Predeal – Habitatul ursilor

Sunt in acest week end la Predeal. O vreme superba. In plus, bucuria de a fi cu nepotii nostri. Se petrece insa ceva ciudat. De doua-trei ori pe zi, pe telefon, se distribuie o sirena care inseamna alerta maxima – patru ursi periculosi pe strada Marasesti din oras, trei ursi periculosi pe o alta strada, un urs periculos in alta parte si suntem sfatuiti sa nu iesim din casa.

Inteleg ca, in prezent, Predealul – se pare ca si multe alte localitati din Transilvania – au devenit „habitat” al ursilor. Sa fie oare o modalitate de atragere a turistilor care ii pot admira pe ferestrele pensiunilor? Altii sugereaza ca Predealul sa fie parasit de locuitori si de turisti pentru a nu deranja ursii. Mai ales cu schiul. De aceea, de altfel, Iohannis nu vine la schi la Predeal.

In timp ce populatia de oameni a Romaniei scade constant, populatia de ursi a crescut de la aproximativ 6000 in 2004 (conform discutiei pe care am avut-o cu presedintele Chirac) la aproximativ 10000 (nu se stie exact, pentru ca ecologistii din ultimii 15 ani nu au dorit sa-i numere ca sa nu afle cu cat a crescut populatia lor).

Explicatiile sunt simple – suprafetele de paduri s-au micsorat prin taieri abuzive, vanatoarea lor a fost interzisa. In aceste conditii, ursii mai puternici de pe coama muntilor ii alunga spre zone mai joase pe cei mai tineri. Cei mai multi nu mai hiberneaza datorita schimbarilor de clima. Deoarece nu mai gasesc mancare in zonele inalte, coboara ajungand in localitati, statiuni montane si in livezile cu pomi fructiferi.

Solutii posibile:

  1. Declararea de catre guvern a anumitor localitati (Predeal, spre exemplu) zona libera de oameni si zona habitat pentru ursi. Corespunzator, locuitorii vor fi delocalizati in alte parti;
  2. Oferirea cu titlu gratuit a cate 1000 de ursi tarilor cu cele mai multe ONG-uri care iubesc ursii. Spre exemplu, Marea Britanie (printul Charles ar fi fericit), Franta (Brigitte Bardot, ar fi o completare la cainii abandonati), Tarile de Jos pentru a debloca votul pentru Spatiul Shengen) si Austria (ca un bonus la privatizarile facute in Romania).
  3. Transferarea unora dintre ei in zona de rasarit (tinand seama si de faptul ca Romania a obtinut la Haga o sporire a zonelor sale maritime cu 8000 de kilometri patrati) pentru a apara tara noastra impotriva ursului rus.
  4. Oferirea spre adoptie membrilor unor ONG-uri care si-au dovedit iubirea pentru ursi, a cate unui exemplar.

Va rog insa sa nu imi spuneti ca o solutie ar fi si vanatoarea selectiva, in fiecare areal, pentru a pastra un echilibru intre populatia de ursi/areal/resurse de hrana. Asta a fost solutia in Romania in perioada medievala si in perioada comunista. Nu putem sa ne gandim la asa ceva. S-ar supara Green Deal. Si s-ar strica peisajul pentru cei care vor veni din afara pentru a se recupera dupa pandemie.

26 de gânduri despre “Predeal – Habitatul ursilor

  1. Buna gluma aia cu „Oferirea cu titlu gratuit a cate 1000 de ursi tarilor cu cele mai multe ONG-uri care iubesc ursii.” Francezii de abia asteapta sa ii impuste!!!!

    Insa as zice ca se meriuta de ani de zile o operatie „speciala”.. adica sa se faca Frantei un mic cadou de Craciun. Mic .. adica op mica haita de vreo 4 lupi prin Gévaudan .
    Si vreo 3 in zona Ile de France ..
    Asa ca sa le strici sarbatorile .. ca cateva milioane de francezi isi vor lua pustile …

      • ??!!!!

        Avetri habar despre ce scrieti?

        Adica in afara de nervi si confornism aveti si ceva informatii ?!

        Anglia si-a reziolvat carnivorele mari cu secole in urma!
        In Germnaia ursii au rams doar pe blazoane!

