Continuare

Citesc, in continuare, jurnalul lui Mihail Sebastian. Asa cum ma asteptam, paginile incepand cu anul 1939 sunt din in ce mai interesante. Autori, pe care ii „vedem” de aproape – Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Cioran, Camil Petrescu, Nae Ionescu. Scurte istorii despre oameni, cu defectele lor, cu compromisurile lor, intr-o perioada de mari framantari.

Iata o relatare despre Titulescu din martie 1941: „A murit, la Cannes, Titulescu. Nu l-am cunoscut, nu l-am auzit niciodata vorbind, n-am avut simpatie personala pentru el si nici admiratie politica.”

Sau o observatie generata de rebeliunea legionara: „Niciodata nu sunt mai interesanti oamenii decat in momentele de brusca schimbare politica. De la o zi la alta reneaga, modifica, atenueaza, explica, se pun de acord, se justifica, uita ce nu le place, isi amintesc ce le convine”.

Multe consemnari prezinta lumea elitelor culturale romanesti in prag de razboi si apoi in timpul razboiului, dezbracate de miturile create in jurul lor. Sigur, in timp, rezista operele pe care le-au creat.

Lectura devine tot mai captivanta. Sper sa am timp sa termin de citit jurnalul in urmatoarele doua zile, inconjurat de galagia copiilor de pe plaja, de murmurul valurilor si de fiorul tot mai rece al vantului care ne asalteaza dinspre mare.

20 de gânduri despre “Continuare

  1. 1/ M-da, un ganditor al pacii ca Nicolae Titulescu nu avea cum sa fie simpatizat de ulii regali ai razboiului si de stolurile lor servitoare, nascute si crescute in cuiburile prostilor de cuci. Sarmanul geniu politic care a fost Titulescu nu avea de unde sa stie ca un Modechai il cazuse in dizgratie si ca o Estera de langa Rege ii obtinuse destituirea. 2/ Ooo, ce poza superba! Dar nu-l vad pe Mihnea… Si nici pe nurori…

      • Pe cat de frumoasa si placuta este FOTOGRAFIA DE FAMILIE , pe atat de, DACA CITESTI …este INTERESANTA, ESTE, OPINIA DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, OPINIE , INSTIINTARE CU SUBANTELES …

        Lumea ELITELOR IN PRAG DE RAZBOI… Sigur, rezista in TIMP, „OPERELE” pe care le-au creat… „Lectura CAPTIVANTA „, SPER SA AM TIMP DE CITIT … in URMATOARELE DOUA ZILE… De MURMURUL VALURILOR si de FIORUL TOT MAI RECE… AL VANTULUI CE NE ASALTEAZA DINSPRE MARE…

        DACA ESTI ATENT , SUBANTELESUL ACESTEI OPINII …ESTE REAL, CU CE SE INTAMPLA , EVIDENT, SI SE VA INTAMPLA!

        PS CAND INCULTURA… TE STAPANESTE, DEVI MARIONETA UMANA A EI…EVIDENT, CONSECINTELE PENTRU TINE…SUNT DE NE VINDECAT!

        PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL ,POLITICIANUL ( cum SPECIFICAM…) AUTENTIC!

        DUMNEAVOASTRA DOMNULE PROFESOR ADRIAN NASTASE , NE-ATI INVATA , ATENTIONAT, SA CITIM PRINTRE RANDURI…

        DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE , ESTE ESENTIAL! ( VA MULTUMESC!…)

  2. Pe Sebastian îl admirăm cu toți dar în privința vântului dinspre mare, cred că la Marea Neagră e cu mult mai rece.

  3. Buna ziua

    Minunat despre ce relatati.viata a fost mereu complexa.

    contact@terapiicomplementare.net

    fromADRIAN NĂSTASE [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sent: 10 aprilie 2021 15:12 To: contact@terapiicomplementare.net Subject: [New post] Continuare

    Adrian Năstase posted: ” Citesc, in continuare, jurnalul lui Mihail Sebastian. Asa cum ma asteptam, paginile incepand cu anul 1939 sunt din in ce mai interesante. Autori, pe care ii „vedem” de aproape – Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Cioran, Camil Petrescu, Nae Ionescu. Scurte is”

  4. Admirabile consemnări ale unui veritabil intelectual,spirit sagace și condeier elevat!!

    Trimis de pe iPad‑ul meu

    > Pe 10 apr. 2021, la 15:12, ADRIAN NĂSTASE a scris: > >  >

  5. Adrian Paunescu in dialog cu Nicu Ceausescu (penitenciarul Jilava, 7 aug. 1991). Filmare facuta de Andrei Paunescu si postata pe canalul sau YouTube.

    https://www.youtube.com/watch?v=-xRmPj5ZKpk

    Linga Nicu Ceausescu, se vede o femeie care se uita la el admirativ, aprobator, zimbind, cind acesta vorbeste. Stiti cine e aceasta femeie? Monica Macovei (a fost recunoscuta si de altii, cititi comentariile).

    Monica Macovei si Traian Basescu ( http://www.facebook.com/988607871174850/posts/4091982510837355/ ). Doi „anticomunisti”.

    De fapt, nu e vina lor. Vina e a celor care i-au sustinut si votat. De la „marii” intelectuali ai neamului, pina la electoratul manipulat, spalat pe creier, imbecilizat de propaganda „dreptei”. Acest fenomen ar putea face subiectul unui eseu cu titlul „Prostia la romani”.

  6. Domnule Adrian Năstase,mă surprinde că nu citiți publicația:”Realitatea Evreiască” din următoarele motive:1.Această publicație era monitorizată atent de diferite instituții de Se chema atunci:”Cultul Mozaic”.Avea impact puternic.2.Evreii conduc lumea și sunt puternici.3.Sunteți mason.4Faceți parte și dintr-un Ordin Cavaleresc.5.Citiți multe publicații.6.Se spune că sunteți evreu.

Lasă un răspuns