Răspuns pentru solicitările de sugestii de la liderii PSD

Ieri, la Antena 3, Paul Stanescu, un bun manager de partid, a răspuns criticilor legate de inactivitatea partidului (inclusiv celor formulate de mine), spunand ca asteapta propuneri concrete de actiune.

In consecinta, astăzi propun două teme – una internă si alta externă.

  1. Cea internă este evidentă : declaratiile lui Vlad Voiculescu in legatura cu stabilirea ratei de incidenta a imbolnavirilor inainte de alegeri. Sugestie: crearea unei comisii parlamentare care să examineze dacă nu cumva datele respective au fost manipulate pentru a se putea organiza alegerile.
  2. Cea externă este legată de interviul acordat lui Dan Tăpălagă de insărcinatul cu afaceri american, David Muniz, si de declaratiile acestuia: „suntem perfect de acord că desfiintarea SIIJ este exact pasul care trebuie făcut pentru ca statul de drept să progreseze…”, „suntem perfect de acord – acest amendament propus transmite un semnal gresit…pare ca acest amendament le dă judecătorilor un fel de imunitate fată de trimiterea in judecată”, „...ii incurajăm să adopte legislatia fără amendamente, pentru a trimite semnalul corect.

Sigur, nu stim dacă aceste „incurajări” vin indirect de la Monica Macovei, proaspăt repatriată la Bucuresti, de la Victoria Nuland, reintoarsă la Departamentul de Stat sau, cu titlu personal, de la David Muniz, tinand de experienta sa la Tirana, Kirkuk, Podgorita, Pristina, Kuala Lumpur. Oricum, acest amestec in activitatea legislativului de la Bucuresti este intolerabil. El incalcă regulile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice dar si regulile de respect intre parteneri.

Nu mă pronunt in legătură cu solutia ce trebuie adoptată dar mi-e clar că sunt unii ce consideră că ar trebui să ne intoarcem la protocoalele secrete si la controlul procurorilor DNA asupra judecătorilor. Nu cred că liderii PSD sunt si ei de această părere.

In plus, in măsura in care Muniz are mesaje de la Departamentul de Stat pentru guvernul roman, el ar trebui să ceară o audientă la MAE pentru a le comunica. Nu este jobul lui să facă lobby in România pentru o solutie sau alta. Oricum, am văzut din comunicatul intalnirii Aurescu/Blinken că altele sunt temele colaborarii romano-americane.

Solutie: nevoia unei atitudini de demnitate natională (care nu e de asteptat nici de la presedinte si nici de la guvern) pentru a elimina sentimentul de umilire pe care il resimt romanii, inclusiv atunci cand se uită la ce si cum se intamplă in Polonia, Ungaria, Cehia etc. Nu vreau să răsucesc cutitul in rană reamintind duplicitatea votului de la Bruxelles, in chestiunea LGBTQ, al europarlamentarilor PSD – semnatari ai Referendumului pentru familie!

Concret: sugerez o scrisoare deschisă a parlamentarilor PSD către Secretarul de stat american, prin care, cu referire la declaratiile de presă ale lui David Muniz, să se precizeze că Parlamentuli – conform Constitutiei – este singurul organ legiuitor in Romania si că prin astfel de declaratii „se trimite un semnal gresit”, in sensul ca Parlamentul roman ar fi pus sub tutelă externă.

PS Adeseori, oamenii asteaptă ATITUDINE, nu doar actiuni de rutină parlamentară. Oamenii asteaptă creativitate politică – spre exemplu dezbateri pe teme legate de viitor (inteligentă artificială, etc.) Ei asteaptă nu acceptarea jocului privitor la sporuri, salarii nesimtite, ci solutii radicale – o lege a impozitării progresive pentru venituri globalizate, care să reducă supra-polarizarea socială actuală si să aduca venituri la buget pentru diferite tipuri de infrastructuri. Firimituri de genul eliminarii pensiilor pentru parlamentari – in care PSD a participat la un penibil concurs de frumusete – nu vor dura prea mult. Deocamdată, rămâne cum am vorbit.

20 de gânduri despre “Răspuns pentru solicitările de sugestii de la liderii PSD

  1. Daca statistica imbolnavirilor Covid ar fi fost masluita doar pentru alegeri ar fi floare la ureche. Eu sunt convins ca permanent se fac statistici care sunt voit eronate, mani pulate , deoarece au pus botul toti sefii de stat la frimiturile ramase de pe urma castigurilor rezultate, la care se adauga linistea guvernarii , linistea presedintilor care astfel pot decide ce vor fara reactie publica pentru ca reactia publica este incatusata prin legea nelegala a izolarii si distantarii.
    Referitor la cauza externa, nu vorbele , nu afirmarea unui drept international ne protejaza, ci atitudinea ferma la nivel de autoritati. Dreptul international nu mai exista, deoarece deciziile au fost transferate de la politic la ONG uri. Drept International Public si Institutii Politice ar trebui sa se numeasca ONG si noua ordine Mondiala. Domnul Nastase intelege ce spun , sunt convins , la fel de convins fiind ca Bogdan Goldestein si Puie Monta nu inteleg , iar dl Nastase nu i accepta pe cei doi ca rebut.

