Publicarea unui volum exceptional la Fundatia Titulescu

Mă bucur să vă anunt că Fundația Europeană Titulescu a publicat, sub egida editurii sale, o ediție revizuite a volumului ”Nicolae Titulescu – Documente diplomatice”, o culegere de documente inedite ce ilustrează activitatea acestei personalități marcante a diplomației române. Prima editie a apărut in anul 1967.

Cartea acoperă perioada 1920 – 1939 și cuprinde rapoarte, telegrame, circulare, note, alocuțiuni, interviuri, articole și scrisori, precum și textele unor tratate internaționale la a căror negociere și semnare a participat Nicolae Titulescu. Documentele reflectă principiile, valorile și ideile pe care acesta din urmă le-a promovat de-a lungul carierei sale diplomatice, printre care putem aminti apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României, egalitatea în drepturi a tuturor statelor în relațiile internaționale, crearea unui sistem de securitate colectivă sau forța dreptului internațional în reglementarea conflictelor dintre state.

În publicarea acestui volum, Fundația a beneficiat de sprijinul Ministerului afacerilor externe. De altfel, 100 de exemplare vor fi oferite gratuit pentru tinerii diplomati romani.

30 de gânduri despre “Publicarea unui volum exceptional la Fundatia Titulescu

  1. Bine ați revenit sănătos, pe plaiurile dâmbovițene, care, cred, că nu v-au dezamăgit! Infatuații și autodeclarații ideologi se manifestă în toată splendoarea lor. L-am auzit, la emisiunea Denisei Rifai, pe Cosmin Gușă lăudându-se că are multă școală și niciun politician nu are atâta școală ca dânsul, că s-a răzbunat pe domnul Adrian Năstase, care l-a trădat dar îi pare rău că s-a răzbunat prea tare, că toți mai marii țării- politicieni sau oameni de afaceri- sunt agenți dubli sau tripli, numai el nu este, că-și iubește țara, pentru că este patriot dar oamenii nu l-ar merita pe el, pentru că majoritatea nu sunt patrioți etc. Mă întreb și eu: la ce l-a ajutat atâta învățătură, dacă nu l-a făcut mai înțelept?. Un înțelept nu se răzbună și știe că un patriot iubește teritoriul și oamenii din acel teritoriu, pentru aceasta este țara. L-am auzit și pe Rareș Răzvan, spunând că Păcălici este singurul premier pe care l-a avut România, în ultimii 30 de ani, care înțelege mecanismele economiei și ale relațiilor internaționale. Am auzit-o, de asemenea, pe Ralucuța, olimpică națională la matematică, explicându-ne cum, prin Memorandum-ul ei , nu scad salariile, ci se face o echitate. Cui face ea dreptate? Pe zi ce trece, constat că poporul român este captiv în ignoranță, pentru că s-a lăsat manipulat și a votat niște nemernici.

  2. Mi s-a parut intersant sa aflu ca Ursula Von Leyden a refuzat invitatia lui Zelensky de a participa in August la aniversarea a 30 ani de independenta. A refuzat scuzindu-se ca e prea ocupata, iar raspunsul nu l-a semnat ea, ci un slujitor de la palat.
    Pina la urma UE sprijina Ucraina sau nu?

