Reciful de corali din Marea Rosie

Pentru prima data, am inotat deasupra unui recif de corali. Se spune ca cel din Marea Rosie este al doilea din lume ca frumusete. Mie mi s-a parut mirific. Am inteles ca sunt mii de pasionati care vin in fiecare an pentru a face aici scufundari. O intreaga industrie. Am calatorit o zi intreaga pe un vaporas care ne-a dus si la o insula de nisip.

14 gânduri despre “Reciful de corali din Marea Rosie

  1. DOMNULE PRIM MINISTRU , CU TOT RESPECTUL , A-TI INOTAT DASUPRA UNI RECIF DE CORALI, NIMIC DE ZIS , DAR DUPA CUM SE VEDE …ACEASTA FOTOGRAFIE MERITA A FI DEDICATA , ” „RECIFULUI DE CORALI CE CONTUREAZA MAREA GUVERNARE” A DOMNULUI IOHANNIS!

    PS O MERITA, PE DEPLIN!😉

  2. Domnule Adrian Năstase a devenit o modă că cine dispune de bani să-și cumpere o insulă prin Oceanul Pacific sau în alte locuri Mai exact de concesionat că ele nu se pot cumpăra definitiv.Este liniște într-o insulă.Se cunosc multe personalități care au concesionat o insulă.

  3. As vrea și eu! Dar ma mulțumesc ca am fost prin reprezentanții mei! Uite asa, dacă ne împărtășim experientele vom putea sa ne bucuram de toate frumusețile lumii! Mulțumesc!

  4. VA MULTUMESC DOMNULE PRIM MINISTRU!…

    SI PENTRU CA SUNT , DE CEVA VREME, STAPANIT DE GANDURILE FILOZOFICE, ( GANDURI FILOZOFICE! ) DOMNULE PRIM MINISTRU VA DEDIC ACEASTA OPINIE FILOZOFICA COSIDERAND-O REALA!

    VIATA , IN TOTALITATEA EI, ESTE SI VA FI O REGENERARE NECONTENITA , STRABATAND TIMPURILE, VEACURILE, ULTERIOR UNIVERSUL NEMARGINIT , UNIVERS CE VA DEVENI, IN SFARSIT CUNOSCUT!..

    VACANTA PLACUTA !

  5. Am moștenit Paradisul, însă am fost proști administratori. Vă doresc să vă umpleți cămara sufletului cu alte multe perspective memorabile.

  6. Geopolitica . 2

    In incurcatura, puteam zice pa ruskii бардак и бакалейна лавка ( bardak i bakaleina lavka ,adica bacanie cu bordel) asta „geopolitica” de azi este un factor nenumit .. si anume Siberia.
    Siberia : 13,100,000 kmp, 33.765.005 locuitori, adica 2,6 / kmp. Are unele dintre cele mai mari zăcăminte din lume de nichel , aur , plumb , cărbune , molibden , gips , diamante , diopsid , argint și zinc , precum și resurse extinse neexploatate de petrol și gaze naturale . Aproximativ 70% din câmpurile petroliere dezvoltate din Rusia se află în regiunea Khanty-Mansiysk . Rusia conține aproximativ 40% din resursele cunoscute de nichel din lume la depozitul Norilsk din Siberia. Norilsk Nickel este cel mai mare producător de nichel și paladiu din lume.
    Asta din ce se stie… Ca se stie tot sau mai sunt zone .. nexplorate dpv geologic asta numa Dracu’ stie si, poate Moscova …

    Adica nene de toate ptr toti , resurse industriale căcălău (Adica mult, in exces. Cuvant tare indragit de Carol I )

    Este motivul ptr care Nemtzika se poarta ca smintita. Ca nerusinata de Matrioska a salatat poalele si a arata bulanasul „resurse ba Johanane, resurse!!!” si gata i-a luat mintile! Ca resursa siberiana plus tehnologia si industria germana …
    Ca sa fim cinstiti .. Nemtzika s-a dedulcit la gaz siberian din anii 80 .. cand a inceput, cu toata impotrivirea lui Ronald Reagan, constructia gazoductului Siberia-Europa de Vest.
    Cum sa va explic …. gazele rusesti sunt un „asset” pretios al unor economii vestice si capitaliste…
    Prtin 1960 ENI a importat din URSS petril. Ma rig petrol, dar la un pret de 1$ per baril in loc de 1,8 $. In anii 60 se vorbea de „miracolul economic italian” . Energia realtiv abundenta si ieftona a avut si ea un rol …
    Apoi Austia a fots prima care s-a dedulcit in 1961 la gaz rusesc (sovoetci din RSFSR). Apoi Dicke Doicea ….
    Si a contat! Si mai conteaza ptr Austricatica si Nemtzia!
    Acum puneti la socoteala si celalate resurse .. e? Apai este!
    Este diferenta intre a fi , cu posibilitatea de a deveni (werden) ceva pe lumea asta sau a fi fots ceva , candva …