  2. Nu contest abilitatile, aptitudinile de bun manager de partid ale d-lui Paul Stanescu, insa atat timp cat „joaca” in actuala echipa de conducere a PSD, am mari indoieli in asteptarea propunerilor de actiune.
    Cred ca trebuie acordata o atentie deosebita repatriatilor tradatori de teapa d-nei Macovei si tuturor rezistilor usr-isti care una spun si alta infaptuiesc, asta pe intern. Pe extern asa cum aminteati factorii de raspundere romani ar trebui sa dea dovada de mai multa verticalitate, demnitate, atitudine si actiune, luari de pozitie impotriva unora ca duplicitarul dl. David Muniz ( cu certitudine n-a vorbit de capul lui), care face sa umbreasca intalnirea romano-americana dintre dnii Aurescu si Blinken. In rest ca de obicei, sugestii de bun simt, realiste si „ramane cum am vorbit”.

  3. In raport cu lista excelenta de sugestii, impresia este ca nu numai guvernul actual, dar si opozitia PSD sunt corijenti, in curand repetenti. Cine sa aiba inteligenta si standardul de moralitate dintre protagonistii vietii politice dela noi pentru a se angaja la un asemenea demers atat de necesar tarii? La o asa saracie lucie de talente si valori sociale n-ai la ce sa te astepti; oare de/serviciile au de multa vreme incoace o ‘mana proasta’ la alegere, sau o fac deliberat? Prea mici pentru un razboi asa de mare…

  4. […] Cea internă este evidentă : declarațiile lui Vlad Voiculescu în legătură cu stabilirea ratei de incidență a îmbolnăvirilor înainte de alegeri. Sugestie: crearea unei comisii parlamentare care să examineze dacă nu cumva datele respective au fost manipulate pentru a se putea organiza alegerile”, scrie Năstase pe blogul personal. […]

  5. Foarte corecta pozitia, si de acord cu ea. Sustin si eu si solicit ca autoritatile romane sa fie „autoritati” si nu „administratori” ai unei colonii sau al unui teritoriu strain. Guvernantii din Romania nu sunt „peacekeepers” al unei alte tari sa metina pacea in Romania!!
    Nu am auzit ca vreun diplomat roman acreditat la Washington sa fi luat o pozitie publica, inclusiv intr-un interviu, prin care sa se pronunte cum ar trebui sa actioneze legislativul american intr-o situatie sau alta, si Slava Domnului a fost plin de „situatii” recent unde se putea comenta.
    Dar, am sentimentul ca „ai nostri” vor continua cu supusenia, si interesele de trib. Regret sa vad ca nu am evoluat din vremea domnului Nastase care nu avea demnitatea sa arate in orice situatie ca e nevoie de principialitate si respectarea normelor diplomatice. O tara e tratata asa cum o trateaza liderii sai.
    Diplomatic vorbind, dl. Aurescu, Ministrul de Externe al tarii care oficial se numeste „Romania” ar trebui sa il cheama la Minister pe insarcinatul cu afaceri globalist – progresiste al SUA si sa ii atraga atentia sa nu mai repete asemenea ingerinte in afaceri ale Romaniei care nu sunt de competenta unui diplomat.
    Daca a avut curajul sa il cheme pe Ambasadorul Kuzmin sa il traga de urechi, asa ar trebui sa procedeze si cu diplomatul american.

  6. Care demnitate natională? ” Și marmota împacheta ciocolata așa……” Poate numai dacă am avea un lider cum a fost Mustafa Kemal pentru Turcia. Ceea ce nu mai e posibil acum. Din nefericire avem un președinte care-i disprețuiește pe români. Celor mai mulți le place.

  7. Poza e geniala…ma uit la expresia fetii lui Biden care spune:

    „Suntem doi schmecheri. Tu insa esti schmecherul meu”

  8. In dialogul cu Joseph Voyame de pe un thread anterior, dl. Nastase ii amintea, in 1990:

    ” …Pentru noi nu s-a găsit un răspuns pozitiv. Pentru Ungaria s-a găsit. E o diferenţă de statut sensibilă, care nu reflectă situaţia reală.

    Noi am spus Consiliului Europei ce gândim în această privinţă. Pentru noi e foarte important să fim în Consiliul Europei.

