Cateva zile la Sharm El Sheikh

Sunt pana la sfarsitul saptamanii la Sharm El Sheikh. Hotelul pare ocupat de rusi si de romani. Romanii par mai multi!

De-a lungul anilor, am fost de mai multe ori in Egipt. M-am intalnit cu multi dintre liderii lor – Boutros Boutros Ghali, Meguid, Moubarak si multi altii. Nu am avut vreme, din pacate, sa „vizitez” locurile speciale – piramide, delta Nilului.

Sharm El Sheikh este in apropierea Canalului de Suez. Hotelul in care locuim este intr-o zona izolata, cu mai multe resorturi. Pare construit pentru copii (inclusiv nepotii nostri). La mal, apa marii are cam 30 de cm pe o distanta de vreo 500 de m. de la tarm. In schmb foarte multe piscine. Vremea foarte frumoasa – temperatura de 30-32 grade, cu o usoara briza dupa-amiaza.

M-am apucat, din nou, sa citesc Jurnalul lui Mihail Sebastian. Prima data ma obosise. In primii ani erau doar relatari despre diversele sale aventuri amoroase, cu cateva dileme existentiale si relatari despre concertele pe care le asculta la radio. Sigur, incepand cu anul 1938 lectura devine mai interesanta.

24 de gânduri despre “Cateva zile la Sharm El Sheikh

  1. trexsr, am primit un mesaj de la cineva foarte apropiat din Canada, preluat de pe ,, incorect politic.com”.
    După ce mă lămurești ce știi despre acest site (locație, creatori, administratori, etc), îți redau, dacă ești interesat, și un fragment din conținutul mesajului.

    • Really, Zev? Netu denghi? Ti-au taiat din fondurile de investigatii si vrei o asociere de business cu mine? LOL.
      Foarte magulit. Cer la schimb titlu de polcovnik la plutonul de desant feminin din Donbass. Nu, nu , ca fetele alea frumoase au plecat la Dubai, si-au rams doar babushki partizani 🙂

      • Diversitatea diasporei românești din Canada ( vă) este incomodă, trexsr ?
        C’est la vie.. (Z)

      • A, să nu uit….eu nu am RT în grila DIGI TV. Dar voi aveți mai multe libertăți, de care, bag seama, profitați din plin..23 ore din 24.
        Înțeleg, sunteți foarte aproape de Arctica..

      • @ZeV, spui bazaconii. Unirea nu se face cu razbel, ci cu sufletul. Daca tu nu simti romaneste, eu ce vina am?

  2. O excursie la Sf Ecatherina si pe Munte ar fi minunata Distractie placuta!

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

    > Pe 8 apr. 2021, la 08:43, ADRIAN NĂSTASE a scris: > >  >

  3. Profit de această perioadă de relaxare pentru a vă scrie succint câteva gânduri. În anii petrecuți în Anglia ocupând diverse slujbe, am constatat doar sporadice legături economice între regat și România. Pe undeva, firesc… Recent am descoperit cu bucurie un furnizor român: Swisscaps România, #20, Carol I Street, Cornu – o rotiță în marele angrenaj, ce întreține probabil fragila stabilitate a câtorva familii din localitate. Printr-o miraculoasă coincidență mulți alți români, în această perioadă tulbure, primesc „lumină” călăuzitoare din același fericit loc. Fapt pentru care eu i-am zis pentru moment: Cornu Abundenței… Doresc să vă mulțumesc pentru timpul prețios pe care il alocați cu generozitate diverselor acțiuni și sper ca efortul să vă fie răsplătit. A cunoaște îndeaproape realitatea, nebruiată de media, este o îndatorire dar și un atu în momente de decizie, de dilemă. 
    Cu deosebită considerație, Iosif, un brașovean din Swadlincote. 
    PS Alături de câteva zeci volume aduse cu dificultate din cauza parcimoniei operatorilor aerieni, Jurnalul lui Sebastian așteaptă cuminte o a doua lectură, în modesta bibliotecă.