    Si .. si asa ca o presupunere bizonica (adica strict personala) : imi este tare frica ca Siberia a contat si in victoria revolutiei bolsevice!!
    Ca .. nu prea se zice dar, in 1917 nici anglo-saxonii nu au fost prea reci fata de Lenin! Sau bolsevici!
    Ca taru ma rog era un pogromist notoriu , da. Ca era contrapus oricarei idei democratice, da! Da, Da , DA!
    Insa …. insa tarul era si un carpanos : nu dorea sa imparta resursele sale, adica sa lase pe toti sa profite de resursele Rusiei , deci si a Siberiei !!! Asa ca ……

    E …. e ca ma vad nevoit sa zic ceva despre SUA .
    SUA, da sunt un caz exceptional. Nu este virba despre un „exceptionqlism” transcedental, sau amri virtuti ale boborului american si alte rahatrui de acest gen.
    NU!!!
    Este vorba ca SUA, in spatiul a mai putin de 100 de ani s-a extins de la o fasie litorala atlantica la
    dimesiuni continentale ajungand pana la Pacific….
    In acest scurt rastiimp SUA si-au maroit popualtia de la 5 milioane la 1800 la 73 milioane la 1900. Emigranti – irlandezi ghiotura, germani din plin , italieni, polonezi ba si rusi si ce s-a mai nimerit. Omeni in putere care … care puteau imdedita sa fie pusi la munca!
    Si in cateva decenii o suprafta uluitoare de teren a devenit teren arabil.
    Si paduri integi de o vechime …mai muot decat bibloca au fots transormate in cherestea!
    Milioane de biozni au fost transformati in materie prima ptr marochinarie ….
    Au fots decoperite imense filoane de argint si aur. Si epuizate! Daca Rosia Mintana ar fi fots situata in SUA.. ar fi fots oras fantoma precum Virginia City!

    Adica, in 100 de ani au exploatat un teritoriu continental cam cat au reusit europenii in 2000!
    Banii au curs ..aaaa .. cum zicea Carol? A da … căcălău !!!

    la astea mai adunti ceva .. desi populatia este una de .. nici stansura nu poti sa ii zici, o amestecvatura de a tunat si i-a adunat SUA au castigat datorita, a ce numim azi , „nationalism”.
    Ca endependenta SUA nu a inceput cu principii morale si nici macar ci „taxare cu reprezentare” ci .. cu declaratie impudenta a unui ministru englez „voi umple coloniile cu soldati daca vro produce si o singura potcoava!”
    Insa cele 13 colonii aveau desui de multi mestesugari care produceau nu numai caiele si potcoave .. ci si celebrele pusti de Kentucky .. si panza si sei si carute in ganl tit ce era destinat consumului uzual al fermierilor samd .
    Si astia au inceput bataia si au castigat independenta .. si . si apoi au inceput sa contruiasca fabrici. ASPoi au mai apraut si latii si in fine Titanii
    Adica den prima in SUA a prevalat curentul sa zicem .. industrial-productiv…..
    Asta nu ineamna ca nu au fost si „interese” sau „forte sociale” (sens Marx) care nu ar fi preferat sa exporte materiile prime si sa importe fabricatele. De fpta asa era directia imprimata de latifundiarii Sudului … caci devastatorul Razboi Civil nu a fost atat o lupta intre „abolitionisti” si „sclavagisti” ci intre „indutriasi” si „latifundiari conservatori” . Acum 60 de ani am fi zis intre „burghezia nationala” si „mosierimea compradora” , azi intre „nationalisti” si „globalisti”.
    Dar, SUA au rams intitdeauna intreresate de exportul unor produse .. gen materi prime.
    Ca apoi, prin intermediul doferitelor „interese” si partcipatii sa aibe maionile bagat5e pana la coate (cel putin!) in tit soiuld e late domeenii din astea.
    De fpat asta este si motivul ptr care SUA a cooperat „pe sub masa” cu URSS obtinand decolonizarea …. caci coloniile erau „cluburi private” aloe metropolelor .. si devenbite independente … ei ! Da ! Au devenit accesibile intereselor americane!!!
    Si dintre tiate aceste produse mai putin sofisticate …. hodrocarburile sunt cele mai interesante ptr americani.
    Dinati ptr ca ei au dat tonul in exploatarea petrolului .. apoi s=ua extins si in alate tari. Standard Oil chiae era PETROLUL pe la 1900 .
    Pe langa rezervele proprii -subsantiale – companiile americane mai aveau exploatari in Mexic, Venezuela, Rusia (iainte de Revolutie) , Romania. Afacerile americane extrageau si vindeau cea mai mare parte a petrolului . si in SUA energia era ieftina, oeftina (si azi) ce a facut bi8ne industriei SUA
    Apoi rezervele interne s-au cam gatat, altele noi nu prea, consumul ENORM samd si SUA au contat mai putin ca loc de extractie a petrolului. Insa companiile SUA ramanreau un actor major ..
    Adica in gnl la fiecare baril de petrol vandut pe undeva capitalul SUA catiga si el acolo, ceva mai muot sau mai putin!

