale îmbolnăviri impostorului Alexei Navalnai ? Ce fac serviciile de informații ale Rusiei ?

    • Fragmentarium:
      >>”…In fond, Rusia este o tara libera si democrata in sensul real, al natiocratiei…”

      „Le scoti din burta,” ar spune romanu’. „Le scoti din burta in timp ce dai din buric” , ar spune turcu’. „Le scoti din burta in timp ce numeri banii” ar spune evreu’. Americanu’ nu le scoate din burta, el le scoate natural, pe acolo pe unde a gasit Domnul cale de evacuare. De aici, si multele lor ziceri despre acea parte, de altfel extrem de utila omului, citeodata chiar si rusului. Zic „citeodata” ca ei par un pic constipati.

      Cam asta cred ca se intimpla cu scotocelile tale prin sertarele de la redactie, „in sensul real”, ca-ti place mult sa stim si noi ce-i real si ce-i intors cu andreaua. „Realul” e mai mereu o usurare.

      La un moment dat credeam ca sunteti colegi de birou, tu cu ZeV. „Ma”, imi ziceam scarpinindu-ma olteneshte pe dupa cap, „ma fratioarea ma, astia parca s-ar tine de mina in timp ce sufla-n fluieru’ lui Putin”. Da nuuuuu, iote belea (traducere libera in oldeneshte din latinescul „nota bene”), ZeV il intreaba ce fac serviciile rusesti? Se scarpina sau nu? Intelese-i pin’ la urma…ca se scarpina.

      Fragmentarium, tu banui ca ai auzit vorba aia romaneasca cu mamaliga care nu explodeaza. Da’ kasha aia ruseasca explodeaza? Pai sigur ca da, daca bagi o grenada-n ea si te joci cu-cuiu’ faci un cucui.

      Da zrastvuiet…hai, continua tu, ca eu am inceput deja sa aplaud frenetic.

  14. Foarte interesanta si captivanta prelegerea Dvs. referitoare la „Furtuna diplomatica dinaintea Furtunii din Desert”. La vremea respectiva in diplomatia mondiala cat si cea autohtona existau personalitati puternice, ferme, oameni experimentati in arta diplomatiei si a datului cu pumnul in masa (glumesc … pe jumatate). Este foarte interesant sa cunoastem tot ceea ce s-a intamplat, culisele care au dus in cele din urma la furtuna, poate un moment de cotitura in abordarea politico-militara, diplomatica si nu numai a problemelor cu care ne confruntam si astazi, grave.
    Mi-as permite a abordez o alta „furtuna”, respectiv cea de pe „cociocul” nostru iubit si cu permisiunea Dvs. sa dezvolt putin din zbuciumul politic romanesc. Trebuie sa admitem ca ne confruntam cu o criza politica care se pare a scapat de sub control. Ipocritii, agresivii si superficialii usr-isti prin obraznicie si minciuna vor sa acapareze toata puterea politica a Romaniei, poate mult spus o lovitura de stat. Se pare ca actuala coalitie nu-si gaseste cadenta, nu reuseste sa tina in frau naravasii rezisti, jucatori la intimidare chiar si la adresa Presedintelui iar, in tot acest timp opozitia PSD+AUR parca au primit o directa in figura si nu stiu cum sa actioneze. Poate trebuie amintit acestora si altor incapatanati, orgoliosi, neexperimentatului Ciolacu ca meandele politicii sunt nebanuite.
    Pe plan extern trebuie sa fim atenti la vantul iscat la rasarit ca nu cumva sa se transforme in furtuna.

    • @Anonimul:”Trebuie sa admitem ca ne confruntam cu o criza politica care se pare a scapat de sub control.”
      ========
      Deoarece în Septembrie, cancelarul german, dna. Angela Merkel va părăsi scena politică, președintele Franței, Emmanuel Macron se consideră deja urmașul ei de drept la cârma UE și odată cu el și sateliții săi politici.
      […]ne putem aștepta ca drumul european să fie plin de hârtoape, practic situația politică europeană să degenereze și, lipsa unei politici coerente, să ajute Rusia.
      […] frecușurile care au apărut deja la nivelul partidelor de guvernământ din România, fiecare aflat în poziția de satelit fie al Germaniei, fie al Franței……

      Continuarea la ( https://mipopescu.wordpress.com/esichier-politic/)

      • @Mircea Popescu este si acesta un punct de vedere insa, ce ne facem cu nepotii Unchiului Sam care ar trebui luati si ei in calcul. Ca astia de sunt „neamuri” cu matusica Merkel si cu „varul” Macron isi dau la greu la gioale ii inteleg, ciolanul inca mai are urme de carne dar, noi majoritatea cetatenilor ce vina avem ?

