15 gânduri despre “Inregistrarea dialogului de ieri: „Ruptură Est-Vest în Uniunea Europeană?”

  1. Am urmarit cu mare interes dezbaterea de ieri, la inceput, confruntandu-ma mici intreruperi. Discutiile extrem de interesante de inalt nivel profesional ne-au „plimbat” de la est la vest si din nord in sud, cu referiri de politica interna punctuale la „cocioc” (am citat un clasic in viata). Ca o conluzie simplista a celor discutate ieri am inteles ca Romania este singura pe lume, eventual cu Marea Neagra, cu tot interesul perfid aratat de unii si altii acesteia si cu toata apartenenta la UE si NATO.

    • ORI DE CATE ORI SE VA PUNE IN DISCUTIE, ASPECTUL ” COVID 19 SI CE COVITI VOR MAI FI,” EU, CU TOT RESPECTUL CE VIL PORT , MA APTIN SA MAI COMENTEZ , SA-MI EXPRIM OPINIA!

      PS PREFER SA ASCULT O MELODIE , O MUZICA DE CALITATE FIND BENEFICA PENTRU EXISTENTA!

      TOT PS NU MA VACCINEZ ! Nu ma sinucid. AR FI O DECIZIE NEORTODOXA! ( CINE VREA SA MOARA , PRECUM S-A MURIT , ARE TOT DREPTUL S-O FACA !..)

      SUNT CURIOS DACA VETI VIZOALIZA CELE SCRISE ULTERIOR! DACA NU , AM SA VA RECUNOSC SI IN CONTINOARE CA FIIND : ADRIAN NASTASE ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

      DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE NIMIC SI ORI CE NU ESTE INTAMPLATOR DESTINELE TIMPURILOR IN DERULARE NU SE POT SCHIMBA! ( FIECARE DESTIN, ESTE DESTINAT SA-SI DESFASOARE TIMPUL! )

      SUNTEM O EXISTENTA , INTR-O UNICA EXISTENTA , CU A LE EI EXISTENTE DESTINATE A FI, INDIFERENT DE ASPECTUL LOR VIZOAL! ( REFORMULARE : SUNTEM O FIINTA UMANA EXISTENTA , INTR-O UNICA VIATA …EXISTENTA , CU A LE EI INCONJURATORE FIINTE EXISTENTE DESTINATE A FI, INDIFERENT DE ASPECTUL LOR VIZOAL !..) ACEASTA CARACTERIZARE IMI APARTINE SI O VOI MENTINE,NECONTENIT, PANA CAND VOI PARASI, DESTINAT FIIND LA RANDUL MEU , ACEASTA LUME UMANA! ( PREFER SA SCRIU INCORECT GRAMATICAL, DAR SA NU MA LAS INFLUENTAT, MANIPULAT! )

  2. Dialogul, tematica abordată, erudiția interlocutorilor este o lecție ce ar trebui vizionată de actualii politicieni, totodată atestă valoarea intelectuală a dlui prof. univ. dr. Adrian Năstase și vocația de analist a dlui Hartman.
    Concluzia : România este o colonie fără identitate, slugarnică prin clasa sa politică de joasă speță, care nu are șnse să se redreseze, urând exemplul Poloniei sau Ungariei.

    • Tot respectul pentru dvs. si concizia postata in urma dezbaterii de ieri de o inalta clasa intelectuala si analiza aprofundata a celor doi, respectiv a dlui prof. univ. dr. Adrian Nastase și a ilustrului analist dl. Hartmann. Politicienii actuali, iar au ratat o lectie de inalta clasa, cea de la FET, ora 16,30.

    • Lipseste continutul cu privire la ruptura dintre est si vest cat despre slugarnicie si lipsa de identitate , culegem ce am semanat.

    • Citind prin virtual:
      ,,Lumea anului 2100 – va fi un singur stat, Statele Unite, cu capitala la Moscova și va fi condus de doi chinezi: Ițic și Ștrul.”