    In fara de aceasta petrolul este o marfa strategica . Este energie „pura”.
    Ori cintroiland comertul cu petril sau influentand preturile petrolului … mulet cestii devin posibile!
    Si de aici „fixatia” SUA in zona Orientului Apropiat. Mare parte din actiunile politice ale SUA aveau ca scop controlul pretului petrolulului …

    O sa ma intrebati acum ” da ce lagatira are Siberia cu ….

    Are. Ca are hidrocarburi. Asta inseamna bani si capacitate de influentare la scara mare!
    Are. Ca inseamna si alte materii prime .. si asteptand para malaiata siberiana .. „interesele” occucentale au oparasit Africa.. spre marele beneficiu chinez!!

    SI inca … inca;zirea! Ca o fi „naturala” sau „antropogena” nu prea importa.
    Insa se deschide pasajul artic siberian (oceanul artic). Si in zona aia se banuie ca sunt „ceva” resurse. Căcălău!

    Insa partea proasta este este ca acele teriotoirii si acele porturi … sunt rusesti! Si Ivanii nu sunt dornici sa imparta!!!

  7. Desfiinţarea ENA (FR): Un mic comentariu atipic

    Preşedintele Frantei, Emmanuel Macron, un politician vizionar, reformator si democrat, caracteristici care nu se afla intotdeauna impreuna, a anunţat, joi, desfiinţarea celebrei institutii de educatie inalta École Nationale D’Administration (ENA) – Scoala Nationala de Administratie (SNA) -, care de peste sapte decenii a format elita franceza.

    Certificatul de nastere al ENA a fost parafat in 1945, dupa care a urmat un proces de implementare care i-a avut ca parinti cofondatori pe Charles de Gaulle, Maurice Thorez (liderul Partidului Comunist Francez, semnatar al decretelor de fondare a ENA) si Michel Debré. ENA va fi înlocuita cu Institutul Serviciului Public (ISP), o nouă scoala superioara, care este proiectata sa fie “mai deschisa diversităţii” şi mai puţin elitista, cu o “selectie mai putin determinata social”.

    Prin aceasta reforma a educatiei inalte, Macron isi indeplineste o promisiune din campania electorala. Acest angajament reformist l-a reiterat in timpul crizei vestelor galbene, din 2019, care au avut pe pe agenda protestelor si inegalitatea socială şi politicile despre care vestacii susţin că favorizează elita. Institutul Serviciului Public se va afla la Strasbourg, unde a funcţionat şi ENA din 1991. Intr-adevar, elitismul devine steril cand se rupe de realitate si este suficient siesi, iar Macron, care pare sa aiba acel fin si rar simt al realitatii, care defineste marile spirite ale politicii, tocmai acest lucru l-a sesizat si incearca sa-l dezradacineze.

    Totusi, aceasta reforma educationala, care va restrange elitismul celor care se izoleaza in turnuri de fildes si va dezvolta civismul, responsabilitatea sociala si angajarea in serviciul public, nu este lipsita de pericole. Cel mai mare risc este sacrificarea meritocratiei si promovarea mediocritatii. Revolutiile anticomuniste est-europene au avut si un obiectiv de eliberare a societatii de stupido-kratie, de inlaturare a anomaliei ca prostii sa-i conduca pe destepti.O reforma educationala seamana cu un experiment, in care unele variabile pot sa scape observatiei si controlului, de aici necesitatea monitorizarii si actualizarii necontenite. A-i imita pe Globalisti, cu „diversitatea”, inseamna a importa riscurile Alaric sau Germanicus, cum s-a dovedit imitarea sistemului politic al presedintilor americani, un risc pervers care in numai 200 de ani a spulberat monarhiile europene.