  15. Mă gândesc că @fragmentarium și @ZeV, agenții pașnicei Rusii de care România nu are motive de să se teamă, ar putea dezminți știrile tendențioase, nu, nu ale imperialismului american, ci ale UE:
    =====
    „Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, a declarat, luni, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.”
    =======
    Parcă, parcă am citit că, de mult, Germania (nazistă), îngrijorată de tratamentul inuman împotriva etnicilor germani, a desfășurat la granița cu Polonia sute de mii de soldați.

    Măi, măi ce manual de comportament internațional, dar și intern, a moștenit Rusia, prin Tratatul Ribbentrop-Molotov, de la aliații naziști.

  16. Popescule

    si titusi …
    The liberal world order, a euphemism for American global hegemony, is crumbling at an accelerating pace. While its collapse is tangible, the outcome of such a collapse remains a matter of speculation and public debate. The US is desperately seeking to preserve the status quo, which rests primarily upon recognition of its military supremacy.
    https://books.google.ro/books/about/The_Real_Revolution_in_Military_Affairs.html?id=ye6oDwAAQBAJ&source=kp_book_description&redir_esc=y

    si

    The United States is undergoing a profound and radical transformation, all features of which point to the fact of its departure at an accelerated rate from its largely self-proclaimed status as a global hegemon. The United States has lost ground in every single category that defines the power and status of a nation in relation to its rivals. This book delves into the reasons for a catastrophic decline of the American nation, addressing a range of factors from the economic (especially energy), to cultural, technological and military factors. America’s deindustrialized economy is now deeply affected by what can only be described as a massacre of her small and middle-size businesses and the implosion of the US commercial aerospace industry. America’s only driver of real growth, the shale oil industry, is facing realities which may make the Great Depression pale in comparison.
    https://books.google.ro/books?id=frPdzQEACAAJ&dq=inauthor:%22Andrei+Martyanov%22&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiRhMXZ1YrwAhXFFXcKHZZRCmQQ6AEwAnoECAAQAg

    Ma rog auatorul imi rdica nsite semne de intrebare .. INSA e un insa.
    Siprematia militra se tine cu bani. „l’or este le nerf de la guerre

    • Ghita, scuze ca ma bag. Nu as lua ad literam aceste previziuni. Toate natiunile trec prin niste cicluri, cu ascendente si descendente. Nu cred ca modul in care au sfarsit alte imperii e relevant in orice situatie.
      Rusia, de exemplu, a pierdut URSS, insa isi consolideaza azi puterea. China, o tara care acum citeva decenii era ignorata, a reusit un miracol economic si azi isi arata aceasta putere dobindita. Germania, invinsa in doua razboaie a gasit o cale de a redeveni prima putere in Europa. SUA inca nu au fost invinse si nici nu cred ca vor fi, in termeni relativi vor ramine cea mai mare putere in zona trans-atlantica. In cea Pacifica nu se stie…

      • „Toate imperiile au murit de indigestie. Crdeti0ma, stiu ce spun!”
        Cu aproximatie .
        Si ala de o zise avea ceva experienta in materie de imperii. Unu Bonaparte Napoleon

    • Ghiță, analizele unui militar sovietic despre decăderea puterii militare a adversarului, respectiv a Statelor Unite?

      Nu-ți vine și ție să râzi când vezi că râde ciob de oală spartă.
      Sau pe românește, vulpea care nu ajunge la struguri zice că’s acri.

      De când trăiesc în America și citesc cărți și despre istoria și despre politica americană, am urmat și ceva cursuri politice, am înțeles că în primul și în primul rând, americanul, de la vlădica până la opincă este mândru de primul sistem democratic care a fost introdus în lumea mondernă, respectiv în America.

      Totul se învârte în jurul acestei mândrii.

      Cu precădere, democrații vor să-l introducă în toate țările cu care vin în contact, mai ales acolo unde ei văd regimuri dictatoriale care încalcă drepturile omului.

      Și o fac indiferent dacă guvernele le sunt aliate.
      Cel mai clar exemplu a fost debarcarea lui Mubarak al Egiptului, omul care a ținut echilibrul în relațiile arabo-israeliene.
      Ca și întreaga „primăvară arabă”.
      Asta a fost o operație total ideologică și ilogică a Administrației Obama, condusă de secretarul de stat, dna Clinton.
      Spun ilogică deoarece nu schimbi revoluționar, prin forță o societate croită pe cu totul alte principii, mentalitate, tradiții și istorie.
      Ceva asemănător încearcă UE.

      Deci, Ghiță, nu hegemonia militară este problema care-i frământă pe americani, ci raporturile cu restul lumii pe care nu o înțeleg, dacă nu se aliniază sistemului democrației americane pe care o văd ca singura formă de democrație viabilă și verificată.
      Putem discuta mult și bine această inflexibilitate, dar acesta pare să fie motorul politicilor externe ale Americii.
      Și, cum spuneam, se manifestă concret mai ales în perioada guvernărilor democrate.
      Republicanii sunt mai dispuși negocierilor.