        Franta ? la inceputul anilor 70 a fots ucis ultimul urs „bastinas” In Pririnei.
        Au incercat sa repopuleze cu ursi importati insa.. au asa o martalitate crescuta ca nu atrag gloantele si se dedulcesc la otrava…
        Anul 2020 se pare ca a fots „productiv” da cui sa ii pese ? Lu BB deloc!!
        A da.. acum vreo 20-30 de ani a fots un zvon ca un luo a trecut granita din Germnaia.. 180.000 de francezi si-ua luat pustile si au iesit la plimbare …

        Cum sa zic unicul exemplu poziiov suntem NOI! Npoi nepma pastrat carniviorele mare (ursi, rasi, lupi) , am alcimatiozat cerbii lopatari . am pastrat parcu de cervide .
        Mai bine, am reusit sa reintroducem zimbri in habitat natural

        Noi avem biodiveristate. Civilizatu apus nu!

        Nu Anglia! nu Franta! nu Germnaia, Italis, Olanda.

        De fapt aia sunt doar niste arierati imbatati de sange !

  2. Este asa cum bine ziceti. As adauga ca ultimii ursi au flst vanati in 2014, iar in cei 7 ani populatia a crescut teoretic cu 5 – 6000 de exemplare, corect fiind un recensamant. La fel adaug , ramane asa cum am mai spus, nu clasa politica decide ci ONG urile, politicienii sunt de fatada si doar beneficiarii prin rotatie ale unor sinecuri. Ursul, nu are nimic deasupra sa in piramida trofica, doar omul, care neinarmat coboara sub urs, coboara si ca importanta , el , omul trebuind sa fie ucis uneori de ursa fara ca ursul sa fie nici macar arestat la domiciliu. ONG urile sa traiasca si iubitorii de animale uratori de oameni, de familii de copii. Toti frustratii de oferta frumusetii vietii omului se lupta cu omul in umbra unui animalut sau insecta, sau pasari precum porumbelul hranit cu 7 tone de porumb boabe in cativa ani arumcate intr un parculet din sectorul 2 pentru ca un ONG a dat om judecata primaria si o judecatoare a stabilit ca in sectorul 2 se pot creste si hrani animale pe domeniul public. Pai daca gandacii, liliecii si porumbeii, de ce nu ursii??? Pentru incompetenta celor ce ne administreaza trebuie gasit un paun acar.

  3. Vă credeam înzestrat cu mai multă imaginație, domnule prim ministru…. Iată o soluție pentru o stare de urgență perfectă: Relocăm toți urșii în marile orașe lovite de covit și să vedeți ce repede pandemia va fi pusă sub control. Nici câinii nu vor mai ieși pe stradă, darămite oamenii…
    Gândiți-vă ce bine se vor simți urșii în sectorul 1 al capitalei, având hrană la discreție, în și pe lângă tomberoanele Doamnei cu obrazul subțire de Guadelupa..
    Se aude domnule Câț și domnule cu sexul indecis de la primăria generală ?

    • Așa încât nu există niciun
      ,,covit”, să lăsăm natura să se dezvolte și să nu ne comportăm ca în epoca primitivă.

    • Este corect covid-19.
      De acord, natura trebuie lăsată să se dezvolte în pace. Din păcate omul este încă o ființă primitivă, prin comparație cu celelalte mamifere..

  4. Urși la Predeal
    Ăștia-s pui n-au nici o vină
    N-are rost ca să-i oprești,
    Dar părinții vor să vină
    Pe Magheru-n București!

  5. DOMNULE PRIM MINISTRU , AM OMIS UN ASPECT, BENIFIC PEMTRU GENERATIA VIITOARE, PENTRU INCA A NOASTRA TARA : IN OPINIA MEA , CONTURATI UN CUPLU POLITIC , DEOSEBIT CU DOMNUL HARTMANN . NE-ATI FACE O DEOSEBITA PLACERE SA NE REPREZENTATI SI IN SISTEMUL POLOTIC ROMANESC, SISTEM CE ARE MARE NEVOIE DE DOUA PERSONALITATI AUTENTICE: ADRIAN NASTASE , FOST PRIEMIER SI NU NUMAI , INCLUSIV DOMNUL H. D. HARTMANN, UN AUTENTIC , ANALIST . ( SPER SA-MI URMATI SFATUL!…)

  6. 20 de ani

    27 Martie 2001, sărbătorirea Actului Unirii Basarabiei cu România a avut loc în Statele Unite, la Atlanta, Georgia printr-o altă unire a românilor din mai multe țări ale lumii cu românii basarabeni veniți special de la mari depărtări.

    O delegație a acestora, având în frunte pe Mitropolitul Petru, pe scriitorul Alexandru Tănase, pe îndrăgită cântăreață a meleagurilor basarabene, Maria Sărăbaș, pe ziariștii Aneta Grosu și Petru Grozavu, pe reprezentanta tineretului basarabean, Diana Uscatu venea ca să legitimeze, într-o adunare de suflet, înființarea unei organizații a românilor de pretutindeni, Consiliul Mondial Român.