  3. Normal ca e .. da cand a fost altfel?
    in ultima mie de ani voi a zice…

    Geopolitica ….

    Situatia este simpla ..
    Acum ca 35 de ani niste americani au descoperit ca in v Pacificului un „amarat” de circuit comercial local avea un volum imens .. iar valoric depasise cicuitul comercial atlantic…. Si era de asteptat ca valorile implicate in acest circuit urmau sa creasca …
    (Daca nu ati inteles – axa lumii, adica comertul cel mai banos se muta din Atlantic in v Pacificului…. S-a mai intamplat asa ceva, dar i8n sesn invers … in secolul XVI, cand europenii din apus au ajuns sa faca comert direct cu India ….. )

    In anii care au urmat …. adica 90 lucrurile „geopoliticii” au stat cam asa :
    – SUA si „vestul” european s-au extins cucerind noi piete in estul fost „comunist”

    – URSS implodeaza „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”

    – SUA si „vestul” european au abandonat Africa .. care rapid a dat de Dracu: razboi civil in Liberia (!!) , idem in Zair unde ajunge unu cam marxist la putere! , Somalia ex italiana devine doar o zona geografica care adaposteste pirati samd etc . Aceasta .. sa zicem dezordine sangeroasa in Africa neagra arata clar ca „centrul” parasise „periferia africana” .. care , lipsita de fonduri (comert..) s-a prabusit in haos si nici un legionar n-a mai sarit la Kolwezi si nici un marine nu a debarcat la Monrovia. Monrovia ? Da portul Monrovia din Liberia . Decenii a jucat un rol important in comertul cu Africa .. depasind ca importanta granitele liberiene si o dezordine ca inchidea portul „impunea” o debarcarea a Infanteriei Marine! Da ..de acu cui sa ii pese de … Monrovia? Ce e aiai?!

    – Europa de vest simte asa un vant „unificator” si Piata Comuna devine Uniunea Europeana. Dotat cu o moneda comuna! In scopul, nu marturisit ci de-a dreptu urlat in prima paginaa ziarelor sa devina prima putere economica mondiala, relegand SUA pe locu 2 .. si ca moneda unica sa inlocuisca dolarul pe pietele internationale!

    – se naste ideea „Noului Drum al Matasii”. Adica materiile prime din Siberia vor fi puse in valoare cu mana de lucru chinezeasca (in anii 90 disponibila ptr salrii mici si accpetand condtitii natirale f dure) , tehnologie sud coreana si finatare japoneza. Cele 4 tari vizate de acest proect castigau bine fiecare (nu stiu cine cloci ideea asta).

    – China si-a continuat dezvoltarea. Toata lumea era fascinata de viteza cu care cresteau cladirile zgarie nori, economia, numarul de autoturisme din Beijing ….. Si in acelasi timp

    – China „ocupa Africa”. Africa cea parasita de americani si europeni , ramasa sa se descurce singura…. adica cu rol comercial mai redus si deci si mai saraca atunci cand populatia explodeaza …. Chinezii debarca cu banii in gemanatnele pe carele cara dupa ei „zici ca vrei bani ptr o autostrada? Nu iti sunt mai bune doua?!” „Ce sa faci doar cu un spital? La cat iti creste popultia peste 10 ani ani nevoie de trei!!” samd etc.
    Banii sosesc, banii vorbesc, zone africane inundate cu banii chinezesti se stabilizeaza, incep sa mai respire. Africanii isi cumprara biciclete (chinezesti) cu dinam (chinezesc) ca sa isi poata incarca telefoanele celulare (chinezesti!). Azi in multe orase africane mai mari junii circula pe motorete chinezesti .. cestie care ptr acele societati e un progres ENORM.
    Ma prg treaba este cu un insa .. pe care poa o sa il zic in alta parte.
    Dar, a se observa – China debarca in special in zone „parasite” , „delasate” de sistemul mondial, zone care au ceva resurse da nu cine-stie-ce .. asa ca sa nu deranjeze pe nimeni din Apusul Dezvoltat.