    https://euobserver.com/tickers/151553

  3. Update – off topic
    ,, Jucăriile” (adică cele două distrugătoare americane) nici n-au mai ajuns în Marea Neagră…..semn că dialogul la nivel înalt se aproprie.
    Îmi pare rău, domnilor trexsr și MP, că războiul pe care vi-l doriți în estul Europei – cu aplombul stimulat de confortul fotoliilor amplasate la distanță (credeți domniile voastre) sigură peste Ocean – nu va mai avea loc.
    Este bine, după părerea mea, că decidenții Americii ascultă, fie și în ceasul al treisprezecelea, de glasul rațiunii.
    În anii 90, Vestul a călcat în picioare angajamentele luate de NATO față de Mihail Gorbaciov, artizanul păcii în Europa, și a continuat expansiunea spre est, până la Marea Neagră. Au crezut că Rusia, slăbită d războiul rece și lăsată fără sateliți, este o victimă sigură a politicii occidentale de ,,teraformare” a lumii (a se citi ,,de distrugere a ordinii mondiale bazată pe națiuni independente și suverane”).
    Se vede deja ce va rămâne în urmă după retragerea rușinoasă a soldaților NATO din Afganistan: o țară medievală și la limita sărăciei extreme, cu mari teritorii conduse discreționar de facțiuni talibane rivale, ai căror lideri s-au instalat deja, insolent, chiar în fostele baze americane părăsite de soldații Alianței.
    Ce au câștigat America și țările partenere ? Pacea în niciun caz. Dar risipa uriașă a multor zeci de miliarde din taxele contribuabililor va trebui explicată publicului odată și odată, iar cei care au inițiat agresiunea și ocupația complet inutilă vor răspunde, sper, în fața unui tribunal international.
    Rămâne de văzut…
    Mă întreb, domnilor colegi, ce vor povesti ostașii români copiilor și nepoților peste timp…. că și-au apărat țara patrulând prin colbul unor coclauri îndepărtate și riscându- și viețile călcând peste mine artizanale ?
    Se va trezi Romania la realitate și își va redefini, în interes național, prioritățile ?

    • @ZeV: „Îmi pare rău, domnilor trexsr și MP, că războiul pe care vi-l doriți în estul Europei „.

      ZeV, vezi că pilulele se află pe noptieră.
      Nu le mai uita. În cazul tău se iau dimineața și seara.

    • >>”Îmi pare rău, domnilor trexsr și MP, că războiul pe care vi-l doriți în estul Europei ”

      Bai rusule, eu nu vreau razboi. Voi rusii sunteti aia razboinici si ati escaladat militar tot timpul, cu visurile voastre imperiale, ca si cum popoarele sunt proprietatile voastre. Nici un popor mic nu o sa va iubeasca cu adevarat. O sa va stie de frica, dar de urit o sa fiti uriti pe vecie pentru mentalitatea primitiva pe care o aveti si nu va schimbati!

  4. MP
    ,,Nu cheltuiești milioane pentru a-ți strânge hoardele la granița cu vecinii dacă nu dorești invazie.”
    Stimate, Rusia efectuează manevre militare pe teritoriul său.
    România, alături de aliați, efectuează manevre militare pe teritoriul său.
    Foarte normal, după părerea mea, într-un climat de neîncredere generalizată, despre ale cărui cauze care se poate scrie altădată, mult mai detaliat.
    (O poate face Fragmentarism, eu nu am suficientă răbdare și nu vreau să plictisesc excesiv…)
    Totuși, există o diferență, dacă ,, filmăm peisajul cu drona”:
    Trupe americane participă la exercițiile și testele militare din Romania la mii de km distanță de teritoriul american.
    Deci, când vorbești de expansionismul cuiva încearcă măcar să salvezi aparențele…vorba domnului George Ban (care se aplică și în cazul dvs):
    Sunteți prea departe de Romania…
    Mă întreb dacă nu a venit timpul ca altcineva, mai limpede în materie de logică, să preia conducerea CMR.
    La urma urmei ce impact a avut și are această organizație asupra României și românilor sub conducerea dvs ? După părerea mea, foarte aproape de zero absolut.
    Vă spun eu cine are mare influență, în prezent, în România:
    ONG-urile parazite, care nu se mulțumesc cu finanțarea externă netransparentă pe filieră sorosistă, ci șantajează autoritățile locale pentru a li se acorda bani de la buget, prin intermediul USR+ (mai ales +), condiționând astfel aprobareav- prin proprii consilieri locali – fonduri și pentru reparatii la clădirile de cult.
    În…plus, au creat pe ușa din dos instituții școlare fără acreditare autentic- profesională pe baza unor structuri de ,,societate civilă”, încă de pe timpul guvernării Ciolos.
    ..Și, atenție, primesc (pentru că cer) și sume considerabile de la părinți ! De unde credeți că a apărut găselnița noii democrații cu educația sexuală în școli ? Tot oengeurile ne atenționează că nu avem voie să spunem că, în genere, minorele care rămân însărcinate provin din familii far’ de niciun căpătâi aparținând etniilor conlocuitoare și că respectivele fete nici nu frecventează școala (sic!).
    Deci, este foarte evident că aceste metode de pervertire a conștiințelor fragile se adresează copiilor normali, adică majorității caucaziene, majorității românești !
    Aș vrea să văd o implicare a CMR în materie de scop al educației în România… Ce dorim de fapt să învețe copiii noștri ?
    Știți deja că istoria a devenit o materie de mâna a doua, în numele permanentei ,,reforme”…ce faceți pentru a îndrepta situația, domnule Mircea Popescu ?