    Acum 20 de ani, au apărut cele trei inițiale care aveau să capete în timp un renume de rezonanță, CMR.

    Acum 20 de ani, la Atlanta, nou înființata organizație reușea să determine Primăria Atlantei să dea publicității cea dintâi Proclamație a unor autorități străine, privind recunoașterea Unirii Basarabiei cu România și să stabilească ziua de 27 Martie ca zi de celebrare a României pentru orașul Atlanta.

    Încă de la naștere, prezența unui înalt ierarh al Mitropoliei Basarabiei și a Părintelui Calciu au constituit un simbol al harului lui Dumnezeu coborât asupra acestei organizații unificatoare.

    20 de ani, cu suișuri și coborâșuri, dar mai întărit ca oricând, CMR și-a continuat misiunea de a fi un promotor și apărător al românismului, al tradițiilor, al valorilor naționale și al unității neamului.

    Acum 20 de ani, sub semnul astral al împlinirii naționale, CMR s-a născut din dorul românilor de a se regăsi din nou împreună, legându-și destinul pentru totdeauna de lupta pentru Reîntregirea Patriei.

    Astăzi 27 Martie 2021, să spunem cu inima deschisă

    La Mulți Ani, CMR!
    Trăiască în veci Unirea Basarabiei cu Țara Mamă!

    Președinte CMR,
    Mircea Popescu
    27 Martie 2021

  7. Domnule Premier ma bucur pentru Dvs.. La revenire, va rog sa-mi aduceti o punga cu aer ozonat, soare e si pe aici. Printre multe alte probleme ale Romaniei a devenit si ursul carpatin care s-a inmultit.nepermis de mult. Cred totusi ca si micsorarea alarmanta a habitatului, de aici, rezultand si lipsa de hrana a facut ca Mos Martin sa devina orasean. Cu siguranta nici ocolurile silvice nu mai sunt aprovizionate cu hrana pentru animalele salbatice iar, sarea (in bucate) din hranitoare lipseste cu desavarsire. Mi se pare interesanta solutia cu coborarea ursilor la ses, in sectorul 1 al capitalei, sau la primaria generala, poate primarul se va lasa tuns sau aclimatizarea lor prin tot Bucurestiul, carantina va fi garantata.

  8. Oare defrișările ilegale când au început și sub a cui oblăduire, întreb și eu ca să-mi completez bagajul de cunoștințe

  9. Răsfoind presa românească de astăzi, mă întreb dacă în România ziua de 27 Martie mai există în calendar.

    Văzând lipsa generală de reacție a politicienilor români, mă întreb dacă Unirea Basarabiei cu România nu înseamnă cumva pentru ei un episod oarecare din istoria Botswanei.

    De reacția președintelui României nici nu mai vorbesc.

    Se pare că România se îndreaptă spre anonimat absolut dacă și în țară se uită trecutul.

    Cei care ne amintim Istoria neamului și faptele înaintașilor, mai existăm oare sau suntem doar niște umbre ale unui popor dispărut?

    • Nu exista vointa politica suficienta nici macar pentru a incuraja procesul de unire. Din contra, ambele guverne se eschiveaza: Romania permanent cerind „integrarea europeana” a Republicii Moldova, iar cei din Moldova se scuza ca nu mai vor bani de la Romania in baza unui Acord care a expirat pentru ca sunt guvern temporar. Politicienii de pe ambele maluri ale Prutului sunt anchilozati in viziuni care nu duc spre unire, ba mai mult, lasa timpul sa curga in defavoarea romanilor si a unitatii noastre de neam. Normal ca in timpul asta rusii lucreaza si ei, si probabil mult mai eficient pentru ca ei sa ramina acolo stapini in regiune.

      Vezi:

      http://mae.ro/node/55229

    • Aici pe „cocioc” avem alte treburi mult mai importante („rasfoind presa romaneasca de astazi”) iar, daca ii intrebati pe tinerii nelinistiti si pe ceilalti amintiti de dvs. despre Unirea Basarabiei cu Romania vor ridica din umeri sau poate se vor simti jigniti, de intrebare.