    – China face aranjamente cu Kazahstanul ca sa isi asigure accesul la petrol samd.. si accesul la o piata cu ceva potential. Asta ii da prilejul sa faca si niste drumuri terestre (sosele si ceva cai ferate) care o iau si spre Pakistan pana in portul pakistanez Gwadar. Sau mai precis Chian a pus portul asta pe harta mare a lumii.
    Si la inceput mania asta cu drumuri terestre starnea o mirare usor amuzata … intre inteligentii lumii. Care nu observau ca cea mai mare parte dintre aceste drumuri treceau nitel prea departe ptr niste F 18 lansate de pe portavioane .. ca ocoleau cu grija stramtoarea Malaca (un loc f ingfesuit dpv maritim si usor de supravegheat : 2.800 m latime minima!)
    Si portu Gwadar este numa bine pozitionat : la Golful Persic in imediata apropriere a .. Africii !!! Africa „anexata” de interesele chinezesti!
    Practic, in anii 90-2000 si ceva China a executat un impecabil taras care ma rog nu e de natura sa stimuleze firile romanttios eroice .. da stiti ceva ? Si felinele mari executa tarasul pana ajung destul de aproape de tinta!

    Si China a continuat sa raman neobservata …. asa ca .. a inceput sa trimita trenuri pe Drumul Matasii ….
    A lansat proectul One Belt .. adica expansiunea maritima care, de data aceasta nu mai e taras .. e de-a dreptul saltul felinei .. acompaniat de un raget sa se auda „bani! money!! Bucks! !! DEZVOLATARE!!! Nenea Dragonul Celest va va ferici pe toNti!”

    Si in timpu asta Hegemonu Singuratic ce facea?

    Ce stia el mai bine…
    Se incruca in itele Oirentului Mijlociu, aducea la lumina si putere Fratia Muslamana, mai crestea un Daesh, samd etc si isi delocaliza si ultima capacitate de producere a antibiotocelor . Unde delocaliza?
    Pai cum unde? La Wuhan in provincia Hubei din Republica Populară Chineză !!!

    Dar si azi inca se gandeste la Marele Prient Mijlociu … adica la asta :
    https://www.lovendal.ro/wp52/wp-content/uploads/2011/03/Noul-Orient-Mijlociu.jpg

    Adica lumea arder si cineva se piaptana!

  4. Acum 50 de ani am auzit un banc bunicel Schimb politica externa inteligenta cu pozitie geografica favorabila

    Observ ca azi am asortata politica externa cu situatia geografica…

  5. Nu am inteles de la dl. Hartmann cine a introdus punctul 7? Tinea microfonul departe si nu am putut sa inteleg ce a spus.
    Nu acuz pe nimeni ca ar avea simpatii pro-rusesti. Si a fost bine punctat ca Rusia abia asteapta o miscare neinspirata a UE in Ucraina. Pina acum nici un stat nu a fost acceptat membru fara sa fi devenit membru NATO mai intai. Va fi Ucraina o exceptie?
    UE nu poate inca incorpora Moldova, dapa-i Ucraina. Nici nu cred ca isi doreste de fapt sa aduca Moldova in UE. Mi se pare doar o tactica de prelungire a agoniei, si acceptarea statului Rusiei de influenta in zona Moldovei. De fapt, e o continuare a jocului de-a „soarecele si pisica”, atunci cind soarecelui nu i se mai da cashcaval (soricelul fiind Moldova si pisica Rusia).
    Despre discursul lui Bilken: cu o floare nu se face primavara. Aminarea retragerii trupelor americane din Germania si relocarea lor (a unei parti) in Polonia s-a aminat de Biden, pentru a linisti Germania. Dar, a nelinistit Polonia. O mica fractura si aici in relatia Est-Vest.
    Dau un exemplu re. discutia despre „nativism” in UE. Danearca impune restrictii pentru „rezidentii non-Vestici” care a adus imediat critici ale globalistilor. Si Suedia a simtit intepatura cu refugiatii, si a a luat masuri mai restrictive pentru acordarea rezidentei.