  5. PS
    Și încă ceva dom Popescu (cum vă spune Ghiță Bizonu’), la ce i-ar folosi Rusiei expansionismul, din moment ce deține în Siberia și în zona arctică de proximitate resurse care depășesc cum mult ceea ce poate oferi întreaga Americă ? Ce să facă în România, altceva decât afaceri, care pot fi, dacă românii își aleg un ministru de externe mai competent, și în avantajul nostru ?
    Ei și-au definit deja ,,linia roșie”, pe care Biden va trebui să o accepte (dacă vrea cu adevărat pace), la viitoarea întâlnire, desigur, dacă aceasta va avea loc. Dacă America vrea să discute, așa cum s-a obișnuit, de pe poziția forței și șantajului prin sancțiuni și minciuni sfruntate despre așa-zise implicări ale Rusiei în alegerile americane (o monumentală gogoriță pentru naivi), ca să nu mai vorbesc de scenaritele de grădiniță cu ,,otrăvirea care nu…ucide” – orchestrate de serviciile secrete britanice și americane, deci, repet, în acest context, sumitt-ul, foarte probabil, nu va avea loc.

  6. Sunt surprins de reactia liderilor stangii, la demiterea ministrului in cauza.In mod rational trebuiau deschise sticlele de sampanie si asteptat, in liniste, un moment prielnic pentru relansare unui partid, care, in ciuda erorilor guwernelor , s-a infipt cu fruntea in pragul de 35%.Coalitia se va destrama curând probabil, iar guvernarea se va reseta.Doar aur iese bine din anticipate.

    Liderii stangii insa tipa mai tare ca useristii vatamati in amorul propriu de actul de curaj al premierului.Sunt pe toate tv-urile.

    Sunt si lideri de stanga , ce vor alegeri anticipate(sic) , ca si anul trecut probabil, parand sa meargă pe scenariul vechi, cu premierul de anul trecut.Ori asta merge in directia unui plan nou, care intareste ureseul fără plus, si nu psd, inclusiv in parlament.
    Alegerile anticipate, despre care se pomeneste, nefiind in folosul psd, pentru ca tot la coalitii ad-hoc s-ar ajunge dupa.

    Liderul stangii stie probabil ca înainte de anticipate trebuie dizolvat parlamentul, dupa o consultare prealabila dintre peesedinte si sefii camerelor, niciunul neavând vreo legatura cu psd,.Pentru ca PSD -ul reformat nu are nicio functie politica importanta.Niciuna, cu 35% in parlament.

    Având in vedere reactiile la cald dinspre stanga trebuie pusa o întrebare simpla:Va sustine PeSEDe un candidat de la USR plus pentru prezidentialele din 2024 sau e doar o perceptie gresit fornata?

  7. Mama-mama ce propaganda tipic ruseasca promoveaza aici ZeV cu energie patriotica, banui bine infipt intr-un tanc rusesc la granita cu Ucraina. „Eliberarea” Ucrainei de sub jugul american si occidental e noua lor tema preferata. Nu pot sa se impace cu ideea ca au pierdut si Ucraina, si ca aceasta tara vrea sa apartina civilizatiei occidentale, si nu celei rusesti. Ucraenienii rai si fascisti si „banderovtzi”, cum le place rusilor sa ii insulte de dimineata pina seara le-au intors spatele. Chiar si daca o sa ocupe Ucraina, ucraenienii o sa ii urasca pe rusi pe vesnicie (au murit 14000 oameni pina acum in razboiul rusesc de ocupare si dezbinare a Ucrainei). Asa ca scuteste-ma cu cine a inceput razboiul in Ucraina! Voi rusii l-ati inceput si il sustineti in estul Ucrainei, cu tot felul de siretlicuri tipic rusesti, voi ati inceput si mentineti acest razboi, pentru ca, din motive ce ne scapa noua si restului lumii civilizate, credeti ca Ucraina e a voastra, data de Domnul, si unde sunt doi rusi trebuie sa fie si armata ruseasca. Aste este „contributia” voastra la imperialism. Ca tot spunea un destept rus ca Dacia este o afacere „tiganeasca”…mai bine „tiganeasca” decit ruseasca.
    Ia de vezi ce mizerii si acte teroriste fac bandele voastre de mercenari in Republica Central Africana, ca tot va laudati voi cu cit de buni sunteti fata de americani.

