Expozitia „Celebrităti din Lumea Plutitoare”

Cultura, in aceste timpuri, reprezintă, in opinia mea, o ancora de salvare. Simtim cu totii atmosfera apăsătoare a pandemiei, discutiile interminabile despre vaccinuri, măsti, restrictii. Trebuie să facem eforturi pentru a aduce picături de normalitate in viata noastră.

De aceea, eu am decis să fac si altceva decât să urmăresc la televizor numărul de imbolnăviri sau de morti.

Am găsit un bun pretext să ies din casă pentru a vizita Expoziţia de stampe japoneze “Celebrităţi din Lumea Plutitoare”, stampe apartinand cunoscutului colecționar de artă George Șerban, deschisă la Muzeul Naţional al Literaturii Române MNLR, la sediul din Calea Griviţei 64-66, vizitarea putandu-se face în baza unei programări telefonice.

Expoziția cuprinde 200 de stampe japoneze create de cei mai importanţi artişti ukiyo-e, în perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo. Selecția de stampe din colecția lui George Serban prezintă lucrări care acoperă marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, portrete ale unor femei frumoase – gheişe sau curtezane, cărți originale manga, dar și o secțiune dedicată shunga – artei erotice japoneze. Sunt expuse și albume de artă, cărți tematice care pot fi consultate.

Expozitia mai este deschisă pana la sfarsitul lunii. Vă incurajez să mergeti să o vizitati. Este o ocazie rară de a admira capodopere ale artistilor ukiyo-e, dar si lucrări tipărite in secolul 20.

10 gânduri despre “Expozitia „Celebrităti din Lumea Plutitoare”

  1. Activitățile culturale sunt benefice pentru om.Se evadează din cotidianul zilei.Dar cum comentați citatul lui Goebbels:”Când aud cuvântul cultură îmi vine să pun mâna pe revolver”?

  2. OPINIA DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ESTE CAT SE POATE DE REALA SI DE NECOMBATUT, TINAND CONT CA , CULTURA , ARTA IN TOTALITATEA IEI, A FOST SI VA RAMANE , INDIFERENT DE CONJUCTURILE TIMPURILOR , UN IMPULS DE REGANDIRE , REVENIRE SI CEL MAI SEMNIFICATIV ASPECT FIIND, A CEA ANCORA DE SALVARE A AUTENTICITATII, FIECAREI NATIUNI !

    CULTURA , UNUI POPOR , NU POATE FI CARACTERIZATA LUND IN CALCUL SI DERAPAJELE, ASPECTELE NEUMAME PE CARE UNII LE VIZOALIZEAZA , CONSIDERANDU-LE DATINI, ECT.

    PS CULTURA , ITI OFERA SANSA , NECONTENITA, DE A-TI REGASI GANDIREA UMANA , DESTINATA A FI!..

    PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ROMANUL POLITICIANUL AUTENTIC!

  3. Bună ideea ați avut!
    Eu mă așteptam, ca în perioada pandemiei, posturile TV să transmită mai multe filme ori piese de teatru optimiste. Surprinzător, avem parte de mai multe filme grotești, înspăimântătoare. Să nu ne mire faptul că elevii, care au stat mai mult acasă, au intrat în depresie. De asemenea, nu știu să aleagă nici piesele de teatru. Într-adevăr, distribuția, realizarea lor este nemaipomenită și subiectele privesc frământările umane dar nu sunt bune, pentru această perioadă. Nu mai avem comedii? Emisiunile culturale sunt transmise la ore târzii, în miez de noapte, când mulți oamenii se odihnesc. Cât despre tineri, nu comentez. Pentru mulți dintre ei, acestea nu sunt la fel de atrăgătoare ca nopțile petrecute, prin cluburi.

  4. Din mirifica Japoniei, creuzet de tradiție, artă și cultură, nu a mai rămas decât reverberația trecutului…
    Atacurile atomice, capitularea de netolerat a Împăratului și ocupația militară au transformat Japonia într-o țară de mână a doua, în siajul bunului plac al Suzeranului.
    Prieteni care au fost acolo mi-au relatat că birocrația este în tot și în toate, iar formalismul angajaților care acordă prioritate prezenței punctuale la locurile de muncă în detrimentul eficienței, au amputat competitivitatea (altădată un brand japonez) în dinamica interacțiunilor planetare.
    Pentru cine are ochi să vadă, asta înseamnă ,, protecția” yankeilor: Plafonare, mediocritate, umilință, un regim de ocupație controlat printr-un așa-zis ,,stat de drept”, clasă politică trădătoare și zombificată dispusă să- și subordoneze total ara intereselor straine.
    Păcat, mare păcat…

  5. Domnule presedinte al FET, va semnalez – in egala masura si altora – ca, in nr. 3 (15), 2021, al sau, aparut azi pe piata, revista „Enigmele Istoriei”, codusa de dr. Constantin Corneanu (redactor-sef), saluta calduros (la pp. 63-64) aniversarea de trei decenii de la infiintarea Fundatiei care poarta numele inegalabilului diplomat patriot Nicolae Titulescu.

Lasă un răspuns