    https://www.dw.com/en/why-denmark-is-clamping-down-on-non-western-residents/a-56960799

  6. Am facut in aceasta dimineata un tur virtual de Romanie. In timp ce unii se „ghiorlaie” pe partiile patriei, altii, salariatii de la metrou s-au blocat in tunel, iar la suprafata cetatenii care nu pot folosi metroul ii injura pe grevisti, in tot acest timp presa pune paie pe foc, o cantareata de muzica lautareasca pierde lupta cu virusul, iar singurii imaculati se pare ca sunt guvernantii care-si infiereaza proprii cetateni pentru toate relele posibile si imposibile.
    Buna ziua Romania, oriunde te-ai afla.

  7. Un scriitor polonez care l-a insultat pe Presedintele Duda pe Facebook risca sa ia 3 ani inchisoare pentru lèse-majesté. Codul Penal polonez stipuleaza pedeapsa la art 135.

    Romania pare a fi mult mai „vestica” din punctul asta de vedere fata de Polonia. Nu am auzit nici un Ambasador sau grup oripilat de ambasadori din Polonia plingindu-se de prevederile medievale din Codul Penal polonez.

    „…Article 135 of the Polish criminal code states that people can face up to three years in prison for insulting a head of state….”

    https://www.dw.com/en/polish-writer-on-trial-for-insulting-president-andrzej-duda/a-57008083

  8. M-am uitat un pic pe site-ul MAE sa vad de la sursa care sunt directiile si actualitatea. Am vazut ca dl. Aurescu a facut o vizita in Slovenia, ocazie sa felicite pe sloveni pentru cei 30 de ani de la obtinerea independentei.

    Nu am vazut insa nimic pe prima pagina despre sarbatoarea Greciei, 200 ani de la Indepedenta

    http://mae.ro/node/55218

  9. Mai am o singura remarca , referitoare la tema respectiva : DOMNUL H.D. HARTMANN, IN OPINIA MEA , A SPUS UN ADEVAR, PRINTRE ALTE ADEVARURI…CARACTERIZANDU-UL CA FIIND UN ANALIST AUTENTIC! ( PUTIN, NU-SI OMOARA OAMENII, NU-SI OMOARA POPULATIA! ) LA NOI SI NU NUMAI NE OMORAM MASIV ROMANII , CU AJUTORUL UNUI VACCIN SI NU NUMAI CE IN REALITATE ESTE TESTAT: CINE SCAPA , SCAPA …CINE MOARE , MOARE DE „COVID 19″, ACEST ASPECT IL MENTIONEZ EU !..

    REPET: NU EXISTA NICI UN VIRUS, ASPECTELE VIZOALE ATAT DIN TARA CAT SI DIN EUROPA , CONFIRMA ACEASTA OPINIE PERSONALA ! ( CU TOT RESPECTUL FATA DE DUMNEAVOASTRA DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, NU CREDETI CA VETI FI ACUZAT , NEPURTAND ” MASCA ” IN TIMPUL ACESTUI DIALOG, SI NU NUMAI , INDIFERENT DE DISTANTA PE CARE O VIZOALIZATI FATA DE ANALISTUL AUTENTIC DOMNUL H.D. HARTMANN?

    ” PRESEDINTELE ROMANIEI IOHANNIS , SE VIZOALIZEAZA NECONTENIT , CU MASCA LA GURA, INDIFERENT DE SPATIUL PE CARE IL ARE FATA DE REPORTERI SI NU NUMAI, OFERINDU-NE UN EXEMPLU!” ( DE TOT RASUL!)

    PS UCRAINA , SA DISPARA , NU, ESTE O ILUZIE , ROMANIA SI ALTE TARI , VIZATE, IN VIITOR VOR DISPAREA!

    Mi-ar face o deosebita placere sa punem accentul pe evenimentele reale, actoale,cu a le lor INTERESE, ce vor contura viitorul fiecarei NATIUNI, lasand deoparte interesul celor care au VIZOALIZAT HAOSUL GLOBAL , MONDIAL, AVAND CA PRETEXT NISTE VIRUSI INEXISTENTI ! NU TOTI SUNTEM MARIONETE UMANE!