    • Calm, colega, facem schimburi de idei, nu ne războim între noi.
      Pe această linie, îți transformi comentariile pătimașe în tot atâtea argumente în sprijinul afirmației mele că vă doriți cu ardoare o conflagrație care să implice și Romania.l, indiferent de consecințe.
      În altă ordine de idei, cum mai stați cu progresismul în Canada ?
      Propun să îți faci un stoc acasă de cremă de ghete neagră..

      • Pai eu iti spun de noua ori ca nu vreau razboi si tu insisti ca vreau. Nu intelegi limba romana? Cit de calm pot fi cu un robot rusesc? Nu sunt, sunt latin si ti le spun direct, cu verva si gesticulatia aferenta. Las diplomatii sa indulceasca mesajul, eu nu sunt unul dintre ei.

  8. Vad ca Lavrov s-a intilnit cu sarbii si au deschis o fabrica de vaccinuri rusesti acolo. Nu a pregetat Lavrov sa critice SUA, si sa ii laude pe „prietenii apropiati” sarbi. Nu a spus clar ca nu va mai exista o intilnire Putin-Biden, dar a afrimat ca ei reflecta la aceasta idee, dupa sanctiunile americane.
    Noi romanii ne laudam ca sarbii ne-au fost mereu prieteni, dar s-ar putea sa fim mai departati de sarbi ca niciodata, ei nefiind in NATO, nefiind in UE si fiind deschnis anti-antiamericani si pro-rusi. Deci, nu prea avem prieteni in jur. Poate cu bulgarii sa ne apropiem mai mult, desi si ei ne mai baga bete in roate.
    Ma gindesc ca, in final, cu Turcia am putea sa dezvoltam relatii mai ample, desi e greu sa faci asta sub Erdogan. Dar Erdogan nu este pro-rus, si atent in Marea Neagra cu echilibrul de forte acolo, cind rusii il domina militar in Crimea.

    • Dacă ai fi sârb și ți-ai vedea podurile și televiziunea din Belgrad distruse de rachetele NATO (adică SUA), sau concetățeni uciși în trenuri, nu știu cum ai putea să cazi pe spate când auzi cuvântul ,, american”.

  9. Brovo Poloniei ca a urmat exemplul SUA si a dat afara niste diplomati rusi. Noi de ce nu procedam la fel? Doar Rusia e amenintatoare la adresa Romaniei si a aliatilor nostri? Sau nu e? Asa pare ca se pronunta conducerea tarii.
    Si felicitari grupului care a demonstrat in fata Ambasadei Rusiei pentru masacrul romanilor de catre rusi sovietici de la Fintina Alba!

    • Cel mai bine ar fi ca Romania, din moment ce este amenințată atât de evident, să rupă total relațiile diplomatice cu Rusia. Astfel, domnul ambasador Kusmin nu se va mai amesteca, cu tupeu, in alegerile din țara noastră.
      Implicit, să sisteze imediat importul de gaz rusesc, că și așa îl cumpărăm la cel mai mare preț în raport cu vecinii.

      • Pentru masacrarea romanilor de catre rusi la Fantana Alba nu ai nici o lacrima? Stim, Moscova nu crede in lacrimi ci in tancuri.

      • Fiecare cu morții lui.
        Așa este la război, mai ales când ataci pe alții înhăitat cu o mare putere expansionistă.