  10. Dar domnuleAdrian Năstase societatea mai evoluează…Asta să fie soluția cu împușcatul urșilor pentru a păstra echilibrul de urși și de hrană?Nu sunt de acord cu opinia dumneavoastră…

  11. Singura stire din Romania pe care am vazut-o la TV local aici este cea cu un urs care fugareste un schior pe zapada. O idee: am putea sa organizam si noi un fel de joc cu ursul, cum era in Spania cu toreadorii, dar in loc de arena, se poate face pe pirtia de schi.

  12. Europa te halesc!!!!

    https://evz.ro/vin-vremuri-grele-pentru-ursi-ministrul-mediului-n-are-alta-solutie-a-spus-o-clar.html

    Exportul este imposibil. Avem refuzuri de la 17 state membre care ne-au transmis în scris că nu vor niciun exemplar. Această atitudine este, câteodată, ciudată a statelor membre care spun «aveţi voi grijă de aproape toată populaţia de urşi din Europa» – pentru că doar România a rămas cu o populaţie semnificativă de urs brun – «aveţi voi grijă de urşi, nu vă atingeţi de populaţie, dar noi nu vrem niciun exemplar».

    Este o abordare incorectă din partea colegilor noştri miniştri şi ai responsabililor din statele membre, dar asta este situaţia. Una peste alta, în toate ţările unde există populaţie de urşi există şi intervenţie aprobată printr-o derogare care este permisă de Directivă, iar România trebuie să intervină preventiv şi post-factum inclusiv, pentru că acolo unde produce o nenorocire, un atac, acolo clar trebuie intervenit. Nu putem să aşteptăm ca acest fenomen de urs pe pârtie, urs pe stradă, urs în oraşe să se generalizeze.

    Mde..

    Si asa [ptr bine ganditori ..

    Animalele, porice animal au nevoie de un „spatiu vital” care ii asigira hrana.
    Cu cat animalul este mai mare cu atat spatiul este mai mare!!!

    Asa ca o rezervatie, de ce o fi ea, are o capacitate stricta de N animale .
    Alea care de[pasesc acel N .. de obicei sunt „recoltate” ..

    E … si acu salt la S .
    In Africa sunt rezervatii de lefanti.. dar din cadn in cand ii mai „raresc” .
    Acu’ rariea/recoltarea poa fi facuta de paznicvii revervatiei .. si nici i sfaraiala sau … animalul poate fi „vandut” unui vanatir cu BANI. Csa poti spera ca daca vanatoirul este satoifsfacut si mai observa ceva te alegi cu oi colaterala … sa zicem ceva acolo, o investitie~!

    E .. si daca e viorba despre ursii nostri suplimentari .. as zice ca nu ar trebui vaduti pru si simpl;u occidentalilor cu bani ci, in primul radn , sa se constituie intr-un fon d… „de mita”.
    Adica .. unu domn emporatant care parca ar vrea s ainvesteasca la tin e… si este nitel vanatir.. ii „oferi” un urs! Sau daca intr-un sector ai mai multi ursi „excedentari” .. organizezi o vanatoare ca pe vremuri .. cu invi9tati alesi cu grija .. genu de insi care pot sa investeasca in afaceri cu tehnologie ..

    A da..
    Nu stiu ce se mai facea in RSR in ultimii ani intuneric ceausisti, insa Ghgita Dej ofera anula o partoda de vanatoiare ciprului diplomatic .. Deci se practica „din vechime” (doar nu credetica Ghita Batranu si Maurer scornisera p[artida de vanatoare?!)

  13. trexsr,MP, patriotismul nu se mai regăsește, din păcate, printre valorile europene și euroatlantice. Oricum, nu pentru colonii.

  14. Hm … incurvcaturi englezesti

    Oraselele l Maple Cross și Croxley Green din în comitatul Hertfordshire Anglia s-au proocpsit cu niste pasari rhea (struti sud-afrciani)„foarte rapide și agresive”.
    Poliția le-a cerut oamenilor să nu se apropie de cele 20 de păsări asemănătoare struțului din Maple Cross și Croxley Green. Animalele, care au o înălțime de 1,5 m și pot atinge o viteză de 65 km/h, au provocat haos în zonele de locuit în ultimele două săptămâni.

    Nu stoiu ce si cu ce sa faca ….

    Hm .. am o idee de prin pampa :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bolas#/media/File:Bola_(PSF).jpg

  15. Toți pantofarii din orasele mari, care locuiesc în bloc, la etajul 7, sunt mari iubitori și miloși de urși.
    Ia, pune-i să stea într-o localitate d-asta bântuită de ursoi, să vezi ce ți-ar mai țipa că nu au siguranță și libertate de mișcare.
    Altfel, de sus, de la balcon, suntem tare curajoși…

Lasă un răspuns