    DACA SE INSISTA SI INSISTAM PE O UN EVENIMENT TOT MAI VIZOALIZAT, TOT MAI DISCUTAT, DEVENID UN STRES PENTRU FIINTA UMANA , RISCAM SA AVEM SURPRIZA, CA OAMENII SA-SI REGASEASCA GANDIREA,BENEFICA, DE A-L COMBATE, MASIV, INDIFERENT SUB CE FORMA !

    DOMNULE PRIM MINISTRU CHIAR ASA NE CONSIDERATI…DECIZIILE IMPORTANTE NU SAU LUAT SI NU SE VOR LUA DE ACUM INAINTE IN „ROMANIA”! ( DUMNEAVOAS TRA NU CU MULT TIMP IN URMA ATI INCERCAT SA LUATI DECIZII, FIIND NATIONALE SI CE V-AU FACUT TRADATORII DE TARA :” V-AU INDEPARTAT DE PE TERENUL POLITIC „, ALATURANDU-VA ALATURI DE HOTI SI CRIMINALI…)
    IN ROMANIA , GRUPARILE POLITICE”DEVENITE GRUPARI MAFIOTICE , CELE DIN EXTERIOR , DECID …CU AJUTORUL SUPUSILOR CE DETIN FUNCTII LA NIVEL INALT IN SISTEMUL POLITIC ROMANESC!

    ACESTA ESTE ADEVARUL! CATA DREPTATE ARE DOMNUL HARTMANN! ( II MULTUMESC PENTRU SINCERITATEA PE CARE O EXPRIMA , REFERINDU-SE LA INTERESELE EUROPEI, ACTOALE! )

    NU ZIC CA, ADRIAN NASTASE FOST PRIM MINISTRU AL ROMANIEI , NU STIE CARE ESTE ADEVARUL , DAR IL INTELG SI II RESPECT DECIZIA.

  10. DOMNULE PRIM MINISTRU , NU AM SOMN…REASCULT DIALOGUL: DOMNUL HARTMANN ARE , EVIDENT , DREPTATE !..

    FILOZOFIA, EA ESTE SI VA RAMANE
    CEA CARE CONTUREAZA AUTENTICITATEA UNEI NATIUNI PENTRU ETERNITATE SAU PENTRU INEXISTENTA EI IN VIITOR!

    INSASI NICOLAE TITULESCU A FOST UNUL DIN MARI FILOZOFI AI
    POLITICII ROMANESTI! ( STITI FOARTE BINE , ACEST ASPECT ESTE O REALITATE!)

    OMUL NU POATE CUNOASTE PERFECTIUNEA, PENTRU A FI O FIINTA PERFECTA , DAR POATE FI, ATAT DE USOR ,IN OPINIA MEA, IMPREVIZIBIL !
    ( DIN PACATE , IMPREVIZIBILITATEA UMANA, DEVINE TOT MAI ACCENTUAT NEGATIVA DECAT POZITIVA , PRECUM AR FI NORMAL!) DERAPAJUL DE LA
    O NORMALITATE LA O NENORMALITATE SE DATOREAZA, INPREVIZIBILITATII UMANE!

  11. D-le Năstase va recomand sa nu îl mai aveți interlocutor pe d-ul Hartmann. Foarte dificil, intrerupe, e interesat sa își spună opiniile mai mult decât sa va lase sa expuneți complet și nefragmentat ideile. Din această cauză interviul e greu de urmărit și nu transmite simplu și direct câteva concluzii care au fost sau ar fi putut fi trase. Suntem în filmul pur românesc în care ne lipsește respectul pt celălalt și intram cu vorba peste celălalt pt ca avem o distanță personală mult prea mică și un ego mult prea mare. As fi vrut sa va ascult opiniile mai mult decât opiniile domnului Hartmann.

Lasă un răspuns