  10. Cred ca o analogie ar fi utila pentru ca romanii sa inteleaga ce se intimpla in Ucraina. Ganditi-va la un scenariu fictiv in care o Ungarie fictiva ar fi o mare putere si care, intr-un moment prielnic, ar sprijini militar pe ungurii din Romania sa se separe de Romania si sa isi declare independenta fata de Romania. Ar mentine acolo o populatie ostila Romaniei, construind pseudo-insitutii guvernamentale nerecunoscute oficial de alte state. Ar avea un aparat de propaganda serios care sa ii insufleteasca patriotic pe ungurii separatisti. Ar trimite trupe si echipamente militare mult superioare celor din Romania la granitele cu Romania, amenintind practic Romania cu un razboi.

    Romania nu ar fi in NATO si UE, si atunci ar trebui sa se bazeze pe declaratii de simpatie venite din SUA, Franta, Germania. Ar fi practic singura in fata unei puteri amenintatoare. Romania ar fi ciopirtita, iar Ungaria fictiva ar acuza Romania pentru escaladari atunci cind guvernul roman ar incerca sa isi refaca teritoriul national trimitind trupe in zona de separatie.

    Nu am avut nici o intentie neprietenoasa fata de Ungaria. Pur si simplu asta cred ca este un scenari care poate fi inteles mai bine de romani. Acest scenariu se poate aplica oriunde in Europa exista minoritati dislocate intre granite.

    Asta a facut si face de fapt Rusia in Ucraina. Ca pe urma sa spuna ca e vina americanilor!

  11. Stimati transatalantici

    lasand la o parte pre ZeV(zecea) e o chestie pe bune.. cat de departe e dispusa Uniunea s amerga in afacerea cu Ucraina ?!

    Ca cum sa va zic, da poa voi dincolo de balta nu ati aflat da taratza e cam incinsa la Kiev :

    https://www.mediafax.ro/externe/ucraina-cere-sprijinul-nato-contra-rusiei-kievul-evoca-angajamentul-summitului-de-la-bucuresti-20040454

    https://www.g4media.ro/presedintele-zelenski-a-aprobat-strategia-de-aderare-a-ucrainei-la-nato-si-recastigarea-peninsulei-crimeea.html

    https://stirileprotv.ro/stiri/international/ucraina-vrea-sa-se-doteze-cu-arme-nucleare-in-cazul-in-care-nu-devine-membra-nato.html

    Zevezecu presedinte de la Kiev vrea sa fie primit imediat in NATO ….

    ma ca cum sa va spui .. poa voi ajunsi in „paradis” ati cam uitat cum e prin „limburile” purgatoriului … in care multi scufunda SUA cu ???!! ma rog un soi de mandatar divin cu puteri superputuroase cvasi divine care .. care ma rog face ce vrea, cum vrea , cand vrea!!!

    Si oe aiic mai e multi semiinteligenti ca care cred ca „stiu” ei mai bine decat , sa zicem presu (care pe bine nu prea stie!) . Asca ca Zevzecu de pe Nipru ..ar putera sa ia afirmatia lui Stultenberg „https://www.mediafax.ro/externe/ucraina-cere-sprijinul-nato-contra-rusiei-kievul-evoca-angajamentul-summitului-de-la-bucuresti-20040454” drept in angajament ferm, da ferm de a sprijini militar Ucraina indiferent de ce si cum , adica sa o ia drept un indem „hai so pa rusi ca n-are gloante!”

    Pentru ca ati uitat hai sa va amintesc..

    Era odata ca in povesti un presedinte tanar frumusel , provest, cinstit si necorupt, democrat si educat in Americhia care presidentea intr-o tara mai mica de prin Caucaz . Tara vestita ca are femie frumoase si barbati mandri… dar care avea 2 zone .. mai .. rebele „protejate” de truoe rusesti prezente..Tanarul studiat in SUA era proatlantic mai ceva daca era senaior SUA, isi trimise cam 1/4 din micuta armata undeva prin Iarc sau asa ceva sa sprijine SUA, ceruse si opbtinuse „consilieri” usraelioeni, daca nu am insel dorea sa cumpere tancuri Merkava .. ce mai era o perla a occidentalizarii, o promosiune , samd etc .