    Istoria dictaturilor semnaleaza trei astfel de tipologii ale stupido-kratiei. Comunismul si-a recrutat liderii si activul din randul muncitorilor (al lumpenilor). Fascismul urma sa-si bazeze colonizarea Europei de Est pe o retea militara si administrativa recrutata din randul taranilor, cu teoria ca un taran umil si sarac cocotat intr-o functie nazista va face totul pentru a nu se intoarce de unde a plecat. Ascensiunea progresismului din Statele Unite, unde infloreste un comunism pe dos, cu o dictatura de rasa in locul celei de clasa, se sprijina pe negri, care rasial sunt instinctuali si abrutizati de mediul salbatic de provenienta. Oricat ar dura, progresismul va sfarsi prost, ca fascismul si comunismul.

    Inteligenta nu se confunda cu instruirea. Un om cult nu e in mod necesar sau automat si un superinteligent. Inteligenta se mosteneste, cultura se dobandeste. E o deosebire intre elita promovata politic, cu procentaje de compozitie privind genul, clasa si rasa, cum e in Statele Unite, si inteligenta naturala, o educatie a genelor in timp indelungat, de-a lungul multor generatii si secole, printr-o selectie naturala lenta. SUA se impauneaza ca detin monopolul cunoasterii stiintifice si al proprietatii intelectuale, pe care l-a avut cat timp a supt de la Europa, dar pe care prin persecutarea albilor deja nu-l mai are, cu atat mai putin in viitor.

    Dar intr-o politica rasata, nici inteligenta nu este suficienta, este nevoie de vizionarism, care obligatoriu trebuie sa fie in frunte, pentru a prevedea pericolele la adresa neamului si a cetatii si a le contracara devreme, subtil si decisiv. Poti sa ai un cap calendar, doldora de cunostinte, dar sa nu fii capabil sa vezi in afara lor, sa nu ai simturile cu care sa vezi inainte. Carenta de vizionarism explica de ce insiderii nu au vazut prapastia spre care fascismul si comunismul indreptau popoarele pe care le-au condus. Altfel, ar fi aparut mai de mult si mai multi staufenbergi, parvulesti, gorbaciovi sau alti vizionari, care le-ar fi blocat caile la timp, intr-un fel sau altul. De aceea este important ca elita, inteligenta si vizionarismul sa faca o casa comuna. Deplasarea educatiei inalte de la elita la masa este binevenita atata timp cat meritocratia nu este afectata si nu sunt obturate canalele de identificare si afirmare a genialitatii si a vizionarismului, care sunt deasupra simplei inteligente. Ne framantam pentru a gasi formule adecvate pentru copiii supradotati, dar ar fi inadmisibil sa stricam sita educationala pentru adulti. In acelasi timp, e nevoie de inovatii conceptuale si institutionale, iar constructia lexicala “serviciul public” mi se pare ca se inscrie stralucit in aceasta directie. Ma gandesc deja la ideea privind “Serviciul Public al Apararii”.

    • Cât timp premiile NOBEL pentru merite deosebite în cercetarea științifică (adică acelea serioase, care contează), se acordă cu strictețe pe criterii de competență și rezultate, încă nu este totul pierdut…

  8. De ce ne este teamă de cipare„?

    Chiar asa.. de ce ?
    Cica „tehnofobie„. Nu zic ca nu exista insa .. e mai multi insa (e ca e sub 50!)

    Sa ma refer strict la experientele mele …

    Windows 98. Mai tine careva minte ca la lansare a produs N necazuri ? Ca BMW a avut o recalma de succes „hardwareul nostru functioneaza bine fiindca nu foloseste Windows 98″ ?
    Dupa 2 ani au inlaturat …”bugurile” . Insa au mai repetat isprreva (la cote mai mici)
    A! Eu sunt utilizator de Windows.. Dar astept vreo 2 ani ca sa trec la o noua versiune !
    De ce?
    Ca sunt tehnofob sau patit?!!

    F 35Lightning II . Teoretic ar trebui sa fie un avion de cea mai buna factura. Dar ..teoretic. Practic ptrea complex si cu ultimele tehnologii … adica tehnologii nu prea .. testate!
    A! Tot in zina „transport” da nu de bombe ci de oameni . Acum cativa ani modelele Logan aveau mai putine probelem cu mototul drecat modelel Renault. Motiovul – alea de pe Logan aveau mai putin electronica … si mai veche (testata) .. Renault urile aveau motoare noi, cu tehnologie noua care urma sa fie .. testata!!
    Tehnofobie?

