A murit Nelu Ploiesteanu, „Lăutarul inimii”

A murit Nelu Ploiesteanu, o personalitate a muzicii lăutăresti romanesti. Născut in 1950, ca si mine, in localitatea Ciorani – localitate pe care am parcurs-o la pas, de multe ori, ca deputat de Mizil – Nelu Ploiesteanu a trăit in adâncul lumii noastre, aducand, din cand in cand, la suprafată, sufletul cu dor, cu jale, cu tristete, al cantecului autentic.

Imi aduc aminte, cu nostalgie, uneori, tatăl meu canta la vioară, duminica, „Balada” lui Ciprian Porumbescu dar si melodii celebre ale unor cantareti-lăutari.

L-am intâlnit de multe ori, la diverse ocazii pe Nelu Ploiesteanu. Ne-a bucurat cu interpretările lui si ne-a făcut să uităm de supărări, de tristete.

Mergeam, din cand in cand, la restaurantul „Perla” din Dorobanti. Aflasem si ca are un manuscris autobiografic, pe care mi l-a dat sa-l citesc. O istorie plina de durere, de suferintă, de sărăcie, luminată doar de bucuria muzicii. M-am hotarat să finantez publicarea cărtii – apărută sub titlul „Nelu Ploiesteanu – lăutarul inimii” -, ceea ce s-a intamplat, cred, prin 2007. Imi promisese ca se va revansa cantand la un eveniment important pentru mine. Nu a mai apucat să se tină de cuvant.

Ii port o amintire frumoasă acestui martor al lumii sufletului romanesc si-i doresc să adauge la muzica stelelor si cântecele românilor.

11 gânduri despre “A murit Nelu Ploiesteanu, „Lăutarul inimii”

  1. DOMNUL NELU PLOIESTENU LAUTARUL INIMILOR, „TUTUROR ROMANILOR”, DIN PACATE!..

    Printre cei care ne-au parasit…NELU PLOIESTEANU , li s-a alaturat , lasand in urma lui IDEALUL pentru care a fost DESTINAT!

    DUPA CUM AM CITIT , DESCOPAR UN ASPECT NESTIUT ! ( ACELA CA, TATAL DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ERA UN VIOLONIST TALENTAT . ( A INCERCA, SA CANTI… PRECUM CEI CARE SE VIZOALIZEAZA, ACTOALMENTE PE ANUMITE SCENE, PE MICILE ECRANE , DEVINE O ILUZIE PENTRU VIITOR !)

    A TRAIT IN „ADANCUL LUMII NOASTRE” , DATORITA UNUI ASPECT REAL , CAND NU STI SA DAI CONTINUITATE , PASTRAND CU SFINTENIE AUTENTICITATEA NEAMULUI, RISTI SA DEVI MARIONETA UMANA, A CELOR CARE , IATA…AU VIZOALIZAT LA SUPRAFATA LUMII NOASTRE, ACELE DURERI , MEMORATE IN CATECELE INTREPRETATE DE INEGALABILUL NELU PLOIESTEANU.

    FIECARE DINTRE NOI , DUREROS FIIND , A-SI SPUNE NEDREPT…AVEM CATE UN MANUSCRIS , AUTOBIOGRAFIE CU A LE SALE ASPECTE IN MARE PARTE NEANTELESE DE CEI DE LANGA NOI! ( DESTINE SI IAR DESTINE!..)

    DA, ESTE ADEVARAT SI DE NECOMBATUT ACEST ASPECT, REFERITOR LA BUCURIA MUZICII, EA FIIND CEA CARE NE MAI POATE LUMINA , ALINA SUFERINTELE, NEAMPLINIRILE SUFLETESTI. ( DIN PACATE ASA CUM MENTIONAM PRINTRE RANDURI, SI ACESTA BUCURIE A FOS SI ESTE PERMANET SCOSA DIN CONTEXTUL INDENTITATII ACESTUI NEAM ROMANESC , ( DACA MAI EXISTA…) FIIND INLOCUITA DE CEI CARE INCEARCA A CANTA… CREZAND, IN MINTE LOR, CA POT SA DA CONTINUITATE RESPECTIVEI BUCURI!