    E .. si ci coazia desghdierii Olimpiadei de la Beijing .. ord

    ona armatei sale sa elobereze itregul terotoriu de prezenta nedorita a rusnacilor.
    Mai tinti minte ce a urmat ?
    Armata sa bine „consiliata” .. cum sa zic s-a comportat usior cam ca una italiana sau ceheasca, nu ca o armata compusa din caucazieni (si neamu astuia nu este chiar celebru prin blandete si smerenie!) … si .. si daca tara lui nu fu ocupata e din cauza ca armia invadatoare avea program sindical strict (8 ore lucratioare!) cu o multime de pauze (de gustare, de pranz si de fumat) si mergea in viteza ia cu frana de mana trasa …
    Pna la umra tanara speranta trecuta si-a mancat cravata in direct :
    https://www.youtube.com/watch?v=syKMsDS2OzE&ab_channel=Mortimer
    si a plecat din tara ..
    A aparut apoi in Ucraina unde ptr bunele oficii a primit cetatenia, un post emportant si apoi un sut in … dos !

    Acum … nu m-as mira daca Saakashvilly asta nu era ferm convins ca , e fpat, SUA de abia asteptau sa depbarce la Poti si sa bata la rusi ca la fasole!

    Ca cam despre asta este vorba ..

    La care mai aduag parerea generalului american (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, a propus minarea apelor din jurul Crimeei.. de catre Ucraina + Romania (?!!?) ….
    La cati tampiti sunt in zona asta ce credetica se asteapta?

    D’aia Popescule te-am intrebat daca concetaneii tai chiar sunt constienti ca …

    Nu de alta dar poate ai auzit ca SUA se retrag din Afganistan … fara a-i fi potolit pe talibani!

    Poate ai auzit ca iar fu impuscat un cetean afro si iar riot …

    • Ghitza, pentru un dialog util: imi aduc aminte bine de episodul cu Saakashvili. Dorinta lui si a guvernului sau a fost de a recupera suveranitatea tarii stirbita de pro-rusi. Ca si in Transnistria, ca si in Ucraina azi, Georgia a fost enclavizata la „rece” de Rusia. Republica „Abhazia” si „Osetia de Sud” exista doar in imaginatia rusilor, dar, de facto. sunt teritorii ocupate de Rusia, unde sunt mentinute „Conflicte inghetate” de catre Rusia. Ca el isi minca cravata e doar un aspect stilistic in acel conflict dramatic. Stiu ca a cerut si el sprijin NATO si nu a venit. NATO nu avrut atunci si nici azi nu vrea un razboi cu Rusia, desi Rusia provoaca clar militar NATO.
      Ce aleg popoarele astea ar trebui sa fie treaba lor. Ma refer la directia pe care popoarele o vor prin alesii lor, asa cum si Romania a ales in 1989. Din fericire, Rusia era slaba atunci, si nu ne-au invadat sau amenintat, dar pe Ceausescu sovieticii si Gorbaciov il amenintasera direct si indirect.
      Rusia considera, ca o mare putere imperiala, ce tari si popoare ii apartin, indiferent ce aleg popoarele. Stim care sunt jaloanele lor istorice.
      Noi romanii spunem ca Romania e de la Tisa pina la Nistru. Ori Rusia spune, nu, Romania, si toata Europa trebuie sa fie ale noastre. Daca nu ar fi NATO si UE, am fi in Imperiul Rus.
      Ca un general american sau un politician spune gogoshi, asta e alta treaba, bine mulsa de pro-rusi, sau cei care dau inamicului credibilitate. Daca insa asta afecteaza interesele Romaniei, oamenii de stat din Romania trebuie sa discutre asta, si probabil o fac, dar nu e chestie publica.
      S-a abordat de pro-rusi pina la saturatie despre SUA, „imperialismul american”, chestiuni care divizeaza SUA. Da, stim ca Rusia este direct interesata de slabirea SUA, si o fac cu RT, cu ZeV si alti ursuleti finutzi. „Imperialismul american” exista fara indoiala, doar ca, pentru Romania si celelalte tari care sunt in aceasta alianta cu SUA el este mult mai benefic decit ar fi cel rus. Pina cind rusii nu isi vor schimba paradigma lor imperialist-militarista, pina cind nu va exista o reconciliere istorica cu alte popoare, nu vor reusi sa capteze alte inimi. Mie mi-e clar ca nu vor asta si ca vor sa continue pe linie razboinica, militara, inclusiv in spatiul cosmic, sa cistige competitia cu SUA, sa detroneze SUA din postura de mare putere, sa dicteze termenii lor lumii (ca si chinezii de altfel). Rusii viseaza la razbunare. Asta ar insemna Adio democratie, parlamentarism, si instaurarea de sisteme corupte si autoritariste in Europa.
      Romanii mereu au fost preocupati de o posibila ocupatie ruseasca, si au respind-o permanent, chiar si in comunism, si sub Dej, si sub Ceausescu. S-au schimbat lucrurile? Nu cred. Cred insa ca romanii pot sa traiasca foarte linistiti fara rusi si fara relatii speciale cu Rusia. Colaborare economica benefica pentru ambele parti, da, relatii culturale, da, turism, da, daca partile o vor. Altceva nu e nevoie.