      Războaiele începute de America au loc de câte ori teritoriul american, „subiecții” americani sau interesele americane sunt atacate.
      De aceea, ca să nu mai existe dubii, a apărut și termenul „războiul împotriva terorismului”.

      Cu Ucraina, nu te teme, indiferent de interesele personale ale familiei Biden.

      • Auzi Popescule

        ai avut vreodata impresia ca te consider , scuze , prost? Da’ prost bata, bou incaltat?

        Atunci .. de ce ma iei cu argumente din astea bune ptr „intelectuali” ?

        Tu faci misto de mine ? Totul se învârte în jurul acestei mândrii.
        Da .. din vorbele lui Solomon „Trufia este trambita caderii
        Înaintea prăbuşirii merge trufia şi semeţia înaintea căderii. (Solomon 16.18)
        Si zi asa sireacii de voi doriti , cu oeice pret sa exportati .. ce? Democracy ?!

        Tu te razi de mine ? De Haiti auzisi ? De Papa Doc?! Da de Baby Doc?
        Cum sa iti zic daca SUA dorea democracy trimitea catva batalionae de marines si .. rezolva! Nu stiu cine ar fi indrznit sa se suopere in afara de tontons macoutes .. Ba as zice ca daca Vrăjitorul Imperial ar fi ajuns sa administreze el Haiti majoritatea haitienilor ar fi ajuns la concluzia ca KKK este o organizatie caritabila care doreste binele negrilor !

        Da de Stroesnner ala din Paraguay auzisi ?

        Da de razbiul civil din Salvador auzisi ?
        70.000-80.000 uciși (în total)
        8.000 dispăruți
        550.000 strămutați
        500.000 de refugiați în alte țări .
        Nu ma lua ca aia erau „comunisti” ca majoritatea celor ucisi samfd erau tarani . De neam maya. Adica indieni (piei rosii)

        De Guatemala auzisi? AL fel indenei ucisi pe cap[ete. Chiar s-a zis genocid …
        Da fiindca erau indios si nu uiguri ..

        Da de cardinalul Romero auzisi ? Ca sigir poti sa imi zici de popa Popiełuszko ….

        Da si astea erau ca sa zic asa „in curtea” SUA .. cf doctrinei Monroe … sau nice de asta nu auzisi ?!!!

        Da?!!

        Și o fac indiferent dacă guvernele le sunt aliate.
        Cel mai clar exemplu a fost debarcarea lui Mubarak al Egiptului, omul care a ținut echilibrul în relațiile arabo-israeliene.
        Ca și întreaga „primăvară arabă”

        Si acu cine conduce Egiptul ? Nu cumva un general venit orin lovitura de stat favorizata .. ghici de cine ?!

        De fpat „marea realizare” a „Primaverii Arabe” a fost legalizarea Fraiei Musulamane. Si castigul cel mai vizisbil – dezordine, haos … Da curis cum nimic in Maroc …

        A! era sa uit.. tara nucleu a civilizatiei „iudeo-crestine” (Huntington) a patronat, prin Primavara Araba nu doar renastereea integrismului samd ci si aneantizarea ultimelor ramsdsite ale vechilor comunitati crestine din Egipt, Irac si parca nici sirienii nu o duc prea bine .
        Si ati maimcautionat apritia Daesh si pareadul populatiei yazide …

        Da democracy ….. ca in Arabia Saudita, da?

        Si apropos de rade ciob de oala sparta … Asa este dar tu ai observat ce am scris io ? Ma rog autorul imi rdica nsite semne de intrebare ..

        Si acu rasopubde la intrebarea aia care se invecheste : Jane si John Doe sunt dipsusi ptr un nou efort de razboi ?

        Sau asa e in democracy …. habar nu au ce fac ?

        Ca se pare ca nu prea inteleg nici ce fac in tara lor ….
        Ca cu o populatie care isi incendiaza orasele pe moviv de BLM , care samd.. nu prea are rost sa cauti un razboi extern … ca sa nu patesti ca in Voetrnam. Ma refer la „fragging” superiorilor

      • Ghiță, lasă-i tu pe imperialiști și continuă să recomanzi scrierile ofițerilor Armatei Roșii.

        Vezi în romanele lor științifico-fantastice care-i realitatea americană.

        Ce mă întrebi pe mine, un bou.
        Cred că prin această formulă elegantă de adresare ai dorit să închei orice dialog cu mine.

      • Nu Popescule …

        tu ma consideri un bou care poa inghiti orice!
        Si imi botezi surse occidentale ca find .. romane sf scrise de ofiteri sovietici! Pai de unde crezi tu ca am ausit de tontons macoutes si Guatemala ?

Lasă un răspuns