    DIN PACATE DOMNULE PRIM MINISTRU , OMUL INCEARCA , ESTE DORNIC , ( NU TOTI …) A CUNOASTE PERFECTIUNEA , PENTRU A FI PERFECT, DAR, TOT DIN PACATE CONJUCTURILE VIETII ACTOALE IN CARE EXISTAM…OPSTRUCTIONEAZA ACESTA DORINTA DE A FI PERFECT!
    ( CONJUCTIRI INTENTIONAT…DESTINATE!)
    EU CRED, NECONTENIT, CA SANSA , SANSELE, REVANSARILE , POT FI VIZOALIZATE IN CONTINUITATI… CA FIINTE!..( NU ZIC CA FIINTA UNICA!…) ( AR FI TOTAL GRESIT, OPINIE PERSONALA!…)

    DIN PACATE, STELELE UMANE RASAR , SUNT NASCUTE, DAR NEPRETUITE !

    DUMNEZEUL AUTENTIC… SA – FIE MEREU APROPE !

  2. ,,Peste tot atârnă greu
    Teama de sinceritate…
    Dar de câte ori, prieteni, n-am surâs cu întristare,
    Când speranțele păreau înșelătoare.
    Când necinstea și prostia si-ascundeau prin gropi norocul,
    Știți de câte ori, prieteni, i-am prins jocul.
    Ne-am săturat de palavre, de cărți și filme de șoc,
    Cu vampe, regi și cadavre, cu stele de iarmaroc.
    Ploaia care va veni
    Le va potopi pe toate”.
    Au trecut 100 de zile, de când Guvernul Păcălici se află la cârma țării” Ce a reușit acest Guvern?
    1. Să bage teama în oameni. Teama de sinceritate îi face pe manifestanți să protesteze doar împotriva purtării măștii, ca simbol al privării de libertate! Râsul-plânsul!
    2. Să nu îndrăznească careva să facă greve, pentru că ​închisoarea îi așteaptă cu porțile deschise Ne întoarcem la anii 1929 și 1933„
    3. Dacă ei nu au reușit să-l înlăture pe Arafat, au făcut tot posibilul, ca strada să ceară înlăturarea lui. Facă-se voința poporului! Așa vor putea, în liniște, fără tam-tam, să privatizeze SMURD, Casa de Asigurări de Sănătate, cele mai bune spitale, așa cum au reușit să oprească transplantul de plămâni.
    4.Să ,,rezolve justiția” în folosul lor, prin desființarea SIIJ, nerespectarea legilor, cum ar fi a pensiilor și a salarizării.
    5. Să pregătească terenul pentru privatizări, adică vinderea, unor obiective, prin falimentarea lor.
    6. Să se certe, pentru oase, dar de fapt nu se ceartă, ci discută constructiv, pentru binele națiunii!
    7. Să dezbine poporul, după modelul ,,divide et impera”.
    8. Să profite de pandemie, în toate modurile,

  3. A plecat sa le cante in ceruri „La Chilia-n port” bunilor prieteni Stefan Iordache, parteneri intr-un film memorabil si inegalabilului Gheorghe Dinica.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca-n pace.

  4. „…Si se duc pe rand, pe rand,
    Zarea lumii-ntunecand,
    Si se duc ca clipele…”
    Zbor lin printre stele – „Lautarul inimii”

  5. Admirabilă evocare a personalității artistului Nelu Ploieșteanu…Dumnezeu să-l odihnească în pace și iubire eternă iar familiei îndurerate consolare în rugăciune!

  6. Vs felicit ca ati scris despre marele interpret. Asa cum l-am vazut la tv, avea in dinsul ceva comun doar valorilor autentice- delicatete, finete, discretie, lipsa orgoliului si a oricarei arogante, avea in dinsul acel spirit umil in care stralucea ca un diamant constiinta propriei valori. Va felicit

Lasă un răspuns