    Tratarea discriminatorie este o abordare care la noi a creat multe sensibilităţi. Sperăm să depăşim momentul…”

    Ori astazi demnitari ai statului roman nu par preocupati de apararea si promovarea intereselor romanilor. Se urmeaza servil linia de la Bruxelles, sa nu deranjam cu vreo parere contrarie. Vedeti, domnule Nastase, Europa chiar a ajuns o poveste cu Zine…Dracula se invirte in sicriu neputincios. Nu e politically correct sa bantui Europa cu pareri contrare.

    • Sunt curios cum se va mișca Iohannis după ieșirea din scenă a Dnei. Merkel și ce va face PNL?

      Oare Macron va încerca să intre tare în România profitând de vidul lăsat?

      Nu cumva, USR-PLUS va deveni principalul pivot politic ca „agent” al Franței?

      În ce direcție se va mișca PNL?

      Oare PSD știe să joace în această conjunctură, stabilindu-și niște parteneri politici europeni?

      Dar mai presus de aceste întrebări, va ști România să devină un altfel de jucător, acum când se prefigurează mari mișcări pe tabla politică europeană?

      Mai ales că o parte din interesele Germaniei și Franței se pot confrunta la Marea Neagră.

      Diplomația română trebuie să profite acum, deoarece, probabil, nu se va mai întâlni mulți ani cu un moment mai propice.

      Aude cineva?

      • Mircea, am citit articolul tau si cred ca ai simtit bine ca Europa este intr-un alt fel de moment cind Romania ar trebui sa isi redefineasca pozitia in UE, de la tara servil-ascultatoare, la o tara dinamica, cu interese si preferinte enuntate.

        Germania va ramine prinsa de Rusia in proiectele sale, fie energetice, fie de alta natura.

        Nu e clar pentru nimeni ce este Romania astazi. E o tara pitita, ascunsa la periferia Europei, o tara fara glas, o tara fara personalitate, o tara care pare ca nu ofera nimic lumii in fara de emigranti.

        Sunt de acord ca Franta poate redeveni pentru Romania o sora latina cu care sa continuam dansul european. Nu stiu insa daca USR-Plus poate deveni un agent de consolidare politic serio, pentru ca nu am vazut pasi in sensul asta de la Ciolos si ceilalti. Ei nu par ca au o asemenea vziune.

        Franta este cea mai importanta forta militara a UE in acest moment, dupa Brexit. Ne leaga de Franta o istorie buna pentru Romania. Cine va face primul pas, si care va fi planul comun agreat, insa asta e alta discutie, la fel de importanta. Franta e azi centrata pe lumea araba si nord africana. Nu stiu daca va pivota spre Est, cind ea e prinsa in Liban, unde nu pare sa aibe succes. Dar se poate porni cu pasi mici, cu pozitii comune pe probleme europene. De exemplu, agricultura, unde si ei au mari interese, dar ar putea sa ne sprijine si pe noi. Am putea colabora bilateral in multe proiecte, inclusiv militare.

        Alta idee s-ar putea propune o constructie latina in UE, care sa uneasca tari care din pacate sunt departe geografic, dar, care ar putea conlucra in UE intr-o formula comuna,

      • Domnule Popescu,
        Interesante intrebarile pe care le puneti si necesitatea unei miscari a politicului de la Bucuresti in aceasta conjunctura. Va rog sa-mi permiteti sa-mi expun si eu cateva pereri pe acesta tema interesanta adusa in actualitate de dvs.
        Sunt mai mult ca sigur ca dupa plecarea d-nei Merkel, Presedintele Romaniei nu ramane al nimanui. Sunt convins ca partea teutonica l-a „preluat” de ceva timp, de cine trebuie, iar aici pe plaiurile mioritice se dau picioare pe sub masa intre partenerii de guvernare, mai ales ca Julien simte briza si chiar vant francez din pupa.
        Va puneti o intrebare indreptatita, oare ce pazeste PSD-ul in tot acest timp. Din ce putem constata, atat dvs., cat si eu, PSD vegeteaza si tine aproape de dl. Timmermans, nimic mai rau. In ceea ce priveste cel mai vechi partid istoric al Romaniei, cu un Ludovic, Ludovic Orban (nicio legatura cu James Bond) la carma, bajbaie prin namolul fin al Dambovitei, nu poate sa topaie ca se murdareste.
        Din pacate Romania nu va putea deveni un jucator al zonei, prin simplul fapt ca diplomatia romana „este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire” … . Ultima dezbatere din cadrul FET a fost cat se poate de edificatoare in acest sens.

      • Constatările sunt interesante, analizele sunt bune, dar dacă nu se propun soluții atunci totul nu rămâne decât la stadiul de vorbe în vânt.

        A propos, articolul întreg se află pe pagina mea de blog.

  9. Toate faradelegile se sparg in capul PSD, care,desi au in partid minti luminate si patrioti, nu stiu sau nu vor,sa-i foloseasca.

Lasă un răspuns