    CIP? uri?
    Sunt unii mai .. minus care cred ca daca ar avea cipu’ bagat in palma … ar fi ca in „3001: Odiseea finala” (roman SF de AC Clarke) insa pe mine ma cam ia cu fiori. Nu nu din tehnofobie ci fiindca sunt nascut in 1952! Bine ca Securitatea nu avea tehnologia moderna!!!
    Unii tipa ca nu vir „modelel chinezesc”. Insa supraqvegherea permanenta este un rod al revolutiei tehnice si informatice.
    Mersi fumos nu sunt sinofob dar prea multe camere TV ma deprima!
    Ca imi este destul ca am telefon „destept” si il folosesc .. destul. Destul ca sa mi se poata ridica „profilul” si pe unde umblu, de unbde si la ce ora imi cumpar tigarile samd etc .
    A da. Nu ma bag pe internet banking si plati cu telefonu’. Credetica trebuie saiimi explicati ? Inainte der pensionarre am lucrat in domeniul informatic.. din 1975! Deci nu tehnofobia ci poate paranoia . Da tinand cont de experienta mea intrebarea ar fi „dar oare sunt destul de parano?”

    A Thenofob?

    Detest sa auz de „Inteligenta Artificiala”.. slava … ca inca nu ne aproprim de ea!
    Stiti de ce nu ar fi bine ?
    Cum este specia noastra ? Inteligenta.. da (prea ptr binele ei) Rationala intermitent , cam violenta , peadaroare ..
    Deci cum credeti ca va fi o IA proiectata de oameni?
    Deci sunt tehnofob sau doar „avertizat”?

    Cat despre antivaccinisti .. „marfa veche” majoritatea isi trag seva din culte neoprotestante cam genul care refuza ytranfuzia. Acum 200 de ani erau impitriva vaccinului antivariolic .. SI din cate stiu , nu glumesc, unii erau (sccuze) si impotriva chilotilor de dama!!!
    Ei si ?!

  9. Prin decizia sa (de respingere a plângerii unor părinți din Cehia (formulată în… 2013), CEDO a trecut la nivelul următor: De la drepturile omului, la drepturile turmei. Sau, mai precis, asistăm la un proces de malformare a democrației, în numele dreptului colectiv al unei prezumtive majorități, prin impunerea experimentului social util. Se vede acum ce este de fapt CEDO: O portavoce a dictaturii așa-zisului stat de drept – în perioade tensionate și un balast birocratic inert – în vremurile de aparentă normalitate. CEDO ar fi putut să adopte o rezoluție până la debutul actualei pandemii, VACCINURILE SPECIFICE DESTINATE PROTEJĂRII COPIILOR FIIND AUTORIZATE DE ZECI DE ANI, dar n-a făcut-o, ceea ce denotă că nu dreptul copilului, sau al omului, motivează deciziile acestei ,, Curți”, ci interesele de putere și financiare ale binomului ,,politician-industria de medicamente”.
    Interpretând, prin extrapolare, hotărârea acestei instanțe – ca fiind un argument sufient pentru continuarea implementării cu forța a unor experimente, vaccinurile nefiind aprobate și autorizate ca atare nici în SUA și nici în Europa, gobaliștii
    ne arată că se tem (cu suflul presiunii publice tot mai aproape de părțile lor sensibile), eșuând deja în demersul de a copia și insera, printre principiile democrației, a modelului chinezesc de autoprotectie în situații de criză generalizată.
    Și atunci, s-a trecut la obligativitatea prin…excluziune, după următorul principiu: Cine nu vrea să accepte dictatura democrației (în înțelesul ei actualizat la noua etapă istorică în care ne aflăm), se marginalizează singur, într-o societate determinată artificial să se scindeze antagonic.
    Să vedem dacă acest tertip politico-juridic neomarxist, va reuși să înfrângă definitiv – prin atac la discernământul colectiv – legile fizicii ale acțiunii și reacțiunii..

  10. Am convingerea ca linistea adancurilor si admirarea recifului de corali din Marea Rosie este mult mai linistitoare ca tot balamucul inteligent manipulat (pentru asta exista inteligenta) de pe „cocionul” nostru iubit si mai spuneau actualii ca psd-istii actionau noaptea ca hotii. „Cine spune ala e.”
    Sunteti urmarit de toata media, chiar si-n indepartatul litoral al Golfului Akaba.
    Atentie si acolo sunt rechini.
    Sedere placuta si sa va reintoarceti sanatos.

Lasă un răspuns