  4. Bună ziua. Jurnalul lui Sebastian nu mi s-a părut niciodată plictisitor sau obositor. În fiecare frază, în fiecare relatare a unei întâmplari zilnice este prezent omul Sebastian mai presus de toate. Apoi ceilalți, perioada istorică, faptele, politica …

    • În România este mult mai bine. Păcat ca ai plecat de n…pe coclauri îndepărtate, adică tocmai la m…d… în țara fanion a corectitudinii politice.
      În plus, aici aveai sansa să mergi cu armia română la răzbel, pentru reîntregire. Bine, fără Bucovina, dar se pare că nici românii de acolo nu-și mai amintesc să-si dorească asta…

      • Lumea civilizata a mai evoluat, dar rusii, tot cu iubirea cu forta. Asta este gandirea lor politica si azi, si se vede din refrenul rusesc cu „armia..”. De asta nu ii iubeste nimeni in jur. Ameninta pe unde si cum pot cu pretentiile lor de popor imperial. Vezi Ucraina!
        Basarabenii o sa hotarasca ei cind o sa fie copti pentru unire, daca o sa o vrea. Botine rusesti nu cred ca mai vor.

  5. Domnule Adrian Năstase pe liderii care au fost în Egipt când era-ți ministru de externe iar apoi prin ministru nu i-ați căutat?Sau pe rudele lor?Sau la Ambasada României din Egipt nu ați fost? Sunt curios cum ați fi primit.

    • Cum sa il primeasca pe AN ?

      Pai aplicand principiul „Caci morti sunt cei muriti!” …….

      A ! Nu urez amabilei gazde sanatate si viata lunga .. insa mai sus este o observatie auzita acum vreo 35 de ani in urma … Un fost „tovaras” (adica avuse o functie de genu alaiei in care apelarea era cu „toarsu” si in baia comunala sau la dame) si care ajunsese la pensie .. asa ca era tratat de .. parca ar fi fots mort! nu-l mai cunostea nimeni!
      Asa ca fostul „toarsh” decazut la „domnu” , cu zambet fin recita cateodat

      Cel ce în astă lume a cunoscut puterea
      Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

      Daca nu prirepeai ii dadeai ocazia sa dizerteze vreo 20 de minute despre „moartea puterii” si „alungarea din Rai prin pensionare”

  6. Orice turist in Egipt nu poate face abstractie de Canalul Suez, o constructie moderna, de acum mai bine de 150 de ani, care transmite o grandoare ca a anticelor piramide egiptene. Prin bijuteria sueza, s-ar putea spune ca Egiptul de azi e maret la fel ca cel antic. Unui turist roman care admira Canalul Suez nu are cum sa nu-i vina in minte imaginea de acasa a Canalului Dunare – Marea Neagra si sa nu-si spuna ca romanii se inrudesc creativ cu egiptenii. Desigur, la o scara diferita material, dar ideea de creatie este aceeasi. Canalul Suez este una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, o legătură crucială pentru transportul de petrol, gaze naturale și mărfuri între Oceanele Atlantic și Pacific. E tranzitat de circa 10 la sută din comerțul maritim international. Am adus tema in discutie datorita recentei blocari a Canalului Suez de catre o nava-container, timp de o saptamana, care ne-a afectat si pe noi (dupa ev. de la Midia!). Evenimentul suscita intrebari. Cum de a fost posibil? A fost un sabotaj? SUA s-au oferit sa-l deblocheze, dar nu a fost nevoie, solidaritatea lucrativa a Natiunilor a functionat ireprosabil, asa cum ar trebui sa functioneze pe multe dosare din Orientul Mijlociu si din Lume.

  7. DOMNULE PRIMINISTRU , O ALTA SEMNIFICATIE REFERITOARE LA PODUL RESPECTIV… ( FILOZOFICA FIIND SI CARE IMI APARTINE…)

    PENTRU CEI DESTINATI: A DEPASII BARIERA , UNEI EXISTNTA, …..DEJA CUNOSCUTA , AI SANSA DE A CUNOASTE, DE A PARCURGE , ALTE EXISTENTE,….. INCA NECUNOSCUTE, INCA NEDERULATE, CU A LE LOR BARIERE ULTERIOARE!

    DOMNULE PRIM MINISTRU , IN OPINIA MEA ACEL POD, POATE SEMNIFICA, ( DE CE NU!..) BARIERA INTRE , EXISTENTA, ….. DEJA CUNOSCUTA, SI CEA ULTERIOARA, ….., ULTERIOARELE ….. INCA NECUNOSCUTE!…

    PS CARE ESTE CUVANTUL , CEL NE SCRIS ? ( SA RAMANA O ECNICMA ?) RAMANE DE VAZUT, CINE ESTE DESTINAT !..

Lasă un răspuns