      • Dragul meu

        am asa impresia ca vrei sa iti inveti tatal (biologic) cum se fac copiii ….

        Insa vezi tu .. cum sa iti zic … nu importa doar vointa ci si putirinta (cum zicea una la divort) . In politica vointa afisata fara putirinta duce la dezastre, V cazul Stupidasshiviy. A! Si nu ma lua cun indreptatirea morala ca imi aduc aminte de un scandl de la U Criaova – cand un fotabilsit sosit pe neaspetate acasa s-a ales si cu nniste cucueimin completarea .. coarnelor! Ca bietu incornorat uitase ca mai trebuie si atlent la caft! Asa sicu zisul cravatofag care a uita ca in afara de indrepatire mirala ii trebuia si o capacitate armata!

        Asa si cu ctine cand sustimii ca Noi romanii spunem ca Romania e de la Tisa pina la Nistru. Cum sa iti zic .. desi mama mea era nascuta la Cetatea Alba si a copilairt la Hotin (adica pe malul Nistrului!) si cand s-a nascut taica-miu granita cu Rusia trecea pron paraul din fundul gardinii bunicului Gheorghe (nu glumesc!) , eu personal ma multumesc cu asta prezenta si nu frac afirmatii de natira sa imi cucare „aliatu strategic” si pe aia din UE – cel putin pana cand personal Yehova (adicva Dumnezeul Armatelor) ma va asigura ca EL ma binecuvanteaza cu victoria Sa.

        Ma rog am outea trai mult mai linsitit fara rusi …. „fratii nostri mai mari” ins apoa ai auzit ca fratii ti-i da Al de Sus ….

        Insa ce nu pricepeti voi …. (si multi de pe aici) americanii nu sunt dispusi sa inceapa orice caft cu price adversar .. numa ptr stisfactia voastra ..
        Iar „analistii” aia pe care ii tot injur zic numa prostii si pe urma prostii nu au decat sa traga ponoasele!

        Ca cica discutam despre Ucraina ..

        Pai dintai unii politicieni transbaltezi s-ua luat dupa unii analisti si si-au bagat nasul si picoarel;e in Ucraina .. si au obstinut ce credeau ca vor .. voctiria Maidanului! Dupa care ei au refuzat sa impurmute Ucraina .. cu suma pe care Rusia era dispusa sa o ofere Ucrainieo. De baia duoa acest refuz Putin si-a permis sa .. Crimeia !
        A! Si Nord Stream ala .. da are micul dezanataj ca soate din jioc Ucriana . Care castiga un ban din drepturile vamale aferante conductei actuale. Nu cr3edti ca este cam exagreat sa cereti Rusiei sa va plateasca „gagica” ?

        Sau ca s-a cam facut cam muot scnadal pe baza ca garantati Ucraina ? Si?
        Tu ce crezi ca de prost ma intrebat eu pe Popescu daca mauricanu de pe strada e dispus sa sprijine eofrtul de rabzoi ? Si pana unde ? Crezi ca de prts amintesc eu de Able Archer ?

        Acum cu suspendarea vizitei celor 2 distrugatoare cam cum credeti ca se aseaza impresiile ?

        Ma tu crezi ca eu sunt mai … nu stiu cum cand ii injur pe anlaistii aia?
        Ca nu am studiile lor la Yale, Princetown sau nu mai stiu unde … insa ceva mai stiu si eu…

        Adica daca ,DACA chiar dorea vestul sa „securizeze” Ucraina trebuia ca in anii 90 sa bage banu. Adica sa ajute dezvoltarea economica a Ucrainei.. insa cum tit repet singura tara care are „nevoie” de Ucarina este Rusia.. dar nicuna improtanta din vest ! Caci capacotaile siderugice ale Ucrainei, uzina Antonov si capcitatea agricola ar face din Ucaina un concurent porea important ptr vestici !!!

        AOr politica asta de incurajarea ZeVzecilor din Ucraina nu este bina .. ca va pot baga in incurcaturi nedorite !!! Dar mai ales pe mine!

        As mai avea multe de zis.. da cine sa ma asculte ? Cine sunt io?!
        Se presupune ca un bosorog comunist frustat ….. nu un geniou precum analistii aia de peste balata..

        Da .. aia plini de succesuri.. care au ratat PNAC si acu Afganistan …

  12. Off topic
    Mi-as dori ca toti distinsii domni si doamne care-si exprima gandurile pe blog si fie putin mai rezervati, realitatea este ca vom fi pe veci vecini cu Marele Urs si ar trebui noi ca tara sa fim retinuti sa nu intram in jocuri periculoase la indemnul altora. Adevarul este ca si unii si altii, respectiv si Ucraina si Rusia ne-au tratat dintotdeuna de sus. Sa lasam ca marile puteri din spatele Ucrainei si Rusia sa transeze diferendele aparute. Raman la parerea ca U.E. trebuie sa „joace” extrem de inteligent sa lase imobilismul deoparte si sa-si arate abilitatile de „jucator” in zona.
    Un fapt extrem de deranjant este faptul ca-n proximitatea Romaniei se incing spiritele iar, daca am fi cu totii mai informati ne dam seama de starea lucrurilor, de interesele geopolitice majore si de unde toate aceste tensiuni.

  13. ZeV, re raspunsul tau APRILIE 18, 2021 LA 12:52 PM
    Multmesc ca totusi confirmi ca tu esti un rus, tu cu mortii tai rusi, eu cu ai mei romani.
    Nu m-am inselat.

  14. Ghita re. APRILIE 18, 2021 LA 12:53 PM, nu mai am loc acolo sa raspund, asa ca o fac aici. Multumesc de comentariu. Eu unul apreciez ce spui, din experienta ta de viata. Sunt de acord ca vesticii nu ar trebui nici ei sa-i atite pe ucraenieni, dar aici e intrebarea aia cu oul si gaina. Rusii zic oul, vesticii zic gaina.
    Rusii nu prea mai au alta solutie cu Ucraina decit cea militara. Iar ucraenienii nu au cum sa cistige o lupta aramata clasica. Va fi un macel! De asta mi-e teama. Si mai mi-e teama ca in acest scenariu, Biden nu ar trebui sa bage gaz pe foc pentru ca SUA nu cred ca e pregatita de un astfel de razboi nimicitor. Au destul conflict intern. Daca Biden mai are putin din viata, nu e necesar sa ne-o scurteze si noua.
    Rusia va fi practic tentata sa ia si Moldova, deci se va reintoarce la Prut, in vechile granite ale URSS. Visul lui Putin!

  15. […] Adrian Năstase, Președinte FET – Editorul: “Fundația Europeană Titulescu a publicat, sub egida editurii sale, o ediție revizuită a volumului ”Nicolae Titulescu – Documente diplomatice”, o culegere de documente inedite ce ilustrează activitatea acestei personalități marcante a diplomației române. Prima ediție a apărut în anul 1967. Cartea acoperă perioada 1920 – 1939 și cuprinde rapoarte, telegrame, circulare, note, alocuțiuni, interviuri, articole și scrisori, precum și textele unor tratate internaționale la a căror negociere și semnare a participat Nicolae Titulescu. Documentele reflectă principiile, valorile și ideile pe care acesta din urmă le-a promovat de-a lungul carierei sale diplomatice, printre care putem aminti apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României, egalitatea în drepturi a tuturor statelor în relațiile internaționale, crearea unui sistem de securitate colectivă sau forța dreptului internațional în reglementarea conflictelor dintre state. În publicarea acestui volum, Fundația a beneficiat de sprijinul Ministerului afacerilor externe. De altfel, 100 de exemplare vor fi oferite gratuit pentru tinerii diplomați români. ” […]

Lasă un răspuns